Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung potvrdil produkci ASIC čipů k těžbě kryptoměn. Ovlivní cenu grafik?

Proc by Samsung vyrabel nedostatkove pameti, kdyz muze misto toho napalit ceny a stavet ASIC stroje. Ted si preju dvakrat tak moc, aby bitcoinova bublina splaskla, jakmile Samsung najede na seriovou vyrobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bublina vydrzi este tak 10 - 20 rokov. Ti ktori teraz predavaju sa este budu chytat za hlavy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé rozpětí odhadu:). Stejně nevíš, co bude za měsíc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediny vazny problem je prelomenie sifrovania a to mozu dokazat kvantove pocitace za nejakych 10-20 rokov. Prepady kurzu o 50% nic neznamenaju, Bitcoin je nadhodnoteny, keby spadol i na 2000$ tak sa nic nestane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jediný vážný problém je ztráta důvěry...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

aha takze ty co ted prodali bitcoin za 8k se budou chytat za hlavu kdyz vsichni vi ze je nadhodnocenej a pujde dolu treba i pod ty 2k a mozna i na 200 :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teraz nie, ale az bude za 50k o 10 rokov.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle tech informaci samsung zacal vyrabet asic cipy pro nejaky cinany. Pro cinany, kteri si ty samy cipy nechavaji vyrabet i u tsmc... takze samsung ma svy jisty. Ma objednavku na cipy, ktery odberateli doda a dostane zaplaceno. A odberatel.. kdyz je neproda tak si na nich ty penize vytezi, jako to delaj vsichni vyrobci asicu. Tohle funguje uz roky a prodelat se na tom neda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále si nejsem jistej, jestli víc těžících strojů, víc vytěžených coinů, bude znamenat vyšší hodnotu platidla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze vic tezicich stroju nevytezi vic coinu. Muzes na bitcoin rvat kolik stroju chces, ale odmena za blok zustane stejna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co to tady zas melete. Víc těžebních strojů opravdu znamená víc coinů, platí že co 10 minut to jeden bitcoin, jakmile se začne tato hodnota vzhledem ke vzrustajicím počtům těžařů blížit 9 minutám upraví se obtížnost aby to bylo zase 10 minut. Naopak když bude klesat zájem těžařů a doba těžby jednoho bitcoinu se bude blížit 11 minutám tak se zase náročnost zjednodušší. Odměna za blok je úplně něco jiného, vesměs si těžaři můžou účtovat kolik chtějí, mohou to dělat za nic - budou mít spoustu návrhů k potvrzení a svou práci a odměnu jistou a nebo mohou být drazí, tak že jim skoro nikdo žádné potvrzení platby nepošle a tak nebudou mít práci ani odměnu. Opět zájem těžařů je aby to bylo jakžtakž výhodné pro ně, ale zároveň neodháněli zákazníky. Prakticky jakoby na každou transakci děláte výběrové řízení, kdo to udělá nejlevnějc vyhrává. Samozřejmě že vy zase máte možnost zvolit si odměnovou hladinu, protože zase těch zakázek čekající na zpracování za nic bude hodně a tak budete dlouho čekat na potvrzení vaší platby. Pokud platbu budete chtít urychlit ak budete muset zvýšit odměnu těžaři až se dostanete k těm co nemají práci a jsou tedy volní a ti tak budou mít čas vám platbu potvrdit ihned ale zase vás to bude stát víc. Zde se odráží celkem pěkně ekonomika. Spěchám na to bude to drahé vs. nespěchám na to bude to levné.
Dále, dokud probíhá těžba coinů tak se počet coinů v síti zvyšuje a cena za jeden bitcoin padá, protože je jich "přebytek". Když se přestanou těžit a nebo někdo zapomene heslo do peněžky a z těch bitcoinů se stanou tkz. mrtvé bitcoiny tak se cena zvyšuje. Protože už se k nim nikdo nedostane a vzroste tak cena ostatních. Něco jako když se vyrobí omezené množství supersportovních aut. Jeden to rozbije a najednou vzroste cena těch co nejsou rozbité. Až budou všechny kromě posledního roztřískané tak cena posledního kusu na planetě bude astronomická (nebo veteráni).
Paradoxně se teď všichni radují jak bublina splaskává, ale on se stává pravej opak, neboli jakmile se svých bitcoinu zbaví bitcoinoví miliardáři, nasytí trh jen dočasně, bitcoiny se rozprodají a oni už je zpět nezískají tak snadno. Čím víc miliardářů se bude zbavovat svých coinů tím víc se bude měna stabilizovat a získávat stabilitu a odolnost proti manipulaci a zásahům. Jakmile miliardáři prodají poslední své bitcoiny nebo bude vytěžen poslední bitcoin stane se měna velmi deflatní půjde raketově nahoru.
Realná hodnota bitcoinu je sice cca 2000USD, která je určena z ceny kolik stojí vytěžit - potvrdit plateb v systému od nákupu hardware, přes provoz a platbu za elektřinu. Bohužel kolem této měny řádí inflace a ta způsobuje růst ceny bitcoinu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Bohužel kolem této měny řádí inflace a ta způsobuje růst ceny bitcoinu."

Inflace způsobuje *růst* ceny platidla? Tak to je pro mě novinka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud jedna měna ztrácí kupní sílu emisí množství oběživa, tak druhá měna, která je stabilní z pohledu člověka užívající měnu která ztrácí kupní sílu, měna která je stabilní roste.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Někdo tu mele, ale PPK to není. Celkové množství strojů neovlivní počet bitcoinů za 10 minut, což tvrdíte oba, akorát pouze PPK s tím, zdá se, souhlasí :-) Víc strojů pouze zvyšuje podíl jejich majitele na trhu, šanci vytěžit dané bitcoiny.

Odměna za blok není něco úplně jiného, nýbrž je dvojí. 12,5 nových bitcoinů za 10 minut (od r. 2020 6,25, od 2024 zase polovina atd.) a ty poplatky za transakce od uživatelů, které si určují těžaři.

Těžba bitcoinů nemá na cenu téměř vliv. Je to nějakých 55 tisíc bitcoinů za měsíc, v oběhu jsou jich miliony. A jak to hezky skáče o násobky hodnoty https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chcete mi tvrdit že když se přestanou vznikat nové bitcoiny, že se cena ustálí nebo bude klesat? To nemyslíte vážně. Cena roste z nedostatku a pokud bude bitcoin nedostatkový tak jeho cena poroste.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Píšu, že „těžba nemá na cenu téměř vliv”. Jak se z toho dá vyvodit „že cena při zkončení těžby klesne”?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lžete téměř pořád, třeba: "Celkové množství strojů neovlivní počet bitcoinů za 10 minut"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz melu, tak melu. Bitcoin obtiznosti reguluje, aby se spocital blok za 10 minut. Pevna odmena je aktualne 12.5 btc za jeho spocitani. Dynamicka odmena je to, co zadaji uzivatele na poplatcich. Muzes tam rvat vykonu kolik chces, ale nejlepsi co se ti povede je ze se docasne bude tezit blok rychleji nez za tech 10 minut. Pak se ti prepocita obtiznost a zase jedes tim puvodnim tempem tezby 12.5 btc za 10 minut. V dlouhodobym horizontu to znamena, ze misto aby se posledni bitcoin vytezil v roce 2140 tak to bude o par let driv. Ale mnozstvi coinu je dany a vytezit vic nemuzes.
A tohle funguje na vetsine coinu co jsou do obehu uvolnovany tezenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když by se obtížnost neupravovala tak víc strojů má vliv na to že se toho vytěží víc nebo rychleji. Takže tvrzení že zvyšování počtu těžebních strojů nemá vliv se nezakládá na pravdě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze obtiznost s upravuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...proč mám chuť vystřelit si mozek z hlavy....

"Takže jsem hodil šestku a trojku, ..."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Co znamená to H na hlavě, Hidiot, nemám pravdu" :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vedel by mi niekto napísať aký je približne objem stiahnutých dát na internetovom pripojení za mesiac ťažby kryptomeny ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi co tezis, kolika kartama.
Pro predstavu - Ethereum , hashrate 50 - 60 MH/s (2xRX580 nebo 2xGTX1070) bere 30B/s DL a 15B/s UL.
Tedy za měsíc zhruba 80MB dolů a 40MB nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky. To znamená že stačí aj "mobilové" pripojenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jo, ale vyzkoušené to nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Snad tedy Samsung nevstoupí již do prasklé bubliny."

Spis by se hodilo napsat, snad AMD nenavysilo neuvazene objednavku vyroby cipu, pokud by mela bublina tezeni na grafikach splasknout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak by prosím měla zvýšená produkce ASICů ovlivnit cenu grafik? Měny které se těží na čipech ASIC se (už dávno) netěží na grafikách, a to samé platí obráceně - většina algoritmů měn, které se těží na GPU, je "ASIC-resistant". Výjimkou můžou být nové klony měn, používajících algoritmy blockchainů jako je BTC, na samém začátku těžby, pokud je ale taková měna úspěšná, GPU vydrží ve hře jen velmi krátkou dobu, tím spíš, že zastaralých ASICů, které to při nízké obtížnosti nějaký čas zvládnou, jsou všude hromady za pár babek ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

idem si kupovat novu grafiku GTX 1050Ti kolko bitcoinov mi to vytazi za rok?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

0,000...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tyto kryplomeny majú aspon pôvod v podarmo spalenej elektrine,na predraženom hw.Ale naopak všetky ostatné fiat money nie sú podložené ničím,teda len dôverou oviec a ešte lepšie sprostostou oviec....Takže cena kryplomeny bude stupať priamo úmerne so sprostostou oviec,teda tlačením fiat money, deficitu a nakonec aj výškou úrokov na finančnom trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Necht to uz cele padne, BTC a podobne, necht klesne cena techto píčovin o 95% a pote drbnou na hubu jak lenivci ktery si jenom doma sedi na svem tucnem zadku, pali denne cennou elektrickou energii a "vydelavaji" tak vyrobci grafickych karet, sem pote velice zvedav co udelaji kdyz pujde RX 480/580 samozrejme propalena koupit na bazarech za 1/3 cenu jako uvadeci. Tenhle krypto nesmysl meli seriznout hned na zacatku, poctivy clovek musi denne makat a nejaky srac co se postara o budouci vyrazne zdrazeni elektriny si jenom doma sveho pindika honi a umele vydelava, mena absolutne bez hodnoty pro ukazkove idioty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi ta hromada ekonomických expertů.

Celá situace okolo kryptoměn mi připomíná různé nevěřící Tomáše co tvrdili, že vlak jedoucí víc jak 40km/h a navíc do tunelu zabije své pasažéry svou vysokou rychlostí a nějak magicky odsaje vzduch z vagónů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.