Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS ROG Zephyrus G14 – aneb výkonné monstrum v malém těle

Dik za dobru recenziu.
Len mala pripomienka k navrhovanym upravam pre podnikovy segment.
Vyhodil by som citacku SD kariet. Ta nema co robit nielen v podnikovych notebookoch. Aj v beznych consumer notebookoch ju vyuziva minimum ludi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já mám takovou sociální bublinu, kde to používá dost lidí a typicky to nezabere moc místa a sám čtečky používám, ale chápu, že to není zajímavé pro všechny. V podnikovém notebooku ocením samozřejmě více TrackPoint než čtečku SD karet.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečně podnikovém prostředí do noťasu stejně strkat žádná média, včetně paměťových karet, nesmíte, protože únik dat ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží jak moc velký korporák to je, znám spoustu lidí co používají business class stroje soukromě nebo v malých firmách, poměry v megakorporacích neznám, ale musí to být peklo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Strkat do nich treba nesmis..ale kdyz ti daji jako externimu data, daji ti to vypalene na externi DVD vypalovacce a ty si ji pak musis koupit taky, protoze jinak si ty data neprectes :D
Tohle se stalo mi osobne ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WTF?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne jak jsem to napsal. Jako externi nas nemohli ze zacatku pustit do jejich intranetiho dev systemu, tak nam cely obraz dev prostredi vypalili na dvd. Na to DVD jsem musel poridit externi mechaniku, abych si ten obraz mohl nahrat a cele to prostredi lokalne nakonfigurovat :)) prace jak na kostele.
Neco jako stahnout si to z FTP nebo nahrat na nejaky cloudovy servis neexistuje a to ani jako zasifrovane. USB flash..ani ve snu .. pekne DVD :)
STejne pak po mesici vymekli a dali nam interni pristupy. Korporat a to obrovsky, patri mu u nas jeden z mobilnich operatoru a stalo se to pred 2 lety ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Externisty bych do interní sítě taky nepouštěl, to je big NOPE. Ale pokud má někdo třeba GITovat nebo mít přístupy do nějakých systémů, tak to jde typicky zařídit omezeným přístupem s autentizací třeba přes nějaký certifikát.

FTP je taky fuj, to už raději SFTP, nebo třeba použít něco jako Nextcloud.

Předpokládám, že ta data na těch DVD nebyla nějak šifrovaná. Ale možná by v té korporaci trvalo příliš dlouho zařídit nějaký cert a tak to raději někdo vypálil :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se nevyjadril presne.. pristup do interni site byl myslen pristup, kdy jsi schopen pracovat remote desktopem pres nejaky VPN na jejich windows serveru s omezenym uctem. Extern notebook samozrejme do jejich site nesmel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi extremne zalezi na konkretni firme. Delam ve vyvoji software v jedne dcerince Oraclu a do pocitace si muzu strcit libovolny externi disk. V Oracle je to takto normalni a to dokonce mame zdrojaky na lokalnich masinach (narozdil treba od Googlu kde se pokud vim vyviji na vzdalenych virtualkach). Jedina nestandardni vec je, ze se mne absurdne otravny McAfee pokazde zepta, jestli to medium chci zasifrovat.

Jedine peklo jsem zazil pred deseti lety ve Skode Auto, kde vyvojari aut nemeli pocitace pripojene k internetu a do urcitych budov se nesmelo s mobilem s fotakem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nenapadá mě kdo by mohl tento notebook chtít - hráči ne, když tam není ani RTX, a vlastně by jej neměl chtít vůbec nikdo když tam není CPU Intel ;-)

A případná verze PRO nebude, protože to přeci nejde, ještě by to mohli zákazníci preferovat před Intel noťasy. Už to, že si Asus připravil pár modelů bylo troufale odvážné. Ještě, že je tu i jeden větší, dominatní výrobce ntb pro korporace, který takovou nestoudnost nedovolí!!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je i dražší model s RTX 2060, takže RTX is possible! :D

ASUS bude mít v té Pro řadě co se nejmenuje Pro víceméně jen ultrathin notebooky, tohle byl spíš můj feedback. Netvrdím, že takový notebook ASUS vyrobí, ale tipuji, že by mohl být úspěšný. A nebo taky ne, nedovedu říct.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S Intelom by som problém nemal, naopak Ryzeny v NTB segmente vítam. Taktiež RTX je "blbosť" resp. drahý gimmick.

Ale súhlasím s názorom že po recenzií tiež netuším pre koho ten stroj je. Keď ho prvý krát ohlásili sám som po ňom pokukoval lebo malé telo a schopný výkon (do práce dochádzam diaľkovo, takže desktop je doma). Keďže ale čas tlačil, kúpil som i5 9400H, 16GB, 1660Ti, v 15,6 palcovom tele, 144Hz display, cena je prakticky podobná a výkon tiež plus,minus,autobus.

Problém: Sklbenie práce s hobby gamingom
Dôvody: Ten adapter je krava, aj ked RoG ma aspoň tu USB C alternatívu to môj nemá. Ale na služobku do batožiny to je tehla navyše.
Dizajn je do office priestoru nevhodný. Môže byť fajn cez ledky vyfakovať kolegu v office ale na meeting radšej niečo sleek. Nemá to webkameru, to som sa dozvedel až z recenzie, webmeetingy (najmä teraz cez coronu) su automaticky problem. Takže pracovne nič moc.

A herne, aj v prípade vyššieho configu, bude buď problém teplo na ruky alebo veľkosť displeja (už 15,6 je mále, kde to 14). Ano dá sa to pripojiť na niečo väčšie ale to je tam pak "zbytočne" ten 120 Hz display. neviem, príde mi to taký výstrel medzi 2 svety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedivil bych se, kdyby měl Intel z tohodle notebooku větší zisk z použitých komponent než AMD. Jinak 14" je velikost pro práci na prd a ani vlastně nevím k čemu je to dobré. Snad facebookovou čumendu a přehrávání mp3, ale na to není třeba osm jader.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, ty Intel QLC nejsou zrovna super drahé produkty a za WiFi kartu asi nějaké šílené peníze chtít taky nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze neni treba minuskovat. Nevidim nic spatneho na zkombinovani komponent bez ohledu na vyrobce. SSD je diskutabilni, ale nejak mne nenapada nikdo, kdo by delal lepsi Wifi karty nez Intel.

14" je dobra velikost na praci. Konecne, skoro cokoliv je dobra velikost na praci, protoze priznejme si, na vaznou praci vzdycky pouzijete externi monitor atd. Notebook mate stejne jenom proto, protoze desktop se blbe nosi do zasedacky. Opravdu pracovat ciste na notebooku je za trest bez ohledu na velikost displeje, protoze klavesnice a displej jsou uplne jinde, nez je ergonomicky vhodne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> SSD je diskutabilni

Neni, to QLC v podani Intelu je desiva sracka, bez diskuze. S jednim jsem mel to "stesti" delat. A s wifi vicemene souhlas, mozna jeste Atheros od Qualcommu je kvalitni HW ale intel ma asi trochu lepsi ovladace, teda alespon v linuxu. Broadcom & Realtek wifi = des bes hruza.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V desktopu mám 4 kusy 660P 2TB v raid 0 na pracovní data a neměl jsem sebemenší problém. Jedou jak z praku. Za ty prachy (kupoval jsem ještě za původní cenu cca 5k za kus) jsou skvělý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už týden si užívám tmavou verzi, a po těch letech se zahnívajícím intelem je to naprostá pecka.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

neblaze proslulý DELL WD15? Co si pod tím mám představit? Mě fungují relativně v pohodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uf to je na delší povídání, večer sepíšu delší příspěvek. Ale ano, už jsou relativně v pohodě, stačilo pár let počkat na funkční firmwary a BIOSy. (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Toz to fakt nevim, ze by nejaka specialni evropska edice? ja jsem ho sice nemel (preferuju desktop), ale mrte kolegu melo nejakou verzi delliho docku a nikdo si na specificky na ne nestezoval. Dellovym laptopum se nafukovaly baterky (a tim nicily klavesnici), ale jinak v zasade vsecko v normalu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že to je super notes, až na:

1) Kdyby to mělo připájených 16GB s možností rozšíření na 32GB tak by to bylo lepší. Přece jenom 16GB už má dneska kdejaký telefon (viz. 16GB u S20).

2) Předpotopní Full HD, WTF? To budeme mít ještě 10 let FHD když pitomý founy mají větší rozlišení na těch piďi dislejech? 1440p by tomu slušelo mnohem víc.

3) Kdyby to bez NV grafárny stálo těch 15 litrů tak řeknu OK, super notes. Ale 42 litrů? Nevím no. Letošní Droidí telefony s Cortexem X1 @ 3 GHz budou mít v ST výkonu vlastně identický výkon jako tento mobilní Ryzen @ 4,3 GHz. Jasně NTB má 8 velkých jader a pořádnou vrtuli a velkou baterku. Ale i tak, co bude AMD dělat jestli nějakej Číňan dá do toho notesu 16x ARM jader které mají o 40% větší IPC a bude to prodávat za 15 tis?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

16GB nemá kdejaký telefon, 16GB má jenom ta S20.

Však se dělá i varianta s 1440p displejem, můžeš si vybrat model co ti vyhovuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) v článku zmiňuji, že ASUS chystá i variantu s 16GB onboard RAM + volný slot, ale zatím to u nás není k dispozici. Ještě je otázka zda by chodily 32GB SODIMMy.

2) Je to rychlý 120 Hz panel, pro většinu lidí IMHO naprosto OK, údajně bude i verze s 2560x1440 panelem.

3) uf porovnávat mobil s notebookem, WTF? To jsou úplně rozdílná zařízení.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Full HD je prehistorické rozlišení vhodné pro levné notesy. Těch 1440p by bylo docela adekvátní, hlavně vzhledem k poměrně vysoké ceně. Notes za 42 litrů a ještě si budu muset připlácet za mizerných 1440p? Ale možná ta cena je vyhypovaná tím 8-jádrovým Ryzenem a že to nemá konkurenci.

Mobil a notebook..... není to divné, že telefon za 37 tis je v mnoha věcech lepší jak našlápnutý notebook za 42 tis?
- rozlišení displeje S20 (3200x1440p) ... NTB (1920x1080p)
- IPC CPU S20 (A77 má 108% Zen2, letošní S30 bude mít Cortex X1 a 140% IPC Zenu)
- RAM stejných 16 GB, ale mobil má rychlejší LPDDR5 a notes jen DDR4

Tohle nikomu nepřijde divné? Neměly by být notebooky brutálně výkonnější? Mobily s ARM Cortexy během 3 let zvýšili IPC o 100% na dvojnásobek a začínají si dávat k snidani notebookové x86 CPU. Jestli to tak půjde dál, tak za další 3 roky budou mít mobily 2x větší ST výkon a 64GB RAM a pak si pustíš ve virtuálce 4x Win10 v emulaci s x86 SW a pořád to bude rychlejší než jakýkoliv notebook. Kdo ty pomalé šméčka s x86 bude potom kupovat?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Cim vetsi rozliseni, tim vetsi addidas a tim vetsi trenyrky si vezmes...

Ja jsem si rikal, ze jsi jen technicky fanatik, ale ty jsi dokonce technicky nepouzitelny..odtazeny od jakekoliv vecne reality. Trollik :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že větší rozlišení je lepší. Nebo myslíš že bys byl spokojenější s VGA 640x480? Boha. Ještě řekni že doma nemáš 4K monitor a rozesměješ mne :D

A překdpokádám že čím nižší IPC tím taky líp, co? To bys měl asi honem utíkat a koupit Bulldozer protože ty byly nízkým IPC vyhlášené. Možná bys někde v bazaru sehnal i starou P4, co ty na to? :D

DDR5 paměti předpokládám že jsou taky podle tebe horší než DDR4 :D

Ty jsi jak bratři zpátečníci z Červeného trpaslíka čoveče :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mam doma trumbeline 4k OLED, takze si dovolim tvrdit, ze o 4k jako uzivatel neco vim. Ale fascinuji mne trpajzlici jako jsi ty, kteri zacnou tvrdit, ze 14'' 120Hz FullHD display je 'na nic', protoze on ma na 6'' mobilu..a ted se kazdy podelejte 1440p :D
Ty jsi usmevavy trolik hodny posmechu, jaky tady teda dlouho na diitu nebyl..neco jako jsou 'Apple evangelisti', naprosto odtrzeny od reality.
A porad ti nejak nedochazi, ze ty mobily jsou nejpis daleko predrazenejsi nez notase, uz jen k objemu materialu, ktery na takovy notebook oproti mobilu spotrebujes.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu mi je 1440p když tam stejně musím napálit 150% zoom a pak to od 1080 v podstatě nepoznám? (resp poznám, na 150% zoomu některé softy dělají trable, v 1080 na 100% jede vše OK). Takže hádej - které rozlišení si já vyberu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Posloucháš se? Protože MS není za X let schopen odstranit SW problémy s vysokým rozlišením, tak předpokládám že zůstaneme na FHD dalších 10 až 20 let. To je úžasný, hurá. To je progres jak s Intelem, kdys koupil CPU a mohl sis být jistý že díky zašpuntovanýmu vývoji ti vydrží 10 let.

Pitomá tableta iPad má rozlišení 2732 × 2048 na 12,9inch displej už roky. To je 2,5x vyšší jemnost než FHD tady na tom ultra novém a předraženém notesu.

Ta A12Z v tom iPadu výkonově naprosto deklasuje APU Renoir, jak mnohem výkonnější GPU, tak brutálním CPU. Dá se říct že pokud vyloženě nepotřebuješ 8-jádro CPU a separátní výkonné GPU na gamesy, tak ten tablet je co se týče HW absolutní vítěz ve všem. Kdyby na tom šel jiný OS, tak se tím dá nahradit 99% notebooků. Přijdeš dom nebo do práce, připojíš USB-C a máš plnohodnotný desktop (4K monitor, klávesnici, myš, cokoliv co lze připojit do USB). Jenže Apple...

...ale teď budou i ostatní levné Cortexy skoro stejně výkonné jako ty Applí jádra a tam poběží jak Win10 tak třeba linux nebo Android. Za 3 roky na 3nm procesu budou mít telefony a tablety 8 velkých jader s IPC 2x větším než má dneska Zen2 a takovej tablet výkonově vydrtí 90% dnešních herních desktopů. Takže koupit dnes za 42 tisíc tento NTB s FHD je jako vyhodit peníze z vokna. Letos budeš king a příští rok se ti lidi co pojedou na ARMu budou smát co to máš za šrot s FHD (a to ještě musíš zatajit za koliks to koupil).

A největší problém pro AMD a Intel je ten, že oni do tabletů nemají šanci vstoupit, takže budou jenom bezmocně přihlížet jak jim našlápnuté tablety berou NTB trh. A to nemluvím o tom že ARM vlítne i do těch NTB. To bude masakr a fakt nevidím investici do x86 jako dobrou věc. Chtěl jsem upgradnout 3700X na 16-jádro Zen3, ale přestává mi to nějak dávat smysl. Jestli příští rok QualComm vydá 16-jádro ARM Cortex X1 do desktopu, tak to udělá z koupě Zen3 velmi prodělečný podnik. Nemá smysl kupovat a finančně podporovat technicky podřadný HW od AMD a Intelu, když vývoj je pomalejší než u toho ARMu. Týkalo se to dříve Intelu, a dnes bohužel bohužel celého x86.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Však já nechci měnit PC co 3 roky - já chci ať mi vydrží těch 10 let :-) Ono totiž platí základní pravidlo - pokud dáme programátorům víc výkonu, tak nezískáme rychlejší, lepší a výkonnější programy, ne, programy budou fungovat stejně rychle a ten výkon navíc se ztratí v horších optimalizacích případně v nějakých hovadinách, o které nikdo nestojí ale programátorům přijdou cool.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. To je proto, žes nikdy asi neprogramoval. 8h pracovní doby programátora je stejných všude. Buď je vyplýtváš na psaní v Assembleru a dolováním výkonu z plečky nebo ty samé člověkohodiny můžeš využít k vytvoření lepšího SW. Opět třeba ARM s jeho 2048-bit SVE2 vektory se zaměřuje na automatickou vektorizaci v kompileru, což šetří čas. Naopak u AVX512 si bez assembleru neškrtneš a proto to skoro žádný SW nepoužívá.

A opět nesmíš si brát příklad ze světa x86, kde největší inovace MS byly příšerné Visty a ještě horší Win8. Vem si příklad z Androidu, kde můžeš diktovat text a nemusíš datlovat do klávesnice. Nepotřebuješ datlovat hesla protože tě pozná podle xichtu, to všechno setří čas a x86 svět je v tomhle úplně zaostalej. Ostaně nemá ani speciální NPU jednotky pro AI, což má dnes každý mobil.

Když HW dlouho vydrží, tak to znamená,:
- že je pomalý vývoj
- je málo konkurence
- jsou vysoké ceny

Všechno špatně. Proto taky mobilní ARMy předstihly a začínají drtit x86. Je tam mnohem větší konkurence, rychlejší vývoj a nižší ceny. Prostě v mobilech je 7x víc peněz než v serverech a tohle množství peněz se v ARM ekosystému musí kvůli konkurenci re-investovat mnohem efektivněji než v x86 světě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, já neprogramuji, já se jenom každodenně potýkám s výsledky práce těch programátorů. A jako fakt myslíš že ve Win nefunguje diktování? A že se nejde přihlašovat biometrikou? A co se týká peněz v mobilech - sice je jich tam víc, ale jenom jeden jediný výrobce je v zisku (Jabko). Ostatní jsou buď šul-nul nebo ve ztrátě. Jinak velice zajímavé číslo je, kolik prodávaných mobilů je opravdu hi-tech a kolik jich je obyčejných (s jádry A73/A75 a podobně starými technologiemi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@TOW
ja jsem jeste nevidel programatora neco diktovat jako kod a osobne i programuji 20 let :) To stejne plati pro ty jeho "vektory". To je uzka zalezitost nekterych vypoctu se kterou se vetsina programatoru vubec ani nesetka. To spis on programovani nikdy nevidel :) Velka cast toho co pise, jsou vyfabulovane argumenty nekoho, kdo nevi o cem mluvi..
Veci jako biometrika atd, to nikdo sloudny nemuze myslet ani ve vtipu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ostatní jsou buď šul-nul nebo ve ztrátě."
Můžeš tohle tvrzení něčím doložit? Protože jen jsem mrknou po netu na Huawei a Samsung a všude jen zvyšovali obraty a zisky nax měli menší zisky po zásahu USA (huawei) a investovali do vývoje... O rom že by byli dokonce ve ztrátě ani slovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z veškerého zisku na mobilních telefonech celosvětově jde 2/3 do Apple a jenom o tu zbývající 1/3 se dělí ostatní výrobci. Všichni výrobci kromě Applu a Samsungu jsou pod 10% zisku (s tím že Samsung je nad těmi 10% jenom trochu). Ano, v absolutních číslech jsou to ohromné částky, ale v procentech z obratu je to celkem málo (Huawei má 8mld z 123mld obratu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale procento zisku je z hlediska obsazení trhu dost irelvantní a apple zabírá polovinu toho co byť jen jeho hlavní androidí soupeři a i 10% zisku fakt není "šul nul nebo ztráta" (a samsung měl snad +-20%)... To že apple svoje ovečky pěkně odrbe je věc jiná... Taky prodej iphonů byl co vím méně než 60 procent z jejich (apple) obratu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to je jenom dobře že tam jsou nízké marže, takhle má fungovat trh bez monopolu nebo kartelových dohod. Já od Applu nemám vůbec nic, ale oni si ty vysoké marže zaslouží už jenom za ty jádra s nevětším IPC na světě. Letošní nový iPhone s novou A14 bude pravděpodobně nejrychlejší ST CPU na světě, Ryzena 3950X už překonala A13 a jen ten 9900K o kousek unikl.

Nadruhou stranu by Apple zasloužil dostat mokrou zemovkou přes čuňu, že nejvýkonější CPU všech dob nepustí jinam než na iPhony a tablety.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Byly by ta čísla nebo tady jen budeš psát ty svoje neodzdrojované a zcela nekonkrétní sračky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, jak je libo, ozvalo se ze sluchátka:

GPU toho Applu A12X jak drtí desktopové GPU se spotřebou 200W zde:

9:12 .... tam je srovnání kterak GPU v mobilech má 50x větší výkon/ Watt než Radeon HD 5870 :D
https://youtu.be/2SdIMiEjKD4?t=552

6:22 ... aneb jak GPU v A12X má 2,5x větší výkon než Radeon HD5870 :D
https://youtu.be/2SdIMiEjKD4?t=382

A zde máš jak CPU jádra v A13@ 2.6 GHz poráží Ryzen 3950@ 4,7 GHz
A projekci výkonu Cortex X1, který na 3GHz se dostává tomu Ryzenovi taky poměrně blízko.
https://images.anandtech.com/doci/15813/SPEC-A78-X1-projection_575px.png

Vzít hodnotu skóre a podělit frekvencí snad zvládneš sám. Měl bys dostat IPC u X1 větší o 40% a u toho Applu A13 větší o 84%. A12 má větší IPC tuším o 65% než Zen2.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tebe to ještě nepřešlo? Srovnávat hrušky s jabkama a pak to ještě dělit nesmyslama? a12 žádné x86 nedrtí a12 neběhá ve stejném prostředí tudíž ani nejde srovnávat. V momentě kdy se pokusíme a12 jpoužít v normálním desktopu na nějaké aplikaci či hře tak je po "drcení"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání s jedenáct let starou grafikou je vyloženě férové :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle Radeon 5700 taky na stejném 7nm TSMC procesu? Ten je jenom 5x míň efektivní, to je pravda :D

5700 je 4,5x výkonější než A12X, ale ta A12X má TDP 7W a ta 5700 si bere 200W jen karta, plus dalších 80W si vezme CPU. Teď si vem že letošní A14X bude na 5nm dost blízko polovině výkonu toho 5700. To prostě není normální aby se desktopové grafiky nechali takto dohnat tabletama a mobilama.

Ta A12X má násobně větší výkon než Xbox One. Dnes aby sis zahrál AAA hru ti stačí výkon slušného mobilu a připojit to přes USB-C -> HDMI kabel k TV. A máš konzoli výkonější než X box.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Šmankote kdo ti nakukal že můžeš dělit výkon spotřebou a srovnávat to s jinou platformou?? Ta závislost přece ani omylem není lineární!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajímavost, když tuhle kartu (XT), kterou shodou okolností mám v herním PC podvoltuji a podtaktuji, tak se dostanu na spotřebu 80W. Výkon poklesne o 22%. Samozřejmě si na ní ve FHD zahraji všechno stále na takové detaily a rozlišení, o kterém se A13 může jen zdát. Přepočítej si nyní efektivitu.

Mimochodem https://gadgetversus.com/processor/apple-a12x-bionic-specs/ podle tohoto má grafika v A12X 968 GIGAFLOPS. Při 15W TDP. Procesor roku 2019.
Jen abychom to dali do kontextu.
XBOX one má 1,31 TERAFLOPS, při 95W TDP, grafika z roku 2013.
XBOX one X, 6 Teraflops, při 150W TDP, grafika roku 2017.
Radeon HD 5870, o kterou jsi si tady otřel hubu. 2,7 Teraflops, při 188W TDP, grafika z roku 2009.
A teď si dáme něco ze zeleného tábora, kde ač to nerad přiznávám, mají aktuálně navrch nad červenými.
Titant RTX, grafika roku 2018, 16 TERAFLOPS, při 250W TDP. Ano, to je stejná efektivita per W jako ten tvůj vysněný Bionic. S tím rozdílem, že tohle monstrum dodává ultimátní výkon zatímco ta aplovská sračka se nechytá na grafiku roku 2009.
Ve skutečnosti o rok dříve, ke grafice Radeon HD 4770 která měla stejný počet GFLOPsíků jako A12X. Samozřejmě ano, při 80W, tedy spotřebou takřka 6krát vyšší. Ovšem bavíme se o deseti letech rozdílu.

A hlavně, podívej se na grafiku na iPhonech a Ipadech. Je to hnus, který vzhledem odpovídá zhruba roku 2010 a to má k dispozici proprietární API Metal a pididisplejíčky s nízkou opakovačkou, na kterých se dá díky tomu velmi dobře kouzlit s výkonem (prostě se toho může dost ořezat, protože to člověk prostě stejně nevidí). Typickým příkladem je, že ty hry ve skutečnosti jedou v 1/4 nativního rozlišení displeje těch telefonů a tabletů a je tam upscale čip, kterej to roztáhne na to nativní rozlišení. Na displejíčku velikosti 6" si toho nemáš šanci všimnout, na displeji velikosti 12" se na to musíš soustředit, ale na heerní 24" monitoru by tě to tahalo za oči, že by jsi blil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelži tady prosím tě. Ten Radeon HD 5870 dostal těžce naprdel a ta A12X má 2,5x větší výkon. Je to vidět i v tom YT videu v porovnání benchmarku. Ty tvoje vylhané 968 GFLOPs jsou úplná krávovina a nedivím se že na tom stavíš všechny svoje porovnávání. Jinak by ti ta čísla vůbec neseděla jak potřebuješ. Přitom ti vůbec nevadí, že efektivita výkonu/watt v tom videu na YT je taky a mají tam úplně jiná čísla než tady ty tvoje hausnumera. GPU v A12X má určitě hodně přes 2 TFLOPs, protože má prakticky 2x větší GPU jak A12.

Snapdragon 865 v Samsungu S20 má 1,3 TFLOP jako ten Xbox One. Už ti to dochází? Telefon, který přes USB-C -> HDMI kabel připojíš k TV, přes BT spáruješ Gamepad a máš konzoli jak vyšitou. Hry jsou o hratelnosti a ne o Teraflopech. Se podívej na druhou nejprodávanější konzoli na světě Nintendo Switch s mizernou starou Tegrou o výkonu 0,3 TFLOP. Pokud Android a Apple Arcade bude mít kvalitní hry, tak mobil může brzy nahradit klasické herní konzole. Výkonu na to mají už dneska až dost.

A jenom taková ekonomická vsuvka. 2019 byly z celosvětových příjmů herního průmyslu 60% tvořeno mobilnímy platformami (telefony, tablety a přenosné konzole (Switch)). A všechno to jede na ARMu, i ten Nintendo Switch má ARM A57.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem dodal jasný a průkazný zdroj, který jasně a nekompromisně vyjadřuje výkon A12X v 32bitové plovoucí čárce, což je hrubý výkon.

Tebou cinknuté videa a odkazy pracují s Bůh ví jakými benchmarky. To je však typický problém porovnávání jablek s hruškami.

Vysvětlím proč. HD5870 i dnes bez jakýchkoliv obtíží rozdrtí A12X v libovolné aplikaci, pokud se dané aplikaci dá stejná programátorská péče. Protože v hrubém výkonu, je více jak dvojnásobně výkonnější. Finta je, že HD5870 je EOL produkt od roku 2012. Takže se pro něj nic neoptimalizuje a to ani v aplikační ani ovladačové oblasti.

Protože jsi tupý primitiv, zkusím ti to vysvětlit na příměru, který snad pochopíš. Mám doma Apple Iphone 3G. Apple jeho podporu ukončil v roce 2012. Tudíž tento Iphone nespustí žádný moderní benchmark. Tudíž v těchto benchmarcích získá 0 bodů. Podle tvé "logiky" to znamená jediné. Apple Iphone 3G nemá výkon byť jediné instrukce nebo operace za sekundu. Nula. Nada. Absolutní sračka ten čip v něm, jehož efektivita je nekonečně se blížící nule. Apple je úplný sráč...

Ano hry jsou o hratelnosti. Ty na mobilech jsou nehratelné pokud se jedná o "AAA" tituly a jinak jsou to prostoduché hříčky, které, protože jsou F2P, běží na čemkoliv.
Procesor ve switchi dává celkem kolem 500 GFLOPS, grafická část 393.2 GFLOPS a ano, hry na něm vypadají otřesně. Typickým příkladem je Skyrim, kde se Bugseda musela sakra snažit a stále to ve srovnání s XBOX 360 který má těch GFLOPS ještě o něco méně, vypadá hůře. Proti verzi XBOX ONE je to pak absolutní odpornost (a to nemluvím o PC verzi, natož zmodované).

Prostě na to nemáš. Tvůj fanatizmus se v plné rychlosti srazil se zdí, zvanou realita a jsi z toho v šoku. Tak mícháš páté přes deváté.

ARM jako každý RISC má prostě svoje přednosti, ale také limity. Předností je vysoká efektivita při nízkém kmitočtu. Limitem je ten kmitočet, out-of-order architektura a spekulativní predikce. A to je to, kde dospělé procesory dominují a dominovat budou. A tím nemyslím X86 architekturu, která už opravdu nemá co říci a jak Intel, tak AMD ji ve skutečnosti už jen emulují. Jsou i jiné architektury, jako například Elbrus nebo Power, které ARM utřou jako matka nedělní talíř a ani extra bohaté shnilé Jablko s tím nic neudělá.
Ostatně zamysli se ještě jednou. Pokud by tvůj idol, shnilé Jablko, mělo k dispozici čip, jehož efektivita by dalece překonávala dvojici tvořenou čtyřjádrovým Skylakem a malý Polarisem, že by ho už dávno nenasadila do svých macbooků? Minimálně Macbook Air kterej stojí na 1GHz Intelu by měl A12X nebo i A13 zvalchovat jak babča týdenní prádlo, přitom je to jejich vlastní procík, takže za pusinku. A ono nic, viď :-D

Ta vsuvka na konci - tvořeno free to play píčovinami. A jak už jsem napsal výše, na to fakt nepotřebuješ žádné supervýkonné čipy. Takže o čem to meleš, ty vořechu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na hrad! A tesať do kameňa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já po tobě ale nechci cinklé grafy v cinklých benchmarcích. Já chci pěkně na hrubo výkon v DMIPS/MHZ a MFLOPS/GHZ ty samozřejmě bez GRAFIKY (protože srovnáváme procesory, jakékoliv apu, i od intelu totiž rozemele ty nízkopříkonové grafiky v ARMech na prach prostě jen hrubou silou).

Jen abychom se chápali, tak v tomto článku testovaný Ryzen dává 300 000 MIPS při cca 25W spotřebě.

Takže zanech nicneříkajících a neodzdrojovaných procent a napal do mně kolik ten svatý A13 dává instrukcí za sekundu. A nebudeme nic přepočítávat. Prostě je mínus applu, pokud nedokáže vytáhnout 3 a více GHz z toho jejich úžasnýho procíku a nebo nedokáže vykřesat více než 2 výkonná jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Chtěl jsem upgradnout 3700X na 16-jádro Zen3, ale přestává mi to nějak dávat smysl. Jestli příští rok QualComm vydá 16-jádro ARM Cortex X1 do desktopu, tak to udělá z koupě Zen3 velmi prodělečný podnik."
.. za mne mas (+)..jsem se dlouho nenasmal u tak nesmyslne napsaneho prispevku :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš nám tady odzdrojovat, kolik že to dává IPS a FLOPS per takt na jádro ty tvoje zázračené armíky? Protože od jistého roku, kdy AMD srovnalo IPC s intelem a je na nedostižných 10-11 IPS/CORE/HZ je u armů včteně hovnojabka ticho co se týče konkrétních čísel a machruje se jen procenty.

O tom, jaký reálný výkon mají ty tvoje mobilové sračky se může přesvědčit každý, kdo zkusí takovou prkotinu, jako rozbalit zip o tisíci položek, nebo prohledat 500 stránkový PDF a nebo nějakou výpočetně složitou strategii jako jsou třebas šachy. Najednou zjistíš, že nejnadupanější telefon je zhruba desetkrát pomalejší než tohle recenzované osmijádro.
Ostatně, kdyby jen náznakem byly ty kokotiny co tu sveřepě tvrdíš možné, tak by Apple už dávno jel celé své portfolio na svých ARMových čipech. A světe div se, cpe to jen do mobilů a tabletů. V Macích jede intely a to prosím pěkně vcelku sračkové čtyřjádra jako maximum, které podle tvých tvrzení musí Bionic rozmetat jak prach...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uz te ty culibrku aspon napadlo, ze pomerove k nakladum na material, jsou patlafouny s TOP SOC, o kterych ty neustale pises, podstatne drazsi nez notebooky?
No nenapadlo, protoze jinak by jsi ty svoje kraviny nepsal jak pokazeny gramofon dokolecka a dokola a neotravoval s tim.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Cece, nejsi nahodou Redmarxuv mladsi bracha? Dneska uz se Redmarx da cist, ale par let zpatky to bylo podobne utrpeni (coz je pochvala Redmarxe, protoze se dokazal poucit).

1) Zrovna fakt, ze androidi aplikace dokazou vyplytvat libovolne mnozstvi RAM bych jako priklad pokroku neuvadel...

2) Mas 4k TV? Je neuveritelne jake sracky si dneska lidi koupi, kdyz si to srovnas s telefonem je evidentni, ze to ma absurdne nizke rozliseni. Nechapu ze dneska televize nemaji 64k....

ad 3, tem zarizenim se rika Chromebook, uz to existuje a podle toho, ze neznam nikoho kdo by ho mel, je to asi celkem naprd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"co bude AMD dělat jestli nějakej Číňan dá do toho notesu 16x ARM jader" - nebude dělat nic, protože notesy s armem nikoho (sic!) nezajímaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně ten ARM bude nějaký nejlevnější Mediatek s připájenou 4GB RAM a USB 2.0 flashkou nebo tak něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) už i to ultralevné Raspberry Pi 4 máš v 8GB verzi
2) Mediatek (což jsou číňani) má svůj SOC 1000L na bázi A77 (ta má IPC o 8% větší než Zen2)
3) Jestli QComm vydá letos novou verzi APU pro notebooky Snapdragon 8cx na bázi Cortexu X1 (ten má IPC větší o 65% než A76 v tom starém) tak to bude dost masakr. Když k tomu přičtes ještě frekvence na 5nm vyšší z 2.8 -> 3.0 to bude výkonový jump +77%.

Mne zaráží fakt, že nidko nebyl schopen vydat A77 do desktopu nebo do notebooků, přitom v telefonech dávno je. Ikdyž je pravda že Zen2 APU přišlo taky s 10 měsíčním zpožděním. Možná to teprve přijde a to bude mazec :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U těch ARMů jsou často problémy s dostatečně kvalitními ovladači, firmware a tak podobně. Věřím, že by si to našlo nějaké Linuxáky co by chtěli ARM v notebooku, ale dovedu si představit, že budou problémy ve formě uzavřených ovladačů třeba jen pro Android, nebo nějaké dementní chyby, případně zcela nedostupné ovladače pro Linux a neochota výrobců s tím něco dělat a předat dokumentaci komunitě. A to se týká i těch síťových prvků v těch SOC. Navíc by to asi nemohlo mít moc velké marže, takže šance na nějakou návratnost je relativně malá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mne zaráží fakt, že nidko nebyl schopen vydat A77 do desktopu nebo do notebooků, přitom v telefonech dávno je. Ikdyž je pravda že Zen2 APU přišlo taky s 10 měsíčním zpožděním. "
.. tohle neni vubec prekvapujici pro nekoho, ktery vidi veci trochu v souvislostech. Jednoduse se to nevyplati delat, vyjma uzke skupiny uzivatelu, takze z toho bude v lepsim pripade okrajovy produkt. Dokud nekdo ARM nezacne ve velkem dodavat do Notebooku na bazi vidli a neodstrani se 2 hlavni botllenecky..1. neodladena platforma a hlavne zvyseni vykonu v emulaci win32 a emulace 64b bez omezeni, tak se to nemuze ani ve vetsim meritku ujmout. Vysoka vydrz na baterku je hezka, ale to oceni male procento uzivatelu. Tohle chape kazdy vyrobce a proto taky kazdy z nich na to dlabe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná recenze.

S tou zpětnou vazbou souhlasím a na TrackPointu netrvám. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To já zase ano. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na trackpoint jsem si nikdy nezvykl. A to jsem ho měl asi rok. Hlavně ta neustálá vytlačená díra v ukazováčku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A byl to Lenovácký opravdový TrackPoint, nebo nějaký fejkový TrackStick jiného výrobce? ;D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Notebook bez RJ45 som asi ešte ani nevidel. Nie je to náhodou len obyčajný tablet :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macbook? Lenovo Yoga? Skoro kazdy ultra-thin?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už i Dell Precision je bez RJ45 LAN

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jen ty přemalované XPSkové Precision, to už je tak spoustu let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě všechny "ultra"booky :) ale naštěstí poslední dobou už to přestává bejt móda

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono existuje vícero druhů tenčích rj-45 slotů .. většinou vyklápecí pružinové. Ale když výrobce chce hezký design, tak ho tam nedá ani když by se vešel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří výrobci tam použijí třeba i proprietární konektor fungující s dokem nebo speciální redukcí(Lenovo), ASUS u některých Zenbooků používá tuším miniHDMI nebo něco podobného. Výhoda je, že je to pořád 1GbE přes PCIe a ne nějaký USB bazmek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikto netestuje deep-sleep na amd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umí to Thunderbolt 3? Docela jsem se na tenhle ntb těšil, ale po pravdě to zabili cenou. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnejsi varianta se da poridit za cca 1300,- Euro se 60Hz diaplayem a 1650Ti.
https://geizhals.de/asus-rog-zephyrus-g14-ga401ii-bm026t-moonlight-white...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S připájenými 8GB za 1300 EUR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne to znamena, ze je tam jeden slot volny
Ten notas samo neni uplne levny, ale pokud ti jde primarne o vykon ve 14'', nic lepsiho za ty penize v soucasnosti nesezenes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TB3 je zatím párován jen s Intel procesory, byť tomu nic moc nebrání. Problém může být v množství PCIe linek, ta 1660 Ti by si nejspíš musel vystačit jen s x4 Gen3 propojem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli nějaký notebook s AMD procesorem umí Thunderbolt 3. Dokonce u desktopových motherboardů se to většinou řeší rozšiřující pci-e kartou a kompatibilita je malá. AMD by muselo zaplatit poplatky Intelu a ještě to řešit nějakým daughterboardem místo integrovaného řešení. Je Thunderbolt3 k něčemu dobrý kromě ultrarychlého úložiště a externí gpu ? Možná ještě na monitory s rozlišením nad 4K a dokovací stanice s milionem portů co usb-c neutáhne. Počkal bych na usb 4 .. snad bude kompatibilní s TB3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Cibenchu mám 4000 / 500 na 3600@4.3 , teraz neviem či sa radovať a či plakať že ma táto 14 tka dobehla :D
No každopádne doba ide dopredu :D O chvíľku sa mi desktop neoplatí kupovať. Keď som videl za 579eur i5 9300h + 1660ti ....no neviem či na podobné peniaze by ma nevyšiel stolný PC

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle je 35W TDP APU, všechna jádra navíc běží na výrazně nižších frekvencích, vsadím se, že ta R5 3600 žere výrazně víc ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To iste , ale v desktope tých 40w navyše oželiem :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle přesně chci do práce, teda ne úplně přesně - tu grafiku, jak správně autor zmínil, nepotřebuju. Ještě RJ45 a budu úplně happy.
Jenže my jsme v práci vázaní na Hewletta a to druhý pako. A než HP něco rozumnýho s 4800HS vydá, pak ještě než to (jestli vůbec, protože kravaťáci) probublá do našeho B2B katalogu... No snad bych se mohl dočkat příští rok :|

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle rok budou Elitebooky a Probooky s Ryzeny U, resp. Probooky budou mít ty normální a Elitebooky budou mít ty Ryzeny Pro. Něco jako ThinkPady, nemám zatím žádné info o mobilních pracovních stanicích s procesory řady H :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak HP uz je zalistovany s Probook 445, 455 G7 a Envy x360, kde jsem zatim videl nejvyssi v nabidce R 7 4700U. Je to sice slabsi nez 4800HS, ale porad docela vykone CPU na notas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, je to tak jak psal no-X dříve (https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu), že musel noťas projít certifikací AMD, než jej ASUSu posvětili?

P. S.: Poctivě zpracovaná recenze, díky :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ptal jsem se a prý má skutečně ASUS s AMD nějakou dohodu, podrobnosti ale nejsou známy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

" Zephyrus G14 je taková menší zvláštnost, tento USB-C konektor je totiž přímo připojen do grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti a ASUS takto využívá jeden extra výstup. Z USB-C lze navíc vyvést DisplayPort, takže není problém připojit i nějaký dok nebo monitor. "
Hergot tohle mi nejde do hlavy ... Co tím chtěl básník říct ??? usb-c přímo napojené na diskrétní gpu, ale přesto přes něj jdou data a PD ... asus využívá takto jeden extra výstup, ale z usb-c lze navíc vytáhnout displayport ? Tak to je snad jedno a to samé ne ? Když budu chtít usb-c Alt Mode z interní Vegy, půjde to ? .. Prosím o objasnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tedy displayport passthrough do usb-c ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z té interní Vegy to USB-C nevede, je to poskytované tou NVIDIA grafikou, desktopové NVIDIA karty mají na sobě také velmi často USB-C, které poskytuje DisplayPort + 10Gb/s USB, což je hlavně kvůli VR. Notebookové Ryzeny mají těch USB portů málo, takže ASUS zde takto vyždímal jeden 10Gb/s navíc přímo z dGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VirtuaLink ale nemá PD. Tudíž buď se můžeme shodnout že je to hybrid VirtuaLinku a normálního usb-c nebo že je to DisplayPort passthrough z grafiky do usb-c. Každopádně nemožnost použít integrovanou Vegu s Displayport Alt Modem vidím jako nevýhodu, ačkoliv by člověk očekával, že kde bude externí zobrazovadlo, bude i zásuvka a na připojování mobilních externích displejů je to už dost velký stroj.
Když teď nad tím přemýšlím .. říkal jste nevytěžovat grafiku při napájení přes usb-c .. ale použití displayport alt modu může být tedy jen za použití dedikované gpu .. když tedy budu někde kde mám externí usb-c displej nebo dokovačku ale pouze usb-c napájení, nemohu ani použít vnitřní Vegu, abych tomu napájení pomohl :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem koukal přes HWiNFO, tak mi z toho vyplynulo, že to USB-C vede z GPU včetně obrazu, nicméně to napájení může být klidně oddělené mimo to GPU a může to řešit nějaký brouk od TI. Když jsem totiž nějaký USB-C disk/dok připojil přes USB-C, v HWiNFO jsem ho viděl jako pověšený na 10Gb/s port vedoucí z té NVIDIA GTX 1660 Ti.

Nevytěžovat myslím nějak zásadně, na nějaké zobrazování monitorů a přehrávání videa je to IMHO OK, ale je pravda, že jsem nezkoumal moc detailně jak se to chová. Určitě by mělo jít si připojit třeba USB-C dok a k tomu i ten DC jack prodostatek napájení, ale to jsem taky nevyzkoušel.

Tak třeba až dorazí model s R9 4900HS a RTX 2060 (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chybí mi klávesa Insert, jako obvykle u Asusu - za mě osobně nezájem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobný systém výklopného displeja so zdvihom tela majú v ASUS už dávno napríklad Zenbook-y. Tie s Ryzen dosť používam vo firme. Čo sa mi na nich nepáči je nedostupnosť verzie s Win Pro (alebo bez OS) čo by som ocenil aj pri tej verzii pre firmy čo si spomínal v recenzii. Tiež ma serie, že licencia je nejako HW naviazaná na MB a pri inštalácii vlastnej licencie OS (Pro) to robí problém, nefunguje ani upgrade klasickým spsobom cez MS Store pomocou licenčného čísla, treba to celé preinštalovať. Ja som musel najskôr verziou Home, Pro tam nešla ani s orginálneho média, lebo si zdetekovala licenciu na doske. Až po prepise disku inštaláciou Home, to šlo upgradnuť na Pro zmenou licenčného čísla. Za tieto kokotiny čo vymýšľajú, by si zaslúžili nakopať do vajec. Hlavne, že nemusí byť štítok na case :-/ nerozumiem tomu.

Tiež je tam kopec zbytočného bloatware, tuším 5 verzí MS Office 365 a pod. :-/

Inak WH je to slušný, na tichom profile (nastavenom jedine pomocou nejakej Asus utility) je to aj tiché, no lepšie by bolo uvoľniť špecifikáciu, aby sa chladenie dalo ovládať aj utilitami, kde si nastavím krivku otáčock podľa teploty pre každý profil. Alebo to umožnosť cez vlastnú appku. Toto čo majú, je len prepnutie na výkon alebo tichý režim, nič medzi tým.

HP je na tom pre firemný sektor lepšie - aspoň vedia vyjsť v ústrety čo sa týka licencie widiel a ich utility (update drajvrov, správa, sú pre firemný sektor oveľa lepšie). Len žiaľ trocha meškajú. ProBook 455 G7 s Ryzen bude vonku až o pár týždňov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím mně upgrade z home na pro ( r7 asusu tuf) normálně fungoval, stáhnul jsem z ms upgrade na nějaký poslední update (nevím jestli 1903 nebo esště nejaký starší, je to 3/4 roku) nainstaloval, pak tam vložil nový klíč a nechal ho postahovat co potřeboval automaticky... Bloatware šel nastěstí povyhazovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S in-place upg na Pro jsem zatím problém neměl, pokud nechcete vázat licenci na HW, musíte si místo OEM koupit krabici.

Já typicky nový notebook přeinstaluji čistými Win, případně tam putuje Linux, poté dořeším ovladače a užitečné nástroje. Na některých noteboocích občas jsou staré buildy W10, což není úplně optimální.

Co se otáček ventilátorů týká, v ASUS Armoury Crate je možnost Manual, kde si lze nastavit vlastní křivky pro CPU a GPU fan, ale myslím, že to zatím nejde programy třetí strany, navíc ani HWiNFO zatím otáčky neumí detekovat, zda to ASUS nějak obfuskuje aby to nebylo vidět netuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, jsem zvědavý na srovnání s dalšími notebooky, které právě testujete!

Měl bych dva dotazy. Podařilo se vám najít klávesy pro home/end a page up/down? Jaké konkrétní ovladače od AMD jste měl na mysli, má jejich instalace nějaký přínos?

Jinak jde o opravdu skvělý notebook, v kanceláři rozhodně nijak nevybočuje a nebýt podivného fontu na klávesnici, nikoho ani nenapadne, že jde o herní notebook. Trochu nemile mě překvapila hlučnost při velkém zatížení ve hrách, ale vzhledem k rozměrům a výkonu je to pochopitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Home/End/PgUp a PgDown tam nejsou :( Nějak jsem na to ve svých poznámkách zapomněl, určitě by bylo fajn přidat End a Home třeba přes Fn+šipky vlevo/vpravo a možná PgUp a Down přidat nad ty kurzorové klávesy.
Hlučnost je tak nějak všeobecně vyšší u všechn herních notebooků, trošku to pozlobí i ty 120/144/240 Hz displeje, protože pak pojede HW na max, aby byl vyšší framerate.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.