Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xiaomi Mi Play: Pojďme si hrát!

Kdo netouží po obrovském a drahém telefonu, nemá příliš na výběr. Naštěstí je tu s námi Xiaomi, který přichystal menší telefon nižší střední třídy s elegantním vzhledem. Mrkněte na drobečka - Xiaomi Mi Play

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Hardware

Tato část už začíná být zajímavější. Už z toho faktu, že máme k dispozici jiný procesor, než všude jinde u Xiaomi. Stejně, jak tomu bylo u Redmi 6 a 6 Plus, i Mi Play! se může pochlubit procesorem MediaTek MT6765 Helio P35 (osmijádro v kombinaci 4x2.3 GHz a 4x1.8GHz) doplněný o 4 GB operační paměti RAM s úložnou kapacitou 64 GB.

Pokud se nepletu, jiná varianta u Play! není nabízena. Výkonově je telefon srovnatelný s procesorem Snapdragon 625, který se nachází ve velmi populárním modelu Xiaomi Mi A1. K porovnání přikládám data z AnTuTu. GeekBench se z pro mě neznámého důvodu odmítal spustit i po několika instalacích a kompletním resetem telefonu. Zkrátka, výkon je průměrný a bude dostačovat pro běžné používání a lehké hry.

Hardware

Play! není příliš vhodný ke hraní her už kvůli slabšímu procesoru. Ten si totiž neporadí s moderním Fortnite, který se zkrátka odmítá spustit, jelikož nesplňuje minimální nároky. To ale neplatí pro oblíbený PUBG fungující na podobné bázi. Hra automaticky zvolila nízké detaily. I přes tento fakt je hra stále hratelná a lze dosáhnout vítězství. 

Netřeba utrácet desítky tisíc za telefon, hrát se dá i na něčem mnohem levnějším

O rychlé spouštění se stará decentní paměťové úložiště. Narozdíl od vyšších modelů, které využívají UFS Xiaomi Play! nabídne spíše průměrné eMMC úložiště s kapacitou 64 GB. Rychlosti jsou spíše průměrné, nicméně plynulému chodu systému nebrání. Čtení je 290MB/s, zápis dostatečných 239MB/s.

A i když se Play! příliš na hry paradoxně nehodí, obrazovka je na naši cenovou kategorii velmi dobrá s vyváženým podáním barev. IPS panel s úhlopříčkou 5.84 palce a rozlišením 1080x2280 pixelů je o krajíc více, než klasické FullHD mínus krajíc pro čočku fotoaparátu.

Konzumace videa je pohodlná a díky celkově menšímu rozměru lze telefon pohodlně držet v ruce. Jen při hraní se obrazovka v horní části nepříjemně zahřívá. To je bohužel dáno interním návrhem telefonu, kdy plát kovu sloužící k distribuci tepla je součástí obrazovky. Menší panel tak hůře odvádí teplo a pocitově se telefon více zahřívá.

Zvuk neohromí, ale ani nezklame. Ve spodní části nalezneme jediný reproduktor doplněný ničím. Stereo je zde za příplatek, jelikož součástí balení nejsou ani sluchátka. Pro sledování videa či poslech si tak musíte vystačit s průměrným projevem bez hlubších tónů. Na druhou stranu je projev čistý a dostatečně hlasitý.

Baterie je posledním důležitým segmentem testu. Vzhledem k menším fyzickým rozměrům má Play! nižší kapacitu baterie. 3000 mAh není příliš, na stranu druhou není potřeba toho tolik napájet, protože i když je procesor méně výkonný, rovněž spotřebovává méně energie.

Ani obrazovka není tak dravá, jako v případě OLED panelu. Při běžném používání jsem se dostal na výdrž 2-3 dny, při běžném používání, zahrnující občasné hraní, dvě tři fotografie za den, krátká kontrola internetu a zpráv a telefonát, přičemž jsem se dostal na hranici čtyř dnů. Naopak při intenzivním hraní lze telefon dostat prakticky na nulu během několika souvislých hodin hraní. Nabíjení pak trvá přibližně 3 hodiny. Více z 10W z nabíječky zkrátka nedostanete.

Masivní skok na druhém snímku ukazuje jednu hru PUBG

Poslední sekcí je fotoaparát. Není příliš o čem psát. Play! mi do ruky přišel po vlajkové lodi Mi 9 a měl jsem tendence porovnávat rovnou s vlajkovou lodí, což opravdu není fér. Za dobrých světelných podmínek jsou fotky dostatečné, při příchodu tmy je snad rozumnější vytáhnout plátno a focený objekt spíše namalovat. Ve srovnání s fotografií ze staršího Mi A1 jako vítěz vychází starší telefon. K posouzení fotografie níže:

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Hardware

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Xiaomi Mi Play, má co nabídnout zmenšenina Redmi 7?

Úterý, 16 Červenec 2019 - 09:03 | winnixmechanic | Dodany obal je taka nudzovka. Aj tak si kazdy...
Úterý, 16 Červenec 2019 - 03:45 | Axident | Celkem podstatná je chybějící zmínka o...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 19:31 | hajčus | Docela by mě zajímalo, jestli to má notifikační...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 14:07 | Gaunter | Možno sa tomu budete diviť, ale s veľkosťou...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 13:59 | Tiktak | ... nemyslím, že psal něco o "kdyby měl...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 13:01 | co ze to chces | Ad ten obal od Xiaomi - zrovna ten je úplně na...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 12:55 | Zog Zogothowics | Naprosto nechápu proč někdo řeší úhlopřčku. Snad...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 12:54 | Bady | drobeček? tohle? 147.5 x 71.5 x 7.8 mm. lol
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 12:54 | Zog Zogothowics | IR vysílač.... ach bože.. Kjutl...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 12:07 | Gaunter | Ak by to malo uhlopriečku tak cca 4'',...

Zobrazit diskusi