Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 3950X nabídne i 65W Eco Mode, prodeje začnou 25. listopadu

Fandím AMD, líbí se mi dění posledních pár roků, kdy se výkon zvyšuje o desítky procent. Jenže je to zvedáním počtu jader, což při extrémech typu TR využije málokdo. Čtu to rád, zní to pěkně, kdybych měl důvod, dokázal bych to i ufinancovat... Ale v poslední době je to jako číst svět motorů o novém Lambu nebo Maserati a pak vyrazit do obchodu ve škodovce. Klidně mě tu ukamenujte, ale kolik z nás - a to jsou tady lidi z oboru u kterých je větší šance něco takového využít - to dokáže využít? Mě osobně by klidně stačil 4/8 APU nebo nanejvýš 6/12 3600(X).
Nechtěl bych tu dobu zpátky, ale je fakt, že v předryzenovské éře co představený procesor, to potenciální koupě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

poslední větou myslíš core 2000 až core 7000 které tady byly skoro 7 let bez větších změn?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

2% výkonu navíc ti nestačilo? ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nevyužiješ maximální výkon, určitě Tě potěší nárust účinnosti. Jinak bych to nepřirovnával k Lambu a Maserati, ale spiše k dodávce nebo náklaďaku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plus je všechno - jádra, spotřeba i výkon. Ale pointa byla v tom, že CPU pro "obyčejné" lidi už v podstatě nejsou zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nebyly nikdy, kromě těch co šli brutálně přetaktovat jako Celerony nebo Durony blahé paměti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, že ideál pro obyčejné lidi je max. něco jako. 8C/8T @8GHz než 16C/32T @4GHz. Předpokládám, že do budoucna si výrobci uvědomují, že další hektický nárůst počtu jader nebude žádoucí bez zásadnějších změn SW, které s velkou pravděpodobností nepřijdou v horizontu pár let.

Osobně bych také ocenil spíše APU s tříkanálovým řadičem (nebo i čtyřkanál), 2560x1440 monitory za méně jak 2x vyšší cenu srovnatelného fullhd monitoru atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych neřekl. Drtivá většina aplikací, které potřebují výpočetní výkon, už dávno zaznamenala, že realita nešla cestou výkonu na jednom jádru, ale počtem jader. Kdo se chce v branži udržet, píše programy s ohledem na vysokou míru paralelizace.

Pokud někdo chce argumentovat hrami, pak bych doporučil podívat se na aktuální konzole - to je taky hromada pomalých jader a vybrali si to sami výrobci konzolí jako optimální řešení, takže to jde.

Samozřejmě jsou problémy, které se paralelizují obtížně nebo to nejde vůbec, ale při narození nám nikdo nesliboval, že život bude lehký.

A TR pro hry taky asi v blízké budoucnosti nebude v top výběru, ale hrát na něm jde a osobně myslím, že na hraní zůstane použitelný o dost delší dobu, než dnešní například 4C/8T CPU.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co bys neřekl? Že je lepší 8C/8T @8GHz než 16C/32T @4GHz jak jsem psal? Nepsal jsem o čtyřjádrech, ale osmijádrech. A volba CPU v konzolích byla spíš pragmatická, než ideální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jenom říkám, že pokud si má člověk vybrat z realisticky existujících možností, pak je prostě 16 jader na 4GHz obecně lepších, než 8 jader na 4,5GHz a to je zase lepší, než 4 jádra na 5GHz. A kde to tak není je spíš dočasná anomálie nebo výjimka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale s tim se prostě nedá souhlasit. To nejsou realistické možnosti, ale snůška hovadin. Dneska je ti 16 jádro ještě k ničemu, pokud pro ty jádra nemáš vyloženě pracovní využití, navíc jen na 4GHz? To je fakt málo. Čili "obecně" to fakt není lepší. Je to stejný nesmysl jako to 4 jádro na 5GHz.
Nejlepší je něco mezi, ale rozhodně ne ani jeden z těch dvou extrémů. Ideální je dnes spíš nějaké 8 jádro 4,5+GHz a, realisticky vzato, jsou i 8 jádra 5GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPC ti nic neříká co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne by se treba 16C libilo, bud bych na to hodil 2x 1080p encodingy, 1x4k encoding a nebo encoding a klidne gamesku (kdybych teda jeste na PC hral). Ono v momente, kdy je vyuziti, tak jader neni 'nikdy' dost. Otazka je spis, jestli to nekomu za ten komfort a penize stoji..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keď treba stíhať termíny, tak to vždy za to stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obyčejný člověk jde do nějakého elektra a tam si koupí PC, který odpovídá jeho rozpočtu.. Co je uvnitř ho nezajímá.

Pokud se člověk jakýmkoli způsobem zajímá o IT techniku, už není obyčejný a pro takového jsou zajímavé různé CPU dle jeho potřeb.. Ty možná nepotřebuješ vyšší výkon nebo více jader, ale jiní ano.. Je to stejné jako s velikostí RAM.. Běžná je 8GB a 16GB je považováno za "slušnou rezervu" do budoucna.. Mě ale ani těch 16GB nestačí...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

16 GB RAM bylo povazovano za slusnou rezervu nekdy tak pred 3-4 roky - tedy na domacim hernim pocitaci.
Uz nejakou tu dobu je za slusnou rezervu povazovano 32GB a 16 GB je uz standard.

Vsak take uz existuje hodne her, pro ktere je 16GB optimalni hodnota.

Jasne na brouzdani, koukani na videa a cteni mailu je 8 GB ok

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli jsem obyčejný člověk. Nicméně fakt, že jsem si ještě před pár lety mohl za pět a půl tácu koupit leda výprodejový 4c/4t Haswell refresh, zatímco dneska mám za stejnou cenu k dispozici 6c/12t R5 1600 vč. X370 slušný desky, to mi dost zajímavý příjde...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Abych byl spravedlivej, ten R5 a deska jsou pochopitelně taky výprodej...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť pokud vám stačí 4/6 jader, tak si je můžete pořídit. Nemusíte kupovat 16 jader, když je nepotřebujete ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jde mu o to, že velký singlethread výkon využije každý, ale víc jak 8 jader málokdo. AMD/Intel by se už nad tím měli zamyslet a jako akci udělat něco dříve nepřijatelného - např. v Intelu převézt novou architekturu i na frekvenčně nejlepší 14 nm proces i za cenu snížení počtu jader. Nepředpokládám, že Intelovský 7nm dosáhnou na 5GHz. Krize vyžaduje netradiční přístup - držet si nejenom nejmodernější výrobu, ale i tu frekvenčně nejlepší v případě, že ta nejnovější je frekvenční mizérie.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bys uvést nějaké příklady softwarů z aktuálního desetiletí, které vyžadují vysoký výkon a přitom využijí spíš singlethread? Mně napadají jenom některé blbě udělané hry, ale zato vyjmenovat dobře zparalelněné aplikace, které víceméně planě využijí i toho TR, mi nedělá problém: kompilátory, balící programy, video editory / konvertory, 3D renderery, ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Viz moje odpověď výše + otázka - Vážně věříš, že i „jen" šestijádro na 8GHz by v drtivé většině SW nedokázalo porazit 16C/32T na 4GHz? Co CADy, hry, office programy, prohlížeče....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V CADech se nevyznám, podle mě fičí spíš na grafikách, dobře udělané hry vícejádra vyuzívají dobře a office programy a prohlížeče nejsou aplikace vyžadující výkon.

Hypotetické šestijádro na 8GHz by 16C/32T na 4GHz poráželo jenom ve specifických případech a nechtěl bych jej - spotřeba neroste lineárně a pokud budeme sledovat tu křivku v již čistě hypotetických oblastech, byli bychom rádi, kdybychom se dostali pod 10kW.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Hypotetické šestijádro na 8GHz by 16C/32T na 4GHz poráželo jenom ve specifických případech"

Ty tvoje „specifické případy" představují drtivou většinu SW - např. 100% her, 100% CADů (na CPU tam záleží). Schválně najdi jedinou hru, která běží lépe na 12 jádru @ 3GHz než na 4 jádru @ 5,2GHz - a to je pro tebe příznivější příklad než to co od tebe cituju. Spotřebu si nech od cesty - není předmětem diskuze.
Kdyby dneska někdo dokázal vyrobit šestijádro na 8GHz na srovnatelné architektuře a za srovnatelnou cenu s tím šestnáctijádrem, tak by to byl bestseller. Věř tomu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že tých 8 GHz je iba tvoj vlhký sen. A Intel to veľmi dobre vie, ináč by tu už boli 6 GHz procesory.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je problém většiny a diskuze je o něčem jiném.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, diskuse je přesně o tomto. Musíš totiž vytvářet hypotetické konstrukty jako 8GHz osmijádro nebo 2GHz dvaatřicetijádro, abys dokázal obhájit myšlenku, že jednojádrový výkon je obecně neustále potřeba.

Přitom v realitě máme - co já vím - 4,5GHz šestnáctijádro a o_trochu_větší_frekvence osmijádro, které aby se na ty frekvence vůbec dostalo, musí žrát 2x tolik (to zabijeme větou, že "spotřeba není podstatná") a tak se pojďme spíš bavit o tom, jak se chovají pod zátěží tady tyto reálné produkty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Houby. Tak si místo těch 8GHz dej reálnější frekvence. Např. 6 jader @ 4GHz vs 12 jader na 2,5GHz - v naprosto žádné hře nebude mít vyšší výkon těch 12 jader. O potřebě jednojádrového výkonu vůbec nediskutuju - to je konstanta o které se nediskutuje. Za víc jak 4,8GHz se dnes hodně platí jak pořizovací cenou, tak jak si správně poznamenal i vyšší spotřebou a lidem to za to stojí. Proč asi....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zase vytváříš něco, co neexistuje - dvanáctijádro na 2,5GHz nikdo pro desktop ani workstation nedělá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano vytvářím, protože tahle diskuze je o možném směřování vývoje, tak si to můžu dovolit. Celé je to o tom, že počet jader nemůže růst jako v posledních 3 letech. V době jednojader si i BFU koupil CPU za tisíc dolarů a mělo to pro něj přínos, dneska se už tak uvažovat nedá. Nejen já to vnímám jako určitou krizi, která nemá jednoduché řešení v podobě dalšího navýšení počtu jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dej si facku a prober se. Argumentujes jak decko po mozkove mrtvici.

V idealnim svete, kdyby slo zvysovat frekvence do nekonecna, bysme meli tedka tak 6-7GHz CPU. Problem je, ze takhle fyzika ekonomika a psychologie nefunguje. Fyzikalne neni zpusob, jak udelat rozumne CPU, ktere by melo dostatek funkci a presto bez problemu dokazalo vytahnout na takovou frekvenci. Ekonomicky neni realne, aby se takovy stroj zaplatil. A psychologicky... nikdo to nebude kupovat, protoze bezni uzivatele nemaji tolik penez a tam kde se na porizovaci naklady zas tak nehledi lide koukaji na jine veci nez na maximalni frekvenci.

Tohle neni krize. Krize nastava, pokud se ti nedari naplnit potencial - v jednoduchosti: teorie je, ze lod bude plavat po vode, krize nastava, kdyz se lod potapi. Ale tady ten potencial skoro zadny neni. Nektere CPU s dusikem sice vytahly i 8GHz, ale bylo to soucasti show a pod rukama profesionalu. Takze realne ten potencial frekvencni je maly. Nakych 10% - dnes mas CPU co vali relativne v pohode na 4.5/5GHz, a jeste dokazou s jakz tak jednoduchymi upravami bezet na 5/5.5GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes není žádná krize. Máme nejlepší CPU, jaká jsme kdy měli, k tomu díky konkurenčnímu soupeření za skvělé ceny. Jediný "problém" je v tom, že pro hodně uživatelů je pomalu jedinou používanou aplikací browser a těm v podstatě stačí i ty nejnižší modely v nejnižších řadách a není pro ně v tomto směru co zrychlovat. Já to mám na notebooku podobně a s 15W čtyřjádrem od Intelu jsem plně spokojen. Každopádně kdyby ti uživatelé chtěli výkon, mají rozhodně kam sáhnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fúha, jsi si jistý s těmi hrami? Mrkni třeba na TombRaidery v DX12, tam při pořádné grafice ubírání jader generuje nižší framerate i u osmijader / 16 vláken. Dál to nikdo moc netestoval, protože pro to dneska nejsou grafiky, ale to až tak nevadí - negeneruje to horší výsledky, než výše taktovaná ménějádra a je to zastropované grafikou a přitom dosáhnout strop s pomalejším vícevláknem je teoreticky a fyzicky nejen možné, ale také nepoměrně levnější a s menší spotřebou.

S CADem nemám zkušenosti, ale rozumím tomu, že pokud tam jsou například nějaké user scripty, které generují dlouhé čekací doby, tak to může pohřbít gain získaný na hlavním paralelizovaném výpočtu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I ten tomb raider od určitého počtu jader přestane škálovat a stejně tak přestane ta tvoje teorie býti realitou, pokud začnou frekvence padat pod určitou hranici. U žádný hry neplatí, že více jader znamená vždy více fps a frekvence v tom nehraje roli.
Realita je taková, že drtivá většina dnešních her si ještě vystačí s 4 jádrem, ale přibývají takové, které vyžadují alespoň HT/SMT, nejlépe +2 fyzická jádra a na těch 4 jádrech už se sekají. Některé hry škálují i dále, třeba jako ten SotTR a poslední dva Assassíni. Vždy ale bude záležet, jak moc dobře vývojáři hru optimalizují. DX12 a Vulkan nejsou magická slovíčka, které hru zaklejí a ona jako mávnutím kouzelného proutku poběží nejlépe na nějaký 32 jádrový obludě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale houbeles, podívej se na to očima vývojáře. Hra samotná je tak různorodý workload, že máš poměrně velkou svobodu v tom, aby sis sám zvolil, jak to bude fungovat. Dnešní vývojář, pokud chce přinést nějaký "extreme" preset, bude dost těžko počítat, že za pár let tu budou 6GHz procesory. Mnohem spíše to rozhodí na dnes už existujících 16 jader / 32 threadů při nějakých realistických 4GHz, protože tam je mnohem větší šance, že někdo takový stroj bude mít, a pak začnou i ty Threadrippery porážet současné "gaming" osmijádra.

Dnešní hry jsou vyvíjené 5 let zpět v době, kdy jsme tady měli dvoujádra a čtyřjádro bylo hi-end, tak podle toho vypadají, ale samotný engine hry nemá v obecné rovině absolutně problém se rozlézt na hodně jader - jak ukazují mimo jiné třeba konzole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsi velký optimista, takřka ignorující realitu. Čtyřjádra jsou tu s námi 12 let a přesto není problém najít hru, která vytěžuje hlavně 2-3 jádra a ty ostatní jen paběrkují. Když trochu upravím Palominovu teorii, tak ti klidně popíšu pro tebe smutnou realitu her - hypotetické (ale ne nereálné) tříjádro moderní architektury na 5,2GHz by bezproblémů utáhlo mnoho her lépe než osmijádro na 3,5GHz.

Dále zamlčuješ fakt, že jsou podstatné rozdíly mezi přechodem enginu/SW z 2 jader na 4, ze 4 jader na 8 a nakonec to nejtěžší - z 8 jader na 16. Vnímat jen, že navýšení je vždy 2x je hloupé zjednodušení. Toto platí pro většinu SW. Ovšem netvrdím, že se někomu nevyplatí 64 jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, třeba takové CS:GO opravdu moc jader nevytíží a dostane 750 FPS na 5GHz Intel dvoujádru, kdežto na Threadripperu to bude jenom 630FPS. (Čísla jsem si vymyslel, než se o nich začneme hádat.) Ano, to je očekávaný výsledek. No a co? Má to nějaký praktický význam?

Karta se obrátí u Zaklínače 4, Xcomu 3, Tomb Raidera 2020, GTA 6 a hodně dalších her, které teprve vyjdou, kde se budeme pohybovat v hodnotách 40FPS u ménějáder a 70FPS u vícejáder a kde to praktický význam mít bude.

Paralelizovat herní engine není až takový problém - je tam opravdu hodně věcí, které nemají důvod být počítány a prováděny v sekvenci, podle mého je v praxi málo problémů, kde to jde tak dobře. Chápal bych problém třeba u toho CADu - určitě je tam prostor pro nějaké user scripty, mody a branžová řešení, což prostě musí mít nějakou předpokládnou sekvenci, ale toto právěže u her všechno odpadá. Samozřejmě počítám, že se na tom asi takto teoreticky "od stolu" neshodneme, ale naše shoda asi budoucnost neovlivní. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zas kecy 100% her? Ani náhodou. Leda tak letitej Counter strike GO a to ještě v rozlišení 1920x1080. Jinak je to vcelku šumák. Už mě tady ty zaprdlé teorie z pravěku vytáčí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nějakej test hry, kde nízkotaktované 12 jádro poráží nebo se aspoň vyrovná vysokotaktovanému 8 jádru by nebyl? Bez ironie, já klidně uznám svůj omyl a těch 100% snížím na 90% (o 10% za každou hru - to je dobrá nabídka). Přijde mi, že to tady moji odpůrci trochu hrotí, Já netvrdím, že 10-16 jader je k ničemu. Tvrdím, že jsou k ničemu u her vydaných do dnešního dne a že frekvence je u všech 6 a více jader mnohem důležitější než nárůst počtu jader.. V budoucnu se to samozřejmě změní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to chceš brát trochu vážně, tak toto nemůžeš stavět jako souboj Intel vs AMD - protože latence pamětí, ovladače, optimalizace ve hrách atd. Najdi si testy, ve kterých jde čistě o "scaling", kdy na jednom procesoru postupně zapínají a vypínají jednotlivá jádra - těch ještě najdeš docela dost - třeba zrovna pro TombRaidery v DX12 je to celkem téma. Výkon na 1080Ti (a lepších) klesá už při přechodu z osmi na šest jader.

Co už se hledá hůř je, aby při tom vypínání jader ještě měnili frekvence CPU - popravdě jsem nic takového nenašel. Ale asi nebude příliš složitá úvaha v tom, že přidáváním jader prostě (nějak) stoupá výkon a tím pádem tam ty jádra navíc mají význam. Rozdíl by se dal nadehnat i frekvencí, ale protože to je do jisté míry "jenom" velmi neefektivní a od jisté míry technicky nemožné, je lepší věnovat se věcem, které technicky možné jsou.

TL;DR - dávám jako příklad poslední tři TombRaidery.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv co je dělaný třeba na čtverkovém unrealu a vlastně naprosto cokoliv ve 4k.
Vypusť testy ve full hd a možná ti něco dojde.
Ono asi taky proč se testy cpu dělají na full hd že?
Ten kdo to hrotí a vymýšlí číčoviny jsi bohužel ty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš. A way out je na UE 4 a moc dobře to s vícejádry nevypadá.
https://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/a-way-out-pc-performan...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavit se o hypotetickych 8Ghz nedava zadny smysl, dokuk tady nebude nejaka technologie takove CPU uvest. Je zbytecne delat "brainstorming" na neco co neexistuje a v blizke budoucnosti existovat ani nebude..
Nevim proc je tak tezke se smirit s tim, ze momentalni cesta mimo zefektivnovani algorytmu a/nebo paralelizaci nevede. Az budeme mit narusty ST co rok 30%, tak se asi bude mit smysl o ST zacit zase seriozne bavit, ale pokud jsou narusty na urovni 10+% a to az pri skoku z architektury na architekturu, tak je to diskuse o nicem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Frekvence vs počet jader bude vždycky předmětem diskuze. Nemusíme chodit až k 8GHz, stačí vzít současné maximum 5,2GHz a zamyslet se nad frekvencemi budoucích procesů. Bude stačit zlepšování architektury na překonání poklesu frekvencí? Opravdu by se bohatému Intelu nevyplatilo zanechat část 14nm výroby, převézt na ni novější architekturu a prodávat 4 až 8 jádra „Hertz Edition" pro lidi co to využijí více než 8+ jádra na nižší frekvenci? Těch lidí je většina, jen si to často ani neuvědomují.

Už dnešní 7nm procesory se i při použití kvalitní pájky hřejou víc než 14nm CPUs a to si vem, že na 5nm stoupne hustota tranzistorů o 80%. IMHO bych řekl, že frekvence začnou být problém a zlepšující se architektura to nedokáže dohonit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mozem dostat realny priklad zo zivota, kde ma 3900X limituje skrz "nedostatocny ST vykon" a kde by som citelne zaznamenal zlepsenie, ak by mal procak boost napr. o 1GHz vyssie?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To si snad děláš srandu, ne? Tak si zkus tu svojí 3900X podtaktovat o 1GHz a najít program, kde to nepoznáš. Samozřejmě píšu o výkonově náročných programech, protože 3900X je hodně výkonná i podtaktovaná. O „nedostatočným" ST výkonu jsem nic nepsal.

3900X má 4,6 GHz boost, takže píšeš o 5,6GHz frekvenci - kdyby AMD mělo takový produkt, tak mu může dát cenovku 2x vyšší než kolik má 3900X. Zákazníci by jim utrhali ruce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pod "zákazníci" myslíš jenom sebe a Redmaxe, nebo počítáte i s Crhou? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty bys za 3900X na 5,6 GHz se stejným TDP nedal o dost vyšší částku než za standardní 3900X? Dvojnásobek, jen když bys to měl do workstationu - chápu, že hry běhají dostatečně dobře i na těch 4,6GHz, a tak by tolik většina hráčů nedala. Fakt se hoši ztrapńujete. Já tady neobhajuji ty hrůzy, které vyrábí Intel, ale citelně popohnané AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale on by neměl stejné TDP. Žral by jak prokopnutý jenom kvůli 25% nárustu frekvence.

Místo toho můžu mít 3950X, který má výkon vyšší až o cca třetinu, TDP má stejné (žrát bude reálně asi víc než 3900X, ale ne násobně) a jako bonus je možné jej skutečně vyrobit a reálně existuje.

Já osobně jsem tím pádem pro 3950X, ale ať si každý vybere podle sebe. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takze priklad neuvidim? Myslel som si. Neviem jak u teba, ale u mna s Optane 900, na co kliknem, to je v momente. Ne opravdu nevidim prinos, ak nataktujem CPU, zato vyuzitie viac jadier vidim vsade - pri uprave fotiek i strihani 4k videi. Takze tolko k tvojim hlupym argumentom a nezmyselnym boostom vysoko nad hranicu efektivity a pouzitelnosti. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně nedokážeš ani ten úplný základ - rozlišit rychlost úložiště od výpočetního výkonu procesoru. Pokud nepoznáš rozdíl při frekvenci o 1 GHz nižší, tak sis pro své potřeby koupil zbytečně silný procesor. Jak prosté.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocividne si prilis obmedzeny, ked nedokazes pochopit, ze na odozvu systemu, apps a hier, ma vplyv jak CPU, tak uloziste, podla situacie. Moc viac rychlejsie, nez Optane, dnes nie je do "normalneho" domaceho kompu mozne zohnat, takze tym som chcel povedat, ze pravdepodobnost, ze ma limituje rychlost storage, mozem vylucit. Ked to vysvetlim takto, jak pre pomalejsich, tak uz to chapes? Jo a uvadzal som, ze nepostrehnem rozdiel pri OC procaku, nie v benchmarkoch ale v beznej cinnosti. +1GHz a -1GHz je docela rozdiel. Pridavanim frekvencie sa zmensuje rozdiel v odozve az je tak nepatrny, ze nejde poznat. Ale nerobim si nadeje, ze i toto dokazes pochopit. ;) A nemoznost vyuzit 12 jadro v Adobe Premiere ci Lightroom, uz komentovat vobec nebudem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost se do toho zamotáváš. Cituj mě, kde tvrdím to s tím 12 jádrem v Adobe Premiere/Lightroom co tvrdíš v poslední větě - to jak nechceš komentovat:).

Z těhle tvých vyjádření mně došlo kde je problém.
„kde by som citelne zaznamenal zlepsenie"
„Pridavanim frekvencie sa zmensuje rozdiel v odozve az je tak nepatrny, ze nejde poznat."

Odezva je spojená spíše s rychlostí úložiště než výkonem CPU - vyjímkou jsou fakt CPU šneci jak Atom a spol. Ty „citelně" nezaznamenáš zlepšení, protože jsi buď méně vnímavý nebo děláš v méně single thread závislých SW nebo kombinace obojího. Skupina lidí co klade větší důraz na single thread výkon existuje a je hloupé to popírat. Intel i AMD si to uvědomují a proto jdou v mnoha produktech po maximální možné frekvenci jak vrabci po flusu. A dělají to navzdory do nebe rostoucí spotřebě, která všechny zákazníky prudí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik ti je 16 ? 8Ghz ? Když nemáš povědomí o technologických limitacích tak těžko argumentovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Víc a o technologických limitech vím. Z mých příspěvků nevyplývá, že nevím o nereálnosti dosažení 8GHz frekvence na nejbližších generacích křemíku. Zkus nějaký kurz zaměřený na chápání textu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu potřebu v diskuzi ke článku o 32-core cpu vytahovat flamewar, že je úplně naprd a že chceš 6 jádro na nereálně vysoké frekvenci :) V diskuzi o vložkách se taky nebudeš angažovat, tak proč tady?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela paranoia. Nikde jsem nenapsal, že je 32 jader k ničemu. Maximálně by sis mohl odvodit, že tvrdím, že 32 jader je k ničemu na dnešní hry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se omlouvám, já na hry posledních 10 let neměl čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ti schvaluju, stejně to s nima jde z kopce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi přesně typ člověka který vytvoří lejno, celý se s ním pomaže a pak se otírá o ostatní kolem sebe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S těmahle svejma fekálníma fantaziema se jdi léčit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba většina MKP softwarů. Připravit model k výpočtu, MESH a kompletace zatížení běží v obvykle v jednom vlákně. Tedy třeba v Ansys je dost úloh před a po samotném výpočtu, které běží v jednom vlákně. Samotný výpočet pak může běžet paralelně. A věř tomu, že to před a po může pěkně protáhnout samotný výpočet :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> AMD/Intel by se už nad tím měli zamyslet a jako akci udělat něco dříve nepřijatelného

LOL. Hlaska jak prase. Vy si fakt myslite, ze v Intelu a AMD delaji totalni idioti ? Nejjednodussi cesta jak zvysit vykon CPU je zvednout frekvence. Prozradim vam tajemstvi: vsichni v AMD i Intelu TO UZ DAVNO VI. A Intel presne to co pisete dela - nove 10nm/7nm procaky budou jenom v laptopu, v desktopu ma porad 14nm.

Problem s vasi "frekvencni mizerii" je, ze existuje tzv. realita, ktera se ridi jistymi zakony, ktere popisuje tzv. fyzika. Vase hlaska je asi jako "gravitace je 9.82m/s2, AMD/Intel uz by se nad tim meli zamyslet a neco s tim udelat". Mnohem vic a chytrejsich lidi nez ja a vy se nad temi frekvencemi zamysleli, a zjistili ze udelat s tim muzou prd. Je mi lito ze realita vam prekazila fantazie o 50GHz procaku, nicmene obavam se ze vam nezbyde nez se s tim smirit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vyuziji. Na Boinc treba i 128 vlaken a na grafice to jede take. Kodovani videa pro YT. 2 vrtualni pocitace. Atd.. proto si ho porizuji protoze ho vyuziji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jsem IT admin, takže pro mě každé jádro dobré, obzvlášť když je za dobrou cenu. I v domácích podmínkách si mohu nasimulovat poměrně rozsáhlou infrastrukturu, a to na jednom PC. Dříve, když jsem něco testoval/učil se novým věcem, tak jsem musel mít těch PC více. Na jednom běžela DB, na druhém DC I., na třetím DC II., na čtvrtém ERP, na pátém data miner, na šestém wsus, na sedmém ... teď to zvládnu odsimulovat na jednom desktopu (6/12) a jednom notebooku (6/12). Mít 16/32, tak stačí jedna mašina.
Hádám, že časem tyhle vícejádrové procesory povedou i k propracovanějším hrám. Teď se vývoj zasekl kvůli Intelu, protože vývojáři cílí samozřejmě na masu a ta má čtyřjádra. Pokud tato masa bude mít převážně šesti nebo osmi jádra, budou se vývojáři snažit z nich vytěžit maximum.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ak si kúpiš 3400G s dobrou doskou, ani po čase nebudeš mať problém, lebo keď sa za min. bude považovať 6c, Ty budeš môcť mať kľudne 16c. Možno dnes Ti 4c/8t stačí, ale ak doska vydrží 10r (core2 dosky idú aj po 12 rokoch), nebudeš musieť meniť celý PC dekádu. A keby si prerábal 4K videa ako Prušák, ani 16c by Ti nestačil (pri 64t môžeš prerábať 2 videa súčasne).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> kolik z nás - a to jsou tady lidi z oboru u kterých je větší šance něco takového využít - to dokáže využít?

Rekl bych ze dost lidi. Je pravda ze 80% casu by me (a nejspis i jinym) stacil 1jadrovej procak, nicmene tech zbylych 20% cekam na CPU, a chci cekat co nejmin, protoze tajm iz many.

> že v předryzenovské éře co představený procesor, to potenciální koupě.

Presne naopak. Pred Ryzeny, co predstaveny procesor, to desiva nuda. +2% vykonu, -5% spotreba, jo a nezapomente si koupit novou desku protoze fuck you that's why. "Co nova generace to potencialni koupe" se deje prave ted. Neco jako na prelomu milenia, kdo si pamatuje - frekvence tehdy stoupali tak, ze rocni procak byl totalne zastaralej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 105W na 16ti jádro vypadá naprosto luxusně jestli to tak opravdu je tak super cpu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Procesor za 749 dolaru strci hrave do kapsy jak soucasne HEDT Intel-u tak to pripravovane, tez nim AMD utoci na svoji prvni a druhou generaci ThR, v Intel-u musi byt zmatek jak prase, posunout 16 jadro/32 vlakno do mainstreamu tomu hovorim pekelnej narez a ne ze NVIDIA vyda RTX 2060 ktera patri jasne do mainstreamu ale zada si za ni umele o 150€ vys co cini 400€, ano na poli procesoru jiz jasne dominuje mainstream s akceptovatelnym vykonem a cenami, je ted nacase vycistit graficky chliv a doufam ze tohle Navi generace 2x(RDNA2) udela, nejsem ochotnej akceptovat silnou nenazranost NVIDIE, a ze tech pruseru nema malo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia měla akceptovatelné ceny s gtx serii 10 ale s rtx serie 20 to přehnali.
Za 35 klacků bych čekal výkon na úrovni 4k 144hz ultra nastavení včetně ray tracingu 60fps stabilně ne tokové ořezávátko co nabízejí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel toto se v grafikách nestane, prakticky každou generaci se od amd tohle doufá, od dob radeonu R9 a stále nic, ale navi už vypadá docela dobře, ale uvidíme s čím přijde nvidia příští rok s ampere, to by mohl poměr cena / výkon být zase příznivější, nevěřím, že nvidia zase zdraží, ale aby amd mělo lepší grafiky po stránce výkonu spotřeby a ceny jako je to procesorech tak to opravdu nebude

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pokud má Ryzen 9 3950X Eco mód se sníženým TDP na 65W,
mohl by Ryzen 7 3750X mít stejnou možnost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že Robert Hallock ve Full Nerdu (PC World) dnes zmiňoval, že by to mělo být dostupné pro všechny 3rd Gen Ryzen (AM4). https://youtu.be/NRSUYBjlBXw?t=3204

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Palomino
Co blbneš člověče, jsi na Diitu, se snažíš projít plynovou komorou bez masky? )))))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.