Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sapphire přichází s deskami na platformě Intel

Sapphire logo
Společnost Sapphire nejspíše budete znát především coby výrobce grafických karet s čipy ATI/AMD Radeon a základních desek postavených opět převážně na platformě AMD. Sapphire měla (má) ovšem také desky pro procesory Intel, zatím jen pro ty určené do patice LGA775. Tyto desky však byly do jedné postaveny opět na platformě ATI, tedy čipsetech Radeon Xpress 200 Intel Edition s jižními můstky SB400 a SB450. To se ovšem nyní změní, Sapphire totiž zařazuje do své nabídky i desky s čipsetem Intel P67 pro „Sandy Bridge“ a Intel X58 pro procesory pasující do LGA1366, což je na rozdíl od předchozích řešení high-end…

Kapitoly článků

1.  Sapphire Pure Black X58
Sapphire Pure Black X58

První takovou deskou bude Sapphire Pure Black X58 s celkem čtyřmi PCI Express ×16 sloty, z toho tři jsou v konfiguraci ×16/×8/×8 druhé generace (5 GT/s), čtvrtý vede z jižního můstku ICH10R, takže jde „drátově“ jen o PCIe ×4 na 2,5 GT/s. Nechybí USB 3.0 (v podání čipu Renesas), 6Gbitové SATA v podání čipu Marvell 88SE9128 a dokonce ani PATA řadič. Přetaktovávače jistě potěší i tlačítka Reset, Power a Reset CMOS spolu s onboard speakerem a POST LED displejem, velmi zajímavě vypadá i přepínač (či co to je) BIOS SEL. Gigabitová síťovka je zde pravděpodobně také v podání nějakého toho čipu Marvell, mezi zadními I/O porty najdete i jeden eSATA a také BlueTooth vysílač/přijímač. Zvuk obstarává zjevně Realtek HD Audio kodek, k dispozici je také jak optický, tak i koaxiální S/PDIF.

Sapphire Pure Black X58

Zkrátka destička „krv a mlieko“, rozhodně nic chudého, na druhou stranu zjevně ani moc přeplácaného. Otázkami zůstávají cena a případná dostupnost u nás. A pak také potenciální zájem ve stínu příchodu poměrně výkonných procesorů Intel Core druhé generace alias „Sandy Bridge“, díky nimž se zdá být platforma postavená na čipsetu LGA1366 zajímavá snad jen počtem paměťových slotů a s tím souvisejícím množstvím osaditelné paměti. Kdybyste přeci jen váhali, mrkněte na recenzi této desky na TweakTown.

Sapphire Pure Black X58 - onboard tlačítka
Kapitoly článků
1.  Sapphire Pure Black X58

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sapphire přichází s deskami na platformě Intel

Středa, 12 Leden 2011 - 12:13 | Max Power | Jsou konektory na posledním obrázku tak nějak...

Zobrazit diskusi