Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak je to s procesory Ryzen a ECC?

Souhlas, ECC nekam na servrik, ale do desktopu natoz domaciho PC neni duvod.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

blbost, s vetsi pameti se mnozstvi moznych chyb zacina stavat problemem i na desktopu

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

dej nejakej praktickej priklad, jinak to bude jen vykrik k nicemu. Mne na PC funguje vse OK, chyby pameti nezaznamenavam.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja PC nevypinam, bezi 24/7. Podla statistiky sa bez ECC mozu objavit az 2 chyby za tyzden. Raz mi zacal blbnut Skype, nepomohol restart skypu az restart PC po cca 2 mesiacoch. Nemam OC ani vysoke teploty, mam Win 7.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co disky mas 24/7, protoze u beznejch WD doporucuje vypinat PC a nepouzivat trvale zapnute. To jen na okraj, ze clovek co ma 24/7 nema az tak beznej desktop a spis se muze radit k servrovym uzivatelum. ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mam SSD Crucial M4 + 2x bezny HDD Samsung ale nejak zivotnost neriesim. Je tam i7 3820, Asus P9X79 LGA 2011, 4x4GB Mushkin DDR3 2133, Seasonic X-1250.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám WD Green 2TB EARS, jede 24/7 už 2057 dní tj. 5 let a 232 dní. Zapnutý byl 88x. Druhý je WD Red 3TB EFRX a ten má zatím 503 dní a 44 zapnutí.
Takže já jsem zastánce toho nevypínat. A také toho, že neserverové disky tuto zátěž zvládnou. Alespoň v nekomerčním nasazení.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

PRE KRISTA BOHA ZIVEHO !!! Viem ze existuju notebooky a spanky a hybernacie ... ale mat 2-3 mesiace spustene Wokna doma na desktope/notebooku, je popieranie zakonov termodynamiky v tomto vesmire !!!!!!!!!!!! Myslim z hladiska softveru, nie hardveru. PC v robote zapinam v pondelok rano a moj ciel je vypinat ho piatok poobede, ale casto krat je NEPOUZITELNY (myslim Wokna su nepouzitelne) uz v stredu !!!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takovej šmejdskej ntb. bych vyhodil do šrotu :-) Pokud komp není schopný stabilně běžet, tak hodí se tak akorát na brouzdání po netu, facebook, office. Já restartuju ntb. pouze kvůli instalaci aktualizací systému, tak jednou do měsíce.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vyhoď ten šmejd z okna ;-) Restartuji Win10 jednou za dva měsíce (kvůli updatům, nikoliv kvůli stabilitě). A to mám hodně vytěžovaný počítač se 2 osmijádrovými procesory a 256GB ECC paměti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

2-3 mesice je hodne. Ale od updatu k updatum (cili cca mesic) naprosto bezne. Teda aspon na domacim, kde je patricny hw a windows bez bordelu. Takovej pracovni kram, to je jina. Ten uz sem musel dneska restartovat dvakrat... ale to je dany tim ze hw vybral idiot (malo pameti + pomaly sshd disk) a jeste je to zabordeleny firemnim sw bezicim na pozadi :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to uplne v pohode. Restartuji bezne tak jednou za 4-6 mesicu. Win7 desktop, ale denne tak 12hod je v rezimu spanku. To bych mohl restartovat, ale kdo ma neustale zavirat a otvirat vsechny programy pri kazdem restartu.
Problemy nejak extra nepozoruji, jen mirne roste obsazena pamet systemem.
Nejhorsi chyba, kterou vyresil restart a da se tedy prikladat chybam v pameti, byli graficke artefakty okolo kurzoru mysi. Nic extra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Niektori to stale nepochopili: tu nejde o hardver, ale softver ... II. zakon termodynamiky hovori jasne !!! Informacna entropia casom len rastie a raz za isty cas musi prist reset/restart/reinstall/vycistenie.

VSETKO sa musi cistit/restartovat. Niecomu staci raz za tyzden, niecomu raz za mesiac a niecomu raz za rok. Ale v principe vsetko. Aj settop-box ktory raz za 2 mesiace tak zblbne a pomoze jedine na 1/2 minuty vytiahnut z elektriny (aby sa stratilo aj zbytkove napatie), aj router .... proste vsetko potrebuje restart ... V tyzdni ked ma MS update (kazde druhe utorky), je moj PC v praci v stredu uz ABSOLUTNE NEPOUZITELNY...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zarizeni ktere maji uptime pres 12 let mam take restartovat jen proto ze mam, i kdyz to neni potreba?

To asi mam sama zazracna zarizeni, ktera proste funguji, aniz by se restartovala - domaci pocitac byl restartovan naposled v listopadu 2016 a svete div se, porad funguje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si tu fyziku střední školy zopakuj a neplácej už takové hovadiny. Zákony termodynamiky platí pro IZOLOVANÉ systémy. Pokud zvenčí dodáváš energii, pak o entropii (informační ani termodynamické) nelze nic říct. Může klidně klesat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hehe..tak mne napada..Vy jste asi jeste nezazil nektere servery, ktere bezi bez prestavky mnoho let, a kazdy ma strach co se stane, kdyz by to jednou museli restartovat :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Logicky, bez ECC je ani zaznamenat nemůžeš :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

bez ECC většinu chyb RAM nikdy nezaznamenáš, jen po určité době budeš mít pokřivená data. ;-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

> Mne na PC funguje vse OK, chyby pameti nezaznamenavam.

"me to funguje, z cehoz jasne plyne ze to funguje vsem a tudiz je to k nicemu."

Vykriky k nicemu jsou spis tve komentare..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

BTW chybne pameti se nejsou zadna vyjimka. Mam doma komp v kterem sem mel 4x4G DDR3 1600MHz Corsair, koupeno ~2010, zhruba v 2015/6 dva z nich zacali delat chyby. Pokud clovek brouzda net tak nic nevidi, ale jak pustim build LLVM (debug build sezere 12+giga) tak to po pulhodke spadne. Zkus takovemu kompu duverovat. Takze ano, kupodivu pameti taky odchazi. (ne ze bych si stezoval, koupil sem je tesne pred krachem vyrobcu RAM, tehdy byli za smesne prachy, jenom konstatuji :)

Ted mam novej komp (DDR4 bez ECC) ale nejspis ty pameti za 3-4 roky prodam, a koupim nove. Bez ECC to jde, ale neni treba to prehanet..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, mně počítač spadl za rok jedinkrát (do modré obrazovky "něco se pokazilo"), a to mám paměti přetaktovaný na krev. Mohla to být částice, ale taky software nebo statická elektřina. Pak by se mi ECC strašně vyplatilo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak s provozem mimo výrobcem deklarované parametry bude problém, ať už budete používat ECC nebo ne. Ono přeci i ECC má nenulovou chybovost, podobně jako "holá" paměťová matice, třebaže menší. Takže se zvětší obě nenulová čísla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

99% chyb pameti vznika tak, ze lidi koupi pocitac a prvni maji pres noc nechat jet memtest, lidi to neudelaji a pak jim to pada, kdyz maji vadne pameti. Ja takove pameti hned druhy den vracim a chci bezvadne a pak problemy nemam. Samozrejme k chybe muze pri zapisu dojit a ECC to potom zachrani a na servru se to stat proste nesmi, takze ECC dava smysl, ale presne jak pises, jestli ti jednou za rok doma spadne pocitac ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

este existuje workstasion... render stroje atd...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak tu pisou ostatni, dulezitejsi je vykon nez spolehlivost, nerikam, ze vzdy, ale vetsinou, ECC proste neni ta krucialni funkce, kterou by desktopovy procesor musel podporovat, AMD to presto umoznuje, bravo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale procesor typu R7 1700 si žiada poriadne využitie a nie poflakovanie sa niekde v desktopu. Čiže nejaká WS s kvalitnými ECC pamäťmi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť byl přeci výkon zmíněn.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam to nemusí tolik vadit, pokud jsou výpočty opakovatelné. Vhodná architektura softwaru takovou odolnost může řešit. Navíc mnoho intenzivních výpočtů má tu vlastnost, že jednotlivé chyby přispívají k výsledku jen velmi malou měrou - např. metody globálního osvětlování typu Monte Carlo v počítačové grafice, které se díky vysokému výpočetnímu výkonu současných počítačů nedávno staly populární.

Mnohem horší případ by byl třeba server v bance.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Memtest bohužel neodhalí všechno. Koupil jsem i5-2500K, paměti geil s doživotní zárukou a kvalitní taktovací desku. Ale žádné taktování jsem nedělal, cílem byla stabilita. 24hod memtest proběhl bez chyby. Přesto počítač vždy po pár dnech zatuhnul. Postupně jsem vyměnil zdroj, desku, disk. Průběžně jsem dělal 8-24hod memtesty, vždy bez chyby. Problémy zůstávaly. Nakonec jsem vyměnil paměť a problémy najednou zmizely a už se nikdy nevrátily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Provozuju domácí "server" (klasický desktop) se 16GB RAM bez ECC, na něm 4-6 virtuálů současně + encode klidně několik dní v kuse, restartuju ho jen vyjímečně. Nejdelší dobu běžel v kuse 212dní. Už jsem to tu psal xkrát. ECC domů je fakt jen pro ten pocit sucha a bezpečí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U 16GB ECC neuvazuju, sranda zacina tak od 128GB ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

dokáži si představit domácí servřík s Raven Ridge a ECC DDR4. Jen doufám v nízkou spotřebu.
Už aby to bylo na trhu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, pro takovéto domácí paření je zajímavější cena + výkon, spolehlivost až potom :) ECC je overkill

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekdo klade duraz na hry, tak z tech testu co koluji po netu, je 2933 tak optimalni minimum.
3600 pak sado maso optimum :)
https://www.youtube.com/watch?v=RZS2XHcQdqA

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dá se na to nahlížet různě, záleží jaký model procesoru člověk má, jaké hry se testují, jaké nastavení se zvolí a jak se spočte poměr cena / výkon. Mně to vychází spíš na ty DDR4-2667, ale nepopírám, že lze pracovat s jinými vstupními daty :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono tech 2667 i staci, ale v momente, kde je nejaka hra limitovana infinite fabric, tak tam ty vyssi frekvence jsou hodne znat. Jde to videt docela pekne tady, ze tech 2933 je jeste docela skok
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Ryzen_Memory_Analysis/10.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě ale malej, 2666 je větší poslední schod, pak až 3200. A vzhledem k tomu, že RAMky 2666, 3000 nebo 3200 jsou často už téměř stejná cena, víme, co koupit. Ale je intuitivně i logicky i prakticky zřejmé, že největší přínos je ze začátku, tj. 2133 - > 2400 - > 2666, pak zaváhání na 2933 a zase další schodeček na 3200, pak 3600 a pak druhý zájezd do Jugoslávie DDR5...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, tak jsem spocital rozdily 2666 vs 2933 a 2933 vs 3200 u 1080p. U 9ti her, kde jsou nejake viditelnejsi rozdily:
prumerny rozdil 2666 vs 2933 je 2.67 fps
2933 vs 3200 je 1.65 fps

Ceny se mi nechteji zkoumat, ale ten narust vykonu na 2933 oproti na 2666 je o 60% vetsi, tak mi ty 2933 mi prichazi lepsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nečum jen na hry (u tohoto zdroje - AMD chlápkovi vyšlo i u her co říkám), mrkni i na web benche a productivity - někde je 2933 abs. nejhorší - u tohoto zdroje, takže jdi do nich :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jaky zdroj myslis. 2933 vychazeji vetsinou podobne jako u her rychleji nez 2666. Jestli je nekde problem v BIOSu, tak na to stejne casem prijde fix. Krome toho, nekdy jsou to rozdilz pod urovni statisticke chyby. Z testu na ktere jsem se dival, tak az na vyjimky, tak 2933 skaluje vykon lip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vazeni kolegove, smrskli jste problematiku ECC na "zatuhnuti" pocitace nebo jeho domnely restart....
Osobne jsem priznivce ECC, protoze se nebavme o "modrych smrtich" nebo zmene docasnych dat web prohlizecu, ale o zmene dat v databazi cehokoliv- klidne databaze kraliku v kralikarne, nekdy chyba opravdu muze mit neprijemne nasledky (i s ohledem na kraliky).
Samozrejme ECC pro stroj na web, mail, Faceshit apod. je nesmysl; ale pro jakoukoliv tvurci vydelecnou cinnost (je to i ten chov kraliku) smysl ma!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to ještě jednodušší:
ECC má smysl právě tehdy, jestliže jeho pozitiva dokážete ocenit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jmenuj alespoň tři )))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi som fanaticky chcel ECC, malo to len AMD, kúpil som ASUS dosku, ktorá to podporovala, drahé RAM (vtedy ešte DDR2 s ECC) a počítač sa kedykoľvek reštartoval. Náhodne. Zlé AMD ovládače, zlá čipová AMD sada. Dosku som niekoľkokrát reklamoval, nakoniec vzal Gigabyte bez ECC, ten procák ani dosku som už nepoužil, pamäte tiež nie.

Prešiel som na Intel. 16GB DDR3, reštartujem tento 4ročný PC len z dôvodu, že mi odišiel ďalší Seagate (majú krásny zvyk, do 3 mesiacoch po skončení záruky vadné sektory), inak max. uspávam (SLEEP) ale ide takmer nonstop. ECC som už nekupoval, keďže na to už neboli v normálnej cene dosky a za niekoľko rokov sa mi náhodne reštartoval len v situácií, keď som pripojil druhu SD card čítačku, ktorá sa pobila s prvou, takou istou.

Tým chcem napísať, aj keď som v minulosti fanaticky do stolného PC chcel a draho priplatil za ECC RAM, bolo to k ničomu, vzhľadom na nekvalitu AMD. Dokonca tie AMD čipsety (AMD G690 vtedy, neskôr 785) mali problém aj s WD green diskami, odmietali sa spustiť.

Vtedy som pochopil, prečo v podniku ako pracovné PC máme všetko s Intelom, aj keď bez ECC aj keď drahšie.

Odvtedy som kúpil už niekoľko intel riešení, pamäte všetko bez ECC, ale nikdy sa mi už neopakovalo to čo som v minulosti zažíval s AMD. Do domáceho PC, aj keď by som chcel ECC len pre ten pocit "bezpečia", reálne je to bez využitia. Kedysi rozdiel medzi nonECC a ECC bol niekedy až 2x vyššia cena (DDR2), neskôr to kleslo na navýšenie o 1/3 a trochu neskôr len pár percent, ale do domáceho PC je to zbytočné. Najdôležitejšia je stabilita systému a ovládačov. Viac stratíte náhodným reštartom PC vďaka chybe ovládačov, systému (neuložené dáta) ako výnimočnou chybou v RAM, ktorá aj tak môže byť vyskytnuvšia sa v bunke bez užitočných dát.

Ryzen a ECC, jedine tak po dlhodobom teste stability, po vychytaní chýb v ovládačoch a pod.
To plánujem kúpiť 6/12 Ryzen, ale váham, veľmi váham. Spomienka na Durony, Semprony až Athlon X2 a problémy s nimi je stále živá. To som v minulosti mal aj Cyrix, no AMD malo vždy najväčšie problémy so stabilitou systému.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zle AMD a hodny Intel, pravda a laska zvitezila. Ironie, cely zivot jedu vse kde to jde na AMD bez jedineho problemu; vlastne mam jenom jeden, co udelat s temi usetrenymi penezi, ktere jsem neutratil za predrazeny Intel (ke vsemu v ere P4 to byl extra smejd za extra penize).

Chlast, holky, huleni- asi si hodim kostkou... :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Priznajte sa, ktorí z vás trapákov si kúpil za cca 90 Eur-1/2GB DDR2 ECC modul od Kingstonu a to 4x, ASUS dosku s ECC podporou s AMD čipsetom, že si dovolujete mňa osočovať zo lží?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tej doske ktorú už nemám, trvalo "len" 2 roky, oprava chýb. Toto je výpis len z Biosov, ktoré sú ešte stále na webe (20 kusov, kým pri inteloch ktoré mám, je to tam max. 7-8 verzií).
Dokonca na tej doske nefungovala správne ani AMD grafika od Saphire.

2. Enhance compatibility with certain memory modules.
1.Enhanced the compatibility of Vista
1. Enhance onboard VGA and Vista compatibility
2. Fixed POST hang when 4G memory is installed and surroundview is enabled.
3. Enhance NVIDIA PCI E VGA card compatibility under Vista
1. Enhance overclocking ability
2. Fix system will hang when 4G memory and
1. Enhance overclocking ability
2. Fix system will hang when 4G memory and
1. Fixed Q-FAN fail if disable Q-FAN in BIOS and then enable Q-FAN in OS.
2. Fixed Music Alarm Utility fail
3. Fixed usb keyboard can't work after the system resume from DOS
Fixed video output flicker or black screen
Fixed that AM2 Athlon(tm) 61 X2 Dual Core Processor 6000+ CPU show "AMD Processor Model Unknown" message
Fixed Red Hat Enterprise Linux 4 installation failed
Fixed sometimes can’t resume from S3
2. Fixed system will lost 256/512MB when using Integrated VGA or PCI-E VGA under 4GB configuration
4. Enhance VGA compatibility
5. Fixed cannot raise CPU Vcore for AM2 6000+ processor
1. Fixed that AM2 and AM2+ CPU enable ECC function fail.
3.Enchance the compatibility of some memory.
1.fixed problem that when using some Sempron CPU,the system fail to boot.
2.fixed problem that system fail to resume from S3 when using certain CPU.
1.Resolve fail to connect to internet after update LAN driver.
2.Modify Crashfree function fail problem.
Fix resume from S3 mode related problems.
Fix the problem that "Usable Memory" is unable to be detected completely if using 4G memory and AMD triple CPU.
Fix the system may reset when select frame buffer size to 256/512/1024MB in BIOS.
Fix incorrect error beep while Hardware Monitor error.
Fix RTL8111B PCIE lan can't be tetected if power off more than 30 minutes.
Fix the problem that system may hang on post when use AM2 cpu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ani nespomínam, koľko AMD vydala opravných ovládačov a ako skončila ich úžasná funkcia súbežného používania grafiky v čipsete spolu s grafickou kartou ("SurroundView"). Skončila len farebným nápisom na obale od dosky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumim Vasemu rozruseni. Mel jste proste smulu but na vyrobce desky, desku samotnou a nebo ve vasem konkretnim pripade pravdepodobne i neodladenost chipsetu v kombinaci s necim dalsim.
Tim nechci zlecovat vasi zkusenost, ale to neznamena, ze jinde to nemohlo fungovat v pohode. Nekdy ma clovek proste "smulu"...a tyhle neprijmenosti se muzou stat v principu na jakekoliv platforme.
ps: ja sel treba do HD formatu HD DVD..a nezrusili mi jej do roka?
Koupil jsem kdysi AMD X2 na editaci videa, abych zjistil, ze mi v nema tehdejsi program pada :))
Mam Dell XPS notebook, kde byl mega bug ve Win8..musel jsem si na nej hodit vlastni downgrade na W7, atd.....
Proste nekdy smula, byt to nasere ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsak tady nikdo nikoho neosocuje ze lzi jen pribyl druhy osobni uhel pohledu ....

ve vasem pripade to zrejme nebyl problem desky ale v samotnem uzivateli ktery nebyl schopen identifikovat a vyresit HW/SW problem a opakovane reklamoval spatne komponenty .....

osobne jsem napriklad za celou eru nemel problem s jedinym Seagatem(7-10let bezeli bez problemu a ted lezi v supliku) a naopak mi spise odchazeli WD disky i behem zaruky nebo tesne po ale netroufnu si tvrdit ze WD jsou sunty i kdyz posledni serie HDD je mi sympatectejsi od Seagatu protoze je subjektivne tissi a zaroven i mirne rychlejsi ...

ok AMD to nemelo ze zacatku moc dobre vyresenych prvnich nekolik generaci CPU po prichodu Pentii ale pak uz zadny vyrazny problem jak v desktopech nebo servrech ktery by nejak extra vybocoval nad problemy ktere prinaselo uziti HW od Intelu ....vetsinou to pak byli SW/HW konflikty nezavisle na platforme zpusobene treti stranou apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, daľší trapák, ktorý napíše: "ve vasem pripade to zrejme nebyl problem desky ale v samotnem uzivateli ktery nebyl schopen identifikovat a vyresit HW/SW problem a opakovane reklamoval spatne komponenty"

Tak preto ty trapák, mi ASUS poslal 3 nové dosky a na email mi posielali beta BIOSy, lebo nedokázali odborníci zistiť v čom je chyba, vydali viac ako 20 verzií biosov, posledný 3 roky po vydaní dosky, napriek tomu, že trapák Tom si myslí, že je chyba v uživateľoch a nie v produkte.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No vidis jak to z tebe leze. Takze problem neni amd, ale asus. Osobne sem bezne lidem daval desky s amd chipsety 770 a 785 a ty pocitace behaj dlouhy roky stabilne a bez problemu. Jen sem nepouzival ausus ale gigabyte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ak by ste boli aspoň trochu inteligentný, vedeli by ste:
1. reč je o ECC
2. reč je o 690G

Ale je super, že vy hneď všetko viete, dokonca aj zistiť, chyba nie je v AMD, chyba je v ASUS, čo na tom, že šlo o AMD chipset, AMD procesor, o AMD technológie ktoré ani po 5 rokoch nesprevádzkovali, hurá, chyba nebola v AMD ale v "ausus".

Tak trapák napíšte, ako ste sprevádzkovali EEC RAM na tých vašich Gigabyte 770 a 785.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Každej soudnej člověk ví, že Gigabyte je asi nejrozumnejsi volba. Asus mám teď a lituju toho, už to v životě nekoupim. Ten krap si prostě dělá co chce, treba nereaguje na změnu nastavení některých položek v BIOSu, nebo zareaguje náhodně až po nějaké době. Prostě klumprt. Asus nebrat. Příště pujdu asi zas do Gigabytu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, to že Gigabyte základné dosky nemali podporu ECC a ASUS áno evidentne nezaujíma viacero ľudí, ktorí majú potrebu sa vyjadrovať ku mojim skúsenostiam s AMD a ECC s tým, že im všeko ide. Až na to, že nič z toho nemali ani nepoužívali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si byl aspon trochu inteligentni (coz je u severniho madara vzacnost), tak by si vedel ze hned v prvnim prispevku si psal "AMD G690 vtedy, neskôr 785". Ze je chyba u asusu dokazuje uz jen tvuj dlouhatansky changelog biosu. Neco podobnyho se jinde hleda dost tezko. Ne ECC sem neprovozoval, protoze k tomu nebyl duvod. Ty pocitace chodej stabilne i bez nich a nedavalo smysl kombinovat low-end chipsety s ecc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TAkže vy z neviem kadiaľ ste ECC neprevádzkoval ale máte nutkavú potrebu napísať, že vy s ECC ste žiadne problémy nemali, lebo citujem "Osobne sem bezne lidem daval desky s amd chipsety 770 a 785 a ty pocitace behaj dlouhy roky stabilne a bez problemu. Jen sem nepouzival ausus ale gigabyte."

Pri tej vašej bezbrehej inteligencií, všmli ste si vôbec, že nadpis článku (to veľké písno) je: "Jak je to s procesory Ryzen a ECC?"

Máte k tomu tiež nejaký poznatok, síce nemáte ECC, predpokladám ani Ryzen, ale to nevadí aby ste sa mohli vyjadriť, že z ECC a Ryzen určite žiadne problémy nie sú a ani nebudú.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty ryzen taky nemas a komentujes. Hlavne sem puvodne reagoval na to, ze si hazel problemu asusu na amd, ktery za ne nemohlo. Na tom stale trvam. Problem byl asus a ne amd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Priznajte sa, ktorí z vás trapákov si kúpil za cca 90 Eur-1/2GB DDR2 ECC

Priznavam, ze jsem nekoupil. Zato jsem koupil par Intelu a taky par AMD, a rekl bych ze me s*rou plus minus stejnou mirou. Treba Intel a jeho ovladac intelackych grafik je svoji "stabilitou" legendarni. Docela casto bych ho i s grafikou s radosti otrepal nekomu o hlavu, vy vypadate s temi pohadkami o stabilite Intelu jako vhodny dobrovolnik :)

BTW prakticky kazdeho ste v komentarich nazval trapakem. Co tak misto vypousteni pohadek o Intelu zajit za psychologem / psychiatrem ? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za psychiatrom si skočte vy, keď máte nutkavú potrebu obhajovať seba a druhých, ktorí nekúpili, nepoužívali ale zaručene vedia, že to čo píše ten kto si to kúpil, kto to používal, že klame, že všetko musí byť v poriadku.

Kúpte si, používajte a potom sa vyjadrujte ku niečomu či to funguje alebo nefunguje. V opačnom prípade si vezmite ku srdcu svoju vlastnú radu a navštívte psychiatra.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady pan Jan má pointu, vaše kecy "já já já jsem nikdy neměl problém" versus jeho "natrefil na objektivně nepěknou věc" opravdu neobstojí. Pokud i AMD nepřímo přiznalo, že ten čipset/kombinace zlobí tím, že si dali s ním takovou práci = museli si to sami ověřit, že má pravdu =, pak vaše dojmy a zkušenosti s něčím úplně jiným a úplně jindy, byť od stejné firmy, na tom nic nezmění. Já zase věřil na VIA KT880 a 400MHz DDR (a Asus), který ale nikdy nenaběhly ze "studena", rozuměj, před vypnutím jsem musel počítač podtaktovat na 333 DDR, aby mi příště naběhl. Ale nikoho jsem s tím teda neotravoval, ale na krabici to bylo taky napsaný...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nemohl bejt problém někde jinde?

Mám/měl jsem od roku 2004 K7 (Athlon XP/čipset VIA), K8 (A64/nforce4 ultra), K10 i Piledrivera a vždycky to bylo stoprocentně stabilní. Taky jsem je vždycky jenom uspával a restartoval jenom kvůli aktualizacím.

Jinak u těch ECC bych viděl výhodu v tom, že po určitý době se v bazarech/akcích objevují vyřazené ECC moduly ze serverů, které se pak dají koupit (když nejsou registered) a někdy to vycházelo proti normální RAM docela výhodně. Podobně jako po jetejch Xeonech po nich není až taková poptávka proti nabídce, což tlačí ceny dolů. Ale zatím je to hlavně u DDR3, DDR4 vyházené ze serverů asi budou častější až za nějakou dobu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Veď to, spomínate VIA, nforce4.
Ja som mal niekoľko CPU AMD + SiS chipset, dokonca v kombinácií AGP + PCIex šli v počte niekoľkých kusov (dokonca súbežne zapnutá integrovaná grafika + karta, SiS + nVidia), od Duron po Athlon bezproblémov niekoľko rokov na intráku. Ale to bolo 754. Na AM2 bolo už len AMD a tam začala nestabilita, nedorobené ovládače, ku tým doskám opravné Biosy vydávali 2-3 roky a každý druhý "zvyšoval" stabilitu! Opravné, nie len doplňujúce kód o nové procesory (AM2+).

AMD aj sľubovalo, že sa bude dať sčítať výkon integrovanej s kartou. To nikdy nezrealizovali.
Kombinácia AMD chipset + AMD procesor bola katastrofa, zatiaľ čo AMD + SiS v pohode a Intel + Intel tiež. To ani nespomínam RAID v AMD čipsete.

Pokiaľ sa vám vďaka zlým ovládačom, nestabilnému systému náhodne reštartuje PC, priplácať si za ECC pamäte tak ako som to urobil ja, boli vyhodené peniaze. V tej dobe 1GB s ECC stál 2x toľko ako 1GB bez ECC. Neskôr šla cena dolu.

AMD dosky s ECC robil v tej dobe len ASUS. Komentáre niektorých, že som si mal kúpiť Gigabyte sú úplne mimo.

Po cca 2 rokoch som to vzdal, kúpil si Intel a odvtedy žiaden problém (ani dosky nemajú 20+ biosov).
Ale niektorí nedokážu predýchať moje skúsenosti s ECC a AMD, napriek tomu, že oni AMD a ECC nemali a nepoužívali a reagujú podráždene na moju vetu:

"Ryzen a ECC, jedine tak po dlhodobom teste stability, po vychytaní chýb v ovládačoch a pod."

+ nikdy som nebol zástanca nákupu bazarových vecí + nevýhoda je, že kupujete vyradené v dobe, keď je niečo lepšie a novšie. Teraz by som si mohol možno kúpiť lacno DDR2 ECC, ale to jedine ku starému AMD procáku a do max. 4-8 GB RAM. Z môjho pohľadu vhodné skôr len na hranie, postaviť si nejaký malý server, skúšať na tom inštalácie, kombinácie, ale dnes je to beznádejne zastaralé s obrovskou spotrebou a malým výkonom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD čipset jsem měl potom (FM1, FM2). Ty předtím (AM2/AM3) mě teda pravda minuly, ale IMHO to nemohla bejt taková hrůza mimo izolovaný případy jako u vás, protože na ty jsem nikdy snad moc stížností neslyšel. Na rozdíl od právě VIA a i té Nforce (proto jsem je zmínil).

Jinak já považuju obě platformy za stejně stabilní. Když se to už někde kazí, tak je to hlavně v grafických ovladačích, ten hardware je obvykle sám o sobě solidní. A teda ještě pravda na noteboocích, to jsou mrchy a zlobí mnohem častějc než skládačkový desktopy (co jsem třeba viděl BSODů na Vostru na bázi Sandy Bridge + nějaké mobilní Nvidie, to je fakt ostuda, nebo jsem zažil, že notes Lenova s 45nm Pentiem potichu kazil data přenášená z/na disky připojené přes USB - bez hlášky, bez detekce, přišlo se na tom jenom když si člověk u všeho kontroloval hash/crc. Naštěstí to pak spravil update na W10).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Znovu.. problem byl asus. AMD nemuze za to, ze asus neni schopny udelat bios. Kdyz se kouknes na web gigabyte a biosy pro jejich am2(+) desky, tak tam je ve vetsine pripadu pouze pridana podpora pro nove procesory. A zadny problemy se stabilitou to nemelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosté nesmysl, a lži. Na AMD byl, špatné čipsety, ale.ne od AMD, ty byly vždy slušné a dobré. Sám pro oguji 690, 780, 980 a integrovaný E1000, na všech běžely a běží WD Green bez problémů.
Ovšem má. Jednu desku Asus, která se 4GB RAM při hybernaci zničí NTFS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ako píšete, váš príspevok sú , citujem "Naprosté nesmysl, a lži."

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neni schopen argumentovat, ale zato umi urazet, a jeste ostatni nazyva "trapak" :)))))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trapák, kde nájdem vaše argumenty?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, zda se dá použít ve Windows s BitLockerem to integrované PSP namísto TPM. Nazývají to v BIOSu fTPM.

Bohužel to nevyzkouším, jelikož po update BIOSu se brickla deska. Prostě zase AMD fail, ani BIOS neumí udělat.

Zlatý Intel, tam by se tohle nikdy nestalo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Neměl jste si AMD kupovat když to víte, ale je od Vás velmi šlechetné, že jste chtěl dát šanci podřadným AMD produktům

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

AMD ani Intel nedelaji BIOS, to uz uci deti v materske skole... Ke vsemu fTPM neni vysadou AMD ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Da, chova se to proste jako TPM 2.0 cip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, na obrázku máte ECC REG paměti a ty Ryzen nepodporuje! (zatim fungujou jen na LGA2011 v3 v kombinaci s Xeonem). Ryzen podporuje non ECC a ECC unbuffered paměti. Vyměňte ten obrázek a zmiňte to prosim v textu, že ECC-REG ne.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze nevim co je je EEC...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze nevim co je je EEC...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Elektronická Evidence Čehokoliv? Ale to je teprve v plánu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ECC je pro profesionální použití víceméně nutnost, pokud používáte více RAMky (cca 32GB++), protože v našich podmínkách (nadmořská výška, úroveň radiačního pozadí, koncentrace radonu) je dle Google statistik (a jiných) četnost paměťových chyb asi jedna na gigabajt a týden. Což je hodně vysoké číslo, které je zkreslené špatnými DIMMy, po jejich odečtení to vychází asi na jednu chybu na 8-32GB DIMM/týden (podle výrobce a výrobní dávky pamětí). Pokud nemáte ECC, většina projde "tiše" a buď jen způsobí pád nějakého vlákna/procesu (které je automaticky restartováno), nějakého ovladače (dtto), zatuhnutí nějaké čekací smyčky (dtto), čehož si při dnešní robustnosti operačních systémů nikdo ani nevšimne nebo - v horším případě - pád nebo divné chování procesu (třeba divergenci výpočtu, chyby v konverzi videa nebo raytracingu, 3D vizualizaci, ...) nebo dokonce chybu v datech či filesystému nebo pád jádra, když se to "blbě trefí". Bez ECC o těchto chybách nikdo neví, protože operační systémy a programy jsou psány značně robustně, filesystémy jsou odolné vůči chybám (i chybovost záznamu na běžných discích je už souměřitelná s kapacitou - 1/10^14 znamená jednu chybu na cca 12TiB). A "horších" DIMMů je fůra, navíc paměti také časem odcházejí.

Pokud se už i na desktopech běžně používá virtualizace, počítače běží 24/7/365, děláte nějaké velké kompilace nebo něco důležitého, v čem nesmí být chyba, je ta trocha peněz navíc do ECC dobrá investice. Pokud ne, tak ne.

Ohledně chyb BIOSů, to je problém všeobecný, například ASUSu trvalo zhruba rok od vydání, než dal dohromady funkční BIOS pro AMD AM3+ Sabertooth/ROG desky, aby tam fungovalo vše jak má, včetně AMD-IOMMU. Ale ani s Intelem na tom nebyl o mnoho lépe, na jejich workstation deskách pro Xeon E3. Je to o penězích - pokud si koupíte novou desku, a chcete aby to hned fungovalo, chce to "přitlačit" a koupit alespoň Supermicro. Pokud je deska na trhu alespoň půl roku/rok, už to většinou chodí. Před koupí to chce prohlédnout fóra a diskuse, abyste si nenaběhli na vidle.

Chodí už ASUSu na těch X370 Pro pro Ryzen AMD-IOMMU? ECC prý již zapnuli, ale zda tam funguje ve virtualizaci passthrough, to se mi zatím nepovedlo zjistit. Pokud výrobci (a AMD, která má na tom všem jistě hodně viny, její sw podpora všeho svého hardware je pověstná) jedou stejně laxním způsobem jako předtím, vidím to optimisticky funkční tak na vánoce (možná až ty příští).
:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.