Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 7945HX je při 65W limitu rychlejší než Core i9-13980HX při 130W

Intel si dnes koupí jen hlupák a JirkaK s dalšími modrými kamarády. :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

už i obr, ač dává stříbro 7950X3D tak si v recenzi chrochtá jak to žere málo :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

koukám v diskusi na PCT nablito od dvou demagogů z protilehlých táborů... svět je v pořádku. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je vtipne, jak nekdo kdo chrochtal driv nad aplim M1, pak muze stejne chrochtat nad mobilnim AL. To dokazi pouze jedinci jako je JirkaK.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je tam společný jmenovatel v podobě šikovného navození svižnosti pomocí big-little, které funguje na všechny co nedokážou intenzivně a často využít víc jak 4 velká jádra, což je většina populace. Tahle finta taky snižuje spotřebu, protože kdyby ji Intel nepoužil, tak ji bude mít ještě vyšší.

Proto je dodnes i v highend mobilech jen 1 (ARM X3), maximálně 2 (Apple) obří jádra, která zajistí velkou svižnost a o zbytek se postarají menší jádra. Možná bychom byli překvapeni, kolik kancelářských pracovníků by bylo uspokojeno i takovou kombinací jako 1P-8E a kolik hráčů kombinací 2P-8E.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by bylo zajimave spocitat, kolik lidi zesedlo, ze maji v programech pro hudebni produkci jeden dropout za druhym prestoze maji nejnadupanejsi i9. To nic, to jim jen OS prehodil vlakno na male jadro a to nekdy stiha, jindy nestiha. Tak to OS mozna na chvili hodi na velke jadro, ale to take neni ono, tak to hodi na to male...

Tak pak bud vypnou se skripanim zubu mala jadra a klesne jim vykon, nebo ti zrucnejsi si nastavi afinitu jader, aby jim v dane aplikaci OS nedaval zatez na mala jadra....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takoví lidé už mají znát něco o SW/HW a pokud neznají, tak ať platí. Z nastavování afinity se musí stát přežitek a jednou tomu tak bude - o to bych se nebál. I to jednoklikové primitivní nastavení, které bych nazval "pure workstation/gaming" aby OS měl striktní zákaz šahat na velká jádra a využíval pro sebe jen ta malá, by v MS mohli udělat za chvíli.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prave naopak, nerozumeji SW/HW, jsou to vetsinou umelci. Pocitac maji proto, aby tvorili hudbu a ne proto, aby podrobne studovali architektury procesoru a premlouvali OS, aby fungoval decentne.

Jasne, mas pravdu, ze se to mozna casem usadi, aplikacni programy se nauci s big.little zit a budou si v pripade potreby nastavovat afinity. A treba i Widle big.little nakonec nejak stravi.

Ale k uspokojivemu reseni je jeste nekolikaleta cesta. Ja kazdemu z branze radim, at se s ohledem na sve dusevni zdravi poslednim dvema generacim Intelu vyhnou velkym obloukem.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tomuhle by pomohlo krátké a lidské pojednání od tvůrců SW, ale na mnohem lepší úrovni, než jsou HW požadavky u her.
Např.
Náš program umí dobře využít max. 3 velká jádra, přičemž přínos malých jader je problematický. Proto doporučujeme minimálně čtyřjádrový procesor s velkými jádry jako např. i3 12100.

Pro výbornou svižnost práce v našem programu potřebujete moderní procesor s 6 velkými jádry jako je např. Ryzen 5 3600. Doporučujeme se vyhnout kombinaci malých a velkých jader.

Nebo prostě seznam procesorů za které se zaručí, že práce nebude zbytečně bržděna.

Já vím, Intel je svině a asi by se mu to nelíbilo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Certifikace HW pro různé CAD programy už jsou tady nějaký pátek.
Proč ne i pro zpracování zvuku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Certifikace pro CAD řeší funkčnost (jde to spustit, žádné artefakty, nepadá to), ale ne svižnost. Klidně si na certifikovaném HW otevřeš složitý projekt a svižné to není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. žádné artefakty .."
versus
žádný dropout

Kde je vůle, je i cesta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce svižnost, musí připlatit. To ale platí snad u počítačů obecně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, ale právě u hudby to neplatí.
Příplatkem dostaneš víc jader => horší latence.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To co píšete ale platí jen pro jeden stream, běžně jich ale zvukař může zpracovávat i desítky až stovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vic jader neni horsi latence, ale u tvorby hudby/zvuku jde o to, ze se vypocty musi stihnout vcas, aby nebyl dropout. A mnohe vypocty jsou casove narocne. Slaba jadra na vypocet nemusi stacit. No a kdyz se OS rozhodne dat urcite vlakno na slabe jadro, protoze je potrebny vykon zpocatku maly a pak najednou zacne byt vlakno tucne, tak se to nestihne... OS to prehodi na velke jadro, coz nejakou chvili trva... A zase se to nestihne. A podobne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte nějaký příklad použití? Protože si nedovedu představit použití, které je tak náročné na výkon, musí být realtime a je počítané softwarově na AMD64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba počítání fázového závěsu při softwarovém zpracování (družicové) telemetrie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi nebude zpracování zvuku/hudby.

Zajímalo mě to zpracování zvuku, protože jsem k tomu trošku čuchl a protože se dělá již desítky let, tak si nedovedu představit, že by i ta mršená jádra měla problém. Samozřejmě je možné, že se dřívější HW efekty přesunuly na software, ale zase nějaké finální zpracování nebude nutně v realtime.

O té telemetrii nic nevím, tak si nedovedu představit procesorovou náročnost. Můžete to nějak přiblížit? Jaké CPU/jádro na jaké frekvenci to zvládne nebo jak se to řešilo, když byly procesory méně výkonné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ty HW efekty, nebo efekty bezici na dedikovanych vypocetnich zarizenich, ted vetsinou behaji na CPU pocitace. A take se pracuje s vyssimi vzorkovacimi frekvencemi a efekty casto interne jeste s prevzorkovanim a na jeste vyssich vzorkovacich frekvencich. No a s tim jak v case roste vykon CPU (za 30 let cca 1000x), tak roste slozitost pluginu protoze ted uz to jde upocitat, drive se to muselo nejak odrbat, nebo vypocty prenechat dedikovanemu HW.

No a vse se musi udelat v realnem case. I finalni zpracovani. Tak samozrejme teoreticky by se vec mohla spocitat a pak si vse v klidu poslechnout... Ale kdyz dam stranou uzivatelskou privetivost takoveho postupu, tak by vse trvalo minimalne 2x vice casu...

Momentalne plati heuristicke pravidlo, ze je potreba mit dostatek velkych jader, ktera bezi minimalne na 4 GHz. Na soucasny pocitac na tvorbu hudby jsou v podstate jeste vyssi naroky nez na herni pocitac, co se tyce CPU, na grafice pochopitelne zas tak moc nezalezi.

A hodne se zacinaji pouzivat i AI akceleratory. Momentalne jen ty z Apple Silicon. Treba pro odfiltrovani sumu, hluku pozadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chudák zvukař ze staré školy nahrávající kapelu, rockeři si dotáhnou kytary, baskytaru, napojí to do komba přes klasické efektové krabičky a před komba dají mikrofony... A k čemu pak ty SW efekty budou? Ale to je jedno. Právě u muziky dost platí, že těch možných přístupů je víc. Kromě toho, tady ten "starý" je navíc hodně podobný tomu, jak to probíhá při koncertu nebo běžném zkoušení, takže pro muzikanta je to jednodušší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, OK zvukar to nabere najednou, nebo po castech. To je prvy krok. Ale pak to cisti, micha a efektuje a treba nekdo jiny masteringuje treba pul roku....

A psal jsem prevazne o produkci hudby, tedy o tvorbe hudby v pocitaci. Ale i na ten mix a mastering je treba hodne CPU vykonu. Nebo lepe receno, muze byt potreba. Zalezi na vkusu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ale velká část práce se dá udělat úplně mimo počítač. A já to celou dobu beru z pohledu zvukařiny a ne tvůrce, protože to je dost podstatný rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, da se udelat na externich zarizenich, da se take udelat jen/prevazne v pocitaci. Zalezi, kdo si co zvoli.

A samozrejme, pokud to clovek dela jen v pocitaci, tak ten vykon potrebuje. To se asi shodneme, ne. Pokud chce pouzit alespon trochu kvalitni efekty a SW synthy/samplery. A nastroje generovane v pocitaci nemusi byt zalozene na samplech, ale na modelovani obvodu, ci matematickych modelech klasickych nastroju. To opet vyzaduje vykon CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale když to dělá jen v PC, je otázka do jaké míry ten člověk umí zvukařinu a do jaké míry se dá říct, že je muzikant. Podle mne to už je jen tvůrce obsahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme se nemusi udelat vse v pocitaci. A treba filmova hudba se take muze delat tak, ze se to nejdriv udela v pocitaci a pak to nahraje orchestr a zpracuje zvukar. Samozrejme snadna dostupnost technologii a relativne nizka cena samozrejme znamena, ze se tam zhusta pohybuji tvurci obsahu. Ale neznamena to, ze se tak neda udelat seriozni a kvalitni dilo.

Znam cloveka, co dela vetsinu/vse v pocitaci a vystudoval zvukarinu na AMU. A uz jako student dostal nekolik cen za dabing filmu a serialu, nedavno dostal nejakou mezinarodni cenu za zvuk k filmu. Takze asi uplne spatny zvukar nebude....

Ja nerikam, ze jde v pocitaci udelat uplne vse, neco treba neni namodelovane, nebo jen v nedostatecne kvalite, ale vetsinu externich krabic je mozne nahradit vykonnym pocitacem. Co jsou digitalni mixaky jineho nez specializovane pocitace? A treba Harrison prodava channelstripe ze svych mixaku take jako plugin. No, licence stoji 1500 USD, coz neni zrovna za hubicku...

Ja mam nejaky HW od Eventide a take pluginy, ktere neco z toho modeluji. Jeste jsem se nedostal k tomu, porovnat, zda to zni stejne. Ale je s otazkou, zda bych rozdil vubec poznal. Nejsem zvukar s netopyrima usima....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U některých nástrojů je možné je snadno napodobit syntetizátorem, ale u jiných bych si moc jistý nebyl. Navíc někteří kytaristi mají specifický styl hry a to fakt nevím, jak jde napodobit v počítači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ale vzdyt to jde kombinovat. Hlas a nektere nastroje se nahraji a zbytek udela v pocitaci. Nebo jen cast.

Ale cim ma uvodni poznamka zacala bylo, ze big.little dela problemy. Tedy, ze nez to bude v programech poradne osetreno, tak je big.little v tomto oboru spise za trest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O BIG.little jsem psal, že to pro Intel byla nutnost, protože potřebný počet velkých jader by jim zabralo moc místa. Problém je v propojení, tím že na místě jednoho velkého je cluster čtyř malých, které jsou ještě propojeny mezi sebou, jsou tam dlouhé latence a na to jsou některé aplikace hodně citlivé. Ale zas by neměl být problém, když už takový počítač někdo má, nastavit aby ten program jel pouze na velkých a systém na malých. Uživatel AMD to řešit nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro cloveka, ktery ani nevi, co je big.little to problem je. Koupi si nabuseny pocitac s i9 a divi se, ze maji dropouty i na projektech, ktere jim v pohode jely na starsi i7.

Ani ja nevim, jak bych nastavil afinitu jader. Musel bych si to nekde najit. Ale v zasade by to problem nebyl. Jen je to zbytecna prace navic. Jenze, proc mit CPU, z ktereho mnoho jader v podstate vubec nevyuziji?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vše se dá zjistit. Když jsem dělal servismana IT / PC. Tak jsem taky občas musel prohledávat fóra a hledat řešení. Jelikož to byl normální obchod s PC a kancelářskou technikou, tak většinou jsem hledal řešení SW problému. Dnes s integrovaným a docela použitelným translatorem to je daleko snadnější, tehdy neexistoval ani Google. Všechno jde, když tomu člověk něco dá a myslet si, že technik zná všechna řešení z hlavy, je nesmysl. Podstatné je, aby si uměl poradit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, jenze jde o muzikanta, co tak maximalne vi, ze je Mac a Widows. A ze tam je nejaky M1/M2 nebo Intel (o AMD nemaji tuseni) CPU a ten ma nejaka jadra. A ze i9 je silnejsi nez i7, i5.

Pak placou na foru a ja jim jen rikam mate 12. nebo 13. generaci Intelu? Tak musite mit Win11 a kdyz to nepomuze, tak vypnout mala jadra. To uz si nejak dohledaji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O BIG.little jsem psal, že to pro Intel byla nutnost, protože potřebný počet velkých jader by jim zabralo moc místa. Problém je v propojení, tím že na místě jednoho velkého je cluster čtyř malých, které jsou ještě propojeny mezi sebou, jsou tam dlouhé latence a na to jsou některé aplikace hodně citlivé. Ale zas by neměl být problém, když už takový počítač někdo má, nastavit aby ten program jel pouze na velkých a systém na malých. Uživatel AMD to řešit nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O BIG.little jsem psal, že to pro Intel byla nutnost, protože potřebný počet velkých jader by jim zabralo moc místa. Problém je v propojení, tím že na místě jednoho velkého je cluster čtyř malých, které jsou ještě propojeny mezi sebou, jsou tam dlouhé latence a na to jsou některé aplikace hodně citlivé. Ale zas by neměl být problém, když už takový počítač někdo má, nastavit aby ten program jel pouze na velkých a systém na malých. Uživatel AMD to řešit nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, něco takového jsem čekal(softwarové efekty místo HW), ale ten realtime je IMO přehnaný požadavek. Nevěřím tomu, že ladění/kompozice v realném čase potřebuje všechny efekty v maximální kvalitě a není možné je zjednodušit a pro finální výsledek použít maximální kvalitu.

A také nemohu pochopit(ale věřím Vám), že nějaký efekt neupočítá dnešní, byť zjednodušené, jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to určitě možné je. Navíc přece není nutné vše pokaždé počítat znovu, kdyby někdo daný úsek poslouchal 10x po sobě, tak se přece nebude vše 10x počítat... Tak jak při zpracování videa není nutno dělat vše v reálném čase, u zvuku to je stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty efekty vetsinou neumoznuji vybrat si mensi a vetsi kvalitu.

Samozrejme clovek muze postup prace nejak optimalizovat. Treba prevest midi nastroje na zvukove stopy. A teprve pak nejake zakladni efekty. Prevest na zvukove stopy. A pak mix. Prevest na zvukove stopy. A pak mastering. Nekdo to tak i dela, aby si oddelil jednotlive kroky a neskoncil u toho, ze se to neustale vse predelava a predelava...

Ja nevim, kolik toho male jadro upocita, mozna jeden efekt/synth upocita, kazdopadne 4 jadra starsi i7 mi trochu vetsi projekt, rekneme 15 stereo stop synthu a efektu neupocitala. A to bylo jen na 44.1 kHz. Nemam to jak vyzkouset, ale dost pochybuji, ze by atom zvladl utahnout treba i jen tento synth plugin sam o sobe. O nejakem dalsim efektu na tom povesenem nemluve....
https://www.native-instruments.com/en/products/komplete/cinematic/ashlight/

Jestli mas intel s e-cores, muzes to vyzkouset. Mela by jit instalovat demoverze, ktera je funkcni asi pul hodiny, nebo tak. Ja silne pochybuji, ze by to atom zvladl, na i5 (4C/8T) desate generace zvladnu maximalne dve instance tohoto pluginu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Softwarove synthy, efekty, .... To vse se musi pocitat v realnem case. Treba kvalitni reverby jsou vypocetne narocne, ale i mnoho jinych efektu. A muzete mit synth a na nem povesenych nekolik efektu a to nejde paralelizovat, nejdrive se spocita synth, pak efekt 1, pak efekt 2 atd.

A cele to jeste muze byt komplikovane tim, ze nejaky vypocet je mozne provest az kdyz je kompletne spocitana jina stopa.

Pro tvorbu hudby je potreba hodne vykonu a vysoky jednojadrovy vykon na dostatecnem poctu jader.

Kdyz jsem s hudbou zacinal, tak jsem naroky hrube podcenil. Koupil jsem si na to notebook s i7, ale bylo to jen dvoujadro.... Tak ten sel rychle pryc. Nejakou dobu jsem vydrzel na ctyrjadrovem i7, ale vetsi projekty uz nesly. Ted mam osmijadrove APU od AMD s 64 GB RAM a to mi staci. Ale ja to mam jen jako hobby, zdaleka nejsem Pro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na tom, jestli ty efekty potřebujete při samotném nahrávání a nebo až při finálním masteringu. Ostatně zdaleka ne všechny efekty je nutno dělat softwarově. Dost jiné to bude u elektronické hudby a nebo u hard rocku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, ze efekty mohou byt i hardwarove. Lacinejsi a pohodlnejsi je SW reseni. Stejne tak synthy mohou byt hardwarove. Samozrejme jeden muze napsat hudbu pro orchestr, vytisknout partitury, nechat si to prehrat orchestrem a pak to pripadne upravit a cele si to nekolikrat zopakovat. V tom pocitaci je to tak nejak jednodussi a lacinejsi.

Ale mel jsem na mysli hlavne elektronickou tvorbu hudby. To muze byt cokoliv od techna po filmovou nebo symfonickou hudbu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, co a pro koho děláte. Pokud chcete dělat hudbu v režimu komplet jeden autor, pak je SW cesta jednodušší a levnější. Ale nejsem si úplně jistý, zda je výsledek vždy stejně kvalitní. Může záležet jak na výpočetním algoritmu tak na kvalitě samotných samplů. A fakt se tu nebavím o rozlišení a vzorkovací frekvenci, ale přímo o samotné zvukové kvalitě. Protože tak jak zvukařský a studiový HW je za různé ceny, totéž platí o SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze SW je za ruzne ceny. Jeden SW plugin muze stat klidne 1000 USD, to "same" muze mit clovek i zadarmo....

Tu vzorkovaci frekvenci jsem zminoval proto, ze se zvysovanim stoupaji naroky na vypocty.

Muze to byt jeden autor, nebo vic, to je jedno. Proste je na to casto potreba hodne nabite PC. Tot vse. Samozrejme si clovek muze vypomoci dedikovanou kartou nebo externi efektovou jednotkou. Treba jedna takova pekna od Eventide stoji pres 100k (H9000).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že s bitovým rozlišením a vzorkovací frekvencí roste náročnost. Ale o samotné kvalitě to moc neřekne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzorkovaci frekvence o samotne kvalite nic nerekne, ale s nizkou frekvenci budou veci pocitane a simulovane kazdopadne nepresneji. Zejmena pokud pujde o nejake nelinearni efekty.

Ja rozhodne nejsem propagatorem poslechu v 192/32. Ale vypocty v digitalni domene neni asi uplne dobre delat v 44.1, na poslech to vsak asi 99% populace uplne staci. Stejne nemaji adekvatni reprodukcni retezec, poslechovou mistnost a usi. A stejne to zhusta poslouchaji v nejakem ztratovem formatu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aby to člověk poznal, úplně stačí kvalitní sluchátka... Ta jsou nejméně o řád levnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"A cele to jeste muze byt komplikovane tim, ze nejaky vypocet je mozne provest az kdyz je kompletne spocitana jina stopa."

Konkrétní důvod?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si zase umím představit, např. aplikací filtru nebo speciálního efektu na výsledek. Ale nějak mi uniká, proč ta stopa musí být celá, proč to nejde udělat na její části.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale stopy je možno spočítat a uložit samostatně a pak jen udělat výsledný mix a finální efekty. A pokud někdo potřebuje předem vědět, jak to bude znít, stačí "náhledová" kvalita, která to umožní udělat najednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že nejsme ve při. Nicméně to opět popírá požadavek na extrémní výkon CPU kvůli výpadkům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na počtu stop. Když by řekněme počítač jen na limitu toho, co dá s rezervou a do toho, třeba Windows si začaly hrát s aktualizací, tak to nepotěší. Vždy je lepší větší rezerva mimo serveru, tam to znamená, že je nevyužitý...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdyz to jednim slabym jadrem nespocitas, tak to nespocitas. Co na tom chces resit?

Ale zakladni problem big.little je, ze si aplikace musi pohlidat sama, kde ktera vlakna budou a nemuze to nechat na OS. No a mnohe SW to zatim nereflektuji. A OS vlakna prehazuje po libosti mezi velkymi a malymi jadry. Synth nejakou chvili nehraje, jeho vlakno OS prehodi na male jadro, pak synth spusti a male jadro to neutahne, dropout. OS to prehodi na velke jadro. Pak se synth odmlci. OS to prehodi na male jadro, nic se tam dlouho nedeje. A najednou synth zase zacne hrat....

Clovek muze zakazat mala jadra a pripravit se o kus vykonu CPU, nebo nastavit pro dany program afinity jader. Nebo danou stopu nahrat na pocitaci s normalnim CPU.

Vzdyt si zkuste tento plugin na malem jadre.
https://www.native-instruments.com/en/products/komplete/cinematic/ashlight/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jen jediný případ, když v té stopě je třeba aplikováno echo nebo podobný efekt s dlouhým dozníváním, pak samozřejmě záleží na okamžiku, kdy ten efekt začíná. Stejně tak při práci třeba s analogovým syntezátorem není možné začít v kterékoliv části partu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Echo musí být počítáno dopředu vždy a jak moc je dané jen zpožděním?

To zase silně kontrastuje s tím požadavkem na reatime práci a výkonná CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Echo je možná špatný příklad. Nebavím se o efektu na vstupu, ale aplikovaném až v pozdější fázi. Že jsem vzal špatný příklad, je dáni tím, že o tom přemýšlím, ale nepracuji. Navíc, já jsem právě ještě ten, co by co nejvíc dělal mimo počítač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Echo je jeste jednoduche, ale treba reverb s nekolikasekundovym doznivanim. To mohou byt desitky, stovky "ech". Cim vice, tim lepe. Samozrejme do nejakeho limitu. Drive na to byly dedikovane pristroje, ktere staly jako mirne ojete auto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé analogové mašinky stále stojí mraky peněz. Jen tak jsem se rychle podíval a mikrofonní zesilovač 171 tisíc, equalizér mono - 78 tisíc. Když je to dělané nekompromisně, je to drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozrejme. Zesilovace, mikrofony a snimace nastroju jsou pred A/D. Pripadne i nejake efekty, kabinety a tak.... Tam na analogove kvalite zalezi a tvrde se plati. No a samozrejme take na kvalite nastroju.

Jestli se vsak vyplati analogovy ekvalizer nedokazi posoudit. Ja bych rekl, ze ne, ze totez lze udelat v digitalu a cisteji, ale hadat se nebudu. Spis bych rekl, ze ten ekvalizer tomu da ten spravny feel.

Ja vim, ze nekdo zpracuje zvuk digitalne a pak to protahne analogem, aby to melo analogovy zvuk. Opet se nebudu hadat. Urcite to neco malo zmeni. Pokud to lidem pripada, ze k lepsimu, tak jo.

I digitalni masinky jsou drahe. Mam stary Eventide H8000 a ten staval asi 150k. Lexiconi reverby take stavaly jmeni. I ted se tri dekady stary stroj prodava za cca 20k.

Samozrejme, hi-end komponenty maji hi-end ceny. A je jedno, zda jsou analogove, ci digitalni. No, ty analogove jsou mozna napalenejsi jeste vice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou lidé, kteří až po fakticky výstup z mixpultu chtějí vše analogově. Taková historka o Lenny Kravitzovi, on hraje výhradně přes lampové aparáty a už jich vystřídal tolik, že si vůbec nepamatuje v jaké kombinaci kytary, efektu a komba kterou píseň nahrál. Prostě tak jak lidé nedají dopustit na gramofon a vše až po reproduktory musí být analogové, tak i ve studiu jsou lidé podobně zapřísáhlí. Tam jsou i větší šílenosti než úplně pasivní ekvalizéry z přesných cívek a kondenzátorů na precisních otočných přepínačích. Co jsem tak vypozoroval, největší cenová šílenost jsou komponenty na germaniových tranzistorech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to chapu. Pro mnoho lidi analog je analog, ale nepoznaji ve slepem testu 320kb mp3 od CD nebo LP.

Mozna i nejaci zvukari jsou pro 100% analog. Kdyz to tak slysi a vyhovuje jim to, proc ne? Zelezo je zelezo, clovek si na to muze sahnout a duverovat tomu. Nejakym cachrum s bitama se duverovat neda.... Ale da se to vyresit tak, ze se veci zpracuji digitalne a pak protahnou analogove treba pres to germanium a par lamp a tak.

Popravde ja fakt nevim. Ja rozdil mezi kvalitnim digitalem a analogem neslysim. Vim, ze se lide rozplyvaji, ze jeden lampovy zesilovac hraje lepe nez jiny, ale jen nejake skladby a na urcitych sluchatkach/bednach. A jiny hraje lepe jine skladby na jinych sluchatkach. Takze by asi mel mit clovek na kazdou skladbu jiny zesilovac a jina sluchatka. Nejlepe pet zesilovacu po 50k a pet sluchatek po 30k. A velkou tabulku jakou skladbu poustet na jakem setupu audioretezce, aby to bylo ono.

Tim nerikam, ze na audioretezci nezalezi. Samozrejme zalezi, ale vseho s mirou. Tento tyden jsem si udelal radost a dorazila mi nova zvukovka - 802 od RME.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk normálně to nepozná, protože 99 % opravdu kvalitní audio nikdy na delší dobu neposlouchalo. Většina lidí si to nemůže dovolit / nemají na to místo / nikdo z jejich přátel to nemá a podobně. Už ani u bohatých lidí to moc vidět není, o ni raději koupí fakt velkou televizi a tu ozvučí. Případně k tomu pořídí výkonné párty boxy na zahradu. Kvalitu nahrazují hlukem a přijde jim to v pořádku. Už jen když člověk soundbar připojí bezdrátově - zvuk co pouští byl komprimovaný a BlueTooth ho pro ten přenos znovu komprimuje a ti lidé to neslyší a dokonce ve sluchátkách. To je pak těžké něco vysvětlovat. Já zvukař nejsem, ale počítač jede přes malý mix a studiové monitory a subwoofer. Aspoň něco v rámci možností pro lepší zvuk. Ani sluchátka nekupuji od Sony a podobně, zatím mám nejlepší zkušenosti s AKG, ta vyrábí pouze sluchátka a mikrofony. Podobně kupuji vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem na mysli treba sidechain kompresor nebo filtr. Signal v jedne stope ovlada efektovou jednotku v druhe stope. Nebo treba vocoder, jeden zvuk "moduluje" druhy zvuk.

Tim, musi byt spocitana cela stopa jsem mystel kompletne spocitany aktualni vzorek (nebo blok vzorku) dane stopy, aby bylo mozne spocitat az do konce aktualni vzorek (blok vzorku) druhe stopy. Nemel jsem na mysli, ze je treba spocitat nejaky track az do uplneho konce, to by opravdu nedavalo smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná analogové sytezátory, ty jsou stavěné na napětím řízených operačních zesilovačích, různých na sobě závislých OZ tam může být docela dost. Celkem by mne zajímalo, jak náročné by bylo nasimulovat na PC všechny možnosti vyššího modelu MOOG Studio.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted to nemohu najit, ale videl jsem v Reaktoru udelany DFAM a Mother32. Obecne jsou v Reaktoru k dispozici desitky, spise stovky modulu z kterych si clovek muze poskladat, co hrdlo raci. A co CPU zvladne.

I ten Moog nekde budu mit, ale tady je treba neco inspirovane Buchlou.
https://www.native-instruments.com/en/reaktor-community/reaktor-user-lib...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to by museli napsat, pouziti 12. a 13 generace Intel jen na sve nebezpeci. Specifikaci tam maji. Minimalne i5. Rozumej, komunikuji s umelci ne IT. Umelec ani nevi, ze je nejaky AMD, rozlisuje maximalne tak Mac a Win. A ti pokrocili i pocet jader.

To by vyvojar musel specifikovat i verze a subverze OS v kombinaci s CPU a tak. A musel by vsechny kombinace testovat. A mohli by celit zalobe od Intelu, kdyby napsali, ze silne nedoporucuji jejich posledni dve generace.

Intel tvrdil, ze big.little bude fungovat perfektne a bez upravy aplikaci. No, nefunguje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A ak má užívateľ SW využívajúci len 3 jadrá, ale aj 16? Radíš mať 2 PC, však? Fakt nie si normálny, keď za zlý krok u Intelu podľa Teba môže užívateľ a keď Ti to niekto vyvráti, tak to hádžeš na tvorcu SW. Intel nemal vytvoriť big.LITTLE a nebol by problém využiť ani 3 jadrá, ani 32vlákien.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. aplikacni programy se nauci s big.little zit a budou si v pripade potreby nastavovat afinity. A treba i Widle big.little nakonec nejak stravi .."

Možná tak Windows 13.

Ehm, ehm ... to není moc oblíbené číslo.

Takže Windows XIV

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle pripade XIIII, protoze IV taky neni zrovna oblibene. Kdo by chtel namichnout Jupitera, no ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobabral niečo Intel? Môže za to užívateľ! :D To je už na diagnózu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo vezmi si, ze treba spoustis nekoli paralelnich uloh najednou.. treba na tom potrebujes udelat i nejaky "bench", jak ti ta paralelizace bude fungovat. Tam se vubec neda odhadnout, jak se ty jednotlive spustene ulohy pri tam rozdilnem vykonu/jadro mezi P-E, budou chovat.
Jedina sance je, jak pises, bud ozelet E-mrdky, nebo rucne prirazovat afinitu. Ale to je skrabani se levou nohou za pravym uchem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ted si predstav, ze mas casove kritickou mnohavlaknovou aplikaci, v ktere musi kazde vlakno neco spocitat za dany casovy usek, jinak je velky problem. Typicka uloha pri produkci/zpracovani hudby/zvuku... Nektera vlakna jsou tucna, jina tenci, dalsi pomerne tenka. A navic se to meni v case. Zaroven vsak neni nikdy vykonu nazbyt a hodi se kazde jadro, i to male... A OS to zbesile prehazuje mezi velkymi a malymi jadry jak sileny....

V takovych pripadech je big.little cernou murou....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasne Mirdo, tak to je, vetsina lidi asi s tim problem mit nebude, do momentu, kdy se jim to zacne chvoat "divne", ale to si lama vetsinou ani nevsimne.
Pro seriozni praci, potazmo pro seriozni praci, kde se projevu nevyhody B-L, B-L neeeeee..

Jinak mne slo v tom uvodnim prispevku spis o perf/watt, ktery ma M1/M2 skvely, AL-M tragicky..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by mne, jak je na tom s energetickou ucinnosti M2 a tento Zen. Zen asi bude vychazet o neco hure nez AS, ale rekl bych, ze rozdil nakonec nebude velky. Ale je treba srovnavat CPU na stejnem/obdobnem procesu, aby to bylo opravdu fer a srovnavaly se pouze architektury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To srovnání by mělo být nejen na stejných nanometrech, ale i na stejných frekvencích. Úmyslně jsem napsal množné číslo, protože je potřeba víc než jen jedna frekvence. Ideálně 1,5 - 2,0 - 2,5 - 3,0 - 3,5 GHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu druhý běh toho samého testu. Jenom se bude měnit povolená spotřeba: 5W, 10W, ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Když AMD nemělo výhodu stejné výroby, bylo srovnáváno jen se starým Intelem? Co si pamatuji tak ne. Jen se situace prostě otočila. To co je porovnatelné a vždy bude, jsou produkty stejné cenové relace prodávané ve stejném období. A ještě tedy případně podle spotřeby, ale tady je otázka, zda řešit udávanou, či reálnou. Protože jednou to Intelu pomáhá a podruhé ho to sráží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze realnou spotrebu, ne udavanou, ktera nerika skoro nic. Navic, Apple TDP ani neudava. Myslim....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně Applisté se rádi ohání efektivitou, kterou ale nejde změřit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc na stejnych frekvencich, staci na stejnem limitu spotreby, pri nekolika ruznych limitech spotreby. Neco podobneho, jako v testu tohoto clanku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, ale zrovna hry jdou docela dobre paralelizovat. Zvlat ty s open world s furou NPC, nebo simulatory. Jediny snad on-linevky (tam je zase server) a naky arkady/strilecky by si mohli vystacit s 1 nebo 2 jadrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi komické srovnávat potřebný výpočetní výkon pro desktopové a mobilní Android či iPhone aplikace. To už musí být někdo fakt zoufale bez argumentů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že už je toto CPU v ntb skladem v ČR a to dokonce v kombinaci s RTX4090M, mini-LED LCD DCI-P3 a ani nestoji pres 100 000Kc bez DPH. Jen té paměti mohli osadit více, ale ta by měla jít vyměnit. Škoda, že nikdo neudělá srovnávací test se stejně drahým MacBookemPro.
https://www.czc.cz/asus-rog-zephyrus-duo-16-2023-gx650-cerna/366471/prod...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se na tom líbí, co jsou dnes výrobci schopni dostat do ~30 mm vysoké konstrukce. Před 15 lety bylo běžné, že notebook s integrovanou Intel grafikou měl na výšku 35-40 mm a vážil prakticky totéž..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se zase tolik nelíbí a rád bych měl možnost zvolit si z obou cest. Občas bych vybral tu zastaralejší-konzervativnější než tu moderní - co největší tenkost/lehkost, protože ne každý notebook je často přenášen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimavy pocin (CPU+GPU,LCD), skoda toho hlupeho a skaredeho prevedenia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mělo by to mít 1024 dimming zones, takže při 16" (16x10) to vychází na zóny velké cca 8,5x8,5mm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na první pohled mi to přijde jako fake. Nebo snad máte nějaké vysvětlení pro to, jak AMD dokázalo z generace na generaci zvednout energetickou efektivitu na dvojnásobek?

Ryzen 6900HX je vyráběn na 6nm procesu, Ryzen 9 7945HX je vyráběn na 5nm procesu. TSMC uvádí, že 6nm proces poskytuje o 22% nižší spotřebu energie. Jak AMD vykouzlilo těch zbývajících 80% úspory energie, resp. výkonu navíc?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

16 jader na nižším taktu vs. 8 jader na vyšším
5nm proces
architektura

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz jsem tu u jineho vaseho flame sdeloval, ze u Intelu musite k ferovemu vypoctu male jadra delit 4. Je to big jadro s hyperthreadingem vs rovnocenny cluster (blok) 4 malych jader se sdilenou L2. Testy nejsou objektivni.

Z mych zkusenosti tyto testy nezrcadli prakticke uziti a nezahrnuji realnou zkusenost pri nasazeni plneho multitaskingu. Rovnou si priznejte, pokud si dnes koupim 16-jadro, ocekavam od neho plny multitasking. Jinak si koupim i5 nebo i3.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vlákno ale není o Intel vs AMD, ale AMD 8c vs AMD 16c.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Titulek jasne hovori mobilni hiend AMD vs Intel. Z vas by byl dobry ucitel ceskeho jazyka, mel byste zkusit zmenit povolani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

8 jader @ 3.3GHz vs. 16 jader @ 2.5 GHz.... + Změna architektury + modernější proces.

Spotřeba roste nelineárně s freqencí... 3,3GHz vs. 2,5GHz je pokles frekvence o 25% ale spotřeby o 50%

Vhodnou volbou benchmarku (citlivého na výkon paměti a cache) získate změnou architektury ZEN3 -> ZEN4 i +30%

Dohromady tedy cca 22%+50%+30%= +100%

Celé kouzlo ovšem bude nejlépe fungovat u úloh, které ideálně škálují výkon s počtem vláken. U single thread zátěže to bude dohromady třeba jen +30%.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No presne viac jadier na nižšom takte (nemusí byť ani oveľa) spraví zázraky. Mal som 6jadro Ryzen 5600X s PBO+curve optimizer+200Mhz... a ten v multicore booste pri AVX2 (handrake x265) dával 4650Mhz, spotreba 81W (core die+IO die) 75 stupňov (je to na vode, custom loop)...čiže cca 13,5W na jadro. Včera som vymenil za 5950X a tých 16 jadier dáva spotrebu 120W (core+IO) teplotu 60,5 stupňa a beží to na 4350Mhz...čiže 7,5W na jadro ....efektivita úplne inde.....ale ak zaťažím ten istý procesor iba na dve vlákna (vlastne jedno jadro)...frekvencia vyletí na 5000Mhz, teplota na 60stupňov a spotreba na 55-60W podľa typu záťaže...

Pýtam sa je toto ukážka zmeny paradigmy na spôsob AMD? Nakoľko Zen5 mám mať zdieľanú L2 cache, aby sa opäť dalo nahustiť viac jadier na seba, tak asi áno....pokiaľ pôjde jedno jadro, bude mať brutálne veľkú L2 cache (odhadom 4-8MB) len pre seba a ak bude treba zapojiť viac jadier, prípadne všetky jadrá, tak tam si tú L2 cache podelia aj keď klesne výkon o cca 5%, tak sa to pri tých cca 16-24jadrách na nízkych taktoch stratí. Navyše tam bude istotne veľká 3D L3 cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, se 7600 se s PBO+curve+200MHz dostaneš na 5000GHz all core load a 5350MHz single core a 107W při 91°C...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*5000MHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si koupil nedavno Lenovo i7-12700H s 6000Mhz DDR5 a dual channel svisti jak z blesku. Kupodivu procesor skutecne pouziva nativne takt pameti kolem 5GHz.

Co se tyce pretaktovani, to bych bral s rezervou, uz davno to neznamena to co to byvavalo. Dnes se v ramci TDP automaticky kazde jadro umi pretaktovat nebo podtaktovat.

Podivejte se do testu a uvidite ze Intel ma zpravidla lepsi pametove radice nez AMD. V notebookovem segmentu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. procesor skutecne pouziva nativne takt pameti kolem 5GHz .."
Nepoužívá.
Na těch pamětech nic neběží na 5GHz.
Ale jako odborník bys měl vědět co znamená DDR a PAM4.

".. Intel ma zpravidla lepsi pametove radice nez AMD .."
Jiné. Nezávislé na vnitřím taktu CPU.
Ale lepší? Moc velký přínos z těch rychlejších pamětí nemá.
Aby dorovnal AMD s DDR-6000, potřebuje Intel DDR-7200.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nějak ani nepochopil, na co vlastně reaguje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S velikostí cache to ale většinou nesouvisí, to že při multivláknové zátěži je efektivnější, je dáno limitem spotřeby, prostě není možné, aby všechna jádra jela vytížená na 100 % na plném taktu. Ty procesory jsou nejefektivnější při nižším taktu a vyšší takt umí hlavně kvůli singlethread zátěži, protože některé algoritmy dodnes nejsou paralelizovány.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel: "You need big meaty cores."

Adobe, Autocad, ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nikdy nebudou paralelizovany, protoze to nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybi mi tu zmena paradigmatu..
;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě snad ani ne...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tralalák si pořídil chatbota a ...
Nějak se zakecal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nafukovaci...ho?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Tralalák si pořídil chatbota a ..."
...a ma pouziva ho pod novou prezdvkou 434579909 :))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem zadny tralalak, bezte radeji ucit cestinu a neflamujte :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tobě ten češtin taky moc nezachutnal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezký no, ale dneska jsem koukal na reklamu od Alzy a mají tam hitovku: super herní noťas s i5-11400H a GTX1650S.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za 16kkč, proč ne. Hry se na tom hrát daj, tak nevim na co si stěžuješ :-) . Možná si ho i koupim. Oproti mému 5 let starému hernímu notebooku s i7 8750H bych si polepšil s výkonem CPU o 40%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není už lepší herní APU s co nejvýkonnější iGPU? Já vím, výběr je a bude slabší, ale stejně bych raději čekal a vybíral a pak dostal srovnatelný výkon s výrazně nižší spotřebou, což je pro notebook většinou ta největší výhra.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hry se dají hrát i na digitálních hodinkách a nazvat "herním" něco s GTX 1650 mi přijde trochu jako klamání spotřebitele...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U prodejců je herním noťasem každý s dedikovanou grafikou, i kdyby byla sebeslabší. Oni potřebují prodat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ani v desktopu dosud nemáme výkonnější iGPU, tak bych zůstal nohama na zemi a herním bych ho klidně nazval. Spíš vadí špatný poměr výkon/spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U herního notebooku ti vadí špatný poměr výkon/spotřeba? Prosimtě vzpamatuj se a zůstaň nohama na zemi :-) Hraješ vůbec nějaké hry? Podle tvých příspěvků bych řekl, že jenom optimalizuješ poměr výkon/spotřeba a na hraní ti proto nezbývá čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není nad to mít i při hře tichý stroj, což je u těhle notebooků sci-fi. I proto hraju téměř vždy jen na desktopu. Než tenhle notebook za 16K co má úplně vše zastaralé a jen 8 GB RAM, tak to raději třeba graficky o 20 % slabší iGPU s o dost úspornější i silnější CPU částí ve stroji za 18K s 16 GB DDR5 a s mnohem lepší univerzálnější použitelností.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To mi teda ukaž jaký že notebook za 18tis. má igpu s výkonem 80% GTX 1650super a 16gb ram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes asi žádný, ale až přijdou moderní APU (nová architektura iGPU), tak to nebude nic nereálného, protože proti i5 11400H budou stačit i 4 jádra Zen4.
https://hothardware.com/news/amd-radeon-780m-rdna-3-igpu-beats-gtx-1650-...

https://www.alza.cz/acer-nitro-5?dq=7547655
Měl by mít obyčejnou 1650.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký nejlepší herní notebook jste používal?

Já jsem s Lenovo Legion 5 Pro (5800H/RTX3070M) velmi spokojen a to včetně zvukového projevu, méně náročné hry hraji ve 4K na přípojeném LCD.

S notebookem bez dGPU můžete prakticky zapomenout na vyznamný profit z GPGPU. Také kombinovaná zátěž CPU/iGPU svým výsledným tlakem na průchodnost RAM může často pohřbít slibný CPU potenciál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hrát jde i na něčem, co má N3350 (2T/2T atom).
Věci jako Plant .vs. Zombies na tom nemají problém.
Stejně jako většina věcí vydaných před rokem 2010.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Já jsem s Lenovo Legion 5 Pro (5800H/RTX3070M) velmi spokojen a to včetně zvukového projevu"

To je subjektivní, já prostě ty pidi větráčky z notebooků nenávidím nezávisle na značce notebooku. Desktop s nízkootáčkovými větráky (do 1000 rpm) je proti tomu jak terapeutické šumění přírody. Schválně napiš, kolik rpm mají ty tvoje minimálně 2 větráky v notebooku při hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu to zkusit zatizit a odecist, pro mne nejsou dulezite otacky, ale prave sujektivni pocit (uroven a charakter hluku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herni notebook bych si nikdy nekoupil k praci. Jsou optimalizovane pro monoliticke aplikace jako jsou pocitacove hry. U plnohodnotneho multitaskingu vetsinou ztraceji na plnohodne workstationy.

Plnohodnotna mobilni workstation pouziva zpravidla cpu od Intelu a bohuzel dnes uz stoji diky inflaci 100k+. Holt je to mazec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proč by musel workstation používat CPU od Intelu, když Intel 4 neuvedl nástupce. Intel se zasekl na maximálně 2x 28. jádrech a až letos papírově uvedl nástupce. AMD zatím má procesory, které v jedné patici mají 64 jader. (ZEN 4 pro servery až 2x 96 jader). Můžete mi vysvětlit, čím nabídka Intelu AMD konkuruje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel pro servery za moc nestoji. Ma vsak skvele mobilni procesory a prijatelne desktopove procesory.

Skvele myslim hodne prakticke pro realne pouziti nikoliv nejaky benchmark nebo pocitacovou hru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. hodne prakticke pro realne pouziti .."

Jako topidlo?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hele to podle tech nesmyslnych odpovedi vypada jak nejaky bot..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Špatně natrénovaný bot.

anebo se nám na internetová fóra vrátil Black (kdo ho pamatuje?).
Ten ale nezapomínal připomínat, že má duševní poruchu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznacne vam sla na skole vice cestina. Poradne se podivejte na vsechny kousky Intelu a shlednete benchmarky. Zjistite, ze Intel 12950HX je mnohem pomalejsi nez intel 12900HK.

Je to z duvodu, ze HX ma podporu ECC, lepsi podporu bezpecnostnich prvku a spoustu jinych veci.

Proste HK je CPU an hry. HX je CPU na workstation, tedy na praci a realne pouziti.

Tak a to same nyni vidite v tom benchmarku. Porovnava se zde CPU AMD orientovany na hry vs CPU Intelu orientovany pro korporatni uziti.

Docela dost ulet.

Poslete mi sem jediny link laptopu s novym HX od AMD, ktery neni urcen jako herni laptop, ale je urcen vyhradne jako workstation.

Nic takoveho nikdo neplanuje vydat. CPU orientovane na hry vzdy mely vyssi vysledky v benchmarcich nez CPU orientovane na praci.

Chcete pocitac na hry - koupite si AMD.
Chcete pocitac primarne na praci a pro nasazeni v korporatnim uziti - koupite si Intel a tim to hasne.

Proc? Mate od Intelu Wi-fi, CPU, sitovku, dodavaji proste cely bundle, ktery je vyladeny a vzajemne chodi paradne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

12950HX je CPU do desktop replacement.

Pro ntb použítí příliš žere
Pro pracovní stanici nemá dost fíčur. Porovnejte si to třeba s Xeon W9-3495X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale v práci fasujeme jen ntb s Intel procesorem a je to otravný, protože už při nízké zátěži to hučí jako kráva...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je vyrobcem laptopu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nie, to je vyrobcom CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je problém narvat slušné chlazení i do většího prostoru než ntb pokud all-core turbo na 5.5GHz sežere 1880W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale přetaktovaných 56 jader. A navíc chlazeno tekutým dusíkem na -90°C, takže do normálního stavu to má hodně daleko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když on pořád mele o Pracovní stanici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že mele o čemkoliv, aby mohl být v opozici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K objektivnosti testu doporucuji vzit v potaz 2 veci:

1/ Architektura big-little je jina nez hyperthreading
2/ Chlazeni - zadny ultrabook v cene do 50.000Kc neuchladi moderni procesory, vyrobci se spolehaji na moderni rizeni spotreby u CPU
3/ Intel toho ma na cipu podstatne vice nez AMD - treba thunderbolt radic apod.
4/ K objektivnosti testu doporucuji pripojit Intel laptop k EGPU a v device manageru zakazat integrovanou grafiku - na 100% vam zarucuji, ze dostanete uplne jine vysledky
5/ AMD neumi nativne thunderbolt ani USB4, stavi na integrovane grafice
6/ AMD je s architekturou pozadu - teprve nyni pripravuje konkurenci ve forme malych jader, prijde buhvi kdy
7/ Inteli threaddirector ve Woknech nema 100% implementaci, ma mezery a urcite nedostatky, obcas si clovek ty ulohy musi doplanovat sam
8/ Je ksakru velky rozdil mit thunderbolt radic integrovany u CPU - nizke latence srovnatelne s dedikovanou GPU

Mam i7-12700H, trochu jsem jej poladil, bez potizi mi chodi na prumerne frekvenci 3.6-4.13Ghz nonstop. S eGPU samozrejme. U Intelu vubec nevidim rozdil mezi dedikovanou a externi grafikou. Tim odeberete tepelnou zatez procesoru a hned se dostanete o pricku dale v latenci a vykonu.

Problem je v tom, po vytuneni pri beznem provozu zaznamenavam obrovsky rozdil v latenci a vykonu u i7-12700H. V benchmarcich nikoli. Intel je mozne pouzit jako pracovni stanici a to se mi na nem libi, HX verze maji podporu ECC pameti.

Az budu kupovat dalsi notebook, koupim si urcite Intel. O AMD budu uvazovat tak za 2-3 roky az se odhodlaji take prejit na architekturu malych jader a snad casem do I/O die integruji alespon USB4 radic pro EGPU.

U development stanice prvni co delam, zakazuji integrovanou grafiku. Zadny CPU s integrovanou grafikou nechodi optimalne a inteli gpu stoji vseobecne za nic. Integrovana grafika bere CPU vylozene dech a rozdil je znat na prvni pohled. U CPU, kde se spotreba pohybuje nad 45W byt kratkodobe, to plati dvojnasob.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Intel přešel na kombinaci malých a velkých jader, protože neměl na výběr. Velká jádra Intel mají 2x větší plochu než jádra ZEN. Intel by nedokázal vyrobit procesor o dostatečném multivláknovém výkonu, s rozumnou plochou křemíku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kecate, abyste se jen uchlacholil, zacinate byt moc melancholicky k AMD. Intel pouze vzal big jadro a rozdelil jej na 4 mensi. Tim chteli pouze zvysit schopnost zpracovat namisto 2 threadu 4 soucasne. Vyresili to timto zpusobem. A funguje to.

Ano, domnivam se, ze architektura hyperthreadingu zacina byt zastarala a AMD stavi stale castecne na zastaralych konceptech.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Malé jádro může AMD nasadit už brzo (návrh je hotov), ale pro válcování Intelu v serverech a nejdražších workstationech nemusí moc spěchat. HT/SMT taky moc nemusím, ale zrušení velkých jader neberu jako řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že malé jádro AMD není srovnatelné s malým jádrem Intel. Intel šlechtí a zlepšuje původní Atom jádra, kdežto AMD vzalo plnohodnotný ZEN a zmenšilo cache.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime, ci pristup je lepsi v pristich letech. Na druhou stranu Intel dle zprav ma od tohoto roku technicke problemy v oblasti vyvoje, neco se jim tam neustale podelava a nevychazi. Coz je skoda, protoze puvodne meli pocet malych jader navysovat, nakonec prohlasili, ze pridavani dalsich jader neutahnou.

To je hodne velka skoda, pokud by intel zvladl dodat na trh mobilni procesor s 32 fyzickymi jadry, byla by to takova mala revoluce.

Takze to vidim asi tak, ze koupim na zaklade vyse uvedeneho benchmarku Intel 13580HX a pokusim se s nim prezit nekolik let.

AMD omrdalo mobilni CPU jak nejvice to je mozne, do jednoho package vice jak 16 jader proste nedaji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"AMD omrdalo mobilni CPU jak nejvice to je mozne, do jednoho package vice jak 16 jader proste nedaji."
.. to snad ani nema smysl komentovat. Tech 'omrdancyh' 16 jader je v efektivite na mile pred Intelem pri stejnem nebo vyssim vykonu, coz je v mobilni oblasti obrovska vyhoda.
Vy nemate snad ani zakladni pochopeni, proc a jak veci funguji. Co prispevek to perla.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň je tady veselo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel vyjma Epycu AMD vyrabi CPU optimalizovane vyhradne na hry. Jasne to jeste minuly rok priznavali. Chteji to zmeni a ta vase perla je tenhle prvni kousek od AMD.

AMD bych si nekoupil, ma nedomrdly design package. Tak ted si koupim laptop, potrebuji plny vykon a na praci, pripojim eGPU, zakazu integrovanou grafiku, aby mi neomezovala pametovou propustnost (sdilene die). A co zjistim? Herni CPU od AMD ma nacpane procesorove die hned vedle sebe. Takze ze zahriva dolni pulka heatspreaderu a ta horni je naopak chladna.

To je proste design na hovno. Intel to vyresil alespon inteligentne mate tam podlouhly obdelnik, aby se maximalne vyuzila tepelna vodivost heatspreaderu.

Reknu vam to narovinu tenhle AMD cpu na mne pusobi jako sracka. Urcite si jej neporidim. Mozna tak tu dalsi nebo pres dalsi generaci za nekolik let.

Ja vam tu stale opakuji, ze tech 16 identickych jader vyuzijete v autocadu, cinebenchi a pocitacovych hrach. Nezohlednuji realne pracovni uziti v korporatech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale divný - Epycy i Ryzeny používají identické výpočetní chiplety (a někde se ztratily Threadrippery)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

".. Intel to vyresil alespon inteligentne mate tam podlouhly obdelnik .."

Hádej kde jsou umístněna jádra.
Můžeš 3x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má problémy nejméně posledních 10 let a všichni tady to ví.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A můžete mi vysvětlit, jak to Intel udělal? Jak z velkého Core udělal 4 Atom? Přesněji nástupce Atom jader, aby mne tu nechtěli roztrhat zaživa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska navrhu, vyhrabal jsem se to na jednom slajdu pred 2 mesici, kdyz jsem vybiral vhodny notebook k nakupu. Skutecne to neni nic jineho nez snaha zvysit vlaknovou propustnost procesorem. Dale se podivejte na velikost big jader a little jader. Asi to geometricky nebude /4, ale je to uplne to same.

Architektonicky se jedna o jeden cluster, ve kterem jsou 4 mala jadra nez "4 mala jadra". Je v tom hodne velky rozdil pri MT.

Pravdou je, ze s konceptem big little prisel ARM a Intel ji prevzal. Vsichni moc dobre vime z trhu mobilu, ze tento koncept je vysoce efektivni vzhledem k pomeru vykon na TDP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní trh a Windows je opravdu něco jiné.
"ve kterem jsou 4 mala jadra nez "4 mala jadra"" to snad všichni ví, že jsou v clusteru a ne samostatně. Já se ptal na to, jak Intel rozdělil Core na 4 jádra, což jste původně napsal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je uz debata o nicem. Odmitate se vzdat obsese z AMD. Rika se tomu obsesivne-kompulzni porucha na AMD :)

Ja jsem naopak vyse dolozil, ze nemam potize s obema znackami procesoru, coz je neco co mi u vas chybi. Proste ctu technicke parametry, necumim a nerozhoduji se podle benchmarku, nybrz zdraveho usudku.

Nashle, koncim, vasi obsesi s vami resit nechci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud těm blbostem říkáte vysvětlení, bude lepší skončit. Parametry číst můžete, ale je otázka, jak jim rozumíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate rad AMD a nesnasite Intel, ja vam to neberu. Na rozdil od vas nemam vyhranene vyrobce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. Proste ctu technicke parametry .."

Názorný příklad toho, proč se "Čtení s porozumněním" považuje za Superschopnost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"ntel pouze vzal big jadro a rozdelil jej na 4 mensi."
.. tak neni jak si vyfabulovat reseni, ktere mi vyhovuje do toho, co se snazim dokazat. Aneb delam presne to stejne, co kritizuji na druhem :)
Technicky jsou Raptor Cove a Golden cove podstatne vetsi nez Zen3/Zen4, ale klidne si to oduvodnete tim, ze se Intel "zbavuje HT", kdyz ho u velkych jader nechava.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne jsem si prostudoval velke mnozstvi materialu a slajdu nez jsem zakoupil Intel i7-12700H. Predtim jsem tak napul uvazoval o AMD.

Opakuji je to alternativni zpusob jak zvysit vlaknovou propustnost procesorem. Limit u HT jsou 2 vlakna soubezne. Cluster se 4 mensimi jadry umi 4 vlakna soucasne.

Vite kolik pouziva vas OS threadu? Od zacatku Intel sdeloval, ze timto konceptem chteji ulehcit OS a snizit zatez kladenou na jadra, ktera se zabyvaji vypoctem uloh na popredi.

Jste dalsi melancholik AMD. Nejsem fanatik Intelu, rozhodoval jsem se ciste na zaklade technickych informaci, ktere vyznivaji lepe na strane Intelu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, protože už když se multithreading poprvé objevil, přišly některé procesory rovnou se 4. vlákny na jádro. Intel si tehdy vybral tu nejsnadnější implementaci a u té už zůstal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak ted uz nabizeji cluster pro 4 vlakna. Je to docela pokrok.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedno jádro které zpracuje 2 vlákna a 4 samostatná malá jádra, co zpracují pochopitelně jen 4 vlákna, kde je nějaký pokrok?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cluster se 4 jadry, ktery zpracuje 4 thready. Tyto 4 jadra maji sdilenou L2 cache.

To je pokrok jak blazen. Protoze je rozdil zda vam HW zpracovava soucasne 2 thready nebo 4 thready. To je jako porovnava jednojadrovy CPU s dvoujadrovym. Pokud budete hledat, vzdy najdete na dvoujadrovem CPU mouchy.

Je to pro multitasking, soucasny OS obsluhuje tisice sw threadu. Kazdy HW thread na vic se neztrati.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Je to úžasné řešení.
Pro Benchmarky typu Cinebench.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicmene vase tvrzeni, ze se Intel nekde "zbavuje HT" mate vycucane z prstu. Nikde nic takoveho nedela. Jen rozsiril svoje reseni o Vas "cluster 4 atomu", protoze mu to vychazi ekonomicteji a je schopny ho pri soucasnem stavu jeho vyrobnich procesu vyrobit. Kdyby zustal u monolitickych jader, tak to reseni nebude konkurencneschopne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne ted na notebooku bezi 2 600 threadu a CPU ma jen ctyri jadra s hyperthreadingem, starsi Intel. Mam pocitac vyhodit do popelnice? Je pomerne svizny, prestoze obhospodaruje pres 600 vlaken na jadro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se teď podíval, 4328 vláken...hmm, asi vyhodím i to 8jádro :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já s mojí starší verzí W10 1607 mám pouze 1690 vláken. Novější verze Windows evidentně mají pokročilejší telemetrii, která odesílá každý váš klik do Microsoftu. Stejně mi ale není jasné, proč je na to potřeba dalších několik tisíc vláken. Nepustil ti někdo na pozadí těžbu bitcoinů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Intel pouze vzal big jadro a rozdelil jej na 4 mensi. Tim chteli pouze zvysit schopnost zpracovat namisto 2 threadu 4 soucasne .."

Dostal tím větší MT výkon ze stejné plochy. Proto tomu říká "efektivní". Taky tím vyřešil bezpečnostní problémy HT. Problém s tímto řešením jsou
- alespoň jedno velké jádro musí být aktivní (pokud tam tedy je)
- po vypnutí HT na velkých jádrech (kvůli bezpečnosti) už výkonem nijak neoslňuje.

".. architektura hyperthreadingu zacina byt zastarala a AMD stavi stale castecne na zastaralych konceptech .."
FYI: AMD nepoužívá HT. Je to trademark společnosti Intel. SMT v AMD je dělané trochu jinak a dost jinak, aby některé zranitelnosti CPU Intel na AMD nefungovaly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neni Thunderbolt resen samostatnym controllerem na MB? Nevsiml jsem si, ze by TB byl zminovan jako feature samotneho Intel CPU. Možná je součástí SoC Apple M1.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface)#Controllers

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel od nejake 10. generace intelu je thunderbolt integrovan u CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ani u 12. generace neni Thunderbolt soucasti CPU. TB je pripojen do jizniho mustku a ten je k CPU pripojen pouze osmi linkami PCI 4. generace.
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/docs/processors/core/12...

Napriklad Zen 4 ma vsechny PCI 5. generace. A tech linek tam ma hodne. AMD by nejspise bylo schopne TB mit, ale nejspise se mu nechce platit za licenci. Pokud ji tedy vubec Intel poskytuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"2/ Chlazeni - zadny ultrabook v cene do 50.000Kc neuchladi moderni procesory, vyrobci se spolehaji na moderni rizeni spotreby u CPU"
.. co je tohle za argument? Mate uplne jasne dano TDP a vykon, ktery pri danem TDP dosahuje.
"4/ K objektivnosti testu doporucuji pripojit Intel laptop k EGPU a v device manageru zakazat integrovanou grafiku - na 100% vam zarucuji, ze dostanete uplne jine vysledky"
.. tady si naprosto a zcela vymyslite :)) Jak Vam pomuze u testu typu CB23, pripojit externi grafiku...Mozna by to chtelo mene fantazie a podivat se aspon na typ testu, ktery se provadel.
https://mmbiz.qpic.cn/mmbiz_png/ia5ibSibyMMeAxQn34o6JYOCc02Bu8mPBOuL9PXw...
Zbytek komentovat nema moc smysl. Evidentne svet zije a pada s Thunderboldem a s Vasim nahledem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

boze to sou kecy..

'' 1/ Architektura big-little je jina nez hyperthreading ''
a??

'' 2/ Chlazeni - zadny ultrabook v cene do 50.000Kc neuchladi moderni procesory, vyrobci se spolehaji na moderni rizeni spotreby u CPU ''
a??

'' 3/ Intel toho ma na cipu podstatne vice nez AMD - treba thunderbolt radic apod.''
blbost.. amd ma v cpu o polovinu vice pcie5 linek nez intel.. to je proti thunderboltu radove jina datova propustnost.. kdyz teda zapomenu na to ze neaktivni thunderbolt/usb radic ma spotrebu v radu setin az deseti wattu a fakt nijak nesouvisi s neschopnosti intelu udelat velky efektivni x86 jadro..

'' 4/ K objektivnosti testu doporucuji pripojit Intel laptop k EGPU a v device manageru zakazat integrovanou grafiku - na 100% vam zarucuji, ze dostanete uplne jine vysledky ''
co je objektivniho na tom jeden procak testovat se zaplou grafikou a druhej s vyplou??

'' 6/ AMD je s architekturou pozadu - teprve nyni pripravuje konkurenci ve forme malych jader, prijde buhvi kdy ''
loool, amd je bez malejch jader napred vykonem i 2x lepsi energetickou efektivitou a zadny maly jadra neplanuje, protoze je nepotrebuje.. jeji soucasny jadra jsou 2x mensi nez jadra intelu.. pozadu je intel, kterej neni schopnej udelat z rozumnyho poctu tranzistoru jadro, ktery bude mit konkurenceschopnej vykon i spotrebu..

'' 8/ Je ksakru velky rozdil mit thunderbolt radic integrovany u CPU - nizke latence srovnatelne s dedikovanou GPU ''
wtf?? ((:

nez zacenes priste nekoho poucovat, tak se nejdriv dovzdelej, protoze tohle je fakt jen snuska hovadin..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná si fakt něco přečetl, ale jen k jednomu procesoru a dalšími a především od jiného výrobce už se neobtěžoval. A navíc vše pochopil po svém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, nastudoval jsem si dukladne architekturu Epycu 1.,2.,3. a 4. generace. Planoval jsem si poridit desktop workstation postavenou na Epycu 3. generace. Nedostal jsem se zatim k tomu, protoze mi dosly penize.

Epycy jsou jine procesory urcene pro jine nasazeni a predevsim v developmentu maji charakteristicke uplatneni, ktere chybi Intelu. Mobilni rada AMD je omrdavka optimalizovana na pocitacove hry. Z tohoto uhlu pohledu vsechnu cest Intelu, ktery pristupuje k zakaznikum seriozneji.

Pardon, omrdavka urcena na pocitacove hry a benchmarky. A take Autocad, samozrejme.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že ta jádra bez ohledu na to, zda putují do serveru nebo NTB, umí totéž. Pokud někdo něco ořeže či nevyužije, je to zpravidla finální výrobce. A takových věcí se tady řešily mraky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vyrobce laptopu svuj laptop optimalizuje navrhem zakladni desky vice pro pocitacove hry nez workstation. Protoze vi, ze mu CPU AMD budou vice kupovat lide, kteri se zajimaji o pocitacove hry. Tak to proste chodi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Víte o tom, že všechny odpovědi uzpůsobujete tak, aby perfektně odpovídaly vaší filozofii, která říká, že Intel je vždy lepší? Pokud něco nemá smysl, je to diskuse s vámi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je bohuzel realita. Predevsim HW zakladni desky hernich laptopu jsou optimalizovane vice na hry (monoliticke aplikace) nez plnohodnotny multitasking. Nasel jsem na toto tema jedno starsi review, kde porovnavali MSI herni laptop s dell workstation se xeonem.

Velice pochybuji, ze by se to az zas tak moc zmenilo. Nicmene architekturou big-little do toho trochu vstoupil vyrobce CPU Intel. Architektura je o neco univerzalnejsi pro soucasne spusteni ruznych druhu uloh.

Vsiml jste si nekdy co dela Intel na sve big little architekture v Cinebenchi? Vsechny jadra velka i mala sladi tak aby bezela na stejne frekvenci. Je to koneckoncu i docela logicke, aby dochazelo ve stejnem taktu k IPC.

Tady mate svou odpoved.

Tech 16 identickych jader se skutecne hodi predevsim na tezke velke monoliticke aplikace. Autocad, pocitacove hry.

A dalsi vec Intel ma vyssi propustnost u pametoveho radice v segmentu mobilnich procesoru. Rek bych, ze to bude platit i proti rade AMD 7xxx

Velkym problemem u multitaskingu muze byt pametova propustnost. Matematicky koprocesor, ktery je supervykonny je vam na nic, kdyz mate pomaly pristup do pameti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

" .. Vsiml jste si nekdy co dela Intel na sve big little architekture v Cinebenchi? Vsechny jadra velka i mala sladi tak aby bezela na stejne frekvenci .. "

Tak zrovna v Cinebench je úplně jedno jak moc jsou sladěné frekvence big a little jader. Snížením frekvence velikých jader ztrácí celkový MT výkon.
A pokud to dělá, tak jen a kvůli dosažení limitu spotřeby.

Tam, kde záleží na komunikaci mezi jádry "efektivní" jádra efektivně zabíjí výkon svými vyššími latencemi a mnohdy je lepší je zakázat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čistě teoreticky by mohl být ještě jeden důvod. A tím jsou latence, které by na stejném taktu měly být o něco menší, ale ta spotřeba u mobilního CPU dává větší smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotrebou to neni, protoze mam chlazeni dimenzovane vcetne RTX3050, kterou jsem take vypnul. Cely cpu je tak chlazen heatpipe kaskadou urcenou pro 45W+45W. Tady problem nebude.

Zpocatku jedou big jadra na neco kolem 3 GHZ a little jadrum se zveda frekvence az na 2.8GHz, po chvilce se sladi na stejne frekvenci. Projevuje se to tim, ze cinebench chodi plynuleji, neseka se tolik.

Ty jadra v ramci IPC si predavaji pres sdilenou pamet data. Pokud maji stejnou frekvenci, je pro cinebench snazsi davkovat ulohy a cela aplikace chodi plynuleji.

Takze jeste jednou 16 stejnych identickych jader je dobre na pocitacove hry, graficky nebo jiny software, ktery vam zuzitkuje vsech 16 jader najednou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze velka jadra a mala jadra maji jine IPC, tedy kdyz bezi na stejne frekvenci, tak velka jadra spocitaji stejnou ulohu rychleji. Takze ten duvod pro pokles frekvence velkych jader bude nekde jinde. A to v teplote jader. Tedy v chlazeni CPU. Si nechte vykreslit prubeh teploty jednotlivych jader a prubeh frekvenci. Intely zerou jako krava a uchladit se to da jen kryogenni jednotkou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není Cinebench asynchronní (tile-based) MT úlohou, kde je zcela jedno kdy velké/malé jádro svůj přidělený díl práce dokončí a dostane další? Jaký by ze slaďování taktů měl být výkonnostní profit?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netusim, zdrojove kody cinebench jsem nikdy nestudoval. Protoze tam dochazi k IPC. Pokud musi big jadro komunikovat s malym, melo by dochazet k minimu casu straveneho parkovanim nebo cekanim na male jadro?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Máte vůbec představu, co znamená zkratka IPC, že tím máváte v každé třetí reakci?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle nedává hlavu ani patu...hlavně pohanit AMD v Cinebenchi, a přitom vůbec nevědět, tak funguje :D to je mazec...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Je to koneckoncu i docela logicke, aby dochazelo ve stejnem taktu k IPC. "
"Tech 16 identickych jader se skutecne hodi predevsim na tezke velke monoliticke aplikace. Autocad, pocitacove hry."
.. to jsou perly...
:D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdo si přečetl pár článku, kdo ví jakého autora a dělá ze sebe odborníka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš marketingové prezentace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Leda by zákazníky chtěli odradit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to fakt nebude nejaky upraveny ChatGPT bot..protoze takove hovadiny se snad ani nedaji normalne vymyslet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou s tou implementací TB v Intel CPU měl pravdu, ale na druhou stranu to je asi věc co by ChatGPT věděl.
https://www.anandtech.com/show/14514/examining-intels-ice-lake-microarch...

Také závěr, že CB nějak profituje ze stejně výkonných jader by klidně mohl být z pera ChatGPT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, bud je to nejaky zjevne pomateny fanousek Intelu a nebo bot. Staci se podivat na nektere formulace a vyrazove prostredky, nemluve o technickych nesmyslech typu
"Tech 16 identickych jader se skutecne hodi predevsim na tezke velke monoliticke aplikace. Autocad, pocitacove hry."
.. takove kraviny nema smysl seriozne komentovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mel byste zmenit povolani a zkusit vyuku cestiny. Jde vam to podstatne lepe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zase melancholik, jezisi, abyste se nepocurali z toho AMD. Poprve po dlouhe dobe vydali jakz takz prijatelny mobilni procesor a div tu nekadite. Predchozi mobilni cpu byla polokatastrofa a ta predpredesla byla katastrofa.

Vychazim z praktickych zkusenosti:

1/ Asi jste cetl o security leacich v souvislosti s HT? To je druha stranka veci. Cluster resi i problem s bezpecnosti, aby si nemohly systemove procesy OS lezt vzajemne do zeli

2/ Je to problem, pokud vam jadro vystreli k 90StC a pak jej chladi vypnutim. Sranda je, ze benchmark vam ukazuje super skore, ale realny mutlitasking si pak moz neuzijete.

3/ Ten integrovany thunderbolt radic na CPU citelne snizuje latence pri komunikaci s eGPU. Rozdil je velky a navic tim odvadite tepelnou zatez ve forme grafiky z CPU package ven mimo laptop. To je k nezaplaceni

4/ Protoze Intel grafika za moc nestoji a bere citelne TDP celemu package, takze pak nezbyva tolik na CPU jadra. A to i v klidu.

6/ S tim bych se moc nechlubil. Je jednoznacne prokazano, ze na slozite ulohy s virtualizaci se hodi lepe velka co nejkomplexnejsi big jadra. Tim Intel ziskava navrch pri virtualizaci nad AMD. Takze mi na jednom pocitaci muze bezet vice ruznych druhu uloh aniz bych pocitoval sekani nebo lagy.

8/ Bohuzel eGPU chodi s thunderboltem na CPU s nizsi latenci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Patrně jste nepochopil, proč má Intel víc tranzistorů na jádro než AMD. Problémy s bezpečností HT se týkají v prvé řadě Intel CPU a to kvůli tomu, že tím Intel naháněl výkon, i když jeho inženýři o rizicích věděli. Nejspíš chvíli trvá, než si všimnete nějaké změny. Nebo si myslíte, že AMD přišlo rovnou bez předešlého vývoje s jádry ZEN 4? Kolik serverů je propojeno s okolím pře Thunderbolt? Já měl za to, že se k tomu používají sakra rychlé síťové karty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pane, mne fakt tahle melancholicka diskuterie uz nebavi. Rozumim tomu, ze jste nazehleny na AMD, ale ja se vice zabyvam fakty a zde u mne v konzumnim segmentu laptopu-workstation vyhral Intel. Bohuzel.

Tady se neresi nic jineho nez porovnani mobilnich CPU.

Vyssi slozitost u big jader je dobra pro zpracovani slozitych uloh, napr. virtualizace. V CPU je diky tomu vice optimalizacnich prostredku nez v malem jadre. HT a problem s bezpecnosti tu bude vzdy a je jedno jestli se jedna o Intel nebo AMD. Vychazi to z architektury HT. To bezpecnostni riziko tam je vzdy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Golden cove (nebo jak se jmenuje to, co je aktuálně v Intel CPU) byl a moderní architektura v době prvních Core.
Od té doby je upravována a rozšiřována v ramci pravidel "míného pokroku v mezích zákona".
Intel si zvolil tu snažší cestu ... přidávat tranzistory a honit frekvence. Po několika krocích bylo dosaženo aktuálního výsledku: velká plocha, vysoká spotřeba a nízká efektivita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou spekulace. S tim jdete na financni trh.

To je jako kritizovat tamhletoho programatora, ze programuje takhle a tamten jiny zase onakhle. Kazdy ma svou vlastni metodiku, jakou pristupuje k praci.

Byl byste radeji, kdyby od sebe vyrobci cpu opisovali a vsichni dodavali identicke CPU?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, kdyby opisovali od Intelu, to by byla haluz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1/ Architektura big-little je jina nez hyperthreading
Intel CPU 12. a 13. generace používají kombinaci HT a big.LITTLE. I to big.LITTLE je použito jinak než věc se stejným názvem u ARM. Podrobnosti si dohledej sám. Já za to placen nejsem.

2/ Chlazeni - zadny ultrabook v cene do 50.000Kc neuchladi moderni procesory
Procesory se spotřebou 10W lze chladit pasivně.
Některé dokonce mají značku Intel.
Rozšiř si obzory, než začneš produkovat kategorická prohlášení obsahující slov "žádný" a/nebo "všechny".

3/ Intel toho ma na cipu podstatne vice nez AMD - treba thunderbolt radic apod.
A byl v testu použit?
Odčerpal nějaké ty Waty, které by mohla zužitkovat CPU část?

4/ K objektivnosti testu doporucuji pripojit Intel laptop k EGPU a v device manageru zakazat integrovanou grafiku - na 100% vam zarucuji, ze dostanete uplne jine vysledky
Nemůžeme za to, že Intel iGPU má nízký výkon při spotřebě, která omezuje CPU část v jejím rozletu.

5/ AMD neumi nativne thunderbolt ani USB4
Ryzen 5 7640U má USB4

6/ AMD je s architekturou pozadu - teprve nyni pripravuje konkurenci ve forme malych jader, prijde buhvi kdy
Serverové CPU s jádry Zen4c ještě letos.
Nebyl bych si tak jist tím, že Intel CPU má lepší architekturu, když AMD CPU na mešní ploše s menší spotřebou poskytuje ST výkon jen o něco slabší a MT výkon vyšší a hlavně energeticky efektivnější.
Kdyby akltuální Cove bylo tak dobré, nemusel by Intel tak tlačit na další generaci.

7/ Inteli threaddirector ve Woknech nema 100% implementaci
To je problém Intelu a Windows.
Stejně jako byl problém AMD s NE-podporou jejich CPU ve Win 11, když Win 10 už to mělo vyřešené.

TL;DR .. Jestli cheš trolit, musíš to dělat chytře. Dokud budeš plácat kraviny, polopravdy a snadno odhalitelné lži .. nikdo nebude ztácet čas tě vůbec číst.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Az budu kupovat dalsi notebook, koupim si urcite Intel. O AMD budu uvazovat tak za 2-3 roky az se odhodlaji take prejit na architekturu malych jader a snad casem do I/O die integruji alespon USB4 radic pro EGPU .."

To přejdeš na AMD už letos?

1) Jádra Zen4 mají zhruba poloviční velikost proti Cove
2) Ryzen 5 7640, už USB4 má. Přímo z procesoru. Stejně jako další modely z řady Phoenix a Rembrant pro rok 2023.

Jsi děsně neinformován. Zační číst i jiné věci, než prezentační slajdy Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG... proc by mel AMD pripravovat koncepci big.little ? To je jen pro Intel způsob jak vybrednout z chronické neefektivity jeho jader, jinak je to komplikace a resi se to v pulce diskuze. To snad neni mozny tohle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V čem je AMD pozadu? V tom, že doposud BIG little nepotřebovala, protože jejich CPU jsou efektivnější?
Tváříte se, jako kdyby úplně všichni se bez Thunderbolt v žádném případě nemohli obejít.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem s Intelem naprosto spokojen, ten 4 jadrovy cluster mi prijde lepsi pro prakticke uziti a multitasking. Osobne ocekavam o vrcholneho CPU za takove penize schopnost fungovat jako plnohodnotna pracovni stanice. AMD je proste dobre pro herni zazitek a verim, ze pocitacove hry umi perfektne.

Ale k developmentu potrebuji, aby se mi CPU neprehrival a nesrali se mi sem tam thready, pokud laptop necham bezet tyden nonstop a to ani ve woknech. Zde vidim jakoukoli integrovanou grafiku jako prekazku ve stabilite a topitko na procesoru.

A libi se mi u Intelu to skutecne jde a umi fungovat jako workstation. AMD udelal sice pokrok v segmentu mobilnich CPU, ale je to spis dobre pro hrace pocitacovych her, skalni fandy, studenty apod. Nekam do skoly je to optimalni.

Ale jakmile neco programuji a jedu na full, tak takove ptakoviny jako, ze se neco sere kvuli integrovane grafice nechci resit. Rozdil s deaktivovanou grafikou muze byt klidne 10StC, coz je hodne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"nesrali se mi sem tam thready", když pominu chudáka Češtinu... Pláčete na špatném hrobě, tohle je totiž vina Microsoftu, stačí srovnat v vyšším jádrem Windows pro pracovní stanice nebo servery či přímo Linuxem.
"AMD je proste dobre pro herni zazitek" on si někdo procesory od 24 jader výše kupuje na hry?

Zapomínáte, že pro pracovní stanice Intel měl vyčleněny separátní modely Xeon, které ovšem 4 roky neviděly nástupce. Takže zatímco Intel WS třídu opouští, AMD se zde zabydluje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zase melancholicke dohady.

Dle materialu Intelu je HX rada mobilni workstation.

Reknu to natvrdo AMD je vylozene Benchmarkovy procesor. A ted se do mne klidne pustte.

AMD nema zadne CPU, ktere by slo nacpat do serie mobilni workstation. Tenhle AMD CPU je dobry na pocitacove hry a AutoCAD. A co zbytek, lide ktery programuji v jave a pouzivaji virtualizaci? Do tohoto segmentu nema AMD zadne prijatelne reseni. Ano, muzete pouzit AMD, pokud jste fanda AMD, nic vam v tom nebrani. Ja si vsak opet koupim Intel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A to je zajímavé, co je potom HX řada od AMD. Ale pozor Intel píše jen o svých procesorech, takže musíte hledat taky jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro plnohodnotny multitasking byste dnes potreboval tak 32 jader, coz neni mozne do mobilniho CPU narvat ani omylem. Intel se alespon snazi. A narozdil od AMD necpe hrace pocitacovych her s profesionaly do jednoho pytle. Je to neseriozni ze strany obchodni strategie AMD. I kdyz ja tomu rozumim, nemaji na to budgety a tak jim proste nic jineho nezbyva.

Tedy jako mobilni workstation si dnes opet koupim Intel a nic jineho. Uvidime pristi rok.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemá BIG.little, zato všechna jádra umí multithreading, ale ojebává zákazníky. To je fakt super. Jak si nekdo umí perfektně zdůvotnit chování jednoho výrobce a pošlapat druhého. Intel musel přejít na BIG.little právě proto, že procesory AMD uměly zpracovat víc vláken a s velkou plochou jader Intel nemohl konkurovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel ma dobra velka komplexni jadra, ktera neumel zoptimalizovat a ojebat a zmensit optimalizaci jako AMD. Tak tam proste nacpali mala jadra a problem vyresili.

Ale opet jak jsem vam sdeloval. Architektura, kde mate x stejne identickych jader je dobra pro realne ulohy typu 1x cinebench.

A nepochybuji o tom, ze tento AMD cpu ma skvele vysledky v 1x cinebench.

Ale me jako realneho uzivatele nezajima nejaky podelany cinebench, chapete to?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ale opet jak jsem vam sdeloval. Architektura, kde mate x stejne identickych jader je dobra pro realne ulohy typu 1x cinebench."
.. vy jste komik..
Nezlobte se, ale ty blaboly co tu pisete jeden vedle druheho, muzou davat smysl tak akorat Vam.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem fanatik AMD, jak pulka zdejsich komentatoru.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nemam drcena rajcata, dam tam kecup.... Cervena a z rajcat jsou obe suroviny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete srovnavat potraviny s kremikem, tak to potes panbuh.

Co se potravin tyce. Kecup a drcena rajcata nejsou totez, bohuzel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No neni, to je ten problem. Ale, co delat, kdyz drcena rajcata nemam?

Dam tam mala jadra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Divil byste se, minuly tyden jsem si po dlouhe dobe nainstaloval Vermintide 2, vybaflo na me okno, ktere mi vnucovalo 17 working threadu. Dnes jsou pocitacove hry optimalizovane i na 16 a vice vlaken.

Prave proto AMD nabizi mobilni CPU s 16 jadry. Vice pro pocitacove hry nepotrebujete.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ta hra, kterou zminujete, prece chtela 17 threadu, ne? A kolik jich potrebuje OS a tak? Mne v pocitaci prave ted bezi pres 2 500 vlaken. A to nemam pustenou zadnou hru...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdil mezi light threadem (systemovym) a worker threadem napr v autocadu a pocitacove hre. Worker thread pocita nejakou intenzivni ulohu a sezere vetsinu procesoroveho casu. Ten systemovy thread ma nizke naroky na IO a CPU.

Opet vam sdeluji, na intenzivni working thread aplikace navic monoliticke jako pocitacove hry je dobre v clanku uvedene AMD. V systemovych ulohach bych jej uz az zas tak moc nevychvaloval.

Serete me, odmitate si priznat, ze AMD je stale pouze herni CPU a nic vic. Tenhle dohad je o nicem. Nebudu vam brat iluze.

Berte realitu jaka je.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Serete me,."
.. hele bez se 'odfuckovat' na takova 'technicka spojeni' tady neni nikdo zvedavy bote.
"AMD je stale pouze herni CPU a nic vic.".
..:D mel by jsi rict programatorum, at ti prepisou algorrytmy...to co z tebe pada uz snad neni ani blabol na blabol.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

K cemu je mit o tri slaba procesorova vlakna vic, kdyz zpracovavam tisice vlaken?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenosti jak z paralelního vesmíru.
Nebo paralelní sociální bubliny.

Titul "Herní CPU" je spojen se značnkou Intel. Protože to byla jeden z posledních případů, kde byly CPU Intel lepší.
Jedna z posledních věcí, kde je Intel CPU lepší je .. 1 vláknová žátěž. A tomu ty "efektivní" jádra spíše škodí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsou vykony AMD u monolitnich aplikaci. Tam bude se svymi 16 big jadry s HT excelovat. Ja si radeji koupim Intel s 24 jadry. Jinak mate pravdu raptor lake vyjma novych clusteru neprinasi nic noveho.

Hraji pocitacove hry, ale pocitac si kupuji primarne na praci.

Prave 13850HX povazuji za docela vyhodny kauf, ktery se vyplati. V nizsim segmentu jim do toho zacina jiz rvat AMD se svou full big core kaskadou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to že nám tu někdo uvěřil veškerým marketingovým kecum které snad kdy Intel vypustil ohledně jejich big.LITTLE

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kluk pobavil a vysložil si (ne)čestné místo v Ignore listu.

Ale přikláním se k názoru, že je to bot.
Kvůli botovi si neošoupu kolečko na myšce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bude bot, takovy surrealny mix faktu a nepodlozenych domenek clovek neni schopny vytvorit. Mozna snad jen s nejakou dusevni poruchou, ale ani tak ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš právě AI bot by nebyl schopný vytvořit si takový motanec

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ano, bot nebo AI přímo význam slov nebo slovních spojení nechápe. Má je pouze spojené matematicky v databázi, že třeba patří k sobě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rikam, jdete ucit cestinu. Vydelate si vice nez tim cim se nyni zivite.

Jsem technicky clovek, bohuzel tak jak jste to popsal, tak nejak z vaseho uhlu vnimani, ja uvazuji.

Iluze vam brat nebudu, zkousel jste si nekdy ve volnem casu napsat nejakou povidku nebo roman?

Mam pocit, ze byste s tim nemel mit problemy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když dojdou argumenty, začne se napadat čeština :D klasika...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jo no. Nerikam, ze amd je spatny cpu.Ale kdyz jsem cetl tu nabubrelou diskusi, tak jsem pridal trochu sveho. Clovek, ktery se moc o problematiku nezajima, muze nabyt dojmu, ze by si mel koupit za kazdou cenu Amd.

Vse ma sve pro a proti. Pokud delate grafiku, ai, pocitacove hry nebo programujete v cpp, tak si amd muzete s klidnym svedomim poridit.

Pokud pracujete lod win11, ktere strili threadu jak blazen, spoustite hodne virtualizovane aplikace orientovane na hruby vykon a casto va bezi velke mnozstvi ruzne orientovanych uloj, tak muzete zjistit, ze tech 16 jader amd nevyuzijete a intel bam muze nabidnout plynulejsi praci na pocitaci.

Pokud by skutecne okopirovali architekturu epycu a napojili kazdy ciplet dvoukanalovym spojem na io die, pak by
amd bezelo patrne svizne jako das. Takhle oba ciplety jedou s pametovou propustnosti napul.

Kazdy 8 jadrovy ciplet AMD by mel byt schopen utahnout spoj do pameti o 50GB/s. To poznate, pokud si spustite aaa hru, docker a k tomu zacnete buildovat velky javovsky nebo .net projekt. Intel muze byt v takovem pripade lepsi kauf.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A pustit si hru je pracovni vyuziti pocitace? Z kompilovani C++ je vyborne paralelizovatelne to by podle Vasi teorie mel mit vyhodu Intel ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. a počítat taky neumíš.

Max konfigurace vypadají asi takto:
Epyc na Zen3 má paměti na 8 kanálů a 8 CCD
Epyc na Zen4 má paměti na 12 kanálů a 12 CCD
Desktopový Ryzen (Zen2, Zen3, Zen4) paměti na 2 kanály a 2 CCD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reálně jsou na tom ale ThreadRipper Pro a EPYC teoreticky ještě lépe, protože v běžných Ryzenech jádra dosahují vyšších taktů, takže zpracují více dat. Ovšem Ryzeny zvládají rychlejší RAM moduly. Přesněji se pro ně doporučuje 6 GHz, kdežto EPYC umí 4,8 GHz. Nepočítal on to čirou náhodu tak, že bral v úvahu jen 8 jader Ryzeny, tedy 2 kanály a 1 CCD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik tresni, tolik visni.
Na sedmem schodu blaho peni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez komentare

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pomatenec...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky clovek, bohuzel.

Mate krasny sloh.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A na cem bezis? Jestli na intelu, tak to vysvetluje mnohe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ntb s Intel 12700 a říká tomu workstation.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou penize, je vysoka inflace. Mobilni workstation jsou az i9.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jaký matroš používáš ..
Ale chci ho taky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jednou https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i9-13980hx-vs-amd-ryzen...

Hlavni rozdily jsou:
- Intel ma 2x vyssi L2 cache a vyssi i L1 chache
- AMD ma temer 2x vyssi L3 cache

Prave procesory s nizkou L2 a 3D Vcache podavaji lepsi vysleky v pocitacovych hrach. Na teto obchodni strategii skutecne stavi AMD. Pri beznem uzivani a developmentu budete mit nizke hit ratio v L2, takze pro korporatni development vam bude CPU casteji hrabat ve sdilene pameti.

Dalsi rozdily:
--- 7945HX ma ojebany pametovy radic, 8 jadrovy AMD 7xxx ma podporu LPDDR5 7500. Tohle by u 16 jadroveho procesoru mohlo hodne pomoci, ve vysledku se pak muze stat, ze tech 16 jader v realu moc neuzivite, protoze uzkym hrdlem je pametova sbernice.

Viz testy desktopove verze ZEN3 16 jader. Na mnoha zahranicnich forech a diskusich jsem se docetl zkusenosti uzivatelu, ze pri beznem provozu tech 16 jader moz neuzivi, diky nizke propustnosti pametove sbernice.

--- Single core AMD nestaci na big core Intelu, takze pokud si spustite docker, bude vam bezet rychleji na Intelu. Pokud si spustite .NET nebo Java IDE, bude vam bezet rychleji na Intelu

+++ orizla grafika AMD, ma TGP 15W oproti 45W Intelu - tohle jsem uz rozepisoval drive, u Intelu se diky tomu musi casto integrovana grafika vypinat, pokud chce clovek mit pristup k plnemu potencialu CPU

--- Intel ma pametovou propustnost 89.4GB/s, to je velke minus pro AMD, hodne to ovlivnuje chovani systemu v zatezi pri beznem uzivani (ne pocitacove hre) a pri virtualizaci

--- AMD je spis matematicky koprocesor nez univerzalni CPU, tak to bylo vzdy i v dobe duronu a Athlonu, nic se nezmenilo. AMD vzdy vyhledavali predevsim hraci pocitacovych her, Intel profesionalove, kteri hledaji HW vyhradne na praci. Intel mel vzdy lepsi pametove radice.

--- Epyc to same - 8x matematickych koprocesoru na 1x dualchannel (bank interleave) pametovou linku do IO die.

U AMD se docela dost bojim, ze vetsina uzivatelu tech 16 jader proste nevyuzije, pokud bude uzkym hrdlem pametova sbernice. Pocitam od Epycu - 250/64=4GB/s na jadro. Realne ma dle testu epyc tak 190, takze tak 3GB/s *16 = 47.5 GB/s. K tomu pridam DDR4->DDR5. Lze ocekavat pametovou propustnost u AMD cca 50-70 GB/s??? Ten samy problem mela predesla generace mobilnich CPU AMD.

Tento CPU od AMD skutecne vyuzijete v silne optimalizovanych aplikaci na bare metal, jako jsou pocitacove hry, Autocad. V situacich, kde se hraje na hruby vykon CPU muze hrat rozhodujici roli pametova sbernice. Benchmarky vam budou ukazovat, ze AMD ma vyssi skore, v realu se vam bude zdat platforma Intelu sviznejsi.

Nevyhodou Intelu je nenazrana integrovana grafika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prave hry potrebuji masivni pristup do pameti a maji velke datove prenosy. Pokud je tedy AMD lepsi na hry, tak zvlada zpracovani velkych objemu dat lepe nez Intel.

A to je real usecase a ne nejaky benchmark....

Nevyhodou Intelu je nenazrany CPU, nenazrane GPU a nevykonne GPU. A big.little, ktere pusobi mnohym programum problemy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Single core AMD nestaci na big core Intelu .." versus ".. AMD skutecne vyuzijete v silne optimalizovanych aplikaci na bare metal, jako jsou pocitacove hry, Autocad .."

Měl by sis ty technické parametry v hlavě srovnat.
Autocad práávě těží z výhod výkonnější ST na Intelu.

".. docela dost se bojim, ze vetsina uzivatelu tech 16 jader AMD proste nevyuzije .."
Při běžném provozu určitě ne.
Dokonce nevyužije ani 8 P-cores Intelu.

".. Single core AMD nestaci na big core Intelu, takze pokud si spustite docker, bude vam bezet rychleji na Intelu .."
Cheš snad naznačit, že Docker běží jako ST?

".. Intel ma pametovou propustnost 89.4GB/s .."
Tak to se docela fláká, když DDR5-7200 dají 115.2 GB/s.
A mimochodem, jaký rozdíl v paměťové propustnosti DDR5-7200 na Z690 a X670 nebo B650?

".. Benchmarky vam budou ukazovat, ze AMD ma vyssi skore, v realu se vam bude zdat platforma Intelu sviznejsi .."
Důležitý je pocit. To prohlásil i CEO Intelu.
Ovšem článek ukazuje, že za stejných podmínek AMD odvede více práce (nebo stejné množství rychleji) než Intel.
Výhodou CPU od Intel je, že si budete užívat dobrý pocit a dokonce si ten pocit můžete užívat delší dobu. A to se vyplatí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to, že při testování Ryzen 7000 platformy si recenzenti právě pochvalovali svižnost a odezvu systému, oproti Intelu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusim to odhadnout, DDR4 ma 3200MHz ~ 25.6 GB/s, dualchannel 50GB/s. Predesla laptopova serie AMD CPU mela realnou pametovou propustnost ~ 43-45 GB/s.

7945HX DDR5-5200 ~ 41.6GB/s, dual channel 83 GB/s. Realne 72 GB/s. Coz je stale mene nez 89GB/s. Muj intel I7-12700H ma pametovou propustnost k 80GB/s DDR5-6000. Lenovo trosku vytunilo svuj laptop.

Pokud jsem to spravne pochopil, oba AMD ciplety pouzivaji sdilene dvoukanalove pripojeni do pameti. Pametova propustnost je dulezita u hrubeho vypocetniho vykonu. Coz je v podstate bezny provoz na pocitaci s o trochu vetsim zatizenim.

i7-12700H jsem si koupil specialne kvuli rychlejsim pametem, sel jsem do nej na ostro pouze kvuli jednomu konkretnimu typu. Navic se domnivam, ze se u Intel architektury usetri pristup do sdilene pameti prave u tech malych 4-jader, ktere sdili L2 cache. Takze by systemove ulohy bezici na pozadi a vyzadujici IPC mohly bezet svizneji.

Si to vemte, AMD nabizi cluster s 8 jadry, 2x. Intel nabizi 4 clustery po 4 jadrech a k tomu navic 8 velkych samostatnych jader. Architektura Intelu vice zohlednuje bezne potreby operacnich systemu jako je win10, win11. Nezohlednuje vypocetne narocne ulohy, proto prohrava v benchmarku.

Architektura vezmu 8 jader, dam je do clusteru a napojim na I/O die je vysoce efektivni pro vypocetne narocne ulohy, kde se hodne pocita. Tedy nacpu kus dat do jednoho 8 jadroveho clusteru, ktery jej nasledne zpracuje uzitim 16 vlaken. Takove ulohy budou chodit na AMD paradne.

Pokud vsak do jednoho AMD clusteru pustim pocitacovou hru, docker a chrome. Tak bych si vysledkem nebyl az zas tak moc jisty. Zde si lepe povede tech 8 samostatnych big jader Intelu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Clovek muze potrebovat rychly pristup k velkym objemum dat a nemusi, zalezi na uloze.

Pokud ma AMD prenosovou rychlost do RAM 72 GB/s a Intel 80 GB/s, tak to neni zas tak velky rozdil. A zalezi take na velikosti cache a dalsich vecech.

Souhlasim, ze AMD je vhodnejsi na vypocetne narocne ulohy, tedy jako "workstation", nez Intel. Ovsem, i nejnabusenejsi Ryzen je CPU pro workstation chudych. Pro skutecne workstation je urceny Threadripper nebo Epyc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Pokud ma AMD prenosovou rychlost do RAM 72 GB/s a Intel 80 GB/s .."
Za podmínky DDR5-5200 pro AMD a DDR5-6000 pro Intel.

Při testech 7950X3D mělo AMD s DDR5-6000 podobný nebo lepší výkon než i9 13900K s DDR5-7200.
On Intel z těch rychleších pamětí zas tak moc nezíská.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, to je nam vsem krome jedineho jasne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. 7945HX DDR5-5200 ~ 41.6GB/s, dual channel 83 GB/s. Realne 72 GB/s. Coz je stale mene nez 89GB/s. Muj intel I7-12700H ma pametovou propustnost k 80GB/s DDR5-6000 .."
DDR5-6000 lze použít i s AMD. Kde je výhoda Intel?

".. Architektura vezmu 8 jader, dam je do clusteru a napojim na I/O die je vysoce efektivni pro vypocetne narocne ulohy, kde se hodne pocita. Tedy nacpu kus dat do jednoho 8 jadroveho clusteru, ktery jej nasledne zpracuje uzitim 16 vlaken .."
A jak se to liší od i9 12900 resp i9 13900 se zakázanými (nebo nevyužitými E-cores?
Bez uplatnění napájecích limitů bude Intel vykonnější.
Srovnej si v hlavě, co mají být výhody které architektury za daných podmínek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to ještě o srovnání mobilních procesorů? O vypínání napájecích limitů nemá cenu se vůbec bavit, protože kolik uživatelů na to má dimenzované napájení a chlazení a kolik z nich by v tom vůbec vidělo nějakou výhodu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeme jen doufat, že XMG postaví notebook i na 7950X3D, tak jako na 5950X(5800X3D) a pan Devítimístné Číslo bude konečně spokojen.
https://www.xmg.gg/en/xmg-apex-15/
https://www.xmg.gg/news-update-xmg-apex-15-max-e22-ryzen-5800x3d/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"i7-12700H jsem si koupil specialne kvuli rychlejsim pametem, sel jsem do nej na ostro pouze kvuli jednomu konkretnimu typu"
Sel si do nej na ostro?
To musel byt desivy pohled...

"Architektura Intelu vice zohlednuje bezne potreby operacnich systemu jako je win10, win11"
To zni jako propaganda... ledaze by sis to vytahl.. aha prot ty stahnute trenky.

"Pokud vsak do jednoho AMD clusteru pustim pocitacovou hru, docker a chrome. Tak bych si vysledkem nebyl az zas tak moc jisty. Zde si lepe povede tech 8 samostatnych big jader Intelu."
Kdyz si nejsi jisty, tak o tom nepis protoze budes vypadat jak se stazenyma trenkama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.