Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Procesorové plány AMD: Zen s 12 jádry a výkonné platformy X390 a X399

To opravdu nemůže outsourcovaný SB (píše se rok 2017) dostat PCIe 3.0? Intel X299 jich podle všeho bude mít rovnou 24x PCIe 3.0 (otázkou je, jak to bude s DMI). 44 linek z procesoru se možná zdá hodně, ale mluvíme o high-end strojích, kde mohou být 2 - 4* karty a velký hlad po dalších linkách (řadiče apod.)

* o SLI a hry nejde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V čem spočívá výhoda vysokého počtu PCIe 3.0 linek v čipsetu (24 GB/s), když je ve výsledku rychlost komunikace omezena spojením čipset-procesor (4 GB/s)?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Cituji "(otázkou je, jak to bude s DMI)" a ve skutečnosti je to 3.93GB/s. DMI 2.0 (X79/99) přišla v roce 2011, DMI 3.0 (Z170/270) v roce 2015. O DMI 4.0 se mluvilo v souvislosti s rokem 2018+.

V rychlosti ne, ta je omezena, ale nenavyšují se latence, když se zařízení jako Thunderbolt, USB3.1 apod rvou o linky, které nemusí běžet v režimech x1.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak by se Thunderbolt mohl rvát o linky s USB 3.1, když USB 3.1 na AMD platformě vůbec na PCIe nevisí, ale je integrované přímo v procesoru?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mluvil jsem obecně, když už jsem do toho zamíchal Intel, ale uznávám. Kombinace s řadičem, desítkou apod. překousneš, nebo to zkusíš tentokrát s "AMD používá x4 + x4 ... v procesoru"? Nemusíš se namáhat, protože diskový řadič v tom nerozběháš, nefungují dual M.2 adaptéry. Ze schématu nové AM44 + X390 nic bližšího nevyčteš a pochybuji, že mimo několik vyvolených z řad AMD disponuje přesnými informacemi. Předpokládejme, že bude fungovat jeden PCIe x8 SSD. Raid disků např.: Samsung SM951 ... jsem nemohl zkusit (chyběl mi druhý disk) při krátkém seznámení s Ryzen 7 (Prime X370 Pro).

U linek je rozdíl x1 500MB/s vs 1000MB/s mezi PCIe 2 a PCIe 3. Plus další změny pro kódování apod. Máme 8 linek 2. generace a 24 linek 3. generace. Nevěřím, že potřebuješ další vysvětlení. Je na čase se smířit s tím, že 8 linek gen2 patří do historie. Aby se AM44 vyrovnalo LGA2066, bude muset zapracovat na čipsetu. Outsorcované Asmedia pro Ryzen 7 se opravdu nepovedly, ale to by se dalo překousnout (cílí na s1151). Přímá konkurence pro LGA2066 musí být alespoň srovnatelná a zatím to tak nevypadá. Neprovozuji 4x 980Ti/Quadro s procesorem i7-6950X/E5-2687W, disky ... Až půjdu na podzim pro nový počítač, nemusím se ohlížet, protože mám stále dost linek i IvyBridge-E s X79.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Je na čase se smířit s tím, že 8 linek gen2 patří do historie.“

Promiň, ale to je prázdná fráze bez argumentu. Rychlé PCIe rozhraní patří do procesoru, nikoli do čipsetu, protože spojení čipset-procesor ho zpomalí na úroveň <PCIe ×4. Zatím tu v diskusi nikdo nedokázal obstojně vysvětlit, jaká je výhoda 24 PCIe 3.0 linek zpomalených na úroveň 4 PCIe 3.0 linek, které v čipsetu nabízí i AMD (krom těch osmi PCie 2.0, o nichž mluvíš).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale opravdu není. Řekněme, pro obraznost, že jsme vypotřebovali z toho či onoho důvodu všechny linky z procesoru (neřeš 16, 40, nebo 44 ... jsou pryč a celou dobu nám jde o čipset - SB). Nyní si musíš uvědomit, že máš celkem 8 linek, víc ani ránu, ale v praxi máš pro svou potřebu k dispozici např.: 4 linky, protože ostatní už zabírají další zařízení na základní desce. Potřebuješ připojit další zařízení, ale najednou ty linky nemáš. S podobným problém se potýká dnes Z97, zoufale chybí, ačkoliv hráčům (= většině) nikoliv. X99 je na tom stejně, jenže má pro většinu dost linek a navíc bude nahrazen, tedy není to platforma s další budoucností.

Nemůžeš argumentovat jedna grafická karta, jeden disk, ... v tomto případě prostě ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Nyní si musíš uvědomit, že máš celkem 8 linek, víc ani ránu“

Takže potřetí: Čipset X390 má 8 PCIe 2.0 linek a 4 PCIe 3.0 linky. Nerozumím, proč stále část ignoruješ.

„Potřebuješ připojit další zařízení, ale najednou ty linky nemáš.“

Kam potřebuju co připojit? Na desce je 7 PCIe slotů, ty všechny mají své linky a žádné další sloty už se na desku nevejdou. Všechna rozhraní na desce jsou již nějak k procesoru nebo čipsetu připojena a jsou funkční. Co si mám představit pod frází „připojení dalších PCIe zařízení“? PCIe zařízení se připojují do PCIe slotů a ty lze využít všechny. K jakému omezení dochází?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba po 4, 5, ... se dobře podívej na schéma, s popisem, spočítej je a třeba konečně pochopíš, k jakému účelu ty linky slouží. Bude-li toto schéma kompletně platné, tak tam nic jiného než disk nedostaneš. Až to pochopíš, potom se tě zeptám, kam budeš ve 4GPU konfiguraci strkat ... počkám si.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen poznámka; je úplně jedno, jestli ona PCIe zátěž pochází "od procesoru" nebo od SB, obě skončí na Infinity Fabric nebo na Intel ring bus (a pokouší se zapsat do paměti typicky). Tam bych spíš viděl úzký hrdlo - při těch zátěžích, co tady nastiňuješ.

Ale i tak, silně teoreticky: kdo by měl tak krutopřísnou aplikaci, zřejmě by to stejně valil na nějakým clusteru. V podstatě mě napadá jen něco a la speech recognition někde na farmách Applu/Googlu/Facebooku - přijímá a odesílá se spousta dat, která se zároveň i analyzují - 4 x 10 Gbit síťovky, výpočetní karty a CPU, archivace, knowledge base, in-memory databáze. A pak se ve výsledku jen bavíš o tom, jak silnej je jednotlivej uzel a kolik jich potřebuješ - můžeš to postavit i z 286ek když máš dost místa.

Pokud si chceš udělat vlastní server Twitch doma, tam ti taky můžou dojít PCIe linky atd. atp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, jistý význam to mít může. Pokud pojedou všechna připojená zařízení naplno (například grafické karty při hraní her), tak se to samozřejmě ucpe, ale pokud se budou rozumně střídat, tak to smysl má. Například nacpu nějakou úlohu na jednu Teslu, nechám ji pracovat samostatně, nacpu druhou úlohu na druhou Teslu atd., pak to v průběhu sbírání výsledků zase krmím novými daty.

Lidi taky staví clustery, i když komunikace mezi nody je šíleně pomalá a mohli by si to krásně spustit na jednom pořádném nodu, že jo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti přenosová rychlost <4 GB/s stačí, pak ale nepotřebuješ 24 PCIe 3.0 linek, protože totéž i s rezervou dosáhneš s řešením, které v čipsetu nabídne AMD (4 PCIe 3.0 + 8 PCIe 2.0). Takže se dostáváme zpět na začátek k tomu, jakou výhodu má 24 PCIe 3.0 linek omezených na 4 GB/s oproti 4 PCIe 3.0 + 8 PCie 2.0 linkám omezených na 4 GB/s.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

proste intel vsadil na ''vic prouzku vic adidas'' a lidem to nevymluvis, pze mu to sezrali i s navijakem.. (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak narveš další 6x Teslu do AMD řešení, aby každá z nich (ne všechny naráz) komunikovaly na těch 4GB/s? Podle mě to nejde. Samozřejmě by bylo pro takový setup asi lepší ubrat "přímé" linky z procesoru a vrazit je do chipsetu, aby jich bylo do chipsetu třeba aspoň 8 nebo lépe 16 - každý, kdo bude něco takového stavět, se bude ptát, proč jsou tam jenom čtyři linky, ale i tak mi to nepřijde jako úplná hovadina.

Přitom se nebavíme o procesoru, ale výhradně o chipsetu - pokud existuje nějaký trh, který by tady toto nějak využil, tak může AMD udělat to stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že mícháš platformy. Diskuse je o X390, což je platforma pro desktop. Nevím, proč by někdo rval šest Tesel do desktopového počítače. Pro servery je X399 a procesory Naples, které mají v procesoru integrovaných víc PCIe linek než stávající i nadcházející Intely.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo aha, desktop, tak o tom žádná, tam mi to taky přijde k ničemu. Já myslel, že to zatracuješ jakože globálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemohou PCIe zařízení kromě toho komunikovat i navzájem? Nebo je to od přechodu ze sběrnice u PCI čistě master-slave? Tohle jsem asi tehdy trošku zaspal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, PCIe zařízení mohou komunikovat i navzájem, ale vzhledem k tomu, že typicky tři PCIe ×16 sloty jsou připojené k procesoru a jen jeden (čtvrtý) k čipsetu, je hypotetická komunikace tohoto čtvrtého slotu s ostatními opět omezena na ty 4 GB/s, kterými je čipset spojen s procesorem. A na vzájemnou komunikaci periférií, které jsou pověšené na jedné-dvou linkách na čipsetu, nemá vliv, jestli je čipset vybavený 24 linkami nebo dvanácti, protože už tak z toho využívají zlomek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde hlavne o to ze linky do chipsetu nejsou omezeny ani tak rychlosti jako spise poctem protoze vetsina zarizenni je trvale nepouziva.
Spusta z nas by uvitala 8x PCIe Gen3 mezi CPU a chipsetem a z chipsetu pak neco jako PLX na 24 Gen3 linek. ktere sice nemuzou jet trvale vsechny na 100% ale v relau je vyuzijes tak mozna 20-30% casu a jeste ne naplno a navic cas komunikace muze jit klidne v ramci cipsetu a nejit vubec pres CPU.

A nebo rovnou coherent fabric interconnect mezi CPU a chipsetem (100GB/s) a propustnost by se vubec nemusela resit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak. Já měl za to, že v případě, že by těch 24 linek v čipsetu bylo připojeno přes crossbar, tak by to mohlo mít smysl, kdyby ty periférie chtěly hodně komunikovat mezi sebou. Třeba nějaká úložná zařízení a nějaké akcelerační karty, pokud by byly třeba na čtyři kanály každé a dokázaly saturovat všechny linky. Pak by nemuselo vadit, že procesor nemůže se všemi perifériemi komunikovat plnou rychlostí všech periférií najednou, protože by to ani nepotřeboval. V dobrých systémech ostatně nemáte jeden slabý bod, na kterém všechno visí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, že to jde zahltit, připojíš všude kam to jde rychlý SSDéčka a USBéčka a kopíruješ z jednoho na druhý tam a zpět, do toho AIDA64 mem.bandwidth atd., ale to je na chocholouška a né typical user case. Je pravda, že v rámci SouthB. a v rámci CPU-linek-PCIe by to mělo fachat bez větší zátěže paměti, "pouze" užírat pásmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to psal jiz davno, 8 jader patri do mainstreamu, 12>16 jader je nasledne HighEnd(HEDT) a 24/32 jader sou servery.

Je prosim rok 2017 lidi, doufam ze to AMD vyhotovi nasledne:

AMD RyZen 3 - nativni ctyrjadra
AMD RyZen 5 - nativni sestijadra
AMD RyZen 7 - nativni vomsjadra
AMD RyZen 9 - nativni dvanacti/sesnactijadra, i kdyz v pripade 16 jader to bude mit mozna jine znaceni presne jako v pripade GPU Radeon RX a Fury...

Jestli bude to 12 jadro stat 799 dolaru a sestnactijadro 999 dolaru, tak pujde Intel ukazkove do kytek, ja uz ted nepochopim proc sakra nezlevnuje to svoje vysoce prodrazene, navic nemoderni zbozi(procesory), vzdyt ZEN je vuci Skylaku/Kabylaku neporovnatelne modernejsi, a i kdyz nema 4 pametove kanaly a 40 PCI-Express linek prece dokaze 8 jaderny RyZen primo konkurovat 1200€ prodrazenemu Core i7-6900K ale za polovicni cenu(570€), nehlede na cenu zakladnich desek.

Jenom blbec by dnes kupoval Intel HEDT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodne to zavisi jaka cena bude pro serverove CPU (Naples), misto nenazraneho intelu se svymi 260 000,- za jedno CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel zabity na vsetkych frontoch, vyborne amd!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.