Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 7950X: +20-25 % IPC, až 5,4 GHz, 170W TDP

To schéma je dost zvláštní/neaktuální, v desktopu 4kanálový DDR4/5 řadič určitě nebude.

Co se může skrývat pod zkratkami DCN a SMU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska řadiče jsou kanály 32bit (soudobé řadiče počítají i s LPDDR, kde je šířka kanálu poloviční), takže čtyři 32bit kanály = 128bit rozhraní. To je zcela v pořádku. Samotný procesor pravděpodobně podporuje i DDR4, jen platforma (AM5) nikoli, takže i to je v pořádku.

//edit: DCN = Display Core Next, display pipeline; SMU = System Management Unit

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejen LPDDR, ona i "normální" DDR5 má 2x32bit kanál na jeden modul (na jednom modulu jsou dva 32bit kanály)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SMU je skoro jasné

1.Special Mission Unit, (a type of military unit) - Tento význam by tu bol nejakým výpočtovým akcelerátorom
2.System Management Unit, in Apple computers- toto to asi bude resp.je to pravdepodobnejšie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

resend

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čili kdyby nešly nahoru takty a TDP, nemuselo by to na Meteor Lake stačit? No tak či onak, 170W AMD (plus až 230W špičková, jak jsme tuhle propočítávali) je zajímavý vývoj, i když je to jen top model :-). Kolik bude reálně žrát Meteor, uvidíme.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není konkurence Meteor Lake, ale Raptor Lake.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, Raptor. Už mi to splývá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch 230W není špičková. Je to spíš něco jako ten intelí "maximum boost power" nebo jak to teď nazvali. Prostě dlouhodobý limit.

Nicméně to nic nemění na tom že raptor lake 13900k se zvýšenými takty a počtem jader zároveň půjde nejspíš na 300W s tímhle limitem.

13900KS pokud přijde tak to bude klidně 350W, ale KS jsou čipy vytvořené na obrání lidí kteří vždy kupují to "nejlepší" bez ohledu na cenu(pro ty samé jsou také desky za 17tisic) takže pro normálně přemýšlejícího člověka je tenhle produkt blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem před lety provozoval to 220W FX-9590. Takže tam někde pod touto hodnotou leží "se skřípěním zubů přijatelný strop", přes který jít je už hovadina. Spíš bych řekl, že rozumná hranice bude do 200W, cokoli nad tím už je tak jako tak jen výtopna. Podobně jako grafické karty. Tytam jsou doby, kdy Radeon HD 3850 utáhl všechny hry i se svým 1-slot chladičem. To, co teď předvádí Nvidia je odporné plýtvání. To co předvádí Intel s 240W PL2 jakbysmet a AMD se špičkově 230W limitem též. Nemyslím si, že Intel půjde na 300W a výš, protože to už je fyzikálně za hranou dlouhodobé použitelnosti z hlediska komponent desky i fyzické výdrže samotného CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak by asi Intel dosáhl CPU s vyššími takty a osmi jádry navíc bez změny výrobního procesu na stejném TDP? Přičemž změny v designu jader jsou minimální, víceméně "jen" rozšíření cache, tam bych snížení spotřeby neviděl.

Je to naprosto realistické že i9 13900K opravdu bude mít dlouhodobý boost limit 300W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz v predchozim prispevku si pletes dlouhodoby a kratkodoby power limit. tedy pl1 a pl2. i 10 jadrova i9-10900 mela pl1 65w a pl2 snad nekde k 250w. pokud deska respektovala intel specifikaci a uzivatel to nemenil tak to na par desitek sekund jelo na plny kotel a pak spadla na 65w kde mohla dal bezet v loadu nekonecne. pri avx to drzelo 3.8GHz. 12.gen ma pl1 vyssi u non k i7 tusim 170w ma ale vyrazne vyssi vykon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od Alder Lake nemá PL2 žádné časové omezení, takže nic jako dlouhodobý a krátkodobý limit neexistuje. PL1 ani není limit, jde o jakousi průměrnou hodnotu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak u AMD není limit TDP ale PPT které je asi o 30% vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to jsem netusil ze omezeni casem skoncilo. casove omezeni davalo smysl. kratke ulohy to urychlilo vyrazne bez velkeho dopadu na spotrebu a chlazeni pri konstantni zatezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

on má zřejmě na mysli tohle:

"Jen bacha, kdo neví, tak pouze Kčkové modely mají funkci Max Power Limit. Zbylé verze procesorů mají stejné chování jako předchozí pár generací Intelu, kde hraje roli i Tau (alias čas po který běží tzv PL2). Takže ve větší zátěži pak značně shodí frekvence (hlavně i9 a i7)"

https://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?p=9814687#p9814687

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to navyšování TDP nelíbí obecně a to jak u CPU, tak i GPU. Dá se sice namítnout, že jde především o TOP modely, ale stejně se mi to nelíbí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se asi nelíbí nikomu (možná s výjimkou akcionářů a majitelů elektráren). Problém je, že když nové procesy nepřinášejí zlepšení a možnosti optimalizace architektury jsou omezené, lze se buďto držet v určitém limitu spotřeby a výkon zvyšovat jen kosmeticky, nebo výkon stoupá výrazně, ale roste i spotřeba. Druhá možnost je pro zákazníky lepší, protože si vyberou obě skupiny zájemců.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fakt potřebujem jít touhle cestou? Tím, že nastaly doby přebytku výkonu, začali být herní vývojáři líní. Tytam jsou optimalizace, dnes se to prostě poslepuje na bázi Unreal Enginu a je to. I tenhle web je důkazem, na moderním stroji běží svižně, ale zkuste si bez adblocku vlézt na diit s C2D. Je to něco šíleného. Ale holt drupalovskej slepenec. Starej původní redakční systém běžel svižně na 2x P3-800MHz, a dokázal i tak obsloužit X-krát víc lidí. Bez jakejchkoli cache, bez SSD, bez frameworků.

No holt je taková doba, proto vznikají kraviny jako 250W CPU či 600W GPU.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

da se na to divat i obracene. tento castecne umele vytvoreny pozadavek na absurdni narust vykonu kazdy rok nam dava zrychleny technologicky rozvoj jako celku, ktery se pozitivne projevi i v odvetvych, ktere by nikdy nemely sanci ufinancovat potrebny vyvoj HW. napr. medicina, elektrotechnika, automatizace, strojirenstvi, simulace, AI... takze s nadsazkou muzeme rict, ze spatne optimalizovane hry nam vypestuji umelou ledvinu :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vyvojari lini nejsou. delaji to za co jsou placeni. a aby delal proprietarni reseni pro kazdou scenu a vyzdimal maximum, bude to stat hodne casu = hodne penez = ty penize se musi vybrat prodejem = vysoka cena her a nikdo nebude chtit kupovat = investor prodela a zavre = zadne dalsi hry.

Jinak nam roste radikalne vykon ale vyrobni technologie nejsou uspornejsi jak ten vykonovy narust = pro top vyko se logicky zveda spotreba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Fakt potřebujem jít touhle cestou?“

Rozhodně je to lepší. Druhá varianta je, že by výrobci procesorů říkali 65W šestijádru high-end a účtovali za něj $600. Vzhledem k tomu, že se dnes high-end říká 100-250W šestnáctijádrům, se to šestijádro prodává jako mainstream za $249-299.

Takže ano, máme tu žravý high-end, ale nikomu to nebrání pořídit si úsporné 65W šestijádro. Pokud by high-endem bylo 65W šestijádro, pak by zájemce o šestnáctijádro měl smůlu a zájemce o šestijádro platil 2× víc. Takže stávající trend je výhodnější pro obě strany.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak u CPU ta takhle celkem funguje, nicméně u GPU je už žravější už i nižší mainstream... RTX 3050 - 130W nebo i lowend RX 6500XT 107W. To už mi příjde fuj... zlatý časy s mojí GTX 750Ti - 60W :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většnu absurdní spotřeby ten čip udělá až při top 20% frekvenci. Například 3090 RTX omezená na 200W TDP pořád udělá 2x tolik bodů v GeekBench než Apple A1 Ultra nebo se při 60fps capu a nižším rozlišení fláká na 100W spotřeby. Jinak řečeno si člověk může vybrat jestli chce maximální výkon na krev pořád krásný poměr spotřeba/výkon.

Na trénování neuronovek nebo rendery to takto s úspěchem používám jinak bych se ČEZu v dnešní době nedoplatil :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jednak čistě výkonová optimalizace (kdy jediné kritérium je co je rychlejší) je zlo.
Výsledek bude sice rychlejší, ale náchylnější na chyby a špatně udržovatelný.

A jednak tu optimalizaci taky musí někdo udělat.
Leckdy se dá mluvit o štěstí když firma vůbec někoho takového má,
ale zadat mu se šťourat ve výkonových optimalizacích znamená zase něco jiného odložit.

Co vidím, tohle bývá i větší problém než peníze- firma třeba chce program a ten vývoj by zaplatila, akorát že to musí zařadit do dlouhé fronty dalších požadavků, kde ty vzadu prostě v dohledné době nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže zase další zbytečný článek, ve kterém není nic nového. Stačilo by počkat pár dní, s čím se AMD vytasí...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ono AMD moc toho nezbývá, než zvyšovat spotřebu, intel ani nvidie by to tolik nehnali dopředu, kdyby lidi víc zajímalo kolik to žere a ne že to má o 10 % větší výkon s o 100W větší spotřebou
já měl kdysi limit 150W na grafiku což se GTX960, RX470 krásně vešly, bohužel 1070 už se vejde do 200 W a teď moje budoucí maximum je už 250W, ale to už je fakt strop a možná budu už litovat, ale obávám se, že ani 4070 se do tohohle limitu nevejde

kdyby si to lidi spočítali tak by zjistili, že tlačit na nízkou spotřebu se vyplatí, když vezmu 100W rozdíl při 2 hodinnovém hraní denně se dostáváme na částku zhruba 500Kč za rok, když vezmu, že se počítá každej halíř za fps, tak spotřeba se dost pomíjí
stejně tak jsem nedávno kupoval pračku ROMO s průtokovým ohřívačem, kde ušetřím na elektrice za 10 let minimálně 6000,- (66KW na 100 cyklů vs 55KW na 100 cyklů)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak holt místo xx70 karty koupíš xx60, co je za problém?
Pokud se xx70 nevleze do 250w tak bude mít výkon jak aktuální xx90, spíš víc.
xx60 bude potom mít výkon jako aktuální xx80, a to mi přijde že je výkonu víc než dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne tak. 2080 mela prikon temer 250w (non oc) 3060ti je o chlup vykonnejsi a ma nejakych 200w. 3080 sice zere o 40-45% vic nez 2080 ale ma o 70% vyssi vykon takze je efektivnejsi. pri stejnem vykonu nam klesa spotreba a v high endu se dosahuje lepsi efektivity protoze vykon roste o neco vic nez spotřeba.

treba manualne pretaktovana 980 mi zdrala 200w a nahradila to o polovinu vykonnejsi 1080 s 180w spotreby. ted mam 3060ti ma 200w spotrebu ale minimalne dvojnasobny vykon. vykonu ma vic nez vyuziju, hraju s fps capem a realna spotreba je 100-150w v 1440p. vetraky si seveli na 1000rpm a teploty pod 50 stupnu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám problém
1) 4070 se bude dát určitě sehnat lépe, jelikož je dražší, plánuju koupi hned při launchi, abych nedopadl jak s RDNA2 kde jsem se dočkal po roce a půl čekání, ale pár měsíců před releasem nové generace a 1070 mi stačila na fullhd, teď mám nakonec 1440p a už jí dochází někde dech
2) ideální karta pro moje potřeby je 4060 Ti ale ještě nepadla nikde o ni žádná zmíňka a je otázka jestli nebude mít 8GB já chci 12GB a kdy vyjde taky se neví, když vidím s jakou ochotou vydává nvidie i amd svoje méně výkonné karty a za jaké částky tak mi přijde nižší mainstream úplně o ničem a radši vezmu bazar
už počítám tak nějak s podvoltováním a jediné co se rozhoduju jestli vezmu 4070, 4060Ti pokud bude nějaké info, nebo bazar 3080/6800XT

nedělám si iluze, že pokud nestihnu první várku karet, že se k nějaký kartě dostanu v dohledný době za stejnou cenu a budu muset čekat zas několik měsíců a to už fakt nechci, já totiž už plánoval koupit ampere/RDNA2 v roce 2020!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Undervolt u 4070 bude nutností, má to žrát 300 W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je Sisyfoskej boj, snížíš spotřebu, ale cena elektřiny stejně vzroste a to násobně. Takže místo snižování spotřeby by se lidem mělo rozsvítit v palici a jít do ulic a zůstat tam dokud vláda nezačne konat pro dobro občanů. Pak nemusíš řešit jestli ti to žere 100 nebo 250 W. Místo >5 Kč/kWh to má prostě stát výrobní cenu, to může být nějakých 1-2 Kč/kWh včetně všech režií?

Kromě toho desktop je spotřebou v háji, stačí zahejbat myší a žere to o 30W víc, přitom se nic neděje. Pokud bys to opravdu chtěl řešit, musel bys jet většinu času na nějakým 15W minipc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jseš mimo.
1) cena elektřiny 1Kč/kW je utopie.
Když se začali stavět jaderné elektrárny, tak byl předpoklad že elektřina bude zadarmo, protože se neoplatí montovat elektroměr. Nestalo se.
Ukázalo se že distribuce není žádná sranda.
A provoz jaderky je taky docela drahý.
A to nemluvím o výstavbě a životnosti.

2)Pohyb myší žere jedno jádro CPU. Je to kvůli tomu aby uživatel měl rychlou odezvu. Platilo to od dob co pamatuji. Tedy minimálně 30 let.
Uživatel si řekne že přeci nic nedělá. Ale PC musí reagovat na pohyb v reálném čase, a to stojí hodně výkonu. (Ne jen kvůli tomu ovládám PC klávesnicí co jen to jde.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Temelín vyráběl nedávno za 90 hal., počítám, že dnes to bude ta koruna. Nám se přes evropskou burzu a příspěvky solárním baronům na jejich trvale nadměrné zisky prodává za 7,50.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reálná cena je zhruba co jsem psal. Je na to nabalená hromada mafiánů ať už s povolenkami, řepkou, solárama a tak i samotný ČEZ se všemi těmi dozorčími radami a trafikami. Všechno co se v ČEZu vybudovalo zaplatili daňový poplatníci a spotřebitelé. Neexistuje tedy žádný důvod proč by cena elektřiny měla být vysoká, proč by vlády měli odírat občany skrz elektřinu alá přerozdělování peněz a proč by naše elektřina měla být obchodovatelná na německé burze. To samé s vodou a dalšíma věcma kde se to spravuje podobným způsobem. Naše země se stala protektorátem kde bandy hajzlů obírají lidi a všechno ženou do extrémů. Jsme země bez jakéhokoliv kloudného konceptu, bez schopného správce.

Je to neefektivita platformy, pohyb myši na desktopu nebo v prohlížeči nepotřebuje skokově 30 W. Mobilní x86 platformy jsou na tom daleko lépe, nemluvě třeba o Apple. Mám Zen 3, dobrej zdroj, slušnou desku a jestli mě teda něco zklamalo, tak kolik to žere i když to je vytížený sotva na 5%. Celý by to prostě mělo žrát 15W když serfuju nebo se dívám na video.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

170 wattů TDP je pro mě stopka, nezájem. +20-25 % IPC vůči 5950X? No ale ten má 105 wattů, čili nárůst o 62 %.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba vůči taktům(výkonu) neroste lineárně.
Takto se to počítat nedá. Intel žene CPU hluboko za hranicí optimálního poměru. AMD na to musí reagovat a hranici taky překročí.
Už 5800X je přepálený. V další generaci očekávám víc modelů postavených jako konkurence intelu. Tedy se špatným poměrem výkon/Spotřeba. 5950X je MT kategorie, kde se Intel nechytá, takže má kultivovaný chod. Nelze ho porovnávat s produkty určenými jako konkurence intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale 7950X (uvedený v nadpisu) bude taky MT kategorie, ne?

A samozřejmě, že spotřeba vůči taktům neroste lineárně, to přece píšu. Ale nejsem ochoten už platit další cirka 3 tisíce ročně na elektrice za těch pár procent výkonu navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro běžného uživatele bych rozdíl v elektřině tipoval maximálně v řádu desetikorun.

Uživateli, který procesor vytěžuje nonstop na 100 % (což zhruba dá ty 3000/rok), ten výkon navíc za to nejspíš stát bude (akorát takový uživatel by si měl koupit asi spíš serverový HW).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen 4 vs Zen 3

IPC + 15-24 %
frekvencia + 8-14%

1,15*1,08 = 1,242 čiže +24,2%

1,24*1,14= 1,4136 čiže +41,36%

A teda v ideálnom prípade je to extra

22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“. Krom toho s zveřejnila další údaje včetně specifikací a cen - i pro Českou republiku.
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meh, takový mezigenerační nárůst výkonu u procesorů zní až moc dobře na to, aby to byla pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.