Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD nemusí odebírat 7nm čipy od GlobalFoundries, která je nevyrábí

Smlouvy podepsané po oddělení GlobalFoundries od AMD zkrátka nepočítaly, že by mohla nastat situace, která nyní nastala. Obě strany se tedy dohodly na úpravě…

O probíhajících jednání hovořila již před řadou týdnů Lisa Su. Rámcově dopadla celá situace podle očekávání, tedy tak, jak je logické. AMD nebude GlobalFoundries platit pokuty za neodebrání 7nm waferů, které GlobalFoundries nevyrábí a zároveň po GlobalFoundries nebude takové dodávky vyžadovat. AMD si tedy může 7nm čipy objednat od kteréhokoli výrobce v jakémkoli množství a GlobalFoundries to bude jedno.

Co se týče 14nm a 12nm výroby, tam spolupráce pokračuje a zavazuje AMD k odběru objemů, na nichž se s GlobalFoundries domluvila a zároveň jí to zaručuje exkluzivní ceny za tyto wafery. Dohoda na 12nm proces byla uzvařena na období 2019-2021.

AMD v současnosti používá 14nm proces GlobalFoundries k výrobě stávající generace procesorů Epyc a APU Raven Ridge. Dále bude využit v nadcházející generaci procesorů Zen 2 a to přinejmenším v desktopové řadě (AM4) Matisse, HEDT řadě ThreadRipper a nové generaci serverových Epyců. V těchto případech je 14nm proces použitý pro čipsetový čiplet. 12nm proces GlobalFoundries používá AMD aktuálně pro desktopové procesory (AM4) Pinnacle Ridge, APU Picasso, současnou řadu HEDT ThreadRipper a GPU Polaris 30 použité v Radeonu RX 590. Část dodávek Polaris 30 ovšem zajišťuje i Samsung na tzv. 11nm procesu.

V tomto kontextu je zajímavostí, že první i třetí generace desktopových procesorů Ryzen využívá 14nm procesu GlobalFoundries, zatímco druhá byla 12nm.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD nemusí odebírat 7nm čipy od GlobalFoundries, která je nevyrábí

Žádné komentáře.