Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung představil enterprise SSD s 3bitovými NAND flash čipy

uz prvy samsung 840 mal TLC, 840 EVO je jeho pokracovatel

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jj a zatím to vypadá, že Samsung s TLC je spolehlivější a vydrží dýl, než levné MLC SSD. Takže sice obecně by mělo být TLC horší, ale může být výsledek i lepší a s TurboWrite i rychlejší.
Ono někam se ty okrajové části MLC waferů musí dávat, že, a pokud chcete MLC nabídnout cenově konkurenceschopně k TLC... tak vezmete to nejlevnější :) Samsung tvrdí, že na SSD dává ty lepší části.
Samozřejmě tohle má své určení a nepatří do serverů, kde se hodně zapisuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"sice obecně by mělo být TLC horší"

S dobrou řídicí elektronikou se dá spolehlivě provozovat spousta věcí. Podívejte se na BadMEM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka - jak dlouho vydrží uložená data ve vypnutém stavu v SSD s TLC (např. Samsung 840 EVO)?
Co jsem nedávno dělal menší analýzu, tak pesimisti udávali 2 měsíce, optimisti 1 rok, což skutečně není mnoho...

Údajně stačí jednou za měsíc na pár sekund zapnout napájení SSD a náboje v paměťových buňkách se prý jakoby "zarovnají" či "zregenerují" na žádoucí hysterezní hodnoty a zas to chvíli vydrží.

Mi se to ale nezdá, že by SSD měly nějaký takovýto regenerační mechanismus, nevíte o tom někdo něco?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To mi zní jako nesmysl, vzhledem k tomu, že to zřejmě jsou normální plovoucí hradla, to by snad museli udělat nějaký aktivní ECC scrubbing (jak to měl americký raketoplán s operační pamětí, když někdy kolem roku 1991 nebo tak nějak nahradili někdejší spolehlivé feritové paměti kosmické varianty S/360 "moderními" polovodiči :-)). Ale to u tak velké paměti určitě netrvá několik sekund.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi to nepozdává, ale bohužel jsem nenašel skutečné zapojení pam. buňky, ze kterého by se to dalo vyčíst. Prý tam nějaká logika na "zarovnání" je. Chci to tvrzení nějak ověřit či vyvrátit, ale zatím marně.

Refresh přečtením dat a jejich opětovným zápisem je přinejlepším na desítky minut, obsluhuje to řadič+firmware a je to poměrně jasná a pochopitelná strategie. Takto nějak fungují SSD na pozadí v klidu, ale taky se k tomu těžko hledají detailnější informace.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim, tak u nand flash zadny takovy refresh jako u DRAM neni, jedina moznost jak informaci obnovit je precist data z bloku, provest jeho vymaz a znovu zapsat, coz ale degraduje oxid plovouciho hradla a snizuje uz tak nizky pocet zapisu. IMHO by ty data tam mely vydrzet aspon nekolik let, jinak by to byla temer nepouzitelna write only memory aka /dev/null :)
Datasheety od nejnovejsich flash cipu zrovna moc dostupne nejsou, ale u tech nandek mensi hustoty integrace se obvykle udava data retention aspon 10 let, ale samozrejme mezi nakym 100nm a 10nm muze byt docela rozdil... Stejne tem SSD moc neverim, kdykoli se tam muze odsrat radic a zedne na den prijdete o vsechno. Takze jen na OS a programy, ani v NTB bych to nechtel jako jediny disk...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky bez výhrad souhlasím.
Bez splehlivých informací se však asi ničeho rozumného nedobereme.
Našel jsem teď k tomu něco od JEDEC, kde Intel uvádí simulaci stárnutí při různých teplotách a data při 55 °C prý vydrží jen jeden týden, strana 27, uff...
http://www.jedec.org/sites/default/files/Alvin_Cox%20%5BCompatibility%20...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze nez se opotrebuji bunky, tak odejde radic. Takova je bohuzel moje zkusenost s SSD disky po 2-3 letech bezneho pouzivani. Konec SSD disku prichazi stejne znenadani, jako u nekterych klasickych pevnych disku. SSD se bud prestane hlasit uplne, nebo chvili funguje a pak se PC kousne, protoze prestane komunikovat. Maximalne se na PCB zespodu rozsviti LEDka, informujici o havarii SSD a to je vse.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, tak to je, nabizi se stara znama hlaska "KRYTON: Bohužel ne, pane. Všichni roboti mají naprogramovanou dobu trvanlivosti. Kdybychom vydrželi věčně, jak by výrobci prodali své nejnovější modely?" :o))))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.