Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung vydal paměti RAM s kapacitou 256 GB

Jako proc nejsou?
"nicméně dosavadní základní desky nejsou schopny pojmout více, než 128 GB operační paměti RAM, a to i navzdory tomu, že samotný procesor (AMD TR či nadcházející Intel Cascade Lake) takové kapacity podporuje"

Pro priklad rok stary Atom C3958:
https://b2b.gigabyte.com/Server-Motherboard/MA10-ST0-rev-11
"Up to 512GB DDR4 (128GB per DIMM)"
"Dual Channel RDIMM/ECC UDIMM DDR4, 4 x DIMMs"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Czech Human to trefil ;)
Navic jaky desktop/WS motherboard to zvladne ? U serverové platformy jsou bezne i vetsi kapacity ;)
Dalsi faktor je cena modulu dost casto se pouzivaji memory risery ktere se osadi moduly s nizsi kapacitou jen protoze to vyjde levneji :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říká se že ďábel se skrývá v detailu, zde se schoval v závorce - 128 GB per DIMM :-). Jak chceš 256 GB DIMM dávat do desky, co umí maximálně 128GB DIMM? Jinak cena za takovýhle modul bude děsivá, 64 GB moduly stojí kolem 24 tisíc, 128 GB modul tě vyjde na cca 45, takže tady to vidím tak na lehce přes 90k Kč za DIMM... To už musíš mít sakra dobrý důvod, osazovat je třeba po 8-16 kusech na server, protože v jednokanálu to asi moc smysl mít nebude :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rúst kapacity pamětí se v posledních letech téměř zastavil. Cena nejenže neklesá, ale dokonce roste. I přesto, že náklady na nové výrobní procesy pořád rostou, je zřejmé, že hlavní problém je v kartelech výrobcú pamětí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kartel je něco jiného. Tady se výrobci nijak domlouvat nemusí, protože poptávka dlouhodobě přesahuje nabídku a tak se různě přeplácí, jen aby se zákaznící dostali k RAM čipům. Hodně to urychlují mobily, jich se vyrábí strašná kvanta, spousta z nich mizerných low costů s mizivou živtností, ale i tak RAMku potřebují.

Chtělo by to dalšího výrobce, ale nastoupit do tohoto technologicky padícího vlaku není jen tak, snad to Čína postupně rozjede a převis poptávky srazí na rozumnou míru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kartel je neco jineho"
Potom nevim co je omezeni produkce vsech spolecnosti a teprve potom co zabrali cinani a navic je zacali vysetrovat kvuli kartelove dohode tak oznamili navyseni produkce :) ..

....je to az s podivem ze ani jeden z hlavnich vyrobcu nevyuzil vysoke ceny a hladu po pametovych modulech ;) asi jen souhra nahod ...urcite se nejedna o kartelovou dohodu ..a takhle se projevuje konkurecni prostredi ..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak vyšetřování ještě není potvrzení, že...

Na tyto technologie je bohužel potřeba dosti vypilované know how, takže ne že by nikdo z hlavních výrobců nechtěl, ale začít jen tak z blintu vyrábět nový produkt, bez zkušeností, bez patentů, to je hodně riskantní podnik. Ale už se to začíná hýbat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omezeni stavajici produkce a pozastaveni vystavby novych vyrobnich kapacit neni vyroba noveho produktu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mluvíme o potenciální konkurenci, ne o stávajících výrobcích, jimž stabilizovaná situace s převisem poptávky logicky vyhovuje, že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U RAM je to kartel jak sviňa - nedošlo tam sice k domluvení cen, ale je podezření, že výrobci se dohodli na tom, že nebudou navyšovat výrobní kapacity (a tím uměle vytváří nedostatek). Teprve až bububu ze strany číny to trochu rozhýbalo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se rozhodli, tak to kartel není, pokud se dohodli, tak to kartel je. Jak to je (bylo) ve skutečnosti se asi nedozvíme, ale podle fronty přeplácejících se zájemců to asi odhadli dost slušně i bez dohodnutí se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt takova souhra nahod ze v silnem konkurecnim prostredi se velci hraci rozhodli v jeden cas ke stejnym krokum a ani v momente kdy byla moznost vyuzit zvysujici se ceny a poptavky ani jeden nezareagoval .... ale no! a ted jeste tu o karkulce :)))ale chapu ze se to tezko prokazuje ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud by těch výrobců bylo 10, tak je to fakt těžké, ale když u každého (z těch tří) stojí nekonečná fronta zajémců které musí vyhazovat, protože jim nestačí kapacity, tak na to domlouvání potřeba ani moc není. To je zjevné. :-) A proč by navyšovali kapacity, když jim současná situace hraje do karet, že.

Holt to původně zašlo moc daleko, většina zkrachovala a svoje know how prodali těm současným či se sloučili a jiná forma potřebuje hooodně času, aby mohla vzstoupit do tohoto prostředí. Každopádně jsou tu šance si vydělat, tak ona to Čína časem prošťouchne. Naskočit z nuly na DDR4 nebo podobné RAMky holt není nic snadného a laciného, proto konkurence nevyskákala jak houby po dešti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct, jak to funguje, ale mně přijde neustálé zlevňování komponent proti inflaci divné. Rohlíky zdražují, bydlení zdražuje, služby zdražují, elektrika a plyn zdražují, ale u komponent se pořád tak nějak očekává, že za půl roku musí být to stejné o 10% levnější.

(Tím nechci říct, že je to špatně, nebo že to nemá nějaké racionální vysvětlení, jenom mi to prostě přijde divné.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k rozmachu masove produkce mi to divne neprijde kdyby to byla nejaka "garazova" maloseriova vyroba tak se da vysoka cena pochopit aby pokryla naklady :)
Ono je to dost videt i na navrzich obvodu a vyberu komponent kolikrat rozdil par centu az dolaru na soucastkach udela neuveritelny skok ve finalni kvalite produktu a koncova cena je pak nekolikanasobne vyssi a pritom naklady/kus jsou v podstate skoro stejne sunt vs kvalitni produkt :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíš, že by masová produkce obecně měla kontinuálně několik desítek let za sebou zlevňovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože když něčeho vyrobím víc jak dosud mám obvykle menší náklady na kus? A produkce mobilů rostla, stejně tak se malé počítače cpou do kdečeho...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak ono to není kvůli masové produkci, ale kvůli procesu zvanému "technologický vývoj". Na tom rohlíku není co vyvíjet, ale třeba zrovna ty RAM jdou pořád dopředu vcelku výrazně. Když to vezmu (velmi zjednodušeně) na příkladu té RAM - výrobní náklady se odvíjí od mm2 křemíkového čipu. Ve chvíli kdy výrobce nacpe na stejnou plochu díky nové technologii např o 50% paměťových buněk víc, tak se mu sníží výrobní náklady třeba o 30%, takže RAM můžou jít s cenou dolů. A podobně je to i u jiných komponent

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle komentář zcela popírá ekonomickou realitu výrobního cyklu nějakého produktu. Zmenšením plochy se sníží jen podíl nákladů na vlastní křemík resp. wafer k jednomu čipu. Jiné náklady mohou být drasticky vyšší, na osvit, zmenšují se struktury a tak je více zmetků, musí se pracovat stále v čistším prostředí, vývoj strojů, mraky peněz... Jediné co dokáže zlevnit (rozpustit náklady), je schopnost součástku vyrábět dostatečně masově, hodně dlouho, bez komplikací a zmetků.

Dnešní Intely by podle vaší teorie měly být za hubičku a kupodivu nejsou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je moc pěkné, takže by masivně mohli zlevnit "maličké" 16GB moduly...

P.S: ty 256GB moduly jsou na první pohled fajn, ale ty nízké frekvence a strašidelné latence...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to registered RAM, které mají mezi deskou a paměťovými moduly oddělovací buffery (je tam tolik paněťových čipů, že ty buffery jsou nutné aby nedošlo k přetížení sběrnice), což snižuje frekvence a zvyšuje latence

Jinak registered RAM jsou doména serverů a workstation, do desktopu se to normálně nedává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba na jaře kupoval 128 GB v 16GB modulech a v létě jsem zjistil, že mám už jeden modul "zadarmo." Tomu říkám cenotvorba, dneska se nemusí investovat do zlata, stačí HW...

Ad ty frekvence a latence - jsou oblasti, kde honění výkonu není prioritou, protože se prostě přidá další krabice do racku. Co je ale nutnost je co nejvyšší spolehlivost a tu naženete jen snížením nároků na danou technologii. Všechny nadprůměrně velké paměti mají typicky o 2 - 3 stupně nižší frekvence oproti běžným serverovým kouskům právě z důvodu spolehlivosti a i ty jsou typicky pomalejší než desktopové RAM, kde se na nějakou tu chybu v gamesce moc nekouká. Ono to ale přijde i do běžných počítačů, jak kapacita paměti přehoupne 32GB na 64 či 128, máte prakticky jistotu že chyba v roce nastane, tedy alespoň ECC bude časem nutnost i pro běžná PC pokud se výrazně nezvýší statistická spolehlivost funkce pamětí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď mám 16GB a v pohodě to stačí, bude muset uplynout ještě hodně vody v řece abych se dostal na 32GB... takže 64-128-256 je takových nejmíň 10 let daleko...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám 32GB (deska víc nepobere) a je to tak akorát při 16 GB jsem občas narazil na limit...
Na něco bych uživil klidně 128GB kdyby tam šly dát...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ruku na srdce, běžnému čičmundovi tak nějak k životu stačí i 4 GB a 8 GB RAM je už celkem luxus pro 90% interfernetích uživatelů, 16 GB je už obří kapacita pro naprostou většinu věcí, se kterými se "normální" uživatel s málojaderným PC (do 4 fyzických jader) dnes setkává.

Jediné dvě oblasti vyžadují víc a víc RAM - hry a některé profesionální aplikace, využívající mnoho jader naráz či běžící v mnoha instancích paralelně. Tam není problém využít desítky GB RAM a rozdíl ve výkonu je často obrovský, obvykle to je tzv. pudová záležitost (pude/nepude). Už dnes je spousta her co se tváří že 16 GB RAM je takové to základní množství pro běh a do budoucna s velkým rozlišením her s mnoha obřími texturami to patrně lepší nebude a brzo už stále rostoucí množství jader u CPU nepůjde dost dobře využít bez odpovídající dostupné kapacity RAM, tam to hodně skřípe už dnes. Když si vezmeme že aby 32 vláknové CPU mohlo efektivně fungovat potřebuje alespoň 2 GB paměti na jádro, dostaneme se lehce na 64GB a pokud je to něco paměťově náročnějšího, snadno se dostaneme na dvojnásobek. S 32 GB či nedejbože 16 GB RAM už máme smůlu se spoustou programů aby byly schopné běžet paralelně a mohli jsme celé CPU vůbec využít... Moderní mnohojádra vysloveně potřebují mnoho RAM aby jejich využití mělo vůbec smysl, a to alespoň 2 GB na vlákno a raději 4 GB a to pak najednou pěkně skáče.

Také každé zvednutí minimálních konfigurací má velký vliv na trh a dostupnost RAM, protože když výrobci přešli z 2 na 4 GB RAM, znamenalo to zdvojnásobení poptávky po čipech a to samé nastane s 8GB RAM a následně i s 16 GB... Pokud technologie nebude dostatečně rychle postupovat se vzrůstající dostupnou kapacitou na čip, bude požadavek nadproporcionální když se bude muset použít dvojnásobek čipů na 1 DIMM, protože větší kapacita nebude dostupná. Pak se vyrobí jen polovina modulů s požadovanou kapacitou (a tedy i jen polovina sestav) i když továrny pojedou na 100%.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

My víme Bille, 640kB musí stačit každému.
Ale počítám, že u Windows XI bude 32GB minimum nutné pro spuštění negrafické verze IE.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak co se Windows XI týká, to nemůžu sloužit ale když použiješ nějakou lehčí distribuci Linuxu tak té stačí okolo 200 MB RAM na systém a zbytek je pro tebe, což ti z 4 GB dává 3,8 GB volného místa a to i na rozežraný firefox nebo nějakou rozumnou aplikaci je bohatě dost paměti a i na pomalém dvoujádru to bude běhat jako z praku, zejména když to dáš na SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano - velkou výhodou je, že v Linuxu neběží v systému antivirák ani Windows Update. Jenom u toho Firefoxu si nejsem tak jistej. Quantum nejenom že žere za provozu pomaličku víc a víc, ale se občas prostě najednou zblázní, sežere v mžiku všechnu volnou RAM (klidně 8 GB) a málem nejde zabít, jak počítač swapuje jako vzteklej :-( takže už ani moc nejde otevřít about:memory...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovou zkušenost nemohu potvrdit (Mint Cinnamon 18 a 19). Není ta chyba někde jinde? Jede mi to i na pranotebooku s 1,5 GB RAM bez swapu, i když je mu tam trochu těsno, to jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za nepřesnost - ta zkušenost s FF Quantum je pod Windows (Win7 64b 8 GB RAM).
Na Linuxu Quantum neprovozuju, občas používám Firefox ESR na Debianu 8 s XFCE4 a tam žádný problém není. Celkem by se to vešlo do 1 GB RAM.
A díky za referenci :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se zblázní uživatelský proces v linuxu jsem už zažil, je to pak závod mezi procesem na jedné a uživatelem s konzolí a množstvím obsaditelné RAM a swapem na straně druhé :-)), Když se to dá vyřídit xkillem, je to obvykle o.k., jak se to zabíjí přes ID procesu a RAM je hodně málo nebo si toho všimnete pozdě a swapu už moc nezbylo, už to začíná být napínavější :-D.

Windows update ve verzi z windows 10 přes všechnu hrůzu co pořád šíří kolem sebe už je jen stínem bývalé slávy a funguje mnohem lépe než verze ve starších windows. Přesto Synaptic je stále nedostižný vzor v hardwarové (ne)náročnosti, rychlosti a efektivitě zpracování systémových aktualizací.

Pro počítače co mají k dispozici 1GB nebo i méně RAM je ale odlehčené linuxové distro jediným způsobem jak s nimi ještě uživatelsky relativně pohodlně fungovat s tím, že holt některé pažravé aplikace á la firefox si musíte odpustit pokud na nich neběží XP ale to už je tak archaická záležitost že spousta aplikací je jen beznadějně zastaralá a bez záplat, naposledy se mezi ně včera zařadil firefox.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na desktopu mám 16 GB RAM a hraju hry. Nové, staré, emulované, nesejde na tom. Vždy když si nějakou novou gamesu zakoupím monitoruji využití CPU, GPU, RAM, HDD, eth, prostě mě to baví, tak to sleduju. Nejčastěji se mi zadýchá GPU (RX480), pak HDD (plotny, black edice WD. Fakt bych chtěl vědět proč při Doomovi nebo New Collosus neustále musí blikat HDD - dotahování textur ? debilní DRC ?) - jenže ten to spíše přibržďuje, nejede na 100%, následuje CPU (Skylake 4thr.) a RAM - tak ta mi nedošla nikdy. Vždycky hraju tak, že na pozadí nic neběží, proč taky, že jo, hraju. RAM naopak slouží jako slušná cache. Jiné je to na pracovním notebooku, kde mám 8 GB RAM a převážně lítám v aplikacích běžících v browseru, tabulkovým a textovým editoru. Po celým dni práce je 8 GB skoro vysáto, něco malinko si systém nechá jako cache. Paralelně mám několik tabulek v Excelu, 10+ záložek ve FF, IE, několik instancí Wordu, Calc + drobnosti (?) typu Skype, Teams, Total commander.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, já sleduju videa na YT ve 4k, edituju fotky i hromadně o víc jak 20MB/ks, edituji FullHD Video o 50p! ve víc stopách, mám otevřený další programy jako audioeditor, vodotisk do fotek, stahování videí z YT ve 4k a další a další a max využití RAM mám max do 4GB :-) A vadilo by swapování a alokování paměti , v případě malé RAM, na disku, jeli ten rychlý SSD Samsung EVO Pro? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli máš alespoň 8+ nebo raději vícevláknové CPU - 16, ideálně 32 vláken a víc, tak si zkus pustit jednotky Atlas z LHC@home a uvidíš že ti z SSD upadnou čipy jak bude swapovat pokud máš jen zcela dostatečných16 GB RAM :-D. Na 32 vláken sežere něco nad 50 GB pro zajímavost.

Jinak vadilo / nevadilo. Mě by třeba vadilo že se mi vypalují buňky na poměrně drahém SSD s konečným počtem přepisů když v RAM se to může točit do nekonečna o řád vyšší rychlostí. Ostatně kdo chce rychlost, tak jedině NVMe disk do PCI-E 4x, před SATA to škrtit na cca 25% možného dneska už nemá cenu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím ci je to: Atlas z LHC@home :-( Mám "jen" 2x párované 8GB RAM (dražší Smasungy DDR3/1600MHz s malou latencí)
A SSD je dneska stále drahé??? :-() Jak pro koho ;-) Už to (i74x4,4GHz+GPU GTX980/1500MHz) mám léta kvůli 4k, ale to jsem , pravda, tehdy finančně krvácel... Aby to utáhlo toto: https://www.czc.cz/lg-43ud79-b-led-monitor-43/218606/produkt A zatím necítím slabinu :-) (Hry nehraji, mám PC na práci!)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rika ti neco BOINC ? Neco jako darcovstvi krve, akorat misto krve darujes vypocetni silu sveho PC. Tak LHC@home je jeden z projektu ktere tam bezi, a Atlas je jeden druh "tasku" ktere muzes pomoct pocitat. Dle toho co ctu tak sezere kolem 1.5G na jadro, coz je relativne dost, ale ani zdaleka to neni nejvetsi masakr na BOINCu ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Atlas je už z paměťově náročnějších, patří do portfolia projektů CERN (LHC znamená Large Hadron Collider, ano i to se dá počítat v obýváku když jste řekněme rozmařilí s RAM) často ale nejde o spotřebu RAM jako takovou ale spíš o pokud možno co největší propustnost a hlavně dobu výpočtu, některé nejdelší tasky se počítají i na nadprůměrně výkonném GPU při zátěži 100% několik dnů v kuse :-). BOINC není aplikace jako třeba hra, pro BOINC není žádný počítač "dost výkonný" ale ani "málo výkonný." Liší se pouze množství odevzdané práce a ekonomickou (ne)výhodností výpočtu. Také se už láme chleba co se návrhu a sladění HW a výkonosti OS týká, pro poslední AMD procesory už nejsou Windows 10 vůbec vhodné, ztrácíte oproti linuxu desítky % výkonu, i u již zastaralé generace Vishera jde pořád až o 18% výkonu navíc za stejnou spotřebu když oželíte windows :-). Zátěž se dá ale nastavit od maximální kdy se s počítačem nedá prakticky dělat nic jiného až po malé zatížení na pozadí. Pro nevytížené pracovní počítače je to každopádně zajímavá volba jak přispět vědě z mnoha volitelných oborů. Zájemci se mohou podívat třeba na https://projekty.czechnationalteam.cz nebo https://boinc.berkeley.edu/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.