Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Acer Predator Helios 500 (PH517-61-R54R) - aneb osm jader v notebooku

Tak tohle je poradny macik :) Podle toho chlazeni verim, ze to muze byt i docela tiche.
Neslo by jeste mit udaje o rozmeech notebooku a vaze? Mozna mi to uniklo, ale kdyz jsem to prolitl, tak jsem to nezaznamenal.
Jinak pekny test.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem to napsat ke konfiguraci notebooku, tak jsem to připsal. Samotný notebook váží asi čtyři kilogramy, adaptér cca 1kg, ale musím ho ještě zvážit, abych to potvrdil. Rozměry notebooku jsou pak 428x298x38,7 mm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo by ještě přidat výkonostní rozdíly mezi notebooky na následujícím testu CNT? Ideálně i s wattmetrem aby byl odhalen i nejdůležitější poměr čas/spotřeba. Windows verze: https://czechnationalteam.cz/storage/testovaci_balicek_cnt_2018.zip případně kombinovaná win/linux verze: https://uloz.to/!yhQoPwu9UIel/cnt2018linux-7z Dají se testovat různé instrukční sady od prostého FPU, SSE2/3 až po AVX a různé počty zatížených jader ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím se na to podívat a třeba to i zařadím do nějakého testování, uvidíme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak jeste i novy R20 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten už mám zařazený do metodiky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Také jste někdy měli chuť mít výkon desktopu v notebooku

Mel. Na co jsem ale nikdy nemel chut jsou 17" laptopy. Spis bych ocenil treba 45W-65W procak v 14" tele, s tim ze to ma udelano poradne (a tiche) chlazeni - telo muze byt klidne 3-4 cm tluste. Zbytek prostoru by mohli vycpat extra baterii, aby to vydrzelo rekneme 2-3 dny. Ale uz jsem pochopil ze jsem podivin, takze necekam ze nekdo neco takoveho udela. Na vyber jsou ziletky a 17 palcovy monstra...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Také jste někdy měli chuť mít výkon desktopu v notebooku

Tohle jsem uz osobne vzdal, protoze fyziku nejde obejit. Skoncil jsem u co nejtensich a nejlehcich placek s mozna co nejvetsim displayem. CPU intenzivni ulohy uz jenom na desktopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja pracuju na Dell 7530 s i9 8950HK, vymenil jsem to za puvodni desktop s i7 4770K a jsem prijemne prekvapen, ve vetsine uloh co potrebuju, je to mobilni CPU rychlejsi nez desktopove. Chlazeni je dostacujici, v zatezi jde sice slyset, ale neni to nic strasneho, navic od Dellu maji docela dobre pripravene vykonnostni profily a i kulervouci chladic lze umoudrit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak oproti i7-4770K to má více fyzických jader, lehce vyšší IPC, větší a rychlejší L3 cache. Maximální Turbo boost je taky vyšší + používá rychlejší DDR4 RAM, takže není moc překvapivé, že je to rychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to ze to ma zhruba (papirove) polovicni spotrebu si myslim ze to trochu prekvapive je. Ano pri pohledu na parametry to tak moc prekvapujici neni - ale je to prinejmensim prijemne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budete se možná divit, ale ty mobilní 45W TDP Intely mají často krátkodobý Turbo boost, který dovoluje navýšení power limitu na nějakých 60+ Wattů, samozřejmě to nedovoluje pro dlouhodobou zátěž, pak jdou frekvence dolů, ale Turbuje se dynamicky dle nastavení power obálky, chlazení a tak podobně. Těch 45W odpovídá spíše neTurbo stavům nebo bez AVX2 loadu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, u tech novych Intel procesoru to tak je, potom si clovek rika, ze ta hodnota 45W je skutecne pouze orientacni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na to jsou dobré dlouhodobé zátěžové testy, ne jen půl minutky aby to mnohem vyšší okamžité TDP a kapacita chladiče udržela na prvním místě tabulky výkonu. Pak se začne teprve lámat chleba, kdy už na ten výkon velmi malý chladič nestíhá a přehřáté napájení shodí TDP na třetinu první minuty. Apple s šestijádry, co se nebyla schopná v zátěži uchladit je velmi dobrý příklad a to Apple je na špici technických hardwarových řešení, nedělají běžně žádné spotřební skládačky šité horkou jehlou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HWinfo64 s 4910MQ, moc jsem to neověřoval vlastními testy, ale jen pro doplnění, že to tam uvedeno je. Jinak TDP CPU je samozřejmě těch 47W, je to v Zbooku17, takže WS s taky slušným chladičem.
CPU Power Limits (Max): Power = Unlimited, Time = Unlimited
CPU Power Limit 1 - Long Duration: Power = 47.00 W, Time = 28.00 sec [Unlocked]
CPU Power Limit 2 - Short Duration: Power = 58.75 W, Time = 2.44 ms [Unlocked]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké jsou teploty? Mobilní Haswell topil krapet víc díky 3D tranzistorům, 22nm procesu a hlavně kvůli FIVR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Topí to dost, ale je to dáno podle mě konstrukcí chladiče. To quadro se chladí prakticky okamžitě po zátěži, kdežto CPU se musí docela rozpálit, aby se spustil ventilátor na vyšší otáčky. Navíc má logicky menší pasiv a možná jen jednu HP, ale teď si nejsem jistej.

Schválně to pro tebe teď chvilku podusím v prime. Turbo je tedy 3,9GHz, base 2,9GHz. V idle to má 51°C (nemám to teď na stole, takže je to trochu přidušeno, navíc po zátěži). Ventilátor se spustí na 85°C, což je pár vteřin po loadu prime. Při testu pro největší zátěž CPU to spadne na 2,45GHz, power limit, tipuju tak tu půlminutu, PROCHOT nenastal, teplota 85°C, maximum bylo ale 91°C. Po tom TDP limitu drží stabilní frekvenci všech jader i teplotu pouzdra. Po ukončení zátěže ihned teplota spadne na nízké hodnoty jako 62°C a podobně.

Zkusil jsem jiný test, prakticky to drží 3GHz+ po dobu těch 20 vteřin, podle reportu to žere cca 60W a pak to spadne na 45W, tzn. hodnoty sedí a CPU to přesně dodržuje. Nethrotluje, pouze to spadne pod baseclock, kvůli TDP. 20°C rezerva to Tjmax, což je fakt kotel. Při méně náročném testu to už frčí na 2,7GHz. Mimochodem, ntb to chladí cca při 3k otáček, a drží tam stabilně 83°C, GK s chladičem hned vedle při 42°C chrochtá blahem.

Tohle byla zátěž 8 vláken, pak jsem to stáhl na 4, pořád cca to samé. Ale dost jiné to bylo při nastavení dvou vláken. TDP limit dosažen, všechna jádra na 3,4+GHz a už to throtlovalo o život, maximum bod varu. Zátěž se přehazovala jak horkej brambor, takže trotlilo tu a tam jiné vlákno. Větší sranda nastala při zátěži jednoho vlákna, spotřeba pouzdra činila 35W, ale stejně jsme throtlovali a to opět na podobné frenvekci. Logicky nenastal TDP limit event, ale rozsvítili se jiné, konkrétně PL4 a ještě jedna hodnota, že dosáhla maximálního napětí. Nevím v jakém stavu je pasta, ntb jsem ještě neměl rozdělán, nemám na to prostor, čas a náladu, prakticky mu CPU nezatěžuju, ale chová se to vskutku zajímavě.

Jinak desktopovej haswell-E je samozřejmě jiná liga, se 140W TDP to těch 6C/12T drží celkem v pohodě, nemluvě o tom mugenu 4, co na tom sedí. Nad 65°C to nikdy nešlo, ani v těch parných vedrech. Je to samozřejmě chladičem, tím "TDP" limitem a samozřejmě pájeným jádrem k IHS.

Jinak k tomu regulátoru v jádru, jsi si jist, že je i v mobilním? Tam to podle mě trochu postrádá smysl, ale možné to je.

PS: jinak takové mé překvapení je, že to ten powerlimit už udusí i při zátěži dvou vláken. To jsem osobně nečekal, nemluvě o tom, že TDP lhaní začalo podle mě později. Fakt jsem čučel že až při dvou vláknech to frčelo na těch 3,5GHz, jinak to bylo pod base clock a dušeno TDP. Ještě zkusím CB a doplním.

Tak CB je naprosto jiná. Allcore cca 3,5GHz, drželo to 58W dlouhodobě, teploty opět kolem 85. Při jednovláknu to drží 35W a 3,7-3,8GHz na všech jádrech, osciluje to, teplota pouzdra kolem 80°C, příznaky byly nastavené jen pro omezení turba (občas i jeden z příznaků týkající se napájení). Nethrotlovalo se vůbec, při rozbalování archivu opět taková lehká spotřeba, takže to prime je asi to nejhorší, co tomu mohu dopřát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tu mám na recenzi jedno WSko od HP, taky Zbook s Xeonem E-2186M a na papíře to má super turbo boost až 4,8GHz. Až na to, že to je jen v light loadu, kdy může být power limit až 60 Wattů, při využití všech šesti jader frekvence klesá na nějakých 3,2-3,1GHz a po delší době pak klesne ten takt dokonce na 2,2GHz a power limit se pak drží na 23W, což je docela WTF. Při těch 3,1-3,2GHz to má power limit těch cca 45W a teploty atakují 90-99 °C, při běhu na těch 2,2GHz to má krásných 60°C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně HP škrtí víc, i když ty teploty... já ti nevim hele. Schválně jsem ještě "podusil" druhej ntb, byť notně starý, M4500 s 740QM, tedy i7 4C/8T 6MB 2,7GHz turbo, 1,7GHz base. Údaje o spotřebě toto CPU nereportuje, nicméně při prime to drželo těch 1,7 all core, při 1T zátěži to turbovalo hezky na 2,7. Vtip je, že ať jsem to dusil jakkoliv, TDP to dle příznaků nedosáhlo, žádný příznak nebyl nastaven, takže tam byla rezerva jak elektrická, tak teplotní. A to nejzajímavější... já když ten ntb používal, tak jsem buď dělal práci s krátkodobou zátěží, nebo jsem pustil gamesu a to začalo topit i to Quadro FX880M. Nechal jsem ty testy běžet tak 3 minuty a ventilátor nic... teplota kolem 70C, ať jsem to mučil sebevíc. U toho mého zbooku se po pár vteřinách rozjel ventilátor a teploty začaly atakovat těch 85-100. Buď je ten chladič počítán pro těžkej ofuk a nebo je tam něco špatně, ale rozdělávat to teď fakt nemohu.

Druhý fakt samozřejmě hraje to AVX/AVX2, to tohle CPU prostě nemá a víme, že papá nejvíce. Z toho důvodu, že při prime ten zbook šel pod base clock ale při CB se držel, docházím k myšlence, že tam aplikuje v dost drsné míře právě AVX2, kdežto toto staré CPU, byť to počítá neefektivně, neškvaří se při tom ve vlastní šťávě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle by mne zajimal i v testu. Neni to az tak velka briketa, coz na jeho vybavu solidni.
Kolik ti drzi boost, kdyz to zatizis treba novym CB R20 aspon 2x za sebou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Dell Power Manageru (proste sprava napajeni apod) jsem nastavil maximalni vykon, pro sber dat jsem pouzil HW Info, sber dat ze sensoru nastaven na 1 vterinu. Bohuzel jsem nenasel, zda HW Info umi merit na senzorech jednotliva vlakna procesorovych jader, proto tady mam pouze 6 Coru, nikoliv 12 vlaken. Vysledky:
MultiCore;Score = 2449 bodu
CORE;AVG Freq [MHz];MAX Freq [MHz];99% [MHz]
0;3187,183333;4486,8;4466,094
1;3147,2975;4591;4590,286
2;3156,43;4587,6;4566,201
3;3188,854167;4591;4548,412
4;3202,975833;4591;4590,286
5;3178,056667;4591;4569,349

SingleCore;Score = 431 bodu
CORE;AVG Freq [MHz];MAX Freq [MHz];99% [MHz]
0;4287,999514;4591;4589,9
1;4413,46094;4592,1;4591
2;4422,189303;4592,1;4591
3;4473,764668;4592,1;4591
4;4492,681199;4592,1;4591,924
5;4449,350729;4592,1;4591

U SingleCore me jeste napadlo nastavit afinitu procesu Cinebench pouze na 1 jadro, ale to celkove skore se temer nelisilo. Co se ale odlisilo, bylo nizsi zatizeni flakajicich se jader. Max frekvence pracujiciho jadra take bez rozdilu oproti SingleCore testu bez afinity

U MultiCore testu se teploty hybaly kolem 80-99 stupnu na vsech jadrech. U SingleCore se krasne dalo sledovat, jak se prehazuje "aktivni" thread mezi jednotlivymi jadry/vlakny doslova jako horky brambor, teplota aktivniho jadra byla temer vzdy 99 stupnu, 4 ostatni jadra kolem 60-70 stupnu a zbyle jadro 70-80 stupnu

Ten teoreticky boost 4,8GHz, ktery by se mel dat dosahnout, se mi nepodarilo. Ale kdyz jsem zkousel napr. HandBrake (pro prevod videa) a stahl jsem mu afinitu taky na 1 jadro, tak ten proces temer stabilne zvladl fungovat kolem 4,79GHz, takze mam overeno, ze aspon v nejakem software se toho boostu da dosahnout

Pripadne mam ulozene vysledky vcetne teplot apod., je tam tusim i napeti na jednolivych jadrech apod., tak z toho jeste muzu neco vytahnout, kdybyste mel zajem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle je dobrej celkem HWMonitor tool, Ten ti ukazuje aktualni vytizeni na vsech threadech a frekvenci na jadrech.
Z toho co jsi postnul, tak bych si tipnul, ze to CPU asi slo v MT boostem k tem 3,2Ghz. ST boost je krasny, ale pro mne ne moc vyuzitelny.

Diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tu mám na recenzi jedno WSko od HP, taky Zbook s Xeonem E-2186M a na papíře to má super turbo boost až 4,8GHz. Až na to, že to je jen v light loadu, kdy může být power limit až 60 Wattů, při využití všech šesti jader frekvence klesá na nějakých 3,2-3,1GHz a po delší době pak klesne ten takt dokonce na 2,2GHz a power limit se pak drží na 23W, což je docela WTF. Při těch 3,1-3,2GHz to má power limit těch cca 45W a teploty atakují 90-99 °C, při běhu na těch 2,2GHz to má krásných 60°C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=7N4vhRiJwFg
To snad vypadá jako náhrada za můj ASUS G73sw. 8-o. Je to desktop, ale jde si to vzít ssebou domů když je třeba. Konečně je napadlo dávat k AMD grafice FreeSync panel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak oproti tomu Asusu bude tohle celkem slušný výkonnostní skok řekl bych :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě... Hlavně se do toho konečně vejdou 2-3 disky, alespoň 16GB RAM a utáhne to s klidem pár VMek, při zatížení všech jader nepůjde frekvence do kopru (i ten současný notebook drží na všech jádrech 2,6GHz o čemž se současným notebookům může zdát), zvukový projev po hodinové zátěži stále pohodička a za 8 let mu začala zlobit je integrovaná síťovka, která někdy nenaběhne, ale myslím že ten konektor už zažil takových zásunů, že se ani nedivím. A jen tak mimochodem, úspěšně jsem přetaktoval i LCD panel na 90Hz a je to znát. Když přejedu na vedlejší 60Hz Dell, chce se mi zvracet :). Za tu dobu nikde nic nerže, panty drží, teploty v normálu, LCD panel a podání barev lepší jak současný notebooky s cenovkou 25+ bez daně...no prostě už 4 roky pokukuju po novém a nic se mi nelíbylo. Nedávno jsem začal dokonce uvažovat o tom, že to snad budu řešit desktopem, terminálovým notebookem a VPN.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mel bych k recenzi dotazy:
1) zajimala by me hmotnost stroje, asi jsem to prehledl?
2) napr. v Cinebenchi v single threadu - jakou frekvenci dokazou dane (vsechny) stroje nasadit, jak dlouho ji udrzi, pri jakych teplotach a pri jake spotrebe? Predpokladam ze tohle asi nemate zmereno?

Jinak hezka recenze, zajimavy stroj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem to info dopsat na začátek článku, tak jsem to teď napravil. Samotný notebook váží asi čtyři kilogramy, adaptér cca 1kg, ale musím ho ještě zvážit, abych to potvrdil. Rozměry notebooku jsou pak 428 x 298 x 38,7 mm.

Ad frekvence, tam je to takové trochu ošemetné, ten Ryzen 7 2700 drží v single threadu těch 4,1GHz, ostatní CPU ale ne vždy drží tu frekvenci konzistentně, dost záleží na typu úlohy, délce a tak podobně. Změřené to bohužel detailně nemám, ty low-voltage čipy se totiž chovají dost často všelijak jen ne konzistentně :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK, diky za odpoved :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Na následující fotografii můžete spatřit jediný notebook na světě, který má socket AM4 s vyměnitelným procesorem"

Kdepak! Asus GL702ZC byl první! Má už nějaký ten rok, ale s Ryzenem 1700 a RX580 (taky má Freesync) je sice slabší za to mnohem levnější alternativou. Nevím jak dnes ale půl roku zpět byl běžně k dostání na německém amazonu (dovoz do ČR zdarma). S cenou něco málo přes 30 lepší poměr cena/výkon než tohle.

Každopádně děkujeme za recenzi. Ukazuje se opět jak absurdní jsou ceny podobně výkonných notebooků Intel+Nvidia, ale to už jsme věděli 6 a více let zpátky když MSI uvedlo GX60 s A10 a Radeonem 7970 neboli herní notebook do 30 tisíc.

Více podobných strojů!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, já jsem na ten ASUS úplně zapomněl :D

Bohužel oproti testovanému Aceru má smutnější CPU, GPU a navíc měl myslím pouze single-channel RAM, což mi přišlo už tehdy dost WTF, navíc má jen dva sloty na RAM. Navíc ani nešel koupit v ČR, když jsem ho asi 2-3 měsíce po vydání poptával, bylo mi řečeno, že se už nevyrábí a do ČR se ani dodávat nebude a mám si ho pořídit skrze německý amazon nebo tak něco.

Ta RX 580 tam měla navíc 4GB VRAM, přišlo mi to takové narychlo udělané a z neznámých důvodů postřelené do nohy. 144Hz panel to myslím taky nemělo a SSD bylo jen SATA3, ani nevím, zda to vlastně podporuje NVMe.

Celkově mi přijde ve všech ohledech ten Acer lepší, je mi líto.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Také mě zaujalo, že desktopový chipset AMD B450 nemá naprosto žádný chladič."

Proč ten údiv. Je to notebook a kurvítek je tam víc, ale uznávám, že tohle je až moc zřejmé. Ve srovnání s desktopem je to zoufalá bída, proti mému ultrabooku za cca 40 litrů s Intel dvoujádrem......holt firemní notebooky vybírají kokoti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč kurvítko, nemusí hned na všem být 5 cm pasiv s heatpipes... Zažil jsem už pár serverových desek co taky nemají žádný chladič na části čipsetu a mám notebook z roku 2008, co má taky jednu část čipsetu bez jakéhokoliv chlazení a dodnes spolehlivě běží a to jsem mu dával ve své době pořádně pokouřit vytížením CPU i GPU 24/7 po mnoho měsíců :-). To se ti spíš udělají studeňáky nebo odejde napájecí část když se špatně chladí, případně je do toho ještě poddimenzovaná aby se ušetřilo možná 30 centů z ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemívají ale servery vrtulníkové chlazení, takže se čipset prostě trvale ofukuje?
V noteboocích bych se dnes obával, že NVME zahřeje i čipset víc, než je zvykem u SATA disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty chipsety vydrží celkem dost, v tom Aceru má typicky teplotu něco jako 40-45°C, takže pohoda. NVMe diskům všeobecně vyšší teploty moc nevadí, pokud to tedy nejsou fakt vysoké teploty ála 80°C+ tam už některé disky dost throttlují. V tom Aceru mají ty M.2 disky typicky něco jako 55°C.

Co se týče serverů, občas jsou ty chipsety ofukovány horkým vzduchem z CPU, takže vyloženě chladné taky nejsou, nicméně ty podmínky mají víceméně pořád stejné když to pořád běží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ten chladič kup samostatně a nalep si ho tam sám, když ti to tak vadí, ne!?

Intelským procesorem, který je děravý jak cedník (naposled sw neřešitelný Spoiler exploit), bych se dneska moc nechlubil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se jím vůbec nechlubím, naopak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně řečeno, pořád nerozumím té kategorii notebooků „desktop replacement“.

Resp. tomu, že bych desktop, kde můžu mít lepší cenu, výkon, chlazení a ergonomii (leckdy všechno z toho současně), nahradil notebookem, který stejně bude ležet na jednom místě (protože váží 5 kilo, navíc sotva dokáže běžet na baterii) a za víc než 50 000 bych koukal na 17" monitor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to velmi specifický trh, nicméně dokážu si představit, že nějaký přednášející potřebuje k demonstraci výkonné železo, takže si sebou přitáhne tohle, místo kysny, klávesnice, myši, které jsou podstatně větší. Tzn. kempit to na stole nemusí, ale rozhodně to nebude baťohový stroj pro denní cestování po světě. Ostatně, já před roky už taky vzdal tahání 15" WS dellu, který vážil "pouhé" 3Kg. Teď mám na nohou 4Kg WS potvoru a je to znát, tahat bych to na fakultu fakt nechtěl :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kategorie notebooků „desktop replacement“ je určená pro masochisty, kterých je evidentně mezi námi stále dost :) .

Jako náhradu desktopu je bez problémů možné použít "herní" notebooky, s hmotností lehce nad 2kg, 6ti jádro 8750H, 16GB RAM, 256GB SSD + 1TB HDD za 30kkč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jako náhradu desktopu je bez problémů možné použít "herní" notebooky.."
To je pravda jen z casti, dokud nepotrebujes opravdu max MT vykon toho CPU. Tipnul bych si, ze vetsina techto potvurek bude mit max boost pri MT zatizeni CPU uplne jinde, nez jejich "desktopovi bratricci" a stejne to k tomu bude asi docela rvat. Fyzika ojebat jednoduse nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, i7-8750H má sice 45W TDP jako 4C předchůdci, ale takt všech jader v MT zátěži klesá někam do rozpětí 2,6-2,9GHz cca. Navíc dneska frčí tenké žiletky, co dělají hrozný kravál a CPU atakuje 100°C.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jste možnost si nějaký takový ntb. vyzkoušet? Myslím, že byste byl velmi překvapen.

Herní ntb. taky mají diskrétní grafiku, jako minimum je dnes mobilní 1050 se spotřebou 75W. Chlazení musí být dimenzováno na 120W. Alespoň u mého msi gl63 8rd to tak opravdu je. Při krátkodobém zatížení všech jader, cca do 10 sekund, běží chlazení furt na min. otáčky. Při dlouhdobém zatížení CPU jede chlazení na 20-30%, tedy poměrně potichu.

V kanclu mám na stole Dell Optiplex 7050 s i7 7700, 4jádro s TDP 65W. Pokud ho srovnám s msi gl63 8rd, je pomalejší a v zátěži hlučnější. O 50% vyšší spotřeba má daleko menší vliv na výkon než navýšení počtu jader o 50%. Při frekvencích nad 3GHz poměr výkon/spotřeba klesá. Takže máte pravdu, fyzika jednoduše ojebat nejde, ale v tomhle případě stojí na straně mobilních CPU.

Letos se začnou prodávat mobilní 8mi jádra, rozdíl mezi výkonem desktopů a ntb. bude pouhých pár desítek %. Aby pro mně mělo smysl investovat do desktopu, musel by být rychlejší o několik set procent. Snad se AMD brzo rozhoupe a začne prodávat 16ti jádra pro AM4 .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy o hruskach , ja o jabkach. Ja nerikam, ze jsou to spatne notebooky a nebo na to co mohou, ze nedavaji maximum. Proste jen davaji mene v ramaci moznosti. O prispevek vys Vam pise K. Svorka, ze presne tahle CPU v zatezi throtluji a pise Vam tam i frekvence.
Je preci sakra rozdil, jestli mam obyc. desktopove 6jadro typu 8400-8500, ktere bezi uplne volne na 3,8Ghz v zatezi a muzu na nem postavit komp za 20k, ktery bude mit porad min o 30% vyssi vykon, nez tyhle notebooky, ktere pojedou treba na 2,8Ghz (v tom lepsim pripade). A to se nebavime 8700k, ktere prida dalsich skoro 15% na vrch.
Ty 8jadra v noteboocich to nespasi, protoze budou throtlovat uplne stejne, pravdepodobne jeste vic.
Ojebat to proste nejde.

Jsou to dobre notase, ale ne pro maximalni vyuziti CPU. Na to je potreba bud briketa, jako v testu a nebo nejlepe desktop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svorka by si měla opravit své mylné názory a vy též :) Úplně volně mi CPU běží v režimu High Performance na 3,9 GHz, v zátěži - CB20 - na 3,0 GHz . Throttling kvůli teplotě se nekoná, větráky jen lehce zvýší otáčky.

Podívejte se znova na výsledky testů v recenzi a porovnejte si je s hodnotami z desktopového R7 2700. Třeba v R15 dává o 20% nižší výkon ! Briketu nelze doporučit nikomu, zejména ne těm, kteří potřebují max. výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolikrat jste ten R20 spustil? 1x nebo dokonce 2x.. co to tak nechat treba zatizene kontinuelne aspon 1 hodinu?
Tady mate dalsi skvely priklad, silnejsiho CPU v desktopovem replacementu od Apple..vtipne, ze throtluje vic v zatezi, nez dokonce jeho slabsi verze.
https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=de&tl=en&u=https%3A%2F%2F...

Pro Vasi predstavu, at aspon vite, o cem se bavime..CPU intenzivni task je treba nejaky 4K render, ktery Vam bezi klidne 6-15hodin, podle nastaveni, pri vytizeni, ktere bezne dosahuje v maximech 100%. Pokud budete chtit, hodite tam 2 rendery a jste na 100% celou dobu, atd..

Jinak 8750H ma definovany rozsah 2.2 - 4.1 GHz, boost na 6 core ma definovany az na 3.9GHz a podle Vas kdyz jeden na 3Ghz tak nethrotluje...mozna si o tom nejdrive zjistete neco sam
https://www.notebookcheck.net/Intel-Core-i7-8750H-SoC.275944.0.html

Vy jste tvrdil, ze je to "desktop replacement", ja tvrdim, ze tvrdite hloupost, i pokud by drzel ty 3GHz, cemuz neverim. Ano testovana briketa se taky neda povazovat za uplne "desktop replacement", ale bude Vam drzet takty daleko lepe, dokonca mozna pujde i trochu OC.
Pointa je ta, ze tyhle herni notase, zadny desktop replacement nejsou, protoze frekvence tech desktopu josu 1-1,5Ghz vys a tudiz i vykonem uplne jinde, Na hrani nebo jinou cinnost, vyjma intenzivnich CPU tasku, je to ale dobry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím že házíme hrách na zeď. Teď okolo sebe mám 4 mašiny a vedle dalších několik strojů a většinu z nich jsem si dlouhodobě ošahal. V podstatě jsem neměl v ruce pouze sandy bridge, FXka (ale zaúkoloval jsem tehdy pár lidí), stejně jako cokolid nad skylake (tady jsem si četl DETAILNÍ recenze) abych věděl, že se jen změnila číslovka u CPU, jinak je vše při starém.

Je to stejné, jako někdo považuje za SSD test jeden průchod v defaultní nastavení CDM nebo atto. Neinformovaní/nevzdělaní (aby mě někdo nechytl za slovo, nevzdělanost =! inteligence) samozřejmě zaplesají i nad totálním krámem, protože sekvenčně i random ty čísla budou relativně dobré, budou si chrochtat nad super kupem. Realita je jinde :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono těch throttlingů je asi 5 druhů, podle teploty CPU, teploty VRM, proudový, výkonový a buhví co dalšího. Většinou je v zátěži aktivní pouze výkonový - package power 45 W. Teplotní slouží pouze k tomu, aby krotil příliš agresivní turbo, např v P95 ze začátku frekvence chvilku oscilovala mezi 3,4GHz a 800 MHz.

V jiném příspěvku jsou odkazy na naměřené hodnoty z HWINFO, naimportujte si je do excelu a prostudujte si je. V CB11,5 byla průměrná ustálená frekvence 3,15GHz, v P95 2,8GHz.

Jak v diskusi několikrát zaznělo, fyzika je neúprosná. Spotřeba procesoru roste s mocninou frekvence, teď nevím jestli s druhou nebo s třetí, ale myslím že spíš s třetí. 8750H má 90W turbo, takže jsem se mohl podívat, jaký to má vliv na výkon a spotřebu v P95.
Při 90W turbu jel procesor na 3,4GHz, spotřeba celého systému 115W.
Po ustálení frekvence a aktivaci 45W výkonového limitu byla frekvence 2,85 GHz, spotřeba systému 75W.

Takže zdvojnásobení spotřeby CPU, resp zvýšení spotřeby celého systému o 50% zvedne výkon systému o 20% . Jestli si z matematiky pamatuje, jak vypadá graf mocniny, je jasné, že další zvyšování frekvence a spotřeby moc výkonu nepřidá.

Frekvence vyšší o 1-1,5Ghz mají desktopy pouze v klidu nebo při malé zátěži. V zátěži všech jader půjde frekvence pěkně dolů a budete rád, když při dvojnásobné spotřebě celého systému dostanete o 30% vyšší vykon .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne se to snazite zbytecne komplikovat. Sam mam 4c8t intelovsky ULV v placce a je to vyborne CPU. Vyborny lehoucky notas, na kterem muzu delat v principu vse s vyjimkou opravdu MT uloh. V podobnem duchu to plati i pro H radu, byt jeji vykon je samozejme lepsi.
Pro nekoho, kdo pouziva opravdu MT potencial CPU, jsou udaje z P95 dulezite..protoze jste schopen vygenerovat podobnou zatez sam, napr. diky AVX instrukcim. Tudiz u Vas to jelo na 2,8Ghz. To je super..ale jelo Vam to na ni aspon hodinu? Ono po 10m ten notebook jeste neni 'uplne zahraty'. Ale i kdyby to drzelo 2.8ghz, tak muj 'jednoduchy' 8C rizek 1700x drzi v p95 3.5ghz..s trochou lehciho OC to dostanu i pri ne optimalnim chlazeni stabilne na 3.7...a uz jsme skoro o 1ghz vyse a 33% navrh. 2xxx rada ryzenu jde vyse..a 4ghz by nemel byt problem udrzet a jste skoro na 45%. A to se bavime o 8jadrech, ktere maji vyssi vykon diky dalsim 2 jadrum. Tudiz to co tvrdite, ze 30% navrh neni jednoduse pravda. Ty rozdily ve vykonu jsou mnohem vetsi na urovni 60-70+%...coz u delsich tasku je obrovsky rozdil. I ta testovana briketa bude mit v realu 35%+ lepsi MT nez ten vas MSI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyjádřil jsem se dole, ale pro upřesnění... spotřeba je dána tím, že MOS logika je tvořena "FET"y s izolovaným hradlem, takže do nich neteče prakticky žádný proud, což je diametrální rozdíl mezi bipoláry, tedy BJT tranzistory, kde tato "izolační překážka" není a tak přímo do "gatu", resp. do báze teče proud, protože je to dioda. Polovodič, zejména ta dioda nemá lineární charakteristiku, zde je zapojena v propustném směru, takže od 0,77V? (přibližně) začne její vodivost brutálně růst, pod 0,65V? je její vodivost prakticky nulová. Bavíme se o řídící elektrodě, která nám umožňuje řídit vodivost zbylých elektrod tranzistoru.

vsuvka: tohle je mimochodem důvod, proč řeknemě, v 70. letech nemohl vzniknout pořádný integrovaný obvod, ale používali se spíš HYO - hybridní obvody z řekněme maximálně 30 komponent (v podstatě SMD součástky na flex spoji, stačí si vyhledat obvody řady STK, pokud vás to velmi zajímá). Proud bází je až 7mA, což je sice malej proud, ale při 100 tranzistorů to udělá 700mA, což při 5V udělá 3,5W + je třeba započítat malé ztráty vzniklé při změně stavu, kdy tranzistor je chvilinku v lineární oblasti).

Kdežto naše MOSfety mají mezi "bází", zde gatem, křemičité sklo, vznikl nám tam kondenzátor. A to je právě to kritické, co nás zajímá. Spínání mosfetů je prakticky nabíjení/vybíjení kondenzátoru, velikost energie uložené v tom kondenzátoru řídí vodivost elektrod. Pokud zanedbáme všechny ty potencionální ztráty okolo, které jsou podstatně menší jak právě to, co se pálí na tom kondíku, pak se to celé smrskne na toto:

Při nízké frekvenci logiky nepotřebujeme vysoké napětí, protože se kondík stíhá za včas nabít a vybít. Zkrátka při hodinovém taktu máme jednoznačně určenou logickou 1 a 0. Pokud bychom při stejném napětí zvedli frekvenci, může se stát, že se při nízkém napětí nestihne onen kondík včas nabít, takže bude na půli cesty a nastane hazard, tedy zakázaný stav, který stojí za tou chybou. Tranzistor je pak ve stavu, v jakém by se neměl nikdy nacházet.

Když ale napětí zvedneme, proud tekoucí skrze všechny odpory bude logicky větší a kondík se už může nabíjet a vybíjet dostatečně rychle, aby do hodinového "signálu" stihl "přestavit" stav přechodu tranzistoru. Samozřejmě nemusí, pak je možnost napětí zvedat a zvedat, dokud nedosáhneme kýženého efektu.

Problém je, že polovodiče nejsou lineární a uvnitř jsou prakticky diody s různým tvarem průběhu proudu vůči napětí. Takže existuje něco jako sweetspot, tedy bod, kdy máme při daných elektrických parametrech nejlepší spotřebu (proud×napětí) na MHz. Cokoli mimo je potom obvykle problém, protože při nízkém napětí je problém s reprezentací logické 0 či 1 (může být invertováno a následně znovu invertováno), při vysokém napětí zase může dojít k průrazu, vlivem velkého proudového namáhání v jednotlivých vrstvách a i relativně vysokého napětí jako takového (vezměme v potaz fakt, jak "tlusté" jsou jednotlivé vrstvy takového polovodiče).

Proto mohou mít mobilní CPU vyšší "efektivitu", protože mají menší cache, menší počet rozhraní a podobně. Samotná část v CPU, která se stará pouze o výpočet je velmi malá, naopak cache jsou obří pole tranzistorů reprezentující SRAM, kde těch tranzistorů maká opravdu hodně a to je mimochodem největší zdroj tepla. Kombinační logika, která už provádí pouhý výpočet - tedy součet, součin, rozdíl, podíl, nebo MMX či AVX, by takový podíl na výsledné spotřebě mít neměla (u toho AVX se pouze domnívám, že největší boj se bude dít v té cache).

Samozřejmě, neberu v potaz právě ty stavy, kdy tranzistor není plně otevřen či zavřen, takže je v lineárním chodu a chová se jako odpor, v takovém stavu je pokud možno co nejkratší možný okamžik. Stejně jako odpor "spojů" mezi všemi prvky v polovodiči a spoutu dalších jevů, které ale nemají až tak zásadní vliv jako právě ten výše popsaný jev.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fór je v tom, že ta R7 2700 v Aceru drží max turbo kontinuálně, většina mobilních CPU hlavně od Intelu dost s frekvencí šaškuje podle loadu a různých limitů a nelze se tak spolehnout, že to CPU pojede na nějakou frekvenci pořád. Výkon v tom Aceru sráží hlavně DDR4-2400 paměti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, plně to rozporuje co jsem testoval před chvilkou výše. V běžné zátěži je ten pád v MT relativně jemný, nicméně i skrze chlazení ala WS jsem se na těch 3,9GHz turbo nedostal (v 1T zátěži).

Jakmile ale spustím nějakou syntetiku a pravděpodobně AVX, šup pod baseclock a to tvrdě. Teploty nehezké, prakticky v každém ze scénářů TDP limit. Hluk snesitelný, ale jestli bych z desktop haswellu nebo něčeho podobného šel do tohohle? Ani nápad. Mám tu před sebou 5930K a kromě ST (tahle mobilní potvora má větší ST boost, ale jen o malej prd) to v MT (při zanedbání těch 2C/4T navíc) stejně překoná a to víc jak dvojnásob. Odpověd leží v TDP a chladiči (chladič co má hmotnost pomalu jedné čtvrtiny toho ntb, TDP prakticky 4× takové).

A až do ntb natlačí 8C systém? Myslíte si, že zvýší TDP na 100W a adekvátně zvětší chladiče? No, když to neprovedli v horizontu 10 let a evidentně už na současných 6C potvorách jedou stejnou filozofii, tak bych se nedivil, kdyby to v tom prime při 16T spadlo pod 2GHz/jádro. Reálná zátěž nebude tak brutální, ale logicky se to v tom také podepíše. Fyzika opravdu ojebat nejde.

A míchat do toho GPU? To je fakt mimo. Většinou se o chlazení GPU starají lépe, ale to CPU "trpí" stejně. Když už výrobce osadí nějaké to větší GPU, obvykle podstatně navyší kapacitu chlazení a případně se o zbytek postará regulace. Myslím že tu nemálokrát v testech mnohopese dokázal, že GPU u těch tenčích strojů dost snižují frekvenci. Na výsledný výkon ve hře to nemusí mít až tak brutální vliv, jak by se mohlo zdát. Samozřejmě bude dost záležet, jak to výrobce našponoval.

Jinak ano, popisuju velkej extrém, realnej user na tohle narazí spíš v případě, že začne kompilovat nebo komprimovat video a podobné kousky. Hry takovej load nevyprodukují, druhej extrém je pak syntetika, která bude ještě daleko horší jak právě ta allcore komprese. Ale tvrdit, že 4C desktop bude jednoznačně horší jak 6C mobil, je blbost. Zrovna tohle mši má celkem robustní chladič, ale to opravdu neplatí o většině mašin, stejně jako ten tvůj optiplex... mám tu optiplex 9010 v SFF variantě a ten je jednoznačně v zátěži i mimo zátěž velmi tichý (prakticky nelze rozeznat, jestli je to zatíženo nebo ne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni si donedávna stěžovali, že se procesory nijak nevyvíjejí. Srovnání mého 8750H a vašeho 4910MQ ukazuje, že to vůbec není pravda. V zátěži všech jader CB20 s AVX jede na 3,0 GHz. Jaký má potom význam baseclock 2,2 GHz?

Ještě zajímavější je srovnání s 5930K. Obojí to jsou 6ti jádra s HT. Výkonově je na tom 5930K o 15% lépe, spotřeba o 200% vyšší. Kdybych takový desktop měl, už by letěl na aukro.

Podívejte se na rozdíl mezi 8750H a 7700HQ. Oba jsou mobilní CPU se spotřebou 45W, 8750H je o 50% v zátěži všech jader rychlejší. Zvedat spotřebu tedy není nutné. Mobilní 8C bude cca o dalších 30% rychlejší. Za 2 roky navýšení výkonu o 100% při zachování spotřeby, to není vůbec špatné.

Bohužel ntb. se slušným chlazením za rozumnou cenu jsou právě a pouze ty "herní". GPU beru jako nutnou daň za to, abych měl slušně chlazený CPU. Nedávno proběhla ve zprávách aférka, kdy Macbook 2018 s i9 byl pomalejší než levnější model s i7, právě kvůli nedostatečnému chlazení. Přitom můj msi gl63 8rd není o moc těžší než žiletkoidní macbook 2018 (2.2 kg vs 1.83 kg). Dříve jsem měl XPS 15/2012 s hmotností 2,7 kg, takže msi gl63 s 2,2 kg mi přijde jako nádherně lehký.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TDP =! reálná spotřeba, proto míchat 5930K k mobilu je blbost. Tyhle HEDT CPU mají vysoké TDP kvůli tomu, aby to dokázalo běhat prakticky perma mimo baseclock, nemluvě o tom, že je tam 4ch řadič pamětí, tuna pcie a podobné věci, které se v tom ntb nenachází, logicky. Takže 200% spotřeba je zde kvůli tomuto. Dále, výše jsem dokázal, že CPU jsou bržděné TDP limitem, aby to mohlo rozumně běhat. TDP se dá ohnout výrobcem, což se zjistilo u 9900K, kdy CPU dokázalo allcore turbovat fakt vysoko, ale při onom TDP 97W? to reálně v AVX papalo něco kolem 200W.

Je hezké se ohánět papírovým TDP, ale reálné měření? Změřil jsi to? Já samozřejmě taky nevytáhl wattmetr, ale koukal jsem se do reportu a celkem mu i věřím. Jinak ta 5930K při střední zátěži žere cca 65W, při už mohutnějším syntetickém allcore loadu kolem 95W (CB, prime by to vyhonil asi ještě výše).

Ten výkon opravdu neroste tak dramaticky vůči spotřebě, je totiž třeba zohledňovat další periferie, byť netvrdím, že nejaký pokrok v rámci zákona se nekoná, ale rozhodně to CPU nepatří do šrotu. Mohu říct, že ryzen to vydrtí s podstatně menší spotřebou, jenže pak se budu bavit jen o výpočetní síle CPU. Naprosto to pak ignoruje právě ty paměti a pcie, které taky hrajou nemalou roli v téhle platformě, kdežto mobilní CPU jsou doslova ořezané na kost (16pcie pro GPU, pár pro chipset a z toho leze pak wifi a podobně, 48pcie se fakt nekoná).

A pak tam jsou ještě takové věci, jako je cache, která zabírá nejvíce prostoru a má zásadní vliv na spotřebu. Malá SRAMka na pár MHz skoro nic nežere a netopí, ale tady se bavíme o i desítkách MB cache s rychlostí ekvivalentní jádru CPU. Což asi uznáš také, že cache mobilu a desktopu je naprosto jinde.

Najdi mi mobilní CPU, co dá v CB11.5 v MT 12 bodů a v st 1,7, dlouhodobě, ať to běží minutu, dvě, nebo tři hodiny ve smyčce. Pak by se dalo uznat, že výpočetně to ten desktop překonalo, do té doby je to jen plácání... jo a samozřejmě je třeba vzít potaz, jestli opravdu výrobce desky/biosu dodržel TDP stanoveno intelem, nebo si to přiohnul.

Mám tu jediné CPU, které těch 15W TDP asi je schopné dodržet - Celeron 1009U. Je to totiž čisté 2C/2T s pevným taktem na 1,5GHz, turbo se nekoná. Tady u toho věřím, že TDP=spotřeba, možná do toho bude trochu kecat GPU část, ale to bych to musel oprášit, nahodit systém a otestovat, což se mi fakt nechce. Nicméně vzhledem k tomu že si pamatuju jisté provozní parametry, víc jak 20W to nepochybně nežralo.

Naposledy... fyzika fakt ojebat nejde, prostě ne. Mobilní CPU desktop, byť trochu starší, opravdu při stejné spotřebě výkonově nedá, pokud si odmyslíme výbavu desktop verze. Určitě bude o nějaké procento lepší, ale nebudou to stovky procent, ale spíš jednotky, max desítka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a takové PS na konec:
Ten macbook měl totiž vyhoněné TDP (si myslím), proto se rozpálil a pak zasáhlo throtlování, které celkový výkon srazilo pod úroveň té i7 v předchozí generaci MBP. Co pravděpodobně udělali, snížili TDP na nějakou rozumnější úroveň (to dlouhodobé), takže se to nevyšponovalo na vysokou frekvenci na takovou dobu, která je pak o něco nižší + throtlování. Je třeba si uvědomit, že throtlování na kmitočtu neuvidíme (je pořád stejný, ale místo instrukcí vkládáme ty, které neprovádí žádnou operaci).

Proč to má pak o něco vyšší výkon a lépe to vypadá? Protože throtlování je velmi agresivní a pokud k němu dojde, je možné zahodit víc než polovinu výkonu (stačí si jen představit, že každá druhá instrukce je zahozena, pak CPU běží "jakoby" na poloviční frekvenci). Čili je rozhodně lepší snížit maximální frekvenci a omezit to nejhorší - throtlování, než tam napálit maximum a ať se o to stará CPU - tedy začne throtlovat a v nejhorším odpojí napájení (při 110°C). Spotřeba je podobná, ale CPU se pak prostě chová lépe a proto má pak lehce lepší výkon. Nicméně nic to nemění na faktu, že ten MBP byl možná navržen na TDP toho CPU, jenže víme, že TDP=! spotřeba, obzvláště poslední roky u intelu, že? Resp. dalo by se říci, že TDP platí jen pro base clock (mimo AVX), což jsem potvrdil i v mém testu, že už v haswellu tomu tak bylo. Tady už nemůže oponovat snad nikdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste ten Wattmetr vytáhnout, ať se můžeme bavit trochu konkrétněji. Moje msi gl63 8rd v klidu si bere 10-15W, v zátěži CB20 krátkodobě 100W, po chvíli to klesne na 70W.

Samozřejmě netvrdím že 5930K patří do šrotu. Donedávna jsem používal ntb. s 2760QM, kdyby neodešla baterka a nerozpadl se chladič, nejspíš bych ho používal dodnes. Pouze ve srovnání s 8750H mi přijde, že je prakticky stejně rychlý, takže nemá cenu mít to samé v mobilním a desktop provedení.

Mobilní CPU, které dává slušné výsledky v CB 11,5 mi leží na stole :) v MT 12.97, pustil sem to pro jistotu 5x za sebou, ale výsledek se nezměnil. ST - 1,89. Chladiče v ntb jsou poměrně malé, takže se rychle dostane do ustáleného stavu, proto si myslím, že stejné výsledky bych dostal i kdybych test pustil 100x za sebou.

A navíc, to co mám je jenom střední třída. Pro férové srovnání s HEDT by bylo vhodné použít spíše i9-8950HK, které je ještě trochu rychlejší, v ST o 10%, v MT o 5%. Jsou to zřejmě výběrové kousky, které běží stabilně na nižším napětí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně se mi to nezdá. Jedině že by CB byl o ničem a nejvíc vypovídající byl ten prime. Ostatně, CB mi nedostal CPU do takové limitace, jako právě prime. HEDT drtil v ST mainstream, ale tam to bylo jasné, kvůli nižšímu turbu. 5930K turbuje jen do 3,7GHz a výš to nejde, teoreticky by to šlo přetočit, ale nepotřeboval jsem to. Jinak na 140W jsem se nikdy nedostal, tehdy jsem to měl za to, že je to "rezerva", kterou překonával až vyšší model CPU. Ostatně, mám tu i7-940 a to myslím na 130W taky nikdy nenarazilo, když je to navíc jeden z nejnižších modelů.

Jinak měřit wattmetrem bych mohl, otázkou je, jak moc by to bylo relevantní vůči PFC, to spíš už multimetry změřit čistě "DC" zátěž, jenže na to tady bohužel nemám místo, byť vybavení je a samotného by mě to zajímalo :)

Jakože pokud by to mělo takovej rozdíl v hrubém výkonu, muselo by to reflektovat hodně i jiné výsledky v jiných programech, ale toho jsem si nikde nevšiml, že by se dělo. Vy jste mi nasadil brouka do hlavy :D

Schválně, zkuste to podusit tímhle: https://www.mersenne.org/download/ a zvolit ten nejhorší scénář - maximum heat output, bla bla bla. Kolik to bude žrát v HWinfu a jak dlouho to vydrží frčet bez throtlingu a na jakých frekvencích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prime95 je trochu náročnější, ustálená frekvence byla 2,8-2,9GHz, ze začátku měl systém trochu problém najít správnou frekvenci, takže párkrát došlo ke skokové změně z 3,4GHz na 0,8. Jakmile se frekvence ustálila na 2,8-2,9GHz, aktivní byl pouze výkonový limit (Package power). Hodnoty z hwinfo si můžete prostudovat na https://pastebin.com/X26LpFNL , je to obyč CSV.

Spotřeba ze začátku 115W, po ustálení frekvence 73W.

10x za sebou spuštěný Cinebench 11.5, první výsledek 13.63, po pár opakováních to kleslo na 12.15 .
https://pastebin.com/e119zBJD
senzory z hwinfo
https://pastebin.com/raw/D686fBws

Spotřebu měřím tímhle https://www.ebay.com/itm/LCD-EU-Digital-Meter-Voltage-Wattmeter-Power-El... , ukazuje to i účinník, v klidu, tzn. při odběru kolem 10W je 0.5, v zátěži je 0.92 - 0.95

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže výrobce evidentně "polevil" v TDP limitech a to hodně. Jinak by to CPU mělo podávat podstatně slabší výsledky. Schválně jsem ještě koukal na cpu-world a ano, opravdu dosahuje v CB takového skore, ale myslím si, že právě na úkor toho papírového TDP a v tom bude ležet ten zakopanej pes. Mě to 60W bralo jen pár vteřin, pak šup na 47W.

A viz. výše, testnul jsem ještě starej i7-740QM v M4500, base 1,7GHz, turbo 2,7GHz. Neumí vůbec AVX a torturu prime přežil bez ztráty kytičky... a teď ta největší prdel, ani jednou to nedošáhlo na libovolný příznak, tedy nebyla překročena teplota, ani žádné elektrické vlastnosti (TDP, max napětí, ..). Bohužel, tahle první generace Core iX neumí reportovat (minimálně zde) spotřebu, takže se mohu spolehnout pouze na ty příznaky. Vtip je ten, že CPU samo o sobě vygenerovalo "tolik" tepla, že se ventilátor ani neopovážit roztočit do vyšších otáček, ještě aby ne, při 71°C v maximu :D

Jinak těch 2,9GHz při 6C a 73W, tomu jsem schopný už věřit. Lehčí zátěž v pohodě CB bude dost možná podobná. Ono je právě známo (a já na to pozapoměl), že výrobci si TDP ohýbají ku obrazu svému, proto pozor na to, ostatně jsem na to i upozorňoval několikrát výše, že to fyzikálně není možné.

K tomu wattmetru, asi je to reálné, co jste naměřil, ale při těhlech nízkých zátěžích bude podle mě obrovská chyba daná použitým bočníkem a přesností měřící soustavy uvnitř. Proto bych volil TRMS multimetry. A jestli vám to v klidu bere těch krásných 10W, tak tam nepochybně vývoj je, v té spotřebě v klidu. Ten můj Zbook by měl v idle cucat až 50W (to bylo s AMD GK, já mám nV, ale optimus vypnutej, trvalo to frčí na quadru). V tomhle byl intel dost schizofrení, například, mám tu dobový subnotebook od fujitsu s PIII-800, tualatinem. Stroj měl dva stavy, 400MHz/133, 800/100, nic mezi. Chlazení s tehdy né moc často vídanou heatpipe a TDP kolem 15W. Naprosto bych tomu věřil, ba dokonce řekl, že to žralo ještě méně, neb to na baterii vydrželo neskutečně dlouho i v plné zátěži. Pak uvedli netbuřty a všechno šlo do ..., v té době jsem používal HP nx9005 s bartonem 2400+, ten měl AMD powerNow myslím a mohl jsem to ovládat přes CpuMSR (super program mimochodem... na tyhle CPU), nejnižší stav 400MHz, maximum 1,8GHz, kroky po 100 nebo 200MHz myslím. Dokázalo to běžet pasivně a i s naprosto vyšeptalou baterií vydržel v browsení po netu fungovat 2h, v loadu to samozřejmě rozjelo ventilátor a začalo to "pekelně topit". Tohle pak intel dohnal až s C2D, nicméně i moje tehdejší WS - 8510W od HP v idle rozhodně neměla na toho antona, ale celkově to tipuju žralo přes 20W, spíš 30. Tenhle dell je na tom podobně mimochodem, na velkou baterii s "vyšeptalostí" kolem 18% nedá víc jak 2-2,5h při tězkém idle stavu. A ani AMD nespí samozřejmě, je to krásně vidět na vega čipech, ta regulace prakticky po 1MHz, regulace napětí taky velmi jemná. Pokud to nekecá, jakože asi ne, tak v idle to GPU jede na 30MHz, v loadu šup na skoro 1,7GHz. Vypadá to jako hovadina, ale když si člověk hrál s dobovým HW, tak je to věc, která se začala lepšit až v posledních 10 letech. Ještě Radeon X1900XT jsem ručně dokázal stáhnout na cca 175/300 z nějakých 500/700?, důvod ani tak nebyl efektivita, jako spíš, že jsem chtěl omezit běh radiálního ventilátoru v chladiči, jehož projev byl rušivý a "přeřval" i v klidu kde co. Tak jsem tehdy v atitool našel nejnižší možné napětí a frekvence, při kterém to v desktopu fungovalo, jinak jsem měl artefakty v obraze, zvýšit napětí jsem nechtěl a snižování vedlo k ještě větší nestabilitě. Čili tady v tomhle vidím právě ten jednoznačnej vývoj, že i velké a žravé čipy umí idlovat při mnohem nižších hodnotách než kdysi. Naopak ve výkonu, jak i sám dokazuješ, moc velká evoluce není, nemůže být, prostě z procesu mačkáme doslova šťávu až z kůrky a pomůže jen novější proces, nebo nějaké optimalizace v architektůře, které jak víme, neudělaly mezigeneračně u intelu od dob sandy bridge víc jak jednotky procent.

A jinak děkuji za to, že jsi se na to podíval ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak až na tu pomalejší RAM a nesmyslnou snahu šetřit na LEDkách to vypadá skvělý stroj! Skoro ideální mobilní náhrada za desktop pc, bez děravýho Intelu a s plným výkonem po všech stránkách...
Trošku problém je ta cena, kdyby si něco podobného člověk sestavil jako malý, relativně přenositelný desktop, tak to má komplet za míň než polovic. Halt pohodlí a design něco stojí, ale tentokrát se opravdu povedlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta cena není zase tak hrozná, když se podíváte na jiné notebooky v téhle cenové. Desktop by určitě seskládat šel, nezkoušel jsem ale připočítat věci jako monitor, OS, klávesnice a tak podobně. Tady je ale hlavní výhodou ta slušná mobilita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ty periférie k desktopu ani nepřipočítával, minimálně ne monitor.
I k tomu notebooku si snad kupující dá externí monitor a nejspíš i klávesnici.
Pokud to nebude masochista, který se bude za 54 000 doma hrbit nad 17" monitorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na polovic se asi nedostaneme, schválně...
https://www.alza.cz/amd-ryzen-7-2700-wraith-max-d5535309.htm?o=8 - 7k7
https://www.alza.cz/hyperx-16gb-kit-ddr4-2400mhz-cl15-fury-black-series-... - 2k8
https://www.alza.cz/gigabyte-b450m-ds3h-d5437652.htm 1k9 (nejlevnější mobo se 4 sloty pro paměti a B450)
https://www.alza.cz/adata-xpg-sx6000-ssd-512gb-d5267328.htm - cca 2kkč
https://www.alza.cz/wd-blue-mobile-1tb-d5266106.htm - 1k3
https://www.alza.cz/sapphire-pulse-radeon-rx-vega-56-8g-hbm2-d5277771.ht... 9k6
Tohle prosím udělá 25k3, a to tam ještě není zdroj (vzhledem k tomu že ten adaptér je celkem slušná delta, určitě bych nevybíral ten nejlevnější šunt, jako jsem volil teď, takže počítejme se 3k minimálně), monitor, klávesnice, myš, kysna a wifi odpovídající tomu v ntb... a kdybych měl být hodně férovej, ještě k tomu přihodíme nějakou rozumnou UPSku a tam to pod 6kkč nepůjde). Suma sumárum, už jen z tohohle je vidno, že pod polovic se NELZE dostat a to jsem vybíral fakt to levné. Tím nechci obhajovat ntb, ale pouze poukázat na reálný fakt (sám vím cenu komponent, když tu a tam po mě někdo chce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo by oponovat, že za těch zbývajících ~2 200 Kč (notebook má na Alze cenovku 54 990) case a zdroj koupit jde, WiFi je pro desktop PC vcelku na nic a monitor, klávesnici a myš bude velmi záhodno koupit i k tomu notebooku.
(Jak jsem už psal, nečekal bych, že je nějak hodně masochistů, kteří si koupí na doma počítač za >50 tisíc, aby se pak hrbili nad 17" monitorem.)

Naopak jste vynechal Windows, což asi pro herní využití člověk bude chtít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Téma bylo, složit to samé za polovic. Aby mi nebylo ukřivděno, vše u čeho jsem neznal kvalitu jsem vybíral laciné, zdroj, který je pro mne známý, neb napájí můj notebook, bych volil z dražších, protože kvalitní je. I kdybych zvolil levnější či dražší, pořád to nebude "jen" polovina. A ano, na OS jsem zapoměl, to je pravda.

Periferie by bylo nefér nepřidat, protože je ten notebook má. Já sám mám vyzkoušeno, že rozumný stroj kolem 20kkč složit nelze, stačí ovšem přidat přibližně 6-12kkč a dostaneme se na mnohem použitelnější sestavou, hlavně z pohledu kvality. Jinak na stole mám stroj, co stál před řekněme, 2 roky, přibližně 90-100kkč, záleželo by na období, kdy se to koupilo. Ne, nejsem milionář, ne, nejsem managor nebo něco s platem nad průměrem. Ano, upgradnu to až za několik let (tím myslím nějak razantně).

Vyplatí se to? To už záleží. Já chtěl vysokou spolehlivost a co nejvyšší výkon v té době (samozřejmě 60kkč jsem za CPU už odmítal vynaložit). Co na tom dělám? Hrál jsem hry a tvořil. Stačil by na to mainstream, v podobě tehdejšího 4C/8T systému, ano stačil, ale musel bych tehdy hodně hlídat podporu nvme, nemluvě o počtu pcie. Stačilo by mi i sata? Zřejmě ano, na drtivou většinu operací určitě, na devtools bych úzké hrdlo zřejmě cítil, to samé jako ty dvě jádra navíc. A ne, masovka to není, je mi to zcela jasné, dneska bych doporučil jako maximum pro hráče stroj v relaci 50kkč, takový rozumný stroj kolem 30kkč. Je to moc? Jedna celá průměrná výplata + drobnej navíc, nebo dvě celé velmi podprůměrné výplaty. Životnost 4+ roky. Ten ntb to při častém přenášení dost možná nedá, desktop určitě. Doporučil bych herní notebook jako tento? Asi ne, pokud to není nezbytně nutné.

A tím jsem snad zodpověděl snad úplně vše :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.