Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá se (Ry)Zen se 16 jádry, 32 vlákny a čtyřkanálovým řadičem

Jinak řečeno, AMD se pokusí odpovědět na srpnové uvedení Skylake-X a to se neobejde bez nové čipové sady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

--------------------- --------------------- --------------------- ---------------------
je to super, ale chcelo by to popracovat na zatazi a single core, kedze max. takt pre 16C32T by bol nizky, bolo by idealne podrobnejsie rozpracovat turbo pri zatazi napr:

1-2 vlakna turbo az na 4,0 GHz
3-4 vlakna turbo na 3,7 GHz
5-8 vlakna turbo na 3,4 GHz
9-32(X) vlakien na 2,8 GHz

pretoze sucasny stav u reznov (dokonca aj u intelu) u mnoho-multijadrovych monstier je co sa tyka zatazenia totalane zvrateny a chory:

1-2 jadra: uzasne maxi-hyper turbo
3-X jadier: no joooooooo to uz je super interval na plne zatazenie 8-10-12-16 jadroveho 16-20-24-32 vlaknoveho monštra

ako sa sprava (donedavna) 1800 dolarove mostrozne hovado Ci7 6950X s uzasnym marketingovym nazvom ze turbo core 3.0: https://goo.gl/4A1zQc

dost na hovno, ponivac zatazenie:
1 jadro: 4,0 GHz
2 jadra: 4,0 + 3,7 GHz
3-10 jadier: vsetko iba 3,4 GHz

co do prdele ma toto znamenat? u 10-jadroveho 20-vlaknoveho procaku za takmer 2 tisicky by som ocakaval bohovsky vytunene a premyslene scenare na vytazenie, nieco na sposob:
1-2 vlakna
3-4 vlakna
5-8 vlakien
9-20 vlakien

a nie ta humusna parodia co vie len jedno velke hovno na jednom (dokonca iba jednom konkretnom) jadre a okrem toho nevie ani hovno, lebo zatazenie 2-10 jadier je bohovskyyyyyy interval ze ano ... a 2- a 4- vlaknove ulohy su v tej sitej velkej prdeli jak 20-vlaknove? to co ma do riti znamenat? procak za 2 tisic € ma ma rano zobudit a uvarit kavu !!!!!!!!!

ale co cakat od najdrahsieho desktopoveho procaku este k tomu od tzv. lidera na trhu ze ano ... ani len posrate turbo nevedia poriadne implementovat aby boli este zvyhodnene aspon 2- a 4-vlakneve vypocty

a ked pride coskoro 12C24T snob-end Ci7, uzasne marketingove turbo 4.0 bude vediet tiez jedno velikanske hovno:

1-jadro: 4,X GHz
2-12 jadier 3,X GHz

katastrofa
--------------------- --------------------- --------------------- ---------------------

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

:D:D:D Málem jsem se posral smíchy, ale má pravdu předseda :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pre istotu som si vybral tie pouzite zapalky zo zapalkovej skatulky co nosim vo vrecku

este sa natiskaju uvahy:
A) 16C32T - a neni to malo antone pavlovici?
B) a komu tim prospjejete?
C) kde udelali soudruzi z ndr chybu?
D) vera pohlova: ja bych vsechny ty vlakna zrusila

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Traktor přejede ve vánici bábu... to jste ji neviděl? "Já myslel, že je to sníh" )))
...=>
E] bába nebo sníh....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že si špatně vykládáš, jak funguje boost u Ryzenu. Že je ve specifikacích např. R7 1800X napsáno 4,0 GHz pro boost a 3,6 GHz v základu neznamená, že jádro nemůže běžet na taktech mezi, ani že při 2 aktivních jádrech musí běžet zrovna na 4,0 GHz:

1 jádro - 4,0 GHz, pokud spotřeba dovolí, pak až 4,1 GHz (XFR)
2 jádra - pokud spotřeba dovolí, pak až 4,0 GHz, v případě rezervy až 4,1 GHz (XFR)
3-4 jádra - 3,6 GHz základ, ale pokud spotřeba dovolí, může být nastavena libovolná vyšší frekvence v rozsahu specifikací
5-8 jader - 3,6 GHz základ, pokud spotřeba dovolí, může být nastaveno 3,7 GHz (XFR)

Reálná spotřeba je více než na počtu vláken nebo aktivních jader závislá na konkrétním typu zátěže, takže nemá smysl pro každý počet jader stanovovat pevnou frekvenci, protože by stejně výsledek pro většinu aplikací nebyl optimální. Prakticky jsou proto stanovené dvě výchozí hodnoty, dvě mezní hodnoty a podle spotřeby a teploty čipu se skutečný takt v 25MHz krocích reguluje průběžně mezi těmi mezemi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hmmmmmm a ste si isty? rad by som videl test ryzenu r7 a spravanie sa turba: 1-vlakno, 2-vlakna, 4-vlakna, 6-vlakien, 8-vlakien a 16-vlakien (samozrejme idealne na roznych jadrach, nie 2 vlakna na jednom jadre + dalsi ideal tie fyzicke jadra by mali byt podla moznosti z rovnakeho CCX bloku)

je mozne ze amd ma turbo vyriesene inteligentnejsie a prihliada aj na 2-4-6-vlakien, co sa v pripade Ci7 6950X nedeje (a asi len nielen toho), co je pre mna totalny sok

(XFR teraz nerozoberam, 25 mhz kroky menene kazdu 1 ms s upravou voltaze po 0,0006 V krokoch a apropo XFR berie do uvahy aj chladenie = vyhodnocuje udaje z tepelnych senzorov, ale ide mi o bohapuste turbo)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišovat u Ryzenu turbo a XFR už je více-méně jen záležitost marketingové hantýrky. Reálně jde o jedno turbo, které má oproti minulé generaci odlišně nastavené limity a které takty reguluje na základě širšího spektra vstupních údajů. Nemůžeš na jedné straně tvrdit, že chceš, aby takty procesoru lépe odrážely širší spektrum typů zátěže a na druhé straně ignorovat technologii, která přesně k tomu slouží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je fakt, ale nic to nemeni na fakte, ze by sa zislo vidiet zataz ryzenu r7 v situaciach 1-2-4-6-8-16-vlakien napr. na vodnikovi (aby xfr mohlo naplno uradovat) a vidiet jak sa ten boost sprava

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nemám vodníka. Další věc je, že si nejsem jistý aktuálností programů, který jsou ti tohle schopny zobrazit(ryzenmaster nemá dig.podepsaný ovladač a vypínat se mi to nechce). Co jsem ale na 1800x viděl, tak při zatížení všech vláken jede na 3,7Ghz. Jestli jsou tam ale nějaký výkyvy jsem nepozoroval. 4,1GHz jsem viděl jen u zatížení jednoho jádra a moc ochotně se tam ta hodnota nedržela. Byla tam jen chvilkově.
Edit: U zatížení 2 jader (4 vláken) boostuje na 4GHz ale zase jen chvilkově a frekvence plave mezi 3,7-4GHz. U 3 jader (6 vláken) už drží 3,7GHz.
Teplota se pohybovala mezi 75-85°C Ryzenovských (tedy -20°C reálných). Chladím vzduchem nějakou Noctuou.
Jo a hodnoty odečítány z HWinfo verze 5.46-3100 .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že dilema méně vysoko taktovaných jader VS více jader na nižších frekvencích tady bude ještě dlouho a tedy žádné ultimátní CPU vhodné pro každou situaci jen tak nebude. Tvoje představy jsou sice hezké, nicméně neslučitelné s realitou (něco jako když si Hurvínek představoval válku :-p ).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky co čekat, když z něho padají exkrementy. Vono to není jen o tom managementu, jak ostatně naznačuje no-X níže. Ale nikdo tomu de- nebrání, přihlásit se u výrobců procesorů a vysvětlit jim, jak na to, jistě na něj čekají s otevřenou náručí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to vypadá, že ty samoladicí funkce Zenu se hodně upotřebí právě v těch mnohajádrových monstrech. Kromě toho se ukázalo, že na tom současném procesu Zen velice dobře zvládá pokles spotřeby při nižších taktech. Ten 32C/64T čip by podle odhadu některých mohl mít 2,8 GHz základních taktů na všech 32 jádrech!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by 16 jaderny/32 vlaknovy RyZen mel cenovku i 999 dolaru stale to bude lepsi koupe/kauf jak 1200 dolarovy 8 jaderny Core i7-6900K.

Tu pekne vidno jak sme byli umele omezovany/oblbovany Intelem vic jak 5 roku.

8 jadro jiz je standartem a 16 jadro neco vic, a tak to ma byt, je prosim rok 2017.

ps-sem blby nebo nevidim ze by Intel sva 6/8 jadra zlevnoval? pracuji tam idioti?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měli být v Intelu idioti? Třeba se jim daří prodávat i za stávající ceny? Oni budou reagovat na marketingovou situaci, ne na technické údaje (a řekněme si upřímně, Ryzen je sice dobrý konkurenceschopný produkt, ale taková bomba jak to někteří prezentovali ze začátku to zas není, má své silné stránky ale i své slabiny)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel ma perfektne obslaply trh s velkym objemem odberu CPU, ted je rada na velkoodberatelich CPU Intel, zda cirou nahodou nezacnou pozvolna nabizet produkty AMD, mno a to je situace o ktere vime jedno velke guwno, i kdyz tusime, ze to nebude jen o cenach apod........

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On to klidně může začít vykupovat Google a Facebook... Ti určitě nemají problém obrátit se přímo na AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ze Intel zatim nereagoval je jedine dobre :))

ps: jinak cetl jsem nejake info na webu, ze pry se Intel rozhodl "nereagovat", tudiz opravdu dochazi k tomu, co ted zazivame. Pochazet to ma pry z nejakeho vrcholneho magerskeho meetingu. Je to sice informace typu JPP, ale na kazdem sprochu, pravdy trochu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel dělal jen to, kam ho tlačila konkurence - a protože nestále za řeč, tak se choval pragmaticky. Měl bys být vlastně rád, kdyby v tomto období do toho Intel opravdu šlápnul, AMD by už ani Ryzen nepomohl ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že na takový procesor bylo už včera pozdě.

Protože na rozdíl od her, kde využití jader softwarem zaostalo daleko za vývojem hardware, v ostatním softu je situace právě opačná - skoro všechno výkonově náročnější využívá mnohojádrové procesory velmi silně. Mimo výpočtů, kompilace, grafiky, videa například věci kolem virtualizace, která se běžně využívá na desktopu, například pro studium, vývoj, testování, ...

Existuje spousta užitečných utilit a systémů, například Vagrant, který jediným příkazem "vagrant up" přitáhne z netu celý virtuální environment a spustí ho, což velmi ulehčuje portaci a sdílení vývojového prostředí v týmech, bez ztráty času s neustálým konfigurováním. Takových věcí je dneska hafo.

Mimoto snad všechny procesory a virtualizační systémy umí "nested virtualization", takže je možné pod virtuálem na jediném výkonném desktopu testovat konfigurace a vyvíjet pro virtuální a cloudové platformy. Také nastoupily SDN sítě, což je o tom samém. SDS, softwarově definovaná úložiště. Hyperkonvergence.

Chci tím říci, že vývoj desktopového hardware silně zaostal za možnostmi a za vývojem software. Na čtyřjádru se ohledně virtualizace moc "nerozšoupnete", navíc s ohledem na omezení velikosti operační paměti.

Už by to prostě chtělo, mít na desktopu "pořádný procesor" s 8-16-ti jádry, který není omezen na 32/64GB RAM. Přitom za "desktopovou" cenu.

Jak píše "Pjetro de" výše, není žádný technický důvod, proč by mnohojádrový desktopový procesor s TDP 150W neměl mít mnohem dokonalejší management frekvencí a výkonu. Aby například při 4-jádrovém provozu fungoval stejně výkonně jako nativní "herní" 4-jádro, když tedy ostatní jádra pojedou na minimální frekvenci - která je u dnešních Ryzenů stejně 2.2GHz, pokud se nepletu, tedy pořád ještě dost vysoká. Škálování frekvencí podle zatížení jader by prostě mělo mít mnohem lepší granularitu než má dnes.

Snad tedy AMD s novými procesory posune káru o kus dál, konečně, po letech stagnace desktopu.

Připadá mi, že výrobci trpí schizofrenií, protože na jednu stranu křičí, že se desktopy přestaly prodávat, na druhou stranu se za posledních 8 let zasekli na 4-jádru a 32/64GB RAM, takže nikdo nemá důvod, si nový desktop koupit (mimo hráčů, kterým 4-jádra "stačí").

Hodně lidí se nedostatek takových strojů naučilo obejít prostě tím, že na výkonný desktop již rezignovali a tyto věci jedou dálkově z datacenter, přes RDP/VNC/VDI/... a v cloudu si naklikají tolik jader, kolik zrovna pro své pokusy potřebují. Nebo si pořídili plnotučný server z výprodeje, který mají strčený někde ve sklepě nebo v komoře - a desktop jim slouží jen jako zobrazovadlo. Přes všechny další problémy, které takový postup s sebou nese.

Pokud AMD udělá kvalitní 16-ti jádro pro HEDP/workstatin platformu za rozumné peníze, optimálně i s levnějšími ECC registered DIMMy, jistě se otevře dosud spící segment trhu, v současnosti téměř opomíjený - protože Intelské procíky za 50 litrů kus v předražených deskách tou alternativou nejsou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Jak píše "Pjetro de" výše, není žádný technický důvod, proč by mnohojádrový desktopový procesor s TDP 150W neměl mít mnohem dokonalejší management frekvencí a výkonu.“

Jenže důvody nejsou pouze technické a takty nejsou dány jen řízením frekvencí a spotřeby. Pokud jde o procesory s nižším počtem jader (8), je mnohem snazší najít kousky, na kterých všechna jádra zvládají určitou konkrétní frekvenci. Pokud mám ale procesor se 16 jádry, pak ať už je složen ze dvou kousků křemíku nebo z jediného, je pravděpodobnost, že všechna jádra budou zvládat určitý takt, výrazně nižší. Protože lze většinu testů provést až po zapouzdření, kdy už jsou dva kusy křemíku definitivně spárované, je u procesoru s 16 jádry rovně větší pravděpodobnost, že se v něm vyskytne více jader frekvenčně horších. Zatímco u procesorů složených z jednoho kousku křemíku si mohu snadno vybrat dobrý čip a ten použít pro lepší model, u procesorů složených ze dvou kusů křemíku je daleko pravděpodobnější, že jedno z těch jader mi stáhne potenciál druhého.

Takty proto nejsou jen důsledkem nastavení řízení spotřeby, ale kombinace zákonitostí výtěžnosti, pravděpodobnosti a statistiky. Navíc ještě v kombinaci s faktem, že u těchto velkých procesorů složených z více kusů křemíku nemám možnost horší kusy (kterých je z popsaných důvodů většina) shodit do low-endu, protože by to za prvé bylo ekonomicky neúnosné a za druhé nerealizovatelné, protože pro low-end je určený jiné pouzdro (socket).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jaky stahovani vykonu? Ty dva kusy kremiku prece stejne maji frekvenci nastavovanou nezavisle ...

Jako, dobre, lze chapat ze marketing rekne 2.2GHz jako zarucenou hodnotu, ale prece by nebyl problem kdyby ten zarucene 2.2GHz procesor jel pri zatizeni tolika jader ze neni nutne nasazovat HT z pulky na 2.8GHz a z pulky na 2.325GHz ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mají čipy velké množství teplotních čidel, samostatně regulovanou voltáž jednotlivých bloků, milisekundovou granularitu v regulaci, ... není problém dynamicky nechat jet čipy na maximálním možném výkonu, ať už se povedou jakkoliv. Některé kusy budou prostě horší, některé lepší - přesně stejně je to u dnešních Intelích procíků, některé mají menší výkonové ztráty a méně se podtaktovávají, jiné jsou úplně tragické.

Normálně to asi není vidět, ale nedávno jsem dělal synchronizaci na výpočením clusteru 20-ti 2P Xeon v4 serverů a tam to bylo velmi znát. U výpočetních clusterů se totiž používá speciálně patchnutý linux, který má synchronizované scheduléry a démony, aby výměna dat mezi servery byla optimálně rychlá a na nic se nečekalo, což dost značně u některých typů úloh zkracuje čas provedení, až o desítky procent.

Pak se jednoznačně projeví, které procesory se "povedly" a které se vůbec "nepovedly", kvůli rychlosti se to musí přestrkat, aby alespoň v rámci menšího bloku jely spolu stejně rychlé stroje. Případně mašiny "zpomalit" na nejmenší frekvenci, kterou všechny snesou, protože kvůli lepší synchronizaci se získá více, než se tím zpomalením ztratí. Nebo mizerné kusy nahradit.

Takže to není vůbec nic nového, Intel to takhle provozuje dávno. Výroba má prostě nějaký rozptyl.
Pokud AMD dělá tři verze stejného Ryzenu 7, asi vědí, že jim toto rozdělení stačí. Každopádně pro desktop ano, pro serverové nasazení budou mít zřejmě verzí více, stejně jako u dnešních Opteronů na bázi stavebních strojů - ty nesou také dvě osmice jader, respektivě dvě čtveřice dvojmodulů.

Vlastně i kdyby byly všechny procesory úplně stejně kvalitní, stejně v nasazení bude znát nějaký rozdíl, jelikož chlazení není vlivem různých faktorů zdaleka u všech mašin stejné, také napětí zdrojů má určité tolerance, ...
Při dynamické správě frekvencí a napětí se pak ukáže, že i stroje s naprosto stejnými procesory mohou běžet trochu jinak.

Nic nového pod sluncem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí, jak se rychle vžil pojem HEDT, tedy jakýsi PR pojem, kterým označíme něco, co je předražené, ale aby to tak nedráždilo, dáme tomu nějaký dynamický název:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hedt = hodne extremne drahy tovar? (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V principe mas pravdu, ale pleties si pojmy desktop a workstation. Dnesny BEZNY desktop si vystaci s 2C4T a 8 GB RAM. Herne PC je ina vec. A workstation je to o com pises Ty - 16C32T a 64+ GB ECC RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žeby AMD malo vplyv na vyvojárov hier? A naučila ich multivláknové programovanie?

AMD Ryzen CPU Core Scaling Performance
Written by Michael Larabel in Processors on 4 March 2017. Page 2 of 4.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-ryzen-cores&num=2

Dota bola tragická

ale
Linux 4.11 Doesn't Change The Game For AMD's Ryzen
Written by Michael Larabel in AMD on 5 March 2017
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-7-Linux-4.11

Oprava v OS zvýšila výkon v Dota v openGL o 25% a vo Vulkane o viac ako sto.

Už sa teším, aký bude prínos
Dota 2 Receives Optimization For AMD Ryzen CPUs
Written by Michael Larabel in AMD on 20 March 2017 at 09:33 PM EDT

http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Dota-2-Ryzen-Optimizations

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

veď so. ju zeditival na text "double post". Prečoje tu znova celý text?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komentář zeditovaný na „double post“ jsem smazal. Což znamená, že to ve skutečnosti byl triple post. Smažu tedy ještě ten druhý :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uf. A neviem, ako to vzniklo, ale vdaka...

nejake kuzlo z klobuka (Hat trick)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.