Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H - hráč s 1600p displejem

Tak protože se mi tyhle noťasy setkaly doma hnedle dva, musím říct, že notebook NEMÁ pouze fixní režimy podsvícení klávesnice. Teda ten druhý koupený :). U toho prvního jsem to zatím nerozběhal, ale věřím, že to půjde. U toho druhého (je to lehce jiný model, s 32 GB RAM, bez OS) to jde v Lenovo Vantage a ty profily se nechají předefinovat.

Jinak myslím, že dvouhvězdičkové ocenění je v tomto případě velice trefné, ten noťas má pár neduhů, kvůli kterým to na tři hvězdy není, ale dobrý opravdu je.

Měřítko ve Windows jsem jako optimální zvolil 135 %. Provozuju na něm už Windows 11, tenhle noťas je na ně Ready. Až vyjdou finální jedenáctky dám tam rovnou Win11 Pro (i když se ten můj dodává jen s Home, druhý má už Windows 10 Pro, neboť byl bez OS, ten byl pro manželku).

Jinak s tím Muxem je to zde tak, že muxuje pouze interní displej. Externí přes HDMI jede vždy přes diskrétní grafiku, což mě, když jsem to poprvé zjistil, docela překvapilo :). Aplikace spuštěné na externím monitoru ponechávají diskrétní grafiku aktivní i po odpojení externího monitoru, dokud nejsou ukončeny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sakra to s těmi výstupy jsem zapomněl zmínit, jinak HDMI pověšené na iGPU je standard kvůli spotřebě. Zkus ty USB-C porty, tam je ten DP napojený na tu RTX 3070(aspoň by to tak mělo být)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri napojení na USB-C port ide signál priamo s dedikovanej grafickej karty. V prípade ASUS Zephyrus G14 2021 je to ľavý USB-C port. Pri použití HDMI to ide cez integrovanú grafiku a výkon je meratelne nižší.

Výdrž na batériu mi príde dosť slabá (práca v Office) hlavne v porovnaní s G14.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde záleží na konkrétním modelu notebooku, jsou i takové, co na USB-C nabízí jen USB konektivitu bez DP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono nepresnosti je v clanku vic, ale podstatne nejsou. Urcite autorovi patri podekovani za obsahlou recenzi.
Nicmene:
- "podsvícené logo Legion, které svítí pouze pokud svítí i samotný displej" - neni presne, logo sviti (dycha) i pri uspanem notebooku, takze majitele oceni zkratku Fn+L, ktera sviceni loga vypne
- "jen čtyři přesety podsvícení" komentoval WIFT, mam nastavene stale podsviceni bile. Vyhoda je, ze nastaveni vydrzi i pres restart/vypnuti, coz u Legionu nebyvalo samozrejme. Nastavit lze parametry: cela klavesnice/4 sekce, RGB barva, jas 0/1/2. K dispozici jsou 4 presety, vsechny konfigurovatelne. Mezi presety lze prepinat Fn+Space.
- "na Ryzen 9 5900HX mu schází jednojádrový boost" je nestastna formulace, na prvni cteni jsem pochopil, ze si autor mysli, ze R7 nema jednojadrovy boost vubec. "oproti Ryzen 9 5900HX ma slabší jednojádrový boost" by IMO bylo vhodnejsi

Jinak rozborky ntb jsem se take obaval (a zrejme pravem), proto jsem si druhy SSD nechal za 200 Kc namontovat primo u prodejce. Udelali to vytecne, beze stopy o rozebrani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem najednou osazoval druhy 1TB a vymenoval RAM za 2x32GB, tak jsem predtim zhledl par videi na YT. Vetsinou jsem v tomto ohledu velky straspytel, ale nejak mi to tentokrat neprislo. Mozna mi endorfin z ntb zablokoval pud sebezachovy. Samozrejme s jednosroubkovym DELL Inspiron 15 7559 se to srovnavat neda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čtyři presety podsvícení jsem pokazil a nevšiml jsem si těch extra voleb v Lenovo Vantage, když jsem je po vybalení popřepínal, tak jsem si jen povzdychl, že to zůstalo stejné jako u loňských Legionů a dál jsem to nezkoumal.....

V článku jsem to upravil.

Ta rozborka mne zmátla, notebooky rozebírám a servisuji úplně běžně, ale tady se tomu víku ven nechtělo, ale je pravda, že mám ty plastové "plungery" dost opotřebované a asi bych si měl pořídit lepší sadu.

Tu informaci o frekvenci jsem trochu přepsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozn. Notebook je myslím vybaven (aspoň v 2x8GB konfiguraci) paměťmi s horším vnitřním časováním což ve hrách při 1080p může činit ztrátu cca 10% FPS. Při nativních 2560x1600 je bottleneckem typicky GPU, takže dopad není takový. Osobně jsem osazených 2x8GB@CL22 nahradil 2x32GB@3200#CL20 s lepším vnitřním časováním. viz Jarred's Tech video. https://www.youtube.com/watch?v=zUbryj294Cs

Pro ty co provozují ntb primárně z AC, stojí asi za zmínku volitelný šetrný režim akumulátoru, který jej udržuje nabitý pouze mezi 55-60%. Za cca 3 měsíce používání mi tak nástroj Lenovo Vantage oznamuje, že akumulátor zažil pouze 9 cyklů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Citujem "Doufám, že se objeví více notebooků s 16:10 panely a to i v business sféře a nezůstane to výsadou hi-endových herních notebooků".

Dufat uz nemusis. Ono sa to uz deje a ocakavam, ze v najblizsej generacii bude tento pomer uz velmi slusne zastupeny u vsetkych znaciek. Necudoval by som sa keby to bola vecsina.
Dufam, ze ten trend pride aj do klasickych monitorov. 16:10 27" by som hned bral.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou již i 16:10 UHD+ vlaštovky.
https://www.amazon.com/7390-3840x2400-Display-i7-1065G7-Graphics/dp/B081...

Třeba to bude jako návrhat matných displejů. Také bylo období prakticky jen leskloušů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, tohle by bylo pěkné na 32-34" úhlopříčce, na 13,3" mi to přijde skoro až k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč na hraní se to přeci dá přepnout na krásných 1920x1200. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tak velkém LCD panelu to vypadá pěkně hnusně, být to CRT, tak to ničemu nevadí, ale na LCD je to fakt blé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufat musím, protože během představení nových ThinkPadů tento rok se ukázalo, že 16:10 panely budou mít jen nějaké Yogy a běžné X, T či L modely ne :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem si 32GB verzi bez OS pořídit jako pracovní linux notebook.

Výhody:
* výkon procesoru, 32GB RAM verze (a dokonce ve slotech) - bohužel sehnat notebook. kde se dá alespoň doplnit RAM už je docela problém
* bez Windows (smazat to jde vždycky, ale vyjde levněji)

Bohužel v linuxu to moc dobře nejde, tak jsem ho musel vrátit:
* limit dobéjení baterie nejde nastavit (ani v BIOSu ani v linuxu), takže baterie při dobíjení na 100% asi brzy umře (dá se nastavit jen přes Lenovo Vantage, což je jen pro Wokna)
* regulace jasu displaye se mi nepovedla zprovoznit
* ovladač na wifi se musí kompilovat (to bude asi časem lepší)
* větráček stále trochu funí, ale jen slabě, asi bych si zvykl
* stačila by mi i verze bez samostatné grafiky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Regulaci urovne podsviceni v Linuxu jsem obesel skriptem, ktery postupne snizuje jas od 100% dolu pricemz ho prerusim pomoci CTRL+C ve chvili kdy mi jas vyhovuje. ;-) Pozn. Jedu v rezimu dGPU, pro hybridni GPU rezim asi bude vystup jiny.

#!/bin/bash
xrandr --output DP-4 --brightness 1.0
sleep 1
xrandr --output DP-4 --brightness .9
sleep 1

# at tak dale

xrandr --output DP-4 --brightness .2
sleep 1
xrandr --output DP-4 --brightness .1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jaké distribuci zlobí Linux?

Nastavení baterie tam není, to máte pravdu, ale regulace displeje mi v Ubuntu 21.04 fungovala, stejně tak regulace hlasitosti. Ovladače WiFi jsem kompilovat nemusel, chodilo to v pořádku.

Možná jste zkoušel debian? Nebo jiné distro co neumí moderní HW?

Bez samostatné grafiky je skvělý nedávno testovaný Tuxedo Pulse 15 Gen1(ale asi bych počkal na Gen2 co přidává DP do USB-C): https://diit.cz/clanek/recenze-tuxedo-pulse-15-gen1-ryzen-4800h-bez-dgpu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem úplně nové Ubuntu 21.10 ale i starší LTS 20.04. Ale asi ne všechny kombinace nastavení té grafické karty v každé instalaci. Už ho nemám, takže to nevyzkouším.

Na Tuxedo jsem koukal hned jak jsem ten článek viděl, ale chtěl jsem novější Ryzen 5xxx a odrazovalo mne riziko případného stresu při vracení do zahraničí, kdyby nevyhovoval. Jestli nejde DP over USB je velká škoda, toho jsem si nevšiml.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ten chybějící DP je fakt WTF, nad tím se shodli i lidi z Tuxeda, ale Gen2 by to už měla mít + druhý M.2 slot, tam už bude na výběr právě Cezanne, ale dostupnost nevypadá dobře, možná konec roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak chtěl jsem se mrknout co že vlastně stojí a v jaké případně upravené konfiguraci by se dal pořídit a jak na alze tak na czc mají jen verze s 3060...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady snad jde vybrat i konfigurace s RTX3070. Ten ntb byl v EU/CR dostupny o mesic dva drive nez v USA/Canada.
https://www.smarty.cz/Lenovo-Legion-5-Pro-RGB-RTX-3070-82JQ002JCK-sedy-p...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naklikat ano ale koupit ne-e. "neznámá dostupnost".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit jako by Lenovo L5Pro RTX3070 opustilo a nahradilo Legion 7 RTX3070. Legion 7 snad používá vapor-chamber a tekutý kov. Podle czc by v srovnání s předchozím odkazem cena neměla být zase o tolik vyšší.
https://www.czc.cz/lenovo-legion-7-16achg6-seda/316186/produkt?gclid=Cj0...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena sice nižší ale zase jen slíbená bo skladem taky není.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taková je holt doba. Ja svůj L5Pro RTX3070 chytil v první várce na konci dubna na Alze. Je dobré být s výběrem hotov a v případě dostupnosti jednat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ha som cakal na konfiguraciu s 5600h a 3060... a podarilo sa mi za 1070e uchmatnut v aprili hned prve varky co boli cez datacomp... asi 3x boli naskladnene po 5 kusov a potom uz nic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Recenzent neco dela spatne.Podsviceni ma samozrejme ruzne barvy.Ja mam trvale cervenou.Asi si nestahl software z Lenovo.com.A jinak je optimalni mit na hry rezim tichy.NTB ma jen lehce snizeny vykon.A hlucnosti uplne jinde nez na balance a performance.Jinak SSD mam WD 730.Ale v rychlosti nerozeznatelne od Samsungu 981v druhem NTB.Zdravi moderator notebook.cz.Hezky den.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čtyři presety podsvícení jsem pokazil a nevšiml jsem si těch extra voleb v Lenovo Vantage, když jsem je po vybalení popřepínal, tak jsem si jen povzdychl, že to zůstalo stejné jako u loňských Legionů a dál jsem to nezkoumal.....

V článku jsem to upravil.

Ad tichý režim, asi záleží co kdo hraje a v jakém prostředí.
Co se SSD týče, WD SN730 jsou také celkem fajn OEM disky, ale je to trochu loterie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydrz na baterii se da s trochou snahy dost vylepsit - na mem kusu (pravda s 3060) se da dostat v office praci pres devet hodin. Default nastaveni ale delal silenec.

Je potreba odinstalovat iCue a pro podsviceni klavesnice si vystacit s preddefinovanymi profily (tento bod je absurdne snad nejdulezitejsi… iCue je strasny zrout).

Dale pri standardnim nastaveni spousta aplikaci jede na nvidia gpu - je treba v nastaveni windows explicitne rict ze ma byt na baterku preferovan radeon a kontrolovat to. Jinak se treba steam drzi nvidie.

Standardni nastaveni throttlingu cpu je taky na baterku absurdne vysoke - nastavte si to rekneme na 80% max vykonu - v realnem vykonu to v ms office nepoznate, na baterku je to poznatelny rozdil.

Samozrejme displej na 60hz.

No a potom pozor na bezici services - s timto nb treba dost mozna mate Oculus Quest. Jeho sluzbu je potreba zastavovat, strasne snizuje vydrz na baterku.

No a nakonec - bylo by dobre zminit, ze vymenou RAM lze zvysit vykon pres 10%: https://m.youtube.com/watch?v=zUbryj294Cs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ladit to jde vždy, ten default od výrobce testuji schválně v rámci "Out of the Box" zkušenosti uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za ten poměr cena výkon by si to zlato zasloužilo :-) Subjektivně jediná škoda - 16".

"Původně jsem chtěl na recenzi Legion 5 s Radeonem RX 6600M(tento rok jsou grafy v recenzích hodně zelené (: ), ale ten nebyl k dispozici a tak jsem omrknul dražší model s RTX 3070 a přídomkem Pro."
Jsem rád, že i redakce uznává, že AMD GPU opět v laptopech selhalo. Oficiální uvedení, aby stihli H1 2021 bylo v červnu. V červenci byl u nás první model (výše zmíněný). Konec září a modely jsou dva (ještě jeden asus s 6800M). Jako takhle si tu dostupnost v laptopech nepředstavuju. Díky Bohu alespoň za ty Ryzeny.
V únoru mě v diskuzích ukecávali, ať chvíli počkám, že tentokrát bude mít AMD zastoupení v noteboocích historicky nejvyšší. A zase nic ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná zklamalo, ale ne selhalo. Selhání je typicky neúspěchem při konání. Což není případ AMD, jelikož to ve věci dGPU nekonalo (záměrně výrobu dGPU upozadilo). Realizuje na nich výrazně menší marži na mm2 7nm procesu TMSC než na jiných produktech (CPU, ..). Až budou mít neprodejné zásoby CPU, ještě rádi nasměřují kapacity na výrobu dGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to že někdo nekoná i záměrně je taky selhání ne? Nynější situace na trhu je prostě děsivá. Ale nikoli z pohledu výroby, oni prodají vše a ještě se jim navyšují počty, jenže poptávka roste víc. Takže z pohledu zákazníka selhal celý segment intelem počínale a nvidíí a AMD konče. Z pohledu výrobce oni navýšit kapacity nemohou takže prostě dají přednost tomu co přinese větší zisk. Bohužel my nejsme výrobci/prodejci my jsme ti zákazníci kteří to celé nakonec zaplatí a skoro nic neseženou....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak stačí porovnat dostupnost amd/intel cpu + nvidia gpu a amd/intel cpu + amd gpu. "Nvidia" má skladem od low po high end (nvidia je v uvozovkách naschvál).

Amd vydala prezentaci z computexu jak má rychlejší produkty s menší spotřebou a s brzkou dostupností, ale nejsou nikde. Takže za mě selhalo.

PS: Kdyby se ani nepokusilo a vůbec je nevydalo, tak selhalo taky. Slovíčkaření a damage control má dělat PR a marketing, ne diskutující na netu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by vyšlo AMD vstříc Vašim přáním a vyrábělo dGPU s realizací ~1US$/mm2 7nm procesu místo chipletů pro Ryzen/Epyc/Thr s realizaci mezi 3-10US$/mm2, mohli by to jako selhání ohodnotit akcionáři vůči nimž je vedení zodpovědné. Mise managementu není uspokojení poptávky po GK, ale zvyšování hodnoty svěřené společnosti. K tomu v součanosti není cesta přes výrobně (waferově) náročné GPU.

NVIDIA pokud neprodá GPU tak nic nevydělá, AMD když prodá wafer GPU místo waferu Ryzenu/Epycu tak vydělává méně (prodělává).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesorů mají plný sklady ... prostě se rozhodli dodávat tam, jde je rychlejší odbyt a to je DIY/těžaři + konzole. Za mě dobrý, protože já už současnou generaci GPU mám, ale být teprve ve fázi výběru, tak se na AMD za jejich sliby naštvu.

A jako bonus akcionáři budou nadšení, že vyklidili celý segment trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu DIY je možná zásobování OK, i když dostupnost Ryzenu 5000 jako u nás není ještě celosvětový jev. Pokud ovšem chtějí přesvědčit OEM (to je v CPU/APU) asi jediný segment růstu, musí být zásoby na zcela jiné úrovni.

Dodávky pro konzole nejsou asi otázkou okamžité volby, ale smluv a případných opcí SONY/MS. Je naivní si myslet, že si oba výrobci konzolí smluvně nezajistili dodávky odpovídající min. předpokládánému zájmu (v x mil/rok). Marže na mm2 APU pro konzole bude asi podobná jako na GPU (tedy nic moc). Penále a ztráta důvěry při odmítnutí plnění dodávek zde není variantou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD prodává mnohem více Ryzenů s iGPU, než před dvěma lety, takže ten poměr se určitě zlepšil! :D

ASUS s RX 6800M jsem nedávno otestoval a stačí to "jen" napsat. Já doufám, že těch AMD dGPU bude více, ale zatím to tak nevypadá :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Za ten poměr cena výkon by si to zlato zasloužilo :-) Subjektivně jediná škoda - 16".

V čem je špatně, že to je 16"? Já naopak jásám, že to má poměr obrazu 16:10. Tedy na šířku je to jako patnáctka, na výšku jako sedmnáctka. Chtěl jsem původně 17", ale kdyby měla 16:10, tak už by to bylo docela hovádo :) (měl jsem problém narvat do svý brašny standardní 16:9 17" noťas, přes rohy byl potíž zapnout zip).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16:10 je super, ale pravda, u 17" modelu bych měl možná problém nacpat to do batohu taky, ale ten obří Acer se mi tam vejde a to má i celkem rámečky okolo displeje, třeba by to těsně vyšlo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam lenovo L 5 pro ale s 3060 a 5600h a vymenil som ramky vnom za cl20 2xr8.. ntb stal 1070 ramky 80.. a paradny vykon pomer cena vykon najviac a 5800h s 3070 nema velmi na vrch no cena je o 500e viac :D... teploty uzasne silent rezim 60 gpu aj cpu... pri performance cca 70-75gpu a cpu 65-85 podla hry priemer vacsinou 70gpu a cpu 75-80... 2x usb c... len nedaj boh ze sa pokazi adapter bo 300w kupovat dost zaboli penazenka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě krátce k těm klávesnicovým profilům podsvícení:
Jak jsem již zmínil, koupil jsem Legion 5 Pro (16ACH6H) někdy na jaře, manželce jsem ho koupil později v létě. U ní to nastavení klávesnicovýho podsvícení jde v Lenovo Vantage normálně změnit na libovolnou barvu. U mě to nefunguje, ve Vantage se zobrazí při snaze s tím nějak hnout tohle:
https://ctrlv.cz/XlrN
Nikde žádnej „ovladač“ k tomu není k nalezení. Nechodilo to v původních Windows 10 „Home“, co tam byly předinstalovaný, nechodí to ani teď ve Windows 11 Pro. BIOS jsem aktualizoval na poslední (GKCN44WW), nepomohlo. Měnit se to dá jen klávesovou zkratkou Fn+Mezerník v předdefinovaných cyklech (vlnový barevný přechod, barevná pulzace, barevný změny, trvalá bledě modrá a vypnuto, použitelná z toho je jen ta trvalá bledě modrá a vypnuto, i když to taky není žádná sláva, když to není bílý).

Je mi jasný, že máme lehce odlišný modely. Já mám od výroby 16 GB RAM a Windows Home licenci ve firmwaru (teď ale jedu na Win11 Pro), ona má 32 GB a bez OS (aktuálně vlastní Win10 Pro a už ji buzerovala aktualizace, že je kompatibilní s Win11, ta prskala :D). Nevím o ničem dalším, v čem by se ty notebooky lišily, ale fakt je, že úplně důkladně jsem to nezkoumal, oba jsme brali jako model 16ACH6H (Ryzen 7 5800H a RTX 3060 s 6 GB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.