Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ROG Gladius II Wireless – prémiový bezdrátový myšík s RGB LED

ASUS vyrábí téměř vše, co má něco společného s PC a tak jednoho dne vznikla herní myš s 16 000 DPI senzorem a RGB LED. A já měl možnost ji otestovat ještě před uvedením do prodeje.

Kapitoly článků

2.  Subjektivní testování
3.  Závěr

Testování periferií je bohužel ne úplně exaktní, spíše subjektivní, jelikož různí lidé mají různé preference. Určitě se najdou čtenáři, kteří by okamžitě zavrhli testovanou myš, nebo mnou používanou Logitech MX Master, protože TrackBall nebo vertikální myš je nejlepší.

Logitech Zone Touch Mouse T400

Proto je tedy testovací segment spíše subjektivní, vyzkoušel jsem alespoň různé povrchy, zajímalo mě jak si s nimi senzory myší poradí.

Typ povrchuASUS ROG Gladius II WirelessLogitech MX Master
Kingston Skynzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhrad
Dřevěný stůlzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhrad
Zelený IKEA stůlzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhrad
Stolek - zamlžené skloprakticky nepoužitelné, myš se víceméně nehýbe, ani kalibrace nepomůžezcela funkční, bez výhrad
Stolek - průhledné sklolepší než zamlžené sklo, ale nepoužitelnézcela funkční, bez výhrad
Parketyzcela funkční, bez výhradzcela funkční, bez výhrad
Gaučpokud se v místě senzoru látka příliš prohne, dojde k výpadkuzcela funkční, bez výhrad

Jak můžeme vidět v tabulce, Logitech MX Master vítězí díky laserovému senzoru Darkfield. Byl jsem překvapen, že funguje bez problémů na skleněném stole a na stolku se zamlženým sklem. Ani nerovný povrch gauče, či mezery v parketách MX Master nerozhází. ASUS ROG Gladius II Wireless je na tom o něco hůře, se skly si vlastně vůbec neporadí, byť čiré sklo je trochu lepší než zamlžené, ale i tak je myš na tomto typu povrchu naprosto nepoužitelná. Na povrchu gauče měla také občasný problém s malými výpadky. Pokud se totiž látka gauče příliš prohne, dochází k jistým výpadkům, nebo poskakování kurzoru.

Nicméně je třeba si uvědomit, že se jedná o herní myš a nejspíš nikdo nebude hrát na skleněném stole nebo parketách. Na normální povrchy a podložky je tedy Gladius II naprosto OK.

Nyní něco málo k mé týdenní zkušenosti. Na myš jsem si zvykl poměrně rychle, ergonomie je dobrá, nemá sice na MX Master, ale je alespoň pro mě naprosto dostatečná. Myš není malá, takže pokud máte větší ruce, bude se pohodlně držet a je možné si opřít dlaň. U myší, kde si dlaň neopřu typicky trpím a nemohu je moc dlouho používat.

ASUS ROG Gladius II Wireless je lehčí myš než Logitech MX Master, na což jsem si také chvilku zvykal, ale nijak dlouho, větší baterie by možná mohla sloužit jako extra závaží, případně pomyslný Gladius III by mohl mít vyměnitelná závaží ve své výbavě. (:

Z hlediska DPI se přiznávám na rovinu, celou dobu jsem si vystačil s 1600 DPI, cokoliv nad 2000 pro mě bylo příliš mnoho a nedovedl jsem najít benefit. Je ale možné, že profesionální hráči CSGO 16 000 DPI ocení. A nebo třeba také ne, relevantní je, že taková možnost existuje a můžeme si DPI nastavit dle chuti. Také jsem ani neměl potřebu šahat do ROG Armoury, ale nejsem úplně typický hráč frikulín. RGB LED jsem pak používal v režimu „Battery mode“, jevilo se mi to jako nejužitečnější.

Výdrž na baterii je slabší stránkou Gladiusu II Wireless, u Logitech MX Master jsem zvyklý nabíjet jednou za delší dobu, odhaduji to tak jednou měsíčně. ASUS ROG Gladius II Wireless díky RGB LEDkám tak dlouho nevydrží, myš jsem při intenzivním používání nabíjel již druhý den, při menší intenzitě pak třetí den. Jednalo se o způsob použití, kdy jsem myš používal během pracovní doby cca 8 hodin a pak nějaké další hodiny při testování, hraní a tak podobně. Přesný čas ale zaznamenaný nemám. Jisté je to, že výdrž na baterii je výrazně horší než u Logitech MX Master. Myslím si, že by pomohlo pokud bych snížil jas RGB LEDek, nebo kdyby myš obsahovala větší akumulátor.

Během používání jsem si navíc všiml, že po připojení microUSB kabelu myš funguje jako normální drátová myš, což je užitečné, pokud interní baterie zcela selže, Logitech MX Master toto neumí, komunikuje výhradně bezdrátově.

Také jsem nenarazil na žádné problémy s input lagem nebo zpožděním, což je rozhodně pozitivní, nicméně u takto zaměřené myši to považuji za naprostou nutnost. U Logitech MX Master občas narazím na krátký výpadek, pokud používám Bluetooth se starým DELL Latitude E6530, navíc se Bluetooth chipset samovolně „rozbije“ a myš mi odpojí. Za to nejspíš nemůže samotná myš, ale spíše ovladače nebo BT chipset od Intelu. Na ROG Gladius II Wireless jsem na žádné trable s Bluetooth nenarazil, nicméně nezkoušel jsem oproti Latitudu E6530, ale pouze proti starému ThinkPadu W530.

Za zmínku stojí také fakt, že přes 2,4GHz rádio můžeme nastavit polling rate na až 1000 Hz, Bluetooth ale myš limituje na 125 Hz, pro lepší výkon a latence je tedy lepší používat USB dongle.

Kapitoly článků
2.  Subjektivní testování
3.  Závěr

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ROG Gladius II Wireless – prémiový bezdrátový myšík s RGB LED

Středa, 13 Únor 2019 - 04:15 | Artael | Tak já to tak více méně také řeším, že. Myslím že...
Středa, 13 Únor 2019 - 03:21 | Artael | Tu jsem měl také v ruce, vedle toho ještě takovej...
Úterý, 12 Únor 2019 - 14:34 | xvasek | Pche, když pominu dobu, kdy počítače myši prostě...
Úterý, 12 Únor 2019 - 14:13 | xvasek | Cena je natáhlá, hlavně dražší hlodavci, ale na...
Úterý, 12 Únor 2019 - 10:36 | Karáš Svorka | Ano, ale například Logitech u Unifying přijímačů...
Úterý, 12 Únor 2019 - 03:41 | Artael | Tyhle čistě čínské myši mě vždycky zajímaly z...
Úterý, 12 Únor 2019 - 03:35 | Artael | Komunikace u myší je většinou nějaká proprierátní...
Úterý, 12 Únor 2019 - 03:21 | Artael | No, myši... (varování, mnoho textu detailně...
Pondělí, 11 Únor 2019 - 23:23 | Karáš Svorka | U myší z číny mi vždy nejrychleji odcházela...
Pondělí, 11 Únor 2019 - 22:51 | Kazaxx | Její nástupce je G1

Zobrazit diskusi