Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Xeony vládly. To i dinosauři.“ Reklamy na Epyc ukazují slabiny Xeonů [anketa]

Chcelo by to niečo masovejšie, ako napr. reklamu na Athlon s vlakom

https://www.youtube.com/watch?v=dPi7oaalDcA

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Však v případě Epyc o masovku rozhodně nejde a umístění v letištní hale o masovosti vypovídá svoje . No a obsah textu ...Duchem slabší mohou být i businessmani a finanční ředitelé .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel know mucch about "lubrication" to Dell/Hp ... )))) mohla by ho zas eu preklepnut

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za poslední volbu! :D Mohl jsem hlasovat.

Osobně mě reklamy nechávají chladným, je to (většinou) jen iracionální sdělení. Až bude AMD velké a Intel malý, budu fandit zase Intelu. :-) Konkurence je potřeba.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim, ale at je jeden velky nebo jeden maly, je mi fuk ... pokud ten velky prinasi na trh dobre veci, proc mu nefandit, az Intel prijde s architekturou jez bude bezpecna, nebude zjebana pastou a bude za rozumny peniz, je mi fuk jestli je velky nebo maly, jako zakaznik cekam sluzbu nebo produkt za penize, ze to zatim poskytuje AMD pac Intel jel na akcie, to je vec druha ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jsem uživatel PC a je mi to jedno. Hlasoval jsem poslední možnost proto, abych vám sdělil úplně bezvýznamnou věc: že mě dostala volba „Jsem Tralalák…“ :). Fakt je, že jinej VIAčkař tu asi nebude. A hle, ono je jich už 11 :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a na uživatele Transmety zase zapomněli :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U Tralaláka jsem se upřímně rozesmál. Fakt pecka :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo to bylo dobrý :) Ale ještě tam chybí možnost "Jsem hroznuj frikulín a jedině ARM/Raptora/RISC-V, fujky x86"

BTW tuhle reklamu měli už dřív na veletrzích, taky tam měli "Nobody got fired for buying Intel. Until now" a dali si to na stánek, kterej byl postavenej přímo naproti Intelu, takže ty obrovský transparenty tam bily do očí všechny, co šli skouknout konkurenční prezentaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toto je nestranný komentář, dle požadavků ankety :-P

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem tralalák. Sám si kupuju Intely, ale ostatním skládám AMD :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

evidentne nevis, kdo je Tralalak.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak co je tralalák?
A nemá to souvislost s Red Hatem, že ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Coze, autor clanku na diit.cz a nevis, kdo je Tralalak? Neni mozny :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je ještě v záběhu ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak je pravda, že odkedy som dostal pred rokom nateraz svoj prvý a zároveň posledný ban v živote u ddvojpísmenkového moja digikarma išla zo 100% až na absolútnu nulu keď ma tu takpovediac na jednej z mojich alma mater nepoznali :-) Ale ako pozerám vyše 50 recesistov vyburcovaných WIFT-om pri futbalovej jedenástke samozrejme powered by no-x nesklamalo :-)

Ale teraz vážne. Skúsim podobnú reklamu (teda obdobnú propagačnú medicínu) naordinovať na letiskách v Pekingu, Šanghaji, Honkongu, Schenzene a v neposlednom rade Taipei a mnohých ďalších (teda na čínkom trhu, ktorý ročne zhltne 50 mil x86 CPU, a ktorý zrejme ako jediný rastie) samozrejme na digital signage systemoch z dielne VIA Embedded v nasledujúcom znení dnešných a budúcich dní tj. v časoch nielen USA (Trump) China Trade War:

„Corezen vládol. To i yankeeovia. KaiXian KX-6000 / KaisHeng KH-30000 poskytuje konkurencieschopný výkon, najpokročilejší bezpečnostní prvky a vyšší hodnotu než Corezen.“

„Důvěřujte pokroku. Buďte patrioti. KaiXian KX-6000 / KaisHeng KH-30000 poskytuje konkurencieschopný výkon, najpokročilejší bezpečnostní prvky a vyšší hodnotu než Corezen.“

"„KaiXian KX-6000 / KaisHeng KH-30000 není Corezen. KaiXian KX-6000 / KaisHeng KH-30000 poskytuje pre patriotov konkurencieschopný výkon, najpokročilejší bezpečnostní prvky a vyšší hodnotu než Corezen.“

Ale aby sme si rozumeli kľudne si do pôvodného textu doplňte aj čínsku Dhyana od THATIC :-)
zdroj: https://diit.cz/clanek/cina-zahajuje-vyrobu-licencovanych-zenu

P.S. domáca úloha pre Dr.Str. alebo skôr tip (môžte byť prvý rešeršista v západnom svete) tj. je len na Vás ako to využijete pretože Vám exkluzívne posielam prvú fotografiu 16nm FF TSMC Zhaoxin KX-6000 SoC up to 3.0GHz na microarchitektúre Lujiazui (len pre zápis je to stále CentaurHauls od Centaur Technology):

KX-6000 SoC ten horný !
link: http://editerupload.eepw.com.cn/201807/651532333517.jpg
zdroj: https://translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=zh-CN&tl=cs&u=http%3A%2F%...

Roadmapy nájdete tu a tu:
link:http://www.zhaoxin.com/app_upload/images/A1(3).jpg
zdroj: http://www.zhaoxin.com/InCenterContent.aspx?id=183

link: http://www.zhaoxin.com/app_upload/images/11(1).png
zdroj: http://www.zhaoxin.com/InCenterContent.aspx?id=159

Pomôcka tu (aj keď je tam pár zásadných nepresností):
link: https://fuse.wikichip.org/news/733/zhaoxin-launches-their-highest-perfor...

Prepojenie na článok z diit.cz tu:
https://diit.cz/clanek/raven-ridge-fritz-chess

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ten rast sa ale moze menit na zaklade softverovych poziadaviek..nielen vykon ..velmi zjednodusujem ale v podstate ..
x86 cpu niesu v cinskom ponimani ekonomiky az tak dolezite.skor im ide o bezpecnost lebo paradoxne uz dnes spehuje skomirajuci zapad..ved len pozrite na ten vytvor posledny build windows 10..a to ze este 2 roky maju byt problemy a vyvoj povedal vyvojar na reddite z MS..skoro ho tam ukamenovali .)) a diskusia uz schovana redditom ))demokrati)) ...spaanom bohom )))
panko len googli ale realne je v cine tazky kapitalizmus ..to tu v eurosojuze pride tvrda kriza ked husakova generacia pojde do dochodku(miliony) a nema kto na ich dochodky robit..mlady su odstahovany alebo nestihaju platit. a uz dne snema kto makat na zapad eu..ved agentury saleju )) z nedostatku

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžeš se jít se svými politickými průpovídkami vyplakat někam na fejsbůk a netahat to sem? Předem děkuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako hrdý majitel svého času procesoru VIA C3 s jádrem Ezra do socketu 370 na 933 MHz nemůžu tuhle firmu hanět. Jediný co při tomhle výkonu v tý době šlo chladit pasivně. A že byl problém to tou dobou sehnat. Škoda jen že S3 šla z grafikama do kopru, třeba jako SiS, xabre byla dobrá karta. Jen ty ovladače.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Reklama na letištích je specifická záležitost a ve světě hardwaru není úplně běžná. Tedy alespoň pokud je řeč o komponentách."

I když jen pár mil je k dispozici mezinárodní letiště v San Franciscu a Oaklandu na druhé straně zálivu, tak co je k nepochopení téhle reklamy na mezinárodním letišti v San Jose?

Na kterém jiném světovém letišti by taková reklama zacílila víc kompetentních IT lidí než právě ve městě, které je centrem Silicon Valley? Zároveň zde má AMD sídlo, stejně jako mnoho nejvýznamnějších IT firem. Namátkou, Google, Facebook, Cisco, HP, Oracle, taktéž NVIDIA a Intel.

Pokud chce IT firma držet image top společnosti, je nutné aby sídlila právě zde, nemovitosti zde stojí v podstatě stejně jako na Manhattanu v NY.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> tak co je k nepochopení téhle reklamy na mezinárodním letišti v San Jose?

>Na kterém jiném světovém letišti by taková reklama zacílila víc kompetentních IT lidí
>než právě ve městě, které je centrem Silicon Valley?

Územie sa do roku 1972 volalo Northern Santa Clara Valley (Severná časť údolia Svätej Kláry) , od roku 1972 do roku 2010 Silicon Valley a od roku 2010 chcú radnice aby sa to volalo "Small Bay Area" - Malá oblasť zálivu alebo "West Bay Area" Západná oblasť zálivu je územie medzi South San Francisco - Južný Svätý František a San José - Svatý jozef.

Teda San José je na južnom okraji nie v centre. aj keď najviac firiem je v tej južnej časti a pri tom letisku viď mapka cesty od sídla AMD, cez sídla intelu, nVidie a Apple až na medzinárodné litisko v Jan José
https://goo.gl/maps/m27pf9Uufim

Tak6e je to pekne pochopiteľné a provokujúce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no a mistni tomu vetsinou rikaji 'South Bay' ('East Bay' je od Oaklandu k Fremontu, 'North Bay' je Sausalito, San Rafael, 'West Bay' nikdo nepouziva) pripadne 'Peninsula' pro oblast mezi Santa Clara a San Mateo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vdaka za doplnenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skus charlieboo313 kanal na youtube .. alebo koreatown )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co by si AMD nerýpla, když má vlastně pravdu. Lepší příležitost na zasloužené kopnutí do úplatkářského konkurenta zase dlouho mít nebudou.

PS: nejsem Intelák ani AMDčkář, jen shodou okolností jedu posledních 8 let na Intelu (aktuálně i7-4790 vč. GPU části).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oni si rýpli z iného dôvodu

Official: AMD now stands for All the Money, Dudes!
Radeon and notebook surge brings best quarter in seven years
By Shaun Nichols in San Francisco 25 Jul 2018 at 23:54
https://www.theregister.co.uk/2018/07/25/amd_q2_fy2018_record_quarter/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale Davide... nechceš se nám tu přiznat, že jsi "kázal vodu a zatím piješ víno"... Ty máš přece do dneška Celeron a i tak je ten výkon naddimenzovaný, ne? ;)) Tu i7 teď samozřejmě máš jen proto, že se ti líbila krabička. Pohádku o tom, že ti to "vnutili v práci" ani nezkoušej ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osobne nemam srovnavaci reklamy nejak v oblibe, prijde mi to takove hloupe. Na druhou stranu, AMD ma asi pravdu. A ac jsem doposud vsude fungoval ciste na Intelu, tak s tim, co se kolem nej v posledni dobe deje (Spectre, Meltdown, Intel ME, celkove postoj a reakce Intelu), jsem si temer jist, ze pokud budu stavet v budoucnu nejakou sestavu, pak to se zelezem od Intelu asi nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je možný sem hodit odkaz na to video? nebo ten článek v redditu? Dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to tam bude neuvěřitelně efektivní, něco jako reklama na Visty v pražským metru... ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Reklamu hodnotím negativně stejně jako všechny ostatní reklamy na cokoliv jiného od kohokoliv.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak mna reklamy nezaujimaju, som zaryty ublocker :-)
inak 7:3 vedie Inte nad AMD a jedným via cpu u mna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se ty reklamy líbí. Má to nápad, má to vtip. A mé preference nehrají roli v posouzení, jestli udělá někdo pěknou reklamu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chybala mi tam moznost v akejkolvek kombinacii hlasovat za spolupracu, ale vybral som si jednu z tych, ze som amdckar.., alebo naozaj rozhoduje toto? https://en.wikipedia.org/wiki/Cherchez_la_femme.. aby som zo seba urobil burana, tak naozaj rozhoduju len peniaze?:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl roky intel za takovej průmyslovej standard. Navíc když jsem byl mladej a blbej, tak velkej vliv měla reklamní masáž v duchu intel/nV. O konkurenci ani nevidno. Soused byl rebel, ti si pořídili tehdy durona 700, my měli zeleninu 850. Zbytek byl plichta, GF2 a variace na tohle. Peněz bylo málo a v bazaru se válely cenově dostupné Pentia, takové K6 nebo K5 byly vyloženě exotika.

Od té doby jsem vždy nakoupil, co bylo k dispozici a moc jsem to neřešil. Až od jisté doby co jsem měl možnost nahlédnou do nekalých praktik intelu, nV a dalších jsem byl opatrnější. Nicméně stále - bazarový HW, tedy peníze šly do HW, který již byl jednou zaplacen a nějaké to "hřejivé podpoření" nějakého rivala nemohlo být myšleno vážně.

V současné době, když mám náhled i do jiných aktivit obou výrobců je jasné, že jsou to společnosti a ty se snaží vždy vykázat zisk. Jestli má někdo CPU od intelu? Může mi to být buřt. To že si dnes někdo koupí CFL a "chrochtá" si blahem, mno, myslím si o nich své a vím, že ti co se mě stejně přijdou zeptat co je pro ně výhodnější, tak si stejně budou lpět na svém a ten daný krám si prostě koupí, ať jim podám sebezajímavější argument, proč volit jinak.

Sám jsem ještě před nějakým zajímavějším leakem ohledně ryzenu zainvestoval cca 70kkč do intelu/asusu a ano, mohl bych si trhat vlasy, ale zároveň vím, že by to bylo velmi ukvapené v tom smyslu, že výkon toho stroje mi stačí a je to velmi robustní mašina, takže i skrze ty průsery jsem vlastně spokojen, byť dnes bych nakoupil samozřejmě jinak (nicméně v době nákupu jsem samozřejmě roky věděl o dojení zákazníků intelem, jenže... nic lepšího nebylo, bohužel).

Proto jsem volil "Jsou v pohodě, jsem Intelák.", byť mám HW od vlastně všech třech hlavních výrobců (Intelu, AMD, nV). Obojí má své pro a proti. Pokud někdo jen zaslepeně fandí jednomu táboru, tak se obávám, že je velmi zaslepený a měl by se podívat do světa, nevěřit reklamám a PR... ostatně jako vždy a se vším. Není lepší důkaz o to, že to PR a marketing funguje, než ty ohnivé příspěvky v diskuzích, forech, tytrubce, ksichtoknize a podobně, jinak by si tyhle společnosti výše zmíněné oddělení nedržely.

Ale blíže k tématu, připomenulo mi to éru tištěných časopisů, které byly hlavním zdrojem pro nás - plebejce, majíc drahé internetové připojení a neexistenci ohromného množství veřejně dostupných informacích o HW/SW/elektronice. Určitě to mělo nemalý vliv na ono rozšíření HW těchto značek. Co si tak pamatuji, byť tam nemusela být přímo recenze daného kusu HW, stačily ty hromady reklam na hotové sestavy různých společností, kde kraloval HW od intelu s nV, občas tam prosákly karty Kyro 1 či Kyro 2. O Ati ani vidu ani slechu, 3Dfx taky mrtvé a od té doby konkurence jen mizela (z pohledu uživatele, jež četl jen omezený pohled poskytnutý časopisy).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To máš trošku popletený, si asi četl jen Chip viď?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chip jsem nikdy nečetl. Časopisy byly velmi drahé a tak se ke mne dostalo tu a tam něco z okolí. Já sám měl pár PCworldů (byť pravda, tam i nějaký HW postavený s AMD platformou byl, ale s grafikama to myslím byla stejně bída). Takové ty časopisy všehochuť - Gamestar, Levely, Score a myslím že z těch starších Klan, jejich penetrace v tomto maloměstě byla větší.

Dovolím si usuzovat, že mladí nerdi četli spíše ty časopisy ve stylu všehochuť, PCworld byl víc kultivovaný a zaměřen i na finance, což nerdy tolik nezajímalo (kdo se dostal do vedení jaké firmy a za kolik byla provedena akvizice).

Je možné, že nabídka ve větších městech byla mnohem zajímavější a tak mě to minulo. Na druhou stranu, opravdu penetrace nV/Intel HW byla mnohem větší, jak z okolí co jsem servisoval, tak i z diskuzí na internetu (tam už jsem i na nějaké to AMD železo narazil, ale místo grafická karta se pomalu používalo slovo "džíforse").

Bavím se o roku 2002+, nicméně dostávalo se mi do rukou i časopisů z období 1999+, tam převažovala literatura typu score/level. No a opravdu velmi malý vzorek z let 1994/5, a to spíše jako nabídka prodejců, z toho si nic moc nepamatuju krom cen přenosných počítačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh zajímavé, zrovna 2002+ byl nástup AthlonXP a hodně se to v časácích probíralo, ať už Chip, nebo i v herních jako Level. Zrovna tehdy fungovala slušně konkurence, tedy dokud nezačalo Intelu téci do bot a rozjel úplatky ve velkém. Stejně tak NV a ATi, měl jsem 6600GT i Radeon 9600Pro a tehdy to byl mnohem vyrovnanější boj než dnes, jednou vedl ten s další generací ten druhý. O nějaké Intel+Nv převaze nemohlo být řeči, to dnes je to mnohem horší. Problém spíš bude v selektivní slepotě kdy člověk vzpomíná na to co mu tehdy přišlo zajímavější....

P.S: ano časopisy byly dražší, ale bylo to o prioritách - někdo věnoval peníze z kapesného a brigád do obrážení lokálů na alkohol a cigarety a jiný raději na koníčky, třeba pc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6600 a 9600 je už trochu jiná éra, ale ano, s tím že byla větší konkurence mezi nimi, souhlasím. Selektivita intelu s nV proběhnout mohla, pouze tvrdím, jaký byl obraz zde a co mělo okolí. AXP tou dobou ještě také nebyly, většina měla "první generaci", resp. druhou, první byly slotové athlony (kterého si tu hýčkám). Čili jen Athlon či spíše Duron. AXP jsem potkával posléze bazarové, hezké stroje, bohužel se rozšířila ta hloupost s přehříváním a ono legendární video z THW.

Je zkrátka možné, že malou penetrací odborníků v okolí se lidé řídili reklamními letáky supermarketů a společností jako byla ProCa, Autocont a další (tyhle jména mi utkvěly, další "skládače" si nepamatuji).

A vzhledem k mému věku v té době o brigádě nemohla být moc řeč, resp. moc bych z toho nevytřískal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Athlona jsem měl 900Mhz, to byl první stroj co stál za řeč - rok 2002, jenže nějak dlouho se tam neohřál, jelikož deska podporovala i AXP 2000+ tak tam šel brzy, to byl skok, to byla ještě doba kdy se výkon nového procesoru poznal prakticky po spuštění...
No a později s deskou KT400 VIA od Asusu Barton XP 2500+ který šel velice jednoduše předělat na AXP 3200+. V těchto strojích byla FX 5200 128MB, 6600GT 128MB a pak 9600Pro 256MB - ta byla super na FarCry s HDR.
Si dnes říkám kde jsem na to bral ale tehdy na střední jsem se snažil dost šetřit a odepřel jsem si mnohé neřesti co spolužáci :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové věci jsem také prováděl, byť sám jsem měl dobrej základ postavený na i815EPT, takže tam šel Tulen na 1,4GHz. HW od AMD se ke mne dostával velmi zastaralý, pokud vůbec. Později jsem si retrospektivně s AMD platformou pohrál, byť pravda, používal jsem ještě HP Compaq nx9002 nebo 9005 (jedno byl intel, druhé AMD) s Bartonem 2400+, mobilním. Velmi výkoný a zároveň úsporný stroj (a stále ho mám).

K tomu upgradu výkonu, bylo to znát, ale větší brzda byly grafiky a disky. Pamatuji si, jak mě tehdy štvala strašná pomalost "loadu" nekterých her, když "sousedi" měli větší šunky a měli to natáhlé rychleji. S462 jsem v podstatě přeskočil a rovnou přešel na S939 s SD3900+, stále to tu někde mám. Prakticky popelnicovej HW co měl jít do šrotu a údajně nefunkční. Fungovalo to dobře, jen to bylo vybíravé na paměti. To byl asi jedinej okamžik, kdy jsem přemýšlel, jestli to nemá konkurence vychytané lépe (to byl ještě u intelu paměťovej řadič v chipsetu, že). Každá ta platforma měla něco do sebe a jsem rád, že jsem si všechno mohl ošahat, byť ne v okamžiku, kdy to bylo nové, ale třeba po několika letech čistě z vlastní zvědavosti.

Dokonce tu mám od XGI Volari V8 (ne ultra) a vím, že ta karta nechtěla naběhnout, nicméně po letech uklizení v pytlíku jsem si všiml, že vytekly všechny kapacity, tak snad byl pachatel odhalen. Dneska mě ten HW nechává celkem chladným a moc tam nevidím tu cestu, kdy se nejen zvyšoval výkon, ale i kvalita (desky pro Pentia 4 a celkově zdroje). Sice už to není taková hrůza, ale zejména trend u SSD se mi moc nelíbí. Časopisy jsou taky pasé a všechno je na webu, popř. reklamě tvořenou streamery a youtubery. Horší je, že testuje kde kdo, ale vlastně pořádně neví, co dělá a jak to opravdu do detailu funguje (čest těm, kteří ví, jak opravdu testovat SSD disky a disky obecně). Ale to tu bylo vždy, jen se už tak hodně škrtá a výkonu pro běžné fungování je dostatek, že se vlastně ani moc netestuje. Když se vyškrtají ty méně zajímavé média, tak toho mnoho nezbyde. Ale konec pesimismu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, pamatuju, že jsem měl nějakej Gamestar (to jsem si normálně nekupoval, už nevím, kde se vzal) a tam v doporučených sestavách byly Ahtlony XP a Duron.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem fanda Xeonu od Intelu. Hlavně starších generaci (771 az 2011). Nevím jak přesně je problémové bezpečnostní riziko procaků (bezpečnostní riziko je obsluha), ale vim natuty ze epyc je epyc obluda co je slepenec dvou CPU. Takže jeden epyc (jakož to dva zeny) neporazí duál CPU xeonu do 2011. AMD fandim, dokud ale nebude epyc jednočipový, nelze srovnávat s nejvýkonnějším xeonem od intelu, který je jednočipový. Ale cenou je zajisté jinde.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Epyc není slepenec dvou, ale čtyř CPU ;-). Dva moduly tvoří Threadripper. To jen tak pro zajímavost. A v dobách prvních Phenomů což jsou monolytická čtyřjádra Intel vyráběl svoje čtyřjádra (C2Q) jako slepenec dvou dvoujader komunikujících tehdy ještě po FSB a výkonově to byla určitě lepší varianta tak ti nevím zda monolit je taková výhra.

Co se bezpečnosti týká, Intel vyměnil rychlost za bezpečnost. Tedy udělali CPU rychlejší ale zároveň děravé "by design." Záplaty jim v serverovém nasazení snižují podstatně výkon (až 50%) a řeší se jen to, co je známé. Kdoví kolik dalších věcí je zatím schovaných pod kapotou. Starší varianty CPU navíc Intel nehodlá záplatovat, takže nezávisle na systému budou takové počítače mnohem zranitelnější než konkurence, která podobnými "optimalizacemi" netrpí. Ostatně kdo chce bezpečnost, dávno neběží na x86 ale třeba na Open Power8/9, to jsou zajímavá až 22 jaderná CPU s 4 nebo 8 vlákny na fyzické jádro.

Je hezké že jsi fanda Xeonu, já jsem zase fanda své peněženky. Dual sestavy některých Xeonů z roku 2011 (ač se sluší dodat že rozhodně ne všechny a výkonné Intelské modely jim dost utíkaly) by porazily i AMD Piledriver Opterony z roku 2012, které s bídou při vyšší frekvenci dosahují na 1 své fyzické jádro výkon současného 1 vlákna ze 2 na 1 CPU u Epyc/Zen nehledě na cca 2x vyšší spotřebu. Pro duální 2x 32jádrovou Epyc sestavu by jakýkoli duál Xeon z roku 2011 byl bonbónek.

Pokud tedy nejsi nějaký extra atypický uživatel s mimořádně specifickou úlohou, může ti být dost jedno na čem ti to běží, některé úlohy mají výhodu při použití architektury co zvolilo AMD, některé ne. Asi jako použít 4, 6 nebo 8 válec motor. Taky tě obvkle nezajímá co a jak ale jak daleko a jak rychle dojedeš. A zejména za kolik, s Intelem to bude vždy za víc :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V podstate plny souhlas ale "v3" dual xeony kdyz nepocitam ty jejich "uspornejsi" mnohojadrove varianty nejsou uplne mimo :) ale asi taky zalezi na tom jak to vlastne myslel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano Haswellské Xeony, třeba 12jaderné modely s AVX2 jsou stále moc pěkné kousky, bohužel jejich cena se v bazáru dost vyrovnává s novými AMD, 2 vyjdou jako nejrychlejší Epyc a když se dají dva AMD do duální desky, tak už 12jádra ztratí dech. Kde naopak ztratí dech AMD jsou 4 a 8 procesorová monstra v jedné skříni, která z těchto Xeonů lze poskládat (tedy poskládat - musíte si koupit hotový server, tyhle desky se moc neprodávají). To je nevýhoda AMD že už v duální socketové desce je to virtuálně 8 CPU slepenec a nejde z toho skládat větší sestavy. Na druhou stranu není moc efektivní kupovat server za nějakých 100 000 $ když koupíte 4 AMD servery za bratru 40 000$ a pokud tedy potřebujete jo prásknout do koní tak raději nějaký X-socketový* IBM Blade/Power Server co stojí třeba milion $ ale zase tam se na cenu už tak nekouká.

*X je v rozsahu 2 až desítky, třeba 32 fyzických CPU po 22 jádrech a 176 vláknech na CPU, to už skoro rozjede i Minecraft bez cukání ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je daň velkých monolytů, kde už intel narazil taky na značné limity. Proto krok AMD dává větší smysl a přikláním se na stranu AMD, kteří dle mého technologicky intel předběhli v mnoha aspektech.

V případě hůře napsaného programu budou zřejmě profitovat stále velké monointely, ale jestli (jakože už se to děje) zlepší penetrace programů s fungujícím MT a zvykneme si na to, že cache a jádra nemusí být vždy v jednom kusu křemíku, tak pak se nám zřejmě povede veškeré problémy takto řešených CPU/GPU eliminovat. Zatím tam nějaká ztráta je, byť není drastická, ale je přítomna.

Samozřejmě s rostoucím výkonem a počtu jader budou tato stará CPU pasé úplně a i intel pravděpodobně bude nucen přejít na vícečipová řešení, tak jako kdysi... jen už nebude stačit FSB :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo. Až intel narazí na zeď, kterou nedokáže monolitem prorazit, bude mít AMD už možná nepřekonatelný náskok a hlavně praxi. Monolity jsou fajn, ale při výrobě nesmí dojít k jediné vadě, takže pravděpodobnost zmetků jde exponenciálně se složitostí. Mé zkušenosti s exponenciálami mi říkají, že se intel nevyhnutelně řítí k bodu zlomu, za který už jeho CPU nemohou být rentabilní, a hned za ním je bod, za kterým už prakticky nepůjde vyrobit CPU bez vady. Monolity jsou z dlouhodobého hlediska slepá ulička, stejně jako prosté zvyšování frekvence jednojádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si že problém mají výrobci oba, protože Intel už do monolitu nenatlačí víc jader a software u AMD brzo začne narážet na amdahlův zákon, paralelizaci totiž nelze dělat donekonečna. AMD může ještě nějakou dobu zvyšovat počet jader, Intel bude muset vymyslet nový návrh CPU se zaměřením na komunikaci mezi uzly.

Dočasné řešení, tj. použít více CPU vyžaduje velice komplexní desku = drahá záležitost a každé fyzické CPU něco stojí vyrobit, tedy nelze čekat třeba 2 kusy za cenu jednoho ale spíš násobku a spotřeba také roste násobně. Když dnes navíc potřebuješ 6 až 8 kusů pamětí na CPU abys využil celou datovou propustnost, tak to taky není levná záležitost, zejména když se to srovná s nějakým Tesco jednokanálem, nebo osazeným 1 DIMM v dvoukanálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednou dojde i na horor, kde zvyšování výkonu bude pouze na programátorovi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já zapomněl že je to slepenec čtyř a vy zapomínáte na řadu E5-26xx pro 2011. Například E5-2690 v2 (10/20 na T. 3,6 GHz) který na ebay koupíte do 5-8 klacků. Nebo E5-1660 v2 (6/12 na T. 4 GHz) sehnatelný také od 5 klacků klacků. A jako multivlákonový drtič E5-2697 v2 (12/24 T. na 3,5 GHz) za 8 až 10 klacků. Když už máte desku která je umí, skoro všechny nebo ve starších serverech a prac. stanicích jdsou dual desky. Máte za nějakých 10-20tk brutální mašinu. Když máte 4cpu server, porazí je epyc? Tím hodně serverům stačí jen upgrade procesorů než kupování opět celé sestavy. A protože na hodně místech stále, doteď, beží herky i se 771, myslím si že 1366 a 2011-1 poběží ještě dost dlouho. Dneska šetří kdo může a když managementu ukážete rozdíl v nákupu celé sestavy a nebo jen upgrade, tak výsledek je jasný. To jen nově začínající, kompletně obnovující nebo experimentující se pustí do epyca.
Snad nikdo nepoužije záplatu co bere výkon, tam kde je potřeba. Bezpečnostní riziko je natolik specificke a složité, že je levnější zaplatit někomu ve firmě, kdo bude tahat informace ven. Rok 2018 a dodnes hackeři fungují na principu zlomení lidského článku uvnitř nebo se dovnitř dostanou jinou cestou a nepotřebují jít na cpu. Tím myslím třeba routery nebo hw firewally s vrátky pro vlády USA nebo Číny. Průmyslová špionáž vždy funguje zevnitř ;-) Tak jaké vlastně riziko? Podle mě je to jen zbytečné hype.
Spíš by měli intel udávit tou cenou, co za ty své procáky chce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne uz vidim jak budu riskovat multimilonovy/miliardovy kseft apod. a nakupovat do firmy super HW z druhe ruky na ebay ;) to bych tak videl max pro malou firmicku ci amatersky projekt ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolikrát v životě jsi viděl 4-procesorovou desku když na ní doporučuješ doma fungovat coby supr čupr výkonné řešení co AMD zašlape do země? Zašlape, ale ty máš doma odpovídající rack s chlazením a úlohy co potřebuješ řešit fungují dobře i na 4 fyzických CPU daleko od sebe s relativně pomalou sběrnicí? A nejde jen o hrubý výkon ale taky o spotřebu a počet vláken. Jsou případy kdy více pomalejších CPU v méně socketech je lepší varianta, nebo potřebuješ specificky hodně RAM (oboje není domácí doména) a pokud máš třeba 1000 počítačů a ty první budou sice o 10% rychlejší ale zároveň o 80% žravější, najednou můžeš zjistit že takový upgrade se ti finančně vlastně silně nevyplatí. Někdy je cena i nového hardwaru jen menší část z celkové cenovky...

Takže krátce řečeno, ten přístup s ebay funguje leda na jednotlivce nebo nějakou garážovou firmičku co zatím nefunguje tak dobře aby si mohla 1 nový server dovolit. Jinak si to moc nedovedu představit, shánět jetá CPU z druhé ruky.

Za 8 litrů tu E5-2697 v2 koupíš jen těžko, spíš za těch 10 i když i to je pořád pěkná cena ale už je to jeté a z druhé ruky, takže nikdy nevíš a ta spotřeba... Na pořízení slušně výkonného počítače domů je to samo dobré když máš hodně DDR3 RAM ale jinak to zase tak moc zajímavé u těch méně-jaderných kousků není. Nejvyšší modely jsou ještě zajímavé, ty nižší už ne.

Přesně jak říkáš - ať se Intel udáví svými procesory za tu cenu co za ně chce, poslední dobou pro ně patrně shání kupce čím dál tím hůř.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnostní problémy procesorů nejsou žádnou novinkou. Vlečou se a nikoho to příliš netrápilo, protože se objevili až za několik let, nebo desítek let např.: SMM implementované už v dobách 80386. Kdyby Vám šlo o chyby, tak byste musel bít na poplach mnohem dříve, protože chyba v SMM umožnila přímý přístup do pamětí, včetně jádra (respektive jeho modulů) a hypervizoru. Další známá chyba se týkala PCLMULQDQ např.: architektura Bulldozer včetně procesorů Opteron 6000. Chápu, nehodí se do krámu.

Nakonec Vám o vlastní bezpečnost vůbec nejde, hledáte důvod si zaplivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dopad těch novodobých chyb je u Intelu jasně větší než u AMD. Mně o chyby moc nejde, spíš mi vadí ojebaná HW stránka u Intelu - tenčí PCB a pasta místo pájky. Svoji osobní averzi k hyperthreadingu nepočítám, protože jde naštěstí většinou vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze zminene chyby obsluha moc neovlivni sic jsou castecne opravitelne;)
Nemotas do toho i TR ?
Pokud nenapises konkretni udaje co vs co tak takove srovnani nema smysl navic jsi opomenul dual epyc ;) at se budes snazit sebevic pri stavbe nejake TOP masiny tak srovnatelny vykon od intelu te muze stat i o nekolik tisic $ vic ;) btw srovnavat jde cokoliv i vyhodnost pomeru vykon/cena/spotreba atd. ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.