Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung Exynos 2200 / opožděná mRDNA se představí 11. ledna

nadpis :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jako bohuzel je to trefny.. ze samsungu se fakt stava opozdena mrdna.. proste neco, s cim si sice uzijes, ale na machrovani pred kamosema to fakt neni..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aby to nedopadlo jako s procesory, oni mají mobily jiné nároky na spotřebu a podřadnost architektury nejde skrýt honěním frekvencí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Strašně se opozdili no, o tom žádná. Prý grafický výkon měl být maximálně o 30% vyšší než snapdragon 888. Ale k čemu to teď bude když nový snapdragon zvýšil grafický výkon až o 50%?
Spotřeba určitě taky nebude žádná výhra když je to PC architektura přenesena na výrobní proces pro telefony.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je právě v tom zpoždění. Kdyby stál oproti Snapdragonu 888, byl by 30% náskok výhra. Jinak RDNA 2 byla navržena jako mobilní architetura. Problém je opět ve zpoždění - v mobilu půjde na trh jen asi půl roku před vydáním RDNA 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bylo RDNA2 navrženo jako mobilní architektura tak proč teda jsou s tím vyráběné převážně desktop grafiky s frekvencí přes 2ghz a APU pro konzole?
Pro notebooky se začlo až nedávno a vyrábí se toho troška.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože nejsou peníze ani lidi pro navrhování tolik architektur? Prostě AMD musí pořád pracovat s tím, že nemá ještě takové prostředky, aby pro každé zařízení mohla mít připravené něco trochu jiného, musí se pracovat s tím co je a udělat si zatím nějakou univerzální architekturu, která se bude dát použít všude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Této argumentaci nerozumím. Podíl AMD v noteboocích dlouhodobě stoupá. Taktovací frekvence sama o sobě nic nevypovídá o tom, jestli je čip vhodný pro mobilní nasazení nebo ne. O tom vypovídá spotřeba, energetická efektivita a šířka paměťové sběrnice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nVidia se u mobilní Tegry taky chlubila, že používá architekturu známou z desktopových GPU (Kepler, Maxwell, Pascal). Tak jako ořežou dektopový čip pro notebook, tak oříznou víc do mobilních SoC. Otázkou je, co z dané architektury po ořezání vznikne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je klasika, mě jen udivila informace že by RDNA2 měla být mobilní architektura když už rok před vydáním se o tom mluvilo jako o "big navi" které dorovná high-end nVidie. To mi teda nepřišlo jako že by to měla být primárně mobilní architektura.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na SoC s RDNA2 zvědavý. Předpokládám, že první generace bude mít porodní problémy, zvlášť když výrobní proces Samsungu bývá "topivější" oproti TSMC. Uvidíme, jak se popere s Adrenem (ex ATi/AMD) nebo Apple.
Slovo "mobilní" bych v souvislosti s RDNA2 nepoužil, spíš "škálovatelná" nebo "efektivní".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak stačí teď kouknout třeba na tohle:

https://www.youtube.com/watch?v=P3bAiyalfOw

Ze začátku běží na 60 FPS, což je i lock díky displeji, později to začne dost throttlovat. Záleží jak se ty zařízení chladí, v tabletu to bude jiné než v malém telefonu.

https://www.youtube.com/watch?v=RHmB10jzt70

tady je Exynos 2100, SD888, Kirin 9000 a starší A14...

Ke konci videa je graf průběhu FPS... Exynos je naprosto nejhorší, nemá výkon a postupem se pomalu ale jistě propadá..., Kirin a SD si drží průměrné velice dobré ale jen do cca 6,5 minuty, pak začne jasně throttlovat a pramení to v dlouhé propady výkonu na cca polovinu, pak se zase nakopne a za chvíli zase propadává a tak dokola. SD888 se drží výkonem solidně, ale s postupem času taky pomalu a jistě throttluje, až u konci grafu po cca 9,5 minutách jde vidět podobně jako u Kirinu drtivný propad, zřejmě se SD už dostatečně zahřál a throttluje jak divý. A14 drží velice luxusních 60 FPS (60FPS je lock) první cca 2,5 minuty, pak se propadne ale konzistentně drží po celou dobu testu až do konce, a to s někdy až poloviční spotřebou konkurence. Kirin i SD telefon jsou však jsou až nepříjemně teplé. 8W je prostě na tak malé zařízení příliš

Když vezmeme jen avg FPS, tak Exynos 2100 ztrácel na A14 nějakých 35%, A15 má cca o 40% vyšší grafický výkon ..

Tady máš nový Snapdragon 8 Gen 1: https://www.youtube.com/watch?v=dCYx3K4qjX4

Tady je A15 - https://www.youtube.com/watch?v=EU0poZwdEjA ale bacha disclaimer "Please take note that the footage was recorded when the game already ran for a few minutes. (I said this in the video, just in case you missed it). So NO, iPhone 13 Pro Max does not throttle in 1 minute into the game"

Vypadá to že SD8 gen 1 bude mít alespoň v téhle hře podobný výkon jako silnější A15, ale s dvojnásobnou spotřebou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Tegre to neni imho orezano featurama, jenom poctem jader a pak taktovanim, ono se to nejak do 10 - 15W musi dostat u TX1/TX2 (naproti tomu male PCIe bez externiho napajeni maji 75W).

Ale treba Xavier ma 30W a mimo cpu je v nem 512-core NVIDIA Volta @ 1377MHz, coz je 10% z GV100/TitanV (250W, 5120 core)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Exynos2100 má trošku lepší spotřebu než Kirin 9000 a SD888, Třeba v Genshin Impactu je spotřeba S21 Ultra mezi 6 až 8W, kdežto u Mate40 Pro a Mi11je spotřeba konzistentě cca 8W, A15 v iPhone 13 Pro Max má konzistentně 5W,

Když to začne throttlovat tak Exynos a Kirin padá někde na 5W, SD se drží stále u 8W, Throttlující A15 běží mezi 3-4W

8W je opravdu maximum co se dá nějak trošku rozumně v větším telefonu chladit, alespoň prvních pár minut, při delší zátěži je reálná spotřeba někde 5W...

A to se bavíme o spotřebě celého telefonu s tím že telefony co jsou agresivní, tzn drží těch 7-8W tak začnou být v ruce už poměrně nepříjemně horké. Kdežto když je to kolem těch 5W tak je to ještě ok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrdna sem, mrdna tam a je z toho bordel na kolečkách. Jak realistické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.