Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raspberry Pi otevřel první kamenný obchod

"Sice ve Velké Británii, ale i tak jde o velký krok správným směrem."

Děkuji, nevěděl co si o tom mám myslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už tu je článek o Raspberry Pi . Jak dnouho tahle věc bootuje, přesněji jak dlouho trvá než od připojená napájená naběhně nějaký vlasní SW, který by zabrazoval cosi na LCD a kromě pár tlačítek obsluhoval LAN a USART?
Jde mi o to zda má cenu o něčem takovém uvažovat místo vlastní desky s MCU pro řízení "přístroje".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domaci medialni centrum Kodi bootuje asi 10-15 sec. Octoprint server pro 3D tiskarnu dele. Vtip je ovsem v tom, ze diky minimalni spotrebe techto zarizeni neni potreba bootovat, proste bezi porad. Restart Octoprintu jsem delal jen pri instalaci pluginu, restart Kodi je obcas potreba (1x za mesic), protoze postupne se mu plni cache, az zacne byt uplne pomaly.
Jina vec je, ze RPi je IMO za zenitem. Asi kvuli pozadavkum na zpetnou kompatibilitu zacina vykonove zaostavat za konkurenci, a to i v pomeru vykon/cena. Tzn. na existujici vyzkouseny projekt dobre, na experimenty nebo zvlastni naroky uz existuji zarizeni lepsi. Navic RPi trpi notoricky znamou chybou, ze v jednoucelovych zarizenich umi rozbit image sve SD karty pri neplanovanem vypnuti.
Mmch. deska sice stoji do 1000 Kc (870,- za 3B, 940,- za 3B+), ale tak jako tak potrebujete zdroj (100-270 Kc eBay/original), krabicku (50-200 Kc), SD kartu (100+ Kc) a doporucuji chladice chipu (50-100 Kc). Vzhledem k cene se samotne RPi nevyplati nakupovat v Cine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pod pojmem přístroj se u mě skrývá taková trochu netradiční svářečka. Tedy něco co bez ohledu na výši spotřeby vytahujete a zapináte jen když to potřebujete. Jednotlivé funkční bloky v mí jsou samostatné desky řízené MCU (ARM Core Mx) a já k tomu ted potřebuji něco co bude plnit funkci mastera na interní komunikační sběrnici miltiprocesor USART, posílat příkazy všem těm slave a starat se o ovládání a komunikaci s vnějškem. primárně opět uvažuji o desce s ARM Core Mx, ale to pak potřebuji LCD s řadičem, jak se znám možná i navrhnu desku s Ethernetem, ale nikdy pro to nedopíši funkční sw atd. Z tohoto pohledu mají různé tyhle levné bobulové desky výhodu, Nemusí to být zrovna malina.
Ale musí
- to nabíhat rychle max jednotky desitek sekund
- musí to být blbuvzdorné a přežít tvrdé vypnutí (ztrátu napájení) v jakékoliv fázi provozu
- pokud by to mělo flash i přímo na desce nebudu se zlobit
- ethernet potěší stejně jako BT min 4.0

Nechám si doporučit, přiznám se že jsem tyto jednodeskové hračky záměrně ignoroval a ani nevím co kdo nabízí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak požaduješ niečo rýchlejšie, skús ODROID-XU4 ktorý má Octa core CPU, eMMC, gigovú lanku a USB3.0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný, ale mě je výkon celkem na nic, fakt potřebuji, aby to utáhlo malý web server na ethernetu, zvládalo zobrazovat nějaké menu na malém LCD 3" až 6" a pokud by to zvládalo přes BT komunikovat s nějakým Androidem bylo by to super. Jinak řešeno před výkonem upřednostňuji cenu, pasivní chlazeni a dostupnost menších / levnějších zobrazovadel.
V každém případě mrknu zda nemají něco levnějšího ideální by byla škálovatelná řada s jednotnou sw a vývojovou platformou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volumio player od zapnutia zdroja až po spustenie prvej skladby 13s ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.