Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung se utká s TSMC o přízeň Applu ve věci 7nm výroby

Apple už nějakou dobu objednává výrobu mobilních procesorů u TSMC. Od Samsungu sice odebírá leccos, ale ten by byl nejradši, kdyby se do definice „lecčeho“ zahrnovaly i 7nm čipy…

7nm generace výroby bude velmi zajímavá. Jeden proces připravuje TSMC, druhý Samsung a třetí GlobalFoundries. Zatímco ale TSMC a GlobalFoundries pracují na tradičních imerzních procesech, Samsung plánuje nasadit EUV litografii. To je sice časově a finančně náročnější, ale v případě úspěchu to může přinést určitý konkurenční náskok co do kvalit výsledného procesu.

V posledních týdnech již společnost pořídila výbavu na EUV výrobu a pomalu se chystá na přípravu výrobních linek. Jenže ty budou na sériovou výrobu podle dosavadních odhadů připravené zhruba o tři kvartály později, než v případě TSMC a GlobalFoundries. To pro zákazníky není zrovna krátká doba, zvlášť když jim nikdo nezaručí, že se čekání opravdu vyplatí. Samsung se proto snaží tento časový odstup co možná nejvíc zmenšit.

Společnost má šanci stát se v letošním roce vůbec největším výrobcem čipů na světě (což byla dosud neotřesitelná pozice Intelu), jenže z dlouhodobého hlediska není situace až tak příznivá. Samsung před lety ztratil zájem Applu a nyní i Qualcommu, který chce příští rok přejít k TSMC. To se Samsung patrně snaží kompenzovat získáním Applu zpět. Potenciálního jablečného zákazníka proto navštívil jeden ze tří nejvyšších šéfů Samsungu, Kwon Oh-Hyun, který má mimo jiné výrobu křemíkových placek ve své kompetenci. Cílem samozřejmě nebylo přesvědčit Apple o tom, aby přešel od TSMC k Samsungu, to by byl předem prohraný boj, ale pro začátek k tomu, aby část výroby přenechal Samsungu. Podle zdrojů Korea Herald byla jednání úspěšná.

Zdá se však, že TSMC nechce nic riskovat a urychluje přípravy pro spuštění vlastní 7nm výroby. Uzavřela totiž smlouvy s dalšími dodavateli nástrojů a materiálů pro tento proces, takže stávající seznam čítá značky jako Applied Materials, Lam Research, Tokyo Electron, Hitachi High Technologies a Advanced Micro-Fabrication Equipment (AMEC). Nejužší spolupráce se očekává s firmami Tokyo Electron a Lam.

Předpokládá se, že v případě úspěchu 7nm procesu Samsungu si jej licencuje i GlobalFoundries. Pro Samsung je to další argument k přesvědčení Applu, protože ten - v případě potřeby akutního zvýšení objemů výroby - pak může využít i kapacity GlobalFoundries bez potřeby úpravy návrhu pro jiné výrobní linky.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung se utká s TSMC o přízeň Applu ve věci 7nm výroby

Pondělí, 24 Červenec 2017 - 13:09 | no-X | Nic se nemění. Od začátku je to tak, že si GF...
Pondělí, 24 Červenec 2017 - 13:08 | jenda42 | Nema tohle vzdycky stejny scenar? Apple objednava...
Pondělí, 24 Červenec 2017 - 12:30 | Jon Snih | GF se přece byla v prsa, že si vyvinou vlastní...

Zobrazit diskusi