Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: GIGABYTE GeForce RTX 4080 16GB GAMING OC, aneb tichý gigant

Myslím, že danou cenu jakkoli spojovat s inflací či kurzem je prostě liché...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V korporátu jako je Nvidia, holt trvá déle než příjdou na to že mining je u konce... Jo a za mě, vše co má tento debilní napájecí konektor tak vím že takovému GPU se vyhnu obloukem. Nemůžu si pomoct ale vždy když juknu na PCB karet Nvidia FE VS AMD tak proč mě vždy to PCB u Nvidie příjde ojebané?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná recenze,jenže dost nefér,nevyvážená srovnáváte pouze s RTX 2080Ti a RX 6750XT chybí mi tam aspon srovnání nvidia 3080 (Ti,3090) nebo AMD 6800 (XT,6900XT) takto tam ta RTX 4080 vypadá naprosto excelentně. Jistě chápu třeba jste je neměli po ruce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v článku to i píšu, nesehnal jsem 3080/3090 ani 6800/6900 XT, jelikož je už vendoři nemají a jsou rozdané. Ale prý se jednu RTX 3080 povedlo vyhrabat a snad příští týden dorazí a časem další karty. Je to na chobot, ale nic moc s tím teď neudělám.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se omlouvám pasáže které mne nezajímají jsem přeskočil a evidentně to v nich bylo napsáno,pardon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nevadí, jsem si toho problému vědom, komentář na to téma jsem očekával, ale bohužel to nelze vyřešit lusknutím prstu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale ikdyž za to nemůže Karáš, spíš jméno redakce prostě není tak důležité, aby NVidia dodala kartu k otestování, pořád platí, že je to nefér.
Nikde přeci nic přímo recenzentovi nevytýkáš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Prostě problém pokrouceného a nefunkčního českého prostředí. Proto to tu bereme spíše jako prostor pro pokec, informace jsou prostě "tam venku".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moze byt uzke hrdlo 5800x3d pre RX 7900 XTX, resp. RX 6800 XT, prip. RTX 4080 ? -1440p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bude dost záležet na konkrétní hře a pak detailech, ale řekl bych že Ryzen 7 5800X3D aktuálně nic brzdit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve 1440p je 5800x3D pro RTX 4090 úzké hrdlo ve spoustě her, u RTX 4080 a rx7900xtx to bude trochu méně her. (Toto vše samozřejmě platí jen bez zapnutého raytracingu)

Tyhle grafiky jsou prostě na dnešní hry dost přepal, což je dobře protože to znamená že i za X let budou stále docela relevantní.
(Např jako 1080ti, když jí vydali byl to taky na aktuální hry přepal, a je to i teď po 6ti letech stále relevantní GPU na kterém si v klidu zahraješ vše)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ta cenovka není jen "vysoká" - ale extrémní. Výrobce se sice snažil to maskovat jak to jde, tedy vypadá masivně jako pořádný kus hw. Ale s 256bit sběrnicí je to spíš jen navoněná bída proti předchozí 320bit 3080 kterou mám. Přijde mi to jako v době GTX 900 kdy přešli také na užší sběrnice, akorát tehdy to výrobci tolik ještě nemaskovali takže ty karty vypadali levně jako nějaký lowend. Zlepšily se chytré cache, ale obávám se že jako gtx 960/970 jim začne brzy docházet dech. Tam tehdy nasadily lepší kompresi, dnes zase různé keše, ale vsadil bych se že výsledek bude stejný a s novou generací náročnější na fyzickou sběrnici rychle půjdou "na hubu".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To srovnání spíš sedí na GTX 680, než na GTX 960/970. Jinak ta propustnost VRAM je velmi slušná i přes "úzkou" sběrnici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže RTX 3080 od Gainwarda co mám má bandwith 760,3 GB/s, takže spíš downgrade. Prostě mainstream karta v kategorii kde moc nemá co pohledávat. Ani ostatní parametry jako pixel/texture fillrate nejsou na novou generaci ohromující, spíš takový refresh za minimální výdaje, ovšem pokus velmi draze prodat. Jako majitel zmíněné karty této novince extrémně nedůvěřuji a raději počkám na povedenější řadu. Obvykle mě nový hw nadchne, ale nejsem hejl co by bez rozmyslu šel do nákupu jen protože to je novější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

si zvykej, čím starší budeš tím míň nadšení bude a pomalu to přechází do frustrace a pak to končí seru na to :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

K čemu ti je dobré velké číselko propustnosti u RTX 3080 když reálný výkon je jaký je?
K čemu ti je číselko pixel fillrate nebo teoretický výkon v fp32?
Reálný výkon není těmhle parametrům úměrný když porovnáváš dvě jiné generace.

Prostě se přišlo na to že menší sběrnice s větší cache je lepší řešení.

To že je karta brutálně předražená a stejně tu dostane gold hodnocení, přestože 90% hráčů na to nadává a nekupuje, je věc druhá.
Asi holt recenzenti musí dát dobré hodnocení, jinak by příště už od nvidie nic nedostali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nepochopil, nevadí...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, karta od Gigabyte musí dostat ocenění, jinak by další už Karáš nedostal na recenzování.

Jinak pořád platí stejné nevýhody jako u tovární RTX 4080:
- příliš těžká, hrozí vylomení ze slotu, proto je v dodávce nutná podpěra (Gigabyte dodal s podpěrou, ale už ta nutnost to mít v balení je mínus).
- 16pin hoří, přitom důvod pro nepoužití 3x8pinu není.
- cena, kdyby byla o 10 tisíc menší, mohli bychom remcat nad tím, že prý je to způsobené inflací. Takhle je to těžkej úlet NVidie.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neprijde mi ze by testoval jen Gigabyte karty a navic jakekoliv novinky na pujceni moc nejsou. Muzes treba prispet redakci at koupi libovolnou znacku :)

lol az na to ze ten 16 pin horel u RTX 4090 ktera ma otevreny stavidla a zere na hranici technickych moznosti (<600W). Zase meles polopravdy jak se hodi tobe. Ta 4080 karta zere casto pod 300W jak psal Karas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten 16pin hořel když nebyl úplně zastrčený. Jelikož je těžší ho zastrčit než 8pin tak se prostě stalo že někdo tam už poslední milimetr nerval a nechal to tak, pak se to při dostavění PC povysunulo ještě kousek a voila - po zapnutí hry se to taví.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hořel ten konektor? Hořel, to nepopřeš. Že se to zatím projevilo jen u 4090 neznamená, že se to v budoucnu nemůže stát i u 4080. Nehledě na to, že neni potřeba, aby hořel. Stačí, když se připeče konektor kabelu ke grafice a na to těch 340W stačí. Prostě není o co stát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na 4080 žádný nehořel. Opět smyšlenka. Četl jsi vůbec recenzi že to žere v praxi kolem 300W někdy i míň?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V testovaných hrách mi chybí Lemmings (1991)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase Skyrim. Holt Karáš je flákač a kašle na nás. :-)

Ale k věci, dobře provedená karta, která ale stojí na špatných základech. Hovořit o relativně slušné spotřebě u sestavy s touto kartou žroucí 500W je hodně nehezké přiohýbání reality. K čemu vůbec mít na základních deskách sloty, když odteď beztak všechen prostor zabere jedna zku*vená džíforcka? Fakt v tom nespatřuji nic pozitivního.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase Pong, ta hra potřebuje strašný rasterizační výkon a co teprve ten Raytracingový!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

náhodou místo blbinek bych tam dal na otestování nově vyšlý Portal RTX.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A asi i Fortnite jakožto první hru podporující Unreal Engine 5, byť vizuální vylepšení oproti drastickým hw nárokům není zrovna v nějakém rozumném poměru. Rtx 3060 nestačí ani na 1080p (i bez hw rt).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mě tyhle novinky nechytly a rád vzpomínám na staré Unreal Tournamenty, někdy i zahraji. Těch map co pro ně vzniklo i nová hudba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to hra pro děti, jde akorát o použitou technologii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro děti je Minecraft kde se alespoň něco "tvoří" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Fortnite můžeš taky stavět :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co se těmahle benchema ukázalo zajímavého?

To že 7900xtx je soupeř pro RTX 4080 už AMD řeklo, tak asi se dá očekávat že výkon bude někde okolo 4080.

To snad i po oznámení od AMD že to je protivník 4080ky stále čekáte že to bude konkurent RTX 4090 ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

XTX je nějak podezřele hodně blízko XT, vzhledem k tomu, jaký je mezi specifikacemi rozdíl, je to nějaké divné, počkal bych rači na pořádně nezávislé testy a uvidíme, než se z toho zas začnou vyvozovat nějaké mylné závěry o výkonu, vždyť podle AMD má být rozdíl ve výkonu 20% a ne jen 5%, to je prostě cípovina, buď tam je fakt nějakej vážnej bug a prostě to něco brutálně brzdí a vůbec ten výkon pak neškáluje nebo jsou na to zas nějaké retardované drivery, které ještě neodemykají plný potenciál, protože raster. výkon jen mírně nad RTX 4080 by byl upřímně celkem failíček vzhledem k tomu, jaké byly ambice překonat i RTX 4090... třeba jak už se několikrát zmiňovalo, kdyby byl cíl jen dorovnat RTX 4080, na co pak takové šílené vylepšování pamětí, vytváření 384-bit GPU sběrnice, ještě do toho ve výbavě ta 96MB Infinity Cache, vždyť to je úplný overkill, takže nevěřím, že reálný výkon je tak daleko od RTX 4090, spíš bych ho čekal někde aspoň mezi, ale spíš někde u 4090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mbice překonat 4090 tu sířil hlavně (viz článek v mém postu nahoře) No-x (viz článek v mém postu nahoře) a pamatuji si, jak jsem s tebou asi před 2 měsíci debatoval o uniku který jsem sem postoval, že výkon FLAGSHIP AMD určíte na 4090 stačit nebude a ty jsi odpovídal ze FLAGSHIP z článku podle tebe nebude 7900.. Výkon může byt o něco lepší, ale určitě ne o 20 procent. Ty karty vychází za 2 dny, to už jsou uniky ze sestav z testů. Navíc rozdíl parametru mezi 4080 a 4090 je rozhodne o dost vetší než 7900XT a XTX..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak především má nakonec mnohem nižší takty než se čekalo, takže samozřejmě ten předpokládaný výkon se teď o to musí snížit, když každý počítal s tím, že budou vyšší a AMD to tehda tak plánovalo.

Pravděpodobně těch vyšších taktů snad dosáhnou až s tím refreshem, takže se ten výkon nejspíš ještě dost posune, ale holt to bude o něco později než asi mělo původně být, takže se teď musíme spokojit s o něco nižším výkonem, jsou tam podle všeho vážné potíže na úrovni HW a kurví to dost i efektivitu, takže to 355W TDP ani nemusí stačit, proto je to slabší:
https://www.twitter.com/All_The_Watts/status/1601213869284012033

Toto se opravdu moc nepovedlo, ale co se dá dělat, snad se to ještě povede opravit v rámci RDNA3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano nepovedlo, taky me to sere, protoze ceny dolu nepolezou.. neni duvod:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona mohla kdyby se povedly ty původně plánované takty jádra 3Ghz+, no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě no, to by potom už neměl být problém překonat i 4090 s XTX, ale s takovými potížemi a debilním škálováním výkonu to teď asi zatím moc nedopadne, když to má i dost mizernou efektivitu a ten „malý“ power budget má být pro to ještě dost šibeniční a bude to škrtit, kdo ví, třeba ta XTX fakt někde nebude kvůli tomu skoro o nic rychlejší než XT, to už by byla ale dobrá tragédie, my tady nadáváme na cenu XT a aby s takovou nebyla nakonec vlastně ještě výhodnější, i když to tak ze začátku nevypadalo...

No uvidíme 12. v testech, co s tím vlastně vymňoukli a co z toho nakonec vyleze, jak už bude aspoň jisté, že to jsou opravdu ty finální drivery a snad aspoň z části optimalizované jak se zatím v rámci možností jenom dalo...

Doufejme, že ke konci příštího roku, jak má ještě vyjít ten fixnutý retape, tak se většina těchto bolestí povede vyřešit a snad z toho ještě něco vymlátí, potenciál to určitě má, byla by škoda to nevyužít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KDYBY, to je pravě ono. Za to jsem schytával ty minusy. To že to píše No-X ještě neznamená ze to bude pravda:-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mit to cenu 800€ byl by z toho trhak vanocnich prodeju, presne jako model 8800 GT, jenze ne musime lidi vojebat, za cenu vyssi jako Titan tak dostanete zakladni high-end ktery ma skoro polovicni pocet shaderu(!) vuci RTX 4090, tu nema vubec cenu o 4080 uvazovat, rovnou treba jit do 4090 s 8-pinem.

Jinak ja osobne bych do Gigabyte-u nesel, kdyz se to posere jejich reklamace je na nasrani!

Nejaka prelomova hra kuli ktere bych mel kupovat novou grafickou kartu vyjma vic frameů ve 4K?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.