Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Roboti slaví 90 let

Karel Čapek
Ve shonu běžných událostí jsme tak trochu pozapomněli na jeden zajímavý milník. Předevčírem tomu bylo 90 let, kdy bylo veřejně poprvé použito slovo "robot" k pojmenování umělých bytostí. 25. ledna 1921 proběhla premiéra hry "R.U.R." Karla Čapka, která pro desetiletí používané umělé bytosti vžila toto označení, jenž si nakonec našlo svoji cestu i do Oxfordského slovníku angličtiny…
Karel Čapek - R.U.R.

Hra R.U.R (Rossum's Universal Robots) samozřejmě vznikla o něco dříve, slovo robot se tak datuje do období před premiérou hry a sám Karel Čapek jej vysvětlil o několik let později sám:

Zmínka prof. Chudoby o tom, jak se podle svědectví Oxfordského slovníku ujalo slovo robot a jeho odvozeniny v angličtině, mne upomíná na starý dluh. To slovo totiž nevymyslel autor hry RUR, nýbrž toliko je uvedl v život. Bylo to tak: v jedné nestřežené chvíli napadla řečeného autora látka na tu hru. I běžel s tím zatepla na svého bratra Josefa, malíře, který zrovna stál u štafle a maloval po plátně, až to šustělo.

"Ty, Josef," začal autor, "já bych měl myšlenku na hru."

"Jakou," bručel malíř (opravdu bručel, neboť držel přitom v ústech štětec).

Autor mu to řekl tak stručně, jak to šlo.

"Tak to napiš," děl malíř, aniž vyndal štětec z úst a přestal natírat plátno. Bylo to až urážlivě lhostejné.

"Ale já nevím," řekl autor, "jak mám ty umělé dělníky nazvat. Řekl bych jim laboři, ale připadá mně to nějak papírové."

"Tak jim řekni roboti," mumlal malíř se štětcem v ústech a maloval dál. A bylo to. Tim způsobem se tedy zrodilo slovo robot; budiž tímto přiřčeno svému skutečnému původci.

Karel Čapek, Lidové noviny, 24.12.1933

Roboti (nebo chcete-li "roboty", čeština připouští oba významy, ale my se budeme držet životného rodu) s námi byli v literatuře celá desetiletí před rokem 1921, ale pravou renesanci či spíše boom zažili až se startem spisovatelské dráhy muže, kterému byl 25.1.1921 teprve jeden rok. Nebylo to samozřejmě v Československu, řeč je o ruském (přesněji sovětském, z pohledu dnešní mapy běloruském) emigrantovi Isaacu Asimovovi.

Až Asimovovy povídky a posléze i romány daly robotům skutečně nový rozměr (první výskyt robota v Asimově díle nalezneme v povídce Robbie z roku 1939). Do definování tří zákonů robotiky byli roboti převážně monstra, která někdy v průběhu děje buď zabila svého stvořitele (přesně po vzoru monstra Dr. Frankensteina z románu Mary Shelleyové z roku 1818), nebo způsobila ještě větší záhubu.

Isaac Asimov Isaac Asimov a IBM Selectric III
 
  1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
  2. Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem.
  3. Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Po Asimovovi a jeho třech zákonech tento typ děl prakticky vymizel, ač nikdo další většinou v záhlaví knih Asimovovy zákony neuváděl, všichni autoři se jimi začali řídit.

Jestliže spisovatelé a myslitelé minulosti pomohli vzniknout myšlenkám na umělou bytost (i když třeba Golem je trochu jiná kategorie) a bratři Čapkové ji pojmenovali, pak to byl Isaac Asimov, který dal oboru hlubší základy. Autorství slova "robotika" pojmenovávající vědní obor s roboty spojený, již Oxfordský slovník přiřazuje Asimovovi, první výskyt je k vidění v povídce Runaround (Hra na honěnou) z roku 1942 (k dispozici online), kde také poprvé zazněly zmíněné tři zákony (tehdy označené za "základní pravidla robotiky").

Metropolis

Tou dobou se již robotů chopil i filmový průmysl (čelní místo patří Metropolisu Fritze Langa), který zpočátku také přicházel zejména s původním Frankensteinovským konceptem robotů. Asimov kdysi pravil, že "filmová sf je co do příběhů nějakých 50 let za psanou" a toto bylo znát. V době, kdy Asimov psal svoji Nadaci, dívali jsme se na plátně na roboty ničící města a vraždící své tvůrce.

Forbidden Planet Forbidden Planet

Přelom přišel až později, za takový můstek lze považovat slavný film Forbidden Planet (Zakázaná planeta) z roku 1956, kde se sice vyskytují klasická klišé ("šílený vědec", "neznámé vraždící monstrum", "upištěné děvče, které je třeba zachránit" či "statečný mladík"), ale robot Robby zde již nevraždí a tvůrci filmu dokonce do úst jeho stvořitele vložili i první zákon robotiky, byť v jakési upravené formě. Film je mimochodem zajímavý i vůbec prvním použitím syntezátorové hudby pro celý soundtrack a také hlavní rolí mladého Leslie Nielsena.

Terminator Borg, 7 of 9

V průběhu dalších desetiletí jsme se vedle robotů dočkali i odlišných forem pojmenovaných android (jakkoli definici "člověku podobného robota" splňují spousty robotů minulosti) či droid (Hvězdné války, zapomenout nesmíme ani THX 1138), nakonec přišly nanotechnologie, které nám daly nanoboty a třeba také rasu Borgů (u nichž se někdy "lidskost" složitě určuje :-) ze seriálů Star Trek (svým způsobem je pak robotem i holodoktor ze Star Treku, ač nemá fyzické tělo a jeho tvůrci jej prezentují jako myslící "živou" bytost). Vrcholem pro mnohé zůstává série Terminator (tedy zejména první dva díly) rozpracovávající téma porušení prvního zákona, tak oblíbené od doby, kdy byl definován.

Vzpoura mozků

V souvislosti s tím se krátce navraťme do Československa a připomeňme známý komiks Vzpoura mozků, který vycházel v ABC v 70. letech (posléze s drobnými úpravami přetištěn ve speciálu 1986 a Velké knize komiksů, ale pokud trochu zagooglíte, naleznete Vzpouru mozků online). Jistě netřeba více zmiňovat.

Cassini-Huygens Cassini-Huygens

Roboti, nebo chcete-li automatické systémy, hrály a hrají významnou roli i ve výzkumu vesmíru tam, kde nelze s ohledem na zpoždění komunikace ovládat přístroje ze Země. Jedním ze zářných příkladů takové technologie, o které se možná ani Asimovovi v roce 1939 nezdálo, je třeba společný projekt NASA, ESA a ASI, robotizovaná "dvoj-sonda" Cassini-Huygens vyslaná roku 1997 k planetě Saturn a zejména jejímu měsíci Titan. 

Cassini-Huygens, sestupový modul Huygens

Roboti (roboty) mají široké uplatnění hlavně na naší modré matičce, kde již desetiletí zajišťují částečně či kompletně výrobu prakticky ve všech oborech.

automobilová továrna

Dalším krokem vývoje je/bude nástup inteligentních robotů, který již částečně pozorujeme, ale stále je vzdálen od představ spisovatelů a autorů, kteří pokládali základy robotiky ve svých vizích před téměř sto lety.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Roboti slaví 90 let

Pondělí, 31 Leden 2011 - 09:24 | Trashman | Slovo Robot nevymyslel Čapek, protože to již...
Pátek, 28 Leden 2011 - 10:32 | randomofamber | ...koukám zmizel kus textu... Psal jsem co je na...
Pátek, 28 Leden 2011 - 09:23 | randomofamber |
Čtvrtek, 27 Leden 2011 - 19:54 | paco | >Proč se tedy vrtačce neříká např. dílenský...
Čtvrtek, 27 Leden 2011 - 17:48 | J D | To že slovo Robot vymyslel Josef Čapek je...
Čtvrtek, 27 Leden 2011 - 17:44 | randomofamber | "narocnou/umornou/nezazivnou" dělají i...
Čtvrtek, 27 Leden 2011 - 16:21 | mph1 | Protoze to je v puvodnim smyslu toho slova -...
Čtvrtek, 27 Leden 2011 - 16:17 | randomofamber | Zvláštní, že nikdo neuvádí nultý zákon... no...
Čtvrtek, 27 Leden 2011 - 15:42 | randomofamber | Máte na mysli kuchyňského robota, kterému řeknete...
Čtvrtek, 27 Leden 2011 - 15:41 | ork | A pak se do toho jeste zamotaji Cyloni z...

Zobrazit diskusi