Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ROG Crosshair VIII HERO WiFi – aneb X570 v plné polní

V dnešní recenzi se podíváme na velmi zajímavou desku společnosti ASUS, množství funkcí a vychytávek je opravdu velké. Dost možná se jedná o jednu z nejlépe vybavených desek pro socket AM4, obzvlášť pokud plánujete taktovat.

ASUS ROG Crosshair VIII HERO WiFI je jednoduše řečeno skvělá deska s opravdu bohatou výbavou. A tím myslím nejen masivní portovou výbavu, ale také různé vychytávky, které jsou specifické pro desku. Deska jistě bude trhat rekordy při použití tekutého dusíku, jelikož jako jedna z mála je na takové akce doslova připravená.

Mezi tyto vychytávky patří displej pro zobrazování POST kódů, BIOS Flashback, safe boot, LN2 režim, měřící body, NODE konektor, slow mode, RGB podsvícení a dalo by se pokračovat.

Napájecí kaskáda je doslova kulervoucí a velmi efektivní, šestnáctijádrový Ryzen 9 3950X bude mít jistě co dělat, aby ji nějak zásadně ohřál. Deska má i dostatečně silné přídavné napájení pro procesor ve formě osmipinu a čtyřpinu, což je relevantní pro extrémní přetaktování, kdy procesor může mít odběr několik set Wattů. Většina uživatelů přídavný 4pin potřebovat nebude, vystačí si s osmipinem.

Portová výbava desky je opravdu bohatá, možná dokonce nejbohatší ze všech X570 desek vůbec, hlavně na zadním panelu najdeme opravdu velké množství USB portů, hlavně 10Gbps varianty. Desce samozřejmě nechybí dva ethernety a slušná zvuková část včetně TOSlinku. Jelikož se jedná o verzi s WiFi, najdeme zde nový WiFi chipset Intel AX200 s dvěma anténami.

Chlazení chipsetu považuji víceméně za dostatečné, s novým BIOSem je navíc možné zapnout částečně pasivní režim, kdy se ventilátor chipsetu při nízkých teplotách vůbec neroztáčí. Ventilátor samotný je pak celkem kvalitní notebookový model s vysokou životností, takže bych se neobával brzkého selhání. Teplotu AMD X570 chipsetu může dost ovlivnit grafická karta, pokud použijete například testovanou Gigabyte AORUS GeForce RTX 2080 Ti EXTREM, je možné roztopit X570 chipset na 84°C, jelikož horký vzduch z grafické karty míří přesně do ventilátoru a efektivně tak posíláme již ohřátý vzduch. Ventilátor se roztočí až na 4000 otáček za minutu, nicméně i přes tyto otáčky je velmi tichý a v zavřené skříni ho neuslyšíte. S grafickou kartou, která neposílá horký vzduch přímo do desky se chipset zahřeje maximálně na nějakých 68°C, ale klidně i méně, ventilátor se v takové situaci roztočí maximálně na 3000 RPM. Možná by bylo veselejší natáhnout jednu heatpipe z chipsetu do chladiče VRM, pak by ventilátor nebyl potřeba, nebo by mohl být jinde.

S deskou se velmi dobře pracuje, stejně tak BIOS je standardně dobrý jako na ostatních ASUS deskách, zde nemám žádné výtky, spíše chválu. Snad jen, že by ASUS mohl XMP pojmenovat jako XMP namísto D.O.C.P.

Na desku není problém osadit dva PCIe Gen4 disky, třetí můžeme osadit do úplně spodního PCIe x4 slotu za pomoci přídavné karty nebo redukce. Dobré je, že při obsazení všech M.2 slotů zůstane všech osm SATA 6Gbps portů funkčních, což jistě potěší všechny nadšence do SATA. Odpadá tak trolling s muxováním portů jako u starších chipsetů.

Nicméně není vše tak veselé a úžasné jak se zdá. Pro mnoho lidí bude hlavním limitujícím faktorem pořizovací cena desky, 11 399 Kč s DPH není vůbec málo. Můžeme pár set korun ušetřit koupí verze bez WiFi, ale rozdíl je dost minimální. Deska má za tu cenu vysokou kvalitu zpracování a velmi bohatou výbavu, záruka je bohužel pouze tříletá, osobně bych čekal pětiletou, podobně jako svého času u řady desek Sabertooth.

ASUS ROG Crosshair VIII HERO WiFi je tedy poněkud speciálnější prémiové zboží a není rozhodně pro každého, tipuji, že se objeví v hi-endových sestavách, kde se nehledí na cenu a v rukou různých ladičů a hračiček. Desku vnímám podobně jako dříve testovanou ASUS ROG MAXIMUS XI GENE, nicméně tato deska se mi líbí rozhodně více, než IX GENE, celkově toho totiž nabízí víc s možnostmi upgrade. A kdo ví, třeba bude Zen2+ schopný dalšího přetaktování a tím více bude deska tohoto typu dávat smysl.

 

A protože se jedná tak trochu o specialitku, odnese si deska hodnocení I LOVE IT!

 

Hodnocení tedy vidím následovně:

klady

+ Velmi výkonná a efektivní 14+2 napájecí kaskáda

+ Vysoká kvalita zpracování

+ Perfektně zpracovaný BIOS

+ Velmi dobrý podpůrný software

+ Mnoho vychytávek ála POST code, BIOS flashback, atd.

+ Kulervoucí portová výbava (zadní panel i onboard)

+ Ráj pro taktovače a kutily

zápory

- Velmi vysoká cena

- Pouze tříletá záruka

pohlídejte si

? Některé grafické karty mohou ohřívat AMD X570 chipset

? Konkurenční X570 desky mívají tři M.2 sloty, zde jsou pouze dva

? Není to board pro každého

 

Tuto základní desku seženete i na Zboží.cz

Poděkování

Za zapůjčení základní desky ASUS ROG Crosshair VIII HERO WiFi děkuji společnosti ASUS.

 

Za zapůjčení skříně NZXT H500i děkuji společnosti NZXT.

 

Za zapůjčení produktů AMD Ryzen 7 3700X, ASRock X570 Taichi a G.Skill TridentZ Royal 2x8GB DDR4-3600 CL16  děkuji společnosti AMD.

AMD logo velké

 

Za zapůjčení produktů AMD Ryzen 7 2700X a Gigabyte AORUS GeForce RTX 2080 Ti XTREME děkuji společnosti Gigabyte.

Gigabyte logo 2012

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ROG Crosshair VIII HERO WiFi – aneb X570 v plné polní

Středa, 14 Srpen 2019 - 22:41 | Karáš Svorka | Docela zajímavou nabídku má ASRock v rámci své...
Středa, 14 Srpen 2019 - 18:40 | Kazaxx | Spis je blby, ze ty desky pak nejsou normálně k...
Středa, 14 Srpen 2019 - 17:06 | Mila Pila | Nj, hlavně že to svítí RGB diodama a má...
Středa, 14 Srpen 2019 - 12:14 | zoki | Zabudnite na podnikové riešenia. Bavíme sa o...
Úterý, 13 Srpen 2019 - 20:14 | ados | Jj.
Úterý, 13 Srpen 2019 - 18:29 | ados | Tam kde mám pracovní plochu jen dva... Od myši a...
Úterý, 13 Srpen 2019 - 16:57 | Stan | Ty jo a na stole hromada kabelů
Úterý, 13 Srpen 2019 - 16:26 | ados | Já mám myš, klávesnici, air myš, tiskárnu, usb...
Úterý, 13 Srpen 2019 - 16:19 | Dudo | to pc behalo vyše týždňa, takže zostavené bolo ok...
Úterý, 13 Srpen 2019 - 15:08 | Kazaxx | Koukám hodně lidí je tady docela mimo. Požadují...

Zobrazit diskusi