Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI – aneb hi-end miniITX

V dnešní recenzi se podíváme na velmi zajímavou a možná dokonce nejlevnější miniITX desku s novým AMD X570 chipsetem.

Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI má na můj vkus poněkud zvláštní název a lze snadno splést s Gigabyte X570 AORUS PRO WIFI, to že se jedná o miniITX variantu značí písmenko I. Samozřejmě velikost desky lze vidět i díky balení, takže se nejedná o nějaký zásadní problém, ale možná by bylo lepší použít tři znaky ITX pro snadnější identifikaci.

Deska mi dorazila v době kdy jsem recenzoval nové procesory AMD Ryzen a poté jsem procesil mnoho dalších věcí a tak mi nějakou dobu trvalo, než jsem se k této desce prokousal. Díky tomuto menšímu zdržení jsem testoval s nyní už starším BIOSem F4h, který obsahuje mikrokód AGESA 1.0.0.3 AB. Aktuálně je k dispozici nová verze F4j, která povyšuje AGESA mikrokód na verzi 1.0.0.3 ABB a údajně zlepšuje XMP kompatibilitu a také řeší problémy s hrou Destiny 2.

Pojďme se tedy podívat na balení a příslušenství desky a poté na podrobnou prohlídku, včetně testování výkonu a menšího přetaktování RAM. Samotná krabice je jen o něco málo větší, než samotná deska, která si sedí pohodlně v antistatickém obalu. Pod deskou je menší prostor, kde najdeme veškeré příslušenství.

Toto příslušenství obsahuje malý lepík AORUS, dva SATA 6Gbps kabely, RGB prodlužovák, manuál, CD s ovladači, WiFi antény a teplovodivou podložku pro M.2 SSD. Také zde jsou malé závity a šroubky pro M.2 SSD, nicméně ta jsem měl v době focení již namontovaná na desce.

 

Nyní je čas podívat se na samotnou desku, která má velmi dobrou výbavu a kvalitní komponenty. Asi každého při prvním pohledu na desku zaujme vyčnívající objekt nad jediným PCIe x16 slotem, který obsahuje ventilátor. Jedná se o chladič chipsetu a případného PCIe NVMe disku. Chladič má dvě části, horní část se skládá z kovového bloku a ventilátoru, přičemž na místě ji drží dva dlouhé šrouby.

Po jejich demontáži můžeme osadit PCIe NVMe disk do M.2 slotu s maximální délkou 80mm, což jsem udělal a využil jsem Samsung SSD 970 EVO 500GB. Pod M.2 slotem je pak velmi malý kovový chladič, který se přímo dotýká AMD X570 chipsetu, drží ho dva šroubky zespodu desky, nicméně na jejich demontáž je třeba nejprve odmontovat backplate desky.

Gigabyte použil ventilátor Everflow R123510BM, který se umí točit až na velmi vysokých 7500 RPM, nicméně tak vysoké otáčky jsem nikdy při testu neviděl. Dokonce ani více jak 2500 RPM, ventilátor se totiž roztáčí až když AMD X570 chipset dosáhne teploty vyšší než 60°C a ševelí si na nějakých 1800-1900 RPM a je tak zcela tichý. Ventilátor samotný má rozměry 35x35x10mm, přičemž ventilátor samotný má spíše rozměry 30x30mm. Ventilátor využívá čtyřpinový konektor a přímo ofukuje M.2 SSD a chladič chipsetu, což je poměrně chytré řešení, jelikož v ofukované části se u M.2 disků nachází typicky řadič disku, který typicky topí výrazně více než NAND paměti.

V BIOSu je možné tento PCH_FAN řídit, během testování jsem tedy používal Silent profil, díky kterému jsem o ventilátoru chipsetu vůbec nevěděl. Ventilátor se roztočil pouze v případě, kdy jsem vytěžoval GeForce RTX 2080 Ti, která dokáže desku skrze PCIe slot lehce roztopit, nicméně otáčky se pohybovaly okolo 1800-1900 RPM. Při pokusu vytížit CPU na maximum se otáčky navýšily až na 2300 RPM, nicméně i tak byl ventilátor tichý. Teplota chipsetu se v kombinované CPU a GPU zátěži vyšplhala až na 74°C, což je pořád poměrně bezpečná teplota a ventilátor samotný má rezervu několik tisíc otáček.

Kousek od AMD X570 chipsetu se nachází také hlavní BIOS, poněkud nezvykle má tato deska společnosti Gigabyte pouze jeden BIOS, nicméně najdeme zde funkci BIOS flashback, takže v případě, že nemáme podporované CPU pro dosud nevydané Ryzeny, nebo dojde k nějaké chybě při flashování, můžeme BIOS přeflashovat díky této záchranné funkci. Použitý čip je Macronix MX25U12873F, jedná se o 128Mb čip.

V pravém spodním rohu najdeme mnoho pinovišť. Najdeme zde 4pin konektor pro ventilátory, dvě pinoviště pro RGB podsvícení, USB 2.0 header a USB 3.0 5Gbps header. Dále zde najdeme čtyři SATA 6Gbps porty, které je možno naplno osadit i přes použití obou M.2 slotů.

V levé spodní části desky můžeme vidět audio část, kterou ovládá kodek Realtek ALC1220-VB, což je poměrně standard u lepších základních desek. Jak moc je kvalitní stínění nedovedu posoudit, nicméně na žádné trable se zvukem jsem nenarazil. Dále zde najdeme dva piny pro reset CMOS, pinoviště pro přední audio panel a TPM header, který je možná zbytečný, neboť všechny procesory, které AMD prodává mají fTPM zabudované přímo v CPU. Osobně toto vnímám jako velkou výhodu, pokud používáte Windows 10 Pro/Enterprise a BitLocker na šifrování disků.

Dále se podíváme kousek výše, nad čtyřmi SATA 6Gbps porty nalezneme pinoviště pro přední panel skříně, tj. zapínání, restartování, LEDky a PC speaker. Dále zde najdeme hlavní 24pin ATX napájecí konektor. Také zde najdeme jediné dva DIMM sloty, ty jsou obalené tenkým plechem a vyztužené podobně jako PCIe x16 slot. Malé bezvýznamné plus si zaslouží i přítomnost plastových páček na obou stranách DIMM slotů. V této části desky

Dále se podíváme na zadní panel desky, portová výbava je oproti velkým ATX deskám poněkud chudší, najdeme zde dva HDMI 2.0 výstupy a jeden DisplayPort 1.2. Pokud použijeme nějaké APU, je podporováno připojení tří 4K monitorů, grafické kartě v APU je možno nasdílet až 16GB paměti. Dále je vzadu celkem šest USB portů, čtyři jsou klasické USB 3.0 5Gbps, dva jsou pak 10Gbps, přičemž jeden z nich je typ C, ostatní jsou typ A. Dále zde najdeme tlačítko pro Q-FLASH PLUS funkci, RJ45 konektor připojený na Intel gigabitový ethernet, tři audio výstupy a neposledně dva RSMA konektory, které vedou z Intel AX200NGW WiFi karty, která podporuje nový standard WiFi 6.

Nyní je čas desku otočít a podívat se jí na „záda“. Zadní stranu desky kryje kovový backplate, ten částečně drží integrovaný I/O shield a drží ho na místě celkem pět šroubků. Také zde najdeme druhý M.2 slot, který podporuje 60 a 80mm dlouhá SSD.

Po demontáži kovového backplate zjistím, že má v jednom místě teplovodivou podložku, která pomáhá chladit napájecí kaskádu, což je poměrně chytré řešení. Pod krytem dále nalezneme čip Realtek RTS 5441, což je USB-C řadič. Hned vedle je čip označený 504N 912AA A88.1, dle označení QFU1 tipuji, že se jedná o brouk zodpovědný za funkci Q-FLASH PLUS. Třetí relevantní čip je Intel I211AT gigabitový kontrolér, jedná se sice o starší model, ale dostatečně spolehlivý. Osobně bych možná více ocenil nějaký 2,5Gb/s ethernet, nebo rovnou raději druhý ethernet, ale nemůžeme mít vždy všechno.

 

Jelikož jsem nakousnul chlazení napájecí kaskády procesoru, podíváme se na napájecí část o něco podrobněji. Chladič VRM splývá s plastovým krytem portů a má v sobě čtyři zářezy, které pomáhají airflow při chlazení. Ve zcela levém rohu základní desky pak najdeme osmipinový konektor pro přídavné napájení a čtyřpinový konektor pro ventilátor procesoru.

Chladič je dostatečně robustní, navíc část tepla pohltí kovový backplate. Po demontáži zjistíme, že napájecí kaskáda této desky je poměrně robustní. Má celkem osm fází, šest pro VCore a dvě pro VSOC. Za zmínku stojí, že kaskáda na této desce je lepší, než na jakékoliv X470/X370/B450/B350.

Jako kontrolér zde slouží čip IR 35201, který umí pracovat v režimech 8+0, 7+1 a 6+2, na této desce pak pracuje v režimu 6+2. Šest fází pro VCore tvoří čipy Infineon TDA21472, každý dokáže protlačit až 70 Ampér, což je více než dost. VRM tedy nebude mít problém napájet i dosud nevydaný šestnáctijádrový Ryzen 9 3950X a dost možná by šlo napájet rovnou i druhý procesor. A počítač souseda k tomu.

Kousek od IR 35201 bydlí čip iTE – 8297FN-56A, který se používá pro řízení RGB Fusion, má tedy na starosti všechny RGB LEDky na boku desky a také RGB headery a tak podobně.

Kvalita zpracování se mi jeví jako velmi dobrá, desku trochu zpevňuje backplate a protože testuji malou miniITX desku, musel jsem samozřejmě namontovat maličký chladič Noctua NH-D15 SE AM4. Protože jsem testoval s Ryzenem 7 3700X, osadil jsem pouze prostřední ventilátor, který trochu ofukuje i chladič VRM a profil řízení otáček jsem zvolil tichý, přičemž jsem zapnul i zastavování ventilátoru. Na desce mi chybí displej s POST kódy nebo alespoň diagnostické LEDky, které se hodí, pokud máme problém s CPU, RAM, bootováním a tak podobně.

Společnost HyperX mi navíc zapůjčila nové paměti HyperX FURY DDR4 s RGB, jedná se o kit s kapacitou 2x8GB a s 3200MHz XMP profilem. Časování s tímto profilem je klasických CL16-18-18-36. Paměti používají čipy od Hynixu, rozhodl jsem se tedy paměti trochu přetaktovat, aby byl Ryzen 7 3700X veselý. Nakonec jsem vyměknul a použil jsem Ryzen DRAM Calculator, díky kterému jsem z pamětí vymáčknul efektivní takt 3600 MHz s trochu horším časováním CL16-19-19-38. Snažil jsem se časování zlepšit, ale bohužel jakékoliv snížení přineslo víceméně okamžitou nestabilitu. I tak bude zajímavé pozorovat, jak si sestava s těmito paměťmi povede. Aby byly paměti zcela stabilní, navýšil jsem jejich napětí z již navýšených 1,390V na kulatých 1,4V.

Systém jsem samozřejmě nainstaloval na osazené SSD od Samsungu, opět se jednalo o Windows 10 Pro v1903, které byly aktuálně opatchované.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI – aneb hi-end miniITX

Neděle, 25 Srpen 2019 - 15:30 | Bespi | Ale no tak, to z tam je napsano 65W neznamena ze...
Sobota, 24 Srpen 2019 - 21:47 | MACHINA | nejsme u současného Intelu, ani předchozích...
Sobota, 24 Srpen 2019 - 20:50 | Bespi | Je otazka casu nez to napajeci kaskada vzda :-)...
Pátek, 23 Srpen 2019 - 23:48 | MACHINA | Na A320 vůbec není nic špatného, na youtube vzal...
Pátek, 23 Srpen 2019 - 20:28 | ados | V pohodě ale tepleji, tím pádem možné nižší...
Pátek, 23 Srpen 2019 - 11:16 | 6xALU Apple A13 | Za chvíli tu máme 16c Ryzen 3950X a ten s PBO...
Pátek, 23 Srpen 2019 - 10:55 | IT Joker | Ano, a výsledek je, že uvidíte horší čísla :-)...
Pátek, 23 Srpen 2019 - 10:35 | Bespi | Pred 11 lety jsem tahal/zazdival pre rekonstrukci...
Pátek, 23 Srpen 2019 - 09:51 | Bespi | Psal jsem ze nejhorsi z ASUS X570 desek, ne...
Pátek, 23 Srpen 2019 - 05:57 | PPK | Kdyby to bylo jen o zobrazeni horsich hodnot, tak...

Zobrazit diskusi