Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: AIO MSI MEG S360 CoreLiquid, vodník jak se patří

V dnešní recenzi se zaměříme na vodníka firmy MSI, model MEG S360. Jde o úctyhodný chladič, který zvládá i ty nejžhavější procesory Alder Lake nevyjímaje.

Kapitoly článků

MSI MEG CORELIQUID S360 k Vám přifachčí v černošedé pevné krabici, kdy jsou jednotlivé části umístěny v pevném papírovém výlisku. Vzhledem k tomu, že před námi již tento kousek někdo testoval, nebylo zabalení tak "dokonalé" jak od výrobce.

Zadní strana krabice pak informuje o osazení tichými ventilátory, vybavení LCD displejem, osazení bloku přídavným ventilátorem a možností úplně tichého chodu pokud to teplota procesoru dovoluje. 

Jak už jsem zmínil ve specifikacích, výborná je podpora téměř každé platformy pro procesory Intel i AMD poslední doby včetně socketu 1700 pro poslední procesory Intel Alder Lake. Montáž je velmi jednoduchá a rychlá, u AMD pouze sundáte horní plastovou kostru kolem patice procesoru, u Intelu pak využijete protikusu na spodní stranu základní desky. Je ale třeba dát si pozor na správné nastavení dorazů, Intel mění sockety rád a tak je nutno je osadit správně. Vše ale najdete v přiloženém návodu, tedy nic složitého. 

Osazené ventilátory MSI MEG Silent GALE P12 mají 120 mm šířky a 25 mm výšky a jsou vybavené celkem tlustými gumovými podložkami. Ty zajišťují minimalizaci přenosu vibrací do radiátoru a dále do pc. 

Blok chladiče je vyroben z mědi a jak můžete sami vidět na obrázcích, před námi ho už někdo testoval. Plocha je leštěná a patřičně rovná. Což také nebývá vždy pravidlem i přesto, že jde o tedy alespoň pro mně o základní věc. 

Na obrázku je dobře patrné, že chladič před námi již někdo měl. Otlaky růžků předchozích procesorů jsou dobře vidět. 

Líbí se mi řešení osazení matice pro Intel nebo AMD platformu. V balení najdete dvě, kdy obě mají na vnitřním okraji pravidelné "zoubky" a při pootočení jdou zacvaknout nebo naopak vycvaknout. Usnadňuje to i orientaci bloku v případě, že Vám na některé straně vadí chladiče VRM nebo RAM.  Blok lze libovolně pootočit a jde osadit pokud to deska a její chladiče na kaskádě dovolí klidně i pod úhlem.

Matice jsou vyrobeny z kovu, takže něco vydží avšak patice na jejich nasazení na bloku je z plastu. Může se stát, že při neopatrné manipulaci lze některou z nich zlomit. Nicméně použitý plast je dostatečně tvrdý a pokud nebude uživatel vyložený "ajeťák", nemělo by k tomu dojít. 

Navíc jako běžný uživatel jednou namontujete a fungujete. Maximálně jednou za čas blok demontujete, vyčistíte a znovu nasadíte s novou pastou. 

Gumové hadice jsou upevněny do bloku pomocí otočných fitinek a jdou pootočit pod úhlem cca 30° doleva nebo doprava, dál Vám to už nedovolí vybrání plastové krytky na bloku. Zkoušel jsem s nimi i lomcovat a byť jsou plastové drží jak mají a stejně tak i těsní. Tedy alespoň zatím. 

Na prvním obrázku je také dobře vidět průduch k 60 mm přídavnému ventilátoru, který může pomoci k lepšímu chlazeni okolí procesorové patice. Co zpravidla bývá u AIO chladičů trošku na obtíž je integrace veškeré kabeláže do pumpy kdy z ní pak čouhá slušný kabelomatyáš, takže je třeba si toto pohlídat. Hadice, kabel napájení, kabel ke konektoru pumpy a kabel do USB pro ovládání jako v tomto případě, to není málo kabelů. 

Když už jsme u těch kabelů, součástí AIO jsou SATA napájecí kabel, konektor napájení pumpy a ventilátoru, tedy CPU/PUMP, tři konektory pro napájení jednotlivých ventilátorů a kabel USB, který se stará o ovládání AIO vodníka. 

Shora na bloku je umístěň 2,4" informační displej na kterém lze pomocí MSI Center nastavit zobrazování teplot, otáček, frekvence procesoru a dalších. Nechybí ani možnost nastavení vlastního obrázku a jiné. Celé to pak schovává krytka, která drží nahoře pomocí magnetů. Ty jsou dosti silně a drží krytku pořádně na bloku. Zároveň krytka schovává kabeláž připojenou v bloku. 

Vzhledem k tomu, že jak LCD displej na bloku tak i jeho krytka jsou lesklé, jsou dosti náchylné na nenechavé pracky a každý dotyk je dobře vidět. 

Hliníkový radiátor v černé barvě je docela macek, přeci jen se jedná o 360kové AIO, které neosadíte do každé skříně. Jedná se ale o typizovanou velikost a většina běžných skříní by ho měla pojmout pokud výrobce skříně uvádí podporu 360kových AIO chladičů.

Montáž chladiče je opravdu velmi jednoduchá, u AM4ky stačí demontovat plastovou klec nahoře na patici, namontovat odpovídající šroubky a pak už jen stačí napastovat, chladič nasadit a patřičně blok přitáhnout k procesoru. 

Jednoduché jak facka řekl bych. U AMD využíváte původní plech na zadní straně desky, u Intelu je třeba použít dodávaný spodní kříž a hlavně si správně nastavit rozměr pro dané LGA. 

Opět je ale třeba zdůraznit, že u některých desek s velkými chladiči na VRM je třeba si pohlídat zda je Vámi zvolená orientace chladiče ideální.
Kupříkladu u základní desky ASUS ROG Strix Z690-E WIFI jsem musel chladič trošku pootočit směrem k RAM, protože po dotažení neměly hadice AIO žádný prostor a nedalo se s nimi pohybovat. Mimochodem, na recenzi této desky se můžete brzy těšit. 

Po montáží bloku na procesor pak už pouze stačí nasadit krytku displeje, vše zapojit a zprovoznit a můžete fungovat. Krytka je upevněna silnými magnety a drží tak jak má i když ji otočíte vzhůru nohama. 

Po úspěšném zprovoznění Vás přivítá displej v celé své kráse, nebuďte ale zprvu takový truhlík jako já a nezapomeňte zapojit USB ovládání, protože to pak nějak nechce fungovat. 

Ovládání displeje a chování AIO zajišťuje software MSI Center, kde je třeba nainstalovat odpovídající rozšíření pro osazený hardware. SW pak umožňuje nastavit otáčky všech ventilátorů, chování LCD displeje, můžete nahrát vlastní pozadí a také jde samozřejmě vypnout. Nicméně proč kupovat model s LCD a pak jej nevyužívat, že? 

V porovnání s klasickými chladiči blok AIO opravdu zabírá minimum místa, takže by zpravidla neměl být problém s ideální orientací chladiče. Ale jsou případy kdy je třeba pootočit, jak u ASUSky výše. 

Teď se pojďme mrknout jak je na tom CORELIQUID výkonově. 

Kapitoly článků

Petr "Liquidfunk" Valek

Ex PCT @ OCLab

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: AIO MSI MEG S360 CORELIQUID, vodník jak se patří

Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 22:27 | Majklos | Vsak jsi delal AiO. To ma taky nulanula prd...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 22:25 | Majklos | To je moc pekna libustka. To byste si mohl po...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 22:15 | Liquidfunk | Notebooky dělá Karáš, já bych to rozbil :D Nebo...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 21:14 | Karáš Svorka | Snad se mi povede získat XMG Oasis, zatím jsem o...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 19:34 | Majklos | A kdy bude nějaká recenze na vodní chlazení do...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 16:42 | Karáš Svorka | A nebo Noctua NH-D15 SE-AM4 :D
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 16:18 | Gaunter | Máš úplnú pravdu. A za tú cenu som robil vodný...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 09:52 | Peetee | Tak nějak mi přijde divné muset se pro zjištění...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 06:33 | Peca | Pěkná recenze, díky za to. Jsem rád, že se...

Zobrazit diskusi