Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raspberry Pi Model B+ nabízí více GPIO, USB a nižší spotřebu za stejnou cenu

Trosku OT, ale nevi někdo o necem podobnem, na co pujdou nainstalovat XPcka?
Potrebuju, aby to mělo 1 USB, 1 ethernet a aby na tom sly XPcka, nic vic me nezajima, je mi jedno, jestli budou startovat 5 minut ci tak něco :-))
Potrebuju z toho udelat router...
Teda nepotrebuju, ale chce se mi :-) Zatím na to mam nejakou starou plecku PC, ale pokud by bylo něco se spotřebou par watu, za par korun, bylo by to prijemne :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na Alixu XP jedou docela v pohodě.

http://wifi.aspa.cz/alix-k22073/

XP pojedou i na levnějších starších deskách s AMD Geode. Dražší má dvoujádrový Bobcat, na kterém ty XP pojedou jak z praku.

Rozměrově jsou sice ty desky větší než Raspberry, ta s Bobcatem o dost, ale nic menšího mě nenapadá. Snad jen nějaké pěkně drahé industrial PC a nebo Intel NUC, který také není zrovna levný.

Alix s Geode má jenom 10/100 Ethernet od VIA a ten s Bobcatem má Gigabitový Realtek. Pro oba dva jsou na XP dostupné drivery s podporou VLAN.
Nevím, jaký má smysl stavět router na Win XP. Router se staví ideálně na Linuxu nebo BSD a když už to musí být na Windows, tak alespoň na XP Embedded, které jsou méně náročné a nebo na Windows Server 2003, který přímo má službu pro routování.
Router s jedním Ethernetem a to ještě pouze 100 Mb/s není zrovna dobrý nápad. Ale půjde to, jenom musíš mít switch s podporou VLAN a mít na Alixu driver s podporou VLAN.

Takže závěrem, buďto dražší a výkonnější Intel NUC, kam se ti podaří dát i Win 7/8.1 + jako bonus o dost kvalitnější Ethernet. Nebo ten Alix.
Pro NUC si kup mSATA SSD a do Alixu se dávají CompactFlash karty. Klasické 2.5" HDD jsou moc rozměrné. Nové Alixy mají také mSATA slot.
NUC má SATA port, myslíš, že Alix se se SATA porty nedělá.

Do NUC i do Alixu si můžeš dát WiFi kartu a udělat si z toho Access Point/WiFi router.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja potrebuju router na XP proto, ze mam USB LTE modem, a ten funguje na Windows (a priznam se bez muceni, ze neumim s Linuxem, i kdybych vedel, ze nejake ovladace na to nekde jdou sehnat).
A potrebuju to z toho USB dostat na ethernet, a XPcka maj funkcni bridge proste tim, ze oznacim 2 sitova pripojeni, zmacknu prave tlacitko a kliknu "přemostit":-))
A ono to kupodivu 100% funguje.

A ta reseni v odkazech jsou hezka, ale moc penez...to nedam za elektriku za par let u toho Pc, co mi tam ted bezi, kdybych to koupil :-(
Na tom Rapsbery se mi libi, ze to stoji do litru, to je prijatelna cena, nad litr bych za to nedal

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak pak pouzit nejaky starsi notas?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) Tvůj modem jde zprovoznit i pod linuxem http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=70013.0
2) Obecně pro většinu modemů má velmi dobrou podporu RouterOS (ten, co se dává na MikroTiky), který je postavený na Linuxu. Můžeš si koupit licenci a dát si ho třeba i na x86 PC.
3) Ideální je koupit si rovnou router s USB. Je jich plno, ale já bych doporučil právě MikroTik, který má to USB hlavně kvůli tomu, aby se do něj dal USB dongle a mobilní net.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na toto pouzivam tuto kombinaci TPLink WR703N a DDWRT, seznam podporovanych modemu je zde http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/3G_/_3.5G
Nevidim jediny duvod kvuli tomu resit zrava XP a trapit se
P.S. Na ebay koupis ten router za $20

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemuzu si pomoct, ale stavet router na deravem nepodporovanem systemu je blbost. pokud teda nechces udelat pasticku na zvedave roboty.

nauc se to pod linuxem a muzes si vybrat z hromady ruznych miniaturnich pocitacu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Umel bys pripojit http://www.vodafone.cz/modemy/vodafone-k5150/ k nejakemu PC s Linuxem a rozchodit pod tim routovani do ethernetu? Aby to bylo blbuvzdorny?
Když nad tim premyslim, tak k tomu mam aplikaci, co mi ukazuje, kolik jsem prenesl dat a tak.. :-( To asi bude problém , i kdyby to jinak slo :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná i tohle má řešení ... nebylo by snazší koupit WiFi modem se slotem na SIM kartu?

Nedávno jsem s něčím takovým pracoval v terénu (pravda Huawei od O2 https://www.o2.cz/osobni/modemy-a-data/huawei-e5220.html) a nebylo to zlé. Zachází se s tím v podstatě stejně, jako s jinými SOHO routery - přes web modemu se dá konfigurovat vše potřebné, hlídat datový tok atd... a žádná XP na PC netřeba, jen WiFi v notebooku.

Nepátral jsem, ale možná existuje podobně blbuvzdorná krabička, která má kromě WiFi i ethernet?

Aha existuje - hned o ikonu vedle Huawei B593, drahé, ale existuje a zřejmě skoro bez práce a blbuvzdorné (soudě podle té WiFi minikrabičky)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wifi modem primo i Vodafone prodava, zkousel jsem ho, ale mam tu na chate tak blbej signal, ze mi přes to nejede LTE. Totiž - k tomu USB modemu je moznost nastaveni, ze se pripojuje pouze na LTE a nic jiného. U toho wifi to chybi, takze se porad vytrvale pripojuje na GPRS, i když tam ma signal stejne mizernej a neda se ho to odnaučit :-(
Když tomu USBCKU vnutim LTE natvrdo a dam externi antenu, tak mi vse funguje 100% spolehlive.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mam v supliku jeden CompactPCI pocitac zalozenej na nejakym pentiu. Zere to trosku vic nez par watu ale ma to USB a 2x ethernet. Rad se toho zbavim - gmail sewi2go v pripade zajmu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro XP? Jo tak to budes muset chlapce vybirat z kategorie mini PC http://www.alza.cz/pc-sestavy/mini-pc/18851862.htm

,slozit neco svyho http://www.alza.cz/zakladni-desky/s-integrovanym-cpu/18843132.htm

a nebo si budes muset pohrat s reverse engeneeringem jadra XPcek a doimplementovat podporu ARMu :-)

Osobne bych volil treti variantu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je moc drahe...
nedavno mi na aukru utekl nejaky mini PC Celeron 500MHz asi za litr, disk to mělo nejakou CF kartu, to by se mi libilo, ale blbec jsem si to nechal utéct :-(

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče "disku", tak to snadno vyřešíš redukcí CF->ATA za pár peněz z eBay...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bys měl zájem, měl bych k prodeji tohle http://www.czc.cz/intel-little-valley-blkd201glyl-sis-662/47963/produkt vč, 1GB RAM a redukce IDE na CF kartu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo by jednodušší něco hotovýho jako třeba TL-MR3020, nebo NBG4115...
Je to za pár korun a nic to nežere.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to hodně OT k Raspberry ... a co se XP na router týče, no ... raději nekomentuji.

Nedávno jsem stavěl Linuxový miniserver na tomto http://cz.msi.com/product/mb/C847MSE33.html#hero-specification (1.1GHz dvoujádro onboard)

Celé PC - má spotřebu okolo 15 - 28W podle zátěže (32G SSD, 200W SFX zdroj s 80+ bronze, nějaké síťovky, wifi) ... a chová se to překvapivě svižně (v Linuxu), velmi zhruba jako 1.6GHz Atom

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš. Ja ten router na XP postavil na pocitaci, u kterého jsem se rozhodoval, jestli ho rovnou vyhodim, a nebo se budu trapit s prodejem za 1-2 stovky na aukru. Coz je urcita vyhoda :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji vsem za ruzne rady a nabídky. Je to super (ac nechapu ty minusy často u ruznych postu, tak clovek se pta, a dostava za to minusy, moc nechapu, pripadne někdo odpovi dobře minenou radou a zase minusy)

Jak na to koukam, tak uz asi pujdou koupit nejake ty routery s USB, co to primo zvladnou - v okamziku, kdy jsem si to porizoval, ještě tenhle modem zadny neumel, takze jsem to moc neresil a postavil PC. Ale poinformuju se na to vice, je to desny, člověka by to mělo napadnout nejdříve a ja na to uplne zapomnel, ze by mohla uz existovat tahle varianta :-)

Pokud by to neslo a tento modem by ještě nic nezvládalo, ozval bych se nekomu z tech, co mi tu nabizeli nejaka ta zarizeni....
dekuji vsem

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ovladace pre tvoj modem su uz sucastou kernelu linuxu, takze vlastne nic extra nepotrebujes.
Viac info a postup tu:
http://www.abclinuxu.cz/hardware/pripojeni-na-sit/cdma-umts/vodafone-hua...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba NEKLESLA na 1 až 0.5W, ale o 0.5 až 1W ... celková sspotřeba tedy klesla z původních přibližně 3.5W (verze B) na cca možná 2.5 až 3W verze B+. Čemuž odpovídá odběr desky cca 600mA při 5V.

Což je na 700MHz počítač docela fajn. Ze zkušenosti - z olověného levného akumulátoru za 200Kč (12V 1.3Ah) se dá Raspberry Pi živit nejméně 2 hodiny +- podle odběru dalších periferií i s ohledem na efektivitu (85%) spínaného stabilizátoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.