Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rocket Lake zvládne přehrávat AV1, HDMI 2.0 ale zůstává

V nepříliš pozitivních zprávách, které v poslední době o Intelu přicházejí, tu máme jednu pozitivnější. Rocket Lake, tedy 14nm port architektury Tiger Lake, bude podporovat akceleraci AV1…

Rocket Lake je velmi očekávaným produktem. Půjde totiž po opravdu mnoha letech o první desktopový procesor Intelu, který opustí architekturu Skylake, ze které vzešly všechny generace jako Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake nebo třeba v současnosti očekávaný Comet Lake. Co zůstane při starém, je 14nm proces. Rocket Lake je totiž úpravou 10nm Tiger Lake (x86 architektura Willow Cove) na 14nm proces, který zvládá vyšší frekvence než 10nm. Kolik jader architektury Willow Cove nakonec Tiger Lake nabídne, zatím nevíme. Původní roadmapy ukazovaly 10, v poslední době se ale mluví o 8.

Ač nevíme, jak to bude s počtem jader, dozvídáme se z diagramu platformy řadu dalších novinek. Některé příznivé, jiné méně:

 

Začněme od toho pozitivnějšího. Asi nejpříjemnějším překvapením je zmínka o podpoře AV1 a to včetně 12bit hloubky (HDR). Podporována bude E2E komprese. Zkratka znamená Engine to Engine a jde o kompresi dat při jejich přesunu mezi různými hardwarovými bloky. Přínos může teoreticky spočívat ve zvýšení výkonu, ale osobně se domnívám, že cílem bude spíš snížení energie v důsledku snížení objemu datových přenosů a možnosti častějších přechodů daných bloků do klidového stavu, ve kterém nekonzumují energii. Taková vlastnost bude mít přínos s píše v ultramobilním segmentu, kde se počítá každá desetina wattu.

Spíše pozitivní je, že Rocket Lake, ač bude sdílet socket LGA1200 s aktuálně očekávanou generací Comet Lake (=10 jader Skylake na 14 nm), přinese nový čipset (řada 500), respektive opravený generátor taktu. Ten v čipsetech řady 400, které vyjdou s Comet Lake, není dostatečně stabilní na podporu PCIe 4.0. Pozitivní tedy je, že Rocket Lake má PCIe 4.0 vyřešeno, negativní, že na to uživatel bude potřebovat desku s čipsetem 500, takže upgradující z Comet Lake se nejspíš budou muset bez PCIe 4.0 obejít.

Druhá zpráva, která je tak trochu na vážkách, se týká spojení procesoru a čipsetu. Už loni v srpnu se objevila zpráva, že Intel počítá s dvojnásobným počtem GMI linek. Jde v podstatě o upravené PCIe linky. Současné platformy Intelu mají 4 generace DMI 3 (PCIe 3), s Rocket Lake jich bude 8. Když se objevila loňská zpráva, předpokládala většina webů automaticky, že těchto osm linek bude generace DMI 4 (PCIe 4), takže přenosová kapacita na linku bude 2× vyšší, což by při dvojnásobném počtu linek znamenalo celkem 4× vyšší přenosovou rychlost dat mezi procesorem a čipsetem. Jak ukazuje diagram, linek je sice dvojnásob, ale zůstávají na DMI 3 (PCIe 3). To znamená, že Intelu u přespříští generace pouze dotáhne přenosovou rychlost AMD Zen 2-X570.

Z negativ lze zmínit vyřazení SGX (byť těžko říct, zda je to negativum, když některé bezpečnostní díry z SGX naopak profitovaly) nebo vynechání rozhraní jako LPC, eMMC, SD 3.0 a SDXC. To omrzí spíše v HTPC segmentu, který však již léta není, co býval. Není proto překvapivé, že Intel nebude podporovat některé funkce jen kvůli němu (v mobilním segmentu by to byl větší problém, ale pro ten Rocket Lake nebude).

Asi nejméně pochopitelnou vlastností, kterou slajd uvádí, je podpora HDMI 2.0. Integrované grafické jádro má podporovat AV1, kodek pro 8k video, ale podpora pro HDMI 2.1 podle diagramu chybí. Má dojít pouze na HDMI 2.0 zvládající s odřenýma ušima 4k. Podpora HBR3 je vlastnost rozhraní DisplayPort, díky níž lze podporovat rozlišení 5k při 60 Hz, ovšem bez HDR. Pokud Intel nechystá nějaké překvapení, půjde 8k video komprimované do AV1 na Rocket Lake přehrát, ovšem ne zobrazit v plném rozlišení.

Redakce webu VideoCardz očekává vydání Rocket Lake již koncem roku 2020. Pokud by se to podařilo, šlo by po delší době o produkt Intelu, který nebude mít výrazné zpoždění a dokonce se objeví o něco dříve. Dosud se totiž mluvilo spíše o vydání začátkem roku 2021. V případě předvánoční dostupnosti by se aktuálně očekávaný Comet Lake stal generací s nejspíš nejkratší tržní životností - pokud vyjde v květnu a již v listopadu jej nahradí nová generace, bude to znamenat pouhých šest měsíců na pultech. Pokud však Intel může vydání Rocket Lake jakkoli urychlit, smysl to má. AMD totiž na konec roku chystá architekturu Zen 3 a kdyby byl Rocket Lake dostupný až někdy na jaře 2021, mohlo by se dost dobře stát, že by nový top produkt Intelu pro desktop zvládal konkurovat tak akorát nové generaci mobilních APU od AMD.

Diskuse ke článku Rocket Lake zvládne přehrávat AV1, HDMI 2.0 ale zůstává

Pondělí, 20 Duben 2020 - 00:45 | Spirit_pcf | Nema, lesti a vesti ze svych kouli ;)
Středa, 25 Březen 2020 - 00:22 | 6xALU Apple A13 | Souhlas. IPC bude to poměrně vyrovnané, což...
Úterý, 24 Březen 2020 - 20:09 | tombomino | Je to nazor proti nazoru :) Na podzim budeme...
Úterý, 24 Březen 2020 - 20:03 | tombomino | Spec2006 je uz obstarozni, kdyz uz tak ma smysl...
Úterý, 24 Březen 2020 - 20:03 | 6xALU Apple A13 | N7P proces není žádné terno z hlediska frekvencí...
Úterý, 24 Březen 2020 - 19:37 | 6xALU Apple A13 | Dle SPEC2006 má Ice Lake vyšší IPC o 15%. To že...
Úterý, 24 Březen 2020 - 11:25 | Jon Snih | Tak hlavní bude, jaký to předvede výkon po...
Úterý, 24 Březen 2020 - 11:14 | Mirda Červíček | To ale nepíšeš o segmentu káčkových procesorů...
Úterý, 24 Březen 2020 - 10:56 | TOW | Na CAT6A jede 10Gbit celkem v pohodě. S optikou...
Úterý, 24 Březen 2020 - 10:54 | Libor Bauer | Drahe- myslel jsem to relativne ;-) jasne pri...

Zobrazit diskusi