Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme (bastlíme) monitor: Samsung SyncMaster 932B

Pěkný! V práci nám takhle odchází LCDčka každou chvíli, tak jsem po posledním článku uvažoval, že se na to kouknu sám, ale jelikož se mi vadné kondíky nepodařilo identifikovat, poslali jsme to známému. Oprava řádově kolem 400 za kus je levnější než samotná diagnostika v servise, kde to místní lemplové "opravují" výměnou celé desky zdroje...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co používají za kondenzátory? Aktuálně mám už zase téměř kompletní nabídku pro monitory, z valné většiny nejnovější a nejlepší řady na trhu, můžu je zásobovat. Co není, to je ve výrobě (KXJ 150 uF/400 V).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mistni lempl jedna postupuje podle specifikaci vyrobce, navic na vysledek sve prace dava zaruku.

Homo domo bastl je vyborna vec do chvile, nez nastane prusvih. Pak takovy homo domo bastlir pred soudem musi dokazovat, jakou ma alektrikarskou kvalifikaci na zarizeni, ktere po jeho oprave samozrejmne nesplnuje platne normy (do el. zarizeni neni povolen jakykoliv zasah). Doma je to fuk, ale pouzivat takhle zbastlene elektricke zarizeni ve firme bych si nedovolil.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze tomu ani sam neveris. Na opravu elektroniky se zadne normy nevztahuji. Dalo by se rict, ze dnes uz v podstate v zadnem odvetvi normy nejsou. Byly proste zruseny a nahrazeny slovnim spojenim ISO..... Coz v praxi neznamena vubec nic. A uz vubec ne po zaruce. Zkousky z vyhlasky 50 mas jen kvuli ochrane zdravi pri praci na elektrickych zarizenich. Zarizeni pravidelne kontroluje revizni technik a toho nezajima, jestli do toho nejaky Franta vrtal a neco opravoval. Zmeri a bud to projde a nebo ne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ono to zas není tak černobílé. Určitě souhlasím s tím, že v naprosté většině případů oprava není žádným rizikem. Výměna vadné součástky za bezvadný ekvivalent nikoho neohrožuje. Dokonce, je-li oprava provedená správně, nemusí být výměna rozpoznatelná ani při detailnějším zkoumání (jestli byl původně osazený kvalitní/nekvalitní kondenzátor se nikde dohledat nedá ...).

Na druhou stranu, dovedu si představit, situace, kdy někdo pozmění zapojení tak, že se výrobek stane nebezpečným a revizák zvenku nemusí nic poznat.

Taky si dovedu představit, že by z lecčeho mohl být průser jen proto, že byla porušena nějaká pečeť (nebo jsou někde zjevné známky rozebírání) ... trochu extrém, ale to už je na uvážení opraváře, jestli se do toho pustí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek mi připadá takový nedopsaný... to bude ještě pokračování, nebo jste omylem vydali rozepsanou verzi? Nebo co? Takhle je to spíš takový výkřik do tmy :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A četli jste obě dvě kapitoly, nebo narážíte ještě na něco jiného?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bez urážky autora, ale je opravdu nutné do nekonečna recyklovat dokumentování opravy elektroniky, které se skládá pouze z experimentální výměny kondenzátorů ? Nestačil by návod s prázdnými místy a prakticky jednou větou: "Najděte všechny podezřele vypadající kondenzátory a vyměňte je za ekvivalenty či lepší.". To autor není schopen napsat něco konstruktivnějšího s popisem deterministického hledání závady, nikoliv vyměním vše co je nafouklé a spálené ? Ostatní čitatele ty články fakt ještě berou ? Divím se, že pod nej nedal odkaz na aukro, kde prodává kondíky nebo reklamu na opravu monitorů :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No souhlasím s tím, že bych uvítal trochu determinističtější postup, jak najít vadnou část, resp. jak identifikovat vadný kondenzátor, který nemá vypouklou "hlavičku" a rozlité dieletrikum...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už pak musíte rozumět elektronice trochu víc, naštěstí spousta závad zdrojů jde identifikovat takto jednoduše. Pokud něco takového vidím a zařízení má typické projevy, tak ani nic víc nehledám. Jen po výměně zkontroluji napětí, abych si potvrdil, že příčinou "vykvetení" elytů není ještě jiná závada.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba takto…koupíte si ode mě ESR Micro v4.0s?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já bych uvítal detailnější popis jak postupovat, když výměna kondenzátorů nepomáhá. Týká se to taky samsungu model nevím z hlavy, je to nějaký 22" s integrovanou televizí, klasická závada po 1.zapnutí jede cca10 sec pak už jen 2sec. Kondíky byly opticky v pořádku, vadná byla dvojitá schotky a výkonový tranzistor, po výměně všeho, se to chová furt stejně. Nějak nevím jak dál...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To bylo v úvodním článku, nalistujte si to.

„je to nějaký 22" s integrovanou televizí““ neznám, jestli T220HD, tu tady mám s vadným FW, zdroj v pořádku. Jestli to nerozchodíte, odkoupím signálovou desku.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle případě už musíte mít možnost měřit a znát zapojení zdroje. Takže budete potřebovat osciloskop a aspoň katalogové zapojení toho řídícího IO. Jinak kondenzátory, které jsou opticky v pořádku, nemusí být v pořádku elektricky. To zjistíte buď měřičem ESR nebo měřením průběhu napětí osciloskopem na nich.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy si rad precitam tieto clanky a tesim sa ze moj Hyundai L72D rv.2005 bezi bez servisu stale, Samxony drzia no :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím Behemote,

díky za další článek. Nesetkal jsi se s monitorem Dell U2711? Celkem by mě zajímalo, na co se můžu těšit do budoucna.

Díky a měj se.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ee, jen HP LP2475W. Tam odchází usměrňovací můstek Vishay, nevím proč, je dimenzován asi trojnásobně nebo víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze mas na nem vypinac a kazdy hard power cycle je velika spicka pres mustek, zvlaste kdyz vyrobce chtel poctive pouzit vetsi kondiky nez je nutne. Schvalne se priste zeptej, zda ho vypinali casto..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byl výrobce poctivej, tak tam vrzne termistor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na +12 V špičky? Ale NOTAK.

A jo, 100% majitelů to neustále natvrdo vypíná a zapíná :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To jsi nerekl ze na sekundarni strane... clovek by cekal ze tam bude aktivne rizeny usmernovac, ne mustek.

+1
-48
-1
Je komentář přínosný?

Klasický dvojdiodový šotek…na primáru by z toho byl docela slušnej ohňostroj, o tom bych se jinak explicitně zmínil ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Take dekuji za clanek. a tesim se na dalsi. Jen houst a vetsi kapky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

my sme pred cca 7-8 rokmi predali velmi vela tychto monitorov: http://www.itnews.sk/tituly/pc-revue/2005-06-03/c124791-dtk-c17gcw
Co mam info, tak takmer vsetky su funkcne, teda tie, ktore majitelia nevymenili za modernejsie, nedavno sa mi vsak dostal jeden kus do ruk. Nedal sa ani zapnut. tak zakladna kontrola, kondiky v poriadku, poistky tiez.
Tak pekne datasheet a kontrolovat napatia na jednotlivych svaboch. Chyba bola nakoniec v riadiacom svabe zdroja (nepamatam,aky tam bol), bol napajany priamo z 230V cez odpor 1M - a prave on bol vadny. vyzeral v poriadku, ale vykazoval nekonecno. Vymena a monitor bezi aktualne tretim rokom.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo to dělá? AOC to asi nebude, to by dávno poumíralo :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nechce sa mi ho rozoberat, ale vzadu na stitku pod je malym pismom Delta electronics (Thailand)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo…no zrovna pozdější monitorové zdroje Delta jsou nic moc, ale na tom má asi vinu i to, že si třeba Acer objedná pidizdrojek s mizerným osazením a chce z toho tahat trvalo 50-60 W. Aspoň trochu slušné sedmnáctky docela drží, nemá to tak velkou spotřebu, netečou tím velké výkony atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.