Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ROG STRIX B760-F GAMING WIFI s Core i5-13600K a RTX 4090

V dnešní recenzi se podíváme na základní desku společnosti ASUS a to společně s dostupnějším Intel B760 čipsetem, nebude chybět ani RT 4090 a CPU INTEL.

BeamNG drive, tato hra může být vnímána i jako simulátor a má kolem sebe rostoucí komunitu moderů a hráčů. Hra je skvělá v tom, že poskytuje celkem realistické chování vozidel a má fyziku v reálném čase, různé komponenty automobilů tak mohou reagovat na poškození, opotřebení a tak podobně.

BeamNG drive hraju relativně rád, ale hra samotná má mnoho možností, někdo preferuje si jen tak závodit, někdo shazuje vozy ze skály, někdo si jezdí mezi AI řízenými auty a někdo si zase vyrábí dynamické honičky. A pak je tu i multiplayer, možností je prostě mnoho. BeamNG drive nabízí jednoduše mnoho a mnoho báječných, šílených hovadin.

BeamNG drive navíc skvěle škáluje a za jistých okolností spotřebuje hodně CPU, RAM i výkonu GPU, vše je o nastavení. Každé vozidlo, které ovládá AI totiž vyrobí v systému nový proces, pro opravdu plynulé hraní je tak vhodný alespoň šestijádrový procesor AMD Ryzen 5 5600X, nebo ještě lepší. Osobně doporučuji alespoň 16GB RAM a nějakou slušnou grafickou kartu.

Jelikož jsem chtěl udělat replikovatelný benchmark, musel jsem vymyslet nějaké trasy. BeamNG drive má funkci, která se jmenuje AI Script Manager, zde je možné nahrát nějakým vozem trasu a ta pak jde přehrát. Vtip je v tom, že tato trasa nikdy není "přehrána" 1:1, ale hra prostě předhodí počítačem řízenému autu trasu, kterou má odjet a AI tuto trasu odjede podle svých schopností a ne tak, jak jsem ji zajel já. To má tu výhodu, že každé takové auto vytěžuje extra procesor a jejich rostoucí počet může počítač pozlobit. Nevýhodou pak je to, že při nekonzistentní snímkové frekvenci nemusí jet auta zcela přesně a stávají se pak různé bouračky, posuny a tak podobně. Hlavně u testů s více vozy není zaručeno, že test dopadne vždy stejně, musel jsem tak strávit mnoho hodin laděním nahrávek, aby vozidla jezdila konzistentně.

Test měřím za pomoci CapFrameX a na screenshotech můžete vidět velmi důležité údaje, jakými jsou frame times, v grafech pak můžete vidět průměrné FPS, 1% minima a 0,1% minima.

 

Třetí test je nejnáročnější, odehrává se na velké mapě Utah v USA, zapínám zde navíc změnu času v reálném čase, jedna sekunda v našem reálném světě odpovídá jedné minutě ve světě BeamNG. Čas nastavím na třetí ráno a spouštím ho chvíli před rozjezdem všech vozů, policejní honička tak začíná ve tmě. Celkem jedenáct AI vozů je značně náročnějších na výkon procesoru a bez problémů si tak hra ukousne přes osm fyzických jader, naštěstí mám v testovací sestavě dvanáctijádrový Ryzen 9 5900X, nicméně třeba šestijádrový Ryzen 5 5600X v tomto testu trpí více a je vytížen klidně na 80%, tedy všechna fyzická jádra a několik logických vláken. Podle použité grafické karty je navíc využito 16-20 GB RAM, grafiky co mají méně jak 6GB VRAM zde také trpí, na vyšší detaily a rozlišení není problém využít přes 5GB VRAM, nebo ještě více.

Pronásledované vozidlo je mod z oficiálního repozitáře a je to můj oblíbený Mercedes postavený na kastli označované jako W124. Vozidlo, které používám ve hře má v sobě řadový vznětový šestiválec pana Diesela s turbem. Vozidlo má i vylepšené brzdy a funkční ABS + ESC + TSC. Celou dobu testu má tento Mercedes rozsvícená dálková světla a blinkry.

Náš Mercedes pronásleduje celkem deset policejních vozů, konkrétně se jendá o policejní vozy Ibishu 200BX, Bruckell Bastion Police 5,7 AWD, ETK K-Series Polizei, Bruckell LeGran Fire Chief Facelift, Autobello Piccolino Carabinieri, Civetta Scintilla GTs Polizia, Wendover Police Interceptor, Gavril H15 Police Transport, Cherrier FCV Tograc Polizia, Gavril Roamer Sheriff.

Na následujícím videu můžete vidět průběh celé akce, Mercedes vyráží jako první a za ním drtivá většina aut se sirénami, přičemž ne všichni dojedou až do konce, některé vozy několik set sekund čekají na různých místech mapy a přidají se k pronásledování později. Pokud se ze začátku Civetta Scintilla vybourá špatně a zůstane ležet na silnici, celý test pouštím znovu, jelikož by došlo k hromadné dopravní nehodě. Policejní vozy mají opět zpoždění, protože když jsem je k Mercedesu přiblížil docházelo k předčasným hromadným dopravním nehodám a nikdo nedojel konzistentně do konce.

Podobně jako v předchozím testu, i tentokrát jsou všechny systémy testovány s GeForce RTX 4090.

V rozlišení 1080p se Core i5-13600K přesouvá na první místo a nabízí tak zatím nejlepší výkon, nicméně starší Ryzen 7 5800X3D mu zde značně dýchá na záda.


 

graph-11

 

Po přepnutí na UHD rozlišení se situace opakuje a Core i5-13600K si zde odnáší prvenství.

graph-12

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ROG STRIX B760-F GAMING WIFI s Core i5-13600K a RTX 4090

Sobota, 6 Leden 2024 - 13:29 | Karáš Svorka | Já si myslím, že primárně jde o náklady, USB 2.0...
Čtvrtek, 11 Květen 2023 - 21:32 | huby99 | chladič Endorfy Fortis 5 ARGB Výchozí mode 12...
Středa, 10 Květen 2023 - 14:44 | melkor | ".. je to jeho fenomén, nebo obecná choroba...
Středa, 10 Květen 2023 - 13:04 | huby99 | Spotřebu do 180w. A napájecí limit nevím jaký je...
Středa, 10 Květen 2023 - 13:02 | Karáš Svorka | A s jakým chladičem? Jaký napájecí limit a jaká...
Středa, 10 Květen 2023 - 07:35 | Fousek | Napadaj mě 2 důvody. Když to je přes USB2 tak to...
Středa, 10 Květen 2023 - 07:33 | uni | @redakce "Pozitivní je i to,... asi mělo být...
Středa, 10 Květen 2023 - 06:08 | huby99 | Ano měl jsem teplotu 100C. Změna hodnoty na 1...
Středa, 10 Květen 2023 - 03:11 | Karáš Svorka | Přiznám se, že moc nevidím souvislost LLC se...
Středa, 10 Květen 2023 - 03:09 | Karáš Svorka | A co teprve při 5120p !

Zobrazit diskusi