Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Lenovo ThinkPad T480, pracant pro rok 2018

Trochu tu chybí informace o thermal throttlingu při testech + výsledky se stabilním undervoltingem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip, zkusím se na to mrknout, nicméně mi trochu uniká proč undervolting u Učkových procesorů, které jsou i tak velmi úsporné? Má to vlastně smysl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na chlazení. Osobně mě zajímá hlavně srovnání s X1 Carbon 6th gen. O něm je známo, že to se stejným cpu neuchladí...ale zase je to ultrabook.
https://www.youtube.com/watch?v=FXR5-HwIre8

Proč undervolting...No když se ve stresu dostane na těch 100°C, tak začne trotlit. Když mu ale snížíme core napetí o nějakou tu desetinu voltu, bude to těžší ho dostat na ten stostupňový limit. ergō lepší výkon, výdrž, atd. Samozřejmě ale musíme hlídat stabilitu.
Dobrý článek tady:
https://www.notebookcheck.net/A-performance-comparison-of-all-new-ThinkP...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, zajímavé, i5-8250U se k takovým teplotám vůbec nedostane. U mojí X1 vypadá situace asi jako po aplikaci toho tekutého kovu - v průběhu benchmarku je teplota max 87°C (on končí na 90°) a thermal throttling se během testu nevyskytuje.

Celkové score na konci mám ~850, což je celkem blízko jeho výsledku před aplikací tekutého kovu (on mluví o 930, ale v tom videu to není) a vysvětlovalo by to, proč na notebookcheck mají i5 a i7 X1čky prakticky stejný vícejaderný výkon.

Takže i5ku to uchladí těsně ano a i7čku už těsně ne. To mi přijde celkem zajímavé, protože mají stejných 15W TDP, o kterých jsem si myslel, že tvoří to úzké hrdlo. Očividně buď má i5 o pár wattů méně nebo i7 o pár wattů víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní problém jsou power limity a TDP s Turbo režimem, 15W to má možná na base clocku. Ta CPU umí TDP Up na 25W + TDP s Turbem je ještě vyšší, možné je to ověřit třeba v XTU.

Po delší zátěži se to CPU podtaktuje na 2,8GHz, nejde ani tak o chlazení, jako spíš napájecí limity.

Jinak ty mobilní i7-8xxx mají i větší L3 cache mimo frekvence a přijde mi, že ten extra aktivní křemík nějaké teplo také přidá.

Prvně jsem tohle zpozoroval, když jsem na svém ThinkPadu W530 upgradoval z i7-3720QM s 6 MB L3 cache na i7-3840QM s 8MB L3 cache. Papírově stejné TDP, ale 3840QM topí víc a lehce throttlí. Tekutý kov jsem aplikoval a vůbec to nepomohlo, zajímavě to ale snížilo teploty na Quadru K2000M. Možná už prostě nestíhá chladič odvádět teplo + první iterace Intelovo 3D 22nm procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toshiby jsou skvělé pracovní stroje. Vyšší cena mi nevadí, ale co bych nikdy nepřekousl je ten jejich přehozený Ctrl a Fn. Já vím, že Toshiby to tak měly vždycky, ale všichni ostatní výrobci to mají naopak a z toho bych si vytrhal vlasy a místností by se neslo spoustu značně neslušných slov. Proč Toshiba nenabízí variantu i s klasickým rozložením?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toshiba?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry. Thiinkpad. Nevím, kde jsem přišel na Toshibu. Asi podobná písmena nebo co :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

predpokladam ze myslis Toshiba=>Thinkpad... jako jeho letitej uzivatel musim rict ze si trham vlasy kdyz sednu k jine znacce co ma Fn a Ctrl prehozene ;-) vhodne podotknout ze IBM v minulem stoleti prisel s poradim Fn,Ctrl v dobe kdy dnesni vyrobci Notebooku neexistovali, tzn. nema to prehozene on, ale ti co prisli pozdeji ;-) take je vhodne podotknout, ze Thinkpady maji v BIOSu moznost to (pro lidi jako jsi ty) prohodit na poradi Ctrl,Fn...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mají možnost to přehodit. To je sice pravda, ale pak máš stejně malý Ctrl a navíc by mě to sralo, že tam jsou ty nálepky obráceně :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k3dAR:
Ne na Thinkpadech je to spatne! Prvni Thinkpad byl az v roce 1992. Uz nejmene od roku 1985, Davala IBM na IBM PC klavesnice control do leveho dolniho rohu. Narozdil od nekterych firem co ho v tu dobu davali na pozici capslocku nebo jinam.
V dobe kdyz vznikli prvni generace Thinkpadu nebyli na klavesnicich "windows key" takze pokud se chteli zachovat konzistentne k desktop klavesnicim mohli FN dat vpravo do mezery mezi control a alt.

Proste to zvorali deal with it! ;)
Mam ted T460p a mam to v BIOSU pehozene, ale kdz se omylem podivam na klavesnici tak me to neustale mate.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně "špatně" to má i Fujitsu-Siemens. Společně s IBM tak nastolili Industry Standard, takže všichni ostatní to mají špatně ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta klávesnice je naprosto nepoužitelná. ani po nějakých 5 - 6 letech jsem si na ní nezvykla a bez externí klávesnice se na to nedá programovat. To rozprasení předchozího rozložení je naprosto fatální. Já jsem tímto s Lenovem skoncoval. Co na tom, že jinak je to parádní stroj, když na tom nejde psát :(
- Místo F-kláves ovládací nesmysly, které mají normálně být pouze přes funkci. Ano, jde to přepnout, ale debil, který to prasil udělal popisky tak malé, že je pořádně nepřečtu a navíc klávesy scuknul, takže mezi nimi nejsou mezery jako na stolní lávesnici a na předchozím modelu.
- Print skreen namísto kontextové nabídky? Fakt idioti. Shift+F10 jako náhradní kontextová nabídka všude nefunguje, takže blokující zmrzačení.
- Page down/up namísto původní kláves backward/forward v historii navigace? Proč proboha?! Zbytečně omezují okryplení.
- Chybějící indikátory caps/num/scroll locků - prostá idiocie. Hlavně, že tam jsou indikátory vypnutého zvuku a mikrofonu (takže svítí trvale).
- Celoklikací touchpad. Já říkám zk**venej "wakl-pad". Akorát k nas....
- Rozbitý a rozházený blok kláves ins/del, home/end a page up/down - dodneska hledám kde co je.

Předchozí rozložení naprosto věrně kopírovalo stolní klávesnicci, takže jsem kolikrát večer vzal noťas a normálně pokračoval v práci. Teď ani nemám chuť něco na tom dělat, akorát se u toho vytočím.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skoro si říkám jestli neexistují alternativní klávesnice pro moderní ThinkPady se "správným" rozložením. To někdo dělat, tak si pěkně namastí kapsu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro ThinkPady z doby Ivy Bridge jako je třeba moje W530 myslím existuje mod, kdy je možné namontovat klávesnici ze starších T420 a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezka myslenka, jenze tyhle stroje vetsinou se vetsinou kupuji do firem a lide co je vybiraji nemaji ani tuseni, ze exisuje vic nez jedno rozlozeni klavesnice. Takze vydelek maximalne od par nadsencu.
Ja bych zase uvital nejake alternativni chladice pro nektere notebooky, u kterych originaly jsou schopny upect husu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já občas vybírám notebooky do firem a upřímně, situace je čím dál zkurvenější, takže jestli se mám např. rozhodnout mezi zkurvenou klávesnicí, absencí ethernetu, extra špatným TN displejem, nedostatkem USB portů (proč vůbec míň než 3? i 3 je občas málo), BIOS nedovolující instalaci jiných OS (přinejmenším pro servisní účely), nebo něčím dalším fatálně blokujícím používání... no tak klidně může být zkurvená klávesnice to nejmenší zlo.

Ono je rok od roku těžší vybrat počítač, který nemá příliš vad. Konkurence jako by mezi sebou kopírovala debility (třeba ty clickpady) :-( Alespoň, že už s dotykovýma obrazovkama přestali, co vím, tak v praxi to tu a tam zkusil jeden člověk z 20, spoustě lidem jsem to na vyžádání explicitně vypínal a reálně to používali možná jen lidi na noteboocích, které se daly překroutit (a ukrýt klávesnici zcela) a ti to použili jen velmi vzácně.

Ad klávesnice

Fn / Ctrl - pro mne je to taky obráceně

PrintScreen - idiocie, používám často, ale očekávám ho v pravém horním rohu klávesnice a ne tam, kam ho dali

Pg Up/Pg Down - vím, že to tak Thinkpady mají odjakživa, ale pro mne to je debilní umístění, silně preferuju Fn + šipky (nahoru/dolu jako home/end)

Signalizace *locků mi taky chybí, signalizaci audia nepotřebuji.

Kde to vůbec má Scroll Lock? Ne všichni používají (pořád) Windoze.

Ještě bych přidal výchozí funkci F kláves, kterého idiota napadlo tam narvat alternativní funkce a dát je jako výchozí? Lynčovat UTP pomlázkou!

A Num Lock taky nevidím, má to vůbec alternativně numeriku při pravé straně u Enteru, nebo i to zrušili?

No, alespoň že Enter mají normální a šipky nejsou snížené na poloviční výšku.

Obtěžovat se s výměnou klávesnice u nového počítače? No, to je pěkná degradace. Jako, jsem kutil, leccos řeším svépomocí a lecjaký hardware si umím sám vyrobit (i když BGA pouzdra zatím nepájím), ale abych si koupil nový notebook a byl nucen na něm opravovat chyby výrobce vnímám jak plivnutí do ksichtu... takže ne, takový notebook prostě do firem, kde rozhoduji, nepůjde.

(Čteš to Lenovo?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vybiram jenom do domacnosti, ale musim souhlasit, viz nedavny clanek o HP 250 G6 na tomto webu. Jinak 3xUSB mel muj 10" netbook kdysi, klasicka 15,6" by jich snad mela mit trochu vic ne?
Bohuzel takova je dneska snad veskera technika, clovek aby si to doma po koupi dodelal doma. Tedy pokud ma to stesti a je to realizovatelne.
Nejvice rozcilujici me prijde, ze clovek nema moznost neco z toho zmenit, protoze doma v garazi tezko budu vyrabet notebooky a tech par miliard na fabriku a globalni prodejni sit mit nikdy nebudu, takze pokud se vyrobci rozhodnou, ze budou vyrabet jen odpad, budu proste muset zit mezi odpadem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proto spokojene pouzivam T420s (s i7-2640M a 16GB RAM), verze s je i na dnesni pomery stale dost nizka a lehka... 3G modul sem vymenil za 4G, LCD TN 1600x900 za IPS 1920x1080, rozsireni baterie pomoci druhe misto DVD... mozna jeste prohodim N Wifi za AC... kazdopadne stale idealni stroj s bezkonkurencni klavesnici :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak mi to nedalo a prehodil sem si z T60p (kam si si ji pred casem doporidil) do T420s Wifi kartu 7260HMW, krome upgrade Wifi na AC se tim zaroven provedl upgrade Bluetooth na BT4 ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna klavesnice je asi to posledni, do by mi na novych Thinkpadech vadilo.
- Ovladaci nesmysly misto F-klaves - no, ani o tom vlastne nevim, protoze to mam prepnute tak, aby se to chovalo "spravne", tj. jako F-klavesy standardne a spolu s Fn aby to delalo veci jako ovladani hlasitosti nebo jasu a tak :).
- Souhlasim, ze PrintScreen mezi AltGr a Ctrl je neskutecna hovadina, jinak ale nemam zasadni pripominky (leda k pitomemu ISO rozlozeni, ktere je spatne uz z podstaty, nastesti na notebooku se to jeste da jakztakz zkousnout nebo vymenit klavesnici za ANSI rozlozeni). PgUp a PgDn u kurzorovych klaves mi naopak prijdou ergonomicke a sikovne.
- Chybejici indikatory VSEHO jsou spatne. Nejvic mi vadi [TP T540p] chybejici kontrolka aktivity disku. Proc, proboha, kolik se tim usetrilo na necem jako je business notebook?! O ostatnich kontrolek z dob starsich Thinkpadu nemluve... Masam je to ukradeny, ale mne to tam chybi a vadi mi ten trend orezavani a prizpusobovani se technicky neznalym masam na ukor narocnejsich uzivatelu, coz je bohuzel nejen domenou notebooku.
- Na ten blok Ins, Del, ... atd. jsem si tak nejak zvyknul, a to doma pouzivam T420 a v praci T540p. Ale chapu, vec osobnich preferenci.
- Co se tyce klavesnice celkove na novych TP, tak puvodne jsem povazoval starsi klavesnice (do Tx20 vcetne) jako svaty gral klavesnic nejen na notebookach a te "chiclet" klavesnice na T540p jsem se dost bal, kdyz jsem notebook nafasoval. Dost jsem ale zmenil nazor, na te klavesnici se mi s tim nizkym zdvihem pise asi nejlip ze vsech, co jsem mel zatim v ruce, a dokonce jsem si koupil presne takovou USB klavesnici (jen v ANSI, protoze ISO rozlozeni fakt nesnasim a je to podle me neergonomicky bastl) - ano, nemalo lidi na me koukalo dost pobavene, ale fakt mi ta klavesnice sedi. Mimo jine duvodem bylo to, ze jsem hledal nejakou klavesnici bez numerickeho bloku, protoze me postupem casu zacinala bolet prava ruka v zapesti kvuli vychyleni doprava pri pouzivani mysi, timhle se to spravilo.
- Celoklikaci touchpad alias, jak tomu rikame s kolegama, propadliste. Snad nejpitomejsi vec na notebooku, kterou jsem kdy videl, nastesti brzo pochopili, ze to neni cesta spravnym smerem a aspon pridali na novych modelech HW tlacitka, takze aspon tam se da normalne pouzivat trackpoint (jedna z veci, co mam na Thinkpadech fakt rad, i kdyz ne kazdy tomu prijde na chut).
- Co mi vadi na novych notebookach (opet ten dle meho nazoru stupidni trend) - ze se vsechno cim dal tim vic integruje i v T-ckovych radach - tim myslim akumulator, cast RAMky primo na desce, jen jeden disk, dalsi smutna vec je, ze treba P rada Thinkpadu je na tom co do rozsiritelnosti nejlip, ale tam se treba neda pouzit klasicky 9,5 mm disk, coz nepotesi, kdyz by clovek chtel pridat cenove dostupne uloziste (a ja preferuju HGST, kvuli spolehlivosti, ovsem tam bych mel se 7 mm smulu). Dalsi vec, co bych ocenil, by byl _hardwarovy_ vypinac webkamery a idealne i mikrofonu. Pak taky odklon od dokovacich stanic je takova rozporuplna vec, sice by to potencialne mohlo mit prinos (mluvim o pripojeni pres USB-C/Thunderbolt) ve sjednoceni, takze by se mohl dat "dokovat" prakticky libovolny notebook s odpovidajicim rozhranim, na druhou stranu prijit s notebookem, polozit ho na stul a pak k nemu pripojovat DS uz "neni" ono - jako kdyz prijdu ke stolu a placnu notebook primo na DS a hotovo (na druhou stranu, kdyz vidim, jake jsou problemy s DS na poslednich radach Thinkpadu kvuli mechanickym problemum nebo bugum ve firmwaru DS, tak mozna tohle bude spasa). Stejne tak treba napajeni notebooku pres USB-C mi prijde trosku jako ulet, ten konektor mi prijde dost subtilni oproti beznym napajecim konektoru, ale to ukaze cas, jestli s tim budou problemy nebo ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Recenzent by mel byt vice vsimavy - NVMe SSD je pripojeno jenom pres 2 linky ze ctyr, takze jede prinejlepsim tak v Gen3 x2 rezimu. Pokud si to nevsiml z tistaku ci mereni rychlosti, muze si to klidne overit pres lspci -vvv :)

Takze prosim o opravu grafu, kde mate nejake X4 napsano - jestli to je pocet linek, tak to mate sakra spatne. A to jeste pisete ze konkurencni je streleny do nohy.. tento je fakt stejny kripl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sypu si popel na hlavu, máte pravdu, teď jsem to ověřoval a skutečně má také pouze dvě linky, v článku to samozřejmě upravím.

Díky za upozornění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to dělají kvůli spotřebě a tím související teplotě. Třeba 1TB Samsung 970 Pro ( tedy SSD co ty 4 linky dokáže opravdu využít ) má při plném zatížení spotřebu 8.5W ... to je na takovýhle tenký a lehký notebook prostě moc. Omezením propusnosti na polovinu mohou zároveň použít úspornější čipy.

Osobně by mě x2 režim na tomto notebooku nijak neomezoval a považoval bych to za velmi příjemnou evoluci od SATA ( a přiznejme si, ani SATA SSD není něco, co by člověka vyloženě zdržovalo )

V řadách označovaných jako mobilní workstation - tedy řady W a P bych samozřejmě očekával x4.

Mimochodem nejsou někde k dispozici diagramy zapojení ? Intel procesory řady 8xxxU mají natvrdo následující PCIe konfiguraci: 1x4, 2x2, 1x2+2x1 and 4x1, není možné že tu jedinou x4 linku ten notebook potřebuje na něco jiného ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono puvodne meli procesory 16 PCIe linek - pro grafiku (PEG), ktere slo pouzit jako 16, 8/8 a 8/4/4. Plus pres DMI se pripoji PCH (southbridge) a z nej vede dalsich 10 az 20 linek. Ale u techto U procesoru to je zintegrovano dohromady a zrovna z techto leze ven jenom 12 linek, kde musite pripojit vsechno.

Podle screenu: https://i.imgur.com/CbHFsHU.png to vypada na alokaci 12 linek takto:
2: dGPU - ktera nemusi byt osazena, a 2 linky jsou LOL :-)
2: TB3 - coz je taky klasicky kripleni
1: Wifi
4: NVMe - ale zapojeno fyzicky jen x2. Me se tam fakt nezda ten microcoaxial kablik.. pouzivam je a s 25 az 30 piny toho moc nevymyslis :-)

Chybejici 2 a 1 lane neni konfigurovan jako PCIe, muze to byt ethernet/sata/usb3

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je tam 12 linek a myslím že Wi-Fi chipset a ethernet se typicky pověsí na PCH, protože těm stačí jedna linka verze 2.0

BTW pro zajímavost, Dell Latitude 5495 s mobilním Ryzenem 7 Pro 2700U má do toho M.2 slotu přivedené 4 linky, tipuju, že ušetřili nějaké linky tak, že je ten Ryzen SOC bez PCH.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel - ethernet je soucasti PCH z ktereho leze 1Gbit tam a zpet, externe je jenom fyzicka vrstva (PHY), integraci dokazuje bus 00 v lspci:
00:1f.6 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection (4) I219-V (rev 21)
a taky dokumentace obvodu i219-V rika ze je to phy a ne pcie-ethernet radic:
https://ark.intel.com/products/82186/Intel-Ethernet-Connection-I219-V:

AMD - Ryzen7 Pro 2700U dokaze alokovat jenom po x4 blocich - 1x8+1x4 pro dGPU/NVME nebo 2x4+1x4 jako dGPU+x+NVMe. V tom X se schovava nejspis wifi, ethernet a pcie ctecka karet... buhvi jak to tam pripojili. lspci z tohoto modelu jsem nenasel. Usetrili hlavne TB3 kontroler, protoze Intel jim to nedovolil :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano většina těch Intel síťovek je PHY a to i v desktopu. Existují buď ve variantě LM nebo V, přičemž LM varianta podporuje vPro a je trochu dražší, LM varianta to nepodporuje.

Ten Latitude 5495 nemá nic od Intelu v podstatě.
Síťovka je Broadcom BCM5762, připojená je nejspíš přes jednu PCI-E 2.0 linku.
Wi-Fi chipset je Atheros QCA6174 AC + BT a TB3 nemá.
Nicméně ani 5490 s i7-8650U, kterou jsem měl zapůjčenou TB3 nemá, Dell typicky TB3 dává do Latitudů 7xxx a XPS.

lspci na tom Latitudu 5495 vypadá asi takto:

root@ubuntu:/home/ubuntu# lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15d0
00:00.2 IOMMU: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15d1
00:01.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 00h-0fh) PCIe Dummy Host Bridge
00:01.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15d3
00:01.3 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15d3
00:01.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15d3
00:01.5 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15d3
00:08.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 00h-0fh) PCIe Dummy Host Bridge
00:08.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15db
00:08.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15dc
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SMBus Controller (rev 61)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH LPC Bridge (rev 51)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15e8
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15e9
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15ea
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15eb
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15ec
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15ed
00:18.6 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15ee
00:18.7 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15ef
01:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 32)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Limited NetXtreme BCM5762 Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
03:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS525A PCI Express Card Reader (rev 01)
04:00.0 Non-Volatile memory controller: Samsung Electronics Co Ltd Device a808
05:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Vega [Radeon Vega 8 Mobile] (rev d0)
05:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 15de
05:00.2 Encryption controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15df
05:00.3 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15e0
05:00.4 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15e1
05:00.6 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15e3
05:00.7 Non-VGA unclassified device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15e6
06:00.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [AHCI mode] (rev 61)

lspci -vvv jsem hodil sem na pastebin, protože je to celkem spam: https://pastebin.com/meDcB0QM

Akorát je tam nějaká blbá detekce GPU, není to Vega 8 Mobile, ale Vega 10 Mobile.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky!! Krasnej hybrid - To USB jako subdevice z iGPU :)
Gen1 x1 Wifi
Gen2 x1 ethernet
Gen2 x1 card-reader
Gen3 x4 NVMe
*Gen3 x16 iGPU+USB
*Gen3 x16 SATA

*Ty posledni dve jsou asi jen nafejkovany, protoze to je monolit.

Jede ti tam vse jak chces v tom Ubuntu? Nebo mas nejake komentare / minirecenzi k tomu notasu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ubuntu 18.04 jsem zatím nabootoval jen tak z flashky, aktuálně testuji hlavně ve Windows, potřebuju otestovat výdrž baterie ve win i v linuxu, herní výkon a tak.

Také nedokážu přečíst otáčky ventilátoru, tak jsem to reportoval AIDA64, uvidíme.

Bude z toho velká recenze :)

To s tou SATA je nějaké divné, minimálně v BIOSu se to tváří, že je k dispozici pouze jeden SATA port, ten je přivedený do toho M.2 konektoru.

Jediné co je trochu škoda, je přiškrcené TDP na 15W i když to podporuje 25W TDP. Varianty s Intelem těch 25W TDP používají a mají vyšší výkon. I tak je ten výkon velmi dobrý, když vezmu v potaz, že Ryzen je takto limitovaný.

Jinak mi to přijde jako lepší volba než 5490 v tenhle moment. Je zde srovnatelné CPU, výrazně lepší GPU a je to za nižší cenu.

Doufám jen, že nebude nějak trolovat Wi-Fi chipset, ty Intely jsou poměrně spolehlivé a některé low-end wifi chipsety bývají dost často špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mé 5495 wifi neblbne. X4 M.2 mě mile překvapilo. U nás jsme měli problém s killer síťovkama v Dellech XPS, nechtěly se připojovat, končili to výměnou za Intel karty. 5495 v pohodě, jak píšeš zatím to vypadá na lepší volbu než 5490. Škoda že není i 15" model. Ještě mě překvapilo osazení hynix pamětma. Chipset nemá problém ani s 2x16GB na frekvenci 2400Mhz. Dell rychlejší neosazuje, otázkou tedy je jestli 2700U vůbec něco rychlejšího podporuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím mi ta wifi také neblbe, spší to dělají některé levné Realteky.

5490 má jen výhodu v tom, že můžete mít vyšší hrubý CPU výkon a v AVX2.
Celkem mě překvapuje, že ten Ryzen 7 2700U má velmi dobrý výkon i jen s 15W TDP, slušně se dotahuje na Intely, které mají k dispozici 25W s adaptérem. Asi vyzkouším, jak si ty Intely vedou v 15W TDP režimu, to by mohlo být zajímavé.

Ano x4 pro NVMe jsou celkem fajn.

DELL celkem rád používá paměti od Hynixu mi přijde, dlouho jsem neviděl nic od Samsungu, leda Micron. To samé SSD, ale tam je to totálně random, někdy Intel, někdy SKHynix, někdy Micron a někdy Samsung.

Oficiálně ten Ryzen neumí rychlejší RAM než DDR4-2400, otázka co XMP. Nicméně s tím jsem se spálil u Latitudů 5480, protože jsme narychlo pořídili několik kusů z distribuce co měly 1x8GB RAM, pořídil jsem mé oblíbené Kingstony Impact, oproti běžným DDR4 mají typicky lepší časování. Bohužel Latitudy 5480 a 5580 si s nimi vůbec nepovídaly, starší E5470/E5570 ano, takže jsem pak prováděl rošády abych měl ty nové 5480 s 16GB RAM.

U 5490/5590 a 5495 jsem to zatím nezkoušel, ale možná ze zvědavosti zkusím testnout ty Impacty, mají 2400 CL14, což je veselejší než ty Microny s CL17.
Žádné 2666 SODIMM nemám, takže rychlejší RAM nezkusím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju za tip na RAM. Jo, je tam CL 17. Co se týče SSD tak nevím jestli je to štěstí, ale u nás mají všechny recent modely Samsung PM981, takže asi nejlepší možnost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemáte žádné 2666 SODIMM? Rozeberte 5491/5591. Nám je tam dávají, ale je pravda, že když jsem si nechal dělat pro firmu konfiguraci, řekl jsem jim ať tam cpou to nejrychlejší co tam mají - tj. k Ryzenu a i7-8650u v 5490/5495/5590/7490 dávají max 2400, k šestijádrovým 5491/5591 2666Mhz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám aktuálně žádné 5491 ani 5591 a ani 2666 SODIMM :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna resim dilemu, jaky laptop koupit... Hlavni featury by meli byt 1) vydrz alespon 6-8 hodin, 2) nezkriplena klavesnice (layout), 3) ovladace na linux, 4) displej 13.3-14 palcu. Bonus: touchpad neni "celoklikaci".

2nd-handy by mi vykonem stacily, ale nemaji vydrz (alespon co jsem videl). Novym zas chybi bud linux support nebo pouzitelna klavesnice... Jestli mate nejake napady, sem s nima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výdrž 6-8 hodin zvládne kde jaký ultrabook, co myslíte nezkrypleným layoutem? Obávám se, že nic takového dnes neexistuje. Linux typicky chodí slušně téměř na čemkoliv.

Co možná něco jako ThinkPad X270?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nezkryplený layout"™ je takové rozložení ovládacích prvků, aby uživatel nemusel k notebooku připojovat externí klávesnici a externí myš a přesto byl schopen pohodlně pracovat bez zbytečné frustrace...

Ale ano, jinak souhlasím. Poslední dobou "nezkryplený layout"™ pravděpodobně na trhu dostupný není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám X1 (6. gen), což je skoro to stejné, jako T480, a měl bych pár tipů. U X1 jsou thunderbolt oba USB-C porty, tipuju u Tčka to bude podobné. Jestli jdou použít oba zaráz nevím, mám jenom jeden monitor. :-) Ale ovladač ukazuje dva porty.

Pak specificky u X1 doporučuji koupit pasivní "redukci" na RJ45, koupil jsem původně USB-C síťovku, protože je levnější a byla zrovna skladem, ale ta hodně hřeje a snižuje výdrž notebooku v řádu jednotek hodin. O dvě stovky dražší "hloupá" redukce je lepší, ale zase při jejím zastrčení záleží na orientaci a ten proprietární konektor je takový divný a málo drží. Toto není u Tčka potřeba řešit. :-)

Dále pak doporučuji vykašlat se na docky a pořídit si thunderbolt monitor, na kterém jsou USB porty. K monitoru se připojí klávesnice, myš, whatever. Pak stačí prostě připojit jediný thunderbolt kabel, kterým se protlačí video i všechny periferie (i popřípadě připojení dalšího monitoru) a zároveň připojený notebook nabíjí. Thunderbolt monitory nejsou o moc dražší, než klasické. Pak je pohled na ceny Lenováckých firemních docků poměrně směšný, kdy celý thunderbolt monitor stojí o stovku méně, než samotný thunderbolt dock. (Nutno přiznat, že na docku je navíc VGA konektor a síťovka. K monitoru, který ji neobsahuje, se musí dokoupit USBčková za pět stovek.)

No a nakonec bych měl jeden dotaz. Nevíte někdo, jak nastavit moderní notebooky s desítkami, aby se NEprobouzely ze spánku otevřením výka? Vypnutí uspávání je normálně v nastavení, ale probouzení jsem našel naposledy pro sedmičky. Uspání při zavření nepoužívám, protože mám typicky otevřených spoustu sezení, tak když to potřebuju přenést, tak to prostě zavřu zapnuté a je to. Ale to probouzení... Když se člověk potřebuje podívat, jestli notebook spí nebo ne (ta dioda na slunci není vidět), tak pokud spal, otevřením se probudí, člověk to musí tlačítkem zase uspat. Jako workaround používám hibernaci, která tímto problémem netrpí.

Celkově čubrním, kolik výkonu se podařilo naskládat do toho kila dvacet. Ani ne že by to byl nějaký trhač, ale ty Učkové Intely jsou prostě z pohledu výkon / spotřeba fakt mazec.

Výhradu mám jen ke zdroji - mohli by k tomu dávat slabší, ten 65W je na dnešní dobu zbytečně velký, plus ještě plný "tříkolíkový" kabel mi taky přijde jako zastaralost - dohromady to má myslím přes 400g, což je u kilo něco notebooku moc. Při té spotřebě by to šlo nabíjet pomalu nabíječkou od telefonu. Ale to by se už pak nemohli chlubit tím rychlým nabíjením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X1 Gen6 mám zrovna dorecenzovanou.

Ano u X1 jsou oba USB-C zároveň TB, ale T480 má opravdu jen jeden TB port a to v tom portu vedle proprietárního ethernetu.

K X1 je proprietární ethernet přiložený, nemusí se dokupovat a je možné použít onboard síťovku a šetříte tak jeden port.

Thunderbolt monitor mi moc nevyřeší Gigabit ethernet a třeba další monitor, zatímco ty docky ano, třeba ten Lenovácký TB dock 3 má poměrně hodně portů a můžete k němu připojit dva 4K panely a jeden FHD přes VGA.

Ad probouzení po otevření víka, teď z hlavy nevím, ale mělo by to být schované v tom advanced nastavení, já osobně spíš hibernuju nebo vypínám a žádný z notebooků se mi po otevření sám neprobouzí, což bude tím, že neuspávám do RAM.

Můžete si dokoupit od Lenova 45W USB-C adaptér, je o dost menší a lehčí: https://www.softcom.cz/eshop/lenovo-tp-adapter-thinkpad-45w-ac-usb-c-sta...

Tříkolík je minimálně bezpečnější než dvoukolík, s 45W ale počítejte s tím, že se Vám bude nabíjet o dost pomaleji baterie, protože celkový power budget bude o dost menší než s 65W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušel jsem to, ale monitory by měly jít zapojit do série (daisy chain). Teď jsem po tom chvilku pátral a není to tak jednoduché. :-)

Jednak většina monitorů je USB a ne Thunderbolt, včetně toho mého - ThinkVision P27h, ale to by nemělo vadit, protože daisy chain je vlastnost nejen thunderboltu, ale i displayport protokolu, ve kterémžto alt módu můj monitor běží. Jenomže to musí být implementované taky v ovladačích a v tom monitoru, takže míst, kde se to může pokazit, je celkem hodně.

Například dva ThinkVision P27h jdou zapojit do série, ale ne přímo přes USB-C, nicméně při použití USB-C do DP redukce (připojení do toho samého USB-C portu :-) to prý funguje. Ale to pak zase nefungují USB porty na monitorech.

Každopádně například Lenovo P32u už by mělo umět přes thunderbolt připojit do série víc monitorů (2x4K), ale zase za tu předpokládanou cenu možná není ten dock zase až tak špatná věc.

Nebo prostě připojovat dva kabely...

A ethenet redukci jsem k notebooku neměl, prodejce mě upozornil, že tam standardně není, ale zase za tu cenu, co jsem dostal, toho dokupu moc nelituju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ne každý monitor podporuje daisy-chain, takže musíte vybrat takový, který to podporuje.

Nejbezpečnější varianta je právě ten dok, máte tam mnoho portů a monitor si můžete připojit jaký chcete víceméně.

Pro firemní použití je to super, navíc ty doky jsou poměrně levné, takže tam problém opravdu nevidím.

Ad redukce, u nového X1 Gen6 určitě je, u rozbaleného ji možná někdo ztratil?
Což mi připomíná, že když jsem pořizoval X1 Gen5, prodejce mi nedokázal zjistit info, zda je ta redukce v balení, takže jsem ji pořídil navíc a po rozbalení jsem zjistil, že tam ta redukce je :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zas tak levné nejsou, třeba ten TB od Dellu stojí přes 4 tisíce. Bohužel není k Ryzenu :-(, ten USB-C mi zatím utáhne v pohodě další 2 monitory 1680x1050, těžko říct co se stane až připojím něco většího - na cestě mám hp 27q s 2560x1440 - freesync, zajímalo by mě např. jestli ten dock protlačí freesync (předpokládám že ne)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jaký dock, třeba ty Dell WD15 a myslím že i ty Lenovácké jen prostě skrz USB-C tunelují DisplayPort, takže by Freesync teoreticky fungovat mohl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To probouzení z hibernace po pouhém otevření víka je myslím zavedeno od řady 430. Je tedy na výrobci zda dodá možnost toto chování vypnout nebo ne, ať už v nastavení BIOSu nebo ovládacím panelem ve Windows.

Je možnost jak to obejít. Nařídit Windows, aby počítač doopravdy vypnuly namísto hibernace. Ovládací panely -> Možnosti napájení -> Nastavení tlačítek napájení
a tam zrušit volbu Zapnout rychlé spuštění. Cenou je ovšem pomalý start systému, zejména je-li použit klasický pevný disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomalý ten start ani moc není, plotny snad nikdo v dnešní době jako systémový disk v kombinaci s Windows doufám nepoužívá.

Fast startup se hodí vypnout i z důvodu různých chyb, funguje to tak, že to odhlásí uživatele a zahibernuje jádro woken, nicméně může se tam přihibernovat nějaký bordel, bugnutá aplikace/servica a pak se může počítač chovat podivně. Takže to raději vypínám, těch pár sekund času navíc mě netrápí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim, zda se mam smat nebo brecet, ale s takovym tvrzenim bych byl opatrny. Vetsina domacnosti dnes stale pouziva nejake Pentium 4 nebo CoreDuo, ktere SSD nikdy nevidelo. A samozrejme ze s Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, asi za to může má sociální bublina, kde okolí typicky upgradovalo i ty C2D stroje. P4 je samozřejmě dávno v koši, to snad už ani většinová populace mít nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak z jednoho P4 (Celeron ) jsem nedavno zachranoval fotky, o druhem (Pentium D) pouzivanem vim. Taky bych si pral zit v takove socialni bubline, misto toho si spis pripadam ze ziju mezi hromadou odpadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A samozrejme jeste i to same od AMD, takze Athlony X2, nedavno jsem dokonce videl i jeden X4. Obcas mam pocit, ze tyhle stare mrchy z tohoto obdobi jsou snad nesmrtelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak co, často některá tato PC umírají na vadné desky. Ale ne všechna a občas někomu holt přestane stačit výkon. Minulý rok jsem jeden takový Phenom X4 nahrazoval Ryzenem 5 1600 :)

Každopádně Phenomy X4, 65nm kousky první generace nejsou moc dobrá CPU a pokud je to možné, je lepší je nahradit nějakým Phenomem II.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upresnim: AMD desky uz vetsinou vymrely, kdezto Intely jedou dal. Ale castecne to bude dano tim, ze v polovine pripadu jedna o znackove sestavy (treba Dell), ktere vydrzi opravdu hodne.
Otazka je, zda by v tak starem PC melo cenu drbat se s timto upgradem. Nehlede na to, ze pro tyhle uzivatele by to bylo za 10Kc moc drahe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem správně, že je konečně vyřešen dlouholetý nešvar T-řady, kdy jsem si musel vybrat jestli umístím do M.2 nebo dříve mSATA rychlý disk nebo 3G resp 4G modem ?

2 disky tam sice stejně nedam, ale při dnešních velikostech SSD to asi není důvod řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyresen ? rikate to, jako kdyby vyrobci laptopy jenom vylepsovali, a nic nekriplili. To ze je to v nektere rade udelano OK neznamena, ze v dalsi iteraci to nebude udelano opet retardovane...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten M.2 slot pro WWAN je na to myslím dedikovaný a jinak tam můžete dát jen jeden disk.

Jinak u T430 a podobně je ještě problém v tom, že tehdejší Intel chipset měl jen dva SATA 6Gbit/s porty. Jeden byl přiveden do 2,5" SATA slotu a druhý do dokovacího konektoru pro eSATA. Na mSATA tedy zbylo SATA 3Gbit/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že byl k dispozici jen latitude 5490, model 5495 s Raven Ridge mne zajímá mnohem víc (uvažuju o koupi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Model s Raven Ridge zrovna testuji, ale ještě než to dotestuji tak mám ve frontě asi další dvě věci :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, kdy zkončí tato pošahaná doba single-disk pracovních strojů. Jak Lenovo ThinkPad tak Dell Latitude pouze jednodiskové. Jeste tak do Dell XPS (9570) lze narvat dva disky, pokud si clovek veme tu nejchudsi konfiguraci s nejpomalejsim cpu a nejmensi baterii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že workstation řada ThinkPadů pořád podporuje více disků. ThinkPad P51 umí dva M.2 disky + 2,5" HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobra recenzia. Osobne je pre mna No-Go ten jeden disk, kde udelali soudruzi z NDR chybu?
Chvalim Lenovo za IPS displej, mam T430 a ten TN panel je fakt pru*erovy.
Bohuzial dokovacie konektory su uz minulost u vsetkych vyrobcov, co mne osobne tiez trosku vadi. Hlavne je to pre userov trosku menej ergonomicke, ked musia mat na stole kabel USB-C, navyse tie konektory maju ovela vacsiu tendenciu sa vybehat/vylamat - lebo kazdy user je ako drevorubac a firemny notebook vydrzi vsetko :)
Ale inak pre beznych kancelarskych users celkom fajn volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna u T430 si ten displej můžete vyměnit, viz. článek: https://diit.cz/clanek/navod-upgradujeme-displej-na-lenovo-thinkpadu-t430

Co se týče portů, T480 má i poměrně normální porty, opravdu není USB-C only. To je například DELL XPS 13 a to je teprve peklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A výměnu displeje může autor doporučit... po všech potížích, duchařině s problikáváním, nákupem druhého konvertoru a modifikováním druhého notebooku, aby zjistil, že problém je u obou stejný.

Jděte se vycpat.

Jako vidím, že technika je čím dál ošizenější, ale aby mi někdo doporučovat postup DODO u firemního notebooku, který má být pracovním nástrojem, to teda fakt ne.

Sorry jako, Lenovo cpe na trh čím dál větší sračky a horko těžko to maskuje dávno zašlou slávou původního výrobce. Přitom z toho levná Čína čouhá jak sláma z bot. A ne Apple taky není řešení, to jsou ty samé krámy, jen naleštěnější, dražší, s pocitem "exkluzivity". Navrch méně kompatibilní, méně použitelné se stejnými problémy a "zkrypleným layoutem"™... To fakt nemusím.

Zkuste být v recenzi trochu kritičtější. Dokážete to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to tak špatné není. Ano, změnili layout klávesnice někde v roce 2012, ale od té doby je to plus mínus to stejné, já už si za těch šest let převykl. Vnitřek i šasi je u nových strojů v pohodě. Teď jsem opouštěl L(!)430 po dvou letech a bylo vnitřně i "vnějšně" naprosto v pořádku. Třeba nové L380 mi přijdou na pohled a za tu cenu velice pěkné a něco takového tady prostě dřív (5 lez zpět?) nebylo - 1.4 kila, FHD IPS, čtyřjádro, ... Kdybych si přestavil že by toto existovalo v roce 12 a my měli postupně evolvovat zpět k těm "legendárním" typům z těch let, tak Lenovo už dávno neexistuje.

Jediný problém je v tom, že hodně uživatelů si plete řady a chce například do Tčka namontovat čtyři disky nebo od Xka, aby vydrželo enkódovat video bez throttlingu během hraní RoTR. Kapitolou samou o sobě jsou firemní nákupy Edge za deset klacků i s daní s tím, že je to Thinkpad a tak to musí pět let vydržet. Přitom Tčko je lehký business notebook a Xko ultrabook a Edge je ... prostě Edge. Pro hardware "úchyly" je tady P.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já přeci netvrdím, že vše je špatně.

Jenomže problém je, že to nové a v mnohém lepší má vždycky nějaký naprosto hloupý háček, který umí používání fatálně znepříjemnit. A úplně zbytečně.

V důsledku to vede k tomu, že není co vybrat, aniž by každý model v nabídce neměl nějaký blokující nedostatek.

Btw.. notebooky, které jsem poslední dobou vybíral do firem zákazníků nebyly okolo 10kKč, ale spíš někde okolo 25k až 30kKč (+ MS Office). Přesto je to problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad ta L380 (https://www.lenovo.com/cz/cs/laptops/thinkpad/l-series/ThinkPad-L380/p/2...)

Skoro dobrý. Skoro. Ale proč nemá gigabitový ethernet? Spousta lidí notebooky odnáší jen na víkend a zbylých 5 dní sedí stabilně v kanceláři. WiFi je pro takové situace zlo.

Clickpad je zlo, klávesnice moc tenká, nízký zdvih, obecně design příliš tenký na časté nošení (vzduchová dutina přeci hmotnost nezvýší, leda ve vakuu), počet USB na hraně... nechce se mi hledat další pasti.

Je to podobné, jako vše okolo. Hybrid mezi notebookem a tabletem, nikoli pracovní notebook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, podle mě zase hledáš v Lku Pčko. :-) Prostě to v kanclu připojíš k ThinkVision P27h nebo něčemu s USB-C a máš portů tři pr..le, včetně klávesnic s libovolným zdvihem a layoutem. Na cestě nebo u zákazníka to zase otevřeš, vyhodíš z batohu bluetooth myš a fičíš, klikpad tě nezajímá (podle mého je dobrý a v životě jsem s ním nekliknul), kdyžtak se to dá ovládat tím červeným poště... trackpointem jsem chtěl říct. Klávesnici záleží s čím srovnáváš - podle mě pořád lepší, než 90% normálních "membránovek" a já třeba zase neměl rád ty staré IBMka. A ethernet podle toho co vidím má přes takový ten sosák, stejně to většinou člověk nosí v tašce, těch 15 gramů navíc ho nezabije.

Samozřejmě pokud někdo všechno srovnává tak, že Pčko je nejlepší a jakákoli odchylka jsou body dolů, pak je logicky Pčko nejlepší a jakákoli odchylka jsou body dolů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někde něco chybí (ethernet, další porty) a řešením je si pořídit redukce a rozbočovače a externí klávesnici, tak to těžko lze považovat za body plus nebo body neutrál, že. Taky by výrobce nezabilo těch 15g zamontovat.
Nikdo tu netvrdí, že jakákoliv odchylka je špatně, ale špatná odchylka je špatně. Že někdo chce malý a lehký a jiný výkonný a velký model tady snad každý chápe a respektuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějakých 24" nebo 27" display už je asi krapet přes čáru, abychom od výrobce čekali, že tam zabuduje, ne? A RJ45 konektor tam prostě není, protože je taky moc velký. Těžko výrobce obviňovat ze spiknutí, že schválně kryplí hardware, když je výsledné řešení složitější (neušetří na něm) a navíc tu redukci ještě "zdarma" přibalí. U mobilu by mě to asi točilo, ale notebook se stejně nosí v brašně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problem neni v tom, ze by RJ45 byl maly - ten je tak akorat. Problem je v tom, ze by vyrobce a asi i uzivatele z nejakeho nepochopitelneho duvodu nekolik mm navic asi zabilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budete se divit, ale existují lidé, kteří preferují co nejlehčí a nejmenší notebooky. Já mezi ně nepatřím, ale opravdu existují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, byl to z části sarkasmus a z části povzdechnutí, co všechno lidi dokážou obětovat jenom kvůli hmotnosti nebo tloušťce notebooku. Já jsem taky samozřejmě rád, když mám notebook co nejlehčí, ale podstatně vyšší prioritu pro mě mají vlastnosti jako třeba rozšiřitelnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím nic nenaděláš, zajdi se podívat do showroomu. Když tam vystavíš deset notebooků vedle sebe, lidi přijdou a osahají si to a prostě si vyberou ten nejtenčí a nejlehčí. Můžeš tam mít deset USBček a dva zabudované ethernety, ale když to bude vypadat jak tank, tak si to vezme jeden člověk ze sta.

Co jsem se snažil říct je to, že naprosto drtivé většině lidí portová výbava třeba Tčka stačí. A ne že jim stačí jako že "hmm OK", ale opravdu se nikdy nedostanou do situace, kdy by měli tři USB zařízení, která chtějí připojit najednou, nebo že by jim bylo k něčemu, kdyby si instalovali druhý disk. Prostě je to jako v Saudké arábii dávat k autu sadu zimních gum - úplně k ničemu.

Já jsem třeba z těch, co má rád co nejlehčí a nejmenší čtrnáctky, a to jsem plně v "IT" software i částečně hardware, takže bych teoreticky měl chtít věci jako brutální výkon nebo moc portů, ale fakt jsem to nikdy nepotřeboval. Vymysli mi situaci, kdy mi nebude X1 stačit.

Můžete mínusovat. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K té T430 se budu chtít ještě vrátit, protože mám nějaké nové poznatky. Článek ještě asi doupravím a přidám nějaké extra varování.

To problikávání zdá se záleží i na použitém procesoru, nějakou dobu jsme s tím experimentovali a s 35W TDP i7-3632QM to zlobilo brutálně, s 45W TDP i7-3820QM to přitom funguje krásně, problém s baterií byl zdá se jen u starší revize.
Co jsem tak četl, tenhle problém má jen T430. ThinkPady T430s a nejspíš i T420s tím vůbec netrpí.

Jinak ThinkPad T430 je z roku 2012 a i konkurence tehdy měla u 14" strojů ty TN panely, navíc jen 1600x900. Zlepšilo se to právě s další generací a s příchodem eDP panelů.

Ono pokud nastavíme laťku vysoko, tak vlastně neodpovídá v dnešní době nic, DELL je také totálně zašlý, plný bugů, quality control neexistuje a tak podobně. I NBD občas pokulhává a týká se to i enterprise grade produktů.
I tak mi ale přijde, že je na tom Lenovo o něco lépe, přestože je to "levná čína".

Jistá cesta ale existuje, nb51 dělají předělávky starších ThinkPadů X61, X210 a dalších modelů, ale s výrazně novějšími vnitřnostmi:

X62: https://www.notebookcheck.net/Enthusiasts-bring-classic-ThinkPad-designs...

X210: https://www.facebook.com/notes/lcdfans/x210-x210-ordrsi5-8250uwuxga-ips/...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"K té T430 se budu chtít ještě vrátit, protože mám nějaké nové poznatky."

Budu se těšit, jsem zvědavý.

"Ono pokud nastavíme laťku vysoko, tak vlastně neodpovídá v dnešní době nic,..."

Souhlasím.

Na druhou stranu, kdo jiný by měl burcovat a popichovat výrobce, když ne technický novinář? Není přeci možné se se zoufalým stavem v klidu smířit a tvářit se, že je vše ok, jen proto, že to špatně dělají všichni.

Kupříkladu to přemapování F kláves na mediální funkce místo toho, co vyžaduje software, zvláště pak technický (nejenom linuxový, ale třeba CADy). Podle mého názoru to výrobci nepřináší žádnou finanční úsporu, netlačí to marketingově a i pro BFU je dopad přinejmenším diskutabilní. Dle mých zkušeností neměla ani účetní v ůchodovém věku problém si zvyknout, že Fn + to modré v horní řádce dělá něco a Fčíslo bez Fn dělá to, co v účetním programu ona chce. Tím chci říct, že některé změny jsou jen změny pro změnu, nikoli pro pozitivní efekt, zjednodušení, úsporu, nebo zvýšení prodeje. Prostě zbytečnost pro zlost.

Možná za to může inspirace Applem (opět špatná), kde je používání Fek obzvláště utrpením, pokud je software potřebuje.

Jasně občas to jde vypnout v setupu, ale kde se takovou informaci dočtu předem? Nebývá snadné to pokaždé zjistit ( = výrobce to nevyužívá v marketingu ke zvýšení prodeje, tak proč to dělá?).

"...plný bugů, quality control neexistuje..."

Přijde mi, že především neexistuje jakákoli zpětná vazba od zákazníka k výrobci. Ani ta stará dobrá "nelíbí, tak nekoupím". Nebo spíš funguje tak, že nelíbí nic, tak nekoupím nic, používám staré a pak výrobci brblají, že celý trh s PC klesá.

Noteboky mi procházejí rukama někdy od poloviny 90 let, za tu dobu už jich bylo zatraceně hodně. A mnohé v průběhu času měly fakt pěkné vychytávky i vlastnosti, u kterých jsem moc rád, že zmizely. Spoustu z nich jsem měl rozebraných, repasoval jsem je, zachraňoval data... a čím současnější, tím hůř opravitelné, zvláště ty hodně levné, jen čekám, kdy to otevřu a uvnitř bude jeden černý blob epoxidu, jak v digihrách (nintendo lcd handheld) a nic víc.

Ta odkazovaná X62 nevypadá špatně, jenže by enthusiasts..., kéž by se tím inspirovalo i Lenovo. Nebo kterýkoli výrobce.

Za socíku se vyráběly k domácím počítačům různé periferie a doplňky a patřilo k dobrému jménu domácího kutila, být něčeho takového schopen. Šikovnější uměli vyrobit i celý počítač, nebo tiskárnu. Posledních dvacet let jsem totéž dělal převážně jen pro stroje z mé 8 bitové sbírky (a Amigu 500), taky jsem jich pár vyrobil, ale že se toho dočkám i u notebooků? No nevím, to mi přijde trochu za hranou. Nebo už je doba zase tak špatná?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To NB51 opravdu realne existuje? Pripada mi nerealne, ze si jen tak nekdo necha vyrobit na zakazku vlastni zakladni desku do ntb.
Bohuzel pokud to alespon existuje, tak se to asi v CR stejne koupit neda a dovoz z CIny je otazka, tohle nebude sunt za dolar. Ale vypada to uzasne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano existuje, co jsem tak četl, doporučuje se to nakupovat přes ty LCDfans na facebooku, protože umí anglicky. Mám v plánu někdy časem si nějaký takový stroj pořídit, ale zatím jsem neměl čas/chuť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

T480 je dockovatelna a pouziva bezne vypadajici docky a osazene prakticky stejnymi porty jako drive. Jen neni dokovani reseno zespod, ale z leveho boku. Takze ruzne zapojovani kabelu primo do ntb apod se nekona.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty BASIC doky používají ty dva USB-C konektory a proprietární ethernet z boku.

Dokovat můžete také tím Thunderbolt 3 dokem nebo tím neTB obyčejným dokem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim vsechny diskutery a recenzenta krasneho stroje T480 ;) Mam dotaz ohledne prehozeni touchpadu z T450 na T440. Sam jsem ten touchpad na T440p vymenil ze stejnych duvodu jako recenzent, ale nemohu najit ovladac pro win10, aby ty tlacitka fungovaly :( Respektive jsem ho jednu dobu mel, ale nezalohoval a win to po kazdem vetsim updatu samozrejme odinstaluji. Muze mi nekdo poradit? Nasdilet na gdrive, dropbox ci poslat link na funkcni ovladac? Diky moc, David

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíte ten Synaptic driver odinstalovat, Windows si natáhnou Touchpad driver pro T440p, která počítá s tím clickpadem, bez tohoto driveru ta trackpoint tlačítka fungují jak mají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, pravda, diky moc! Jen jak ted presvedcit win, aby se ten ovladac nesnazily pri kazdem restartu instalovat znovu?
A v t440p jde vymenit displej "jen tak"? Mam tam TN 1600x900 a fullHD by se mi tam libil vic. To same pripadne podsvicena klavesnice za klasickou. Jinak to mam v plne vybave vcetne velke i7 a LTE a dockiny a asi se ho hned tak nezbavim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, nějak detailně jsem si s tím nehrál, možná ještě zkusit použít driver z T450?

V T440p lze LCD vyměnit snadno, stačí odcvakat přední rámeček, odšroubovat ten panel a opatrně odpojit ten eDP. Protože máte 1600x900 panel, tak by upgrade na FHD neměl být problém.
Podsvícená klávesnice by taktéž neměla být problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak funguje použít UltraNav driver pro touchpad+trackpoint určený pro Thinkpad T450, potom už tam neprobublá z WU ten pro T440p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak niekomu chybaju indikatory, tak https://www.traystatus.com/ alebo si najdite uplne staru verziu TrayStatus 1.2.3 (pouzivam vo win7)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.