Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Roger Wallis

The Pirate Bay logo / TPB logo
Dnes se podíváme na již devátý den soudního procesu s The Pirate Bay ve Švédsku. Na řadu přijdou dva svědci, Kristoffer Schollin z Göteborgské univerzity a skladatel Roger Wallis, který je „na straně internetu“. Oba poněkud „rozebrali“ tvrzení šéfa IFPI Johna Kennedyho z předchozího dne…

Kapitoly článků

2.  Roger Wallis

Tím dalším zmíněným svědkem byl Roger Wallis, profesor, skladatel, předseda spolku švédských skladatelů populární hudby a mimo jiné je zainteresován ve skupinách zabývajících se právy hudebníků. Wallis již dříve prohlásil, že nevidí rozdíl mezi TPB a jinými vyhledávači (Google tradičně nevyjímaje) a kritizoval hudební průmysl pro jeho zkostnatělost (zejména co se týče přijímání nových technologií). V dialogu mezi ním a právníkem Petera Sunde (Peter Altin) upřesnil, že se specializuje na vývoj hudebního průmyslu na internetu a že právě kvůli tomu se někteří domnívali, že pracuje pro hudební průmysl, což není pravda. Ve své řeči se také odkazoval na vlastní studii, kde se detailně zabýval přístupem hudebního průmyslu k digitálním technologiím a při té příležitosti zmínil „činitele“, kteří by udělali cokoli, aby takovou technologii zadupali do země s odkazem na to, co v 70. letech způsobil příchod audiokazet.

Roger Wallis

Altin se Wallise zeptal, co si myslí o spojitosti mezi nezákonným stahováním a ztrátami prodejů v hudebním průmyslu. Ten na to odpověděl opět v opačném smyslu v porovnání s Kennedym předchozí den, tedy že stahování způsobilo nárůst prodeje lístků na živá vystoupení a přestože nyní klesají prodeje CD, tak tento trend nebude pokračovat. Snažil se vysvětlit vliv stahování na prodej CD a že prý uživatelé, kteří stahují, si kupují CD více než uživatelé, kteří nestahují. Není to prý tak, že stahování je jen konkurencí k danému byznysu, mezi dalšími efekty je i nárůst počtu počítačových her. Z tohoto důvodu označil hudební průmysl jdoucí po sdílečích jako někoho, kdo si pod sebou podřezává větev, neboť sdílení a stahování je v konečném důsledku pro hudební a filmový byznys přínosem s odkazem na loňský rok, který byl v tomto slova smyslu nejúspěšnějším. Zdůraznil také, že si to hudební průmysl sám neusnadňuje a jako příklad uvádí, že kdo si dříve koupil skladbu Beatles, nemůže tak nyní učinit v digitální formě kvůli problémům s licencováním. „To je prostě šílené,“ dodal.

Když se do Rogera Wallise pustil Peter Danowsky, začal pokusem vyvést jej z míry dotazem na jeho titul a zda je vůbec řádným profesorem, narážkou na dobu, kdy se jím stal a vůbec se jej snažil obecně zdiskreditovat. Wallis údajně viditelně naštvaný Danowskymu položil obdobně vlezlou otázku: „To nemáte nic lepšího, na co byste se mě zeptal?“ Náboje mezi oběma zúčastněnými se vyostřily ve viditelné jiskry a soud požádal o přestávku. Po ní zkusil štěstí Henrik Pontén ze švédského protipirátského úřadu a zopakoval narážku na získání titulu profesora, načež Wallis div neodpověděl „UTFG“: „Umíte používat Google? Pak snadno moje CV najdete.“ Soud se přiklonil na stranu Rogera Wallise s tím, že tohle už tady bylo.

Pontén pak ukázal nějaké grafy a výsledky, které ukazovaly, že z lidí, kteří stahují, 18 % pak kupuje hudbu méně a pouze 8 % více. Zmatenému soudu, který najednou nevěděl, čí verzi si má vybrat, Wallis sdělil, že tyto údaje nekorespondují s jeho a označil je za bezvýznamné. Víc soud z Wallise nedostal. Při odchodu byl Wallis dotázán, zda chce za své vystoupení nějakou odměnu a Wallis odpověděl: „Budu rád, když mé ženě pošlete nějaké květiny.“

Doplněno 28.2.2009: Görel Wallisová (manželka Rogera Wallise) pak skutečně dostala hromadu květin. Nejsou však od žalující strany, ani od soudu, ale od příznivců The Pirate Bay.

Roger a Görel Wallisovi s květinami od příznivců The Pirate Bay

Na závěr pak Peter Sunde pustil s dovolením soudu všem přítomným 8minutový videoklip, který měl vysvětlovat, jak vlastně funguje bittorrent, jak se torrenty vytváří, kterak se šíří skrze MSN, Skype, skrze blogy a webové stránky jako TPB a podobně a jak potom další uživatelé stahují odkazovaný materiál. Zbytek dne se soud věnoval odděleným případům týkajícím se Fredrika Neije a Gottfrida Svartholma (nejsou spojeny s kauzou TPB).

Doplněno 28.2.2009: Zde je onen videoklip (pouze ve švédštině, ale už i s anglickými titulky - jo, a díky, phl):

Pokračování příště…

Kapitoly článků
2.  Roger Wallis

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vývoj soudu s The Pirate Bay: Svědci moc s IFPI nesouhlasí

Středa, 11 Březen 2009 - 11:37 | WIFT | >> ptc: Takže se vlastně dá říci,...
Středa, 11 Březen 2009 - 11:24 | Anonym | Jenze oni jsou skutecne zodpovedni, je to...
Středa, 4 Březen 2009 - 14:02 | Anonym | To je jako by policajti zavřeli výrobce zbraní za...
Úterý, 3 Březen 2009 - 22:05 | PeterX | e plánu nastat den D v dějinách P2P, co nekecajte...
Úterý, 3 Březen 2009 - 21:13 | Anonym | "policie může těžko jít po koncových...
Úterý, 3 Březen 2009 - 17:07 | Filip Neuman | Taky bych rad podekoval za zpravodajstvi a...
Úterý, 3 Březen 2009 - 14:56 | Anonym | Zpravodajstvi bylo vynikajici, rozhodne me potesi...
Úterý, 3 Březen 2009 - 14:08 | Osvald Tretter | Mimo jiné by mě teda taky zajímalo, kdo zaručí...
Úterý, 3 Březen 2009 - 13:54 | Anonym | konecne by se mela zrusit praxe tantiemu. Pokud...
Úterý, 3 Březen 2009 - 13:47 | Vojtech Julina | A proč nezavést záruky za audio/video/SW ? Nebude...

Zobrazit diskusi