Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 5 v prodeji s třítýdenním předstihem

Zajímavé. Nejzajímavější mi přijdou 1500X (4 MB L3 cache na jádro na slušných frekvencích) a 1600 (šest jader levně), ale ty jsou zrovna cenově skoro u sebe. Nechám se překvapit, jakému softwaru bude co chutnat. (A to je ještě otázka, jestli situace s taktovatelností 1600 vs 1600X bude podobná jako se 1700 vs. 1700X/1800X.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli má 1500X opravdu aktivních 16MB L3, tak to znamená že jsou aktivní obě CCX a to by mohl být potencionální problém. To by znamenalo 2C/4T na NUMA uzel a programy...no co si budem povídat "hry" by tak dost často pracovaly s jádry přes uzel a tím navyšovat latence. Jak moc to bude problém se uvidí, pokud tohle někdo víc rozebere než prostým "FPS je slabé, Intel je lepší" bez zamyšlení proč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, jedno CCX není NUMA uzel. To by pak hry nemohli vůbec spouštět na druhém CCX, protože pro více NUMA uzlů je nutné programovat aplikaci přímo. Mám dojem, že například aida64 například neumí testovat 2 NUMA uzly, ale 2 CCX ano, protože se pro OS vykazují, jako jedno CPU (jeden NUMA uzel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha to jsem neveděl. Co jsem tak četl, tak jsem nabyl dojmu, že NUMA i CCX se chovají obdobně a komunikace mezi bloky je zpomalena komunikací mezi nimi. To že se pro NUMA musí přímo psát aplikace jsem netušil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se porad zvani, jak je Ryzen NUMA, ale skutecna NUMA znamenam, ze je rozdilny pristup k PAMETI. Ryzen ma pristup k pameti stejny, jiny je jen pristup k CACHE. Pomalejsi to samozrejme byt muze, ale zdaleka ne tak vyrazne. Synchronizace mezi cache byla, je a bude problem vzdycky, ale prave proto s tim navrhari procesoru uz umi zachazet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlajz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NUMA na x86 je plne transparentni, SW se upravovat rozhodne nemusi, na druhou stranu NUMA-aware aplikace mohou profitovat pokud vi, k jakym CPU ma konkretni blok RAM blize. Neplet prosim hlavu lidem sirenim podobnych nepravd

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Abys NUMA využil, musíš použít WinAPI funkce pro ně navržené, jinak ti to rozhází scheduler halabala.
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa363804(v=vs.85).aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiální vyjádření AMD ke scheduleru - https://youtu.be/s9YbICd43Mc?t=51

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě to napadlo. Otázkou tedy zůstává, co je nejlevnější 1400 vlastně zač. Nejhorší možností by bylo, že je to úplný krypl, tedy aktivní obě CCX v každé jen 2 jádra a k tomu deaktivovaná půlka cache - v takovém případě by bylo lepší jít do 1500X, která pokud je podobný krypl, tak má alespoň plnou cache. Nejlepší možnost pro 1400 by pak byla jediná aktivní CCX a tedy by odpadly jakékoliv potíže s NUMA. Úplně luxusní by bylo, kdyby druhá CCX nebyla jen deaktivována, ale křemík fyzicky nabízel jen jedinou CCX. Nakonec do levného, čistě herního PC by přetaktovaný 1400 mohl být "nejlepší" levnou volbou bez NUMA starostí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že jednoblokový 4C/8T čip bude to budoucí APU s nefunkční grafikou, jako tomu je dnes třeba u Athlonu X4 845 (což i dnes vůbec není tak špatný čip, při té ceně).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z toho, čo som sa doteraz dočítal nevyzerá, že sú pre hry problém latencie komunikácie medzi CCX, ale pomerne nízka bandwidth infinity fabric. Paradoxne by teda menší počet jadier v CCX mohol výkon zlepšiť, ak to naozaj limituje bandwidth. To zistíme asi až keď niekto tie všetky R5 otestuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo fungovat. Další vlastností Ryzenu je, že rychlost fabricu je závislá na taktu pamětí. Proto ve hrách s 3200Mhz pamětmi to podle testů na netu vypadá, že získáme až 15% fps oproti stejně taktovanému Ryzenu s 2133Mhz pamětmi. Naopak zvednutím taktu CPU na Ryzenu v některých hrách nezískáme vůbec nic (kvůli bottlenecku fabricu). Z toho co jsem viděl mě tedy vychází jako dobrý kup R7 1700 s nějakou B350 deskou co zvládne 3200Mhz paměti a k tomu 3200Mhz paměti. Netaktovat to, člověk tak za slušnou cenu získá celkem dělo, ušetří 5 tisíc oproti 1800X, dalších několik tisíc oproti X370 desce, přitom výkon ve hrách si zvedne tou rychlejší pamětí a ušetří i na spotřebě, protože 1700 má jen 65W, navíc nemusí řešit chladič, protože ten defaultní k tomu s přehledem stačí. Tak nějak mi to přijde jako rozumně k sobě zvolené, co myslíte Vy?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to že ho klidně můžeš i "trochu" potaktovat a pořát ti na něj bude stačit ten chladič od AMD. Dneska vyšel novej bios pro Asus B350-PLUS tak uvidím jestli se dostanu na 3200MHz. Zatím jedu na 2933.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Si nejsem jisty, jestli to takhle jednoduse funguje s data fabric. Z toho co jsem ruzne nacetl, to spise vypada, ze data fabric v soucasnosti skaluje jen do vyse oficialne podporovanych pameti s frekvenci 2666, kdy data fabric pojede 1333Mhz. Vse nad 2666 je povazovano za OC pameti a nikde jsem nenasel jasnou zminku o tom, ze by data fabric skaloval s tim. Proto by mel byt zajimavy kvetnovy update AMD, ktery ma zvisit oficialni podporu pameti, bez toho, aniz by se museli OC.
Ale muzu se samozrejme mylit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škáluje i nad 2666, sám AMD-kdosi-na-marketing to psal na AMD fóru. Nikdo to možná zatím přímo nepotvrdil, ale vypadá to tak (že tam není dělička).
http://tinyurl.com/n3oa8sf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale to jsme porad tam kde jsme byli. AMD oficalne podporuje jen 2666 pameti. Vsechno nad to je OC pameti, ktere resi vytobci boardu upravou BIOSu a snad i nejakym "externim taktovacem" (ale mozna se tady pletu).
Treba to skaluje, ale opravdu jsem nikde necetl zadnou oficialni zminku krome tech 2666 (1333).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já vycházím z toho, že kdyby tam byla dělička, tak je i v BIOSu(UEFI) - u drahých desek - resp. myslím si, že by ji AMD zpřístupnilo hned zkraje, že to není syndrom "rychlouvedení" desek. Jelikož zpřístupněná není, asi to mají narozdíl od Intelu natvrdo (a děličky mají jen na PCIe/SATA/USB "okraji" atd.). Přijde mi to ok ten návrh bez děličky mezi Fabric a MMU. Zároveň se na to vyloženě ptalo AMD x lidí a AMD nic takovýho neřekla - je tam dělička, ale my ji vám nedáme. Řekli "škáluje to s paměťma". To je i důvod, proč ty paměti nejdou tolik nahoru jak u Intelu.

Kdyby tam byla dělička, nevidím důvod, proč by se měla nahonem zapnout až při 2666...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat, ze delicka tam je a ta skaluje jen do tech 2666 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není. Nebo ty to víš? Resp. je v BIOSu a má max. 2666? Pokud jo, tak je to ale jedno, že je míň flexibilní, od 2666 nastává to pravý OC - AMD samo používá 2933 a paměti už jsou i na 3500 (tzn. že Fabric to dává), takže vo co go.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vychazim tady z toho komentáře. .
Höhere Speicherfrequenzen sind bei AMD besonders vielversprechend, weil der Data Fabric als Verbindungschnittstelle zwischen den zwei 4-Kern-Clustern (CCX) mit 32 Byte/Takt an die RAM-Frequenzen gekoppelt ist. Die Inter-CCX-Kommunikation gilt aktuell als Flaschenhals bei der Spiele-Performance. AMD gibt an, 22 GB/s beim Data Fabric gemessen zu haben, ohne genau ins Detail zu gehen. Erreichen ließe sich der Wert mit den maximal spezifizierten DDR4-2666: 1.333 MHz bei 32 Byte/Takt ergeben knapp 43 GB/s oder aufgerundet 22 GB/s in beide Richtungen. DDR4-3200 würde den Durchsatz bereits auf knapp 26 GB/s pro Richtung erhöhen, DDR4-3800 auf gut 30 GB/s.
Akorát se tady zase odvolávají na amd ofiko verzi s merenymi 2666 pamětmi.
Třeba je to jak říkáš, že to data fabric dva při zvyšene frekvenci, nevím.
Ps: v angličtině to nemam..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Akorat, ze delicka tam je a ta skaluje jen do tech 2666 "

a jak tedy nastavíš třeba těch 3000MHz nebo 3200MHz na pamětech, když to nad 2666 nejede ? :-D

škáluje to samozřejmě i nad tu frekvenci 2666 a protože rychlost infinity fabric je provázaná s rychlostí IMC, čím vyšší takt pamětí, tím vyšší takt interní sběrnice = vyšší propustnost. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem jedine rad, pokud mate pravdu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta dělička je tam - vypadá to - jak píšu výše, pro kure*sky pomalý paměti, aby Fabric jel na 2666 i s nějakýma mr*kama a nebyl zdržován, víš. Takže strach máš... postrašit tě to mohlo, ale je to z opačnýho důvodu. Viz. včera nebo kdy video Linuse plus cos postoval na PCt. V tom německým textu se píše přesně to, co jsem si tak nějak vyvodil, že od 2666 (resp. při zařazeným kvaltu 2666 1:1) začíná to pravé ořechové. Nenazval bych to dělička, ale zpomalovačka pamětí, abych to vyjádřil uplně pro koko*y ;))) A jestli né, tak se to stejně tak ve výsledku chová - blackbox. Zajímavý výsledky se dají evidentně dosáhnout i BCLKem, což je taky dobrá zpráva - zřejmě si zrychlíš Fabric i s shitózníma RAMkama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současně by to ale taky znamenalo, že každé jádro má pro sebe v průměru 4 MB L3 cache a že se o jednu asociativní paměť "perou" maximálně dvě jádra místo čtyř. Nevím, jak vy, ale já bych to při psaní programů docela ocenil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to můžu teoreticky vyzkoušet. Mám jednu hru které celkem vadí i SMT Ryzenu, ale na 4 fyzických jádrech jede celkem obstojně. Zatím jsem pro ni ale vybíral jádra z jednoho CCX(process lasso). Zkusím to rozhodit i po CCXech a uvidím. Jen pro zajímavost doplnim, že jsem včera bez problémů hrál a na druhém CCX encodoval do HEVC, kde jádro 8-15 jelo na 100%. Rozdílu jsem si nevšiml. Bohužel hra nemá benchmark a pokaždý je jiná. Není jednoduchý říct, zda tam rozdíl je/není/minimální. S jinýma hrama jsem takový problém jako s tou jednou neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Simulovane 6 a 4 jadro v testech. 6 jadro je celkem drtic, ve srovnani s 8jadrovym r7 temer shodny (malinko mensi) vykon ve hrach.
http://www.techspot.com/review/1360-amd-ryzen-5-1600x-1500x-gaming/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se simulací výkonu úpravou taktů a počtu jader bych byl opatrný, různé modely mohou mít odlišně nastavené závislosti taktů na teplotě / spotřebě a podobně, čímž ty výsledky mohou být zkreslené.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A tim "odlišne" v pripade menejadrovych Ryzenov myslite skor negativne alebo pozitivne vzhladom na vykon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možné je obojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze plus/minus autobus to bude stejne. Jestli tam bude rozdil v jednotkach par % a to skoro bych si dovolil tvrdit, ze ani to ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsimnul jsem si neceho podobneho na vicero serverech, proc maji jinak stejne sestavy rozdilne kapacity RAM? Inteli sestavy maji 32GB, zatimco Ryzeni jen 16GB. Ve vetsine pripadu ten dopad asi nebude nijak vyznamny, ale vazne tomu nedokazu porozumet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bo Intel většinou 4x8GB, Ryzen kuli omezené rychlosti pamětí s vyšším počtem modulů má jen 2*8GB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Ryzen kuli omezené rychlosti pamětí s vyšším počtem modulů“

To myslím nebude ten důvod, podobné omezení se týká i Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skor sa bojim dalsej kauzy Atop. AMD zaplatilo smetiarskej (cesky popelarske) firme za znicenie chipov, ktore boli chybne - nepresli testom stability v testovacej tovarni AMD v Singapure- smeitarska firma ich namiesto ekologickeho znicednia predla svojej seserskej firme, ta ich ocistila a dodala na trh vCine a Nemecku (cipy vyrabalo AMD v Drazdanoch). Islo o niekolko milionov kusov chybnych cipov...

Atop chief accused of selling stolen AMD chips
8 Mar 2005 at 12:10, Tony Smith

AMD has accused the chairman of Atop, a Taiwanese electronics firm, of masterminding the theft and re-sale of 60,000 dud chips earlier this year, according to police sources cited by local media.

DCP acquired, cleaned and re-tested a large quantity of used chips before selling them on to companies around the world.

Police in Taiwan sized the dud chips in January following a tip-off from AMD's Taiwan operation. The CPUs, a mix of 32-bit and 64-bit parts, were said to be defective and earmarked for destruction. According to police reports, the chips came out of AMD's Singapore testing plant and should have been destroyed two years ago.

At the time of the seizure, more than 1m such parts, then valued at TW$300m ($9.4m) had already been shipped to China and Germany, Liberty Times says.
https://www.theregister.co.uk/2005/03/08/amd_accuses_atop_chief/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

12 let stará událost? Proč proboha to tady je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napsial som, ze sa obavam, ze sa to mohlo stat opat. Nejake (pred)produkcne vzorky namiesto znicenia niekto dal na trh...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S balením atd? Navíc věřím, že se v AMD poučili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne nebolo by to jednoduche, ale to mate na smetiarmi/popelari stat, kym to neznicia?

A podobny probloem mal tusim aj Philips semiconductor (dnesne NXP)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypada, ze optimalizace na Ryzen muzou fakt fungovat. AOTS dostal Ryzen optimalizacni patch na verzi 26118. narust vykonu dle nastaveni a pameti od 17-31%. Vykon skoro na urovni Intel 6900 :)
https://www.pcper.com/reviews/Processors/Ashes-Singularity-Gets-Ryzen-Pe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.