Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung ruší objednávky na výrobu notebooků, Aceru se rovněž nedaří

samsung_ativ_q_02
Pokles zájmu o notebooky se nevyhnul ani dvěma asijským gigantům - Aceru a Samsungu. Obě společnosti hledají řešení stejné krizové situace, ale každá zvolila trochu jiný postup…

Samsung letos plánoval prodat zhruba 14,5 až 16,3 milionů notebooků, ale již v polovině roku zjišťuje, že tohoto množství nemůže dosáhnout. Upravil proto odhady na 13 milionů. Na Tchajwanu se však šušká, že s sebou tato úprava nese ještě jednu razantní změnu - Samsung prý ruší smlouvy s Compalem, který pro něj vyráběl zhruba 8-10 % notebooků. Zároveň plánuje rozšířit vlastní kapacity, aby příslušné modely mohl nabízet dál - jen montované jinýma rukama. Compal se odmítl k situaci vyjádřit.

S podobnými problémy, ale hlubšího rázu, se potýká i Acer. Primárním generátorem finančních ztrát je divize výroby desktopových PC, ale donedávna to společnosti nečinilo hlubší problémy. Její chod mohla snadno dotovat penězi z ostatních oddělení, především pak z notebooků, díky nimž si před lety vybudovala na trhu velmi silnou pozici.

Acer C7 Chromebook s SSD - úvodní foto
Aceru už výdělek z notebooků nestačí na pokrytí ztrát generovaných desktopovou divizí - Gateway

Problémem je, že s letošními poklesy prodejů klasických notebooků už na realizaci dosavadní strategie nejsou peníze. Firma jen za druhý kvartál přišla o $11,5 milionu. Sice se to s ohledem na celkový $3miliardový obrat může jevit jako pár drobných, ale už v tuto chvíli je jasné, že z dlouhodobého hlediska se situace sama od sebe nemůže zlepšit (klesá jak zájem o PC, tak o notebooky). Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto jmenovat nového CEO, bývalého vice-prezidenta společnosti Lite-On.

Acer očekává, že v letošním roce prodá kolem 4-5 milionů desktopů, tedy výrazně méně než loni, kdy udal mezi 7 a 8 miliony kusy. Společnost získala svojí desktopovou divizi v roce 2007, kdy koupila americký Gateway. V současném světle se tehdejší investice ve výši téměř tři čtvrtě miliard dolarů nejeví jako krok tím správným směrem.

Diskuse ke článku Samsung ruší objednávky na výrobu notebooků, Aceru se rovněž nedaří

Středa, 14 Srpen 2013 - 00:49 | BTJ | A smesne na tom je, ze i to C2D je v dnesni dobe...
Úterý, 13 Srpen 2013 - 19:50 | Duck Daffy | Mám přes 3 roky dotykový Acer 1820PT a kdyby měli...
Úterý, 13 Srpen 2013 - 13:08 | BTJ | Kdyz nabizi 99% desktopu a notebooku s...

Zobrazit diskusi