Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vize Samsungu: Budeme jedničkou v AP SoC díky užší spolupráci s ARM a AMD

Existují už nějaké reálné aplikace AI na telefonech, nebo se o tom pořád jenom mluví? Pořád žiju v tom, že například rozpoznání řečí se stejně posílá do cloudu a "AI" u fotek je to podlě mého jenom klasický "normální" postprocesing. Nebo je to už někde jinde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuším že Samsung v posledních generacích svých telefonů (aspoň těch z vyšších řad) používá nějakou AI na zlepšování fotek daného uživatele. Jak to ale doopravdy funguje netuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lokálně běžící AI (neuronová síť) místo té v cloudu je v tuto chvíli prakticky jen na iPhone/iPad, protože tam je součástí všech modelů od highendu po lowend už po mnoho let a API je plně přístupné aplikacím třetích stran. Co je mi platný neurální procesor v SoC např. Huawei, když ho nemůžu použít? Co když chci použít nějakou lepší app např. na fotky než tu systémovou? S příchodem ARM Maců se dostane neurální procesor i do (Apple) desktopu, to bude druhá vlna AI boomu (bohužel jen na Apple).

Tady má Apple obrovskou výhodu, že si dělá jak procesory, tak softwarová API. Google má na AI samostatný čip v Pixelech, protože nesehnal SoC, kde by byla použitelná neuronová síť (pokud tam vůbec nějaká je), což telefon prodražuje a víc to zabírá na desce (přemýšlí, že by si taky navrhoval SoC, ale při jeho prodejích se to nezaplatí). Předpokládám, že taky udělal nějaké veřejné API, ale bohužel u Androidu, pokud chceš novou major verzi (nová API), tak jedině koupit nový telefon (to časem lidi omrzí a část přejde k Applu).

Dále obecně u Androidu je nevýhoda, že nadstandardní funkce přístupné aplikacím třetích stran (tj. bavíme se o chytrém telefonu - aplikace od výrobce jsou jen "firmware"), jsou jen na mizivém procentu celkového počtu zařízení, tj. i s několikanásobně větším marketsherem Androidu oproti iOS se výrobcům aplikací nevyplatí Android podporovat. Příkladem je realtime audio (minimalizovaný input lag pro audio) pro realtime práci s audiem - podpora na všech iPhone/iPad, ale na Androidu to měl jen Samsung přes svoje vlastní API a až po letech to přidal Google do standardního Androidu (opět - koupit nový telefon).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> tak jedině koupit nový telefon
> (to časem lidi omrzí a část přejde k Applu).

Hezka pohadka. Nicmene realita je, ze tenhle stav - tj ze nove API/Android clovek ziska az s prechodem na novej telefon - trva uz leta. Videl jste za ty leta nejaky hromadny prechod uzivatelu Androidu na Apple ? ja nikoliv. Lidi jsou na to zvykli uz deset let, ale podle vas jim to uz zitra zacne vadit. Ok...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není to pohádka, jen se to neděje rovnoměrně ve všech skupinách uživatelů. Je to dobře vidět např. na poměrů zisků ze stejných aplikací na iOS a na Androidu. Před lety jsem viděl statistiku jedné hry, kde na iOS byl zisk 3x vyšší než na Androidu. Dnes je to už 10x vyšší zisk (např. za posledních 30 dnů - než ho Apple zakázal - Fortnite vydělal na iOS 43 mil. $ a na Androidu 3 mil. $). Výsledkem je, že spousta aplikací na Android ani nevyjde, mnoho her pak s několikaměsíčním zpožděním. Máte pravdu, že celkový marketshare Applu za ty roky zůstává víceméně stejný (pro někoho to je i záměr Applu, aby je někdo nemohl žalovat z monopolního chování).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale houby.
Každý můj Androidí telefon co jsem měl, dostal upgrade na vyšší verzi systému.
SGS4 z 4.x na 5.0
Honor7 z 6 na 7
Aktuální Mi9T už má půl roku 10, původně devítka.

Kromě toho, za cenu jednoho Jabka si můžu koupit 2 až 3 nové Androidy, klidně po roce, a ještě mi zbudou peníze. :-)
Za to nějaký AI bonzák z Cupertina fakt nestojí. A že Apple na svých iSheeps vydělává, tomu se divíš, nebo to dokonce považuješ za plus, nechávat se takto holit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby. Na každej tvůj telefon mám jeden svůj telefon, který říká něco jiného ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung jde cestou Global Foundries. Od obou jsem čekal víc. Zaměření na rozhraní pro UI je hloupá výmluva - firmy co dělají CPU/GPU se jí musí hodně smát.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkusili to, neprošlo to, jdeme dál...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>a když AMD postavila nový tým, jehož dílem byl Jaguar, připravil ji o něj
>Samsung rovněž. Kuriózní je, že zatímco daný tým (či týmy) dokázal(y) s x86
>architekturou vyvinout řešení po všech stránkách lepší než měl tehdy Intel, firma
>s řádově vyššími výdaji na vývoj a výzkum, pod křídly Samsungu
>a s architekturou ARM se už tak nedařilo.

Otázkou je, čo bolo požiadavkou, lebo Exynosy majú menej bezpečnostných chýb ako Intel a tobôž Qualcomm,,

Intel Publishes 18 New Security Advisories For 52 Vulnerabilities
on 11 August 2020
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-Security-Augus...

Více než 400 zranitelností v SoC Snapdragon od společnosti Qualcomm

Příspěvek na blogu společnosti Check Point Software Technologies informuje o více než 400 zranitelnostech v SoC Snapdragon od společnosti Qualcomm. Detailněji v přednášce na YouTube z letošní konference DEF CON.
11.8. 09:00
https://www.abclinuxu.cz/zpravicky/vice-nez-400-zranitelnosti-v-soc-snap...

...čipech Qualcomm, které využívá více než 40 % telefonů po celém světě
Check Point popisuje bezpečnostní rizika spojená s více než 400 zranitelnostmi v DSP čipu Qualcomm ve studii označené jako Achilles:

Špionáž. Útočníci mohou proměnit libovolný telefon Android v dokonalý špionážní nástroj. Telefon lze zneužít k odposlouchávání pomocí mikrofonu nebo k nahrávání hovorů.

Zamrznutí telefonu. Útočníci mohou s využitím zranitelností udělat mobilní telefon nefunkční. Všechny informace uložené v telefonu tak budou trvale nedostupné.

Maskování škodlivých aktivit. Hackeři mohou pomocí zranitelností zamaskovat své útoky a škodlivé aktivity a zajistit, aby malware nešel ze zařízení odstranit.
https://www.itbiz.cz/zpravicky/android-ma-bezpecnostni-problem-zraniteln...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.