Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung ohlásil HBM-PIM, paměti s integrovaným AI akcelerátorem

Koukam, ze ne jen graficke cipy umi Samsung na papire velmi dobre.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co se ti nelíbí na grafických čipech od Samsungu? Vyrábí to co si zákazník navrhnul v objemech co si zákazník objednal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samsung by měl začít vyrábět vlastní CPU pro PC a hned by se začalo něco dít v kalných vodách PC.

Továrny má vlastní a know-how taky. Úzké hrdlo TMSC nazdar!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jako co by měl vyrábět? Měl by si udělat vlastní návrh x86? Nebo tlačit ARM jako Apple? Či začít vyrábět pro AMD?

A pokud jde o výrobu čipů do PC, tak u Samsungu si nechává vyrábět GPU nVidia, a zrovna hitparáda to není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, to by AMD musela zadat výrobu k Samsungu. Mohl by mít smysl čtyřjádrový Zen 3 na 8nm procesu, aby se uspokojila poptávka v nižším cenovém segmentu. Jinak by byl potřeba 5nm proces Samsungu. Ten na tom bude asi jako 6nm proces TSMC (pokud vůbec), takže by to asi nebylo na Zen 4, ale určitě by se na tom dala vyrábět APU a grafiky pro mainstream a low-end. Jen asi bude ještě problém výtěžnost.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vtipny no, korejska kopirka s vlastnima CPU pro PC. Akorat x86-64 by tezko mohli prodavat bez udelenych licenci, ktere jim AMD a Intel tezko prenecha. O pocitace na ARM se snazi vic firem a zatim moc uspesne nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple úspěšný je.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM počítače "PC" brzdí taky Microsoft, který na ARM verzi Windows roky kašlal a probudil ho až teď Apple. Až tam bude plně funkční emulace x86-64bit a OpenGL, tak teprve pak na tom půjde vůbec spustit polovina programů a her. Tady má Apple výhodu, že si dělá jak HW, tak SW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Windows na ARMu bezi uz asi 10 let ... .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows jo, ale aplikace ne. Ve Windows RT byla plocha a podpora Win32 jen pro Office. Až hackeři umožnili spouštět i jiné Win32 aplikace (všechny, kde byl k dispozici zdroják, aby šly překompilovat, tj. všechno opensource - 7Zip, Quake 3, ...). Windows 10 on ARM pro změnu doteď neměl/nemá emulaci 64 bitů (dnes už spousta aplikací nevychází v 32 bitech; podpora je už v Insider Preview, ale jsou tam ještě bugy) a OpenGL (většina 3D programů a pár her používá OpenGL/OpenCL místo DirectX; např. takový Photoshop je tam pomalý ani ne tak kvůli emulaci CPU, ale protože vykreslování není akcelerované 3D obvody a jede softwarově; i na tomhle se pracuje - Microsoft spolupracuje s autorem knihovny Zink, aby konvertoval volání OpenGL na driver API pro Direct3D). Zajímavost: Pokud by jsi chtěl tvrdit, že na Windows RT jely aspoň "moderní aplikace", tak jejich podporu už Microsoft zrušil (přesněji podporu "moderních" aplikací z té doby - šlo o ty, které jely i na WindowsPhone 7.x, technologie jako Silverlight a XNA).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Snad raz bude HBM-CPU cip, kde k CPU prifaklia par desiatok mm^2 v podobe 1GiB-2GiB super-rychlej HBM3 ako kremikovy monolyt, nieco ako L5 cache (pokial 24-32-48-64-96-128 MiB Infinity cache pocitame za akusi emergentnu L4).

RAM dnes mame uuuuuplne bezne od 8-16 GiB v beznych PC/NTB (4 GiB RAM je dnes trestny cin ktory uz malokto na novom HW pacha), az po 64-128 GiB, HEDT zvlada aj 256 GiB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokusy na toto tema byly ve forme L4 cache zvane eDRAM (128MB), na nekterych modelech procesoru (cca Broadwell, 5-th gen). A nebyl by to Intel - nechapu proc to nedokazali naimplementovat spravne - vznikl z toho totiz blackbox, ktery samozrejme automagicky nefungoval. Nebyla to poradne ani L4 cache, ani explicitne riditelny pametovy region - at uz dostupny na GPU nebo jen CPU. V podstate to zabilo tajnustkarstvi z pohledu zameru k cemu to ma slouzit a jak to ma fungovat, a realizace pro koncoveho uzivatele v podobe API neni.

Rychle pameti (MCDRAM) - ktere i fungovali - pak byli v Xeon Phi (KNL) - mam takove kde je 16GB na procesoru, a lze to v biosu nastavit zda to ma byt jako cache pro ddr4, nebo zda to ma byt extra pamet. A ten procesor lze provozovat pak i bez externich dimm pameti, jenom s temi 16G.. coz je taky hezky :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Vyvinul paměti nazvané HBM-PIM (=Processing In Memory), které integrují obvod pro akceleraci umělé inteligence (AI)."

Connection Machine existovala už v 80. letech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.