Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung vyrobil první 20nm ARM procesor

To se to vyrábí, když má ten procesor zřejmě menší počet tranzistorů a menší složitost než Pentium II:). Ve zdroji jsem nenašel ani tak základní údaj jako počet tranzistorů, takže mě dyžtak poučte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to hlavně záleží na tom co přesně Samsung vyrobil, jestli samotný ARM jádro s nejnutnějšíma součástmi, nebo kompletní SoC. Samotný jádro má pár milionů transistorů a je tak poloviční proti jádru třeba Atomu, ale dnešní výkonný SoC jsou komplexní čipy zahrnující další obvody (grafika, enkodování/dekodovaní videa, zvuku, obrázků, akcelerace šifrování, DSP atd.) takže ve výsledku má celý čip několik set miliónů tranzistorů, tedy někde na úrovni třeba Core 2 Duo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To jste hodne prehnal, ARM Cortex-M0 jadro ktere zde vyrobili ma 12K hradel (mini se tim ekvivalent NAND hradla, zhruba 48 tis. tranzitoru). Sam ARM specifikuje toto jadro jako lowcost, vhodne pro 0.350-0.180um technologii - rozmerove to ma 0.25mm ctverecnich na 0.18um technologii! Taky to jadro je hodne vyhodne ohledne spotreby - maly pocet hradel produkuje malo nepoterbneho tepla :) Prakticka pouzitelnost M0 jadra v 20nm je miziva.. ale zrejme se samsung chtel vytahnout necim a SRAM jim prijde prilis easy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě mrzí, že není FPGA implementace. Chápu jisté technologické problémy - na RISC relativně velký počet instrukcí - což je při implementci na FPGA největší problém. Je to škoda, člověk by mohl být tak nějak blíže klasickým SoC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FPGA implementace je.. treba Cortex-M1 je na to navrzeno.. http://www.arm.com/products/processors/cortex-m/cortex-m1.php - otazka je co by stala licence a zda vam ji prodaji "kusove" :) Pokud nechcete oficialni odladeny a funkcni kod, muzete zkusit ARM z OpenCores, pry beta, posledni upravy v 2009.. http://opencores.org/project,core_arm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.