Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-42-R6P2) - tichý herní základ od AMD

Herních notebooků je na trhu spousta, ale je jen málo strojů využívající HW od AMD. Na jeden takový stroj v zajímavé konfiguraci jsem se podíval.

Závěrem musím říct, že se mi notebook velmi líbil, jsou zde ale opět mouchy, které kazí uživatelský zážitek. Celkově je ale testovaná konfigurace velmi pěkně vyvážená, oproti variantě s Intel CPU a NVIDIA GPU dostaneme větší kapacitu SSD a 16GB RAM namísto 8GB, což je velmi zajímavé, konfigurace tak nejspíše nikdy nebude potřebovat nějakou zásadní úpravu.

Dále musím pochválit dobře udělané chlazení, Ryzen 7 2700U i Radeon RX 560X uchladí krásně tiše i při hraní, což se může hodit všem co hrají třeba v noci nebo v místnosti s více lidmi. Také je zde malé plus za software, kterým můžeme ventilátory monitorovat a konfigurovat. Díky robustnímu chlazení má navíc procesor i grafická karta poměrně nízké teploty. Z hlediska provozních vlastností je to na jedničku, kéž by se takto choval každý notebook. (:

Ergonomie používání je také dobrá, byť nejsem vůbec nadšený ze zapínacího tlačítka v pravém horním rohu klávesnice, osobně tam sahám po klávese Delete, je to tedy alespoň pro mě poněkud matoucí. Displej nijak neurazí, FullHD IPS považuji víceméně za standard, levný IPS panel s podporou FreeSync byť třeba v rozpětí 40-60Hz by nemusel být vůbec špatný. Výdrž při práci na baterii není vůbec špatná vzhledem k relativně nízké kapacitě, možná by bylo hezké, kdyby Acer nabízel variantu s baterií, která by měla kapacitu třeba 58-68Wh. To by ale nejspíše zvýšilo cenu a také trochu váhu.

Z hlediska výkonu zde máme menší plichtu, Ryzen 7 2700U je spíše úspornější procesor s relativně nízkým TDP limitem, což mu neumožňuje turbovat jako konkurenci od Intelu, také nepodporuje DDR4-2667 paměti, což novější mobilní Intely umí. Procesor bohužel nelze vyměnit, jako u ostatních notebooků je připájený na základní desce. Stejně tak grafická karta, Radeon RX 560X není vyloženě špatný, výkonnostně se pohybuje na úrovni GeForce GTX 1050, byť je často o něco málo slabší a to je škoda.

Velmi pozitivně vnímám servisovatelnost notebooku, vyměnit uživatelsky 2,5" disk a RAM není vůbec problém, případná výměna M.2 SSD a čištění chlazení pak vyžaduje pouze několik extra šroubků navíc a je třeba odklopit spodní kryt.

Nyní se přesunu k negativům, byť jedno z nich neleží na bedrech Aceru, ale AMD. Myslím tím nepodporu NVMe disků, je to velmi pravděpodobně způsobeno nižším počtem PCI-E linek. Teoreticky by možná šlo mít alespoň dvě volné linky, pokud by se čtečka karet připojila přes interní USB. Otázkou je, zda je podporovaná následující konfigurace PCI-E linek: x8, x1, x1 a x2 pro NVMe.

Další nevýhodu vnímám v lehce ořezané portové výbavě, výstup na monitor je zde pouze jeden ve formě HDMI, extra DisplayPort by nemusel být na škodu, ale není to nutnost. Spíše mě mrzí přítomnost pouze dvou rychlých USB 3.1 portů na levé straně, druhé dva USB porty jsou pouze ve verzi 2.0, což je na periferie OK, ale pro rychlé externí disky a další příslušenství to je velkou brzdou.

Poslední negativum vnímám v softwaru, konkrétně v grafických ovladačích, které jsou „krapet“ staré. Toto leží v rámci aktuální politiky spíše na bedrech Aceru, ale AMD tvrdí, že se bude snažit na výrobce tlačit, aby aktualizace vydávali častěji. Novější ovladače by totiž měly zlepšit výkon v novějších titulech a případně opravit nějaké chyby.

Musím ale zaklepat na stařičký SUN Ultra Enterprise 450, že jsem během testování nenarazil absolutně na žádné HW ani SW trable, žádné problémy s ovladači, BSOD či kompatibilitou. Jedinou výjimkou je nemožnost spustit Strange Brigade s API Vulkan, což doufám vyřeší nový ovladač. Celkově se mi notebook líbil právě díky relativně rozumné klávesnici, slušnému výkonu a parádnímu chlazení. Navíc za cenu, kdy řešení konkurence nabízí menší SSD a méně RAM.

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Skvělé provozní vlastnosti, úžasně tiché chlazení

+ Velmi vyvážená sestava z hlediska výkonu, úložiště, RAM a ceny

+ Snadný upgrade RAM a disku

zápory

- Nemožnost použít PCI-E NVMe SSD

- Power button v pravém horním rohu klávesnice namísto klávesy Delete

- Pouze dva USB 3.1 porty

- SSD by mohlo být rychlejší

pohlídejte si

? Výkon může být trochu vyšší v konfiguraci s Intel CPU a NVIDIA GPU, získáme ale menší úložný prostor a o polovinu méně RAM při stejné ceně

 

Některá negativa notebooku, nejspíše nebudou vyřešena nikdy, protože to není technicky možné a tak si Acer Nitro 5 odnáší bronzové ocenění.

Ocenění Deep in IT - bronzové

 

Poděkování

Za zapůjčení Acer Nitro 5 (AN515-42-R6P2) děkuji společnosti ACER.

 

Acer produkty - logo

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-42-R6P2) - tichý herní základ od AMD

Sobota, 9 Únor 2019 - 23:43 | ldx | V podstatě se vším souhlasím, ale u těch...
Sobota, 9 Únor 2019 - 21:50 | Karáš Svorka | Obávám se, že Radeon VII jen tak v notebooku...
Sobota, 9 Únor 2019 - 21:49 | Karáš Svorka | Teď jsem dostal flashbacky na HP Paviliony dv6000...
Sobota, 9 Únor 2019 - 21:48 | Karáš Svorka | Tak trochu nerozumím, co se snažíte vlastně...
Sobota, 9 Únor 2019 - 13:52 | ldx | Tristní trh současných notebooků už několik roků...
Sobota, 9 Únor 2019 - 00:09 | Karáš Svorka | Díky za info, opravím to.
Pátek, 8 Únor 2019 - 21:22 | sid dagivers | link na ffmpeg nefunguje. subor je zmazany
Pátek, 8 Únor 2019 - 08:51 | tombomino | To jsem v celku zvedavy, co v cenovce 23-25k...
Čtvrtek, 7 Únor 2019 - 23:46 | ldx | Tak za 25 litrů je to předražený shit i když s...
Čtvrtek, 7 Únor 2019 - 22:23 | Karáš Svorka | Jsem si vědom, že to AMD oznámilo, ale aktuální...

Zobrazit diskusi