Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Renoir dostane cenu šestijádrového notebooku s herní grafikou na $699

To je zase čím víc jader, tím víc Adidas.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

S tym samozrejme nesuhlasim, mal som 4 jadrovi CPU a ten mi siel 2 jadra na 100% a 2 jadra na 80% žral cca 90W proste šiel na doraz, teraz pri 8 jadrovom CPU sa to rozloži na 9-14 vlakien a ani jedno neprekračuje 60% zaťaž 30-60% spotreba 18-37W proste velka rezerva, aj ked roby tu istu pracu dokonca aj rychlejšie. Samozrejme zaleži to od toho čo robiš na PC, na internet a karty stači aj dvojjadro :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím že při 15W TDP u stejné generace CPU poznáte zásadní rozdíl ve výkonu mezi 4C8T vs 8C16T.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedu 11 let na Core2Duo a začínám po nečem pokukovat a APU s ZEN2 jádry by mohl být jasná volba

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak oproti Core2 Duo je "velký skok" i dnešní obyč Ryzen 3 3200U...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě to Core2Duo přijde lepší než ty rádoby Pentia a i3 za posledních 10 let. Jedinej upgrade byl SSD 120

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zase ne.
Když se před pár lety měnily pracovní počítače z Core2 Duo na NUC s Core i3, byl tam viditelný nárůst výkonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná ty první, ale už G4560 válcoval C2Q i i5 Lynnfieldy a došlápl si na níže taktované i5 SB. I ty dřív vysmívané čtyřjádra FX jsou pod Win 8/10 mnohem živější než Core 1/2/3 generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C2D se dneska zadejchá i při přehrávání blbýho videa. Měl jsem C2D notebooka a ten už nebyl schopnej přehrávat videa ve vysoký kvalitě. Pak jsem tam fláknul raspberry a to se při přehrávání těch samých filmů ani nezahřálo. Nový procesory udělají tu samou práci jako to C2D ale za měnší čas a se čtvrtinovou spotřebou elektriky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Procesor není ta součástka, co se má starat o přehrávání videa. Může to zastat, to ano, ale bylo by lepší to svěřit grafice. Má k tomu velmi často lepší předpoklady. Samozřejmě jsou grafiky, co k tomu předpoklady nemají. Jsou zhruba stejně staré jako to Core 2 Duo ;-).

Já mám jeden stroječek, ve kterém je něco podstatně horšího, než je Core 2 Duo. Je tam jednovláknový zmrzačený Atom 230 (jednovláknový proto, že ten stroječek má nějakou vadu a když se zapne Hyper-Threading, tak to vůbec nenaběhne), ale má k sobě legendární zatracený čip Nvidia ION alias GeForce 9300. Videa ve FullHD a v H.264 to přehrává zdisku na stíti úplně v pohodě (ten stroječek nemá ani disk, bootuje si KODI ze sítě, konkrétně z jedné staré 4GB flešky píchnuté v routeru TP-Link).

C2D je relativně slušný procesor. To, co z něj dělá dýchavičný kus křemíku, je operační systém. Ten se totiž vesměs proti vůli uživatele modernizuje, a to způsobem, který s sebou nese podstatně větší nároky na paměť, datový prostor, svižnost datového prostoru a v neposlední řadě i rychlost procesoru. Přitom ale nemám dojem, že by mi ten OS poskytoval nějakou přidanou hodnotu oproti verzi OS, která dobově pasovala na Core 2 Duo (naopak mám pocit, že největší benefit z toho má výrobce toho OS).

Ten procesor je na tom výkonnostně zkrátka pořád stejně dobře/špatně (nehodící se škrtněte, podle toho, komu straníte ;-), jako když byl uveden. Je to software, který má pořád větší a větší nároky. Pravda, je to kolikrát i proto, že se dělá novější a rychlejší hardware a výrobci softwaru (převážně OS) se pořád nějak předhánějí s výrobci hardwaru, kdo toho druhého trumfne ;-).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a to je ale přesně důvod, proč třeba počítače s Windows XP byly v době uvedení svižné a běhaly krásně i na 256MB paměti, ovšem po letech updatů je takovej počítač neprovozovatelnej. C2D se dneska dá použít jako taková ta mašina na konzumaci obsahu, nebo kancelářskou práci. S dostatkem paměti a SSD diskem to šlape docela svižně. Původní příspěvek byl o tom že autor nemá důvěru k novým procesorům. Dneska si na nejlevnějším athlonu s integrovanou grafikou zahrajete i nenáročný hry. To si s C2D bez grafiky neužijete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spíš těm starším procíkům schází potřebné instrukce. I start systému W 8.1 je docela výrazný rozdíl mezi Athlon X3 na 3,4Ghz a FX 4300 - stejné SSD, stejný nepřeinstalovaný systém 8.1 který zůstal po odpálení desky vadným zdrojem. Docela jsem se divil že je to živější. Přitom ve své době to ve výkonu jen nepatrně překonávalo tehdejší Athlony/Phenomy. Takže potíž bych viděl ve využívání moderních instrukcí procesoru které ty updaty přinesly - starší procíky to jen obecně emulují tudíž to užírá výkon. Tudíž co dřív jen lítalo na W7 dnes na W8/10 už nestíhá. Od FX a IvyBridge už rozdíl není vidět. MS se nedivím, vezme si nějaký etalon a ohledy na příliš staré procesory ohledy nebere jelikož už je bude mít jen nevýznamná minorita.
U W10 ten zlom s C2D přišel s Výročním updatem, do něj staré CoreDuo běhalo dobře, pak to šlo z kopečka takže noťas s 3Ghz C2D, 8GB, GT240m a 7200ot HDD byl dýchavičný s 1803 stejně jako XP pod Athlonem s 256MB RAM - to vážně bez legrace. Takže šly zpět 8.1 a je po problémech. Proto na C2D/Lynnfield/Phenom bych nedoporučoval cokoli novějšího jak W 8.1.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Přitom ale nemám dojem, že by mi ten OS poskytoval nějakou přidanou hodnotu oproti verzi OS, která dobově pasovala na Core 2 Duo (naopak mám pocit, že největší benefit z toho má výrobce toho OS)."

"nemám dojem" je ta nejpodstatnější část sdělení. Že to tak někomu nepřipadá, neznamená, že se tak (třeba transitivně) neděje. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste se podívat na benchmarky těch procesorů, tam uvidíte skutečnou realitu. Případně pro hrubou základní orientaci postačí jen součet BogoMIPS ze všech vláken podle Cpuinfo.

Jinak je to jen o dojmech.
A ty rozdíly mezi generacemi jsou masivní.

Apropos to, že nějaké zařízení přehraje zlehka například video FHD atd. je extrém, stejně tak by se dalo argumentovat, že SATelitní přehrávač s jednojádrovým ARMem na 800MHz a s 1GB RAM přehraje 4K stream a to dokonce i s PIP a ještě přitom dokáže další dva takové streamy dekódovaně ukládat na disk.
Jinými slovy tyhle divy jsou o dedikovaných čipech, které toto dělají s efektivně a s malou spotřebou. Ale nic jiného neumí! Zkuste nějak výrazně změnit kodek, na který jsou navrženy nebo jiné parametry a najednou se to sekne a jsme v bodě 0.
Zatímco CPU je především o tom, že si poradí s čímkoli, na co existuje patřičný sw.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tu chodi ten obdivovatel ARM, tak tady to presne vidis. Je tezko predstavitelne, ze by se ARM dokazalo prosadit do pocitacoveho desktopu, ale takove notasy se zamerenim na spotrebu, pritom caste pozadavky jsou internet, video, office a par nejakych her, ktere jsou i na Androidu, to by preci nemel byt zadny problem.

A kde ty ARMove notasy jsou, ze jo? Nic, protoze neni ani zadnej slusnej system a cele prostredi vcetne aplikaci by nekdo musel vybudovat. Android je pro tyto ucely nepouzitelny a Chromyho nikdo nechce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale je "mraky" operačních systémů s kernelem Linux, které můžou běžet na ARMu, kromě toho jsou tu ještě *BSD. Tam je aplikací dost. No a pro masochisty tu jsou OS jako Inferno, Haiku, HelenOS, MorphOS a KolibriOS které na ARMu běží také, akorát s aplikacemi je to horší (tedy až na to Haiku, od chvíle, co portovali Qt5, tak už to jde)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super a teď ještě , proč to nikdo nevyrábí a nikdo nekupuje, když toho jsou ty mraky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Imho největším problémem toho OS, o kterém se tu bavíme je právě to, že jsou ho mraky. Jsem přesvědčen o tom, že je to víc problém než výhoda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to nevýhoda co se týče rychlosti vývoje, ale rozhodně to není problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ARMové noťasy sice nejsou, ale nemalou část z nich nahradily ARMové tablety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Které jsou na dvě věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na pracu a na zabavu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z toho armovskyho obdivovatele vcera vypadlo, ze ten jeho do nebe vychvalovany apple A13 ma vykon skylaku na 4.2 GHz. Vem si co mas ted doma za procak a jak si stoji proti tomu megauzasnenadupanymu armu co ma vykon dvoujadrovyho skylaku na 4.2 GHz (a to jen nez na tom pustis renderovani nebo hru). Pak se muzes zasmat a na arm jako konkurenci x86 v desktopu ci notasech zapomenout ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mam Skylake i7-6700 a staci mi na vsechno. Nenasel jsem nic, kde by bylo potreba lepsi procesor.
V tom clanku, co pastoval zadne prime porovnani nebylo, jen tam psali neco o tom, ze ten Apple ma v singlethreadu teda na jedinnem jadre stejny vykon jako stredne taktovany Skylake. Co si ale predstavit pod stredne taktovanym Skylakem?
Skylake ma zakladni frekvenci cca. od 3,2GHz do 3,6GHz a boost na jednom jadre okolo 4GHz. Takze stredne taktovany se mysli neco mezi, takze treba 3,5GHz nebo polovicni se 2GHz, tot otazka.
Fakt je, ze kdyz jsme s kamosem porovnavali muj i7-6700 a jeho 3700X, tak jsem mel jak v singlu, tak v multithreadu mizivej vykon proti nemu.

Kdyby teda dejme tomu ARM umel vykon klidne i tech dvou jader Skylaku, tak stacilo by to na vyuzivani na notasu - video, internet, kancelar? Stacilo.
Nicmene dnesni x86 procesory uz jsou zase uplne jinde, takze o nejake dohaneni vykonu x86 absolutne nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.reddit.com/r/iphone/comments/9lup3m/iphone_xs_spec_2006_inte...

A12 na 2.5 GHz je o 12% rychlejší než Intel Xeon na 3.8 GHz. Já jsem to taky pokládal za blbost, ale když si vytáhneš ručně výsledky benchmarku SPEC2006int pro pba procáky, tak to je bohužel pravda. Hold to jablko má 6xALU, což zatím nikdo jiný nemá.

Takže ta nová A13 na taktu 2.66 GHz bude ekvivalent Skylake na cca 4.2 Ghz.

A bavíme se o INT, ve FPU je to japko zase pomalejší. Nicméně znásobit FPU výkon jde jednodušeji než INT s logickými podmínkami atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple A12 ma 2 vykonna jadra, tvrdis, ze na nich ma stejnej vykon jako Skylake, sice jsi zadne presvedcive dukazy nepredlozil, ale budiz.
Skylake ma 2 jadra pouze v nejnizsi konfiguraci, jinak ma 4 jadra, takze tim ten Apple zadupe vzdycky.
A ted si vem, ze treba v CPU-Z ma Skylake (i7-6700) na singlethreadu 420 bodu a RyZen 3700X ma v singlu 530 bodu. Takze priblizne muzeme zobecnit, ze soucasny desktopovy procesor ma o ctvrtinu vyssi vykon nez nejvykonejsi ARM na dvou jadrech toho desktop procesoru, ale ten desktop procesor ma 6 az 12 jader. Celkovy vykon je teda naprosto jinde konkretne u 6 jadroveho levneho procesoru x86 je vykon ARM pouze 25%.
Predpokladat, ze proste ARM nekam nahodi misto 2 jader treba 6 nebo vic a bude to mit linearni narust vykonu a spotreby nemuzes, vubec nevime jak to s vykonem a spotrebou zamava. Nicmene jen at se v ARM snazi, konkurence se vzdycky hodi a treba jednou ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A12X je verze pro tablet iPad a ta má 4x velké jádra a 4x úsporná jádra. To už tu tvoji 6700 strčí do kapsy i v celkovém výkonu. A to se bavíme o spotřebě v jednotkách wattů. Však si vem do ruky iPad někde a uvidíš jak je to brutálně rychlé. Já bych do Applu jen kvůli dobrému CPU nešel, ale musím uznat že to lítá neskutečně plynule.

Pro notebooky iBook není pro Apple tam hodit 8x velkých jader a 8x úsporných. A bude to mít výkon jako dektopové 8-mi jádra. A já se svou 3700X se budu moc jít klouzat.

A pro desktopový iMac tam hodí dva nebo čtyři notebookové čipy a propojí je jako u prvního EPYCu. A budou mít 64 jádrový desktop CPU co výkonem smaže i 64 EPYC.

Pokud už to výkonné jádro máš, tak není problém to namnožit....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, a jak dlouho už posloucháme o tom, že ARM „brzy“ výkonem překoná x86?
Na zdejším webu více než 10 let:
2009: „ARM začíná dohánět x86“ https://diit.cz/clanek/arm-zacina-dohanet-x86-2ghz-dvoujadrovy-cortex-a9

Začátek 2011: „Výkon x86 a ARM budou srovnatelné“ https://diit.cz/clanek/vykon-a-efektivita-x86-a-arm-budou-srovnatelne

To měl zase zabijákem x86 být Cortex A15.
Pak měl soumrak x86 nastat s vydáním Windows 8 pro ARM.

V 2015 měla začít éra ARM notebooků: https://diit.cz/clanek/arm-procesory-pro-notebooky
Tehdy očekávali, že v 2020 se prodá čtvrt miliardy notebooků s ARM procesory (aktuálně jsou zhruba tolik prodeje všech notebooků a stolních počítačů dohromady).
Mimochodem, taky na rok 2020 očekávali 460 milionů tabletů a 2,3 miliardy smartphonů.
Aktuální prodeje jsou někde okolo 170 milionů tabletů a 1,5 miliardy smartphonů.

V podstatě už přes 10 let s každou generací ARMu: „Zatím ještě chybí výkon, ale ta příští generace už x86 porazí“.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano souhlas, ale ten Apple A12 je prostě první ARM co je rychlejší než INTEL na stejné frekvenci. A ne o málo, +58% je zdrcující náskok v IPC. Tohle ještě žádný jiný CPU nedokázal v historii moderních x86. Alespoň se kluci v Intelu a AMD začnou víc snažit když jim začíná ARM šlapat na paty. To je jen dobře pro zákazníky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ma v casti uloh vetsi ipc. V CASTI! Ne ve vsech a ne v celkovem vykonu. Stale je to v porovnani s x86 jen siditko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za historii x86 byla určitě hromada jiných procesorů, které měly v nějakém určitém typu operací mnohem vyšší výkon než x86.

Jinak já věřím, že ARM se do počítačů dostat může a nemusí ani předběhnout x86;
Protože pro spoustu uživatelů i dnešní low-end x86 procesory mají výkonu na rozdávání. Čili ARM nemusí být rychlejší než budoucí x86 procesory, stačilo by mu nabídnout dostatečný výkon na to, co uživatelé s tím zařízením chtějí dělat, a nějaké jiné výhody.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby byl ten ARMový procák všeobecně o 50 % rychlejší než x86, je tu pořád jeden nezanedbatelný problém, a tím je OS s majoritním podílem na trhu desktopů a notebooků a na něj navázaný aplikační ekosystém ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš na mysli Windows 10, které jsou i ve verzi pro ARM? Apple ten CPU ze své zahrady nepustí, takže x86 může být ještě roky v klidu. Opravdová hrozba přijde až tohle bude umět i generický Cortex A78, který bude moci vyrábět kdejaký číňaň.

Jen jsem chtěl poukázat na tu jablečnou A11/A12/A13, že má největší počet ALUs a má největší IPC na světě. Situace kdy nízkonapěťový CPU z telefonu výkonově překoná serverový Skylake, tak to si troufám tvrdit, že taková situace tady nikdy v historii IT nebyla. A je to výsledek umyslně bržděného vývoje ze strany Intelu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Znova pro pana Jatro. Windows na armu jsou katastrofa. Na vetsine armu ani nebehaj, protoze mnozstvi podporovaneho hw je naprosto mizive. Stale porovnavas jablka a hrusky. Ten serverovy skylake rozhodne bezne nema pouze dve jadra. Takze ho to tvoje armovsky siditko v celkovym vykonu neprekonava. Nemluve o tom, ze i kdyby ty dve jadra mel tak stale arm tezce valcuje ve fpu operacich.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych znal statistiky, troufám si tvrdit, že ekosystém Windows nejvíce živí staré dobré Win32 aplikace, nikoli omalovánky ze Storu. A s těmi Win32 aplikacemi mají Windows pro ARM dost velký problém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíce asi budou zastoupeny hry. Ten samý problém jako pro jistý minoritní OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to je test nekde na techspotu (hwunboxed). Simulace Win32 dopadla vykonostne bidne, az nepouzitelne, k tomu ma omezeni. Win64 nesimuluje vubec..
Takze tolik k Windows Programum na Windows na ARM...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je docela zavádějící - v reálu je valná většina starých Win32 aplikací ve stylu nějaké spíše drobnější utility atd., kdy nároky na výkon nestojí za řeč a důležité je, aby to běželo a v tomto směru ty ARM notebooky obstály celkem dobře. Klíčové náročné aplikace jako Photoshop samozřejmě budou vyžadovat rekompilaci pro ARM (či ideálně univerzálně, což jde, jak předvedl Apple při přechodu z PPC) , u některých to již proběhlo a výsledky pak byly slušné až výborné.
Já prostě pokládám za omyl tu představu, že na Windows musí prioritně "navždy" běžet jakákoli x86 aplikace, ono to stejně "navždy" neplatí, spousta dříve kompilovaných věcí s novými WIN a často i s novými CPU neběží a nikoho to zas tak moc netrápí. A takhle to bude určitě i v budoucnu - jasně se bude držet určitá zpětná kompatibilita, ale reálně to nebude do nekonečna a během pár let nebude použití ARM zásadní problém. Třeba u Linuxu už tohle celkem platí - před pár lety by ARM omezoval docela dost, dnes se ale dá na ARM stroji fungovat velmi slušně (i pro běžnou práci, ne jen pro specializované úlohy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to teda jako zavadejici pro zmenu zase nevidel. Ono jste opomenul to podstatne, ze emulace Win64 na nich nebezela vubec. Samozrejme muzete jit cestou uprav a rekompilace, ale pro to by jste musel ziskat napred firmy na svoji stranu, ktere to provedou a nejlepe i nekolik verzi dozadu. Proc by to ale ty firmy delali, kdyz tady dnes defacto zadny trh s ARM windows neexistuje. Je to problem Slepice vs Vajicko...kdyz nebudete mit HW neudelate SW ekosystem, kdyz nebudete mit SW ekosystem vyrobci se vam vyprdnou na HW.
Apple je specialni pripad..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak že musí MS zapracovat emulaci na X64 je jasné, i když na druhé straně zrovna aplikace napsané v 64bit jsou vesměs novější a s větší pravděpodobností přepsání. Se schválně podívejte, kolik aplikací je opravdu 64bit - o dost méně, než by se čekalo...

Jinak si ale myslím, že to je spíš o hardwaru. Pokud by se opravdu nabídka ARM a jejich možnosti dostávala do bodu, kdy by to vedlo k výraznému odlehčení notebooků (anebo třeba zásadnímu skoku výdrže u těch větších a ceny byly atraktivní), tak na to reakce prostě bude v mnoha případech docela rychlá. Nikdo se nebude namáhat, pokud to bude předražené atd. Co jsem měl možnost vidět tu první sérii W10ARM zařízení, tak zrovna třeba výdrž byla docela impozantní (Yoga C630 teoreticky 25h a reálně se k 20ti blížila), cena nebyla zas tak strašná, nicméně přeci jen to zatím nebyla vyloženě agresivní supernabídka. Ale na to, že šlo o první kroky to nebylo výbec marné.

Ad Apple - samozřejmě to je samostatné téma, na druhé straně ale pokud Apple opravdu udělá něco jako Macbook 12 s Axx CPU a uspěje, tak se můžete vsadit, že to bude mi obrovský dopad i do Windows světa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja nechci tvrdit ze je to nemozne :) Jen mi to momentalne prijde jako malo pravdepodobna varianta. Mozna za par let.
Ono je dobry i se podivat, s cim by museli ARM konkurovat cenove.. nedavno jsem se dival kamaradovy na notebook pro dceru a docela jsem zasnul
14palcu, IPS panel, Ryzen 2500U, 8GB RAM 250GB NVME..necelych 15k, vydrz na baterku nekde mezi 6-9h pro "bezne cinnosti". A nejaky 2jadra se daji koupit za 13k. S tim bude muset ARM Windoes souperit a k tomu nabidnout neco vic. Spis by se mohli uchytit nekde, jak pisete vys, treba s extra dlouhou vydrzi vetsi nez 15h..ale tady ten trh je podle mne zatim dost maly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych to asi takhle - je třeba vydržet dokud Jabko nevydá Macbooky s ARMem, pak to půjde přímo srovnat a ukáže se jak na tom ten procesor ve skutečnosti je.
Znásobit FPU přináší i jiné problémy - FPU jsou co se použité plochy křemíku dost velké (několikanásobně větší než INT) a generují nezanedbatelné množství tepla)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano jablko ma 6xalu... takze si lehce saha na dnesni x86 low end. Mozna nekdy pridaj i na vykonu fpu a mozna to bude konkurovat low endovymu x86 ve vsem. Zatim je to stale jen hracka co neni pro x86 zadnou konkurenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale musíš to brát z pohledu mobilního CPU co žere pouhých 4.2W při 2.66 GHz. To že se výkonem připližuje k x86 které žere jak prokopnuté, je prostě impresivní.

Navíc na 5nm frekvence půjdou dolů a žádný CPU nepoběží rychleji než 4 GHz kvůli lokálnímu přehřívání. Už na 7nm mají Ryzeny obrovský nárůst tepla/mm2. Proto ani s vodníkem si moc nepomůžeš, nestíhá to odvádět samotný heatspreder. Na 3nm se očekává že to bude kolem 3.5 GHz. Mezitím Apple bude na 2.8-3GHz a výkonově bude překonávat x86 úplně všude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja to beru z meho pohledu, kdy mam uz pres dva roky ryzen 7 1700x. V porovnani s tim je arm jen slaboucke siditko. A ty to tu opakovane prezentujes a12/13 jako by to byla buh vi jaka bomba. Neco co v casti testu dozene lowendovy x86 si prohlasil nejvykonejsim cpu na svete. ARM je uplne jiny segment nez x86. Navzajem si nekonkuruji i presto ze jsou silenci co se snazili s x86 cpat tam kde je arm... a stejne tak jsou jatra co o tom vi prd jako ty co si mysli, ze se arm muze nacpat tam kde je x86.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, já zase považuji tu tvou obstarožní 1700X za slaboučké šidítko. Nebuď játro a kup si novej Ryzen 3000. Nebo rovnou ten iPhone ať víš co je to výkon :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To moje siditko svym vykonem nakope kdykoliv a kdekoliv s obrovskym naskokem tem tvym armum prdel. Dneska, zitra a minimalne jeste za pet let. A je fuk kolik dalsich pohadek jeste na tema arm vyplodis.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U notebooku opravdu není důležité jestli je spotřeba 15W nebo 5W, takové věci rozhodují u tabletů.
V případě notebooku očekávám hlavně výkon, tzn. práci s Officem nebo rychlost kompilace nebo střihání videa nebo úpravu grafiky atd. Většina notebooků s výkonnými CPU (45W a více) vydrží 4-5 hodin to je dost na to, aby se člověk dostal k nějaké zásuvce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"U notebooku opravdu není důležité jestli je spotřeba 15W nebo 5W"
.. tohle je dost zavadejici tvrzeni. i 15W vs 5W je samozrejme dulezite, zalezi od kategorie notebooku. Do placek 35-45W CPU rvat moc nemuzes a ty "U"ckove rady maji za ukol vydrzet ne 4-5h ale 8-10+hodin. Takze vse zalezi spis na tom, co uzivatel od toho chce.
Ja jsem treba typicky uzivatel placek s "U" radou..rano vyjdu, cely den jsem nekde v pohybu a behem toho dne notas pouzivam. Vecer se vratim a stale mam baterku. Nedokazi si dost dobre predstavit, ze bych nekde na shuzkach mimo office tahal sebou napajeni, hledal zasuvky atd. Od toho tahle trida notasu je a v udelas na tom v principu taky vsechno vyjma narocnych CPU uloh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kazde auto ma zasuvku 12V, kam se da strcit adapter. Taktez vsechny dalkove autobusy a vetsina rychliku ma uz dneska zasuvky. A vetsina prezentacnich mistnosti, které nejsou vylozene v prirode tu zasuvku bude urcite mist (vcetne ruznych poslucharen a uceben) ...

Taky se pohybuju v terenu a uz dlouho se mi nestalo, ze bych se 5 hodin nedostal k zdroji energie. Jedine co jsem si sehnal je univerzalni miniaturni cestovni adapter od HP, ktery moc mista nezabere a vyhoda je, ze muzu vymenit koncovku a napajet z toho i ntb jinych znacek (nekdy se hodi vzit si ssebou vetsi typ s poradnym velkym displejem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidite a ja zadny adapter nepotrebuji a ani si nepotrebuji sedat k zasuvkam...
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ARMovy notebooky se vyrabej snad 10 let (mam Toshibu AC100 s Nvidia Tegra 2 z roku 2010), ale do ted na tom nebezeli Windows, takze to nebylo nic masovyho. Jediny ARMovy notebooky, ktery se trochu rozsirily byly ARMovy chromebooky.
Ted kdyz uz Windows 10 jsou schopny bezet na ARMu i s emulaci x86, by se to treba mohlo zmenit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Segment notebooku byl tez tvrde poznacen nenazranosti a tudiz debilitou Intelu protoze i mobilni Core i7 znama jako prevazne ctyrjadrova s HT byla ochuzena jak o HT tak samotne jadra, kdyz sem videl dvoujaderne i7 blil sem, doufam ze AMD rovnez jako bude cistit mobilni trh vycisti i ten na poli samostatnych GPU, uz je to sakra potreba.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Smutný bylo, že ani tak chudé nabídce nemělo AMD moc jak konkurovat. Takže chyba byla na obou stranách. Ale jak říkáš, snad to teď AMD pročistí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl. i7 pro notebooky se vzdy vyrabely i ve 4 jadrovy variante a pokud si pamatuju dobre, tak vsechny i7 mely HT. Dvoujaderny i7 byly pouze pro ULV radu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

i kdyz pouze, ale byl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... podrž mi pivo...
http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i7/Intel-Core%20i7%20Mobile%20I7-620M...
ULV i7 jak noha.

Ne, nebyly to vždy jen ULV řešení, ale řekněme, že levnější a vhodné pro zařízení, než začala masáž s ultrabooky (takové to období, kdy už byl atom profláklej). Tak pak začali lehce kryplit i tohle a intel hvězdičkovej rating Core iX, stejně jako celé to "kategorizování" do Core-iX vzalo za své chvilku po svém vzniku.

Nemluvě o faktu, že paralelně tu existoval hi-end (i7 only) a "mainstream", kde bylo všechno včetně i7. Paradoxně byla ta mainstream i7 všeobecně lepší, než vydal refresh hi-endu, včetně 6C/12T modelu. No, bylo to tam celkově takové všelijaké, do toho kombinoval i v rámci značení jedné generace několik výrobních procesů. Dneska je to takové naopak, několik generací na jednom procesu... i když mluvit o generaci je taky urážka pokrokoku, víme, že? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To vypada, ze budu na jare kupovat novej notebook :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.