Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raspberry Pi 3B+ nyní s rychlejším procesorem, gigabitem a za stejnou cenou

...a co se týče obsahu, Hardkernel s ODROID se může jít klouzat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli pod "obsahem" myslite komunitu a softwarovou podporu, tak se muzou "klouzat" vsichni. RPi nikdy nebylo o vykonu, zas na druhou stranu pokud hledate vykon a/nebo dekodovani videa tak ODROID a spol jsou lepsi nez RPi. Osobne mam ODROID C2 i RPi3, a prestoze na papiru jsou to stejne cipy (4jadro A53) tak realne ma ta C2 tak 2.5x vyssi vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem vůbec takhle nemyslel :D, myslel jsem tu dualband 2,4/5Ghz Wi-Fi a ten Bluetooth 4.1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na použití, ne? Už hodně dlouho spokojeně používám svůj Odroid-C2 jako multipřehrávač a kompletně jej ovládám dálkáčem od telky přes CEC. WiFi ani BT nepotřebuji, zato HW akcelerace HEVC a GB síťovka se zatraceně hodí. V současné době je na to LibreELEC 8.2.4, co chtět víc?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OK, a když to potřebuji? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak do jednoho ze 4 USB portů se snad dongle vejde, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tam už mám klávesnici, myš, gamepad a jeden chci na exHDD :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RPI-3 CEC umí taky, ne? Pravda, bezdrát také nepotřebuji a na rozdíl od ethernetu jej považuji za úplně zbytečný. Stejně se k tomu musí natáhnout elektrika. A nyní je možné tahat napájení po ethernetu - super!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"PoE připojení přes příslušenství, které se na českém Raspberry obchodu prodává za necelých 1500 Kč."

když adaptér pro POE stojí pomalu jak celý RPi je to pro mě krapet mimo mísu...
btw. to co je na českém shopu je HAT 3tí strany...

originál vypadá takto:
https://www.pishop.us/product/raspberry-pi/hats-and-add-on-boards/raspbe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach tak. Pro me osobne WiFi na RPi je nepouzitelne. Ta "antena" ktera tam je, je spis takovej britskej ftip, nebo parodie na antenu, a na externi antenu to vystup nema. A bluetooth je mi docela k nicemu, ale mozna se nekomu hodi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě nechápete účel RPi.
Není to hotový výrobek pro BFU, ale platforma na které se zájemce může leccos naučit. Mimo jiné například i to, jak tam úplně jednoduše ten konektor na externí anténu přidělat.
To, že RPi mnohdy dokáže velmi dobře fungovat i jako spotřební elektronika je jen takový příjemný bonus, který svědčí o kvalitě návrhu. Pokud se rozčilujete, že tam není to a ono a nejste schopný si poradit, musíte se obrátit jinam, protože tato platforma není pro vás.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co píšete, je taková dokola omílaná mantra, ale realita je lehce jiná...
RPi jako platforma vzniklo, to pravda je, ale jednoznačně ta vazba platila u první verze a dejme tomu u Zero. Ale verze 2 a 3 už byla více cílena na širší využití a připouštěli to i přímo tvůrci, to lze popřít jen těžko a omlouvat tím chyby mi přijde jako určitá zaslepenost. Z mého pohledu v RPi Foundation dost usnuli na vavřínech - první Pi bylo ve své době geniálním nápadem, který měl velký dopad, sám bych na něj tehdy přísahal, jenže pozdější verze už tak skvělé nebyly. Verze 2 ještě dejme tomu, v době vzniku to byl významný výkonnostní posun a konkurence ještě nebyla tak velká. Ale u verze 3 si myslím, že nebyla právě nejlepší volbou ani hned v momentu vzniku, bohužel :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tak zoufale hrozně napsané, až bych brečel :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co konkretne te rozbrecelo ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to není česky, slovosled je strašně kostrbatý a vyjadřování takové podivné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si čakal že to bude vo veršoch ? Stroho napísané strohé informácie. Nie je to žiadna recenzia.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě může psát novinky i Google translator. Tedy pokud je už nepíše :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že sa stále držia uSD a nepoužijú eMMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... a USB 3 a poradny Ethernet a... vsechno. Uz to nekolikrat rekli: drzi se toho, co umi ten SoC. Jakekoliv zasadni zmeny vyzaduji novy SoC = par milionu tolacu + par let prace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Ale zase by to posunulo malinu na inú úroveň. CPU nie je všetko, IOPS to má zúfalé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavne by to posunulo na NEKOMPATIBILNI uroven se VSEMA predchozima RaspberryPi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je dost přehnané, po změně potřebujete vyřešit pár driverů pro Linux a to je celé (trochu zjednodušuji, ale ne nějak extrémně).
Mám v tomto směru osobní zkušenost s Asus TinkerBoard a to je přesně tato situace - po uvedení na něj bylo dost stížností kolem podpory sw, ale po nějaké době se drivery do Linuxů dodělaly a dnes už na něm chodí v podstatě to samé jako na RPi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni to prehnane, naopak to ty zlehcujes ;-)

veskere image pro stavajici RPi by byli razem nepouzitelne...
nejde "jen" o ovladace, ale prave o stavajici image, byl by rozdilnej zavadec, nefungoval by NOOBS ani BerryBoot, nebezelo by RPi jadro...

i par driveru je dost zasadni, pak to neni jen drivery/moduly Linuxu (jadra) ale i X.Orgu pro grafiku/desktop, podpora 3D, HW akcelerace, HW dekodovani, coz zrovna u TinkerBoardu kterej take mam bylo dost problem a to nejen po uvedeni ale jeste dlouuho po tom... v oficialnim image nesel ani pustit Kodi (crash, tedy ani nebezelo SW)...

termin "drivery do Linuxů" je dost zavadejici, ASUS dodelal maximalne tak drivery do SVEHO upraveneho Linuxu (=kernelu), zadna snaha o dostani do mainline... vubec ASUS na to dost sr&l a s3re, TinkerOS ke stazeni ma stale z 17.4.2017
https://www.asus.com/cz/Single-Board-Computer/Tinker-Board/

nebejt treba tohodle, tak je to celkem nepouzitelne a dale bych to mel hozene v supleti...
https://sourceforge.net/projects/tinkerboard/

edit: ted koukam ze ASUS v tom ma bordel a na jinem url ma aspon ke stazeni aktualni image:
https://www.asus.com/uk/supportonly/TInker%20Board2GB/HelpDesk_Download/

edi2: jinak podle tveho zpusobu vyjadrovani o Linuxu mam pocit ze mam tak o 20let vice zkusenosti, tvurci RPi jiste take nejsou zelenaci, duvod proc od prvniho RPi do RPi3+ se stale drzej v podstate totozneho a zpetne kompatibilniho CPU take vedi proc delaji, jasne ze by mohli vzit treba S912 nebo RK3399 a meli USB3 a nativni GLAN, vetsi vykon atd, ale zatim se proste drzeli v zakladu totozneho CPU od pocatku RPi prave kvuli zpetne kompatibilite a tomu ze se nezameruji na highend HW, ale na highend SW support a cilovkou nejsou benchmarkhonky, ale bastliri :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Prvním zásadním vylepšením je použití výkonnějšího procesoru Cortex-A53 postaveným na architektuře ARM"
???
A co používali předtím, že by Cortex-A53? Nechtělo by to o trošičku podrobněji popsat, co za zásadní vylepšení v "novém" procesoru udělali? Nebo ho jen nataktovali o těch 200MHz výš? Mohl by někdo znalý v této diskuzi ten článek dopsat? Díky. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nataktovali o 200MHz vys, a trochu vylepsili chlazeni a rizeni spotreby, takze umi udrzet maximum dele. Jinak je to naprosto stejny chip, stejna 40nm vyroba.

Jak byly psali: tohle je plus model. Jinak receno drobna vylepseni stavajiciho RPi. Zasadni zmeny - pokud budou - tak prijdou az s RPi 4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chlazení je pořád řešeno stejně :) co udělali je že koupili CPU v jiném pouzdře, které má malinko vyšší emisi tepla, ale nějakou zásadní změnu bych od toho něčekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pro mne dobrá zpráva. Jde mi o HW kompatibilitu. Takže nemusím řešit, jaká verze se aktuálně prodává. Zatím... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s migraci? Staci jen udelat upgrade/update na stavajici a pak prohodit kartu do noveho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlaty Orange PI oproti tomuhle! sice neumi PoE, ale zato ma eMMC 16GB uloziste a s nim je vsechno nasobne rychlejsi. A taky spolehlivejsi, nez ty pitomy microSD karty. Hledejte http://www.orangepi.org/orangepiplus2e/ - behem dubna budou zas dostupny, cena na Ali byla 42usd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.