Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7000: 29. srpna ohlášení, 13. září recenze, 15. září dostupný

A Intel může jít tak prodávat banány na Zelňák... :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a to teď prosáklo, že 16ti jádro bude mít 5,7GHz intel bude úplně v loji zase na rok jestli se jim teda povede vydat příští rok meteor lake

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

niekde som čítal o 5,5GHz all core booste pre 8, či 16 jadre na Zen4

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Len dúfajme, že Číňania nenapadnú Taiwan a nezničia TSMC. Potom bude aj Intel dobrý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aj keby Taiwan napadli, preco by nicili najpokrocilejsiu tovaren na cipy na zemeguli??? Ved to je primarne v ich zaujme, aby sa technologicky dotiahli na zapad... Ci a ako budu potom predavat produkty z TSMC na zapad, to uz je ina rozpravka, ale rozhodne Cina nema najmensi zaujem TSMC znicit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude Taiwan napadeny, tak je domluva s ASML, ze ty vsechny stroje budou muset znicit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zcela bez urážky, to je ověřitelná informace, nebo JPP? (jedna paní povídala)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako dává to smysl, proč by jim to nechali?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebavím se o smyslu, ale o pravdivosti tvrzení, "je domluva s ASML".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Taiwanu hrozilo obsazeni (coz se schopnostmi Ciny nejspis nebude, i pokud by se snazila), tak je jedina logicka varianta likvidovat vsechno, co by mohlo nepriteli padnout do rukou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Logické to možná je. Stejně tak se dá říci, že pokud tam někdo pracuje, může uvažovat, že tam po obsazení bude pracovat nadále. Nicméně, já se neptal na logiku, ale na to tvrzení, že je to domluveno. :)
//a pardon, mínus jsem neměl v úmyslu, uklepl jsem se, když jsem chtěl odpovědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial by pre jednu z najvacsich armad sveta mal byt problem obsadit OSTROV o velkosti neceleho Slovenska, z coho este asi polovicu rozlohy tvoria neobyvane hory a ktory navyse nema ziadnu obrannu dohodu s inou mocnostou (USA/NATO), tak to by asi Cina velmi rychlo skoncila na smetisku dejin...
A co sa tyka likvidacie TSMC - pokial to je pre Cinu strategicky ciel (co teda rozhodne je), tak s pomocou vysadkarov mozu obsadit samotnu tovaren skor, nez zautocia na zbytok Taiwanu a skor nez v TSMC stihnu stlacit "cerveny knoflik"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenom aby se neukázalo že číňani jsou stejnej shit jako rusáci. Shoděj výsadkáře co budou mít v padácích vystříhaný ďoury ve formě spoďárů a podobně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Výsadkáři jsou ti nanic, když tu fabriku zničíš raketami. Není potřeba žádný červený knoflík přímo v TSMC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cinska armada ma nulove zkusenosti s bojem. Vylodeni je nejslozitejsi mozna vojenska operace. Taiwan ma minimum plazi, ale hodne zbrani. 160k vojaku hned, mega a pul na pockani.

To, ze uvadis hory jako vyhodu pro utocnika... no ja nevim, tsccc.

Jak skvele funguje to obsazovani strategickych objektu daleko od frontu... to jsme videli v Hostomelu. A to, ze mas nekde nasackovane vysadkare neznamena, ze ti tam nikdo nepraskne z padesati kilometru par raket.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Oprava - maji celkem nedavnou bojovou zkusenost s Indii. Mlatili se drevenymi holemi na linii kontroly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na zbraních se tam s Indií dohodli předem. Spor o těch pár metrů území není ani pro jeden ten stát důležitý, spíš je to tamní folklór.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"To, ze uvadis hory jako vyhodu pro utocnika"
nie som vojensky analytik, ale v pripade Taiwanu si myslim, ze hory, ktore rozdeluju ostrov na vychod a zapad, hraju prave do kariet utocnika, kedze Taiwanu to bude stazovat preskupovanie a zasobovanie vojska

"Jak skvele funguje to obsazovani strategickych objektu daleko od frontu... to jsme videli v Hostomelu"
porovnavat tisicky kilometrov od frontu s <20km od plaze... no ja nevim, tsccc.

"ti tam nikdo nepraskne z padesati kilometru par raket."
ano, to je taka bezna strategia a prax vypalit par rakiet na tovaren v sukromnom vlastnictve, plnu vlastnych obcanov-civilistov

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A ty fabriky jsou u plaze? Uvedom si, ze plazi vhodnych k invazi je na TW par...

"ano, to je taka bezna strategia a prax vypalit par rakiet na tovaren v sukromnom vlastnictve, plnu vlastnych obcanov-civilistov"

Si myslis, ze tam bude den po zacatku invaze po obsazeni fabriky vysadkari nejak plno?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A ty fabriky jsou u plaze?"
plaz = v tom zmysle, co som pisal, je ekvivalent fronty. Vysadkari sa asi nebudu vylodovat, ale do fabriky priletia vrtulnikmi... duh

"Uvedom si, ze plazi vhodnych k invazi je na TW par"
naozaj neviem odkial toto beries, ale nemysli si, ze ked to budes donekonecna opakovat, tak to je aj pravda

"Si myslis, ze tam bude den po zacatku invaze po obsazeni fabriky vysadkari nejak plno?"
a ty si myslis, ze ked mas v takej fabrike ludi-specialistov, kde len oni vedia tie vysoko sofistikovane stroje ovladat, tak ich nechas utiect dverami ako priatelske gesto? :D ftipalek

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze jedna vec je, ze mohou nejak priletet, druha je, odkud prijde relief... Do Hostomelu take prileteli v mixerech.

Tady mas ty plaze i s obrazky...
https://www.bloomberg.com/news/features/2020-10-07/here-s-what-could-hap...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak z Bloomberg bereš ty bláboly. Napiš si do Bloomberg jak to dopadlo s čínskými spy chipy na deskách Supermicro:).

To ubohé dělostřelectvo z fotky by bylo zničeno v okamžiku (a stejně tak i kdybys ho vynásobil mnohokrát), ale ty to bereš jako něco nepřekonatelného pro armádu, která patří mezi nejsilnější na planetě. Máš hezky vymleto...

edit - Teď koukám na fotku „anti-landing barricades/coastal barriers " (takovéty kolejnice zalité v betonu) a nemůžu se přestat smát. Ty bych možná uřízl i svojí rozbruškou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Cinska armada ma nulove zkusenosti s bojem..
Taiwanská má větší? Nemá, tudíž se satai dopustil hloupé a lehce rozpoznatelné manipulace.

„Taiwan ma minimum plazi, ale hodne zbrani. 160k vojaku hned, mega a pul na pockani.."
Čína má méně vojáků a méně zbraní? Nemá, tudíž se satai dopustil už druhé hloupé manipulace. Neměl by pořád hrát americké hry, které nadměrně glorifikují vylodění spojenců v Normandii, i když to nebyla nijak zvlášť krvavá operace. V rámci druhé světové byla dokonce hluboko v podprůměru.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nezklamal - argument jsem od tebe nečekal. Ještě si projdi pobřeží Taiwanu, ať aspoň někdy příště nebudeš psát zjevné kraviny. Těch míst pro vylodění je víc než dost, armády nejsou zhýčkaní turisti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

De iure taiwanská armáda má největší zkušenosti, když je to defacto ostrov, kam uprchla ta původní čankajškova čínská armáda. Sice jsou to zkušenosti negativní, protože defacto neustále ustupovali a prohrávali všechno a všude, ale v obranné válce se to může hodit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom takový drobný detail - Taiwan má ty vojáky na Taiwanu, rudý mrdky v Číně a značná část z nich poslouží jako žrádlo pro ryby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) I kdyby Čína měla sebelepší vybavení, než přijde (s nějakou šancí) první pokus o fyzické se dostání na ostrov, uběhnou několik dní války, jelikož Čína musí pěkně z dálky vybombardovat vojenskou infrastrukturu a předpokládané obranné pozice. Čína nemám tak obrovské kapacity, letecké ani lodní, aby i přes značné ztráty přepravných prostředků dokázala na ostrov v krátkém čase přesunout dostatek pěchoty natož techniku.
2) Transportní vrtulníky jsou úžasné cíle jestli máte dostatek mobilních autokanonů případně ručních protileteckých systémů a i z některých ručních zbraní si s nimi dokáži poradit.
3) Je vám k ničemu mít dva miliony vojáků, když velkou část máte nebojové útvary a další musíte mít někde jinde. Dále jsou tu obrovské přepravní limity a i za míru by bylo těžké přepravit ohromné množství jednotek s technikou přes vodu.
4) Týdny před samotnou invazí by o chystaném kroku věděl celý svět. Takže žádný překvapivý útok.
5) Taiwanské letectvo není slabé a velmi pravděpodobně by dokázalo udržet nadvládu nad úžinou minimálně blízko ostrova kam nedosáhne komunistická protiletecká obrana. Když tak přiletí americké letectvo, nejsilnější na světě.
6) Mobilní protilodní odpalovače raket taky můžou nějakou dobu udržet komunistické námořnictvo dostatečně mimo ostrov.
7) Přepravit jednotky na druhou stranu není vše, co by KČ potřebovala. Musí v dostatečném množství zásobovat materiál svým vojákům na druhé straně. Rakety, raketomety, lékařský materiál, dělostřeleckou munici, puškové střelivo, granáty, minometnou munici, dýmovnice (docela důležité), náhradní kola, atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaprve, Tchajwan a USA dohodu maji. TW je pro USA absolutne klicovy. USA dokonce ma "prakticky" ambasadu na TW. A ma vzdy pobliz alespon jeden supercarrier letadlovou lod s celou svoji "strike group" a vetsinou jeste par mensich letadlovek.

Aktualne je v primo v oblasti Ford, Washington je u Australie a muze dost rychle reagovat, Lincoln a Vinson jsou na Havaji a muzou take relativne brzo podporit.

Jakykoli utok na TW by musel prvne vyradit letectvo nepritele (TW+USA) jinak by ty letadla meli docela slusny hody na transportnich lodich PLA. A vyradit tohle je pro Cinu nadlidsky ukol. Dokonce Cinska taktika pocita s tim, ze nema sanci bojovat v takovemhle konfliktu a pripravuje se, ze s az dostatkem letadlovek typu 004+ (003 je vzasade porad testovaci platforma pro tech jako EMALS) by mohli prvne vyradit v modrych vodach USA a donutit je zustat u Havaje a teprve pote by mohli resit TW a Indonesii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nemusí byť zámer, polovodičová výroba môže byť zničená pri útoku ako vedľajšia škoda. Stačí aj znečistenie superčistých priestorov alebo dokonca len výpadok elektriny:
https://pc.zoznam.sk/novinka/hodinovy-vypadok-elektriny-v-micron-tovarni...
https://www.svethardware.cz/minutovy-vypadek-elektriny-v-tovarne-samsung...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadok elektriny bude mat dopad akurat na znehodnoteny kremik vo viacerych stadiach vyroby. Co sice bude obrovska strata, ale kremiku si nasledne cina dokaze vyrobit na mraky. Dolezita je technologia, ktoru ked sa im podari zachranit bez ujmy, tak maju vyhrate...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To stále nehrozí 85% importu čipov do Čínskej Ľudovej Republiky je z Čínskej republiky (ľudovo nazývanej Taj-wan)

China Now Produces One Billion Chips a Day

published July 15, 2021

Chinese semiconductor makers produced 30.8 billion chips in June
Yet China imported 51.9 billion semiconductors in June,

which means that the country could fab around 37% of its semiconductor needs
https://www.tomshardware.com/news/china-now-produces-over-1-billion-chip...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potom sa to už nebude nazývať import ale vnútroštátna výroba. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno lenže ak sa poškodia továrne pri bojoch o ostrov, tak sa po oprave začne výroba až po 18 mesiacov trvajúcom čistení priestorov clean room-u

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre Ríšu, ktorá existuje tisícročia, nerobí pár mesiacov problém.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To myslite Intel tou 1000=ročnou ríšou ?

AMD Achieves Huge Server Milestone As EPYC Chips Exceed Opteron’s Market Share
1h

In a recent publication by Next Platform, it is revealed that market analysts such as Gartner, IDC, and Mercury Research put AMD's server market share which mainly comprises its EPYC server CPUs about north of 25%

https://wccftech.com/amd-achieves-huge-server-milestone-as-epyc-chips-ex...

At cloud builder customers where AMD’s share could be as high as 35 percent right now
https://www.nextplatform.com/2022/08/03/amd-finally-reaps-the-fortunes-i...

AMD: Zen zpětinásobil podíl v serverech, od Zen 2 čekáme ještě víc
18. 6. 2018
Procesorová architektura Bulldozer prakticky vymazala AMD ze statistik v serverových procesorech. Při nástupu Zenu dosahovala AMD 0,2% podílu…
https://diit.cz/clanek/amd-zpetinasobila-podil-v-serverech

Noční můra Briana Krzanicha realitou: AMD dosáhla 16% podílu v serverech
28. 9. 2021
https://diit.cz/clanek/nocni-mura-briana-krzanicha-realitou-amd-dosahla-...

Akurát sa niekto pred mesiacom "sekol", keď už teraz má AMD 25% na trhu všetkých serverov a 35% na HPC/datacenter/cloud provider trhu

AMD v roce 2024 získá 18 % z trhu serverů, ARM procesory 10 %
12. 7. 2022
https://diit.cz/clanek/amd-v-roce-2024-ziska-18-z-trhu-serveru-arm-proce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie, Čínu.
"According to Chinese tradition, the first dynasty was the Xia, which emerged around 2100 BCE."
https://en.wikipedia.org/wiki/China#History

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo by te psat neco podobneho o Italii nebo Egypte? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Egypt a Taliansko nemajú ani zďaleka takú civilizačnú kontinuitu ako má Čína. Čínsky komunizmus je je len pozlátka a v jeho jadre sedí konfuciánsky úradník.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady to problém je. Ty technologie stárnou podstatně rychleji, takže řeči o tisícileté říši jsou poněkud mimo :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyděl bych to spíš na prodej elektrických přímotopů :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to spíš násobil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super, záver leta bude horúci, teším sa na prvé recenzie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A v Inteli nebudou mit co zrat...

Ale nie, zartujem :-D Tesim sa tiez na recenzie. A hlavne na pekny a zdravy konkurencny boj.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otázka na vzdálenější budoucnost:
Jak je to s APU Phoenix?

V článků z konce července jsem se dočetl leden 2023, a zmíněný je pouze coby mobilní procesor:
https://diit.cz/clanek/amd-apu-phoenix-point-je-cipletove
https://diit.cz/clanek/35w-ryzen-9-7980hs-8-jader-zen-4-1536-stream-proc...

Uvažuji o upgrade, a opět bych rád APU: co nejsilnější integrovaná grafika s celkovým TDP celého APU do 65W.
Těch 8 jader Zen 4, 1536 stream-procesorů RDNA 3 zní fantasticky. Přijde mi ale divné, že by Phoenix přišel tak brzy po Rembrandt (desktopové APU by ale asi stejně přišli až s odstupem po mobilních zařízení, že?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nová APU vydává AMD pravidelně každý rok v prvním kvartálu. Nejdříve mobilní, s větším či menším odstupem času (podle výrobních kapacit a výtěžnosti) pak i pro desktop.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už je na čase. Ceny DDR5 spadli před 2 měsíci a od té doby se drží na rozumné úrovni. Výrobci i prodejci mají dostatek času na to aby si udělali zásobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále stojí dvojnásobek DDR4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Je to o trochu méně než dvojnásobek.
2) Za rychlé DDR4 se taky připlácí.
3) Právě to je dobré znamení. Že cena je svázaná. Už půl roku to je dvojnásobek. Cena DDR5 není ovlivněná nedostatkem napájecích chipů. Tedy nedrhne nic ve výrobě.

Předpokládám že prodeji AM5 nebude nic bránit. Jako samozřejmě low-end bude pokrývat AM4. Ale věřím že AM5 se letos objeví i v mainstreamu. Před půl rokem to tak nevypadalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to abych do konce srpna prodal ten svůj postarší intel pekáč, co tu leží, v září už ho nikdo chtít nebude...
Pokud to bude nějaké terno, půjde do světa i intel notebook a přejdu z 240Hz na 360Hz s AMD u csgo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale RDNA2 predáte AMD a tá to predá pre autá

August 04, 2022 9:00am EDT
AMD and ECARX to Collaborate on Immersive Digital Cockpit In-Vehicle Computing Platform for Next-Generation Electric Vehicles

Advanced digital cockpit will be powered by AMD Ryzen™ Embedded V2000 Processor and AMD Radeon™ RX 6000 Series GPUs

an in-vehicle computing platform for next-generation electric vehicles (EVs), expected to be in mass production for global rollout in late 2023

Over the last three years, ECARX's technology has been integrated into more than 3.2 million cars worldwide.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1085/amd-and-ecarx-...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clanok by mal byt zmazany nakolko sa nejdena o firmu Intel ale o AMD.

Na DIIT cz su povolene clanky len o Intel coporation.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, já se polepším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je ošklivý překlep. Má to být intel coprotation. A ne coporation.

Z řeckého “κόπρος“ XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydrž, s intelem to jde z kopce tak rychle, že už brzy nebude o čem psát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.