Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rok 2015: Rusko nahradí americké x86 procesory vlastními ARMy

Jsem před nějakou dobou viděl tohle... http://www.semiconrussia.org/en/sites/semiconrussia.org/files/sitronics.pdf

Rusové zjevně už nějakou dobu cpou peníze do křemíkové soběstačnosti. Snad jim to vyjde.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Oni už jí kdysi měli. Sice toho většinu jen reverznim inženýrstvim obšlehli, ale v 80.tejch letech měly i x86 CPU ze svejch továren. Tohle je ihmo jediné řešení, a začání se to štípat globálně.

Američení zabraňujou čínskejm společnostem dělat čipy do jejich infrastruktury (Huawei produkty například). Čínani už dávno maj svá vlastní CPU. Když pominu Army taky maj Longsona kterej dovede solidně (s asi 80% efektivitou) emulovat x86. Rusáci tedy udělaj taky něco vlastního. Proč vlastní a neokopírovat rovnou některá vyspělá řešení Intelu, či jinej už hotovej solidní ARM? Třeba Apple A7 a kaškat na ňáká práva a patenty? Protože je zde strach z backdooru. Už u Ivy Bridge se spekulovalo že jeho AES a random number generátor jsou podchycený a maj backdoor. A toho se logicky bojej takže si raši udělaj svůj čip od píky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No tak ARM jim na ten Cortex-A57 poskytne syntetizovatelné zdrojáky, takže do toho jim nikdo žádné backdoory nenacpe, a než časem budou mít vlastní hard-core implementaci na míru, tak jim to jistě poslouží.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já se domnívám, že podchycené to špiclování a prolamování bezpečnosti mají na HW úrovni proto, že jinak by na Linuxáky netlačili, aby užívali jen tu funkci procesoru...

Nebyl by k tomu žádný důvod. Pokud na druhou stranu procesor má nějakou funkci přidělanou a agresivně je tato funkce "tlačena" tak, aby ji užíval ne jen majoritní M$, ale i Linux, pak to není samo sebou. To by nedávalo smysl.

Další důvod je také archaičnost x86 architektury. Na tom dnes stavět pro budoucnost je prostě nesmysl. Kdyby nebyla tak rozšířená (programy) tak by po x86 nikdo ani neštěkl.

A v neposlední řadě nejde jen o bezpečnost a nezávislost do budoucna, jde o přežití. Dolar se potápí, víc a víc zemí ho vyřazuje ze svých rezerv a nahrazuje ho v obchodě mezi státy vlastními měnami. Dnes to funguje tak, že chce-li Kanada prodat do Číny dřevo, musí Čína vyměnit yuany za dolary a těmi zaplatit (mezinárotní rezervní měna) a Kanada si US dolary vymění za Kanadské.
Tedy dolar je nezbytný pro jakoukoliv transakci.
Ale protože dolar umírá jak ho USA masivně zneužívají k vývozu vlastní inflace (jinak by měli dávno hyperinflaci jako Výmarská Německá republika, co zplodila Hitlera) tím, jak ho masivně tisknou, tak všichni vidí, že se blíží neodvratný konec a tak se rozumné státy zbavují závislosti na dolaru jak to jen jde. A kolaps se blíží:
http://www.youtube.com/watch?v=OgNb83Y0CoY

Co dělá naše centrální banka a další instituce, zodpovědné za bezpečnost státu? Asi by bylo vhodné se jich důrazně optat a žádat, aby byla přijata opatření...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Dost odvazne tvrdenie ze po x86 by nikto ani nestekol. Nejde len o kompatibilitu a rozsirenost. Dnes nieje moc vykonnejsich konkurencnych rieseni k x86 a tak isto je to roky vyvyjana platforma ktora je fakt daleko. Iste je zatazena aj nejakou tou spetnou kompatiblitou a par archaickych veci stale preziva ale je docela silne tvrdit ze dnesne I5/I7 sa da porovnavat s 486/Pentiom. To su uz diametralne odlisne procesory. Jedine, aj to nie kompletne, je rovnaka instrukcna sada. Ale uz aj efektivnost jej spracovania je odlisna.

Amimochodom ked uz je x86 tak nanic, tak je potom celkom zvlastne ze aj v pomerne novom segmente, nezatazenom x86 kompatibilitou - mobilne zariadenia, sa pomalicky dari Intelu ukusovat z kolaca. Zatial skor tablety, casom mozno aj mobily. A to pritom mobilny segment startoval prave na ARMoch a OS ktore neboli primarne cielne na x86 (Android,IOS a dalsie).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Nezatíženém x86 kompatibilitou"!? Já nevím, v jakém světě to žijete, ale co já si všiml, hafo lidí si ty mobilní x86 věci kupuje proto, že "jé, má to normální Windows a můžu si tam instalovat [svoje stávající] aplikace sám a ne jen z nějakého obchodu!". (Případně "jé, má to tlakové pero a přitom na tom běhá plný Photoshop pro PC".)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi ste dobre nepochopili co som pisal. Mobilne platformy startovali na ARMe a aj tak v momente ked sa Intelu podarilo spravit energeticky dostatocne mobilne x86 CPU tak postupne ukusuju ARMu podiel. Samozrejme tomu aj pomaha kompatibilita s x86 a moznost pustania plnohodnotnych app na tablete (v pripade win8.1). To len ukazuje ze ani ARM neni vsespasny a dovolim si tvrdit ze v dnesnej dobe je uz ovela dolezitejsi SW na ktorom to ma cele bezat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ty neplnohodnotné aplikace ovšem nejsou neplnohodnotné kvůli ARMu. To je spíš problém společenský než technologický. x86 není relativně víc na nic společensky, ale snadno by mohl být technologicky (kdyby všichni měli stejné továrny - to, že tomu tak není, hodně přispívá k tomu, že se Intelu v téhle oblasti přeci jen daří).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No a co cakas???? 8-O
Primarny aspekt je spolocensky resp. suvislosti s okolnym svetom!

Je to nieco podobne, ako je racionalne dost blbe vyrabat kopec produktov dvojmo (polka sveta jazdi na `nespravnej` strane cesty) - ale (nielen) financne naklady na odstranenie tohto nezmyslu by boli tak giganticke, ze to tak aj zostane...

Takze to tvoje `keby keby` je len onanovanie nad piatym pivom v krcme, kedze vzdy platilo ze COKOLVEK sa o dost lepsie tvori `na zelenej luke` ale mnohokrat dolezitejsi ako samotny produkt je pozadie a infrastruktura....

btw. produkt je tu pre uzivatela a nie naopak (jak by tuzili niektori fanaticki technofili) - t.j. je naozaj podstatne ze 99% ludi oslovi, ze na tom krame bezia programy ktore poznaju a vedia ich uz ovladat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze Cina ma tech dolaru od amiku tolik, ze je vubec rada ze je muze nejak udat. Cina se tak masivne zbavuje dolaru a nakupuje za ne treba ve velke mire statni dluhopisy, tech evropskych ma uz docela dost. Jestli to tak pujde dal tak si Cina koupi celou €vropu ktera svou nechutnou ekonomikou potapi jeden stat za druhym.
A ano kolaps se blizi a bude to poradna rana az to rachne.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Opět opakování té vaší dolarové propagandy. Boha jeho...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

trodas:
Ty asi budeš mít mozek pořádně vymytý východní propagandou. Dolar se podle křiklounů, jako seš ty, potápí už od 90. let a pořád se ne a ne pochopit.

Buď tak hodný a podobné úvahy nech odborníkům, kteří tomu skutečně rozumí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby od 90. Já si ještě pamatuji propagandu z let 80., kdy byl každou chvíli ve zprávách obrovský americký deficit. O tom našem, vnitřním, se samozřejmě nemluvilo. A tak výsledkem tohoto desetiletí "úpadku" US bylo to, že Reagan uzbrojil východní blok :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Skoro bych řekl, že hlavní důvod, proč nepoužívat Lenova a Huaweie je kvůli jejich pochybné kvalitě a tristní respektive v případě Huaweie nulové podpoře.

Například v ČR si Huawei vesele prodává jejich předražené nedodělky a podporu tu nemají žádnou, pouze skladníky.
Proč by si někdo koupil switch/router/firewall od Hnujaweie, když za ty samé peníze sežene kvalitu - Alcatel-Lucent, Brocade, Juniper, HP, Cisco...

Ještě patrnější to je u bezdrátových pojítek. Nechápu, kdo by si koupil Hujahej, když může mít za stejnou cenu nesrovnatelně spolehlivější a lepší Alcomu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Proč by si někdo koupil switch/router/firewall od Hnujaweie, když za ty samé peníze sežene kvalitu - Alcatel-Lucent, Brocade, Juniper, HP, Cisco..."

No tak Cisco asi opravdu ne.

http://arstechnica.com/tech-policy/2014/05/photos-of-an-nsa-upgrade-fact...

http://www.infoworld.com/d/the-industry-standard/snowden-the-nsa-planted...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna o tvoje data NSA stojí. Každý večer tě šmíruje na jaké P* se zrovna díváš. Hnujawei a Lenovo budou patrně jako všechny výrobky pro elektronickou komunikaci prolezlé backdoory, to si moc nevybereš. K Ciscu máš velmi kvalitní podporu a špičkové vzdělávací programy.
Nějak jsem si nevšiml, že by existovala nějaká Hnujawei Network Academy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

? Já měl za to, že řeč je o tom, jaký hardware budou ve světle tohohle chtít nakoupit ruské úřady a velké organizace a firmy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cenám moc nerozumíte. Cisco věci jsou nejdražší a předražené, HP(3Com) umí 80% věcí za 50% ceny.

Objednali jsem si od spol Vegacom a.s. nové DVDMašïnky.
Lucent/Alcatel řešení bylo o 40% dražší než Huhlavej a navíc při prohlížení HW ve Vegacomu jsme zjistili chybějící šroubky a dokonce i piny na základních deskách Lucentu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně pokud jde o většinou kancl-stroje, tak určitě jde víc o bezpečnost než rychlost, takže proč ne arm?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nuz idea je to pekna, lenze pocitac nestoji iba na procesore, tam to len zacina. Ak chcu byt komplet nezavysli tak to znamena navrhnut komplet celu platfromu a asi si zacat vyrabat aj nejake tie komponenty, karty a periferie. To znamena ze by si Rusi prakticky vybudovali cely svoj HW IT segment. Ci to je mozne a v nejakom rozumnom case, tak to fakt si nedovolim ani typovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné jen ruským způsobem. Tedy úzká výroba pro vojenský komplex, vysávání zdrojů z civilní oblasti a i tak zaostávání za světem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>to znamena navrhnut komplet celu platfromu a asi si zacat vyrabat aj nejake tie komponenty,
>karty a periferie

ARM chipy su principialne SoC =System on chip, kde vsetko na chipe a okrem tlaciarne(ktore je zakazana vo vojenskych zariadeniach), displeja, klavesnice a konektorov nepotrebujte
na funklcny system nic s vynimkou operacneho systemu aplikacii.

Navyse SoC na baze ARM je skladacka, licencujte si komponenty napr. CPU jadro od britskeho ARM, sietovy adapter od tajvanskeho Realtek-u, grafiku od americkeho Qualcomu, alebo korejskeho Samsungu, video akcelerator si vyviniete sami a bude to fungovat spolu. Ak si dovijivate valstnu sietovku vymenite tu licenovanu za vlastnu..

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No len to treba domysliet trochu dalej. Ano ARM je SoC lenze s tym na desktope daleko nezajdete. Nejakej sekretarke v podstate staci aj "mobil" napojeny na monitor a s pripojenou klavesnicou, lenze to je ten najmensi problem asi aj najmenej podstatny dovod prechodu. Treba si uvedomit ze kazdy stat ma aj kopec strategickych a specifickych systemov. Mozu pouzivat specialne ISA/PCI/PCIex karty na kontrolovanie nejakeho zeleza, seriove rozhrania a podobne. A tam sa uz z nejakym SoCom zabalenym v alobale moc nepohnete. Koli sekretarkam a par uradnikom nebude ziaden stat vymyslat novu platformu a kompletne vytvarat nove zazemie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

asi narazate na military a industrial aplikacie, ale prave tam su SoC standardom uz n-rokov

Vyhradny dodavatel pre US army Octagon systems ich ma napr,.
http://www.octagonsystems.com/solutions/solutions-overview1/mobl-series/...

je na x86 SoC s vykonom nizsim ako ARM Cortex A7
http://www.vortex86.com/mxplus

Podotykam, ze operating temparature je teplota okolia..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak naštěstí karty dnes povětšinou nepotřebujete, a (externí) periferie mají prakticky všechny standardní USB. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktore periferie ? to co mame kazdy doma? ale kazdy nema doma nejaky komplexny kamerovy system, napriklad, alebo system na inteligentnu spravu budovy. A to moze byt napichnute na nejake riadiace jednotky cez rozne protokoly a rozhrania. Rozhodne by som nehovoril ze zrovna v statnych spravach je nieco standardne. Staci sa pozriet u nas doma. Co ministerstvo to iny system pomali na kazdu blbost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže i ty nestandardní periferie stejně používají čím dál tím víc redukovaný počet rozhraní. Třeba kamery dnes běhají před Ethernet. Je to prostě levnější. Řídicí jednotky sice budou vést vlastní digitální i analogové dráty kamsi, ale k nadřazenému počítači budou zase připojené něčím standardnějším.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo jak se rusky řeknou "zadní vrátka"?
Komplet to vyhodí "zakulisnyj" a zvlášť "zadnyje vorota".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Google dává ještě toto: черный ход

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti tomu říkají бэкдор :-D (Nepříliš překvapivé, že? Když dojde na výpočetní techniku, chovají se všichni jako Japonci...no, možná z výjimkou Francouzů. :-))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

aj rusi mali

vyčisliteľnie mašíny

a majú už

kompjuteri.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, měli obojí už hodně dávno (80. léta). EVM jako technický termín a kompjutěr jako slang.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Asi netřeba dodávat, že na těchto procesorech se s Windows či Microsoftem moc nepočítá, Rusko si vyvíjí vlastní softwarové technologie, z velké části postavené na Linuxu a jiných open-source projektech." .... LOL, cekal nekdo od tohoto autora jiny (nebo snad jeste hloupejsi) dovetek?:o))))
Ve skutecnosti pisou o desitkach milionu na projekt pro nejake, patrne bezpecnostni, systemy ....... no a kdyz "TROSKU" povolime uzdu fantazii, tak hned rusko nahrazuje vsechny pocitace na svem uzemi v hodnote peti miliard dolaru rocne, linuxovyma ARM srackama:o)))))) Jo, Jezek umi pobavit:)
Radsi by se mel zabyvat tim, ze po dokrajeni salamu ala android a tvrdem nastupu windows tabletu a mobilu, bude muset ubuntu znovu otevrit bug #1:) Jako o nic nejde, uz jen teatralni zavreni tohoto bugu bylo hodne k smichu, ale ja jen tak:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.