Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Red Hat Enterprise Linux 6.0 je na světě

Red Hat logo

Nedávno byl Paul Cormier, jeden z čelních představitelů společnosti Red Hat, v Česku (poněkolikáté, česká pobočka je jednou z nejvýznamnějších ve firmě) a hovořil o šestém RHELu. Pár dní uběhlo a Red Hat Enterprise Linux 6.0 je tu s řadou novinek.

Dle očekávání se hodně zapracovalo na virtualizaci, pokročila zejména integrace KVM (hypervisor součástí kernelu). Dále se sluší zmínit opět lepší správu napájení, plánovač CFS, nově standardní Ext4, možnost použití XFS až do 100TB velikosti, NFSv4, UDP Lite s lepší tolerancí poškozených paketů pro plynulejší streamování multimédií, IPv6, řadu novinek v SELinuxu, bootování z iSCSI a mnohé a mnohé další. Nechybí ani lepší využití více procesorů, jader, threadů, Red Hat zmiňuje explicitně třeba AMD Opterony 6000 a 4000.

Jako vždy se pochopitelně za enterprise edici Red Hatu platí, stáhnout si však můžete plnou zkušební verzi a poté se případně rozhodnout, co dál. Vedle koupě RHEL lze sáhnout po "testovací" distribuci Red Hatu, Fedora 14, nebo vyčkat na dokončení bezplatného klonu RHEL, distribuce CentOS 6.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Red Hat Enterprise Linux 6.0 je na světě

Čtvrtek, 11 Listopad 2010 - 13:44 | khedron | uz se ho nemuzu dockat... :) zatim testnu RHEL (...
Čtvrtek, 11 Listopad 2010 - 13:16 | kkkk | CentOS 6.0 by se měl objevit v průběhu druhého...

Zobrazit diskusi