Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: HP EliteBook 845 G9, aneb business s tlustým Ryzenem 9

mal som vzdy jemnu preferenciu na elitebooky, ale asi najblizsie pojdem do thinkpadu. letovanu RAM a SSD viem poriesit pri nakupu aby mi to vydrzalo, ale trackpoint, klavesnicu ani ethernet nevyriesim...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám k HP a jeho compaqovským manýrům vyloženě odpor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty nové ThinkPady mohou mít maximálně 32GB RAM připájeno, 64GB config neexistuje mimo ty mobilní WS co mají normálně čtyři sloty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad thinkpad - neni to vsak tak, ze RAM pripajuji protoze LPDDR5 moduly, coz je jejich "vlastnost" vykoupena vyssi rychlosti pameti?

A tedy, model P15v Gen3 ma dle webu Lenova "Up to 64 GB DDR5 4800MHz" , a z obrazku v servisni dokumentaci ( https://www.campuspoint.de/media/custom/upload/File-1655134153.pdf ) mi prijde, ze oba sloty jsou user-replaceable.

PS: taky neumim zit bez trackpointu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz vidim tu zakladni desku, jak je roztahana vsude mozne pac to neumi udelat mensi, jak tam maj kuzne kde co polepeny, tvle to je hnus, prijde mi ze vetsine vyrobcu v navrhu PCB atd davno ujel vlak, kdyu uz kazdej rad kopiruje apple tak by mohl nekdo kouknout i jak se poradne delaj desky

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jakze se v notebooku od Applu meni RAM a SSD? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jakou to ma spojitost s tim ze je deska takhle zprasena, u nekterejch apple produktu je vymena mozna a takhle spraseny desky rozhodne nemaj

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A mel bys nejaky priklad Apple notebooku, kde se da RAM i SSD vymenit? Abych se podival, jak takova deska od Applu vypada.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Například Apple Macbook Pro 15 Late 2011 má dva RAM sloty a vyměnitelný SATA disk :)

Na baterii je potřeba speciální šroubovák, ale jde vyměnit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

12 let a i tak je to uplne jina liga nez ten hp odpad

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V každém Macbooku jde vyměnit paměť i SSD. Včetně těch Apple Silicon, jen to není pro BFU ale zkušeného člověka s patřičným vybavením.

V Intel Macboocích leckdy lidi upgradovali i samotné CPUčka... Prostě to stejně jako tu RAM/NAND čip odpájíš a připájíš nový. Jen při úpgrade diku budeš muset nahrát recovery z jiného počítače.

Někteří hračičkové si upgradovali i úložiště v iPhonech a to dokonce i na 2-4 násobnou kapacitu nejvyšší oficiálně prodávané Applem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu to jde vyměnit v těch Apple M1/M2? Není to skoro součástí SOC? Fyzicky jsem to neviděl tak se ptám.

Očekávám navíc trable s tím jejich bezpečnostním T2 bazmekem. Navíc pochybuju, že Apple ochotně prodá náhradní storage.

Ano CPUčka se měnila i v ThinkPadech a dělají se i mody pro X230 na čtyřjádrové i7. Samozřejmě mít socket je lepší z hlediska oprav i logistiky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Paměť není součástí SoC, je pájená vedle - https://twitter.com/duanrui1205/status/1378721039086067714

Dá se to přepájet, stejně jako disk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koupíte si vyšší model Macu vybaveného dostatečným množstvím RAM, tu odletujete a připájite do dvého Macu místo původní. Nebo jak to myslíte?

S takovou je termín "upgrade" je Apple světě zcela přirozeně chápán jako nákup dražšího/vybavenějšího modelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkusenej clovek vymeni v Octavii motor 1.5TFSi za VR6. To ze neco jde udelat s patricnym vynavenim neznamena ze je to standartne vymenitelna vec.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A jak to mění že to nelze vyměnit. Vyměnit to lze, to zda se to vyplatí nebo je to technicky náročné je irelevantní, uživatel to stejně dělat nebude a je jedno jak složité to je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

čili ty jsi schopný si to sám připájet a děláš to běžně, jak tu předvádíš v každé diskusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A smím se zeptat jaká je výhoda menší desky v notebooku? (kromě toho že je dražší protože se musí používat vícevrstvé plošňáky).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj. Doba je zlá a lepší notebooky bez minel prostě nejsou. :-(

No tak zase zůstanu u své prastaré Latitudy s normální klofnou a sadou normálních konektorů.
¯\_(ツ)_/¯

P.S.: ale třeba Dell už brzy začne dělat notebooky s AMD... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O tom silně pochybuji, navíc taky najeli na humor ála zapínací tlačítko v místě klávesy Delete. Navíc s příchodem Intel procesorů třinácté generace už to není tak hrozné jako u jedenácté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký problém? Klávesu DELETE přece k ničemu nepotřebuješ, máš backspace a když ti nestačí její funkce, tak máš FN a nemusíš se štítit použít oboje najednou.

Pro mě je to ideální umístění, zvláště pokud je v tom čtečka otisku. I když u otisku bych preferoval čtečku v zapínacím tlačítku ale z boku, protože ji máš k dispozici i když používaš laptop v zavřeném stavu, což je u mě tak 90% času co na něm pracuji a biometrika pak není dostupná. U Macu s Apple silicon to jde řešit Magic keyboard, která má touch id, hodně lidí si ji koupilo přesně proto aby mohli mít zavřený laptop a zároveň měli touch id k dispozici, a že k ničemu jinému tu klávesnici nepoužívají, protože její ergonomie... no co si budem povídat...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A taky se můžeš škrábat levou nohou za pravým uchem. Netuším jakou nevýhodu má start button mimo hlavní blok klávesnice, takže tohle šetření si můžou nechat pro noťasy pod 10 tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Jiříka to problém není neb mu to tak vyhovuje a tak je to správné a tak to musí být.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to evidentně vyhovuje mnoha uživatelům. Proč tedy lidi ty laptopy kde je místo delete zapínací tlačítko kupují? Mohou si koupit takové, které tam mají tu delete klávesu.

Proč si lidé kupují klávesnice kde není tlačítko delete? Kdyby to nikdo nechtěl, nemyslíš že se to nebude vyrábět?

A ano, osobně se bez klávesy delete obejdu, stejně jako drtivá většina normálních uživatelů. Při běžném psaní totiž používáš právě backspace, nikoli delete. Opravuješ/mažeš to co jsi napsal špatně, neopravuješ ani nemažeš to co teprve napíšeš.

Dokonce to funguje správně i při použití jazyka, kde píšeš zprava doleva.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Start - asi myslíš power tlačítko vůbec nepotřebuješ, laptop se zapne otevřením a vypne sám až bude potřeba, nebo třeba zavřením.

Bavíme se o biometrické čtečce, kterou naopak používat chceš. čtečka v zapínacím tlačítku vpravo nahoře na klávesnici je standard, který je snadno dustupný a běžným uživatelem používaný prvek, což klávesa DEL není a i když je potřeba tak je dostupná i když fyzicky na klávesnici není přes kombinaci FN+BACKSPACE, tak jak jsou přes FN dostupné další klávesy, PgUp, PGDn, Home, End, Ins...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že jde hodně věcí, ale pořád netuším jaké to má nevýhody, když je mimo hlavní klávesnici a jaké to má výhody, když je součástí klávesnice. A myslím výhody pro uživatele, ne pro výrobce notebooku co ušetří 50 korun.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASUS u mnoha ExpertBooků má zapínací tlačítko na boku s integrovanou čtečkou otisků prstů. Delete a Backspace mají jiné funkce, nechápu proč bych měl přicházet o jednu klávesu a nahrazovat to extra klávesovou zkratkou, když pro to není důvod.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou klávesnice které DELETE klávesnu nemají. Takže buď používáš backspace a zvykneš si na něj, nebo používáš FN+backspace.

Rozhodně nevidím problém když je na klávesnici v pravém horním rohu zapínací tlačítko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelům, kteří si potřebují jednou za měsíc aktualizovat CV a pomocí BS vymazat špatně naťukané heslo, dedikovaná klávesa DEL zas tak moc nechybí.

Já dávám přednost 103 key variantě, která má F-klávesy primárně s funkcí F1~F12, všude, kde to jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, boční tlačítko a možnost zapnutí i zavřeného notebooku by mi ušetřila peníze za originální dok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna RJ45 mám v tažce USB3 -RJ45 adapter 1 0000 Mbs za 150Kč a funguje perfektně když je dostatek USB3 tak není problém - problém je cena tohoto notebooku - mám jeho předchůdce a stál 25 tis

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za nějakou pětistovku jsou i varianty se 3 USB porty navíc. A když jsme u "business class", tak plnohodnotnější USB-C dokování mi taky přijde běžné (v situacích kdy člověk chce drátovou síť).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je super, ale PCIe onboard síťovka je prostě lepší řešení, nemusím tahat dongle, řešit, že nefunguje korektně passtrough MAC adresy, nebo, že se to náhodně odpojí a tak. Ty dongly chápu u placek ála ThinkPad Carbon X1, ale takhle u většího 14" to moc smysl nedává.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale musíš řešit připojení kabelu, jeho odpojení když chceš odejít s laptopem a vůbec řešit překážející kabel. Já takto asi před 20 lety zapoměl odpojit právě UTP kabel a s notebookem odešel... Kable se vytrhl a vzal i několik pinů v konektoru. Tehdy jsem to nechtěl dávat do servisu a být bez toho, tak jsem to řešil PCMCIA lankou. Ale slot na tu kartu byl ještě v horší pozici než byl originál LAN port.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> vůbec řešit překážející kabel.
> před 20 lety zapoměl odpojit právě UTP kabel

Jo, takze *jednou* za 20 let jsi zapomel odpojit kabel, a z toho jasne plyne ze kabely jsou evil a nanic.

Me se za poslednich 20 let asi tak tisickrat stalo, ze vypadlo wifi pocas up/downloadu. A to jsem realteky casto menil za intely a qualcomy. O modrem zubu radeji ani nemluvit, to je 100x vetsi sr*cka nez wifi. Az budou wireless technologie tak spolehlive ako kabel, pak se muzem bavit o tom jak jsou superior. A ty zvasty o rychlosti wifi jsou.... cire zvasty. Pokud jste v dobre vzdalenosti, anteny jsou v idealni poloze a mesic v splnu, dostanete se tak na 50% udavane rychlosti a muzete byt happy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S tou rychlostí Wifi? Na jaké poloviční rychlosti? Mám 1Gbit internet a nevidím rozdíl v rychlosti mezi připojení přes LAN a přes Wifi, běží to kolem toho Gbit/s.

Co ale poznám, že když odpojím laptop od monitoru který má LAN a používám připojení třeba k RDP nebo nějakým serverům, tak jsou samozřejmě okamžitě padne. Když jsem na Wifi tak se nic neděje, připojení stále běží.

Navíc jsou tu právě místa, kde se ani k LAN nedostaneš a ani se nechceš limitovat.

A ano už se mi to nikdy nestalo, protože jsem velice brzy ten stroj vyměnil za něco co mělo dokovací stanici do které se celý stroj zaklapl a od té doby už nepoužívám nic co bych nemohl snadno dokovat. Dnes už ale není ideální používat proprietární dokiny, rychle se mění technologie a jejich možnosti, stejně tak to bylo dříve vendor lock. S dnešními Thunderbolt doky a monitory nemusím nic řešit, stačí jeden kabel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad před odchodem vše odpojím, ne? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano dnes je to jeden kabel, tehdy to bylo snad 5 kabelů a holt když to děláš několikrát za den, tak hot na něco zapomeneš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10Gbit za 150? USB3?

Prvně prosím o odkaz na takový adaptér 10Gbit lanky stojí tak 20x více.
A za druhé USB 3 ti pustí jen 5Gbit, takže rychlejší ta LAN být nemůže.

Asi myslíš 1000 ne 10000Mbit. Ale na Gbit nepotřebuješ kabel, i stará Wifi6 ti dá o dost víc a to pořád mluvíme jen o 5GHz ne o 6E na 6GHz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi to odpust v mém věku už se mi trochu klepe ruka a tím vznikla jedna nula navíc - máš úplnou pravdu 1000 Mbit je za těch 150 Kč.
Ale v čem pravdu nemáš že Wifi nahradí kabel ( vážně tam nejde o rychlost/ závody) i ty máš myslím stolní PC (tak jako 85% uživatelů) na tom kabelu i když byl opruz tahat kabel po bytě

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někteří jedinci nebydlí ve svém a tak se musí spoléhat na wifi.
Ale nevydával bych to za lepší/rychlejší/spolehlivější než drát.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není o tom zda bydlíš/nebydlíš ve svém. Já ve svém bydlel a propojení místností ethernetem jsem prostě nechtěl dělat. Uvolil jsem asi po 8 letech a kabel je hnusný šedý natažený pod stropem. Protože sundávat kvůli kabelu podhledy nedávalo smysl a podél zdi v existujících lištích to nemělo nerušenou cestu pokud by se pro změnu nepřestavěla podlaha. Ale ten kabel stejně slouží jen k propojení dvou routerů.
K desktopu mám ethernet kabel natažený historicky když jsem měl pomalejší wifi síť. Už to nemá smysl dávat pryč. Zvažuju koupit druhý desktop počítač a bude taky na stole, k němu ale už rozhodně další ethernet kabel nebudu, použiju 6E wifi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kolik lidí má připojený kabel do PC, ale hodně lidí, kteří používají polohovací stoly a trošku řeší kabeláž okolo používají LAN naprosto minimálně. Stejně tak lidi co nechtějí mít kolem počítače zbytečnou kabeláž.

Wifi jsem používal výhradně mnoho let, když zrychlil net, tak přes power line, až když přestal stačit power line, tak jsem k desktopu zavedl LANku. Ale loni jsem vyměnil routery a net mi běhá stejně přes wifi jako přes LAN, v PCčku jsem to nechal, protože nemělo smysl do něj kupovat novou, rychlejší wifi kartu. Ale až budu přestavovat stůl tak se staháním lanky otravovat už nebudu.

Už jen když bych chtěl stůl použít jinde - na kolečkách a přejet s ním na jiné místo - tak nebudu v dosahu ethernet zástuvky, navíc musím odpojit tři kabely - elektrický a 2x ethernet... bez toho by stačila jen ta elektřina

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Někdy ani to ne. Ze dvou QNA-UC5G1T (USB-C 5GLAN) proti sobě vymačknu přes FTP cca 3,4Gbps (~400MB/s). Údajně jde o HW limit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U G8 me prekvapilo, ze se tam nevejde oboustranne SSD, protoze tam prekazi nejake soucastky na desce. A samozrejme o tom ve specifikacich neni ani zminka. Jak je to tady?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm možná dost podobně, tohle je aspekt, na který jsem zapomněl. Ten M.2 slot je totiž hodně nízko od desky, ale už u sebe notebook nemám, takže to nemohu potvrdit/vyvrátit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

škoda že je tak malý, pro mě je minimum 15" a i to už je docela na hraně praktické použitelnosti. Pokud pod 15" tak už radši tablet, beztak v tom maličkém těle je R9 silně podtaktována a když to rozjede tak to musí být jak mít na klíně pracující touster.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je fajn že už tam není 250 nitový 59% sRGB panel jak bývalo leckdy zvykem dříve.

Ale ve stroji za 50k mít na 14" stroji FHD? To je ostuda, stroje za méně jak polovinu dneska běžně mají QHD nebo 2,8k displeje, leckdy i 10 bitové OLED.

Stejně tak mi přijde na 14" laptop naprosto podstřelená 51Wh baterie, to dnes mají low end stroje za 1/4 ceny. V pdobně velkých strojích jsou dnes běžné 66-75Wh baterie.

Jinak čemu přesně vadí absence LAN v korporátním stroji? U nás je normální že celý barák fasuje Elitebooky a k tomu i dokovačku. S dokovačkou člověk klidně může mít 10Gbit LAN, na 1Gbit síť bohatě stačí Wifi, wifi se pak taky v korporátu běžně používá, protože lidí pořád někam pendlují, různé zasedačky, odhlučněné "telefonní budky", quiet zóna, chill zóny, v létě terarsa s altánky,..

Já mám třeba LAN v monitoru, takže při připojení laptopu ji mám okamžitě k dispozici, ale mám to zakázané protože když to člověk od toho monitoru odpojí, že jde pracovat třeba na gauč, tak to sestřelí běžící připojení k různým serverům, na RDP atp. Wifi je navíc rychlejší než Gbit LAN

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tym displejom suhlasim. Nastastie uz aj v minulej generacii bol v predkonfigurovanych modeloch pouzivany 400 nit s 100%sRGB. Predtym len Lenovo malo lepsie displeje v zaklade.

Za mna je fHD OK aj pre 15,6"

Nejaky priklad notebooku v rovnakej kategorii s tak velkou bateriou? Dell, Lenovo a HP pouzivaju podobne baterie. Mne pride, ze to robia narocky/ze sa dohodli. Tiez by som prijal o cosi vecsiu bateriu. Mam 855 G8 a vecsia bateria by sa tam vosla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No FHD je fajn na 5,4" mobilu, proč by měl být fajn na 15,6"? Když se člověk přestane bát vyšších PPI, tak už nechce jít na hodnoty jako 160PPI, když v podstatě ve stejné ceně má 220-240PPI.

No a v podobné kategorii:

Yoga 9 - 75Wh
Yoga 7 - 71Wh
Macbook Pro 14" - 70Wh
HP Spectre x360 13,5" - 66Wh
Galaxy Book x360 13.3" - 61Wh

A jistě se najde spousta dalších strojů ve střední až prémiové třídě, kde budou baterie podobné kapacity.

Však ono 40Wh baterie jsou dnes k vidění i v obyčejných tabletech s Androidem při hmotnosti hodně pod kilo (třeba Galaxy Tab S8 Ultra, S8+ má asi 37Wh a je výrazně menší než Ultra)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ty 250nit 45% NTSC panely naštěstí nejsou standardem, ale jsou modelové řady kde je najdeme i dnes :(

Třeba dříve testovaný ThinkPad L15 Gen3 či ASUS ExpertBook L2502, DELL je používá v nových Latitudech 5530 a najdou se i další.

Osobně nemám na 14" s 1920x1200 panelem problém, ale 2560x1600 by asi bylo hezčí. Baterie by byla fajn, kdyby měla vyšší kapacitu.

Ano, většinou se dokuje přes USB-C, může to být i v zasedačkách, ale pořád existuje mnoho situací, kdy potřebuju připojení napřímo přes kabel. Chápu, že pro uživatele, kteří něco chobotí v MS Teams a pak si jdou na kafíčko do zasedačky to asi netrápí a stačí jim i pomalá WiFi síť. Ale nevidím důvod, proč to na větších strojích neosazovat.

"Wifi je navíc rychlejší než Gbit LAN"

Tohle je celkem zajímavé téma, hrozně záleží na APčkách, anténách, WiFi čipsetu, vzdáleností, ovladače a tak podobně. Pokud jsou k dispozici nějaká rozumná APčka, třeba od UBNT, tak tam je slušná šance, že to bude rozumně fungovat. Akorát si nejsem z hlavy jistý, zda mají APčka, která mají rychlejší připojení, než gigabit. Navíc pokud jeden uživatel saturuje to APčko, tak mají ostatní smůlu, bude tam zasahovat nějaké QoS, traffic shaping, atd.

Například UBNT U6-Enterprise má jen 2,5GbE port, takže pokud více uživatelů najednou bude chtít sosat nějaké větší množství dat, hodně rychle dojde na nějaké zpomalení.

A jasně, když se člověk odpojí, tak jsou situace, kdy nějaká připojení popadají, ale není to nesmrtelné ani na WiFi.

Přiznám se, že si nedovedu představit pracovat na gauči, leda tak s někým o něčem diskutovat, ale něco plácat na notebooku, to by mi přišlo dost divné a nepohodlné.

A ne všechny firmy mají k dispozici altánky na střeše s japonskou zahrádkou :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je supr mit 4k na 14" uhlopricce a k tomu grafiku, ktera dokaze ve 4k zobrazovat plochu. Jakakoliv narocnejsi 3D grafika je nepouzitelna. Mluvim obecne o APU vcetne Applu. Fakt mam radsi FHD klidne 23", ale bez zaseku a zbytecnyho cekani, ale zas je to jen o tom jestli clovek potrebuje neco delat nebo si honit jak ma krasnou a barevnou plochu, pripadne jak cerna je cerna ve filmu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co tu tvrdí že WiFi je rychlejší než LAN.
Zkoušeli jste to testovat?
V reálném provozu!

Za ideálních podmínek (přímá viditelnosti, vzdálenost 2 metry, sám připojený na vysílač) jsem naměřil polovinu udávané rychlosti.
Která okamžitě klesá na čtvrtinu když se poruší jediná podmínka.

V běžné praxi kdy je na vysílač připojeno víc zařízení (stačí dva notebookáři protože každý má v kapse mobil), okolí je zarušené, vysílač je ve vedlejší místnosti klesá rychlost na desetinu papírové hodnoty. A ping skáče kolem 50ms.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na UBNT AP AC PRO 5 co máme to ACčko na 5GHz bez problémů chodít, tj. těch 867 Mbps tam opravdu jde vytáhnout, jen šířka kanálu musí být těch 80 MHz.

Ale záleží na tom zařízení, APčku, antény, ovladače, rušení v okolí, atd. atd. atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WiFi AP za 15 000Kč?
https://access-pointy.heureka.cz/ubiquiti-uap-ac-pro-5/#prehled/
A nezvládne ani gigabit. Papírově ovšem 1300Mb/s. (Nevím jak když LAN je 1000Mbps.)

A to si lidi stěžují že deska pro AM5 za 7000 je moc drahá XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je balík s pěti kusy, ale už je na trhu novější generace s WiFi 6/6E, tyhle jsem kupoval někdy začátkem roku 2018 myslím.

Těch 1300 Mbps bude asi sečtená propustnost 2,4 a 5GHz dohromady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak daleko od gbit LAN to za dobrych podminek neni; fabulace - nebude casto chyba v tom, ze spousta domacich APcek maji pomerne liny hardware?

Prave ted, Wifi6 (5GHz, width 160MHz): MediaTek MT7915E ve "starem" Turris Omnia <-> Wi-Fi 6 AX201 v Thinkpadu.

Thinkpad vysila, Omnia prijima: 0.00-10.00 sec 1.27 GBytes 1.09 Gbits/sec
Omnia vysila, Thinkpad prijima: 0.00-10.00 sec 902 MBytes 757 Mbits/sec

Mereno skrz iperf3, 4-krat po sobe. Vsechny pokusy vysly cca stejne, zkopiroval jsem nahodny z vysledku (prumery jsem nedelal). Vzdalenost cca 2metry, stejna mistnost, a k 5GHz siti jsou pripojeny jeste 3 mobily, nicmene jsou stand-by, takze pokud se sami nerozhodly s nekym mluvit, mel thnkpad temer idealni podminky. Jo jeste se slusi dodat, ze jsme v byte se sousedy, byt kanaly mame vybrany tak, ze je daleko od vsech ostatnich. Samozrejme, taky by se dalo dodat, ze teoreticky to ma zvladat az 2.4Gbps.

Jinak aby nedoslo k mejlce - za sebe, pokud situace jen trochu dovoluji, preferuji kabel. Dokonce i v pripadech, kdyz se na miste neda z lib. duvodu natahnout UTP, tak radeji pouziju pro point-to-point spojeni powerline adapter do zasuvky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc. Dobře vím kolik času zabere taková minirecenze.
Jen doplním cenu 7000Kč.
https://access-pointy.heureka.cz/turris-omnia-2020/#prehled/

Gigabit na WiFi je slušný výkon i na ideální podmínky. No za měsíc to pro někoho muže být málo:
https://www.cetin.cz/-/cetin-od-dubna-nabidne-novy-vysokorychlostni-tari...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dve poznamky - WiFi 6 se v tom odkazovanem musi dokoupit extra (cca +1.8k https://www.czc.cz/turris-omnia-wi-fi-6-upgrade-kit-bez-case/365872/produkt ) a nebo pak koukam ze maji i facelift v kompletu https://access-pointy.heureka.cz/turris-omnia-rtrom02-fcc .

A pak k tomu 2gbps WAN spojeni - omnia ma taky SFP+ cage, ktera unese 2.5Gbit metal https://www.discomp.cz/turris-rtrom01-rtsf-10g-sfp-copper-module-10-gbps... . Ja to teda pouzivam smerem do vnitrni site, WAN ma u nas k dispozici "jenom" Gbit, nicmene nastavit to jde i na 2.5Gbit pro WAN.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mně absence RJ-45 moc nevadí.
Jsem nějak spohodlněl a jsem líný tahat se s kabelem. Buď si vystačím na baterku a wifi. A když dělám něco náročnějšího, tak si připojím dokynu.
A to jsem velký odpůrce wifi. Viz předešli post.

Notebooky dělím na dvě kategorie.
1. Pracanty s numerickou klávesnicí (cca 16") a ten by LAN měl mít.
2. Mobilní (cca 13") a tam je LAN na překážku.

14-15" považuji za kočkopsa a moc nechápu jejich určení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

13 jsem mel, a problem s tim je, ze cele je to uz moc male na pohodlnou praci.

Co se tyce 14-15, pro me je to idealni. Dost velke na pohodlnou praci, vykonnejsi (lepsi chlazeni) nez 13, ale porad snadno prenositelne. Co naopak vubec nemusim, jsou ty 17/18 palcove monstra. Se vsim prislusenstvim to ma podobnou velikost i vahu jako mensi ITX masiny, akorat je to 10x hlucnejsi a mene vykonne. Ale budiz, nekomu to evidentne vyhovuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I na jednoduchou kancelářskou práci se 14" fasují v cool korporacích, ale naštěstí vždy ve spojení s externím/i monitorem. Neumím si představit tak jednoduchou kancl práci, aby na to skutečně pohodlně stačila i 14". Email, jeden středně složitý excel/word, něco oskenovaného v pdf, SAP a už se musí neefektivně překlikávat/upravovat i na 24". A pak jsou tu ERP programy jako třeba Agile
https://www.predictiveanalyticstoday.com/oracle-agile/
které se i samotné snesitelně "nevejdou" na 14" a i asketista po 30 minutách práce seřve svého nadřízeného kvůli žádosti o něco většího.

Sedmnáctky nejsou jen herní děla nebo DTR krávy.
https://www.czc.cz/lenovo-ideapad-3-17alc6-seda_4/366620/produkt
K tomu ITX PC bych musel tahat i monitor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujal mě model s AMD Ryzen 7 PRO 6850U 8C/16T. Když jsem si prošel všechny CPU testy a pokud ten 20W limit plus minus odpovídá, tak je to super vzhledem k tomu, že to často porazí ten Intelovský Intel Core i7-12700H 14C/20T s vyšším TDP a to dokonce i v single threadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik jde v BIOSu rezervovat RAM pro iGP u tohoto modelu ntb?. Výkon roste, pro GPGPU je často limitem velikost VRAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel alokovat manuálně VRAM v BIOSu nešlo, takže si to primárně bere VRAM dynamicky z RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> GPGPU je často limitem velikost VRAM

V jake situaci a konfiguraci ? IMHO by to nemel byt problem s dostatecne novym OS + drivery. Treba muj laptop s Ryzenem 3500U ma v BIOSu rezervovano 256M pro VRAM, a vulkaninfo hlasi ze GPU ma 3GB dostupne pameti. Ve woknech i v linuxu funguji hry bez problemu a v taskmanageru je videt ze GPU bezne pouziva >1GB ram. Rezervace pameti pro iGPU ma vuci dynamicke alokaci VRAM tu nevyhodu, ze tu rezervovanou VRAM neumi vyuzivat CPU, i kdyby ji potreboval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, můj ntb Lenovo 5 Pro 5800H/RTX3070M/64GB má možnost vyhradit v BIOSu/UEFI pro iGPU maximálně 4GB (ve Windows sdílené paměti pro GPU je snad 20GB). Vypadá to, že pro některé GPGPU programy je rozhodující ten první limit (4GB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutné, doteď jsem myslel, že to má zapínací tlačítko naboku, navíc nikdo, vč HP, nedokáže odpovědět jestli v druhém m.2 funguje další NVMe, což pro mě nutnsot. Bohužel v EU žadný tongfang s šestkovým nebo sedmičkovým ryzenem na prodej není. Tongfang a clevo bývají jediný co umí 2 nvme, slot na ram, zapínání na boku, 2 plnohodnotné usb-c. Tongfang navíc mývá i kvalitní display. A co jsem se dival na ty expertbooky, tak to je taky ryzen 5, takže vega povinně.

popravdě to si raději koupím nějaký pentium 6000 pod 10000czk, než zas dávat přes 30 a být nasrán, to stené mobili s dírou v display, raději tlačítkáč za pár stovek.

Zkusil jsem mobil s dírou, protože jsem si říkal, že to lidem nevadí, tak to mě taky vadit snad nebude ... chaaaaaa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co říkáte na ten trend kdy ntb mají prťavé klávesy šipek a žádná příjemná pogumovaná oddělená tlačítka pod touchpadem? O F-klávesách ani nemluvím. Já prostě nechápu kdo na tom může něco tvořit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plast potáhneme alobalem a budeme se tvářit, že to je kovové....
Alespoň by ten Apple mohli kopírovat pořádně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.