Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SanDisk představil 400GB microSDXC kartičku

Nebylo by od veci v dalsi verzi Androidu(9.0>) uvazovat o nativni podpore RAID-u v rezimu mirroringu, protoze nacpat 200GB a vetsi microSDXC karticky do zarizeni znamena i prilisne riziko straty osobnich dat, proste dalsi mobilni pristroje by nemeli prichazet jenom s 2 sloty pro karty SIM ale tez i s 2 sloty pro microSDXC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sázím na to, že dřív zruší slot pro SIM a microSD úplně. Ne že by se mi to líbilo

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslis jako dva hybridni sloty SIM/sd-karta? A kam das SIMku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za chvíli stejně zavedou tu integrovanou e-sim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do hybridniho slotu jde nacpat sim kartu i pametovou kartu soucasne :-)

Neni to sice uplne koser, ale jde to a funguje to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa skôr predpokladá že na SD kartu si budeš ukladať mkv, flac, jpg a veci ktoré máš doma už zálohované. Prax je samozrejme iná a ľudia bez problémov na kartách nechávajú aj niekoľko rokov svoje jedinečné zábery fotiek, ktoré sa nedajú zopakovať.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak tomu je. Já většinou "přeleju" fotky, záznamy a další "důležitosti" přibližně týden od pořízení, kartičku mám "pouze" 32GB Samsung Pro+, ale je rychlá a údajně velmi odolná, nicméně i tak to nenechávám náhodě.

A když někdo bude chtít nějaké foto/materiál/dokumenty, tak si prostě musí napsat/říci/zavolat a počkat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne toto ma napadlo, ale nema to moc sancu, dodatocny raid radic by zvysil spotrebu a znizil vydrz a to je nieco, co je vidno a teda znamena to hrubsi telefon a to sa predava. Mozno este tak pre nejake specializovane secure verzie telefonov, ktore budu drahe a menej prakticke.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by takový RAID řadič měl vyšší vliv na spotřebu, než stále se zvyšující rozlišení LCD, k tomu adekvátní budiče, řadiče a také potřebný výkon pro zobrazení...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Offtopic: nahodou nemate nekdo nejakou vetsi MicroSD na ktere jde zmenit CID (napr. starsi Samsung EVO)? Libilo by se mi mit v aute mapy i hudbu zaraz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvyšovat bezpečnost dat na mobilu formou RAIDu je zbytečnost. Daleko pravděpodobnější než selhání HW (karta, interní flash) je, že majitel ten mobil někde ztratí.
Když umí Andorid zálohovat data na cloud Googlu, co by bylo za problém mít na nějakém domácím počítači, NAS apod. privátní cloud na který by mobil/tablet automaticky odzálohoval co je třeba.
Vzhledem k lenivosti a neznalosti uživatelů (jak) zálohovat data, by stačilo aby byla dostupná apka (a asi už i bude, nevím, neřeším) a server/cloud aplikace na domácím počítači, která automaticky zkopíruje/odzálohuje data přes WiFi na ten domácí počítač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně bych rád viděl nešťastníka (rozumějte v našich končinách), který bude zálohovat, řekněme 1/4 datové kapacity někam do cloudu. Většině obyčejných uživatelů chybí adekvátní prostředky (kapacita úložiště, připojení i know-how).

Nebudu tvrdit, že právě vy, ale ostatní přidají argumenty o kapacitním domácím úložišti s připojením pomocí VPN apod. Oni mají, já mám, ale většina sériových uživatelů postrádá intelektuální kapacitu, aby myslela v hlubších souvislostech tzn.: nemají a) nic b) zálohují všechno ... mnohdy zbytečně, protože opravdu důležitých dat (důkladné zálohování s geografickým oddělením) zase tolik nebývá. Pro většinu trumberoidů nebude problém, stejně jen fotí, natáčí a pěstují závislost na sociálních sítích.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já měl na mysli privátní cloud - i když technicky to není nic jiného než nějaký web servis. A externí disk o několika TB už není až takovou vyjímkou (někam ty filmy lidi přeci ukládat musej). A když už mají disky na filmy, pár GB pro data ze svého mobilu už není až takový problém. A nedělal bych z lidí až takové debily. My ajťáci máme smůlu, že se z našeho pohledu setkáváme jen s těmi antitalenty, protože ti ostatní si v jednoduchých věcech poradí i bez nás. Takže bych to neviděl až tak černě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v tom případě budou náklady poměrně vysoké a ještě vyšší nároky budou kladeny na administraci (nastavení, správa a údržba). Možná jsem starý mrzutý pedant, ale cloud byl je a bude vždy o nezávislosti, škálovatelnosti a zastupitelnosti hardware. Bohužel se slovem "cloud" označují doplňkové služby, jako WebDAV apod. Ale budiž. Základem bude dobře připojení v lokalitě, pořídit si úměrné zařízení dle schopností a možností. Co dům (smetiště) dal, bazarový/nový server, nebo komerčně vyráběné domácí zařízení. Popřípadě si zvolit řešení jako např.: Wedos Disk*, vpsFree apod. Nechci dělat reklamu, pouze konstatuji spokojenost a kapacita 1TB mi bohatě stačí (další lokalita pro nejdůležitější zálohy). Nabízí slušnou cenu a možnosti připojení (synchronizace dle gusta). K tomu si za $50 ročně přidat neomezené zálohování Backblaze a data jsou relativně v bezpečí. V bance mám schránku a jednou za čas tam s DTD médiem prostě dojdu. Na domácí poměry relativně bezpečné zálohování. Výhodou je, že se se domácí uživatel nemusí moc starat - respektive míra nároků na údržbu klesá. Zpět k tomu domácímu "cloudu". Systémem může být libovolná distribuce Linuxu, osobně dávám přednost FreeBSD a OpenIndiana (mají blíže k Solarisu) a jsou o něco přehlednější a jednodušší. Nebo zvolit cílenou distribuci např.: OwnCloud, nebo prostě použít to, co v hotovém zařízení dodal výrobce (např.: Synology). Jenže ať zvolím cokoliv, stále bude potřeba nějaká úroveň znalostí, nebo z toho bude další mašina v botnetu (popř.: to rovnou někde crackne se všemi následky).

Člověk nemusí být přímo informatiky (jsem produktem FEL.CVUT), relativně zručný modelář vyžívající se ve všelijakém bastlení, ale nemyslím si, že problémem by byl talent. Největší problém lidí je pohodlnost. Nechtějí se starat. Bohužel, domácí řešení není "kup a zapomeň", to už je lepší komerční řešení, které donutí aktualizovat si uživatelskou aplikaci, nebo software. Někomu se nechce platit, druhý nedůvěřuje, ale společným jmenovatelem sériových uživatelů zůstává pohodlnost a nezájem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý si opravdu nechce doma spravovat osobní server :-)
Prostě šáhne po nějakém NASu od Zyxelu, Synology, QNAPu apod. Pokud nechci využívat nějaké "podivné" služby, tak drtivá vetšina (opravdu) běžných uživatelů narazí již na tom, že nemá veřejnou IP.
Pak dost kabelových operátorů má routery zaříznuté tak, že se uživatel nedostane do patřičného nastavení, aby si mohl routovat patřičné IP/porty z vnitřní sítě atd.
Prostě to skončí zalohováním na GoogleDrive = 15GB (případně provázat více účtů) nebo Mega = 50 GB atd. Nicméně, to již opravdu nejsou privátní cloudy... Ti lepší si maximálně naistalují do NASu nějakého klienta k GoogleDrivu a zasynchronizují si to. Pokud si svá data chtějí chránit, tak to celé proženou např. BoxCryptorem. Toť asi (opravdu) uživatelské maximum...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NAS je asi zbytečnost, ono mi celkem stačí data jednou za pár měsíců zkopírovat na 4TB disk, projet ho kompletním smart testem a odnést k rodičům. Sice můžu přijít o věci co nemám ani na disku, ani na flashce, ani na onedrivu, ale zas mě to ochrání před zloději nebo potopou. A důležitá data jsou tak fotky, emaily, různé dokumenty. programy ... což nezabere mimo fotek velký objem, zvažuju dát něco na odolná CD/DVD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je to, lidi jsou líný, nezodpovědní, blbý a to vše navíc v různých kombinacích. Proto jsem za to aby měli něco jako privátní/domácí cloud (i když říkejme si tomu jak chceme - je to v podstatě na LAN umístěný disk ve formě NAS nebo nějakého sdílení) k tomu apka typu rsync na mobilu. To jestli se data nakonec ještě šifrují apod. je už jen nějaké vylepšení. Ale právě takovéto byť jednoduché řešení jim aspoň umožní zálohovat data (obrázky apod.) automaticky. A bavit se o zabezpečení v takovémto případě je na diskusi - jestli ty data jsou až tak citlivá/kompromitující, protože by se potom měla řešit i otázka zabezpečení i v tom mobile (a to není žádná sláva obecně).
Takže to shrnu - RAID v mobilu - spíš NE. Možnost zálohovat na místní (domácí) prostředky - ANO. Chránit data nějakým šifrováním a AC - ANO (mobil i ext.úožiště). Zálohovat důležitá data ještě jinde (např. BD MDISC apod.) - ANO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je docela slušná diagnóza. Musím říct, že ten obraz, který o sobě vytváříte je časem cím dál bizardnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale se zvyšováním kapacity paměťových karet by se měla zvyšovat také rychlost čtení/zápis. Když budu chtít zaplnit tuhle kartu, potrvá mně to více než hodinu! (při ideálních podmínkách a max. rychlosti zápisu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.