Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rekapitulace: Co v roce 2020 vyšlo a co ne #2

Když se to takto shrne (díky, No-Xi), vypadá Intel za ještě většího mamlase než by se zdálo. :-)

A jinak do roku 2021 všechno nej a pozitivní (až teda na covid a další choroby :-D)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jj přesně tak. Já jsem každopádně toho názoru, že ještě celý rok 2021 bude Intel dost v pytli a teprve v roce 2022 se z těch výrobních problémů nějak vyhrabe. Ono kdyby mohl vyrábět ty svoje Tiger Laky 5nm u TSMC, tak by to bylo o něčem jiném. V HEDT by měl třeba 32core procesor a konkurenční boj by nás stále jel vesele dál.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že už Alder Lake má šanci pozici Intelu významně zlepšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sancu ma, ale pri tom managemente....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přístup k DDR5 je nepochopitelný.
1) Integrované grafiky brzdí v rozletu DDR4.
2) Spotřeba je v mobilním segmentu prioritou.
3) Na ceně v mobilním segmentu tolik nezáleží. Existence předražených jebek je spíš pravidlem než vyjímkou.
4) DDR4 jsou tady už hodně dlouho.
5) HBM pro APU není pro nejbližší léta plánováno.
6) Výroba DDR5 není problém.
7) Intel stagnuje, tak by aspoň s pomocí DDR5 předvedl zajímavou novinku.
8) Chiplety v tomto umožňují velikou variabilitu - hybridy co umí DDR4 i DDR5 s malými náklady navíc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že tu prioritu DDR5 v mobilní sféře může elegantně obejít implementace něčeho na způsob Infinity cache. V desktopech snad krom APU na to sere pes, jestli ještě pojedeme x let na DDR4. Zase to může vyřešit třeba ta Infinity cache...kdo ví

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DDR5 je takove nechtene dite v dnesni dobe - kdo chce trocha lepsi vykon + ale hodne malou spotrebu, jede do LPDDR4 (ultrabooky), kdo chce vysokej vykon (konzole), jede do GDDR5/6. Kdo je pak opravdu omezen prostorove, spotrebou a snese vyssi naklady pro realizaci, nasadi HBM (gpu/cpu pro HPC). Pro vsechny ostatni prumernakovy je tu DDR4 (desktop), v 2ch, a pro praci ci business v 4/6/8ch zapojeni (ws/servery).

Nejak nevidim v jakem marketu by davalo DDR5 smysl - nejspis to ale zacne od serveru, a bude to resit hlavne kapacitu pameti a spotrebu energie toho ohromneho mnozsti (bavime se o 1TB+ per socket systemech).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

DDR4 je pro ty co chcou nejlepší cenu za megabajt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) to je pravda, ale asi se to bude řešit pomocí infinity cache
2) není pravda, spotřeba zajímá pouze (menší) část zákazníků
3) není pravda, na ceně záleží vždy, pouze část zákazníků je na cenu míň citlivá
4) no a?
5) protože cena
6) výroba jako taková není problém, s výrobou dostatečného množství bych si nebyl tak jistý (ono asi bude mít nějaký důvod že ani Apple u M1 nepoužil LPDDR5 ale LPDDR4, přitom LPDDR5 už jsou v praxi nasazené)
7) druh RAM je 95% zákazníků co kupujou mobilní zařízení naprosto u zádele, nedá se to rozumně zmarketovat
8) Ani AMD mobilní procesory nepoužívají čiplety (čipletový design mají jen serverové a desktopové CPU, mobilní jsou monolity)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Takže nepotřebujeme žádný vývoj, efektivitu apod., protože v podstatě to nikoho nezajímá. Jako vážně?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To neříkám. Co chci říct je, že vývoj má plynout svým tempem a není třeba ho někam násilím tlačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Infinity cache je zatím sci-fi a cenově by vyšlo levněji i tříkanálový řadič + DDR5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké scifi - podle všech indicií už příští generace AMD APU infinity cache má.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> cenově by vyšlo levněji i tříkanálový řadič + DDR5.

Hmmm, tak se na to podivejme ze strany koncoveho zakaznika. Na jedne strane: APU s IC by mozna bylo mozna o 1/4 vetsi, na druhe strane: 3 kanaly = potreba koupit 1 extra DIMMku a DDR5 priplatek za novinku. Takze... Nein. Vubec netusim jak si prisel k tomu, ze by to bylo levnejsi. A rekl bych ze AMD se mnou souhlasi, jelikoz Radeony 6x00 mohli v pohode mit 384 nebo 512bit sbernici; misto toho AMD pouzila IC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém bude asi v ceně. Už DDR4 dosahovaly zlepšení jenom díky nasazení technologií, které zdražily výrobu. U DDR5 to vypadá, že se bude historie opakovat. Pokud by DDR5 byli vytvořeny tak, aby se nezvýšila cena, tak by nárúst rychlosti byl asi příliš malý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad 8). desktopová APU Renoir jsou také monolity

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se liší čipy DDR5 od GDDR5, která je v dedikovaných grafikách někdy do roku 2009 ?

Pokud to není něco dramaticky odlišného s velmi podobným názvem, pak nechápu co brání tomu, aby se po 11 více než letech začaly používat i v operační paměti RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to dost „dramaticky odlišné“ na to, že se to jmenuje podobně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych dokonce řekl, že DDR a GDDR kromě úplně základních principů už dneska nemají skoro nic společného

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky rozdil, podle ktereho se pak tvori elektricke specifikace je, ze DDR musi umoznovat konektory v ceste a vicero cipu na zbernici, kdezto GDDR nikoliv, je to onboard point to point reseni. Podobne i LPDDR je vec, ktera je fixni, proto ma az +50% operacniho vykonu navic, pri zaroven nizsi spotrebe.

GDDR se jako RAM pouziva v konzolich, kde je CPU vlepene ke GPU - takove jine APU (trocha naopak - neni to cpu s gpu, ale gpu s cpu). Asi by to chtelo pustit memory benchmark na konzoli, ze jak se lisi prenosovka v zavislosti na velikosti bloku (l1/l2/l3 cache vs ram), zda to prakticky dava lepsi vysledky, bohuzel zadne takove zelezo na volnem trhu neni (a nevim jak to dopadlo s tou cinskou konzoli s amd kremikem).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1. GDDR je prostě větší kontinuální rychlost, ale taky větší latence. Vhodné pro GPU, kde se latence skryje dlouhou pipeline. CPU to brzdí (i když mu částečně pomáhá cache), ale obecně na relativně slabém HW (jinak by nebyla konzole jako jednoúčelové zařízení cenově konkurenceschopná) je výrazně větší brzdou GPU.
2. Různé konzole byly hacknuty a puštěn na nich Linux, některé dočasně i s oficiální podporou výrobce (kamarád má ještě 3x PS3 z dob, kdy dělal diplomku použití jako výpočtový server na jádrech Cell). Taky je diskutabilní, co jak moc je volný trh.
3. Čínská pseudokonzole ti nepomůže, když RAMky budou připojené jako DDR. Pro připojení jako GDDR bys potřeboval od AMD semicustom silicon, a to menší firma nemá šanci zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) porovnej realne latence, je to cca stejny
2) momentalne zadna oficialni neni
3) Subor Z konzole ma GDDR, ale nejde to koupit (a snad na tom nekdo pustil i win)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2. Tak oficiálně nejde spousta věcí (např. pustit Linux desktop na telefonu v Android Desktop Mode s připojenými periferiemi), ale některé lidi to neodradilo ;-)
3. Tak jako si můžeš koupit "repasovaný" iPhone ve skutečnosti složený ze "zbylých dílů" přímo z továrny, tak bych se nedivil, kdyby ti Číňani nedokázali propašovat ven i nějaký "vadný" konzolový APU "na vyhození".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OPRAVDU se nepovedla jedna věc. Když už se mezi lidi a k Vám se štěstím dostane opravdu hodně dobrý hardware, tak zjistíte příšernou věc. Chcete si tak trochu pohrát s tím novým železem a ouha.. Základní věc jako akcelerace GPU ve virtuálním počítaři microsoftu nefunguje. Prý kvůli BUGU v bezpečnosti. Tak to chcete rozchodit pěkně hezky pomocí skriptů, a ouha.. oni ani ty skripty ze stránek Microsoftu na první nefungují.. A to je zlé, virtualizace a streaming je velké téma.. a on nám nejen Intel na vše hodil bobek, ale i microsoft.
OPRAVDU u produktu MIcrosoft Essential server, který je urřený pro NE guru uživatele správce, prostě není možnost zapnout podporu pro akceleraci prostředí, videa a her..jinak než teoreticky skriptem..
A tak začnete studovat, hrabat se v nejhlubším temnu diskusí.., Aby jste zjistili, že onen skriptový hack s AMD kartou pro tvůrce nespustíte. Ne nespustíte ani profi edice. Teoreticky spustíte jednu šílene drahou serverouvou edici Instinct.. Protože se na to AMD vys..lo. Když to nejde uživatelsky normálně povolit.
Tak tady asi někdo zaspal vývoj ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Segmentace trhu. Proc ma potrebu domaci uzivatel poustet akceleraci ve virtualce?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože na živém železe jedou hry. Tomu přece většina lidí tady rozumí, že hry jedou nejlépe na železe.
Žádná segmentace to není. Jde o to, že se vyskytne bug a Mirtosoft to měsice a roky neřeší. I doma se virtuálka s prací dá zálohovat se vším všudy a případně ji rozjet někde jinde. Když mi Origin, nebo jiný DRM rozvrtá systém, nebo já když si hraju, tak tu sterilní virtuálku, na které není ani bit něčeho neseriozního, nic si nesahá na železo vždycky rozjedu ze zálohy.
Ještě jednou není to segmentace, ale rozbité produkty pro firemní klienty a firemní železo typu Quadro, FIRE PRO. Na operačním systému pro firmy, nemluvím o verzích datacenter pro farmy, .
Jen si to zkuste na vlastní kůži a zjistíte kolik snese marketing, a kolik toho ve skutečnosti nefunguje.

Proč? Co třeba akcelerace vzdálené plochy? Photoshop, Videoeditor? A co Emby server i s databází?
Proč bych to měl provozovat v surovém systému na železe a nemít to odělené od různých herních nedodělků?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude rukama :) Nechapu jak muze nekdo pozadovat fungujici virtualizaci se vsema featurama, na desktopu, pro desktop usery a aplikace - to tady nikdy nebylo a jeste dlouho nebude.

Zacneme tim, ze nvidia ma v driverech kod, ktery detekuje virtualizaci a aktivne pak vzdoruje. Je to bug? Kdeze! To je featura.

Nezminujete jakou kartu mate, jaky hypervisor pouzivate. Jste takova ta jedna pani povidala, fejk, co nema nic spolecneho s realitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://support.microsoft.com/cs-cz/help/4570006/update-to-disable-and-r...

RemoteFX vGPU umožňuje sdílet fyzický procesor GPU více virtuálních počítačů. Tato funkce byla poprvé představena ve Windows 7 a byla odebraná jako možnost pro uživatele Windows serveru 2019. Aktuální implementace RemoteFX vGPU se zdánlivě náchylná k chybám zabezpečení (podrobnosti najdete v části Časté otázky ). Vzhledem k tomu, že jsou tyto nově označené chyby zabezpečení strukturální a funkce už je z novějších verzí Windows odebrala 2020, bude funkce RemoteFX a všechny nahrazující aktualizace systému Windows zakázána nebo odebere funkci vGPU. Od 14. července 2020 se aktualizace zabezpečení, u kterých se při aktualizaci systému Windows zakáže funkce RemoteFX vGPU.

Miluju novodobé Svazáky co melou o FAKE news a nenaučili se ani číst. Kromě osočování jiných nerozumí odborně vůbec ničemu. Něco si o problematice načtěte a otestujte.
Zrovna tak o segmentaci GPU víte kulový.. Typický marasmus dnešních chytráků v diskusích.

Systém Windows Server 2019 Essentials je ideálním serverem pro malé organizace a zjednodušuje integraci volitelných cloudových aplikací a služeb, jako jsou Microsoft Office 365 a Microsoft Azure. Windows Server 2019 Essentials pomáhá minimalizovat čas, úsilí a finanční prostředky věnované do IT.

Ve verzi 2019 opravdu je uživatelsky přívětivý.. o to víc zamrzí, když jsou server /standard, essentials i datacenter/ verze aktuálně zhlediska akceerace GPU ROZBITE.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak RemoteFX vGPU končí a vůbec nejde o něco ze strany AMD nebo NVidia. Prostě je to starej zabugovanej kód a MS je línej to opravovat, když korporátní zákazníci stejně používaj pokročilá řešení integrovaná do komerčních virtualizačních SW. Takových featur je mraky v produktech všech korporací (MS, Google, Apple, ...).

Nejvtipnější je, že v NV GPU to nerozchodíte nijak (i mimo RemoteFX vGPU), aniž byste platili NV subscription per user (NV license manager). Proto taky Google Stadia jede na AMD GPU. A když jsem před rokem koukal na Desktop as a Service (DaaS) na Amazon AWS, tak záměrně používali staré NV GPU, pro který lze použít starou verzi driveru od NV, kde ještě funguje OpenGL bez placení i ve VM.

Jinak moje nedávná osobní zkušenost se streamingem her z Windows serveru (NV license manager jsem obešel monitorem připojeným přes DisplayLink - samotná GPU výstup nemají; na serveru to není ve VM, hra jede přímo v Host OS):

> Over the Christmass I and my brother decided to play Borderlands 3, but as this game is more demanding than the previous episodes and I have an ancient desktop, my brother took a test server from his work (GPU with double performance) so I can stream the game from it (input lag 1/60s, corresponding to one frame in 60fps). Guess what, after a week and 30 hours of playing, it asked for the survey . So don't be surprised if you see there an HP ProLiant server with 2x Xeon 12C24T, 192GB RAM and DisplayLink (0MB RAM) video adapter. As we don't have the NVidia license manager at hand to allow streaming at more than 720p, we attached a DisplayLink adapter and connected an LCD monitor to it (the GPUs have no monitor outputs). The game itself runs on one of the two NV Tesla P4 (P4 corresponds to GF 1080). (The NVidia's paid licensing for streaming is the reason why Google Stadia uses AMD GPUs.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono to AMD vyřešilo speciální kartou pro Amazon /tedy nikde to neříkají, je to neofiko/, kterou si prostě nekoupíte, nemá ani aktivní chlazení, jenom 8GB paměti a už to není VEGA.
https://www.amd.com/en/products/server-accelerators/amd-radeon-pro-v520
Speciální herní karta pro cloudy. A podle konstrukce bude pro hráče typu Amazon levná.
Vyšla v prosinci 2020, cenu se nikde nedozvíte a první co je na stránce tak to je informace, že je jen pro cloudové nákupčí. Přitom na foru AMD už klienti 2 roky brečí.. fakt.. kdy jim AMD zpřístupní alespoň omezeně nejakou MxGPU kartu, aby se dala ve virtuálech rozumně použít. Ti naivové dokonce prosili AMD aby jim to dodatečně umožnila na AMD VEGA FE, když je to karta pro tvůrce. Třeba s licenčním omezením .. A víte co? Vys-..li se na ně :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad příště budeš volit peněženkou. Jinak to, že v server racku je speciální zmenšená GPU bez aktivního chlazení, je standard (u mne ty Tesly, ~GF1080, jsou taky tak).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu mi je 16 a více jádrový procesor, více jak 32G paměti, profi SSD disky.. když Microsoft bojkotuje co se dá? Mimochodem streamovat z domácího systému ze Streamu na jiné tenké počítače i v domácí síti nebo na Android je taky jenom zbožné přání. Kvůli lagum je to k.....
To opravdu musíme přejít na Linux? Jsem línej a nechtěl jsem se neustále v něčem hrabat, kompilovat, skriptovat. Letos začnu. Kromě Intelu bych rád jako uživatel poslal někam i Microsoft.
A čekejte, že si Váš server koupím do firmy. Jestli si mám platit ITáka s petkou u stolu kam bude čurat, až to bude všechno ladit, tak na to Microsoft fakt nepotřebuju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mať možnosť ísť do R9 5950X a 32 GB RAM, tak idem. Na svojom 4jadre prerábam videa okolo 30h. Na R9 5950X by to malo trvať pod 1h (vychádzam z testov CPU). S 32 GB RAM by mi mohol bežať virtualny PC stále, neriešil by som počet záložiek v prehliadači, nevypínal by som F@H, MPC-HC a Discord nikdy, lebo by mi bolo jedno to, že to žerie asi 1 GB RAM

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Video na tomhle procesoru jede opradu skvěle. V některých úlohách se mi vyplatilo vypnout akceleraci videa přes GPU a nechat to na CPU. Totiž to CPU je tak výkonné, že se dá takto rozdělit práce enkodování a dekodování mezi CPU a GPU. Najít ideální balanc, aby se komponenty navzájem nebrzdily. Ale to bych zabíhal do detailů. Podařilo se mi tehle procesor ulovit za nomální cenu a je to opravdu požitek s ním pracovat. A třeba hned je vidět, kde věci nebrzdí procesor, ale třeba neodladěný software.
S virtuálním počítačem, podle mých zkučeností 32GB staří tak na 1. Pokud používáte i železo pod ním. Tj neběží jen hypervisor a nic jiného. 64GB lepší..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa testov je R9 5950X reálne 20x výkonnejší ako moje 4jadro. Takže aj bez CUDA by som bol s časom prerábania do h265 spokojný. Nedávno sa mi nakopili videa a PC šiel v kuse na 100% 7 dní. S tým CPU by to bolo hotové do 9h. A v F@H by som mal za deň odhadom do pol miliona (nechceš otestovať ten CPU v tom SW?). 32 GB RAM by som nikdy nezaplnil. 100 záložiek ako má Prušák mi nechýba a servery nevirtualizujem. Max tam W7 Starter, alebo skôr NT 4.0 a pod. OS z mojej mladosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To všetky tie videá ktoré ste nechali spracovávať 7 dní robíte zadarmo? Pýtam sa pretol, lebo tu už sa fakt núka myšlienka, prečo neprejsť na niečo novšie/výkonnejšie, napríklad aspoň na 8 jadrový ZEN 2, ktorý by priniesol minimálne 10 násobné zlepšenie čo by znamenalo tak 17 hodín namiesto 7 dní, plus ušetrená elektrina za tých 6 dní (ak je to vaše CPU 100W, tak by to urobilo 16kWh a to už sa ukáže na vyúčtovaní). Ja osobne som prechádzal pred asi mesiacom z 1700X na 3700X a nárast rýchlosti renderingu bol 100% a ako bonus zníženie spotreby o 30W. Starý procesor som predal a mám vystarané. Samozrejme, mohol som ísť aj do ničoho vyššieho (3900X, 3950X, 5800X, 5900X, 5950X) ale tento bol v rámci môjho rozpočtu akceptovateľní (kupoval som predtým aj novú grafiku, preto som nemohol ísť do vyššieho modelu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď si kúpim tlačiareň, tak bude aj R9 5900X, alebo aj RTX 3090. Zvyknem sťahovať filmy v max. kvalite, alebo ich vytváram v OBS a prerábam ich do kodeku h265. Čiže robím to zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V poriadku, ak je to len osobne pre Vás tak chápem, že to na seba nezarába a tak nemáte za čo primárne zaplatiť upgrade. Určite by som ale na Vašom mieste aspoň pozeral Bazoš, 5x výkonnejšie riešenie ako máte teraz sa dá dnes kúpiť kľudne po 500€ (alebo mierne nad čiste nové). Kolegovi som nedávno skladal jedno PC s pozostatkov čo som mal doma, plus zopár nových komponentov (zdroj, doska) a nakoniec sme sa dostali k sume cca 400€ kde má Ryzen 1700X, 32GB RAM či GTX970 (áno nič výkonnejšie som už odložené bohužiaľ nemal). Voči tomu čo mal doma doteraz je to asi tak 30x výkonnejšie a zaplatil za to fakt relatívne smiešny peniaz. Poviem vám "tajomstvo": svoj Ryzen 1700X som kupoval tesne predtým ako mali prísť na trh Ryzen 3000 za výpredajovú cenu pod 200€ a parádne mi slúžil cca 2 roky pre strih 4K videa (20fps pre Youtube H.264).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. neprerábam tak často v roku, aby mi ušetrená elektrina investíciu zaplatila. Ale keď sa mi podarí prekročiť istý zostatok na účte, chcel by som ísť min. do R5 3600. 2. bazos nie je ideálne miesto na kúpu. Aj dnes mi písal istý mag*r, ktorý predáva Acer Aspire 5333 s prehistorickým Pentiom P4600 (Nehalem) za 200 €. Keby som nebol slušný, pošlem ho do... A takých je tam viac. Hľadal som lacný NB pre susedov, tak som si tie inzeráty pozeral. Niektorí radšej ani neodpísali. Nechápem či tí ľudia sú len neinformovaní a nevedia, že ich NB má 10% výkon oproti napr. Ryzenu 3 4300U, alebo (skôr) sú to vyč*ranci, ktorí hľadajú toho blbca, ktorý im za odpad 200€ dá. Zle mi je z tých ľudí (doslova). A nie spôsob ako to zmeniť. 3. ak už upgrade, tak nie na Sandy bridge (u 2. upgrade bol asi 10násobný nárast výkonu, u tretieho detto, teraz by som pod 5násobný nárast výkonu nešiel (CPU s viac ako 10000 passmark bodmi)) a to spĺňa i5-8400 a vyššie. Radšej ani nejdem hľadať zostavy s tým CPU. Blb*i na bazosi si myslia, že keď má ich CPU napr. 8 vlákien a že kedysi to bol do istej miery high-end, tak to nemôže byť lacné aj keď taký i7-7700 nemá ani na i3-10100 a ten stojí pár desiatok € (a nový so slušným možným upgradeom). Kedysi ma šoklo, že AGP GK s nulovým výkonom stoja viac ako nové s PCIe slotom len preto, lebo s AGP slotom sa už nedali kúpiť. Nedávno jeden predával HD 3850 za 80 €. Bolo mi na vracanie. Ak je R7 1700X 30x výkonejší, to musel mať Pentium 4 :D. Rozdiel medzi Q6700 a R5 5600X je v benchmarkoch 10násobný. 4. asi si dobrý kamarát, keď si mu dal takú cenu. Síce raz som videl za asi 140 € desktop s i3-6100 a asi 8 GB RAM a neviem či nie aj s SSD, ale do 4vlákna by som nešiel. Aj keď teraz sa mi zdá veľa aj za to. Príde R5 5600 a tak by Zen 2 mohol zlacnieť. 5. nie som zastáncom kúpy nového PC len aby som mal nový. Tento často stačí. Ak prerábam zopár videi, tak to síce trvá 30h (každé jedno fHD), ale z času na čas... Len je problém pri OBS. Stihá len 1680x1050 pri 10 FPS aj to ltt a radšej vtedy nespúšťam ani prehliadač. Avšak pri videi zo Zoomu je 10 FPS akurát (nie každý pochopil, že wifi je nepoužiteľné a tak nie jeden pripojený má niekedy aj pod 10 FPS). Veď nedávno tu bol článok o sockaPC. Síce C2Q nechcem mať ešte 10 rokov, ale je pravda, že na video s GT 1030 stačí aj pri 4K, len pri spustenom Defenderi, MBAM-e, Maliciouse a ESET online scaneri už doslova seká celý PC, ale takúto konštaláciu mám asi len ja v krajine :D. A na virtualizáciu NT 4.0 stačí. Avšak upgrade plánujem. Ako GTX 970 zvláda h265? Ofiko by mal mať len hybridnú podporu. Ale čo je to v reale?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno na Bazoši a podobných sú často takí, ktorí nemajú ani len predstavu že ich predávaná vec má nižšiu hodnotu ako sú tie bežné, rok a viac zabudnuté, inzeráty.
Čo sa týka konverzie videa tak rozdiel medzi Zen2 a Zen3 nie je až tak markantný. Zen2 už cenovo veľmi dole nepôjde, len sa dopredávajú zásoby takže pozor. (na bazoši vidím aj inzerát na Ryzen 7 3700X za 200, to už je myslím veľmi slušná ponuka, proste také niečo treba striehnuť). Vo vašom konktrétnom prípade by som fakt uvažoval či nestačí ten 3700X, k tomu 16GB RAM na začiatok a grafiku kľudne na úvod nechať tú GT1030 keď ako zobrazovadlo stačí, takto by sa dalo spraviť upgrade na tých cca 400-500€ ako vravím. Alebo kľudne pozrieť ponuku rôznych refabrished firiem, majú často veľmi zaujímavé kúsky za veľmi pekné ceny aj dávajú na nich aj záruky.
Samozrejme kupovať PC len aby som mal nový zmysel nemá, preto ja málo kedy mám aktuálne generácie CPU či GPU (v tomto prípade som teraz urobil výnimku, predtým som bol o 2-3 generácie v zadu). Mením len preto lebo v sezóne spracúvavam tak hodinu až dve 4K videa, ktoré ale potrebujem mať vyrendrované pre YT najneskôr 2 dní po ich nahraní kamerou. Doteraz som šiel 20fps (teda 2,5 násobok času voči dĺžke videa), teraz po upgrade je to 40fps (teda už len 1,25 násobok)
GTX970 a h265 neviem ako na tom je, tú grafiku som nepoužíval, len som ju mal z iného PC. Ale taká GTX1070 konvertovanie do h265 v DavinciResolve nedávala, resp. výkon bol tak biedny že aj Ryzen 1700X bol rýchlejší.
A čo sa týka tých mojich cien pri predaji, no jednoducho viem koľko skutočne majú hodnotu jednotlivé veci ktoré predávam, viem koľko som ich už využíval a že koľko asi ešte vydržia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále nemám pocit, a po mailoch s tými vydriduchmi už vôbec nie, že nevedia čo predávajú. Aj keď asi nikto z nich nepozná WiQiX-a, ktorý odhaduje nulovvú cenu HW už asi pri 11ročnom PC. Asi hádžu udicu a čakajú ktorý blbec sa chytí. Hanbil by som sa predávať ten Acer s Nehalem Pentiom. Keby aspoň i7, t.j. 4vlákno s turbom, tak na web dajme tomu aj keď ja by som ani zadarmo nevzal nič pod mobilné i5 Sandy bridge.
Podľa cpubenchmark.net je viditeľný rozdiel medzi Zenom 2 a 3. Druhá vec je % rozdiel v cene. Zen 2 je výpredojový, Zen 3 o 50 USD drahší a ešte k tomu tu R5 5600 nie je, tak rozdiel medzi R5 3600 a 5600X je až 100 USD ofiko a neofiko ešte viac. Mne by stačil R5 3600 ažaž. Reálne 10násobný výkon oproti Q6700 to má určite. Alebo môžem sledovať cenu R7 1700X na bazosi. R7 1700 stojí 140 € a to je IMHO dosť.To si radšej priplatím 60€ za R5 3600 (vyšší ST aj MT výkon)! 16 GB RAM je pre mňa základ. Keď nový PC, tak taký, aby som nemusel riešiť swap aj pri MPC-HC, F@H, Zoome, OBS, Messengeri a možno Handbrake-u a 1 virtuálke. Prehliadač na veľa vecí mám Pale moon a ten sa zmestí aj pod 400 MB.
Nechce sa mi veriť, že si mal SW nastavený správne. GK by mala byť vždy výkonnejšia ak sa neporovnáva GTX 750 a R9 5950X. Len výsledok nie je rovnako kvalitný.
Keby každý uvažoval ako Ty a WiQiX - napr. i7-7700 < i3-10100, i7 je starší, t.j. môže stáť asi polovicu čo nový s rovnakým výkonom (a i7 je top, i3 je základ), t.j. 50€, ale na bazosi je za 140 €. Stojí viac ako i3-10100!? Mne je zle. Asi sa budem musieť bazosu zo zdr. dôvodov vyhýbať (a to znesiem IMHO dosť). Fakt radšej začnej šetriť na Zen 2 ako platiť takýmto vyč**ancom! Svet je zvrátený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Mimochodem streamovat z domácího systému ze Steamu na jiné tenké počítače i v domácí síti nebo na Android je taky jenom zbožné přání. Kvůli lagům je to k...

Lag mám doma v LAN 1/60 sekundy, to je 1 snímek při 60 fps. Na první pohled nejde poznat, protože bohužel tenhle díl této hry má nevypnutelný mouse smoothing. Více viz moje aktuální zkušenost v komentáři hned nad vaším (připsán jako odpověď někomu jinému před chvílí).

Mimochodem, teď už mi je vlastně můj 10 let starý desktop s 8 let starou (tehdy high-end) GPU zbytečný, když na hraní jednou ročně o Vánocích s bráchou mi stačí streaming ze serveru, co přinese. Na to by mi pak stačil např. jeho mobil, co lze připojit k monitoru, klávesnici, myši a reprákům, a na něm pustit Android app "Steam Link". Na homeoffice mi stačí oficiální RDP klient od Microsoftu (Android app) pro připojení na desktop v práci. A na svoji práci mi stačí grafický linuxový desktop přes Termux (Android app; pro grafiku k tomu ještě app pro VNC klienta). Co jsem měřil real-life use casy, tak ten jeho mobil (Huawei za 14 tisíc, koupený před 3/4 rokem) je v singlethread stejně rychlý jako můj starý desktop (v multithread a dlouhodobém běhu samozřejmě pomalejší, protože mobil má malé pasivní chlazení a žádné aktivní). Post-PC éra se blíží...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě steam streaming na Vega frontier edition fakt použitelně nejede. Začnu si myslet, že to Steam postavil jen pro Nvidia karty. Procesor 16 jádro, konektivita 1 Gbit optika ven, 7ms.. a nejede a nejde. Vidím to na kartu. Navíc opravdu ne všechny hry tuhle technologii podporují..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To i věřím, že je to jen pro NV GPU. Ale asi ne tak chyba Steamu, když i streameři (Twitch, Youtube, ...) si stěžujou, že kódování videa z hraní hry je na AMD GPU mizerné. Bych i věřil, že na boardech ve Stadia má na to Google k AMG GPU ještě vlastní čip pro kódování.

Dnes to brácha dál zkoušel: Lag na LAN 20 ms, po WiFi ve stejné místnosti 30 ms, přes podlahu a zdi 35 ms, ale občas (po cca 2 s) jakoby vynechá snímek (skok), protože signál 5GHz WiFi už špatný. Steam umí zobrazit podrobné statistiky a grafy jako overlay nad streamovanou hrou. PS: Doporučuju nastavit bitrate, protože základní je asi 10 Mb/s a je to každou chvíli rozkostičkovaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milá redakce, když už bilancujete nebylo by shrnutí o dopadu bezpečnostních záplat na výkon CPU? Myslím, že je v tom tak neskutečnej bordel, že vlastně nikdo pořádně neví kde a jak moc se tyto záplaty projevují a co, jestli vúbec něco, s tím múže nebohý uživatel dělat. A jak se daří výrobcúm CPU v nových generacích tyto problémy řešit na úrovni HW. Například tenhle článeček pěkně ukazuje, jak velký impakt tyto patche múžou mít https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AES-NI-XTS-Retpoline...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro zvídavé. Z jakého důvodu dělat takový nesmysl, jako na Windows 10 provozovat Hyper-V jako virtuální počítač s WIndws server 2019?
1. Učíte se něco nového. To je pro někoho vůbec nejzajímavější.
2. Protože jste doma a ne v korporaci s napěchovaným budgetem, tak nejspíše postavíte jen jednu hodně výkonnou mašinu, na které poběží AAA hry, zvládne videoeditaci a slušný běh virtuálního PC.
3. Spotřebitelské edice Windows umožnují přihlášení jenom jedné vzdálené plochy. TJ. pokud se vzdáleně připojíte k PC, tak druhý uživatel - manželka nebo dítko pařící hry bude mít smůlu, bude odhlášeno.
4. Po přihlášení do VPN a přístupu k lokální síti, se budete moci přihlásit do virtuálu s WIN serverem 2019 a nerušit činost bežící na W10.
5. Můžete mít v rámci WIN serveru 2019 Essentials klidně až 25 uživatelů pracující se vzdálenou plochou současně. A bez dodatečných CAL licencí. Proč? No každý uživatel může mít jinak nastavenou bezpečnostní politiku, když to není nutné nebudete se přece přihlašovat na účet správce , ale na omezeného USERA. Nemusíte tak pro kadého potenciálního uživatele instalovat JEHO virtuální PC. Doma jste přece Bůh - admin VY. .-)
6. Možná se časem naučíte jak funguje doména, sítě a konfigurace windows tak, aby Vám omezení v průvodcích microsoftu pro spotřebitelské edice byly pro srandu králíkům.
Tuto diskusi píši na notebooku na vzdálené ploše počítače připojeného prostřednictvím VPN, používající tunelování přes routery providerů, zajištěné šifrováním a přihlášené prostřednictvím certifikátu. Osobně daleko od stanice o které mluvím a daleko od IP adresy, kterou se prezentuji.
Hodně zdraví v Novém roce a radosti z novinek v IT .-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že vy jste si pořádně nepřečetl licenci k Win 2019 Essentials serveru? Protože pokud byste to udělal, tak zjistíte že v základu žádných 25 licencí pro Remote Desktop není. Je tam jenom 25 licencí pro souborové služby + 1 jedna licence pro vzdálený přístup pro administrační účely, licence pro Remote Desktop se dokupují extra. Jinak v těch licencích pro Essentials jsou ještě další omezující věci, ale to teď nebudu rozebírat. Jo a 2019 je poslední Essentials, další už MS nevydá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě uvedení Essentials byla od Microsoftu chyba.. tedy aspoň podle některých, takže se přistoupilo ve verzi 2019 k dalšímu okleštění a přípravě na zrušení. Vlastně ne, oni programově zabíjejí produkt, který se jmenoval Windows Small Business Server (SBS) 2011. Postupně vypreparovali všechno smysluplné a tečka je poslední verze 2019. Taky způsob jak zrušit nějaký produkt, na kterém se nedá moc rýžovat. Hezky salámovou metodou. Nakonec si ty CAL licence hezky zaplatí všichni,
Takže ano máte pravdu. Děkuji za upřesnění. Ale víte co? Dobrá zkušenost a bod, který jsem uvedl jako první - učit se. Alespoň kvůli Web Workplace radí zůstat u 2016. Po vašem příspevku jsem si rychle založil ještě jednoho usera a zkusil 3 vzdálené plochy. Opravdu to nejde.. akceptuje jenom 2. To je nemilé.. Děkuji za Váš příspěvek.
https://community.spiceworks.com/topic/2214432-remote-desktop-gateway-on...
Essentials 2019 removed the Remote Web Workplace feature as well as the "Essentials Experience" including desktop backup. 2019 will be the last version of Essentials.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což o to, CALy jsou levné, ale to licencování na fyzická jádra u Datacenter edice je dost ugh. Zaplatíte klidně násobky cen nových serverů za licence MS :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona se hlavně doba posunula. Snažil jsem se říct, že s tak výkonným HW jako dnes, někteří začnou šilhat po tom co by se s tím dalo ještě dělat. Ne jenom počítat fps. Chybí tu produkt, typu workstation/miniserver s jednoduchým přístupem na remote desktop. Třeba jen na na těch max 25 licencí.
Ale bez té příšerné logiky, kdy prakticky musíte mít odděleně doménový server, licenční, remote gateway. Už jenom distribuce licencí je pro laika na palici. To je prostě postavené na velké firmy, Ne na domácnost nebo minifirmu. Tam prostě není důvod na tak robustní řešení. Navíc co se zlomila kletba Intelu, všichni do toho šlapou co se dá a HW bude ještě výkonnější. Ale chápu. Proč uživatelům dovolit soukromý cloud, streaming jejich her, když se jim můžu hrabat v soukromých datech a rýžovat na tom sám..
I to co bylo tak raději úspěšně zabili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože se diskuse točí kolem velkýchpodnikových řešení, dodnes jsem nedohledal, jestli na HULVÁTA je vůbec možné všechny potřebné role a služby k RDS mít spuštěné v jedné instanci windows server. Knížecí rady /těch je na netu spousta/, že se to tak nedělá jsou fajn a určitě to platí pro korporátní prostředí, ale domácí potřeby jsou jinde.
Momentálně jsem si aktivoval licenční server, na něm mám 10 x aktivní CAL na zařízení a za Boha je prozatím nedokážu distribuovat v pracovní kupině bez domény.. Buť to bude maximálně primitivní a něco jsem přehlédl nebo naopak tam bude nějaká složitost, výsledek je stejný, mám o zábavu postaráno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Server = doména. To nepovažuju za knížecí radu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.