Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sapphire zaktualizuje Radeony HD 7850, změní se výstupy a BIOS

Sapphire Radeon HD 7850 OC v1
Pokud jste uvažovali o nákupu vlevo vyobrazeného Radeonu HD 7850 OC, pak zpozorněte. Sapphire totiž plánuje všechny tři modely HD 7850 nahradit novými. O důvodech rozhodnutí můžeme jen spekulovat.

Změna se týká Radeonů HD 7850 1 GB, HD 7850 2 GB a HD 7850 OC 2 GB. Ty nahradí nové modely, které sice ponechají frekvence více-méně na stávající úrovni (860 / 4800 pro standardní model, 920 / 5000 pro OC a 900 / 4800 pro 1GB verzi), ale mnohé změní. Při čtení následujících odstavců budete potřebovat trochu fantazie nebo alespoň dobrou představivost - změny jsou sice ohlášené oficiálně, ale bez fotografií.

První rozdíl se týká konfigurace obrazových výstupů. Zatím Sapphire používal referenční kombinaci, tzn. DVI-I, HDMI a 2× mini-DP v rámci jednoho slotu - druhý slot byl určený pro ventilaci. Novinky ponesou DVI-I, DVI-D, HDMI a DP, tzn. konfiguraci podobnou minulé generaci karet, kdy jeden z DVI konektorů zasahuje do ventilačního slotu. To u karet s nereferenčním chladičem, který stejně příliš nevyfukuje ven, ani nevadí - jen to nepřináší valné výhody. Z této kombinace 4 konektorů lze totiž využít maximálně 3 zároveň (pokud karta zároveň není vybavena technologií FleX).

Sapphire Radeon HD 7870 FleX
Sapphire Radeon HD 7870 FleX

Druhá ze změn souvisí s chladičem. Sapphire uvádí použití konceptu Dual-X s heatpipe, ale to nám nedává představu konkrétního rozdílu oproti současnému konceptu, který rovněž používá duální ventilátory s heatpipe. Předpokládáme však, že půjde o něco podobného, co známe z modelu HD 7870 FleX (výše, podobné to bude i s konektory).

Třetí novinkou je duální BIOS na všech zmíněných kartách. Při flashování nic neriskujete a v případě neúspěchu ustačí přepnout na zálohu.

Otázkou zůstává, co ke změnám Sapphire vede. Teoreticky tu jsou dvě možnosti a obě souvisejí s cenou. Právě Radeon HD 7850 na rozdíl od pomalejší HD 7770 i všech rychlejších řad dosud neprošel slevou. Oficiální cena je stále tam, kde byla při březnovém uvedení.

Jednou z možností tedy je, že Sapphire očekává slevu i u tohoto modelu a tomu předem přizpůsobuje výrobní náklady. I když jsme mluvili spíše o výbavě „navíc“, může být záměr přesně opačný. Připájením druhého DVI konektoru nejen odpadl jeden mini-DP, ale může tím odpadnout i jedna redukce na DVI přiložená v balení. Duální BIOS zase může Sapphiru ušetřit řadu reklamací v důsledku nepodařeného flashování - uživatel totiž nepotřebuje žádné velké štěstí, aby se mu Radeon HD 7850 podařilo přetaktovat na výkonnostní úroveň blízkou dražší HD 7870 (a s tou trochou štěstí se dostane i výš) a tomu odpovídá situace. V důsledku experimentování s BIOSem se Sapphiru mohou na reklamacích vracet i karty, které jsou hardwarově v pořádku.

Pak je tu druhá možnost: Žádná sleva se nechystá a Sapphire chce naopak zachování stávající ceny opodstatnit přidáním něčeho, co v očích uživatele působí jako velké plus, ale co zároveň v rámci výrobních nákladů bude plusem co nejmenším.

O dostupnosti mluví výrobce v přítomném čase, takže je možné, že jmenované „novinky“ již leží na skladech.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Sapphire zaktualizuje Radeony HD 7850, změní se výstupy a BIOS

Žádné komentáře.