Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung zahájil výrobu druhé generace 1xnm DDR4

Normalnemu BFU dnes staci 16 GB RAMky, 32 GB BFU absolutne nevyuzije. Moze mat pootvaranych aj sto wordov, excelov a sto tabov v browseri, skolabuje mu to skor a z inych pricin jak vycerpanie RAMky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, normalnimu BFU by melo asi stacit i 8GB... ale myslim ze normalni BFU tento web necte ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ó děkuji za kompliment.
Jinak já bych se rád pozastavil nad označením technologie " 1xnm ", která opticky vypadá jako by se mělo jednat o 1nm technologii. Protože pokud jsem na IT zaměřeném blogu, měl by být ctěn zákon IT. Neboli, pokud hledám libovolné množství znaků, zadám hvězdičku jako že třeba hledám soubor obrázek.jpg zadám do vyhledávacího pole " *.jpg ". Vyhledávací mechanizmus tak najde všechny obrázky s libovolným počtem pozic. Pokud, ale chci najít poslední sadu deseti obrázků kterých je třeba sto, tzn obrázky s pořadovým číslem obrázek90.jpg až obrázek99.jpg lze upřesnit vyhledání zadáním: " obrázek9?.jpg " kdy počítač doplní jen tu pozici s otazníkem libovolným znakem a najde tak všechny obrázky od 90 po 99.
Stejně tak by měla být označena i tato technologie jako: " 1?nm ". Sice chápu že to vypadá nehezky, ale jsme na IT a v IT by jsme měli dodržovat nějaký standard, který nás odděluje od BFU.
Dále jsem alergický na všechno co se označuje v IT písmenem X. Je to něco jako v automobilovém průmyslu Sport nebo Tuning. Písmeno X prostě značí nějakýho zajíce v pytli, něco povrchního, falešného a nebo nahrazuje číslovku 10 římskou X.
Tak jak u AMD byl radeon R9 a poté přišel R10, tak aby to nevypadalo blbě, tak si to označili jako RX. Proto by název 1xnm šel přeložit také jako 110nm, což nedává smysl, že ano.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty určitě normální nejsi, ty IT zákone :DDD

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O děkuji za kompliment, né nadarmo říkám, že jsem Pán a guru IT :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

podobny rady miluju.. vedou k tomu, ze az cloveku stacit prestane a chce dokoupit, zjisti, ze je vic jak 2x tak draha a vlastne moh mit za stejnou cenu vetsi kapacitu od zacatku.. nebo uz se puvodni moduly nevyrabej, stary si s novejma nerozumi a clovek se pak musi puvodnich zbavit a nakoupit komplet novy s dvonasobnou kapacitou..

za pres dvacet let v it jsem pochopil, ze se da upgradovat grafika, procesor, disk, zdroj.. ale pameti se kupujou ne podle toho, co mi stacej ted, ale podle toho aby stacily na celou zivotnost desky..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s nesouhlasem.
Dokoupil jsem časem a všechno šlape jak má, už jednou jsem sem dával výstupy z AIDY, že časově různě vyrobené paměti jedou spolu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj presne tak, ja bych to u sebe vstahnul i na CPU, kdys stavim nove PC tak koupim zaroven i neco u stropu co se CPU tyce a vim ze pristi upgrade CPU se proste nevyplati az do porizeni noveho PC

prozatim mam po novem roce v planu prejit u workstationu ze soucasneho i7-2600k na Threadripper 1950X, cena tech dvou PC je pri tech 6 letech rozdilu vpodstate stejna, tehdy cca 70 tisic, a ted to bude zase cca 70 tisic, a verim ze zas 5-6 let bude slouzit dobre a budu po urcite dobe menit zase jen disky a grafiku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je i není pravda. Spíš se to pravdou stává proto, že 1x2 moduly fungují zpravidla OK, ale ve chvíli, kdy tam člověk vrazí modul 3 a 4, tak najednou je problém díky tomu, že v quadu to prostě neběhá, jak by člověk čekal .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud člověk kupuje nějaké obyčejné moduly, taks upgrady pak nebývá problém. Pokud kupuje kousky hnané na hranu parametrů, tak bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi jak to vyjde. Do posledniho pocitace jsem puvodne koupil 4x2GB a tenkrat to byl nadstandard (2009). Vubec me nenapadlo, ze pocitac vydrzi az do doby, kdy uz to zacne byt malo. :) Krasny novy 4x4GB me pred puldruhym rokem vysly na 1100 Kc komplet, stacilo jen chvilku sledovat Aukro (bezne z obchodu by to bylo za ~1700 Kc). Koupit 16GB hned na zacatku by bylo podstatne drazsi a tenkrat bych ani nevedel co s tim.

Samozrejme to muze byt i naopak. Pokud napr. nekdo koupil 16GB DDR4 v dobe, kdy jeden modul stal 1700 Kc, tak pokud dneska zjisti, ze by se mu hodil jeste jeden, muze se bit do hlavy, ze ho tenkrat nevzal hned.

Rozhodne je dobry kupovat desky, ktery maji hodne pametovych slotu, protoze pak to aspon teoreticky upgradovat lze. Kdyz to neni kam vrazit, je to horsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže prezentovali to v roku 2013 s roadmapou na roky 2014-2018. Tak kde sú tie úžasné pamäte teraz? Dajú sa reálne kúpiť? Ak nie, tak kde sa stala chyba...?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jak dlouho trvalo než se od papírové technologie objevilo první GPU s HBM ? 5-6 let ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3 roky. A už během těch tří let byly prezentována nové materiály, první vzorky, wafery…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle prototyp se objevil uz v roce 2011, kdy amd vydalo fiji ?

https://m.imgur.com/EAzsBmC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a pokud vim tak AMD zacalo na novem typu pameti pracovat uz v roce 2008. To je k uvedeni Fiji v roce 2015 docela dlouha doba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD měla podobné prototypy už v roce 2007, protože na implementaci 2,5D konceptu pracovala už 8,5 roku před vydáním Fiji. Jenže tehdy nešlo o HBM. První prototyp s HBM měla až v roce 2014. To bylo až důsledkem neschopnosti Micronu, který od roku 2011 tak dlouho odkládal HMC, až firmy Hynix a následně i Samsung de facto odešly z HMC konsorcia a s AMD asi rok a půl poté ohlásily vlastní HBM. Hynix poprvé na papíře prezentuje HBM v červenci 2012, v dubnu 2014 předvedl Hynix první wafer s HBM a v červnu 2015 byl na trhu první produkt s HBM. To jsou od první prezentace až po dostupnost na pultech 3 roky bez jednoho měsíce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.