Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 7950X3D v GeekBench: nuda

Pokud někdo čekal, že v syntetickém benchmarku bude lepší než procesor jedoucí na 170w a že to vynahradí Cache, je vůl.
Tohle bylo jasné. Stejný případ byl před rokem 5800X3D. Nevidím smysl v tom testovat tyhle V-Cache CPU v syntetickém benchmarku. tohle se má testovat v praxi. Tj hry

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Přesně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, z beznych aplikaci bude mit zvetseni vyrovnavaci pameti (cache) asi nejvetsi prinos u her. Obvykle totiz pracuji s obsahlymi daty, ktera jsou rozptylena a dost nahodile zpracovavana ve velkem rozsahu pameti. Proto se casteji stava, ze pocet bloku vyrovnavacich pameti nizsich urovni nestaci na ulozeni vsech pouzivanych oblasti dat a musi se tak sahat do mnohem pomalejsi ram.

U aplikaci pracujicich s malymi daty, nebo i s velkymi daty, kde bezi zpracovani systematicky v souvislych oblastech blizkych bloku (obrazky, video) se vetsina aktualne zpracovavanych dat vejde do vyrovnavacich pameti nizsich urovni a prinos v-cache se tak nemuze projevit.

Nizsi vliv bude asi i u dobre (datove) organizovanych her, kde jsou souvisejici data umistena koncentrovane, blizko sebe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prečo znížili TDP, keď niečo žerie aj cache?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl ve spotřebě toho čipletu při 5.7GHz a při 5.0GHz bue pravděpodobně o dost větší než spotřeba, kterou přidá V-cache.

Velmi hrubý odhad
+15W - V-cache
- 30W - snížení frekvence z 5.7 na 5.0

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Veď o to mi ide. Keby neznížili TDP, frekvencia mohla byť podobná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ne nemohla. protože V-Cache zhoršuje přenos tepla mezi samotnými jádry a IHS.
ostatně to byl problém už u 5800X3D. Záměrně mu snížili frekvenci, aby ten procesor správně fungoval. A to má stejnou spotřebu.

a to je důvod, proč dává nižší výkon v Geekbenchi, protože ta cache je na jednom čipletu a tudíž je jeden omezen na 5,0GHz, aby se nepřehřál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat si tyto procesory jen na hry je to samé jako kupovat si RTX 4090 jen na hry, jenže narozdíl od absurdně drahých grafik tato CPU mimo oblast her moc neválí. Celá základní myšlenka, kdy se pro hry lidem vnucuje 12-16 jader je čistě dementní.

Zbývá tedy jen to osmijádro, ale to taky nedává smysl, protože je chipletové, tudíž zbytečně drahé proti osmijádru z jednoho kusu. Když si uvědomím fakt, že bezchybný osmijádrový chiplet může AMD prodat s větším ziskem v serverovém produktu, tak musím konstatovat čistou demenci v rozhodovacích odděleních AMD.

Kde bychom my a AMD byli, kdyby do AM5 byly od začátku uvedeny jen hodně drahá 12-16 jádra pro slíznutí smetany (větší prioritu mělo zásobování serverových produktů) a APU (4-8 jader) se silnější iGPU pro všechny ostatní. Byla by to win-win situace. Prostě dementi co nakazili demencí i spoustu nemyslících zákazníků, kteří pak po diskuzích prohlašují nesmysly jako že 4 silná jádra jsou pro hry mimo hru apod.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

„Zbývá tedy jen to osmijádro, ale to taky nedává smysl, protože je chipletové, tudíž zbytečně drahé proti osmijádru z jednoho kusu.“

Ne, čipletové osmijádro je stále levnější než monolitické osmijádro, Ryzeny nevyužívají žádnou specifickou formu pouzdření, která by spojování čipletů prodražovala:
https://diit.cz/sites/default/files/amd_rdna_3_chiplet_10.jpg

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ten obecný slajd bez jakýchkoliv důležitých detailů neberu. Určitě nezapočítali vliv 2x větší cache a lepšího využití zmetků u monolitického APU.
Monolitické osmijádro může mít bezproblémů 16 MB L3. Zmetky klidně 8 MB. Ani se 4 MB by se svět nezbořil u těch největších zmetků (2 jádra).
Chipletové šesti až osmijádro musí mít 32 MB L3, přičemž nižší počet funkčních jader je neprodejný.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

<irony>Ano, v AMD jsou padlí na hlavu a vyrábí CPU dražším způsobem aby míň vydělali</irony>. Ale vážně - dva menší čipy mají nižší zmetkovitost než jeden velký + na drahých nejmodernějších nm se vyrábí jenom CCD, IoD je na levnější starší technologii, u monolitu musí být celý čip na drahých nm. Plus čiplety omezují počet návrhů čipu které je třeba dělat. Když jsou čiplety tak špatné, tak proč se po AMD všichni snaží opičit a snaží se dělat CPU čipletové?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Všichni? Po tom tvém hypotetickém chipletovém AMD se neopičí ani samotné reálné AMD. Asi ti uniká, že v nižších segmentech jsou monolitická CPU/APU jasně dominantní. To proto, že jednoznačné výhody chipletů začínají na 12 jádrech. Tedy spíš na 10, ale ty kvůli lichému počtu neexistují.

To tvoje "levné" IOD zabírá 125 mm² na 6 nm, což je už velikost samostatného GPU, které se ani nevyplatí vyvíjet (údajně), takže moc levné nebude.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

APU jsou monolitická z jiného důvodu - AMD má čip pro APU společný pro NB i desktop a čiplety mají o něco vyšší spotřebu než monolity což je v NB neakceptovatelné. V desktopu se to stratí ale 15W-25W APU už je na čipletech problém. Kvůli spotřebě mají i dosavadní AMD APU jenom PCIe3 a ne PCIe4. A co se týká ceny - šechno je to o počtech vyrobených kusů - IoD je ve všech desktop AMD CPU takže náklady na vývoj se rozprostřou do velkého počtu, "malých" grafiky by s vyrobilo tak 100x-1000x míň

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní Zen3+ APU mají PCIe čtvrté generace, ale neexistují v desktopovém provedení, samozřejmě jsou to taktéž monolity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to vím, ale tyhle supermoderní kousky jsou na tom s dostupností dost bídně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, zapominas, ze jeden chiplet muze pouzit ruzna IOD. Tim padem velmi zjednodusene
chiplet + IOD1 => CPU1
chiple + IOD2 => CPU2
Intel by pro tohle musel udelat dve ruzna monoliticka reseni.
AMD, pokud chce muze s jednim 8C chipletem pokryt nabidku 4-8C, k tomu je kombinovat s dalsim chipletem + s ruznyma IOD. Ten navrh je velmi univerzalni.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jen popisuji realitu a nezapočítávám nevyužitý potenciál. Ano, šel by udělat chiplet se zvětšenou iGPU a vznikl by vyjímečný produkt, ale dokud tady nebude, tak do 8 velkých jader (včetně) jsou chiplety horší řešení úplně ve všem než monolity. Proto monolity v této kategorii tak dominují.

Prodej chipletového osmijádra (4+4) nebo chipletového čtyřjádra (4) je diskutabilní plus, protože to je v praxi problémové řešení.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A proto se i Intel pustil do vpd čipletového (v řeči Intelu dlaždicového) řešení.
Od NTB po superpočítače.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Až uvidím jak chipletová 2-8 jádra prodejně porazí monolitická 2-8 jádra, tak to uznám. Do té doby musím trvat na svém názoru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle nizkojadrove procesory dela amd jako monolity, jen je nedodava do maloobchodu ani do beznych pocitacu, ale jen vyrobcum specialniho zeleza.

A pokud jde o nevyuzity potencial cipletu, tak v kazde generaci ryzevu jsou (krome jednoho apu cipu) vsechny procesory pro pc slozeny jen ze dvou cipletu - cpu a io. A v nejnovejsi jdou i do vykonnych notebooku. A ten cpu ciplet se pouziva i ve vsech procesorech pro servery a pracovni stanice. Jen se k nemu prihodi jiny, lepe vybaveny ciplet.

A u 3D verzi se jen na ten samy cpu ciplet jen prida cip s velkou vyrovnavaci pameti, jejiz hustota a parametry nejde modernejsimi procesy moc zlepsit. A tak je lepsi ji vyrabet starsim procesem, jehoz vyvojove naklady jsou davno zaplaceny, a ktery je pro vyrobu monolitickych cpu pro jine vyrobce nezajimavy. A tak je cena vyroby nepochybne mnohem priznivejsi

Docela by mne zajimalo jak by slo vyuzit potencial cipletu lepe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tyhle nizkojadrove procesory dela amd jako monolity, jen je nedodava do maloobchodu ani do beznych pocitacu, ale jen vyrobcum specialniho zeleza."

Ryzen 3 4100 - v maloobchodu dostupný monolit.
Ryzen 5 4500 - v maloobchodu dostupný monolit.
Ryzen 3 3200G - v maloobchodu dostupný monolit.
Ryzen 3 4300G - v maloobchodu dostupný monolit.
Ryzen 5 4600G - v maloobchodu dostupný monolit.
Ryzen 5 5600G - v maloobchodu dostupný monolit.
atd.

V noteboocích jsou chiplety hodně vzácné. Poměr vůči monolitům tak 15:1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden by cekal spis odpoved na otazku, jak by podle tebe melo amd lepe vyuzit potencial cipletu a co tedy dnes dela spatne. Ale to je asi prehnane ocekavani ;-).

Pokud jde o tvuj vycet dostupnych monolitu od amd, volal jsi prece po 2-4 jadrovych monolitech. A o tech jsem psal to, ze je amd dela pro partnery, ale nedodava na bezny maloobchodni trh.

Procesory z tveho seznamu jsou, az na jednu vyjimku, osmijadrova monoliticka APU, o kterych jsem psal. Jen maji nefunkcni, nebo vypnuta nejaka jadra. Dokonce i to obskurni 4 jadro bez grafiky 4100 je jen zkripleny Renoir, ktery je na trhu nejspis jen proto, ze se konecne nashromazdilo dost zmetku, aby melo smysl neco takoveho vubec vydavat. A to, ze se da nekde i koupit naznacuje, jak velky je o mej zajem.

Tak jediny opravdu 4 jadrovy monolit ve tvem seznamu je to prastare APU 3200g vyrabene u GloFo. A u nej si nejsem vubec jisty, jestli to neni nejaky doprodej skladu, ktery vydrzel v nabidce jen proto, ze ho nikdo nechce. To, ze neuvadis 3400g, ktere je neosekanou verzi 3200g, naznacuje, ze u te 3200g to bude spis ten doprodej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ten pomer monolity : ciplety v noteboocich bude zatim asi spis 15 : 0, protoze cipletovy byl (pokud se nemylim) jen pred par lety jeden intel, ktery mel v pouzdru i amd grafiku a hbm pamet.

A nove cipletove amd cpu rady 7000 pro notebooky jsou sice ohlasene, ale na trhu jeste nejsou. A vzhledem k tomu jak intel zavalil vyrobce svymi mobilnimi primotopy, se velky prival (vykonnych cipletovych) amd notebooku v nejblizsich mesich asi cekat neda. Vyrobci budou chtit nejdriv zbavit te hromady intelu ve skladech. Leda by zacalo amd spolupracovat s nekym novym, mensim, na koho intel jeste nema sve paky - treba s xiaomy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Až uvidím jak chipletová 2-8 jádra prodejně porazí monolitická 2-8 jádra, tak to uznám .."

Ono už jaksi monolitická jádra moc nebudou.
AMD: cIOD + cCD
Intel: SoC + cCD + iGPU nebo HBM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si tvrdit, ze AMD tenhle koncept vychazi jednoduse nejlepe. Jeden a tentyz chiplet mas v desktopu, noteboocich, serverech. Pro to vse by si musel mit ruzna monoliticka reseni.
Intel taky dela to nejlepsi z jeho pohledu (i kdyz je to kockopes B-L), protoze v ramci jeho podminek technicky lepsi reseni nesplaca.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak jim to může vycházet nejlépe, když stále dělají i monolitická APU, která mají v oblasti PC/notebook většinu trhu? A to ještě musí uměle brzdit uvedení nových monolitických APU, protože po jejich uvedení jim prodej chipletových APU dále o něco klesne. Vychází jim to nejlépe jen u kategorie 12+ jader.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"monolitická APU, která mají v oblasti PC/notebook většinu trhu? "
.. ok na APU jsem zapomel, ale jinak si to opravdu nemyslim. Monoliticke APU ma smysl pouze v oblasti notebooku a je tam pouze z duvodu vetsi efektivity. Pro Desktop je principielne zbytecne, ale kdyz uz ho jednou cvakaj jak bata cvicky, tak proc ho nevyuzit i v desktopu, ale tam urcite nehraje prim.
V principu maji jeden jediny monolit a to je tohle APU. Zbytek pokryvaji chipletem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by mne zajimalo, jak jsi prisel na myslenku, ze amd brzdi uvedeni apu pro pc, aby neklesal prodeje cipletovych cpu :-O.

Apu vyrabelo amd hlavne pro notebooky a castecne i pro eom kancelarske pc. Maloobchod pro ne tak zajimavy nebyl, protoze pc stavi vetsinou jen lidi, kteri je chteji na hry se samostatnou grafikou, nebo potrebuji vykonnou pracovni stanici, kde apu ale vetsinou nestaci. A vetsine ostatnich beznych uzivatelu staci notebook.

Pouziti apu ve stolnich pocitacich melo smysl jeste pro ty, kteri chteli kancelarsky komp s amd procesorem a nechteli samostatnou grafiku. Ale pridani zakladni grafiky do io cipletu novych cpu rady 7000 tuhle skupinu asi dost zmensi.

A tak apu pro stolni pocitace zrejme bude mit smysl uz jen pro par uzivatelu jako jsem ja, kteri si chteji zahrat neco nenarocneho jen obcas, jsou ochotni jet na FHD rozliseni s malymi detaily a nechteji dacat penize a elektrinu na samostatnou grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomujete si, že větší L3 cache je u CPU obecnou výhodou? Při velikosti chipletu a podílu plochy L3 cache a její uniformní struktuře budou s ní vadné patrně pouze jednotlivé die ze sta. Na tom nemůžete založit kategorii produktu, pokud tedy nechcete ve většině z nich prodávat bezchybnou die s uměle omezenou velikostí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně si uvědomuji, že chiplety tu potřebnou velikost cache dost zvyšují, aby tím kompenzovaly svoje nevýhody. Zmetkovitost cache není třeba řešit takhle do detailů - nepopírám možnou existenci např. zmetkového čtyřjádra s plnou cache.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, větou:
" bezchybný osmijádrový chiplet může AMD prodat s větším ziskem v serverovém produktu"
Opět dokazuješ jak ubohé povědomí o výrobě CPU máš.
Přitom se stavíš do role architekta, který bude AMD a intelu radit jak to mají dělat.

Vyrobené chiplety se třídí podle toho jakou mají leakage a jakých taktů můžou dosáhnout.
Tyto dvě proměnné spolu úzce souvisí.
Obecně platí že dobře taktovatelný křemík má velkou leakage. A nehodí se tak do serverů, ale do desktopu ano.
A když se podaří vyrobit chiplet s nízkou leakage, tak těžko dosahuje dobrých taktů a použije se v serverech a mobilních zařízeních.

Kombinaci malé leakage a vysokých taktů se jaksi kvůli fyzice nedaří vyrobit. Neb je třeba nový proces, který tuto metu posune dál.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Už tradičně přeceňuješ méně podstatné vlastnosti. Tvoje představa, jak mezi serverovými kousky a těmi desktopovými je PODSTATNÝ rozdíl v leakage.......hahahahaha.

V serverech se neobjevují kusy s 5,7 GHz apod. ne proto, že by to jejich křemík nezvládl (viz např. vynikající výsledky taktování starých Xeonů), ale proto, že to není potřeba a ještě k tomu je to hloupost-neefektivita, což je u serverů méně tolerované než u desktopů.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Už sase odsuzuješ AMD za to že intel dělá špatné CPU.
AMD tvoje služby nepotřebuje.
Ale zkus se zeptat v intelu.
Určitě takového znalce na Xeony a herní CPU ocení.
A ano. intel dělá špatná CPU. Tvoje rady potřebuje.

https://youtu.be/L8v1CGwqTR4

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kam až klesneš ty mentálně zaostalý chudáku? Tvoje pravidlo o leakage platí jen pro AMD a pro Intel už ne? LOL, radši to už zabal:).

https://www.tomshardware.com/news/amd-epyc-milan-x-overclocked
https://www.tomshardware.com/news/amd-epyc-cpu-overclocking-server,39387...

Udělej něco pro svůj chorý mozek a zkus si sám dohledat další důkazy vyvracející tvoje mylné názory.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co platí pro intel protože jejich produkty ignoruji. Nemám čas na blbosti.
Pro AMD to ale platí.
První odkaz jsou "engineering samples" takže o vlastnostech EPYCu nám toho moc neřeknou.
"power limits to 1500W (up from 280W by default), and boosted voltage all the way to 1.55V."
Výsledek 4,8GHz je méně než umí Ryzen 9 5950 (Boost 4,9GHz.)

Druhý odkaz:
"AMD EPYC 7551 to 3.4 GHz, with 1.3V and reach 3.8 GHz with 1.375V with 16 of the 32 cores enabled."
Dokazuje moje tvrzení že EPYC takty neumí. V tomto případě ani 4GHz a to mu vypli polovinu jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš fakt mentálně zaostalý, takže si neumíš nic dohledat. Ten Epyc 7551 je na 14 nm a má 32 jader. Když mu jich polovinu vypnuli, tak je to pořád 2x tolik co měl Ryzen 7 1800X na 14 nm té doby, co takty kolem 5 GHz taky neuměl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7 1800X má 4 GHz boost.
5GHz první Ryzeny dávali na vzduchu.
S vodníkem to šlo i přes 5GHZ.

GloFo nemělo takty obecně.
Měl jsem 3400G.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedrž se při zemi trollíku. Ryzen 7 1800X šel s box chladičem na 6 GHz!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"5GHz první Ryzeny dávali na vzduchu"
.. to bych teda chtel videt v ktere galaxii to merili :))
Co si tak pamatuji, tak 4-4,1Ghz OC uz byl povazovany za vic nez podareny. Osobne jsem mel 1700X@3,9Ghz a vic se tomu uz nechtelo. Kde si prisel na 5Ghz all core, to mi teda neni jasne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2016 se o tom mluvilo.
https://www.guru3d.com/news-story/amd-ryzen-processors-reach-5-ghz-on-ai...
Asi kachna a nebo 1core.
To ale nic nemění na tom že 3,8 < 3,9 GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S prvním odstavcem souhlasím, ale jen částečně. Jsou i hry, které 8jádro využijí. Jinak ale pro drtivou většinu hráčů je 8jádro (dokonce i 6jádro) ok. Holt se kus HEDT přelil do desktopu a pro většinu lidí to je něco, co nikdy potřebovat nebudou.

Nejde brát, že čipletové 8mi jádro je zbytečně drahé. Cenotvorba funguje jinak. Díky tomu, že se dají využít i částečně vadné čiplety na plně funkční produkt, naopak to cenu daného produktu snižuje. Co je lepší a cenově výhodnější pro firmu? Vyhodit ty vadné čiplety nebo je použít a prodat?

Co se týče vydávání nejdřív topu, to je je škoda. Samozřejmě by bylo fajn, kdyby od začátku byly levnější desky a 4 a 6ti jádra. Bylo by to fajn. Na druhou stranu jsem radši, že AMD vydává nejdřív top produkty než když naopak vydává střední třídu a na highend odpověď nemá. Ideál to není, ale co už. Ono na druhou stranu procesory jako 5600X nebo 5800X(3D) pořád udělají medvědí službu a hodně lidí nemá vůbec motivaci chodit do nových platforem. Takže z tohoto pohledu je pořád z čeho vybírat. A jsem i radši, že se nechají rozdělené 6xxx a 5xxx generace (alespoň v tomto případě) než při klasickém přeznačení minulé generace na low a mid tier produkty.

Jako každej má na to jinej názor. Nic není dokonalý. Ale díky AMD tu máme výkon v desktopu, kterej ani už člověk nevyužije za super ceny (je třeba hodnotit vše, co se prodává ne jen poslední generaci). Bůh ví, jak dlouho by se Intel držel ještě ve své HEDT bublině 8 jader za 50 000 Kč. Já to samozřejmě taky nevím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No evidentne si zamrzol v dobe,keď si INTEL honil ego a tvrdil,že 4-cores sú super. A evidentne si v p..i tak ako Intel. No,len sa to toho drž.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já ne, to vývoj her. Ona to není sranda udělat hru co skutečně bude vyžadovat víc jak 4 silná jádra.
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i3-12100f/19.html
Pořád to je ale lepší, než kdyby to bylo naopak a na hry si musel mít drahé CPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nic nevnucuje, osmijádro je nadále k dispozici, procesory s 12. a 16. jádry V-Cache jsou víc universální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakolik Zen IV pridava oproti Zen III 4 virtualni jadra navic(vykon), nejevi se ani uvedeni 12 jaderneho Ryzen-u 9 7900X3D(slozeneho ze dvou 6 jadernych CCD) jako pitomost, dokazuje to prave vykon 6 jaderneho Ryzen-u 5 7600, ted jeste aby prepinani mezi CCD s V-Cache a CCD s ne V-Cache probihalo i na Windows 10 zcela bez problemu, aby sme nebyly umele omezeny na jeste vic dementni Windows 11 kde je to jiz 2x2 duplicitne, to je neskutecny kram, prase se v tom nevyzna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy tu bude možnost manuální affinitou svázat procesy hry s jadry V-cache die. V Linuxu máme možnost uživatelsky nepotřebná jádra z pohledu OS/APL disablovat a pak nemusíme mít starost ani o výkon systémových volání či obsluhu IO druhým die s generickou L3 cache. Netuším zda toto je ve Windows také možné. Nakonec praktické testy ukáží rozdíly mezi plným 7950X3D a 7950X3D se zapnutymi jadry pouze z V-cache die (to snad BIOSy umozni?).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

na windows je na to dobry sw Process Lasso...je plateny, ale da sa vyuzivat aj free

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo postačí příkaz start s volbou /affinity.
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když to tak sleduji tak nákup 13700K vůbec nebyl špatný kup. V-cache je speciál jen na něco, Intel měl totéž s Broadwell gen. a moc se o tom moc nemluvilo ani v odborných stránkách.
Zajímavé je že Intel historicky cache zvyšoval pomaleji a hlavně méně, ale o to víc byla efektivní. Do Raptora také přidal víceméně minimum a jak výkon poskočil. U Phenomů se AMD chlubili větší cache, ale ten výsledek byl rovněž dost rozpačitý.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„Zajímavé je že Intel historicky cache zvyšoval pomaleji a hlavně méně, ale o to víc byla efektivní. Do Raptora také přidal víceméně minimum a jak výkon poskočil.“

L2 cache Raptor Lake je 2× větší než L2 cache Zen 4 a podle testů zvýšila výkon oproti Alder Lake o nízké jednotky procent.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"V-cache je speciál jen na něco, Intel měl totéž s Broadwell gen."
.. by mne zajimala nejaka fakta o tom, ze "broadwell mel totez". Dovoluji si tvrdit, ze zcela urcite "totez" nemel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se chcete ohánět historií, musíte mnohem hlouběji, jenže pak už by vám to přestalo vycházet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell měl ale další vrstvu cache, k L3 měl i L4.

Navíc historicky i staré Pentium PRO existovalo i s 1MB L2 cache, o něco později, ale existovalo.

Core2Quady měly taky docela velkou L2 cache, AMD mělo u prvních Phenomů 2MB L3, zatímco Intel měl u C2Q 9000 řady klidně 12MB L2 cache, což je více než i 6MB L3 u Phenomů II.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně Pentium PRO je první chipletový procesor. Kde že AMD bylo první.... Pentia II a athlony ve slotu 1 / A byly taky vlastně chipletový...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen to provedení chipletu bylo poněkud jiné. Procesory složené s více menších čipů ostatně mělo více výrobců, ale rozhodně nešlo o mainstream.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už tam v zásadě můžeme do množiny chipletu zařadit i kombinaci procesorů a koprocesorů z 80. Let třeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně první POWER a procesory řady Z obojí IBM. Ty byly tehdy nejsložitější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A což teprve procesorové řezy jako Am2900 nebo Intel 3000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není totéž, protože ty se osazovaly na základní desku, zatímco vícečipové procesory byly součást jedné patice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

amd bublinka splaskla zase

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zase chytrák, co ví předem, jak vše dopadne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes v 18:00 CET by snad mělo končit review embargo na W-24xx/W-34xx/Z790 platformu, třeba to někdo otestuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.