Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sapphire připravil duální Radeon RX 570 (Polaris 10) pro těžbu kryptoměn

Polárka žije! Polárka bude žít! :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ako Lenin

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo, kde vzali čipy. Těžko si představit že se jím 570tky válely skladem když už rok se dá prodat všechno co se dostane na trh. Že by šlo u AMD objednat i staší čipy které si pak AMD nechá dodatečně upéct?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Polárka je vyráběna u GloFo, pokud mě paměť nešálí, takže s výrobou problém není...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... bych zas netvrdil, ze na linky GloFo seda prach, porad toho vyrabi docela dost - ty "mustky" pro ryzeny, low-end ryzeny a buhvico dalsiho. AMD neni jejich jediny zakaznik.

Tipuju ze Sapphire otestovala co by melo rozumny pomer hashrate/spotreba, a objednala jednu varku tech cipu. Kdyz uz existuji masky a vsechno kolem, tak par tisic waferu by nemel byt problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že možností je víc. Sapphire mohl mít nějaké rezervní čipy a pokrytí reklamací - většina produktů postavených na Polaris je po záruce, tak vymyslel, jak je komerčně využít. AMD mohla pustit čipy, které jí zbyly z výroby RX 590 (ty byly pouze plně aktivní) a Sapphire je využil na těžební kartu (zprávy o 12nm RX 570 byly a byť GPU-Z hlásí 14nm GPU, může jít o chybnou detekci). GF má kapacity plné, takže si nemyslím, že by se objevily volné linky, na kterých by AMD mohla objednat nové čipy pro Sapphire.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabízí se otázka mixu věci co se vyrábí pro AMD. Je možné že treba mají trochu větší kapacitu než co jsou schopni pro aktuální produkty využít a tak nabídli výrobu starších čipu za zajímavé ceny. AMD je svázané smlouvami ještě na nějakou dobu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že by jim při současné poptávce přebývala kapacita a nenacházím žádné indicie, které by potvrzovaly spuštění výroby Polaris. Žádné nové dodávky RX 570 / RX 580, nic v e-shopech. Tohle skutečně vypadá spíš na využití nějaké rezervy, která už není zapotřebí. Pokud by se rozhodli využít GF k výrobě GPU, dávalo by větší smysl vyrobit alespoň 12nm čipy. Při výtěžnosti >5 let starého procesu bych taky nečekal, že půjde jen o ořezané čipy. Stav by musel být takový, že drtivá většiny čipů bude bez defektu a takové nemá smysl prodávat jako ořezané.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa je to ochrana AMD voči skupovaniu RX 6600XT ťažiami. A navyše môže AMD odoberať IOdie pre Epyc-i od TSMC a nie od GF, ak bude vyrábať Polarisky u GF

AMD nemusí odebírat 7nm čipy od GlobalFoundries, která je nevyrábí
31. 1. 2019 |
Smlouvy podepsané po oddělení GlobalFoundries od AMD zkrátka nepočítaly, že by mohla nastat situace, která nyní nastala. Obě strany se tedy dohodly na úpravě…

ňO probíhajících jednání hovořila již před řadou týdnů Lisa Su. Rámcově dopadla celá situace podle očekávání, tedy tak, jak je logické. AMD nebude GlobalFoundries platit pokuty za neodebrání 7nm waferů, které GlobalFoundries nevyrábí a zároveň po GlobalFoundries nebude takové dodávky vyžadovat. AMD si tedy může 7nm čipy objednat od kteréhokoli výrobce v jakémkoli množství a GlobalFoundries to bude jedno.

Co se týče 14nm a 12nm výroby, tam spolupráce pokračuje a zavazuje AMD k odběru objemů, na nichž se s GlobalFoundries domluvila a zároveň jí to zaručuje exkluzivní ceny za tyto wafery. Dohoda na 12nm proces byla uzvařena na období 2019-2021.
https://diit.cz/clanek/amd-nemusi-odebirat-7nm-cipy-od-globalfoundries-k...

Radeon RX 6600 XT May Be the New De Facto GPU for Mining

By Zhiye Liu 1 day ago

Navi 23 with a pickaxe
The ASRock RX 6600 XT Phantom Gaming OC we used for these tests averaged between 74W and 75W as you can see from our Powenetics equipment, which gives real-time power data. (Look at the bottom-left window, in the bottom-left box where it shows current power draw.) Software-based tools, such as HWiNFO64 or MSI Afterburner typically underreport power consumption. The first exhibited at least 12W to 14W lower values, while the latter's measurements varied by around 15W.

At 32 MH/s, the Radeon RX 6600 XT would sport a performance per watt rating of 0.43
https://www.tomshardware.com/news/radeon-rx-6600-xt-may-be-the-new-de-fa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jso cipy 14nm ktere pekla GF a tam maji asi kapacit dost, spis me to prijde usmevne po 5 letech od vydani stale to zastarale GPU vyrabet :-D Ale zajem je asi tak velky ze se to vyplati. Jen do chvile nez se skaci kurz tak budou majitele techchto prece jen uz co do efektivity zastarakych GPU brecet a tezko je budou splacet :) 5700xt ma proste o vice nez 50% lesi energo eff. Resp je splati v pohode i se ziskem ale jen ti co to maji 4roky z ceho krmit a az pak v lete 2025 pobliz ATH prodaji, ale samozrejme s 5700xt budou zisky lepsi a FA za el. mensi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zda jsou to cipy nove, nebo stare se da zjistit po sundani chladice a podivani se na date code - typicky je to 4 mistne cislo ve formatu YYWW - rok a mesic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufal jsem, že tahle blbost s dual-GPU kartami už je minulostí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mohu poprosit o rozvedení myšlenky, proč je blbost duální karta určená pro těžbu kryptoměn v porovnání s neduální kartou určenou pro těžbu kryptoměn?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No dobře tak podrobněji: duální karty jsou obecně blbost (stejně jako spojování více single-GPU karet). A těžba kryptoměn je blbost sama o sobě, čili se zde ani není potřeba bavit o tom, že duální karta pro těžbu je blbost^2.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No, možná pro hry, ale když vím, že lze například v Blenderu renderovat na libovolném počtu dostupných GPU, tak mít 2 GPU na jedné desce, namísto 2 samostatných karet nezní tak špatně. Jako, jo, ta cena tady uvedená, nevím, nakolk je suprová, ale počítám, že časem mi v bedně stejně přistane 2. grafika na rendery. Co to bude, to se uvidí časem.
Takže ve specifických úlohách dává dual GPU smysl (IMO).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Na Blender tímhle může jít maximalizovat počet GPU, třeba čtyři nebo šest celkem, problém bude spíš VRAM. Ale i na jiné OpenCL věci to může být fajn.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://opendata.blender.org/benchmarks/query/?device_name=Radeon%20RX%2...
https://opendata.blender.org/benchmarks/query/?device_name=AMD%20Radeon%...

To sa neoplati. RX570 ma 254s, tento dual nebude mat menej ako 127s pri cene $850. RX6600XT ma 79s pri cene $380?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, zda těžba kryptoměn je hloupost nijak to nesouvisí s problematikou "single vs dual" výpočetních karet. Osobně také nejsem příznivce těžení kryptoměn, ale to neznamená, že má nelibost je odpovídající argument ... není.
Píšete "Doufal jsem, že tahle blbost s dual-GPU kartami už je minulostí.", to znamená, že jste již v minulosti nějakým způsobem tuto záležitost rozporoval. Co Vám brání stát si za svým názorem a sdělit své argumenty z minulosti?
V současné chvíli mě nebude než chápu Vaši odpověď tak, že aktuálně nemáte argumenty.
Mohu pouze odhadovat, že vaše původní argumenty pro "blbost s dual-GPU kartami" byly a jsou platné pro karty herní a nikoliv pro karty výpočetní a vy jste pouze v rychlosti přehlédl článek a napsal automaticky komentář... to se někdy stane ... nebo se mýlím?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Naopak nic bezpecnejsiho nez je velka POW sit jeste clovek nevymyslel, tudiz tezba urcite neni nesmysl, divim se ze jako clovek z IT reknes tohle. Take to dava moznozt nekterym lidem nechodit do prace a zivit se jen timhle a ani to neni zas tak tezky. 24 GPU a 4 stare asic antminer e3 a l3+ s voltmodem aktualni zisk 60 000 czk za mesic na el. 2.4 czk/kwh.. karty 5700xt z lonska zaplacene chodem zari-konec prosince ! Aktualne jiz jsou zaplacene skoro 4x :) Asiky to samy, antminery L3 nastavene 410Mh / 450w 2x davaji 11$ za den cistych, Anty E3 tezici expanse udelaly za posledni 3 mesice 15 000 EXP dneska prodano za 1280$ - 3 mesice el. 7500czk = 20 000 czk / za 3 mesice zisk, na starym asiku ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že je niekto ajťák/redaktor/PC znalý neznamená, že musí obhajovať kryptomeny. Kryptomeny by som ako platidlo ešte ako tak bral, ale v dnešnej dobe je to len spôsob ako sa špekulanti obohatia na hlupákoch, ktorí to kúpia v domnení, že zbohatnú (zbohatnúť môže len šťastlivejšia časť „nadšencov”). Plus, ťažme všetci kryptomeny a chlieb (a všetko ostatné) sa vyrobí samo :D. Zaujímavé, že nikto tu nespomenie nešťastníkov, ktorí napr. BTC kúpili za 60.000 USD, ktorí si budú trhať vlasy keď BTC nestúpne v rozumnej dobe nad túto hodnotu. A mali by nuly a jednotky, s ktorými sa nedá robiť prakticky nič (nie je to výpočet typu Folding@Home) niečo stáť?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je tohle pro tebe důležité, gratuluji, našel si svou cestu. To ale nic nemění na tom, že kryptoměny jsou jen spekulativní nefyzická bezcenná pseudokomodita, nikoli měna, nikoli platidlo. Je to o řád víc nadhodnocená věc, než akcie Tesly, a to je co říct. Je to jen nesmysl, který plýtvá zdroji téhle planety a zvyšuje emise CO2, aby si pár lidí jako ty nahrabalo na hlouposti jiných na úkor nás všech a generací, co přijdou po nás. Ty z toho máš prachy, Fuka si koupil barák. Ale za 20-50 let ti to třeba docvakne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..... timhle komentem jste se uplne odepsal. pujdu si tedy uvarit kavu za elektrinu a penize, podlozene kusem bezceneho papiru a duverou s vyhruzkou vojenskeho napadeni. nasledne nasednu do auta spalujici fosilni paliva, tezba, ropne tankery, skvrny na oceanu, emise z rafinerii a infrastruktury jen toho, abych si mohl natankovat.. ale treba vam to za 20-50 let docvakne...................

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by bylo na příliš dlouhou debatu. Ale v krátkosti, aby bylo jasné: jsou situace, kdy i já sedám do auta se spalovacím motorem a jedu. Třeba když v sobotu v 9 večer jedem s dítětem na pohotovost. Jasně, jsou z toho emise atd, ale furt je to výhodnější, než zavolat rychlou, která by z toho vedlejšího města musela jet tak jako tak (ptáte se proč z vedlejšího města? no, to se ptáte správně, ale my prostě pohotovost, kor dětskou v Poděbradech nemáme). Ale nesedám do auta jen abych ráno dojel 300 metrů pro rohlíky. Většinou chodím(e) pěšky, případně hromadná doprava (což tedy poslední rok a půl stojí za prd, neb COVID-19 žejo). Ano, i já si vařím kávu a tím spotřebovávám nějakou elektřinu a ta káva ke mě musela doputovat odněkud ze střední či jižní Ameriky.

Ale tyhle věci jsou něco zcela jiného od toho, když lidé pálí GWh elektřiny na těžbu číslíček v současném největším letadlu jménem kryptoměny. Ospravedlnění téhle hovadiny opravdu není to, že se na tom dají vydělat obrovské peníze. Tohle tvrdím od samého počátku boomu BTC a svůj názor jsem nikdy nezměnil. A že jsem si mohl před lety natěžit na CPU a GPU, co jsem měl zde na DIIT na testy, tolik BTC, že bych dnes byl multimilionář (to není vtip). Ale jsou věci, které prostě považuji za nemorální a těžba kryptoměn je jednou z nich. Klidně si o mě myslete, co chcete.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Same blbosti - coby kdyby.. :)

1. nemohol si si natazit, lebo si tomu neveril
2. keby si natazil tisicky BTC, predal by si ich hned, az by mali hodnotu par sto alebo nanajvys tisic korun a kupil by si siza to novy objektiv.

Takze nie, lutujem. Nikdy by z teba miliardar nebol. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochybujem, ze by si taka karta na seba zarobila. A nasledny predaj hracom je prakticky nemozny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zaplati se uplne bez problemu jen to bude trvat treba rok ale pak dalsi 4 roky pojede etereum a kdyz ho prodas v lete 2025 kde by se mohl vyskytovat kurz 10 000 $+ tak v pohode vydelas i na techto starych polarisech.Osobne mam asi nejstarsi kartu v rigu rx470 z jara 2016 ? A dodnes jede a kupodivu je na ethash i o neco efektivnejsi nez rx580. Karta stale jede vetracky puvodni pasta puvodni, pameti nemaji spojeni s chladcem ani nemaji chladice chladi se jen ofukem a jede a verim tomu ze klidne pojede dalsi 4 roky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.... dual-GPU karty na grafiku moc nedavaji smysl, ale na vypocetni veci, hlavne pokud nepotrebujete casto prenaset velke data pres PCIe, davaji smysl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

dual GPU by na mining bylo super usetrilo by to pozice v rigu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je otazka jak je reseno PCIe - podle screenshotu to jede na Gen2 x 1, takze obe GPU sedi za nejakym shitoznim a nejlevnejsim 1:2 pcie switchem, ktery se typicky nachazi na dual-usb / "dual"-sata radicich?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si apmatuju, tak třeba GPUZ indikovalo prosté vypínání PCIe linek, resp. zpomalování rychlosti. Nemůže jít v tu chvíli prostě o nečinnost / nepotřebnost plné propustnosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevim - on tam je vzdy otaznik a taky me prijde ze to casto indikuje blbosti - ono to pod win asi neni tak lehke urcit v jakem to je modu? (mozna user/admin prava.. nevim).

Spis jsem se dival na ten tistak - jsou videt totiz jen 2 pary kondenzatoru na spodni strane, nedaleko klice/zarezu. Jeden je pro hodiny, druhy pro TX lane 0, tj. karta bude do host PC pripojena jen x1 PCIe. Bezne karty maji tech vazebnich kodanu vicero - na kazdym TX paru na spodni strane desky, takze je pak lehke identifikovat napr. x2 karty v x4 slotu.

Tohle je tedy extrem.. x1 v x16 - ale zrejme potrebuji dve veci - mechanickou stabilitu (zamek je jen na konci x16 portu) a 75W rating ze slotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD môže oslavovať

CEO Intelu: Musíme zabránit, aby AMD obsadila 15-20 % trhu serverů
18. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/intel-musi-zabranit-aby-amd-obsadila-15-20-procen...

AMD's CPU Market Share and Revenue Jump as Apple's M1 Arm Chips Rise

By Paul Alcorn 7 minutes ago

However, as we'll cover a bit more in-depth in the server breakout below, McCarron's numbers include all types of servers, whereas some reports that narrow the competitive landscape down (to only the areas AMD competes in) reports that AMD has reached 15% of the server market (with Arm at 4%) during the quarter.

This report comes from market research firm Omida that uses a different methodology, indicating that AMD has set a recent record with 15% market share. This report also finds Arm server share at 4%, with predictions that it will reach 14% of the overall server market in 2025.
https://www.tomshardware.com/news/amds-cpu-market-share-and-revenue-jump...

A historic data center quarter with over 15% of servers running on AMD

10 August, 2021

The second quarter of 2020 was the strongest second quarter the data center market has ever recorded. Server shipments in what is seasonally a weak period exceeded 3.4 million units. Despite this record baseline, first data points on 2Q21 indicate server shipments exceeded 3.4 million units yet again.

AMD set their own record, for the first time crossing the 15% server market share threshold. It looks like demand from hyperscale cloud service providers, and Google in particular, has been a big contributing factor for AMD’s strong performance. The historic best AMD performance in the data center server market was in 2006 when 14% of the servers shipped were configured with an AMD CPU. 2Q21 indeed proves that the EPYC roadmap is highly competitive.
https://omdia.tech.informa.com/blogs/2021/a-historic-data-center-quarter...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Im uz jebe na te mozgy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani nie, Tie bývalé vyrobne linky AMD čo maju zastarali 14nm proces si teraz pekne namastia kapsi, pomali ich zatvarali ( krachovali) a teraz predavaju zastarale low end karty za 800€ a nestihaju ich vyrabať :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani nie... Nevim jestli bylo GloFo nekdy vubec blizko krachu, ale ted rozhodne nejsou, a neni to Sapphire kartami, to je kapka v oceanu. Je spousta prumyslu kde se 14nm vyroba porad hodi. Cipy do aut, FPGA, AI, ruzne (mikro)kontrolery, atd... je par firem ktere vyrabi na jeste starsich procesech, a taky nekrachuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme mnohem vetsi objemy cipu se vyrabi starsimi procesy 65 az 100+ nm, 14nm je vhodne uz pro extremne slozite obvody s miliardami tranzistoru to na vetsinu elektroniky neni potreba. Myslim ze tak do roka a do dne do 7nm naskoci i Smic v cine tudiz kapacit bude vic a za rok ci dva se to zas uklidni. Holt uz skoro rok je krypto extremne vysoko s kurzem i profitovosti a je jasne ze vsecko co muze tezi, cpu, gpu, notebooky, konzole kde je HW pouzitelny na mining tak jede, to se uklidni az se uklidni kurz men a to se stane az pristi rok v jaro/leto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ci SMIC naskoci do roka a do dna na 7nm. Skor nie. Niekde som cital ze teraz maju k dispozicii 14nm ASML stroje (dovoz). Na konci tohto roka budu mat 100% vlastnu 28nm technologiu a na zaciatku roka 2023 100% vlastnu 20nm technologiu. Takze 7nm pure Made in China by som odhadoval niekedy po 2025. A v tej dobe odhadujem aj embargovy protiuder. Zavru Cinsky trh pre Zapad. Uz si to budu moct dovolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je mozne ze letos ne ale jiste je ze to cinani budou fest tlatit a fest financovat takze TSMC za par let bude mit tvrdou konkurenci v cine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příští rok by Čína měla převést 14nm proces z režimu zkušební výroby na velkokapacitní výrobu. Dalším krokem by měl být proces, který sice bývá označován jako ekvivalentní 7nm, ale spíš bude tak na úrovni plus mínus 10nm procesu Samsungu. Myslím, že optimistický předpoklad může být rok 2023, realistický spíš 2024. To už bude TSMC najíždět na 2nm proces, takže západu bude asi vcelku jedno, že má Čína k dispozici vlastní ~10nm linky a Čína bude mít stále odst zásadní důvody využívat nečínské výrobní procesy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tie 14nm linky, ktore sa budu prevadzat na 7nm su vlastnictvom SMIC/Ciny, ale v tom zmysle, ze si ich zakupili od ASML, nie? Lebo nie je "vlastne" ako "vlastne". T.j. v 2023-4 budu moct vyrabat 7nm cipy v obmedzenom mnozstve z existujucich ASML strojov, ale na uplnu nezavislost a pokrytie vsetkych potrieb si budu musiet pockat kvoli embargu na dovoz novych ASML strojov az dovtedy kym nebudu mat 100% vlastne stroje. Ci sa mylim? Je zvlastne, ze si nechaju robit velke skody na podnikoch typu Huawei a nezavadzaju protiembarga.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak si predstavujete protiembargo? Jakoze "tak my vam ty cajomi a hujvej just neprodame?" Tim by se sami pripravili rekneme (odhadem) o pulku odbytu :-) Cina je z velke casti exporterem a svetovy trh potrebuje. Domaci trh se veze jenom na vlne toho, ze pres den vyrabi pro nas, pres noc pro ne. Nebyt nas, tak tam porad pasou ovce snad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.