Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI – aneb hi-end miniITX

>maličký chladič Noctua
Diky! Ten obrazek me zabil. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kompaktní sestava do kapsy :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takový ten pocit, když si na zahrádku svého Smart ForTwo dáš Karosu B 732 :D . Super recenze

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Ventilátor využívá čtyřpinový konektor a přímo ofukuje M.2 SSD a chladič chipsetu, což je poměrně chytré řešení,

Me to prijde naopak jako docela spatne reseni. Ten chipset bude zahrivat to SSD.

> Teplota chipsetu se v kombinované CPU a GPU zátěži vyšplhala až na 74°C, což je pořád poměrně bezpečná teplota

Pro chipset, ano. Pro SSD, ani moc ne. Pokud se nemylim, jak rychle data "vyfuci" z flash pameti zavisi prave na teplote, cim vyssi tim rychleji mizi. Samozrejme radic to umi detekovat a ty data prepise, nicmene... zbytecne prepisy. Na jakou teplotu se ten Samsung zahriva samotnej, v zatezi bez chlazeni ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A SSD mělo kolik? Já mám dvě NVMe SSD co si sviští na 72 stupních, přesně maximální provozní teplota, kterou jeho výrobce deklaruje.

A pro to SSD bude lepší když bude ofukované třeba o 1-2 stupně teplejším vzduchem, než neofukované

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten chipset právěže to SSD nezahřívá, na fotkách to není moc dobře vidět, ale ten pasiv se nijak SSD nedotýká, tj. teplo přichází přes M.2 konektor a také si samo SSD nějaké teplo vyrobí.

Jinak tyhle Samsungy mají vysoké teploty NAND čipů celkem rády, co vadí je vysoká teplota řadiče, protože pak začne throttlovat. Zde je navíc ventilátor co víceméně přímo ofukuje právě řadič, takže je to úplně v pohodě.

Pokud si dobře pamatuji, tak kompletně bez chlazení tyhle Samsungy těch 70°C+ na řadiči v pohodě přesáhnout, ale stačí i nějaký kus plechu pro lepší teploty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat kdy bude recenze dvou nejvýhodnějších desek s X570?
1) Asus X570 TUF
2) GB X570 Aorus Elite

Nejlépe dvojrecenze a srovnání těchto dvou.
Pro 12/16c asi nejlepší volba, brutální napájecí kaskáda a přitom s cenou kolem 5 tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, Elite jsem měl v rukou a také mi to přijde jako nejvýhodnější X570 deska, bude pouze rychlotest, už totiž pár dní pesíkuje u zákazníka :)

TUF se tuším časem dostane do redakce také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zatím s Elite spokojený. Nic netaktuji, ani PBO neaktivuji a křivky ventilátorů jsem si nastavil v biosu, takže nepotřebuji instalovat soft do winu. Jediné co jsem udělal je, že jsem aktivoval XMP profil na ramkách a ten funguje bez problému. Prostě jsem nic nemusel řešit.

Křivky ventilátorů jdou v biosu nastavit v závislosti na několika teplotách jako CPU, Chipset, PCI-E 16x (grafika). A ve Windowsech nemám žádný zbytečný soft navíc. Fan na chipsetu nevnímám a nerozpoznávám přes ostatní větráky v kejsu. Konektory na přední usb a podobně jsou dobře přístupné a nabízejí 4xUSB 2.0, 4xUSB 3.x a USB C - dobrá výbava.

Zde je buildzoidova recenze, podrobná analýza napájecí sekce apod. - https://www.youtube.com/watch?v=a1ZvlK3jAvM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, Buildzoid rulez. Vezme hi-res fotky desky bez heatsinků a udělá detailní analýzu napájecí kaskády... a hned je vidět co je jen předražený šunt.

Nejen že Diit takové odborníky nemá aby tu analýzu X570 desek udělali sami. Ale Diit ani neumí sledovat zahraniční weby aby dle toho udělali pořádné recenze. Takže kluci povinně sledovat Buildzoida jak se to dělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z obrazku a teoretizovanim, ale take nelze zjistit zda je neco dobre nebo ne. Ano je to zakladni predpoklad, zda ma ten vyrobek vubec smysl resit, ale nelze to pouzit jako jedine voditko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buildzoida samozřejmě sleduju, ale desky nejsou jen o napájecí části. V podstatě téměř všechny X570 desky budou naprosto bezproblémové i na nějaké OC, nicméně u nových Ryzenů nemá OC extra smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asrock x570 Phantom gaming 4 je prý nic moc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem použil to slovíčko téměř, je tam několik lehce nahnilých jablek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za chvíli tu máme 16c Ryzen 3950X a ten s PBO bude ta pravá zátěž pro X570. Příští rok Zen3...

Jinak napájecí kaskáda je u Ryzenu zásadní věc z hlediska výkonu. Při detekci přehřívání desky se sníží turbo na jádrech. Jinak každá deska má dnes vše co BFU potřebuje. Ale právě napájení abych tam za dva roky mohl strčit 16-ti jádro Ryzen 4900X z bazaru je dost zásadní věc.

Toš sleduj toho Buildzoida pozorněji a uč se od něj. Jinak tady ta východní evropa zůstane furt zaostalá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co je na tech deskach extra vyhodneho, krome osekani ceny na minimum. O brutalni napajeci kaskade se mluvit rozhodne neda. Jinak Gigabyte i slusne desky podopi biosem, kde nelze poradne nic nastavit. Takze ma smysl je kupovat jen pokud to nekomu nevadi.

Osobne jsem za cena/vykon vybral nakonec Asus X570-E, pokud se koupi i s darkem v podobe 512GB SSD tak to je cenove jeste unosne. Puvodne jsem chtel Asus Hero, ale to jen do doby nez byla oznamena cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na YT na Builzoida, podle něj jsou to nejlepší desky pro X570 v poměru výkon/cena.
Rozebral napájecí kaskády u všech desek pro Ryzeny 3000. A právě ta TUF a Elite jsou desky s brutální napájecí kaskádou pro OC i toho 16c Ryzenu 3950X. Ta Elitka má navíc síťovku Intel. Co chtít víc?
https://i.redd.it/jns90zhx3o731.png

Nevím proč dávat 8500,- za desku když tu samou práci odvede v pohodě i ta TUF za 5000,-
Akorát nemá tolik RGB diod...to je pravda. Ale jsou lidi kteří nechtějí připlácet 3 litry za blikače.
Škoda že český web je plný recenzí na desky za víc jak 10tis, které si stejně koupí jen blázen co chladí tekutým dusíkem.

Buildzoid v podstatě jmenoval 3 cenově výhodné desky X570: TUF, Elite, Thaichi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buildzoid jsem videl, teoretizovani pouze a vyhradne jen podle obrazku desky :D . Nic to nerika o realnem provozu a chovani.

X570 TUF ma z Asus X570 nejhorsi napajeci kaskadu, co je tedy na tom brutalniho netusim :D

Od tech 8500 za Asus X570-E odpocitejte skoro 2000 Kc za SSD. Najednou mate za priplatek neco pres 1000 Kc mnohem lepsi a vybavenejsi desku nez je ta TUF. Zkuste se na to divat takto.

Mimochodem X570 Taichi moc vyhodna neni. Je naopak docela zklamanim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší VRM na X570 platformě má myslím MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI a pak ASRock X570 Pro4 a snad i Phantom Gaming 4, nicméně bez nějakého OC to i tak pojede v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem ze nejhorsi z ASUS X570 desek, ne obecne ze vsech X570. Nepochybuji ze to bude zvladat i 16 jader, zvlast kdyz to nekteri sileci rozhodi i na A320 :D ... ale zahrivani jak napajeci kaskady tak prvku kolem ni uz rozdil bude. Take jsou rozdily v rychlosti reakce na zmenu pozadavku na napajeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na A320 vůbec není nic špatného, na youtube vzal borec 65W 3700X bez OC v jedné GB desce asi za 1200,- výkonově podrtil všechny x570 bez vyjímky. Všechny ty přídavné řadiče a další pitomosti to jen zatěžují, více je někdy méně. Když jedna kaskáda utáhne 150W a druhá 300, tak 65W utáhnou obě. Blbost je naopak připlácet si za něco, co nevuyžiji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otazka casu nez to napajeci kaskada vzda :-)

Jinak to ze nema smysl priplacet za neco co clovek nevyuzije nerozporuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejsme u současného Intelu, ani předchozích stavebních strojů od AMD. Bavíme se o 65W CPU. Nezlobte se, ale názor, že každá A320 deska "vzdá" časem napájení 65W procesoru nelze brát vážně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, to z tam je napsano 65W neznamena ze to maximalne bere 65W, to neplati ani u AMD.

To ze to vzda se da docela snadno odhadnout uz podle jeji teploty, deska A320, napajeci kaskada klidne pres 90 stupnu, tentyz CPU a deska X570 a napajeci kaskada nema ani 50.

Ale jo, pitomcu co nacpou do desky za 1500 Kc Core i7 je dost a u AMD to nebude jine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě ale tepleji, tím pádem možné nižší boosty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som pred dvoma týždňami kúpil R7 3800x a k tomu ten aorus elite. Fungovalo to vcelku OK až kým som nechcel skúsiť kôli staršiemu rFactoru 2 či mu nebude chutiť len 6 core s vypnutým SMT. Pc po reštarte už ani nebootlo, skúšal som reset biosu, baterka von... Nič. CPU bolo na def nastavení RAM na 3200 MGh. V CZC nebol problém, akurát pretože to bolo na faktúru tak reklamácia. Ale predvčerom prišiel dobropis, dnes došla tá asuska. Neporovnateľne lepšia orientácia v biose, PC úplne tiché, RAM bežia na 3600 MGz. Zatiaľ OK. K tomu mi dnes prišiel aj 49" Samsung , free sync 2 s Vegou 64 beží dokonca pri 120 Hz, proste chrochtám si blahom...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, díky za test.
Zrovna jsem instaloval aktuální chipset a drivery na Gigabyte desku a dodržel postup co radí, tj. v pořadí: fw-update tool, chipset ze stránek desky, update biosu, ostatní drivery a utility a potom nejnovější driver ze stránek výrobce grafiky - přímo, ne s odinstalováním diveru a "čistou instalací" a sedí to výborně. Udělali totiž nový způsob instalace AMD chipsetu, viděl jsem to i u Asus desek, oddělený od instalátoru grafiky (ten to nainstaluje pouze "essential", jako to má Intel.

Zajímalo by mě, jestli s tím má někdo podobnou zkušenost?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma ovladace pro chipset v samostatnym instalatoru uz mnoho let. Vyrobce desky to jen prebira od amd a se spozdenim vystavuje (pripadne doplni do instalatoru nejaky dodatecny bordel nebo logo). Kdyz koukam na gigabyte tak tam ma verzi ze zacatku cervence, zatimco amd ma posledni verzi z tohoto pondeli https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/x570 coz je docela dulezity. Protoze ta stara verze co tam ma gigabyte jeste neresi https://diit.cz/clanek/amd-opravila-problem-s-detekci-nerealne-vysokeho-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, že bez aktualizace uvidím horší hodnoty v nějakém měřicím softwaru mi nepřijde jako tak kritický problém :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo jen o zobrazeni horsich hodnot, tak je to fuk. Ale ten merici software svym stouchanim do procesoru zpusobuje, ze ovladac zbytecne prepina procesor do stavu kde byt nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a výsledek je, že uvidíte horší čísla :-)
Teoreticky ještě vyšší spotřeba pokud budete mít měřicí software zapnutý trvale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsem předběhnut, ale také preferuju ovladače chipsetu od AMD/Intelu a to samé u GPU, výrobci desek mají často k dispozici spíše starší verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych naopak desce vytkl nepritomnost PS2 portu, dale malo USB portu i namisto tech PS2, minimum je aby zakladni deska mela 8 USB, nejlip v kombinaci 2x USB 2.0 a 6x USB 3.0+, pritomnost USB-C na zadnim I/O desky je uplne ze zbytecna, nechapu nac to nasilu na desky cpou, dale silne negativne vnimam tlacidla na reset a prepis biosu na zadni strane zakladni desky(I/O), clovek o ty tlacitka zavadi pri zapajeni kabelu nebo rozpojovani a je zrazu v prdeli, nevim co je tak tezkeho umistit ty tlacitka na samotnej board v podobne tlacitka, navic tahle deska je primo kompatibilni s nejnovejsimi Ryzen-y cili i prepis bez procesoru tim padem odpada, zbytecnost, co se tyce LAN-u nevidim problem v 1Gbit/s reseni jestli je kvalitni a ze kvalitni je neb je od Intel-u, na 2,5 a vic zatim sere pes, vsechno je to od switchu napric routry prodrazene jak prase a vyssi internet jak 1Gbit/s dostanete mozna tak v statni sprave, doma jeste dlouhe roky urcite ne, a kdyz... fajnsmekr si stejne koupi lepsi pci-express kartu, nasilu tim prodrazovat zakladni desku anebo ji vybavit 2,5Gbit/s shitem je naprosto zbytecne, tez mi vadi pritomnost wi-fi/bt modulu na zakladnich deskach, naprosta zbytecnost, kabel je kabel(sit) a mobily zas rychlejc prenasi data skrze kabel pripojeny k pc, a nebo je tu ctecka karet a nebo vyrobcem integrovane kopirovani/prenaseni a zalohovani dat zo zarizeni, tak na jedne strane pritomne USB-C a na druhe BT, vubec nechapu k cemu, dale chybi tam rozhodne 7.1 Audio, co se tyce diagnostickeho Post displeju nebo ledky je to naprosto zbytecne, bud to najede nebo ne, tam neni co resit, podle mne pitomost a ze deska nepodporuje prvni generaci Ryzen-u a APU, tak kto by uz jenom kupoval zastarale procesory do X570 moderni desky, navic ty moderni maji nizsi nakupni a nebo rovnake castky jako jejich starsi brachove.

Za test zakladni desky autorovi dekuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo ty tlacitka na prepis BIOSu jsou fakt neco, ale bouhuzel je na tohle misto cpou dnes asi vsichni :-( .

USB-C na zadnim panelu, no to je tezke, kdyz skoro zadna bedna to nema vepredu a ty co jsem videl tak za "vysokohorsky" priplatek. Nicmene souhlas, ze je tam na nic.

2,5G sitovka desku prodrazi max. o 200 Kc oproti 1G. Ono totiz neni problem sehnat PCI-E sitovku se stejnym cipem v zahranici v prepoctu za necelych 700 Kc a u nas treba i USB prevodnik na 2.5G pod tisicovku. 2.5G uz nelze povazovat z pohledu ceny sitovky za nadstandard. Neco jineho jsou switche ... , ale takhle to bylo nazacatku i s 1G.

Ze kabel je kabel rikam porad, ale co je to platne, kdyz i kolem me lidi co delaji IT na kabel kaslou a kdyz uz tak delaj 100Mbit rozvod pro paterni spoje, protoze usetri na celem baraku "par stovek" ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady není reset BIOSu, ale Q-Flash pro nouzové flashnutí BIOSu, jeho letmým stisknutím nic nezpůsobíte.

Ad kabely, jako standard vnímám CAT 5e, ale dnes už raději šestku. Snad nikde netahají CAT5 D:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred 11 lety jsem tahal/zazdival pre rekonstrukci bytu kabel certifikovany CAT6 s parametry CAT6A s ohledem, ze to tam je minimalne na 40 let.

Sice tahaji 5E, ale nejlevnejsi kabel, nejlevnejsi patch panel, nejlevnejsi vsechno ... . POE s vyhrazenymi vodici misto sdilenymi s datovou linkou (phantom power). TV samozrejme pres WIFI, protoze tahat kabel je pry zbytecne ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS/2 vnímám spíše jako příjemný bonus, ale v dnešní době to nevidím jako nutnost.

Deska nemá tlačítko na reset BIOSu, pouze piny a ta funkce na přeflashování vyžaduje vypnutý počítač a flashku s BIOSem strčenou v jednom konkrétním portu, zde tedy žádné nebezpečí nehrozí.

Co se týče té sítě, ty switche tak drahé nejsou a protože se jedná o miniITX desku, není úplně jednoduché tam přidat prostě extra kartu, z toho důvodu by se mi tam hodil více nějaký 2,5Gb/s, 5Gb/s nebo dokonce 10Gb/s chipset. Ten Intel 211AT je docela fousatý čip a nejspíše nebude ani moc drahý, skoro bych řekl, že ten 2,5Gb/s Realtek bude stát dost podobně.

Ta diagnostika se může hodit, usnadní to hledání případného problému a nemusíte pak zkoušet jednu komponentu po druhé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI má na můj vkus poněkud zvláštní název a lze snadno splést s Gigabyte X570 AORUS PRO WIFI"

A nielen to. Niektorí si AORUS pletú s ASUS :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby namisto toho resili radeji chlazeni cipsetu X570, lepsi a tucnejsi medena heat-pipe vedena napric boardem zakoncena alu zebrovanim by to hrave vyresila, tez se mi nelibi sdilene chlazeni M.2 a X570 I/O, pitomost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vubec ne pitomost, s nejnovejsimi NVMe M.2 dobra vec ... kdyz takovy 970 Evo Plus je schopny se rozohnit i pres 60 Cels .. nez resit zas dalsi ventilator tak ( treba) s pasivem pro M.2 se teplota ustali na rozumne urovni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to chlazení tak úplně sdílené není, chipset má k dispozici ten velký pasiv + ventilátor, NVMe SSD je chlazené jen tím ventilátorem a chladiče chipsetu se nijak nedotýká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a neni to lepsi nez nic?? ja bych rekl ze na100% jo .. zvlast kdyz defaultne ten M.2 ma naprd chlazeni ( jako hlinikova paska mi neuchladi nic skoro) .. takhle kdyz to bude ofukovany tak to bude jedine dobre .. i kdyby ten pruvan od toho chipsetu mel 50-60 Cels... furt je to rozdil az 10-20 Cels .. kdyz ten M.2 muze mit az 70 Cel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však je to dobré, to SSD je aktivně ofukované, takže je to mnohem lepší, než na deskách kde je kus plechu, nebo nic. Tedy pokud je ten kus rozumně perforovaný, tak je to pak celkem OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Perfektna recenzia, uz davno sa mi tak dobre necitalo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted jakou malinkou case to obalit - která je malá vejde se do ní odpovídající zdroj a ještě to slušně uchladí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.